فهرست مطالب

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1403)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی محمد مصدق راد، محمدرضا منظم اسمعیل پور، سید جمال الدین شاه طاهری، سید ابوالفضل ذاکریان، عادل مظلومی، منیره خادم، محیا عباسی، علی کریمی، حسن کریمی، فریده گلبابایی* صفحات 1-19
    مقدمه

    هدف سلامت شغلی، حفظ و ارتقای سلامت کارکنان و بهبود رفاه فیزیکی، روانی و اجتماعی آنها از طریق پیشگیری، کنترل و حذف مخاطرات شغلی است. در این راستا، هماهنگی و ادغام فعالیت های آموزشی، پژوهشی و خدماتی به منظور پیشگیری و کنترل مخاطرات بالقوه سلامت شغلی جامعه تحت پوشش ضروری است. این مطالعه با هدف تدوین برنامه جامع اقدام مشترک بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی تهران انجام شد. 

    روش کار

    در این مطالعه اقدام پژوهی مشارکتی، کمیته برنامه ریزی استراتژیک با حضور اساتید گروه بهداشت حرفه ای دانشکده بهداشت و مدیران و کارشناسان گروه بهداشت حرفه ای معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی تهران تشکیل شد. کمیته برنامه ریزی استراتژیک به ارزشیابی استراتژیک محیط داخلی و خارجی گروه های بهداشت حرفه ای در دانشکده بهداشت و معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران پرداخت و نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدهای موجود را شناسایی کرد. سپس، اهداف کلی و اختصاصی در زمینه ارتقای سلامت شغلی جامعه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی تهران تدوین شد. همچنین، استراتژی ها و اقدامات ممکن برای دستیابی به اهداف تعیین شده شناسایی و بهترین و موثرترین استراتژی ها انتخاب شدند. در نهایت، برنامه عملیاتی دستیابی به اهداف برای سال 1400 تدوین شدند.  

    یافته ها

    انجام این پژوهش کاربردی منجر به ارزشیابی استراتژیک محیط درونی و بیرونی گروه های بهداشت حرفه ای دانشکده بهداشت و معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران، تعیین جهت استراتژیک و اهداف کلی و اختصاصی و در نهایت، تدوین برنامه عملیاتی دستیابی به اهداف شد.

    نتیجه گیری

    برنامه جامع اقدام مشترک بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی تهران با رویکرد مشارکتی و سیستمی تدوین شد. اجرای درست این برنامه می تواند منجر به بهبود شاخص های بهداشت حرفه ای در منطقه تحت پوشش دانشگاه شود. همکاری دانشگاه و صنعت برای توسعه پایدار جامعه ضروری است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، بهداشت حرفه ای، همکاری دانشگاه و صنعت، برنامه جامع اقدام مشترک
  • آی سا قاسمی کوزه کنان، مصطفی پویا کیان*، عباس علی پور، کاظم صمیمی، سید فرهاد طباطبایی قمشه صفحات 20-39
    مقدمه

    طراحی علائم راهنمایی و رانندگی باید توانایی های شناختی انسان را در نظر بگیرد تا درک رانندگان از علائم را افزایش دهد. ویژگی های شناختی به عنوان یکی از مهم ترین اصول ارگونومی از جمله عوامل موثر در طراحی تابلوها می باشند. هدف از این پژوهش تعیین اثر عناصر گرافیکی هشت تابلوی طراحی شده بر اساس ویژگی های شناختی، در انتقال پیام «ممنوعیت استفاده از تلفن همراه» بود.

    روش کار

    این مطالعه در شش آموزشگاه  تعلیم رانندگی در شهر تهران در سال 1393 انجام شد. در این مطالعه تعداد 174 نفر با میانگین سنی 5/23 و انحراف معیار 6 سال شرکت نمودند. سپس تابلوهای طراحی شده با استفاده از یک پرسش نامه رنگی به این شرکت کنندگان نشان داده  شده و از آنان خواسته شد تا با مقیاس لیکرتی 0 تا 100 به ویژگی های شناختی تابلوهای طراحی شده شامل عینیت، سادگی، معناداری و نزدیکی معنایی امتیاز دهند. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد میانگین نمره ویژگی های شناختی تابلوهای طراحی شده در مقایسه با دیگر تابلو های ترافیکی، صنعتی و دارویی بالاتر می باشد. در این مطالعه «نزدیکی معنایی» بهترین ویژگی پیش بینی کننده پیام تابلو بود. تابلویی که دارای نماد هندزفزی در شکل تابلو بود بهترین عملکرد را در انتقال پیام داشت. 

    نتیجه گیری

    هدف نهایی این تحقیق پیشنهاد یکی از 8 تابلوی طراحی شده برای ممنوعیت استفاده از تلفن همراه در هنگام رانندگی بود که تابلوی گوشی دکمه ای با نماد هندزفری توسط شرکت کنندگان بالاترین امتیاز را به دست آورد. با اینکه اغلب تلفن های همراه موجود در بازار از نوع صفحه لمسی بوده و استفاده از تلفن های دکمه ای بسیار کاهش یافته است، لیکن نماد تلفن همراه دکمه ای به عنوان نماد غالب هنوز کارکرد موثری در انتقال پیام دارد.

    کلیدواژگان: تلفن همراه، تابلوهای ترافیکی، طراحی ارگونومیک، ویژگی های شناختی، عناصر گرافیکی
  • غلامرضا مرادی*، سنا محمدی، عبدالرسول صفائیان، سعید احمدی، مهرنیا لک صفحات 40-53
    مقدمه

    صداهای مزاحم می توانند باعث ایجاد بیماری های جسمی و روحی در کارگران شوند.‏‎ ‎به همین دلیل کاهش صداهای مزاحم ‏به خصوص در محیط های کاری امری ضروری است. برای‎ ‎کاهش میزان صدا، استفاده از مواد جاذب صوت با خواص ‏آکوستیکی مناسب روند رو به رشدی داشته است. هدف از مطالعه حاضر، بهبود خاصیت آکوستیکی فوم پلی یورتان (‏PUF‏)‏‎ ‎‏ به ‏عنوان جاذب صوت می باشد. ‏

    روش کار

    در مطالعه حاضر ‏PUF‏ با درصدهای مختلف نانوذرات خاک رس (%‏wt.‎‏ 2/1 -0) سنتز شدند و سپس ضریب جذب صوتی‎ ‎PUF ‎سنتز شده توسط لوله امپدانس صوتی در محدوده بسامد 63 تا 6400 هرتز مطابق با استاندارد ‏ISIRI 9803‎‏ ‏اندازه گیری شد. مورفولوژی فوم ها نیز توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی (‏SEM‏) بررسی شد.‏

    یافته ها

    نتایج نشان داد افزودن نانو ذرات خاک رس به ‏PUF‏ منجر به بهبود رفتار جذب صوتی نمونه ها می شود و بهترین رفتار جذب ‏صوتی برای ‏PUF‏ با 2/1 درصد وزنی نانوذره در فرکانس های پایین (2600-500 هرتز) بود. این افزایش در ضریب جذب ‏می تواند به دلیل افزایش تعداد و کوچک شدن منافذ با افزایش میزان نانوذره در ‏PUF‏ باشد. ‏

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد ضریب جذب صوت ‏PUF‏ با افزودن درصدهای مختلف نانو ذره خاک‎ ‎رس به ‏PUF‏ بهبود یافته ‏است. حضور نانو ذرات خاک رس منجربه کاهش اندازه سلولی و افزایش تعدا منافد و اصطکاک سطحی شده است که‎ ‎با افزایش ‏درصد نانو ذرات، افزایش ضریب جذب صوت در ‏PUF‏ مشاهده گردید‏

    کلیدواژگان: فوم پلی یورتان، نانو ذرات خاک رس، ضریب جذب صوت
  • زهرا نقوی کنجین*، وجیهه کشاورز، خدیجه قیصر کوشکی، افسانه یزدانی نیکو، جمشید یزدانی چراتی، محسن گرگانی فیروزجایی صفحات 54-71
    مقدمه

    درک ریسک افراد در یک موقعیت اورژانسی بر چگونگی رفتار آنها تاثیرگذار است. در زمان پاندمی یک بیماری مانند کووید-19، ترس از بیماری و عواقب آن، موجب می شود تا افراد با اضطراب درگیر شوند. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط بین درک ریسک کووید-19 و تجربه اضطراب ناشی از آن در بین کارگران صنایع تولیدی انجام شد.

    روش کار

    مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر به صورت مقطعی در سال 1401 و در بین 545 نفر از کارگران صنایع تولیدی واقع در استان تهران، مازندران و خراسان شمالی انجام شد. جمع آوری اطلاعات با سه ابزار شامل پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی برای جمع آوری اطاعات فردی، مقیاس اضطراب بیماری کووید-19 (CDAS) و پرسشنامه درک ریسک و پیش بینی کننده های روانی بیماری کووید-19 انجام شد. تحلیل داده ها، با استفاده از آماره های توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (همبستگی کانونی) در نرم افزار SPSS 25 انجام گردید.  

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سن کارگران 58/7±98/35 سال، نمره درک ریسک و اضطراب به ترتیب 31/3±89/12 و 51/1±51/4 بود. ضریب همبستگی کانونی بین درک ریسک و اضطراب ناشی از بیماری کووید-19 در کانون اول برابر 734/0 و در کانون دوم برابر 229/0 و مقدار معنی داری متناظر با آن ها کوچک تر از 01/0 بدست آمد. علائم روانی (بار کانونی 725/0-) و علائم جسمانی (بار کانونی 421/0-) نقش معنی داری در پی بینی تغییرپذیری درک ریسک کووید-19 نشان دادند.

    نتیجه گیری

    درک ریسک بیماری کووید-19 منجر به کاهش اضطراب ناشی از آن شد که این تاثیرگذاری بر علائم روانی به مراتب بیشتر از علائم جسمانی بود. بنابراین در هنگام بروز پاندمی هایی شبیه به بیماری کووید-19، انجام اقداماتی در راستای افزایش آگاهی و درک ریسک کارگران از عامل بیماری، می تواند در کنترل اضطراب موثر واقع گردد.

    کلیدواژگان: درک ریسک، کووید-19، اضطراب
  • صبا کلانتری، بهمن پورحسن، زهرا بیگ زاده، ویدا شهبازیان، علی جهانی* صفحات 72-91
    مقدمه

    شیوع بیماری کووید-19 تاثیر عمده ای بر محیط های کاری و همچنین نیروی کار داشته است، در نتیجه شناسایی مهم ترین راهکارها و استراتژی های پیشگیرانه و کنترلی و سنجش کارایی آنها اهمیت ویژه ای دارند. مطالعات مختلف نشان داده اند که روش های هوش مصنوعی می توانند برای پیش بینی مسائل پیچیده و غیر خطی از جمله پیش بینی رفتار انواع بیماری ها نظیر بیماری کووید-19 و پارامتر های موثر بر آن مفید واقع شوند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر اقدامات پیشگیرانه و رفتار های بهداشتی در پیشگیری از بیماری کووید-19 در محیط های شغلی با استفاده از مدل های یادگیری ماشین مختلف بوده است.

    روش کار

    بدین منظور، اطلاعات جمعیت شناسی و رفتارهای بهداشتی افراد در یک صنعت پالایش نفت جمع آوری گردید. سپس مدل چند لایه پرسترون (MLP) ، تابع پایه شعاعی (RBF) و ماشین بردار پشتیبان (SVM) به منظور بهبود تجزیه تحلیل تاثیرات اقدامات پیشگیرانه بر روی عفونت کووید-19 مقایسه شدند. در نهایت، مهم ترین عوامل موثر بر احتمال ابتلا به بیماری کووید-19 با استفاده از تحلیل آنالیز حساسیت تعیین شدند.   

    یافته ها

    نتایج نشان داد دقت بدست آمده در پیش بینی تاثیر اقدامات پیش گیری کننده و رفتارهای بهداشتی بر بیماری کووید-19 در محیط های شغلی 1/78%، 2/81% و 1/78% به ترتیب برای MLP، RBF و SVM است و مدل RBF به عنوان دقیق ترین مدل برای پیش بینی میزان تاثیر رفتارهای بهداشتی بر بیماری کووید-19 عمل می کند. علاوه بر این، میزان فاصله اجتماعی با مشتریان، دفعات شست و شوی دست ها و ضد عفونی کردن دست ها، وجود مواد شوینده و ضد عفونی کننده برای دست ها و سطوح در محل کار و  تجمع برای خوردن غذا و میان وعده مهم ترین رفتار های بهداشتی موثر بر شیوع کووید-19 در محل کار شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد توجه به اقدامات پیشگیرانه و رفتارهای بهداشتی در پیشگیری از بیماری کووید-19 موثر بوده است. علاوه برآن استفاده از الگوریتم یادگیری ماشین و ابزارهای بدست آمده از آن همچون سیستم پشتیبانی تصمیم گیری (DSS)  می توانند ابزاری قدرتمند در جهت مدیریت هرچه بهتر اقدامات کنترلی در محیط های کاری باشند.

    کلیدواژگان: کووید-19، رفتارهای بهداشتی، محیط کار، ابتلاء، الگوریتم یادگیری ماشین، آنالیز حساسیت
  • معصومه خوش کردار، رضا سعیدی، امین باقری، محمد حجارتبار، محمد درویشی، رضا غلام نیا* صفحات 92-104
    مقدمه

    به منظور شناسایی و بررسی اثرات ظهور فناوری در صنعت و به خصوص صنعت معدن، در این مطالعه تاثیر استفاده از سامانه های هوشمند ماشین آلات، شامل سیستم نظارت بر سلامت خودرو (VHMS: Vehicle health monitoring system)، سیستم کنترل هوشمند عملیات معدنکاری (Dispatching) و سنسور پایش فشار باد لاستیک (TPMS: Tire pressure monitoring system) بر پارامتر های بهداشت، ایمنی، محیط زیست و نگهداشت پیشگیرانه در صنعت معدن مورد بررسی قرار گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی است که در دو بازه زمانی قبل و بعد از به کارگیری سیستم های هوشمند ماشین آلات معدنی انجام شده است. در ابتدا پارامتر های بهداشت، ایمنی، محیط زیست و نگهداشت پیشگیرانه شناسایی شد، سپس با مقایسه و تحلیل وضعیت و استفاده از روش دلفی، پارامتر های منتخب پیش و پس از راه اندازی سامانه های هوشمند ماشین آلات معدنی و میزان اثربخشی استفاده از این سامانه ها تعیین گردید. 

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که به کارگیری سیستم های هوشمند ماشین آلات معدنی با فرض ثابت بودن شرایط محیطی منجر به کاهش حوادث تجهیزاتی به میزان 3/33 درصد، افزایش عمر مفید لاستیک 1/7 درصد، کاهش مصرف سوخت 6/14 درصد، کاهش میانگین زمان خاموشی ماشین جهت تعمیر 5/25 درصد و افزایش مطابقت با برنامه نگهداشت 7/5 درصد شده است.

    نتیجه گیری

    استفاده از سامانه های هوشمند ماشین آلات معدنی می تواند اثرات مثبتی در زمینه ایمنی ماشین آلات، کاهش اثرات زیست محیطی از جمله مصرف سوخت و همچنین بهبود شرایط نگهداشت ماشین آلات سنگین داشته باشد که این امر منجر به بهبود شرایط استخراج و کاهش هزینه ها می گردد.

    کلیدواژگان: سامانه های هوشمند، ماشین آلات معدنی، ایمنی بهداشت و محیط زیست، نگهداشت پیشگیرانه
  • سارا دستور، میترا زندی*، معصومه کریمیان صفحات 105-118
    مقدمه

    پرسنل اورژانس به دلیل ماهیت فعالیتشان ممکن است که در معرض خشونت در محیط کار قرار گیرند و استرس شغلی در آنها ‏افزایش یابد. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش مجازی خودمدیریتی مهارت های ارتباطی بر استرس شغلی و میزان خشونت ‏علیه کارکنان اورژانس بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد.‏

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی، 60 نفر از کارکنان اورژانس به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب و با تخصیص تصادفی، به 30 نفر ‏در گروه آزمون و 30 نفر در گروه کنترل تقسیم شدند و در دو مرحله پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی و زمینه ای، استرس ‏شغلی بیمارستانی و خشونت محل کار در بخش سلامت را تکمیل کردند. بعد از تکمیل پرسشنامه ها در مرحله اول، مداخله به مدت ‏‏6 هفته و هر هفته یک سرفصل به گروه آزمون داده شد. داده ها نرم افزار SPSS نسخه 21 با آزمون های کای اسکور، کروسکال ‏والیس و ویلکاکسون تجزیه وتحلیل گردید.‏  

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین استرس شغلی قبل از مداخله در بین دو گروه مداخله و کنترل اختلاف معناداری نداشتند (117/0= ‏p‏)؛ ‏اما در بعد از مداخله، میانگین نمره استرس شغلی در بین دو گروه مداخله و کنترل اختلاف معناداری داشتند (034/0= ‏p‏)؛ در گروه ‏مداخله فراوانی تجربه خشونت فیزیکی، خشونت روانی (لفظی) در بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله بیشتر از گروه کنترل ‏کاهش یافته بود. همچنین فراوانی تجربه خشونت جنسی و نژادی در گروه کنترل بیشتر از گروه مداخله کاهش یافته بود؛ اما از نظر ‏آماری معنی دار نبود.‏

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، آموزش مجازی خودمدیریتی مهارت های ارتباطی توانسته است بر استرس شغلی تاثیر بگذارد اما بر ‏میزان خشونت علیه کارکنان اورژانس تاثیر نداشته است؛ بنابراین تهیه برنامه آموزشی جامع عوامل موثر بر خشونت علیه کارکنان ‏اورژانس، در کنار مهارت های ارتباطی و انجام مداخلات آموزشی در مدت زمان طولانی تر پیشنهاد می شود.‏

    کلیدواژگان: اورژانس، آموزش مجازی، استرس شغلی، مهارت های ارتباطی، خشونت
  • مهران ملکی روشتی، زهرا نقوی کنجی*، سیاوش اعتمادی نژاد، جمشید یزدانی چراتی صفحات 119-134
    مقدمه

     فرایند برپایی اسکلت فلزی به عنوان یکی از خطرناک ترین فعالیت ها در صنعت ساخت وساز شناخته می شود. همچنین این فرایند از نظر ایمنی و بهداشت شغلی، بسیار پرخطر محسوب می گردد. لذا هدف پژوهش حاضر، آنالیز کیفی ریسک برپایی اسکلت فلزی و مدل سازی آن با استفاده از روش آنالیز تشدید عملکردی (FRAM) است.

    روش کار

    در مطالعه توصیفی-مقطعی حاضر، ابتدا بازدیدی از سایت برپایی اسکلت فلزی یک برج بلندمرتبه درحال ساخت در یک شرکت ساختمانی جهت شناسایی فرایندهای اصلی در پروسه برپایی انجام گردید. سپس با 33 نفر از کارگران شاغل در این فرایند، مصاحبه نیمه ساختاریافته و انتها باز، صورت گرفت. داده های حاصل از مصاحبه و مشخصات فرایند، جهت تجزیه وتحلیل و مدل سازی روابط پیچیده و تعاملات بین وظایف روزانه در نرم افزار FRAM Model Visualiser (FMV) وارد گردید.   

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد، در 4 عملکرد از 19 عملکرد اصلی اجزای سیستم شناسایی شده، به دلیل تعاملات پیچیده مابین عملکردهای فنی، انسانی و سازمانی، پتانسیل بی ثباتی و شکست وجود دارد. اعمال تشدید در مدل گرافیکی سیستم نشان داد درصورت نادیده گرفتن فعل وانفعالات در 4 عملکرد شامل هماهنگی با ریگر باتجربه، آماده سازی تاور کرین، تثبیت قطعات در محل نصب و اجرای طناب نجات، ممکن است ریسک هایی جبران ناپذیری بر سیستم تحمیل گردد.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد، ارزیابی کیفی ریسک و مدل سازی پروسه برپایی اسکلت فلزی با به کارگیری روش FRAM برای درک شرایط غیرخطی و پویایی ناشی از تشدید بین تعاملات فنی-اجتماعی، می تواند تحلیل جامعی از وضعیت ایمنی سیستم ارائه دهد.

    کلیدواژگان: صنعت ساخت وساز، برپایی اسکلت فلزی، ایمنی صنعتی، ارزیابی ریسک، FRAM
  • یلدا ترابی، ندا گیلانی، یوسف محمدیان*، علی اسماعیلی صفحات 135-149
    مقدمه

    پذیرش قوانین Health, Safety, and Environment (HSE) یکی از مهم ترین فاکتورهای موثر بر عملکرد مرتبط با HSE افراد در محیط کار می باشد. مطالعه حاضر با هدف طراحی پرسشنامه جهت بررسی عوامل موثر بر پذیرش قوانین HSE در بین کارکنان انجام شده است.

    روش کار

    روایی صوری (روی ده نفر از جمعیت هدف) و محتوایی (روی ده نفر از خبرگان) بصورت کیفی و کمی ارزیابی شدند. جهت سنجش روایی صوری کمی برای هر آیتم ضریب تاثیر (Impact score) و برای سنجش روایی محتوایی کمی پرسشنامه مقادیر CVR (Content Validity Ratio) یا نسبت روایی محتوایی و CVI (Content Validity Index) یا شاخص روایی محتوایی بررسی شد. برای تعیین روایی ساختاری (روی 506 آزمودنی) از تحلیل عاملی اکتشافی (EFA) و تحلیل عاملی تاییدی (CFA) استفاده شد. همچنین از محاسبه آلفای کرونباخ و ضریب ICC (Intraclass Correlation Coefficient)  یا همبستگی درون رده ای برای سنجش پایایی بهره گرفته شد.  

    یافته ها

    تمامی آیتم ها در حدقابل قبول 5/1 Impact score>، 69/0 CVR> و79/0 CVI> به دست آمدند. میانگین Impact score، CVI، CVR و S-CVI-UA آیتم ها به ترتیب برابر با 26/4، 963/0، 944/0 و 62/0 بود. مقادیر  آلفای کرونباخ و ICC کل پرسشنامه و ابعاد بدست آمده از روایی سازه مناسب و بالای 7/0 بود. همچنین ساختار ابعاد پرسشنامه توسط EFA شناسایی شد و با شاخص های نیکویی برازش CFA مورد پذیرش قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی پرسشنامه بررسی عوامل موثر بر پذیرش قوانین HSE دارای روایی و پایایی قابل قبول است. پرسشنامه حاضر می تواند به عنوان ابزاری جهت بررسی عوامل موثر بر پذیرش قوانین HSE در محیط های کاری مختلف مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: انطباق، قوانین HSE، کارکنان، روایی، پایایی، پرسشنامه
  • راحله پورحسین، سعید موسوی، یحیی رسول زاده* صفحات 150-173
    مقدمه

    ارزیابی دقیق احتمال و سطح ریسک خطای انسانی بسیار حائز اهمیت است. این مطالعه با هدف ارزیابی مقایسه ای ریسک خطای انسانی در شرایط اضطراری با استفاده از روش های شاخص احتمال موفقیت (Success Likelihood Index Methods) و شاخص احتمال موفقیت با استفاده از روش منطق فازی (Fuzzy SLIM) انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بوده که در شغل آتش نشانی و با مشارکت 12 نفر آتشنشان و با استفاده از تکنیک Fuzzy SLIM و SLIM انجام شده است. 39 زیروظیفه در 4 فاز (آگاهی، ارزشیابی، خروج و بازیابی) مورد مطالعه قرار گرفت، با این تفاوت که در روش Fuzzy SLIM در مرحله تعیین وزن فاکتورهای شکل دهنده عملکرد از منطق فازی استفاده گردید. از نرم افزار Excel برای انجام محاسبات احتمال خطا استفاده گردید و آزمون های آماری همبستگی و کاپا برای آنالیز داده ها به کار گرفته شد.  

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار عدد احتمال خطای انسانی در زیروظایف مختلف آتش نشانی در روش SLIM و Fuzzy SLIM به ترتیب 026193/0± 095357/0 و 051748/0± 06490/0 می باشد. در 7/48 درصد زیروظایف، طبقه احتمال خطای انسانی و ریسک ارزیابی شده یکسان می باشد، با این وجود، در 7/89 درصد زیروظایف سطح ریسک برآورد شده در دو روش یکسان می باشد. ضریب همبستگی مقادیر احتمال خطا بین دو روش برابر 320722/0 می باشد که نشان دهنده همبستگی متوسط در این خصوص است. همچنین نتایج حاصل از آزمون آماری کاپا بین سطح ریسک برآورد شده نشان داد که بین دو روش SLIM و Fuzzy SLIM توافق بالا در این خصوص وجود دارد (05/P value<0).

    نتیجه گیری

    نتایج ارزیابی احتمال خطای انسانی به دو روش مذکور نشان دهنده همبستگی متوسط و توافق معنی دار بین آن ها می باشد. به دلیل نسبی بودن و دقت بالای روش های منطق فازی و نیز طولانی بودن روش SLIM، Fuzzy SLIM می تواند جایگزین خوبی برای آن باشد.

    کلیدواژگان: خطای انسانی، ارزیابی ریسک، شرایط اضطراری، منطق فازی، SLIM، Fuzzy SLIM
  • سید حسین نظیری، مصطفی پویاکیان، صدیقه صادق حسنی، سمیه فرهنگ دهقان* صفحات 174-198
    مقدمه

    در اثر پیشرفت چشمگیر فناوری نانو، افزایش مصرف نانومواد مهندسی شده، شکاف اطلاعاتی و عدم قطعیت های موجود در رابطه با ‏مخاطرات محصولات جدید نانو، توسعه و بکارگیری چارچوب ها و ابزارهایی که بتواند از منظر حفظ سلامت انسان و محیط زیست، ‏به شناسایی مخاطرات، کاهش احتمال مواجهه و کنترل ریسک نانومواد مهندسی شده بیانجامد، مورد توجه مراجع مختلف قرار ‏گرفته است. با این حال، در اغلب رویکردهای ارزیابی یا مدیریت ریسک نانومواد مهندسی شده، تمام معیارهای مورد نظر برآورده ‏نمی شوند. این مطالعه با هدف بررسی و معرفی چارچوب ها و ابزارهای توسعه یافته مختلف برای نانومواد مهندسی شده در حوزه ‏مدیریت ریسک ایمنی، بهداشت و محیط زیست در فناوری نانو انجام گردید.‏

    روش کار

    جستجوی چارچوب ها و ابزارهای مربوطه در پایگاه های داده ‏Scopus، ‏Web of Science‏ و مراجع ‏NIOSH، ‏ECHA‏ و ‏ISO‏ با ‏استفاده از کلید واژه های «نانومواد مهندسی شده»، «چارچوب»، «ابزار»، «مدیریت ریسک»، «مواجهه شغلی»، «محیط زیست»، ‏‏«ارزیابی ریسک» و «فناوری نانو» انجام شد. از بین نتایج جستجو، چارچوب ها و ابزارهای مدیریت و ارزیابی ریسک ایمنی، بهداشتی ‏و زیست محیطی که به طور مستقیم به مخاطرات، اثرات بالقوه و مدیریت ریسک داده های نانومواد مهندسی شده پرداخته اند، برای ‏مطالعه انتخاب گردید.‏  

    یافته ها

    از میان نتایج بدست آمده، 17 چارچوب مدیریتی و 11 ابزار ارزیابی توسعه یافته در حوزه مدیریت ریسک شغلی، سم شناختی و ‏زیست محیطی در رابطه با مخاطرات نانومواد مهندسی شده انتخاب شده، مورد معرفی و بحث قرار گرفت. چارچوب ها و ابزارهای ‏مختلف با هدف شناسایی و ارزیابی مخاطرات بالقوه و ریسک ناشی از مواجهه با نانومواد مهندسی شده از منظر دامنه، اهداف، ‏رویکردهای ارزیابی ریسک و خروجی تفاوت داشته و کاربردهای مختلفی را ارائه می کنند.‏

    نتیجه گیری

    چارچوب ها و ابزارهای مختلف توسعه یافته در رابطه با ارزیابی و مدیریت ریسک نانومواد مهندسی شده، هر یک دارای قابلیت ها، ‏کاربردها و محدودیت های به خصوصی بوده که می تواند سازمان ها را در نیل به اهداف ایمنی، بهداشت و محیط زیست در حوزه ‏فناوری نانو یاری نماید. در حال حاضر، هیچ اتفاق نظری در مورد بهترین ابزار ارزیابی یا چارچوب مدیریت ریسک نانومواد وجود ‏ندارد و نیاز به تحقیق، توسعه و همکاری بیشتر در این حوزه برجسته می باشد.‏

    کلیدواژگان: فناوری نانو، نانومواد مهندسی شده، ساخته شده، چارچوب مدیریت ریسک، ابزار ارزیابی ریسک، ریسک ایمنی، بهداشت و محیط زیست
  • پریسا فرهمندیان، عبدالله محمدیان هفشجانی، عبدالمجید فدایی، رمضان صادقی* صفحات 199-215
    مقدمه

    سرطان ریه دومین سرطان شایع جهان است. استعمال دخانیات، تماس شغلی و محیطی از مهم ترین علل بروز سرطان ریه هستند. کادمیم به دلیل توانایی در افزایش خطر سرطان ریه، به عنوان عنصری سرطان زا برای انسان شناخته می شود. هدف از این مطالعه، برآورد نتیجه ای کلی از تمام مطالعات انجام شده در زمینه ارتباط کادمیم با سرطان ریه است.

    روش کار

    در مطالعه حاضر، مطالعاتی که تا ماه می سال 2022 ارتباط بین کادمیم و سرطان ریه را ارزیابی کرده اند، جست وجو و بازیابی شده است. از نمودار قیفی با هدف تعیین وجود تورش انتشار، از آزمون های آماری (x2) و  I2 جهت تعیین هتروژنسیتی، از روش متارگرسیون برای تشخیص ریشه ناهمگنی ها و از رویکرد آنالیز حساسیت به منظور شناسایی اثر هر مطالعه بر نتیجه کلی استفاده شد. همه تجزیه وتحلیل ها در این مطالعه، توسط نرم افزار آماری Stata نسخه 15انجام شد.  

    یافته ها

    در این مطالعه مشاهده شد که شانس ابتلا به سرطان ریه نسبت به گروه پایه، در افراد مواجهه یافته/مواجهه با دوز بالاتر از سطح پایه کادمیم، برابر با (024/0= p-value ; 62/1 - 06/1: CI 95 %) 31/1 می باشد که از نظر آماری معنی دار است. بر اساس نتایج آزمون ایگر (178/0 = p-value) و بگ (276/0 = p-value) در این مطالعه تورش انتشار مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتیجه نهایی حاصل از این پژوهش مروری، مواجهه با کادمیم منجر به افزایش 31% خطر ابتلا به سرطان ریه می شود که این میزان افزایش خطر از نظر آماری معنی دار است؛ بنابراین می توان بیان کرد کادمیم عامل خطری برای سرطان ریه می باشد.

    کلیدواژگان: مطالعه مروری نظام مند، متاآنالیز، نسبت شانس، سرطان ریه، کادمیم
|
  • Ali Mohammad Mossadeghrad, MohammadReza Monazzam Ismailpour, Seyed Jamaleddin Shahtaheri, Seyed Abolfazl Zakerian, Adel Mazloumi, Monireh Khadem, Mahya Abbasi, Ali Karimi, Hasan Karimi, Farideh Golbabaei* Pages 1-19
    Introduction

    The purpose of occupational health is to maintain and improve the health of employees and improve their physical, mental and social well-being through the prevention, control and elimination of occupational hazards. It is necessary to integrate educational, research and health service activities to prevent and control potential occupational health hazards in the community. This study aimed to develop a Joint Comprehensive Plan Of Action (JCPOA) for occupational health at Tehran University of Medical Sciences (TUMS).

    Material and Methods

    In this participatory action research, a strategic planning committee was established, whose members were professors of the occupational health department in the school of public health and managers of the occupational health department in the health deputy of TUMS. The strategic planning committee carried out a strategic evaluation of the internal and external environments of both occupational health deprtments of TUMS and identified the strengths, weaknesses, opportunities and threats. Then, the strategic direction of JCPOA including the vision, mission, values, goals and objectives was determined. Also, the strategies and actions to achieve the goals and objectives were identified. Finally, the action plan to achieve these objectives was developed.

    Results

    This applied research led to the strategic evaluation of the internal and external environments of the occupational health depratment of the School of Public Health and the occupational health depratment of the Health deputy of TUMS, determining the strategic direction, and finally, developing an action plan to achieve the goals and objectives.

    Conclusion

    The JCPOA for occupational health was developed using a collaborative and systemic approach. The proper implementation of this plan can lead to the improvement of occupational health indicators in the community. Cooperation between university and industry is necessary for the sustainable development of society.

    Keywords: Strategic planning, Occupational health, University industry collaboration, Joint comprehensive plan of action
  • Aysa Ghasemi Koozekonan, Mostafa Pouyakian*, Abbas Alipour, Kazem Samimi, Farhad Tabatabai Ghomsheh Pages 20-39
    Introduction

    The design of traffic signs should consider human cognitive abilities to enhance drivers’ understanding of the signs. Cognitive features, as one of the crucial principles of ergonomics, are among the influential factors in the design of signs. The present study aimed to evaluate the effect of graphic elements of eight new sign designs based on cognitive features on conveying the message “prohibition of using mobile phones.”

    Material and Methods

    This study was conducted in six driving schools in Tehran in 2013. One hundred seventy-four participants, with an average age of 23.5 and a standard deviation of six years, participated in this study. Participants were then presented with the designed signs through a colored questionnaire. They were instructed to evaluate the signs’ cognitive features including simplicity, concreteness, meaningfulness, and semantic closeness—using a Likert scale ranging from 0 to 100. 

    Results

    The results revealed that the average score of the cognitive features of the designed signs is higher than other traffic, industrial and pharmaceutical signs. In this study, “semantic closeness” was the best cognitive feature for predicting the message of the signs. The sign with the “hands-free” element had the best performance in transferring the message.

    Conclusion

    This research aimed to identify the most effective of eight proposed signs for banning mobile phone use while driving. Participants rated the sign featuring a button phone with a hands-free symbol as the top choice. Although most of the mobile phones in the market are of the touch screen type and the use of button phones has decreased a lot, the symbol of these phones as the dominant symbol still effectively conveys messages.

    Keywords: Mobile phone, Traffic signs, Ergonomic design, Cognitive features, Graphic elements
  • Gholamreza Moradi*, Sana Mohammadi, Abdolrasoul Safaiyan, Saeid Ahmadi, Mehrnia Lak Pages 40-53
    Introduction

    Disturbing noise can cause physical and mental illnesses among workers; for this reason, it is necessary to restrain it, especially in workplaces. Using sound-absorbing materials with suitable acoustic properties has been a growing trend in mitigating noise. This study aimed to improve the acoustic properties of polyurethane foam (PUF) as a sound absorber.

    Material and Methods

    In the present study, PUF was synthesized with different percentages of clay nanoparticles (0 -1.2 wt.%), and then the Sound Absorption Coefficient (SAC) of the synthesized PUF was measured by the acoustic impedance tube in the frequency range of 63 to 6400 Hz according to the ISIRI 9803 standard without an air gap behind the sample. The morphology of the foam was also investigated by Scanning Electron Microscope (SEM).

    Results

    The results showed that the addition of clay nanoparticles to PUF improved the sound absorption behavior of the samples, and the best sound absorption behavior was for PUF with 1.2% weight of nanoparticles at low frequencies (500-2600 Hz). This increase in the absorption coefficient can be due to the increase in the number and smaller size of the pores with the increase in the amount of nanoparticles in PUF.

    Conclusion

    This study illustrates that the incorporation of clay nanoparticles into PUF at varying percentages results in an enhanced absorption coefficient. The presence of clay nanoparticles leads to a reduction in cell size and an increase in the number of pores, consequently enhancing surface friction. The absorption coefficient was observed to increase with the growing concentration of clay nanoparticles in PUF.

    Keywords: Polyurethane foam, Clay nanoparticles, Sound absorption coefficient
  • Zahra Naghavi-Konjin*, Vajiheh Keshavarz, Khadijah Gheysar Koushki, Afsaneh Yazdani Niko, Jamshid Yazdani Charati, Mohsen Gorgani Firouzjaei Pages 54-71
    Introduction

    People’s risk perception in an emergency situation affects how they behave. During the pandemic of a disease like COVID-19, the fear of the disease and its consequences causes people to deal with anxiety. The present study was conducted with the aim of determining the relationship between the perception of the risk of COVID-19 and the experience of anxiety caused by it among workers in manufacturing industries. 

    Material and Methods

    The present descriptive-analytical study was conducted cross-sectionally in 2022 among 545 workers of manufacturing industries located in Tehran, Mazandaran and North-Khorasan provinces. In the study, data collection was conducted using three questionnaires: a demographic information questionnaire, the COVID-19 Disease Anxiety Scale (CDAS), and the COVID-19 Risk Perception and Psychological Predictors against COVID-19 questionnaire. Data analysis was done using descriptive (mean and standard deviation) and analytical statistics (Canonical Correlation Coefficients or CCC) in SPSS V25 software.

    Results

    The mean ± SD of the workers’ age was 35.98 ± 7.58 years, while the scores for risk perception and anxiety were 12.89 ± 3.31 and 4.51 ± 1.51, respectively. The Concordance Correlation Coefficient (CCC) between risk perception and anxiety caused by the COVID-19 disease in the first Canonical point was 0.734, and in the second Canonical point, it was 0.229. The corresponding p-value was found to be less than 0.01. Psychological symptoms (Canonical loading = -0.725) and physical symptoms (Canonical loading = -0.421) played a significant role in predicting the variability of the risk perception of COVID-19.

    Conclusion

    The perception of risk related to the COVID-19 disease resulted in a decrease in anxiety, having a more pronounced effect on psychological symptoms compared to physical symptoms. Therefore, in times of pandemic outbreaks similar to COVID-19, implementing measures that enhance workers’ awareness and understanding of the disease risks can prove effective in managing anxiety.

    Keywords: Risk perception, COVID-19, Anxiety
  • Saba Kalantary, Bahman Pourhassan, Zahra Beigzadeh, Vida Shahbazian, Ali Jahani* Pages 72-91
    Introduction

    The prevalence of COVID-19 has significantly impacted work environments and the workforce. Therefore, identifying the most important preventive and control strategies, as well as assessing their effectiveness, is of paramount importance. Various studies have shown that machine learning algorithms can be used to predict complex and nonlinear issues, including predicting the behavior of various diseases such as COVID-19 and the parameters affecting it, and can be beneficial. The purpose of this study has been to examine the importance of preventive measures and hygiene behaviors in preventing COVID-19 in the oil refining industry using various machine learning models.

    Material and Methods

    For this purpose, demographic information and health behaviors of individuals were collected. Subsequently, a multi-layer perceptron (MLP), radial basis function (RBF), and support vector machine (SVM) models were compared to enhance the analysis of the effects of preventive measures on COVID-19 infection. Finally, the most influential factors affecting the likelihood of COVID-19 infection were determined using sensitivity analysis.

    Results

    The results showed that the accuracies achieved in predicting the impact of preventive measures and health behaviors on COVID-19 in occupational settings were 78.1%, 81.2%, and 78.1% by MLP, RBF, and SVM respectively. The RBF model was identified as the most accurate model for predicting the impact of health behaviors on COVID-19 disease Additionally, the level of social distancing with customers, handwashing frequency and disinfection, the availability of cleansing and disinfecting agents for hands and surfaces in the workplace, and gatherings for eating meals and snacks were identified as the most significant health behaviors influencing the prevalence of COVID-19 in the workplace.

    Conclusion

    Studies of this nature can underscore the importance of attention to preventive measures and health behaviors in unprecedented circumstances. Furthermore, the utilization of artificial intelligence models and tools such as DSS (Decision Support Systems) can serve as powerful tools for optimizing control measures in work environments.

    Keywords: COVID-19, Health Behaviors, Occupational Setting, Morbidity, Machine Learning Algorithm, Sensitivity Analysis
  • Masoumeh Khoshkerdar, Reza Saeedi, Amin Bagheri, Mohammad Hajartabar, Mohammad Darvishi, Reza Gholamnia* Pages 92-104
    Introduction

    The goal of this study is to investigate how the development of technology has affected the industry (especially the mining industry). For this purpose, this paper examines the impact of intelligent mining machinery systems, including tire pressure monitoring systems (TPMS), dispatching systems, and vehicle health monitoring systems (VHMS), on health, safety, and environmental parameters and preventative maintenance.

    Material and Methods

    This study is descriptive-analytical research that was conducted between time intervals before and after employing the intelligent mining machinery systems. Initially, parameters were identified using the Delphi method. These parameters include human accidents, equipment accidents, environmental incidents, warnings and fines in the domains of health, safety, and the environment, tire usage parameters, the shelf life of the tire, oil overfill, fuel consumption, failure rate, mean time between failures, and preventive maintenance compliance schedules in the domain of preventative maintenance. The effectiveness of using these systems was then assessed by comparing the state of the specified parameters before and after the introduction of the intelligent mining machinery systems.

    Results

    The findings of this research indicate that using intelligent mining machinery systems will decrease equipment accidents by 33.3%, extend the useful life of tires by 7.1%, reduce fuel consumption by 14.6%, cut the mean time required to repair by 25.5%, and enhance preventive maintenance compliance schedules by 5.7%.The findings showed the effectiveness of the use of intelligent systems of mining machines was obtained as follows: reduction of equipment accidents by 33.3%, increasing the useful life of tires by 7.1%, reducing fuel consumption by 14.6%, reducing the average downtime of the car for repair by 25.5% and increasing compliance with the maintenance program by 5.7%.

    Conclusion

    Utilizing intelligent mining machinery systems might have a positive impact on the safety of machines, reduce negative environmental effects like fuel consumption, and improve the maintenance of heavy machinery, which would lead to better mining conditions and lower costs.

    Keywords: Intelligent Systems, Mining Machinery, Environment, Health, and Safety, Preventive Maintenance
  • Sara Dastur, Mitra Zandi*, Masoumeh Karimian Pages 105-118
    Introduction

    Emergency technicians face workplace violence and increasing occupational stress. The purpose of this study was to investigate the impact of a virtual self-management training in communication skills on occupational stress and the degree of aggression among emergency technicians.

    Material and Methods

    This study involved 60 emergency technicians randomly assigned to either the intervention or control group. They completed surveys on workplace violence and occupational stress. The intervention group received six weeks of a virtual self-management training in communication skills. Data was collected after two months and analyzed using SPSS software.

    Results

    The findings showed that there was no statistically significant difference between the control group (110.08±11.92) and the two intervention groups (114.39±11.25) in terms of the average occupational stress before the intervention; The average job stress score between the intervention (94.0±12,70) and control (98.81± 20,81) groups significantly differed following the intervention (p=0.034); After the intervention, the intervention group had lower verbal and physical abuse frequencies compared to the control group.

    Conclusion

    The virtual self-management communication training demonstrated the potential to reduce occupational stress but did not significantly decrease the violence towards the emergency technicians. A comprehensive training program addressing violence factors and communication techniques, implemented over a longer period, is recommended.

    Keywords: Emergency, Virtual Education, Occupational Stress, Communication Skills, Violence
  • Mehran Maleki Roveshti, Zahra Naghavi-Konjin*, Siavash Etemadinezhad, Jamshid Yazdani Charati Pages 119-134
    Introduction

    Steel erection is known as one of the most hazardous construction activities. From an occupational health and safety perspective, this process carries high risk. Therefore, this study aims to conduct a qualitative risk analysis of steel structure assembly and model it using the Functional Resonance Analysis Method (FRAM).

    Material and Methods

    In this cross-sectional study, the construction site of a high-rise building steel structure was first visited to identify the main processes involved. Then, semi-structured and open-ended interviews were conducted with 33 workers partaking in this process. Data from the interviews and process identification were entered into FRAM Model Visualiser (FMV) software to investigate and model complex relationships and interactions between daily tasks.

    Results

    Of the 19 major system component functions identified, four functions had potential instability and defects due to complex human, organizational, and technological function interactions. By intensifying the FRAM graphic model, risks may be imposed on the system if the interactions of these four functions are neglected. These include coordination with the experienced rigger, preparation of the tower crane, attachment of parts at the installation site, and execution of the rescue rope.

    Conclusion

    The findings demonstrate that conducting qualitative risk assessment and modeling the steel frame construction process using FRAM allows for an in-depth understanding of nonlinear conditions and dynamics resulting from escalating technical-social interactions. This approach enables a comprehensive analysis of system safety status.

    Keywords: Construction industry, Steel erection, Industrial Safety, Risk Assessment, FRAM
  • Yalda Torabi, Neda Gilani, Yousef Mohammadian*, Ali Esmaeili Pages 135-149
    Introduction

    Acceptance of Health, Safety, and Environment (HSE) rules plays a crucial role in determining the performance of employees in HSE-related areas at the workplace. This study aimed to design a questionnaire to investigate influential factors on acceptance of HSE rules among employees.

    Material and Methods

    The face validity of the survey was assessed by ten individuals from the target population, while content validity was evaluated by ten HSE experts using both quantitative and qualitative methods. The impact scores were calculated for the quantitative assessment of face validity, and the Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Index (CVI) values were used to assess content validity. Construct validity was determined through Exploratory Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) involving 506 participants. The reliability of the survey was evaluated using Cronbach’s alpha and the Intraclass Correlation Coefficient (ICC).

    Results

    All items in the survey showed satisfactory levels of impact score (>1.5), CVR (>0.69), and CVI (>0.79). The mean values for the Impact score, CVI, CVR, and S-CVI-UA were 4.26, 0.963, 0.944, and 0.62, respectively. The survey and its dimensions demonstrated strong reliability, as indicated by Cronbach’s alpha and ICC values exceeding 0.70. Additionally, EFA successfully identified the structure of the questionnaire, and CFA confirmed its goodness of fit.

    Conclusion

    The Persian version of the questionnaire demonstrated satisfactory validity and reliability. This instrument can be effectively used to assess the factors that influence the acceptance of HSE rules among employees in various workplace settings.

    Keywords: Compliance, HSE rules, Employees, Validity, Reliability, Questionnaire
  • Raheleh Pourhosein, Saeed Musavi, Yahya Rasoulzadeh* Pages 150-173
    Introduction

    The accurate evaluation of error probability and risk is important. Accordingly, this Comparative study was conducted to evaluate the risk of human error in emergency situations using SLIM and Fuzzy SLIM techniques in fierfighting tasks.

    Material and Methods

    This cross-sectional and descriptive-analytical study was conducted among 12, using Fuzzy SLIM and SLIM techniques. 39 sub-tasks were studied in 4 phases (Awareness, Evaluation, Egress and Recovery). Considering the advantages of the Fuzzy SLIM method, fuzzy logic was used in weighting of performance shaping factors (PSF). Excel software was used to calculate the probability of error. Also, correlation and kappa statistical tests were used for data analysis in SPSS software.

    Results

    The mean and standard deviation of human error probability in different sub-tasks of firefighting in SLIM and Fuzzy SLIM methods were 0.095357 ± 0.026193 and 0.06490 ± 0.051748, respectivly. In 48.7 percent of the sub-tasks, the probability category of human error and the assessed risk were the same; however, in 89.7 percent of the sub-tasks, the estimated level of risk was the same in both methods. Correlation test showed that the correlation coefficient of error probability values between the two methods was 0.32, which indicated a moderate correlation in this regard. Additionally, the results of kappa statistical test for the estimated level of risk showed that there is a high agreement between Fuzzy SLIM and SLIM (P value <0.05).

    Conclusion

    The results of the study indicated meaningful agreement and a moderate correlation between Fuzzy SLIM and SLIM. Therefore, due to the relatively high accuracy of Fuzzy logic methods, and also the long steps of implementing the SLIM method, the Fuzzy SLIM method can be a good alternative to this method.

    Keywords: Human Error, Risk Assessment, Emergency situations, Fuzzy Logic, Fuzzy SLIM, SLIM
  • Seyed Husein Naziri, Mostafa Pouyakian, Sedigheh Sadegh Hassani, Somayeh Farhang Dehghan* Pages 174-198
    Introduction

    Due to uncertainties regarding the risks of engineered nanomaterials for human health and the environment, different organizations and researchers have developed various management frameworks and assessment tools to mitigate hazards during the procedures and applications of engineered nanomaterials. However, most of these techniques do not meet all the individual requirements. This study provides a review and introduction to the techniques developed for the management of safety, health, and environmental risks associated with engineered nanomaterials.

    Material and Methods

    In order to find pertinent documents on the safe handling of engineered nanomaterials, a search was conducted using the following keywords: “Engineered nanomaterials”, “Framework”, “Tool”, “Risk management”, “Occupational exposure”, “Environment”, “Risk assessment”, and “Nanotechnology”. The search was conducted on various databases, including Scopus, Web of Science, NIOSH, ECHA, and ISO. Among the search results, tools and frameworks that specifically focus on the safety, health, and environmental risk management or assessment of engineered nanomaterials were selected.

    Results

    Among the search results, 17 frameworks and 11 developments in the field of managing occupational, environmental, and toxicological risks associated with engineered nanomaterials were discussed. Various frameworks and tools for identifying, evaluating, and managing the potential risks of engineered nanomaterials vary in terms of their scope, goals, risk assessment approaches, and output, offering diverse applications.

    Conclusion

    Various tools and frameworks, each with unique properties, applications, and limitations, can assist organizations in achieving their goals related to safety, health, and environmental issues in the field of nanotechnology. Currently, there is no consensus on the optimal approach for assessing the risks of nanomaterials, underscoring the necessity for additional research, development, and collaboration in this field.

    Keywords: Nanotechnology, Engineered nanomaterials, Risk management framework, Risk assessment Tool, Health, safety, and environmental risk
  • Parisa Farahmandian, Abdollah Mohammadian-Hafshejani, Abdolmajid Fadaei, Ramezan Sadeghi* Pages 199-215
    Introduction

    Lung cancer is the second most common cancer in the world. Smoking occupational and environmental exposures are the most important causes of lung cancer. Cadmium is known as a human carcinogen due to its ability to increase lung cancer risk. This study estimates the general results of all studies on the relationship between cadmium and lung cancer.

    Material and Methods

    In the present study, studies that evaluated the relationship between cadmium and lung cancer until May 2022 were searched and retrieved. From the funnel plot to determine the existence of diffusion skew, from the statistical tests Chi-squared test (x2) and I2 to determine heterogeneity, from the meta-regression method to identify the root of heterogeneity, and from the sensitivity analysis approach to identify the effect of each study on the result, it was generally used. This study performed all analyses with Stata statistical software version 15.

    Results

    In this study, it was observed that the chance of developing lung cancer compared to the base group, in the people exposed to a higher dose than the base level of cadmium is equal to 1.31 (95% CI: 1.06-1.62; p-value = 0.024), which is statistically significant. Based on Egger’s test (p-value = 0.178) and Begg’s (p-value = 0.276), no diffusion bias was observed in this study.

    Conclusion

    ccording to the final results of this review research, exposure to cadmium leads to a 31% increase in lung cancer risk, which is statistically significant. Therefore, cadmium is a risk factor for lung cancer.

    Keywords: Systematic Review, Meta-analysis, Odds Ratio, Lung Cancer, Cadmium