فهرست مطالب

بهداشت و ایمنی کار - سال دوم شماره 1 (پاییز 1391)

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال دوم شماره 1 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زینب کاظمی، عادل مظلومی، جبرائیل نسل سراجی، مصطفی حسینی، سولماز باریده صفحه 1
    مقدمه
    ازجمله مشاغل پرمسوولیت در صنعت ریلی، شغل لکوموتیورانی است. لکوموتیوران نیازمند عملکردهای شناختی متعددی از قبیل توجه مستمر، شناسایی اشیاء، حافظه، برنامه ریزی و تصمیم گیری می باشد. سطوح بالای خستگی ازجمله علل ایجاد حوادث توسط لکوموتیورانان است. عوامل متعددی بر افزایش خستگی لکوموتیورانان اثرگذار می باشد که بارکاری از مهم ترین این فاکتورها است. لذا هدف از مطالعه حاضر، بررسی بارکاری لکوموتیورانان قطارهای مسافری و اثر آن بر خستگی این افراد می باشد.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی می باشد که در میان 100 نفر از لکوموتیورانان نیروی کشش راه آهن که با استفاده از نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، صورت گرفت. به منظور ارزیابی وضعیت بارکاری و خستگی لکوموتیورانان به ترتیب از پرسشنامه NASA-TLX و مقیاس خستگی Samn-Perelli استفاده گردید. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با استفاده از تست های Paired t-test و Spearman صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که لکوموتیورانان، دو بعد تلاش و کوشش و بارذهنی خود را به ترتیب با میانگین های 22/74 و 31/73 به عنوان مهم ترین ابعاد بارکاری ارزیابی کرده اند. بین بارکاری و میزان خستگی قبل از حرکت و نیم ساعت قبل از رسیدن به مقصد (مربوط به مسیر رفت) ارتباط معنی داری به دست نیامد (05/0)
    کلیدواژگان: بارکاری، خستگی، ارگونومی، لکوموتیورانی
  • جمشید رحیمی، علی کابلی زاده، علی طاهری نیا، حسین مشفق صفحه 9
    مقدمه
    امروزه تجهیزات معیوب، بخش اعظم انرژی خود را به صورت صدا و ارتعاش از دست می دهند که علاوه بر خسارت مادی به سرمایه ها، سلامتی افراد را نیز دچار مخاطره می نماید. ارتعاش به عنوان یک عامل زیان آور فیزیکی باعث بروز اثرات سوء بر سلامت کارگران از طریق سیستم اعصاب می گردد. این اثرات با توجه به ارتعاش اندام ها و بافت های بدن به صورت اختصاصی و عمومی وجود دارند. سیستم گوارشی با فرکانس Hz 8-3 دارای نوسان است. هنگامی که در محیط کار چنین ارتعاشی از سوی تجهیزات به بدن وارد گردد، سیستم گوارش دچار اختلال خواهد شد. این تحقیق به بررسی تاثیر ارتعاش بر اختلالات گوارشی پرداخته است.
    روش کار
    پژوهش به صورت مورد شاهدی گذشته نگر در یک کارخانه تولید مواد غذایی صورت پذیرفت. تعداد 103 نفر به عنوان گروه مورد با عارضه گوارشی و 431 نفر گروه شاهد بدون عارضه گوارشی از لحاظ مواجهه با ارتعاش در گذشته مورد مقایسه قرار گرفتند. ارتعاش موجود در قسمت های مختلف اندازه گیری و میزان مواجهه افراد مشخص گردید. افرادی که در ارتعاش بالاتر از dB 100 فعالیت داشتند، مواجهه یافته در نظر گرفته شدند. تعداد مورد و شاهدهای با و بدون مواجهه مشخص و با روش های آماری مورد تحلیل قرار گرفتند.
    نتیجه گیری
    میزان تراز شتاب ارتعاش موجود در قسمت بسته بندی معادل dB 8/109 بوده که از حد مجاز(dB 8/ 118) کمتر می باشد. افراد مورد مطالعه دارای حدود سنی57-24 سال با سابقه 15-4 سال بودند. 2/59 درصد از افراد مورد و 7/22 درصد از افراد گروه شاهد با ارتعاش مواجهه داشته اند. با توجه به نسبت شانس ابتلا، افراد در مواجهه با ارتعاش، (1/4-8/9=CI) 3/6 بار بیشتر از سایر افراد در خطر عوارض گوارشی بودند.
    بحث: علاوه بر عوامل موثر در ایجاد عوارض گوارشی، ارتعاش نیز می تواند عامل موثری در بروز این عوارض باشد. با توجه به استاندارد ارتعاش، در مقادیر کمتر از استاندارد نیز ممکن است عوارض گوارشی مشاهده گردد. از این رو پیشنهاد می گردد در محیط های کاری که در آنها ارتعاش وجود دارد، کارگران علاوه بر معاینات دوره ای، تست های گوارشی نیز انجام دهند. تحقیقات در این زمینه گسترش یافته، در صورت اطمینان از بروز عوارض ناشی از ارتعاش در مقادیر کمتر از حد مجاز شغلی توصیه شده، مقادیر مجاز مواجهه شغلی ارتعاش نیز تغییر می یابند.
    کلیدواژگان: ارتعاش، بیماری شغلی، عوارض گوارشی
  • فریده گلبابایی، علی فقیهی زرندی، پدرام ابراهیم نژاد، محمدرضا بانشی، حسین محسنی تکلو، احمدرضا شکری، داود پناهی صفحه 17
    مقدمه
    مواجهه با ذرات هوابرد سیلیس کریستالی و گرد وغبار قابل استنشاق سیمان از مهمترین عوامل زیان آور مواجهه شغلی کارگران در صنایع سیمان است که لازم است مورد ارزیابی و پایش قرار گیرد. این مطالعه با هدف ارزیابی میزان مواجهه کارگران یک کارخانه سیمان واقع در شهرستان ساوه با گرد و غبار قابل استنشاق سیمان و سیلیس کریستالی انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه ی مقطعی تعداد 62 نمونه گرد و غبار قابل استنشاق از منطقه تنفسی کارگران واحدهای مختلف کارخانه جمع آوری شد. نمونه برداری و تعیین مقدار گرد وغبار قابل استنشاق با استفاده از روش گراویمتری بر اساس روش 0600 سازمان NIOSH و تعیین مقدار محتوی سیلیس کریستالی آن با استفاده از روش اسپکتروفوتومتری جذب مرئی براساس روش 7601 سازمان NIOSH انجام گرفت.
    یافته ها
    بیشترین میانگین مواجهه کارگران با گرد و غبار قابل استنشاق سیمان در واحدهای آسیاب مواد و آسیاب سیمان و کمترین آن در قسمت اداری وکنترل عملیات و کوره برآورد شد. گستره مواجهه کارگران با گرد وغبار قابل استنشاق در واحدهای تولید کارخانهmg/m3 89/18 – 77/1 بود. گستره ی مواجهه کارگران با سیلیس کریستالی در مجموع واحدهای تولید 104/0 – 011/0 میلی گرم بر متر مکعب بود. در واحد آسیاب مواد بیشترین و در قسمت آسیاب سیمان کمترین میانگین مواجهه برآورد شد. میزان مواجهه شغلی کارگران با سیلیس کریستالی در 57% از موارد فراتر از حد مجاز توصیه شده توسط NIOSH و کمیته فنی بهداشت حرفه ای ایران (mg/m3 05/0) بود. میانگین سهم سیلیس کریستالی از گرد وغبار قابل استنشاق در کل نمونه های سایت تولید 17/1% بود که دامنه آن از 49/0% در آسیاب سیمان تا 7/1 و 53/1 درصد به ترتیب در کوره و سنگ شکن متغیر بود.
    نتیجه گیری
    میزان مواجهه با گرد و غبار قابل استنشاق سیمان در کلیه فرآیندهای تولید بالاتر از حد مجاز و در واحد اداری و کنترل عملیات پایین تر از آن بود. اما تراکم سیلیس کریستالی تنها در واحدهای آسیاب مواد و کوره بالاتر از حدود مجاز تماس شغلی بود. بیشترین مقادیر مواجهه با گرد و غبار قابل استنشاق در آسیاب موادو سیمان و در خصوص سیلیس کریستالی در واحدهای آسیاب مواد، سنگ شکن و کوره مشاهده شد. لذا واحدهای مذکور جهت به کارگیری اقدامات کنترلی باید در اولویت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: سیلیس کریستالی، گرد و غبار قابل استنشاق، سیمان، اسپکتروفوتومتری جذب مرئی
  • ایرج محمدفام، قاسم حسام، رزاق رحیم پور، مازیار ارسی صفحه 29
    مقدمه
    یکی از عوامل تاثیرگذار بر خطای انسانی، شرایط اضطراری می باشد. این تحقیق با هدف ارزیابی خطاهای انسانی در شرایط اضطراری حریق و انفجار در انبار شرکت نفت همدان با استفاده از روش شاخص احتمال خطای انسانی (HEPI) انجام شد.
    روش کار
    ابتدا سناریوی شرایط اضطراری بروز آتش سوزی و انفجار در انبار شرکت نفت طراحی و مانور مقابله با آن اجرا شد. سپس پرسشنامه رتبه بندی شده تجمع برای مانور تکمیل گردید. داده های جمع آوری شده جهت محاسبه احتمال موفقیت برای 18 حرکت مورد نیاز در شرایط اضطراری از نقطه شروع تجمع تا آخرین حرکت در پناهگاه موقت ایمن در قالب روش HEPI پردازش شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد بیشترین احتمال بروز خطا در حرکت ایمن سازی محیط کار (فاز ارزشیابی) با احتمال 4/32 درصد و کمترین احتمال بروز خطا در حرکت کشف آلارم (فاز آگاهی) با احتمال 8/1 درصدرخ می دهد. همچنین بیشترین شدت خطا در فاز ارزشیابی و خروج و کمترین شدت خطا در فاز اگاهی و بازیابی می باشد. بالاترین سطح ریسک نیز مربوط به حرکت های ارزیابی مسیرهای خروج بالقوه و انتخاب یک مسیروگزینش مسیر خروج دیگر و کمترین سطح ریسک نیز مربوط به چهار حرکت فاز بازیابی می باشد.
    نتیجه گیری
    برای کاهش ریسک واکنش در فاز خروج، یافته های این مطالعه بر ارزیابی دوره ای مسیرهای خروجی و اصلاح آن ها در صورت نیاز، برگزاری مانورهای بیشتر و تحلیل نتایج آنها به همراه ارایه بازخوردهای مناسب به کارکنان تاکید می کند.
    کلیدواژگان: احتمال خطای انسانی، شرایط اضطراری، آتش سوزی و انفجار
  • محمد جواد جعفری، ناهید شفیعیان، سعاد محفوظ پور، یدالله محرابی صفحه 41
    مقدمه
    رضایت شغلی پرستاران همواره مورد توجه بیمارستان ها بوده است. رضایت شغلی عاملی است که بر کیفیت خدمات ارایه شده توسط پرستاران تاثیر گذار است. بسیاری از پرستاران به دلیل عدم رضایت از کار، شغل خود را ترک می کنند. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت ایمنی و بهداشت حرفه ای بیمارستان شهدای عشایر شهر خرم آباد و ارتباط آن با میزان رضایت مندی شغلی پرستاران شاغل در آن انجام شد.
    روش کار
    در این پژوهش توصیفی - همبستگی نمونه گیری به روش سرشماری و با مشارکت 239 پرستار شاغل در 18 بخش این بیمارستان انجام گرفت. داده های مورد نیاز شامل ویژگی های فردی و شغلی پرستاران، وضعیت ایمنی و بهداشت حرفه ای بیمارستان از دیدگاه پرستاران و سنجش رضایت شغلی با استفاده از پرسشنامه شاخص توصیفی شغل گردآوری شد. پرسشنامه های مورد استفاده پس از اعتبار بخشی در اختیار پرستاران قرار داده شد و پس از تکمیل جمع آوری گردید. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS19، در سطح معنی داری p<0.05 با آزمون های کروسکال والیس، من ویتنی و آزمون همبستگی اسپیرمن آنالیز گردید..
    یافته ها
    بررسی نتایج در چهار حیطه ایمنی و بهداشت حرفه ای نشان داد که نمره وضعیت ایمنی و بهداشت حرفه ای بیمارستان از دیدگاه اکثریت پاسخ گوها (3/5 ± 2/23) در سطح ضعیف و رضایت مندی شغلی نیز با کسب میانگین نمره (4/5 ± 8/31) در سطح ضعیف بود. رابطه بین وضعیت ایمنی و بهداشت حرفه ای بیمارستان و میزان رضایت از شغل پرستاری معنی دار بود(p-value=0.001).
    نتیجه گیری
    میزان رضایت از شغل پرستاران و هم چنین وضعیت ایمنی و بهداشت حرفه ای بیمارستان مورد مطالعه نیاز به ارتقاء دارد.
    کلیدواژگان: ایمنی و بهداشت حرفه ای، رضایت مندی شغلی، پرستاران
  • حمید حسنی، سید ابولفضل ذاکریان، محمد حاجی اکبری، علیرضا مرتضی پور، هوشنگ طهماسبی، فرشاد میرزایی، الهه عموزارده، صغری مشتاقی صفحه 49
    مقدمه
    ناراحتی های چشمی و سردرد از جمله مشکلات بهداشتی شایع در بین کاربران رایانه می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع ناراحتی چشمی و سردرد ناشی از کار با رایانه و تعیین ارتباط این ناراحتی ها با برخی عوامل موثر در بین دانشجویان خوابگاهی دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد.
    روش کار
    مطالعه توصیفی-مقطعی حاضر بر روی دانشجویان خوابگاهی انجام گرفت که اطلاعات آن با استفاده از پرسشنامه (Musculo-skeletal Injury Reduction Tools for Health and Safety) ه MIRTH جمع آوری گردید. نتایج با استفاده از نرم افزار آماری SPSS و به کمک شاخص های آمار توصیفی و آزمون همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین 744 پرسشنامه توزیع شده، تعداد 631 دانشجو پرسشنامه های تکمیل شده را بازگرداندند (84.4%). میانگین سنی جمعیت مورد مطالعه برابر با 3.6±22.72 سال بود.درصد فراوانی نسبی ناراحتی های چشمی 76.38 % برای خانم ها و 70.11 % برای آقایان محاسبه گردید. نتایج آزمون همبستگی نشان داد که بین ناراحتی های چشمی و سردرد با متغیرهای جنس، مدت زمان کار روزانه با رایانه و استفاده از عینک ارتباط معنی دار وجود دارد (0.05)
    کلیدواژگان: ناراحتی چشمی، سردرد، رایانه
  • فریبا کیانی، محمدرضا خدابخش صفحه 55
    مقدمه
    آسیب های شغلی از عوامل مهم مرگ و میر و ناتوان ساز هزاران نفر در محیط کاری می باشد، بنابراین شناسایی عوامل موثر بر آسیب های شغلی از اهمیت بسزایی برخوردار است. پژوهش ها نشان می دهند که سبک رهبری تبادلی سرپرست نقش مهمی در تاثیر گذاری بر آسیب های شغلی دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش سبک رهبری تبادلی در پیش بینی آسیب های شغلی کارکنان شرکت ذوب اهن اصفهان انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- همبستگی بر نمونه 189 نفر از کارکنان شرکت ذوب آهن اصفهان در سال 91- 1390 انجام گرفت، که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. اجرای پژوهش با استفاده از مقیاس سبک رهبری تبادلی سرپرست (Bass and Avolio، 1990)، پرسشنامه هوشیاری ایمنی (Barling، et al.، 2002) و پرسشنامه رویدادهای مرتبط با ایمنی و آسیب های شغلی (Barling، et al.، 2002) صورت گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نگارش 18 و آماره های توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد سبک رهبری تبادلی سرپرست با هوشیاری ایمنی و رویدادهای مرتبط با ایمنی رابطه معنی داری داشت (p< 0.05). همچنین تحلیل رگرسیون حاکی از آن بود که سبک رهبری تبادلی سرپرست از طریق افزایش هوشیاری ایمنی و کاهش رویدادهای مرتبط با ایمنی، آسیب های شغلی را کاهش داد.
    نتیجه گیری
    این پژوهش از اهمیت سبک رهبری تبادلی و آموختن آن به مدیران و سرپرستان سازمان ها حمایت می کند. نتایج و پیامدهای پژوهش و پیشنهادات برای تحقیقات آینده در این مقاله تشریح و تبیین می شود.
    کلیدواژگان: سبک رهبری تبادلی، هوشیاری ایمنی، رویدادهای مرتبط با ایمنی، آسیب های شغلی
  • امیراشکان نصیری پور، هانیه نیکومرام، فرهاد غفاری، ملاحت تاج الدینی صفحه 71
    مقدمه
    رعایت الزامات سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE-MS) و عملکرد مناسب HSE کارکنان، یکی از عوامل اثرگذار در موفقیت سازمان ها محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر، تعیین رابطه فرهنگ سازمانی با عملکرد HSE کارکنان در شرکت خودروسازی سایپا بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش را کارکنان تولیدی شرکت خودروسازی سایپا (N=4865) تشکیل می دادند که از این تعداد، 356 نفر با استفاده از فرمول نمونه گیری جامعه محدود انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و این پرسشنامه مشتمل بر سه بخش اطلاعات شخصیتی (دموگرافیک)، فرهنگ سازمانی و عملکرد HSE کارکنان بود که برای تبدیل گزینه های کیفی پرسشنامه به مقادیر کمی، از روش اعداد فازی مثلثی استفاده شد. داده ها از دو روش خودپاسخگویی و مشاهده از نمونه های پژوهش اخذ و با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و ضریب همبستگی اسپیرمن، مورد تحلیل قرار گرفتند. پژوهش های مختلفی در زمینه فرهنگ ایمنی، نهادینه سازی و ارزیابی فرهنگ HSE و نقش آن در بهره وری سازمان ها و هم چنین در زمینه های مختلف فرهنگ سازمانی سازمان ها انجام شده، ولی براساس جستجوهای انجام گرفته، درخصوص بررسی تاثیر شاخص های مختلف فرهنگی در سازمان ها بر عملکرد HSE کارکنان مطالعاتی یافت نشده است از این رو پژوهش حاضر برای اولین بار در صنایع کشور انجام گرفته است.
    یافته ها
    از بین شاخص های فرهنگ سازمانی در سازمان مورد مطالعه، شاخص کنترل (با نمره میانگین 55/0) وضعیت بهتری نسبت به سایر مولفه ها داشت. هم چنین در بین شاخص های عملکرد HSE کارکنان شرکت مورد مطالعه، شاخص عملکرد و اجرا (با نمره میانگین 66/0) دارای وضعیت مطلوب تری نسبت به سایر مولفه ها بود. بین عملکرد HSE کارکنان با هرکدام از مولفه های فرهنگ سازمانی (به غیر از شاخص سیستم پاداش دهی با سطح معنی دار 112/0 و ضریب همبستگی اسپیرمن 084/0 ) رابطه معنی داری مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به رابطه مثبت بین فرهنگ سازمانی و عملکرد HSE کارکنان در شرکت مورد مطالعه، هرچه به شاخص های فرهنگ سازمانی توجه بیشتری مبذول گردد، عملکرد HSE کارکنان بهبود می یابد و با اقداماتی از قبیل بهبود و تقویت شاخص های فرهنگی که بیشترین تاثیر را بر عملکرد HSE کارکنان دارند، می توان شاهد بهبود بیشتر فرهنگ سازمانی و عملکرد HSE کارکنان این سازمان بود.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، بهداشت، ایمنی، محیط زیست، عملکرد، کارکنان
|
  • Page 1
    Introduction
    Train driving is a high responsibility job in railway industry. Train drivers need different cognitive functions such as vigilance, object detection, memory, planning, decision-making. High level of fatigue is one of the caused factor of accidents among train drivers. Numerous factors can impact train drivers’ fatigue but high level of workload is a key factor. Therefore, the aim of the present study was to investigate workload and its relationship with fatigue among train drivers in Keshesh section of Iranian Railway Company.
    Material And Method
    This descriptive analytical study was done among 100 train drivers in Keshesh section of Iranian Railway industry. They were selected by simple random sampling. The NASA-TLX workload scale and Samn-Perelli fatigue scale were respectively used to investigate workload and fatigue. Data were analyzed by Paired t-test and Spearman correlation coefficient.
    Result
    According to the NASA-TLX results, effort and mental workload with the mean score of 74/22 and 73/31 were respectively the most important attributes of workload among train drivers. No significant relationship was observed between workload and level of fatigue before departure and half an hour before reaching the destination station (P>0.05). However, the relationship between of workload and level of fatigue half an hour before the end of shift (on the way back to the origin station) was statistically significant (P=0.048) among the sample population.
    Conclusion
    Effort and mental workload were the most important attributes of workload among train drivers. By focusing on these two variables and adopting fatigue management programs, fatigue and workload can be controlled and the efficiency of the whole system can be enhanced accordingly.
    Keywords: Workload, Fatigue, Ergonomics, Train driving, Iranian railway
  • Page 9
    ntroduction: Today’s, defective and faulty equipments lose a large part of them energy as noise and vibration which beside their financial costs can be hazardous to the health of people. Vibration as a physical agent can cause an adverse health effect on human to nervous system. These effects, based on body region can be as specific or general systems. Digestion system has a natural vibration of 3-8Hz frequency. When the digestive system is exposed by such vibration, it can make impairment on that system. This study aimed to study vibration effect on digestion irregularities.
    Material And Method
    This was a retrospective case-control study conducted in a food industry. The number of 103 workers digestive problem and 431 healthy workers were selected as population study. Exposure to the vibration in the different parts were measured. People with more than 100 dB was considered exposed group. Then, after determining the number of exposed and non exposed groups, data were analyzed using statistical methodologies.
    Result
    The acceleration level of vibration was 109.8 dB in the packing section, which was less than standard limit (118.8 dB). Study population had a managed of 24-57 years old with 4-15 years of job tenure. In 59.2% of case comparing to 22.7% of control group were exposed to the vibration. The odds ratio (OR) of prevalence rate of digestive problem among exposed group was 6.3 times more than non exposed group people, in risk of gastrointestinal complications.
    Conclusion
    Beside of the other risk factors of digestive problem, vibration can be also an effective cause of adverse health problem: Even by lower level of digestive problem can be seen in the exposed people. So, we suggest in the workplace with vibration risk factor, a digestive health exam be take general medical beside periodic examination. Moreover, it is recommended that researches related to the vibration is widely developed and the vibration standard limits is revised, accordingly.
    Keywords: Vibration, digestion system, digestion irregularities
  • Page 17
    Introduction
    Exposure to respirable fraction of cement dust and its crystalline silica content is the most important occupational risk factor in cement industries requiring more evaluation and monitoring. This study aimed to assess exposure to crystalline silica and cement dust among workers of a cement industry in Saveh city, Iran.
    Material And Method
    In this cross-sectional study, 62 samples of respirable dust were collected from breathing zone of the workers in different sections of factory. Determination of respirable fraction of cement dust concentrations carried out using gravimetric method according to the NIOSH method no. 0600. Visible absorption spectrophotometry was used according to the NIOSH method no. 7601 to determine crystalline silica content of respirable dust samples.
    Result
    The highest exposure concentrations to respirable fraction of cement dust was observed in the Raw Mill and Cement Mill, and the lowest exposure in Administrative Department and Kiln the range of workers exposure in the production sites were 1.77 to 18.89 mg/m3. The range of workers exposure to the crystalline silica in the production sites was 0.011 to 0.104 mg/m3. The highest and lowest mean of exposures was observed in the raw Mill and cement mill respectively. Occupational exposure to the crystalline silica in 57% of site samples exceeded adjusted TLV recommended by NIOSH and Iranian of Occupational Health Technical Committee (0.05 mg/m3). The average of free SiO2 fraction in whole site samples was 1.17% varying from 0.49% in the cement Mill to 1.53% and 1.7% in crusher and Kiln sections, respectively
    Conclusion
    Levels of exposure to cement respirable dust in all productive sections were significantly higher than the adjusted TLV. However, in administrative and control departments it was lower than the TLV level. Regarding crystalline silica, levels of exposure only in “Raw mill” and “kiln” were significantly higher than the adjusted TLV. Highest exposure concentrations to respirable fraction of cement dust recorded in Raw Mill and cement mill, and exposure to crystalline silica in raw Mill, Crusher and kiln, Therefore, preventive measures should primarily be targeted at these units.
    Keywords: Crystalline silica, Respirable dust, Cement, Visible absorption spectrophotometry
  • Page 29
    Introduction
    Emergency situation is one of the influencing factors on human error. The aim of this research was purpose to evaluate human error in emergency situation of fire and explosion at the oil company warehouse in Hamadan city applying human error probability index (HEPI).
    Material And Method
    First, the scenario of emergency situation of those situation of fire and explosion at the oil company warehouse was designed and then maneuver against, was performed. The scaled questionnaire of muster for the maneuver was completed in the next stage. Collected data were analyzed to calculate the probability success for the 18 actions required in an emergency situation from starting point of the muster until the latest action to temporary sheltersafe.
    Result
    The result showed that the highest probability of error occurrence was related to make safe workplace (evaluation phase) with 32.4 % and lowest probability of occurrence error in detection alarm (awareness phase) with 1.8 %, probability. The highest severity of error was in the evaluation phase and the lowest severity of error was in the awareness and recovery phase. Maximum risk level was related to the evaluating exit routes and selecting one route and choosy another exit route and minimum risk level was related to the four evaluation phases.
    Conclusion
    To reduce the risk of reaction in the exit phases of an emergency situation, the following actions are recommended, based on the finding in this study: A periodic evaluation of the exit phase and modifying them if necessary, conducting more maneuvers and analyzing this results along with a sufficient feedback to the employees.
    Keywords: Human error probability, Emergency situation, Fire, explosion, HEPI
  • Page 41
    Introduction
    Job satisfaction of nurses hasalwaysbeenconcernedin hospitals. It influences the quality of services offered by the nurses. Many nurses leave their job mainly due to the lack ofjob satisfaction.Different factors including the health and safety at work influencejob satisfaction. Thisstudy aimed to evaluate the occupational safety and health status of Khorram Abad’s Shohada hospital and to study its relationship with job satisfaction of nurses there.
    Material And Method
    This descriptive-correlation study was carried out in Khorram Abad’s Shohada hospital. All (239)nurses working in 18wards of the hospital were participated in the study. The required data including individual and job characteristics, occupational safety and healthstatus as well as job satisfaction in terms of hospital nurses were collected using standard questionnaire. Collected data was analyzed with SPSS.19, using Kruskal-Wallis,Mann-Whitney and Spearman correlation tests.
    Result
    The results showed that the occupational safety and health status of the hospital in 4 different studied areas were in a low level (with an average point of 23.2±5.3) from the participant’s point of view. The job satisfaction of nurses was also low (with an average point of 31.8±5.4). The safety and occupational health status of the hospital had a significant relationship with the nurse’s job satisfaction (P=0.001).
    Conclusion
    The job satisfaction of the nurses as well as the occupational safety and health status of the hospital need to be promoted.
    Keywords: Occupational health, safety, job satisfaction, nursing
  • Page 49
    Introduction
    Eye discomforts and headache are prevalent among computer users. The aim of present study was to determine eye discomforts and headache associated with computer use among dormitory students of Tehran University of Medical Sciences.
    Material And Method
    In this cross – sectional study, data were collected using MIRTH (Musculo skeletal Injury Reduction Tools for Health and Safety) questionnaire. The results were Analyzed using SPSS Software and with descriptive statistical indexes as well as correlation test.
    Result
    of the 744 distributed questionnaires, 631 students completed the questionnaire (84.4%). The mean age for the studied population was 22.72± 3.6 years. The relative frequency of eye discomforts for the female and male student was 76.38% and 70.11% respectively. The correlation test showed significant relationship between eye discomforts as well as headache with gender, work hours’ with a computer per day and glass use (P-V < 0.05). Also, the correlation between eye discomforts and headache was statistically significant (P-V < 0.01).
    Conclusion
    Eye discomforts and headache relating to the computer uses are prevalent among students. The condition is more prevalent among females and prolonged computer users. Interventional and training programs should be considered to prevent and reduction of related problems.
    Keywords: Eye discomforts, Headache, Computer
  • Page 55
    Introduction
    Occupational injuries are among factors that cause death and disability of thousands individuals in the workplace. Thus, identifying the influential factors of occupational injuries is of paramount importance. Previous researches have indicated that transformational leadership style has an essential role in occupational injuries. Consequently, the aim of the current study is to investigate the role of transformational leadership style in predicting occupational injuries among Esfahan Steel’s employees.
    Material And Method
    The current descriptive-correlation study was conducted among 189 Esfahan Steel’s employees in 2012. They were randomly selected through Stratified sampling. Data were collected using transformational leadership style questionnaire (Bass and Avolio, 1990), safety consciousness inventory (Barling, et al., 2002) and safety-related events and occupational injuries questionnaire (Barling, et al., 2002). The obtained data were analyzed thorough descriptive Statistics methods, Pearson product-moment correlation coefficients, and regression analysis by SPSS 18.
    Result
    The findings of the study showed that transformational leadership style had a significant correlation with safety consciousness and safety-related events (P< 0.05). The Results of regression analysis showed that transformational leadership style reduced the occupational injuries through increasing safety consciousness and reducing safety-related events.
    Conclusion
    The present study emphasizes the importance of transformational leadership style and its instruction to mangers and supervisor. The consequences as well as the suggestion for the further study are discussed in this article.
    Keywords: Transformational leadershipstyle, safety consciousness, safety, related events, occupational injuries
  • Page 71
    Introduction
    The compliance of Health, Safety and Environment Management System (HSE-MS) requirements and proper HSE performance of employees, are the affecting factors on the organizations prosperity. The objective of present research was to determine the relationship between organizational culture and personnel HSE performance at Saipa Car Manufacturing Company.
    Material And Method
    The present research was a deccriptive – correlative study. The Study population of this research were the manufacturing employees of Saipa car manufacturing company (N= 4865). Among the manufacturing employees, 365 employees were chosen as the sample beside on statistical estamination. Data was collected using a questionnaire which had three parts: demographic data, organazational culture and personnel HSE performance indicators. In order to convert the qualitative values of the questionnaire to the quantitative ones, the triangular Fuzzy numbers has been used. The data collected by observation and self- answering method then be analyzed using descriptive statistical tests and Spearman correlation coefficient, considering the relative importance of the indicators obtained form HSE experts’ comments.
    Result
    Among the organizational culture indicators of Siapa car manufacturing company, control indicator (with the average score of 0.55) and among the personnel HSE performance indicators of Saipa company, performance indicator (with the average score of 0.66) had better situation, compared to other variebles. The results showed that there is a significant relationship between personnel HSE performance and organizational culture indicators except for Bonus System indicator (with the significant level of 0.112).
    Conclusion
    Considering the significant relationship between personnel HSE performance and organizational culture in the studied company, paying more attention to the organizational culture will accordingly improve the personnel HSE performance. Moreover, by improveing and optimizing the cultural indicators, which have the greatest impact on personnel HSE performance a better organizational culture and personnel HSE performance mey be achived in the Saipa company in the future.
    Keywords: Organizational Culture, Health, Safety, Environment, Performance, Employees