فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 20 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سیما ساغروانی، حسن احمدی مقدم، حسین رحمان سرشت صفحه 1
    هویت سازمانی یکی از سازه های کلیدی در بستر سازمان می باشد، که نتایج مثبت رشد آن غیر قابل انکار است، بنابراین مطالعه عوامل موثر بر این مفهوم، امری ضروری است. با این وجود درتحقیقات تجربی و مطالعات نظری در ایران، خلاء توجه به این مفهوم، کاملا پررنگ و مشهود است. بنابراین پژوهش حاضر به عنوان یک مطالعه توصیفی پیمایشی با بررسی نقش فرهنگ سازمان بر هویت سازمانی، به این مهم پرداخته است. در این راستا 62 نفر از میان جامعه 157 نفری از کارمندان یکی از شرکت های دولتی استان خراسان رضوی، به عنوان نمونه برگزیده شدند و با تکمیل پرسشنامه های استاندارد مورد مطالعه قرار گرفتند. یافته های حاصل از پژوهش، که با استفاده از این پرسشنامه های استاندارد مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت؛ کلیه فرضیه های تحقیق را مبنی بر اینکه نه تنها فرهنگ سازمانی، بلکه ابعاد آن هر یک به صورت جداگانه، بر هویت سازمانی کارکنان اثر مثبت دارند؛ تایید کرد.به علاوه یافته های آماری نشان داد که از میان ابعاد فرهنگ سازمانی، بعد روحیه در ترکیب با سایر ابعاد، بیشترین اثر را در میزان هویت سازمانی کارکنان دارد. چنین نتایجی می تواند برای مجریان امور و تصمیم گیرندگان، افق های جدیدی را بگشاید و ارتقإ فرهنگ سازمانی آنان را در جهت رشد هویت سازمانی کارکنان، رهنمون شود.
    کلیدواژگان: هویت سازمانی، فرهنگ سازمانی، هویت
  • کاظم زوار سهل آبادی، محمد مهدی فراحی، سعید مرتضوی صفحه 23
    بر اساس آموزه های برآمده از نظریه مبادله اجتماعی، ادراکات مطلوب کارکنان از رفتار سازمان نسبت به خویش بر رفتارهای مثبت کاری آنان اثر خواهد گذاشت. با این حال شخصیت افراد از جمله متغیرهایی است که می تواند در ارتباط بین ادراکات افراد و رفتار آنان اثرگذار باشد. بر این اساس تحقیق حاضر درصدد است تا اولا اثر عدالت سازمانی را بر رفتار شهروندی سازمانی در یک سازمان مذهبی فرهنگی آزمون نماید و دوم نقش تعدیل کنندگی پنج بعد بزرگ شخصیتی نئو را در این رابطه بررسی نماید. جامعه آماری کلیه کارشناسان یک سازمان بزرگ مذهبی فرهنگی در شرق کشور بوده اند. نمونه آماری شامل 219 نفر از افراد مذکور بوده است که به صورت تصادفی انتخاب شده اند. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه تحلیل داده ها از نوع همبستگی می باشد. داده ها با استفاده از پرسشنامه های معتبر جمع آوری و پس از تعیین روایی و پایایی ابزار سنجش، در قالب آزمون های ضرایب همبستگی و مدل رگرسیون خطی ساده و رگرسیون سلسله مراتبی تجزیه و تحلیل گردید. یافته ها نشان دهنده قدرت تاثیرگذاری ادراک از عدالت بر رفتار شهروندی سازمانی است. ابعاد شخصیتی وظیفه شناسی، گشودگی و برون گرایی نتوانسته اند بر شدت این رابطه تاثیر بگذارند. با این حال ویژگی های روان نژندی و سازگاری بیش از حد که دربردارنده نوعی هیجانات و احساسات منفی می باشند، بر شدت این رابطه تاثیر گذاشته است. ویژگی های مذکور می بایست در هر گونه رفتارهای سرپرستان نسبت به کارکنان و نیز در فرایند جذب و توسعه کارکنان مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پنج عامل بزرگ شخصیت، رفتار شهروندی سازمانی، عدالت سازمانی
  • محمود غلامی، مهدی رستمی، امیر صادقی صفحه 53
    هدف اصلی این مقاله بررسی نقش عزت نفس سازمانی بر پیاده سازی مدیریت ارتباط با مشتری در بانک حکمت ایرانیان از دیدگاه مدیران می باشد. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت و روش، تحقیقی توصیفی- پیمایشی است. در این پژوهش از روش کتابخانه ای و بررسی متون و نیز روش میدانی نظیر پرسشنامه جهت گردآوری اطلاعات استفاده شده است. مدیران و کارکنان ارشد مدیریت شعب بانک حکمت ایرانیان در استان تهران جامعه آماری این پژوهش را تشکیل داده اند. از 60 مدیر و کارمند عالی بانک موجود در استان تهران، 45 مدیر و کارمند به طور تصادفی انتخاب شدند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که بانک حکمت ایرانیان در زمینه استراتژی مدیریت داده و سیستم مشتری دارای آمادگی برای پیاده سازی مدیریت ارتباط با مشتری می-باشد و عزت نفس سازمانی در توفیق پیاده سازی مدیریت ارتباط با مشتری موثر است.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، عزت نفس سازمانی، بانک حکمت ایرانیان، امکان سنجی، بازاریابی رابطه مند
  • حسن سیفی، علیرضا مرادی صالح صفحه 79
    روند کنونی اقتصاد، نشان گر جایگاه و اهمیت خلاقیت و کارآفرینی در حفظ و بقای سازمان ها است. عاملی که به تعبیر بسیاری از اندیشمندان، مناسب ترین گزینه برای کاهش فاصله بین کشورهای توسعه یافته و کمتر توسعه یافته یا سازمان های پیشرو و پیرو است. تحقق کارآفرینی سازمانی توجه بیش از پیش به سبک مدیریت و رهبری سازمانی را ضروری نموده است. سوال اساسی تحقیق عبارت است از اینکه نقش رهبری تحول آفرین در کارآفرینی سازمانی چیست؟ و اینکه آیا سطح بالای مولفه های رهبری تحول آفرین به ارتقای کارآفرینی سازمانی منتهی می شود. جامعه آماری پژوهش کارکنان بیمارستان لبافی نژاد می باشد و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به تعیین نمونه پرداخته شد. روش گردآوری داده ها پرسشنامه حضوری بوده و از روش تحقیق توصیفی- میدانی استفاد شده است. نتایج حاصله، حاکی از وجود رابطه معنی دار بین همه مولفه های رهبری تحول آفرین و کارآفرینی سازمانی می باشد. در پایان با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهاداتی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: رهبری، رهبری تحول آفرین، دانش، کارآفرینی، کارآفرینی سازمانی
  • علیرضا عبدی صفحه 99
    مسئله اصلی این پژوهش تمرکز برنامه های توسعه شایستگی های منابع انسانی سازمان بر مشاغلی است که بیشترین تاثیر در تحقق استراتژی های سازمان دارند.بدین منظور نخست اقدام به شناسایی مشاغل استراتژیک شرکت صنعتی دوده فام و در قدم دوم تدوین پروفایل شایستگی هر یک از این مشاغل می باشد تا بر اساس این شای. سوال های اصلی این پژوهش عبارتند از : مشاغل استراتژیک شرکت صنعتی دوده فام کدامند ؟ پروفایل ( نیم رخ ) شایستگی این مشاغل کدام است ؟ برای پاسخ به سوال اول از آزمون مقایسه زوجی و تکنیک AHP جهت رتبه بندی استفاده شده است و برای پاسخ به سوال دوم از مصاحبه و مطالعه کتابخانه ای و با استراتژی تحلیل تم استفاده شده و در نهایت برای اعتبار یابی یافته ها آزمون علامت بکار گرفته شده است. تحقیق به صورت مطالعه موردی در شرکت صنعتی دوده فام انجام گرفت و جامعه آماری آن متخصصان و صاحبنظران و مدیران عالی شرکت می باشد. داده های تحقیق از طریق پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شده است. در نهایت 8 شغل به عنوان مشاغل کلیدی شناسایی و پروفایل هر یک از مشاغل طراحی گردید.
    کلیدواژگان: شایستگی، پروفایل شایستگی، مشاغل استراتژیک، آمادگی استراتژیک سرمایه انسانی، شکاف شایستگی
  • علیرضا مقدم، سهیلا مهمان نوازان صفحه 125
    هدف کلی این پژوهش بررسی رابطه بین مدیریت دانش ونوآوری سازمانی با میانجیگری هوش سازمانی میان کارکنان دانشگاه سمنان بوده است. روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بوده است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه کارکنان دانشگاه و روش نمونه گیری از نوع نمونه گیری طبقه ای ساده بوده است. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه های مدیریت دانش، نوآوری سازمانی ، هوش سازمانی بود، که پس از محاسبه روایی و پایایی، بین افراد نمونه توزیع و جمع آوری گردید. اطلاعات با استفاده از روش های آمار استنباطی تحلیل شد. نتایج نشان داد که 1) مدیریت دانش بر هوش سازمانی وهوش سازمانی بر نوآوری سازمانی به طور مستقیم تاثیر دارد 2) مدیریت دانش به صورت غیر مستقیم و از طریق هوش سازمانی برنوآوری سازمانی تاثیر دارد.3)مدیریت دانش به صورت مستقیم بر نوآوری سازمانی تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، هوش سازمانی، نوآوری سازمانی
  • فتاح شریف زاده، داود نوری، احسان سالمی شکوری صفحه 147
    مدیریت منابع انسانی الکترونیک یکی از مهمترین پایه های توسعه پایدار سازمان ها می باشد، که در دهه های اخیر به یکی از راهبردهای کسب مزیت رقابتی از طریق بهبود عملکرد در سازمان ها مبدل شده است. در کشور ما نیز مدیران در صدد ایجاد بسترهای مناسب شگل گیری آن هستند. مقاله حاضر با هدف بررسی ارتباط مدیریت منابع انسانی الکترونیک با عملکرد و یادگیری سازمانی انجام گرفته است. این تحقیق از لحاظ هدف یک تحقیق کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها از نوع پیمایشی– همبستگی می باشد. پس از مطالعه پیشینه موضوع و بررسی الگوهای موجود در مورد مدیریت منابع انسانی الکترونیک، عملکرد و یادگیری سازمانی و شکل گیری چارچوب نظری، متغیرهای مهم تحقیق شناسایی و مدل مفهومی، فرضیات و سوالات تحقیق مشخص گردید. برای اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه استفاده شده است. نمونه مورد مطالعه در این تحقیق شامل 200 نفر از کارکنان سازمان آب استان کرمانشاه می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب گردیده اند. نتیجه آزمون سوالات تحقیق به کمک ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون نشان دهنده ارتباط معنادار مولفه های مدیریت منابع انسانی الکترونیکی با عملکرد سازمانی و یادگیری سازمانی می باشد. در نهایت بر اساس نتایج بدست آمده، پیشنهادات و راهکارهای عملی و تحقیقاتی به مدیریت سازمان و محققان بعدی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی الکترونیک، عملکرد سازمانی، یادگیری سازمانی
  • مرضیه کهنوجی صفحه 171
    هدف اصلی این تحقیق بررسی ابعاد همدلی در بین اعضای هیات علمی دارای پستهای مدیریتی با توجه به نقش جنسیتی در دانشگاه ولی عصر(عج)رفسنجان می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، یک تحقیق کاربردی است و از لحاظ روش؛ همبستگی می باشد .جامعه آماری این تحقیق کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه ولی عصر (عج) رفسنجان در سال تحصیلی 95-1394 دارای پست های مدیریتی ،که تعداد آنان 61 نفر بودند می باشد. به دلیل حجم کم جامعه نمونه گیری انجام نشد وکلیه اعضای جامعه مورد بررسی قرار گرفتند.ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای استاندارد بوده است. تجزیه و تحلیل داده ها به صورت توصیفی واستنباطی انجام گرفته است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق حاکی از این می باشد که؛ بین میزان همدلی اعضای هیات علمی و جنسیت آنها رابطه ای وجود ندارد و همچنین میزان همدلی اعضای مدیران در سطح پایینی بود.با توجه به نقش آفرینی مهم مقوله ی همدلی در مسائلی چون شادکامی، مسئولیت پذیری و ایجاد صمیمت توجه به برگزاری دوره های آموزشی مرتبط با روابط انسانی و انتخاب علمی مدیران ضرورت پیدا می کند.
    کلیدواژگان: همدلی، اتخاذ دیدگاه، تخیل، توجه همدلانه، پریشانی شخصی، مدیران
  • بهنام جهانی، علی اکبر میر مقدم صفحه 187
    انسان گرامی ترین گوهر آفرینش و نا شناخته ترین آن است. رفتار آدمی تابع اندیشه ها، احساسات، انگیزه ها، خواست های درونی و عوامل فطری و پرورشی اوست که درموقعیت های مختلف به صورت های گوناگون ظا هر می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر کارایی نیروی انسانی شهرداری استان آذربایجان شرقی است. بدین منظور نمونه ای شامل 205 نفر از کارکنان انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسشنامه گردآوری شد. داده ها از طریق نرم افزارهای SPSS22 و LISREL8.8 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ و روایی آن از طریق تحلیل عاملی تاییدی مرتبه اول بررسی شد. همچنین، برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهند که تعهد، آموزش وو انگیزش بر کارایی کارکنان تاثیر مثبت و معناداری دارند.
    کلیدواژگان: انگیزش، آموزش، تعهد، کارایی کارکنان
  • زهرا حسن پور رودبارکی، امیر حسین محمد داودی صفحه 203
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین هوش اخلاقی با تسهیم دانش در میان دبیران مقطع متوسطه شهرستان ساوه صورت گرفت. روش مورد استفاده در این پژوهش بر حسب هدف کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری در این پژوهش شامل 440نفر از دبیران دبیرستان های شهرستان ساوه است که از میان آنان با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای-نسبی تعداد 205نفر که 105نفر مرد و 90نفر زن بود، به عنوان حجم نمونه در نظر گرفته شد. در این پژوهش به منظور گردآوری داده ها از دو پرسشنامه استاندارد هوش اخلاقی ناروائز(2010) و تسهیم دانش لی(2001) بهره گرفته شد. روایی محتوا پرسشنامه مورد تائید متخصصین قرار گرفت؛ هم چنین به منظور سنجش پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار این ضریب برای هر یک از پرسشنامه ها به ترتیب 80/0 و 84/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار SPSS21 در بخش استنباطی(آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه) انجام پذیرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که میان هوش اخلاقی و ابعاد آن(رابطه مناسب با دانش آموزان، ایجاد جو حمایتی، تشویق به استقلال در پژوهش) با تسهیم دانش در میان دبیران مقطع متوسطه شهرستان ساوه رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، ایجاد جو حمایتی، رابطه مناسب با دانش آموزان، تسهیم دانش
|
  • Sima Saghrvany, Hassan Ahmadi Moghadam, Hossein Rahmanisersht Page 1
    Organizational identity is one of the key structures in the context of the organization, which has undeniable growth. So the study of factors affecting this concept is essential. Nevertheless, lack of empirical research and theoretical studies in Iran, is quite bold and obvious. Therefore, this descriptive study investigates the role of organizational culture on staff's identity. In this regard, 62 cases among the 157-strong community of employees of state-owned companies in Khorasan Razavi province were selected to complete standardized questionnaires. The findings of the study reported its positive effect on organizational identity. In addition, statistical findings showed that among the dimensions of organizational culture, the morale in combination with other aspects has the greatest influence on the staff's identity in Karknandard. Such results could help executives and decision makers to open up new horizons and improve their organizational culture in order to develop organizational identity.
  • Zavar, Kazem, Gharahi, Mohammah, Mortazavi, Saeed Page 23
    Based on the implications of Social Exchange Theory, employee's favorable perceptions of themeselves have a positive effect on their behavior. However personalities are among the variables that can affect the relationship between individual's perceptions and behavior. The present study investigates to analyse the effect of organizational justice on organizational behavior (in a cultural-religious setting). The sample consisted of 219 randomly selected people. This research is an applied research and the method of data analysis is correlation. The findings indicated that the perception of justice influences behavior. Dimensions of task recognition, openness and extraversion could affect the strength of this relationship. However the features of compatibility including excitement and the negative factors could more than others affect this correlation.
  • Gholamim., Rostamim., Sadeghi, A Page 53
    The purpose of this paper is to examine the role of organization self-esteem in the implementation of customer-management relationship in Hekmat Iranian bank from the perspective of the manager. This study is an applied descriptive-based survey. In this study, library and a literature review and survey methods such as questionnaires were used to collect data. The directors and senior management staff of Hekmat Iranian bank branches in Tehran have formed study population. Of 60 senior managers and employees of the bank in Tehran province, 45 managers and employees were randomly selected.
  • Seifih., Moradi Saleh, A.R Page 79
    Current economic trends represent the status and importance of creativity and entrepreneurship in the preservation and conservation organizations. This factor according to many scholars is the best option for reducing the gap between developed and less developed countries or leading organizations and followers. The realization of corporate entrepreneurship deserves more attention in the management style and from corporate leaders. The main research question is "what is the role of transformational leadership in corporate entrepreneurship?" And "whether high levels of lead components of transformational leadership are influential in enhancing organizational entrepreneurship?” The population consisted of staff is Labbafinejad hospital using stratified random sampling method were asked to fill the questionnaires. The results showed a significant relationship between all components of transformational leadership and organizational entrepreneurship. Finally, according to the research findings, recommendations have been provided.
  • Abdi, A.A Page 99
    The main concern of the present study is on the program development of the competency of the human resources on the jobs that have the highest influences on the realization of an organization’s strategies. To do so, first the strategic jobs of Dode-fam Company and second development of the qualification profile were defined. The main questions of the research are: what are strategic jobs in the company? what is the Competency Profile? The research was conducted as a case study in an industrial companies and population experts and top managers of the company were the participants. The data were collected through questionnaires and interviews. Finally 8 jobs as key jobs were designed to identify and profile each of the jobs.
  • Moghadam, A.A., Mehmannavazan, S Page 125
    The purpose of this study was to investigate the relationship between knowledge management and organizational innovation among employees of Semnan University was mediated by organizational intelligence. The research method was descriptive correlational. The target population included all university staff and the type of sampling method was simple. Data collection tools, questionnaires, knowledge management, organizational innovation, organizational intelligence, which after validity and reliability was distributed among the participants. Data were analyzed using inferential statistical methods. 1) Knowledge management directly influences organizational intelligence, and organizational intelligence directly affects organizational innovation 2) knowledge management indirectly through organizational intelligence influences organizational innovation 3) knowledge management directly influences organizational innovation.
  • Sharifzadehf., Norid., Salemi Shakor, E Page 147
    E-HRM plays an important function role in the basics of sustainable developments of organizations. In our country, managers are trying to provide appropriate opportunities for it. This paper aims to investigate the relationship between e-HRM and organizational learning. This research is an applied research and the collection of survey data was correlational. A questionnaire was used to measure the variables. The results of research questions using correlation coefficient and regression analysis showed a significant correlation between the components of electronic human resource management and organizational performance and organizational learning. Finally, based on the results, recommendations, and practical ways to manage research organizations and researchers were presented accordingly.
  • Kahnoji, M Page 171
    The purpose of the study is to investigate the empathy among faculty members with managerial positions in Rafsanjan. This study applied research was done on 61 participants. There was no sampling due to the small size of the community and all members of society are evaluated using the empathy questionnaire of Davis (IRI). The findings suggest that, between the faculty and gender there is no empathy and sympathy for members were at low-level.
  • Jahanib., Mir Moghadam, A.A Page 187
    This study intends to examine the factors affecting labor productivity in the Municipality located in East Azerbaijan Province. For this purpose, a sample of 205 employees was selected. Data were collected and analysed through questionnaires. SPSS22 and LISREL8.8. Cronbach alpha reliability of the questionnaire and its validity through confirmatory factor analysis was performed first. Also, to test the research hypotheses, structural equation modeling (SEM) was used. The results of testing show that commitment, motivation and education are positive and significant effect on the performance of employees.