فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 50 (زمستان 1402)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 50 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی احمدی، ناصر عسگری*، مریم صوفیابادی صفحات 1-41
    زمینه و هدف

    موضوع تعارض کار  خانواده در سازمان های امروزین، بسیار در کانون توجه قرار گرفته است؛ زیرا بر موفقیت سازمانی و زندگی شخصی کارکنان تاثیر می گذارد. مطالعات این حوزه به دو ساحتی بودن آن تاکید دارند: تعارض کار با خانواده و تعارض خانواده با کار. از این رو پژوهش حاضر، به دنبال شناسایی عوامل موثر بر بروز و پیامدهای ناشی از هر دو ساحت این تعارض است.

    روش

    این پژوهش تفسیرگرایانه از روش مرور نظام مند ادبیات، برای پاسخ به پرسش اصلی پژوهش استفاده کرده است. منابع اطلاعاتی آن مشتمل است بر مقاله های مرتبطی که در پایگاه های علمی معتبر بین المللی، از سال 1992 تا 2023 منتشر شده اند. این مقاله ها بر اساس معیارهای پذیرش به فرایند مرور نظام مند وارد شدند و در نهایت، پس از ارزیابی کیفیت آن ها بر اساس شاخص های کیو و اچ ایندکس نشریه ها، 91 مقاله با استفاده از روش کدگذاری تحلیل شد.

    یافته ها

    پیشایندهای شناسایی شده تعارض کار خانواده، در چهار دسته پیشایندهای ماهیتی شغل، پیشایندهای زمان محور شغل، پیشایندهای مربوط به الزامات و محیط کاری و فشار اجتماعی شغل قرار طبقه بندی شدند که به بروز دو دسته پیامد منجر می شوند: تضعیف ایفای نقش خانوادگی و تضعیف کیفیت زندگی خانوادگی. پیشایندهای موثر بر تعارض خانواده کار نیز در سه دسته طبقه بندی شدند: وضعیت خانوادگی شاغل، پیشایندهای خانوادگی نقش محور و فشار اجتماعی خانواده. پیامدهای ناشی از این پیشایندها نیز عبارت اند از: پیامدهای شغلی روان شناختی، پیامدهای شغلی رفتارمحور و پیامدهای شغلی عملکردمحور.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش به مدیران و سازمان ها کمک می کند تا پیشایندها و پیامدهای مرتبط با هر دو ساحت تعارض را بهتر درک و شناسایی کنند و بتوانند برای رفع مسائل و مشکلات زندگی کاری و خانوادگی کارکنان، گام های موثری بردارند. از سویی دیگر، یافته های این مطالعه با تجمیع یافته های مطالعات پیشین، به ارتقای غنای دانش موجود در این زمینه یاری رسانده است.

    کلیدواژگان: تعارض کار خانواده، تعارض خانواده کار، مرور نظام‏مند ادبیات
  • حمید زارع*، عباس نرگسیان، حمیدرضا چراغی صفحات 42-70
    زمینه و هدف

    تغییرات سریع محیطی، سازمان ها را به اعمال تغییرات انطباقی برای بقا و رشد ملزم می کند. ایجاد زمینه های انطباق کارکنان به منظور پاسخ گویی به تقاضا و الزامات محیط های ناپایدار، یکی از مشکلات اصلی سازمان های امروزی است و وجود حکمرانی منابع انسانی در سازمان ها، ضمن حفظ استقلال بخش ها، زمینه تعامل و همکاری بین واحدها را نیز ایجاد می کند. هدف اصلی پژوهش، ارائه مدل حکمرانی منابع انسانی در سازمان های دولتی (سازمان تامین اجتماعی) است.

    روش

    این پژوهش از نوع کیفی، تفسیری و استقرایی است که در آن، رویکرد مطالعه تک موردی با روش تحلیل تجانس اجرا شده است. در فرایند جست وجو، فقط مطالعاتی مدنظر قرار گرفتند که به پرسش پژوهش پاسخ دهند. در نهایت، با استفاده از روش نمونه گیری ملاک محور، پژوهش هایی انتخاب شدند که با پرسش یا هدف پژوهش ارتباط دارند.

    یافته ها

    پس از بررسی نتایج مطالعات منتخب مرورشده، 14 مقوله فرعی در چهار قالب اصلی مدیران عالی، مدیران صف، متخصصان منابع انسانی و کارکنان مشخص شد. این مقوله ها در کنار مفاهیمی همچون ایفای نقش یک رهبر تحول آفرین، خط مشی گذاری و... مدل حکمرانی منابع انسانی در سازمان تامین اجتماعی را می سازند.

    نتیجه گیری

    با توجه به مصاحبه های انجام شده در دو سطح مدیران و کارشناسان، مفاهیمی همچون ایفای نقش رهبر تحول آفرین، ایفای نقش فعال و برتر در کمیته های منابع انسانی، ایجاد توازن بین ثبات و نوآوری، توسعه بینش فردی و سازمانی و ارتباطات شفاف بین واحدها تکمیل کننده مدل نهایی هستند. همچنین، مقوله متخصصان منابع انسانی، در سازمان تامین اجتماعی، مهم ترین نقش را ایفا می کند.

    کلیدواژگان: حکمرانی، منابع انسانی، حکمرانی منابع انسانی، توسعه منابع انسانی پایدار، سازمان تامین اجتماعی
  • محمد رضائی، منوچهر انصاری*، آیدین سلام زاده، سید پندار توفیقی صفحات 71-102
    زمینه و هدف

    توسعه رهبران یکی از موضوعات اصلی تمامی سازمان هاست و بدون داشتن مهارت های لازم و تلاش برای تقویت آن در بلندمدت، نمی توان انتظار داشت که اهداف پیشرفت کنند و تحقق یابند. در سازمان های پیشگام، توسعه رهبری، ظرفیتی فعال کننده و بااهمیت به شمار می رود. هدف این پژوهش، ارائه الگوی توسعه رهبری در بانک ملی است.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی و کیفی است. داده های گردآوری شده برای اجرای پژوهش با استفاده از نظریه داده بنیاد چندگانه تحلیل شده است. مشارکت کنندگان پژوهش، خبرگان و مدیران ارشد بانک ملی و اساتید دانشگاهی بودند که 20 نفر از آن ها با روش نمونه گیری نظری برای مشارکت در پژوهش انتخاب شد.

    یافته ها

    پدیده محوری توسعه رهبری، دو مقوله توسعه رهبری فردی (سرمایه انسانی) و توسعه رهبری جمعی (سرمایه اجتماعی) را دربردارد. همچنین عوامل موثر بر توسعه رهبری، عبارت اند از: عوامل برون و درون سازمانی و راهبردهای توسعه رهبری فردی و جمعی. بسترهای شکل دهنده توسعه رهبری، عبارت اند از: عوامل سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، محیطی، بی ثباتی و ریسک و نظام های مدیریتی. از سوی دیگر، مقوله های سیاست گذاری کلان، توسعه یافتگی مدیریت، هماهنگی و انسجام، تامین منابع و مدیریت عملیات خدمات، تسهیگرهای توسعه رهبری هستند. کارکردهای توسعه رهبری مقوله های رشد فردی، رشد سازمانی و رشد فراسازمانی را دربردارد.

    نتیجه گیری

    توسعه رهبری فرایند چندبعدی تلقی می شود که به شناخت فرد از خود و محیط، توسعه مهارت های ارتباطی و تعاملات موثر با اعضای گروه نیازمند است. توسعه رهبری جمعی، نتیجه اصلی الگوی این پژوهش به شمار می رود و به معنای تقویت و گسترش مهارت ها، ویژگی ها و قوت های مرتبط با تیمی از افراد است.

    کلیدواژگان: رهبری، توسعه رهبری، شایستگی رهبری، نظریه داده بنیاد چندگانه، رهبری جمعی
  • رضا صالح زاده* صفحات 103-131
    زمینه و هدف

    یکی از دغدغه های سازمان های دانش محور، بعد از بازنشستگی کارمندان ماهرشان، اطمینان از این موضوع است که دانش آن ها در سازمان حفظ شود. به ویژه این موضوع در خصوص اعضای هیئت علمی بازنشسته دانشگاه که کوله باری از تجربیات مفید و دانش آشکار و ضمنی فراوانی دارند، از اهمیت بیشتری برخوردار است. در همین راستا، یکی از سوال های کلیدی این است که چگونه می توان از ذخیره گرانبهای دانش و سواد این فرهیختگان که با سختی فراوان، در طول سال های فعالیت آن ها اندوخته شده است، بهره مند شد؟ هدف از پژوهش حاضر مطالعه کیفی تجربه زیسته اعضای هیئت علمی بازنشسته در طول سال های اشتغال آن هاست.

    روش

    در این پژوهش با استفاده از روش پدیدارشناسی توصیفی هوسرل، 17 نفر از اعضای هیئت علمی بازنشسته دانشگاه های اصفهان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، به عنوان شرکت کننده انتخاب شدند. تعداد نهایی شرکت کنندگان از طریق اشباع نظری تعیین شد. برای جمع آوری اطلاعات مربوط به تجربیات شرکت کنندگان، از مصاحبه های عمیق استفاده شد. تجزیه وتحلیل مصاحبه ها نیز به کمک روش کلایزی انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته ها به شناسایی پنج مضمون اصلی انجامید که عبارت اند از: پایبندی به هنجارها و خطوط قرمز دانشگاه؛ تعادل فرد، کار و زندگی؛ تغییر نوع نگاه از کمیت به کیفیت؛ آمادگی برای زندگی بعد از بازنشستگی؛ توسعه مهارت های ارتباطی. همچنین با تحلیل نتایج، 16 مضمون فرعی به دست آمد.

    نتیجه گیری

    از بعد نظری، نتایج این پژوهش به توسعه مفاهیم مرتبط با مدیریت دانش و به طور خاص، به اشتراک گذاری دانش اعضای هیئت علمی بازنشسته کمک می کند. از بعد کاربردی، نتایج به دست آمده این قابلیت را دارد که هم در سطح فردی (برای اعضای هیئت علمی جوان تر)، هم در سطح دانشگاه (برای مدیران عالی دانشگاه) و هم در سطح ملی (برای سیاست گذاری های کلان وزارت علوم) استفاده شود.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، دانشگاه، بازنشستگی، عضو هیئت علمی، پدیدارشناسی
  • فریدون نجمی*، مریم احمدی زهرانی، فائزه اسدیان اردکانی صفحات 132-158
    زمینه و هدف

    صنعت گردشگری در سال های اخیر رشد شایان توجهی داشته و از سنتی بودن، به ‎سمت ساختاریافتگی، حرفه ای و جهانی شدن گام برداشته است. این پژوهش با هدف شناسایی و سطح بندی ریسک های منابع انسانی و همچنین، ترسیم روابط بین آن ها اجرا شده است.

    روش

    این پژوهش به لحاظ هدف، از نوع کاربردی و از نوع پژوهش های اکتشافی به شمار می رود و از نظر روش، در دسته پژوهش های آمیخته قرار می گیرد. به این منظور در بخش کیفی با استفاده از تحلیل تم، ریسک های منابع انسانی از پژوهش های انجام شده استخراج شد؛ سپس ریسک های منابع انسانی شناسایی شده، در اختیار خبرگان دانشگاهی و متخصصان فعال در صنعت گردشگری قرار گرفت و با استفاده از تکنیک دلفی فازی، عوامل نهایی انتخاب و بر اساس تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری ساختارمند شد. در نهایت، این ریسک ها با استفاده از تحلیل MICMAC بررسی شدند.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش، ریسک های «نداشتن ساختار آموزشی مناسب»، «پایبندنبودن به قانون کار و مشکلات قوانین برای کارکنان» و «نداشتن سیستم جبران خدمات مناسب (حقوق و مزایا)»، ریسک های منابع انسانی مهمی شناخته شد که روی صنعت گردشگری تاثیرگذار است و بایستی در وهله نخست به آن ها توجه شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به ماهیت خدمات محور بودن صنعت گردشگری، منابع انسانی و ریسک های مرتبط با آن، همواره دغدغه متولیان و صاحبان کسب وکار در این حوزه بوده است؛ از این رو نتایج به دست آمده، در تعیین مسیر مناسب تر و توسعه صنعت گردشگری، به سیاست گذاران کمک می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، ریسک منابع انسانی، صنعت گردشگری، رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری
  • علی غفاری، غلامرضا هاشم زاده خوراسگانی* صفحات 159-180
    زمینه و هدف

    دوسوتوانی سازمانی به توانایی سازمان ها در انجام فعالیت های متضاد و متناقض اشاره دارد، این مفهوم در سازمان های نوآور مبتنی بر فناوری، اهمیت زیادی دارد؛ زیرا این سازمان ها به ترکیب خلاقیت و نوآوری با کارایی و بهره وری نیاز دارند. جهاد دانشگاهی به عنوان یک سازمان مبتنی بر فناوری، برای تجاری سازی محصولات و خدمات نوآورانه خود نیازمند دوسوتوانی است؛ هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی توسعه دوسوتوانی سازمان های فناوری محور، به منظور تجاری سازی محصولات نوآورانه است.

    روش

    استراتژی پژوهش، مبتنی بر نظریه پردازی داده بنیاد و روش تجزیه وتحلیل داده های پژوهش، روش سیستماتیک (مدل نظام مند) اشتراوس وکوربین است. اطلاعات با ابزار مصاحبه گردآوری شده است؛ بدین ترتیب که در فاز کیفی 16 مصاحبه با خبرگان سازمان های فناورانه جهاد دانشگاهی و 4 مصاحبه تکمیلی برای دستیابی به اشباع نظری، انجام شده است.

    یافته ها

    در این پژوهش مقوله محوری، مدیریت دوسوتوانی سازمانی شناسایی شد که مفاهیم زیرمجموعه آن عبارت اند از: مدیریت ساختار دوسوتوانی، مدیریت فرهنگ نوآورانه و مدیریت فرایندهای دوسوتوانی. مفاهیم زیرمجموعه شرایط علی عبارت اند از: مدیریت و رهبری دوسوتوان، منابع انسانی دوسوتوان، ساختارهای چندوجهی. زیرمجموعه بسترها عبارت اند از: فرهنگ دوسوتوانی سازمانی، اسناد بالادستی، فرهنگ جهادی. راهبردهایی که از مدل نظریه پردازی داده بنیاد شناسایی شد، عبارت اند از: طراحی فرایندهای منابع انسانی دوسوتوان، طراحی مدل تجاری سازی فناوری، طراحی نظام ارزشیابی دوسوتوانی سازمانی و طراحی نظام تخصیص منابع. از سوی دیگر، ارتباطات نهادی در حوزه علم وفناوری و محیط دوسوتوانی سازمانی، به عنوان عوامل مداخله گر بودند. در نهایت ارزش آفرینی، تکمیل زنجیره فناوری، توسعه سازمانی و مدیریت تناقض های سازمانی، پیامدهای شناسایی و تبیین عوامل موثر بر دوسوتوانی سازمانی در راستای تجاری سازی در سازمان های مبتنی بر فناوری بود.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مدیریت دوسوتوانی سازمانی، در موفقیت تجاری سازی سازمان های مبتنی بر فناوری، نقش بسزایی ایفا می کند. مدیریت ساختار، فرهنگ و فرایندهای دوگانه، از عوامل کلیدی موثر بر دوسوتوانی سازمانی هستند. همچنین، شرایطی مانند مدیریت و رهبری دوسوتوان، منابع انسانی دوسوتوان و ساختارهای چندوجهی بر این فرایند تاثیرگذارند؛ بنابراین پیشنهاد می شود که سازمان ها با تمرکز بر راهبردهایی چون طراحی فرایندها و مدل های تجاری سازی دوگانه، زمینه لازم برای دستیابی به دوسوتوانی و تجاری سازی موفق را فراهم آورند. انجام مطالعات بیشتر در این حوزه ضروری است.

    کلیدواژگان: دوسوتوانی سازمانی، اکتشاف و بهره برداری، دوسوتوانی سازمان های فناور، کسب وکارهای فناورانه، رویکرد کیفی
|
  • Mehdi Ahmadi, Naser Asgari *, Maryam Sufiabadi Pages 1-41
    Background & Purpose

    The issue of work-family conflict has received much attention in today's organizations, because it affects the organizational success and the personal life of employees. Studies in this field emphasize its two-dimensionality: work family conflict (WFC) and family- work conflict (FWC). Therefore, the research seeks to identify the affecting factors and consequences of both of the conflicts.

    Methodology

    This interpretive research has used the systematic literature review (SLR) method to answer the main research question. Its information sources include related articles that have been published in international scientific databases from 1992 to 2023 and entered the systematic review process based on acceptance criteria. Finally, after evaluating their quality based on Q and H indexes of publications, 91 articles were analyzed using coding method.

    Findings

    The identified antecedents of work-family conflict were classified into four categories: nature of job, time-related antecedents of the job, job requirements and work conditions, and social pressure of the job, which lead to two categories of consequences: weakening of the family role and Weakening the quality of family life. The antecedents affecting family-work conflict are also classified into three categories: family status of employees, role-oriented family antecedents, and family social pressure. The consequences of these antecedents include: psychological job consequences, behavior-oriented job consequences, and performance-oriented job consequences.

    Conclusion

    The findings of this research can help managers and organizations to better understand the antecedents and consequences related to both areas of the conflict so that they can effectively take steps to solve the problems of the working and family life of employees. Additionally, the findings of this study, by integratingng the findings of previous studies, have helped to improve the richness of existing knowledge in this field.

    Keywords: work-family conflict, Family-Work Conflict, Systematic literature review
  • Hamid Zare *, Abbas Nargesian, Hamidreza Cheraghi Pages 42-70
    Background & Purpose

    Rapid environmental changes require organizations to apply adaptive changes for survival and growth. Creating the fields of employee adaptation to respond to the demand and requirements of unstable environments is one of the main challenges of today's organizations and the existence of resource governance. Human resources in organizations, while maintaining the independence of departments, also creates an environment for interaction and cooperation between units. The main goal of this research is to present the governance model of human resources in government organizations (social security organization).

    Methodology

    This research is of a qualitative, interpretive, and inductive type, and the approach of a single case study was implemented with the homogeneity analysis method. In the search process, only studies that answer the research question are desired. Finally, using the criterion sampling method axis, studies were selected that were related to the question or purpose of the research.

    Findings

    After investigating the results of the reviewed selected studies,14 subcategories in the form of 4 main forms of senior managers, line managers, human resource professionals, and employees were identified. which are defined along with concepts such as playing the role of a transformative leader, policy making. These subcategories construct the model of governance human resources in the social security organization.

    Conclusion

    According to the interviews conducted at two levels of managers and experts, concepts such as playing the role of a transformative leader, playing an active and superior role in human resources committees, creating a balance between stability and innovation, developing individual and organizational insight and communication transparent between units, complete the final model. Also, the category of human resources professionals plays the most important role in the social security organization.

    Keywords: Governance, human resources, human resources governance, Sustainable human resource development, social security organization
  • Mohammad Rezaei, Manouchehr Ansari *, Aydin Salamzadeh, Seyed Pendar Toufighi Pages 71-102
    Background & Purpose

    The leadership development (LD) is one of the main issues in organizations, and without having the necessary skills and trying to strengthen them in the long term, one cannot expect to progress and achieve goals. In pioneering organizations, LD is considered as an enabling and important capacity. Thus, the aim of this research is to present the LD framework in Melli Bank.

    Methodology

    This research is practical and qualitative. In this research, the collected data are analyzed using multi grounded theory approach. Research participants include 20 experts and senior managers of Melli Bank, and university professors who were selected through theoretical sampling method.

    Findings

    The main phenomenon of LD has two categories: individual LD (human capital) and collective LD (social capital). Also, factors affecting the LD include external and internal organizational factors as well as individual and collective strategies. The context of LD includes political, social, economic, environmental factors, instability and risk, and management systems. LD enablers include the categories of macro-policy, management development, coordination and coherence, provision of resources and management of service operations. The functions of LD include individual, organizational, and extra-organizational growth.

    Conclusion

    Leadership development is considered as a multidimensional process that requires a person's knowledge and the environment, development of communication skills, and effective interactions with group members. The development of collective leadership is the main result of this research and it means strengthening and expanding the skills, characteristics, and strengths related to a team.

    Keywords: leadership, leadership development, Leadership Competency, Multi grounded theory, Collective Leadership
  • Reza Salehzadeh * Pages 103-131
    Background & Purpose

    One of the concerns of knowledge-based organizations after the retirement of their skilled employees is to ensure that their knowledge is retained by the organization. This issue is especially important for retired university faculty members who have extensive experience and a lot of explicit and implicit knowledge. In this regard, one of the key questions is how to take advantage of precious knowledge and literacy of these intellectuals, which has been created with great difficulty during their years of activity? The purpose of the current research is to qualitatively examine the lived experience of retired faculty members during their working years.

    Methodology

    Using Husserl's descriptive phenomenology, 17 retired faculty members of Isfahan universities were chosen as participants using purposive sampling. The total number of participants was determined through theoretical saturation. In-depth interviews were used in order to collect information about the experiences of the participants. The interviews were analyzed using Colaizzi's method.

    Findings

    The results identified five main themes including adherence to university norms and red lines, personal, work and life balance, shifting focus from quantity to quality, preparing for life after retirement, and developing communication skills. Besides, the results identified 16 sub-themes.

    Conclusion

    From a theoretical point of view, the results of this study contribute to the development of concepts on knowledge management and especially knowledge sharing among retired faculty members. Practically, the results obtained can be used at the individual level (i.e., for younger faculty members), at the university level (i.e., for university administrators), and at the national level (i.e., for major policy making at Ministry of Science).

    Keywords: lived experience, university, Retirement, Faculty Member, Phenomenology
  • Fereydoon Najmi *, Maryam Ahmadi Zahrani, Faezeh Asadian Ardakani Pages 132-158
    Background & Purpose

    The tourism industry has grown significantly in recent years and has moved from traditional to structured, professional and globalized. This research was conducted with the aim of identifying and leveling the risks of human resources as well as drawing the relationships between them.

    Methodology

    In terms of the purpose, this research is considered to be an applied type and an exploratory type of study, and in terms of method, it is laid in the category of mixed research. In the qualitative part, for this purpose, human resource risks were extracted from the studies conducted using theme analysis.

    Findings

    According to the findings of the research, the risks of "lack of appropriate educational structure", "non-compliance with the labor law and problems of the law for employees", and "lack of a suitable service compensation system (salary and benefits)" are the most basic human resource risks affecting the tourism industry, which should beprioritized.

    Conclusion

    Due to the service-oriented nature of the tourism industry, human resources and related risks have always been the concern of trustees and business owners in this field. These results help the policy makers in determining the most suitable path and development of the tourism industry.

    Keywords: Human Resource Management, Human resource risk, tourism industry, Interpretive Structural Modeling approach
  • Ali Ghafari, Gholam Reza Hashem Zadeh Khorasghani * Pages 159-180
    Background & Purpose

    Organizational ambidexterity refers to the ability of organizations to perform conflicting and contradictory activities. This concept is important in innovative technology-based organizations, because these organizations need to combine creativity and innovation with efficiency and productivity. As a technology-based organization, ACECR needs a duality to commercialize its innovative products and services. The aim of the current research is to design an ambidexterity development model of technology-oriented organizations to commercialize innovative products.

    Methodology

    The research strategy is based on foundational data theorizing, and the data analysis method of the current research is the Strauss and Corbin’s systematic method (systematic model), and the data collection was done with the interview tool. In the qualitative phase, 16 interviews were conducted with the experts of technological organizations of ACECR and four additional interviews were also conducted to achieve theoretical saturation. In the quantitative phase, the descriptive-survey research method was used, and in this phase, the data collection tool was a questionnaire.

    Findings

    Organizational ambidexterity management has been identified as a central category in this research, and its subcategory concepts include ambidexterity structure management, innovative culture management, and ambidexterity process management, which constitute the central category. The causal conditions in this research include ambidexterity management and leadership, ambidextrous human resources are multifaceted structures. On the other hand, the bases include organizational ambidextrous culture, upstream documents, and Jihadi culture. Also, the strategies resulting from the foundation's data theorizing model include designing two-way human resources processes, designing a technology commercialization model, designing an organizational two-way evaluation system, and designing a resource allocation system. On the other hand, institutional communication in the field of science and technology and the environment of organizational ambivalence as intervening and ultimately value-creating factors, completing the technology chain, organizational development, and management of organizational contradictions, the consequences of identifying and explaining the factors affecting organizational ambidexterity in the direction of commercialization which have been in technology-based organizations.

    Conclusion

    The management of organizational ambidexterity plays a significant role in the success of commercialization of technology-based organizations. Management of structure, culture, and dual processes are key factors affecting organizational duality. Also, conditions such as ambidextrous management and leadership, ambidextrous human resources and multifaceted structures affect this process. Consequently, it is suggested that organizations focus on strategies such as the design of dual commercialization processes and models to provide the necessary ground to achieve duality and successful commercialization. It is necessary to conduct more studies in this area.

    Keywords: Organizational Ambidexterity, Exploration, Exploitation, technological organization ambidexterity, Technological Businesses, qualitative approach