فهرست مطالب

پژوهش های زعفران - سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه پژوهش های زعفران
سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زینب علی پور میاندهی*، سهراب محمودی، محمد علی بهدانی، محمدحسن سیاری صفحات 73-84
    این تحقیق به منظور ارزیابی تاثیر کودهای زیستی، دامی و شیمیایی و وزن بنه بر عملکرد و اجزای عملکرد زعفران در شهرستان مه ولات در سال زراعی 91-1390 در قالب طرح اسپلیت پلات فاکتوریل با چهار تکرار انجام شد که در آن کود شیمیایی و دامی مرسوم در سه سطح (100 درصد، 50 درصد و عدم مصرف کود دامی و شیمیایی) به عنوان عامل کرت اصلی و عامل کرت فرعی شامل: ترکیب فاکتوریل از کود بیولوژیک در سه سطح (کود نیتروکسین، بیوسوپرفسفات و بدون کود) و اندازه بنه در سه سطح (بنه های با وزن 4 تا 6، 8 تا 10 و 12 تا 14 گرم) در نظر گرفته شد. نتایج سال اول آزمایش نشان داد که تاثیر کود دامی و شیمیایی بر وزن گل تازه زعفران، طول کلاله و خامه و تعداد گل در واحد سطح معنی دار بوده و با افزایش سطوح مصرف کود، مقدار آنها افزایش یافت. همچنین با افزایش اندازه بنه زعفران وزن گل تازه، تعداد گل در واحد سطح و طول کلاله و خامه به طور معنی داری افزایش یافت. بررسی اثر مصرف کودهای بیولوژیک در کشت زعفران نشان داد که بیشترین تعداد گل در واحد سطح (میانگین 4/5 گل در متر مربع) به ترتیب از تیمار مصرف کود نیتروکسین، بیوسوپرفسفات و عدم مصرف کود بیولوژیک بدست آمد. استفاده از کود نیتروکسین باعث افزایش 8/27 درصدی وزن تر گل شد؛ در حالیکه مصرف کود بیوسوپرفسفات تاثیر معنی داری بر مقدار این صفت نداشت. طول کلاله و خامه زعفران تحت تاثیر مصرف کودهای بیولوژیک قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: بیوسوپرفسفات، کود گاوی، کود مرغی، نیتروژن، نیتروکسین
  • سعیده کوزه گران*، محمد موسوی بایگی، حسین ثنایی نژاد، محمد علی بهدانی صفحات 85-96
    برای کشت گیاه در هر منطقه، شرایط اقلیمی و آب و هوای مناسب لازم است تا بتوان اقدام به کشت محصول نمود. پارامترهای اقلیمی مانند بارندگی، رطوبت و درجه حرارت نقش تعیین کننده ای در رشد گیاه و میزان تولید محصول در یک منطقه دارد؛ لذا شناخت اقلیم و بررسی نیازهای اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی از مهمترین عوامل موثر در تولید است. زعفران یکی از گیاهان سودآور در الگوی کشت نواحی جنوبی و مرکزی خراسان می باشد. در ایران اهمیت زعفران کاری از جنبه های گوناگون نظیر بهره وری بالای آب در مقایسه با سایر محصولات کشاورزی، اشتغال روستائیان و درآمدزایی قابل توجه می باشد. با بررسی پارامترهای هواشناسی برعملکرد زعفران و تعیین مناطق مساعد کشت زعفران بر اساس آن می توان در راستای توسعه کشاورزی و اقتصادی در این مناطق پیشرفت زیادی نمود. آمار 20 ساله ایستگاه های هواشناسی منطقه و عملکرد زعفران، دریک دوره ی 10 ساله، گردآوری و استفاده شد. آنالیز رگرسیونی و ایجاد معادلات بر روی پارامترهای بارندگی و رطوبت نسبی و رابطه این پارامترها بر عملکرد بوسیله نرم افزار JMP 4 و سپس ترسیم نقشه های رقومی پهنه بندی با استفاده از نرم افزار Arc GIS 9.2 انجام گرفت. نتایج نشان داد که پارامتر بارندگی در ماه های آذر، بهمن، اسفند و فروردین بر عملکرد نسبت به سایر ماه ها تاثیرگذارتر بود. از نظر رطوبت نسبی، ماه های آبان لغایت اسفند موثرتر می باشند. همچنین با بررسی معادلات و نقشه های پهنه بندی مشخص شد که اکثر مناطق استان در شرایط مناسب یا نیمه مناسب قرار دارند. مناطق شمال و شمال شرقی استان دارای بهترین موقعیت از لحاظ بارندگی و رطوبت نسبی برای کشت زعفران می باشد مناطق مرکزی نیمه مستعد و جنوب استان نامستعد می باشد.
    کلیدواژگان: بارندگی، رطوبت نسبی، زعفران، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • محسن احمدی*، عباس خاشعی سیوکی، محمدحسن سیاری صفحات 97-109
    زعفران (Crocus sativus L.) یکی از با ارزش ترین گیاهان دارویی و ادویه ای در جهان محسوب می شود. این محصول استراتژیک یکی از مهم ترین محصولات کشاورزی در استان خراسان جنوبی می باشد. اگرچه تحقیقات بسیاری بر روی کشت این محصول در مناطق مختلف کشور با شرایط اقلیمی متفاوت انجام شده ولی مطالعات اندکی روی سبز شدن گیاه به عنوان مهم ترین مرحله رشدی آن انجام شده است. در این تحقیق تاثیر استفاده از زئولیت های پتاسیک، کلسیک و خاک ترکیبی با مقدارهای 20 (Q1) و 60 (Q2) گرم در هر کیلوگرم خاک، بر مدت زمان و درصد سبز شدن زعفران بررسی شد. این آزمایش در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بیرجند در سال 1391 با هفت تیمار و نه تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که نوع زئولیت تاثیر معنی داری در سطح احتمال یک درصد بر مدت زمان سبز شدن و در سطح احتمال پنج درصد بر درصد سبز شدن زعفران داشت. استفاده از مقادیر مختلف زئولیت هیچگونه تاثیر معنی داری بر مدت زمان و درصد سبز شدن نداشت. اثر متقابل نوع و مقدار زئولیت در سطح احتمال 1/0 درصد بر مدت زمان سبز شدن پیازهای زعفران تاثیر مثبت معنی دار داشت. کاربرد زئولیت نسبت به عدم استفاده از آن (تیمار شاهد)، مدت زمان سبز شدن را در همه ی تیمارها به جز خاک ترکیبی در سطح Q1 کاهش داد، ولی درصد سبز شدن تنها در تیمارهای شامل زئولیت پتاسیک و خاک ترکیبی در سطح Q2 به صورت معنی داری افزایش یافت. بنابراین، استفاده از زئولیت پتاسیک می تواند سبب افزایش درصد سبز شدن و کاهش مدت زمان سبز شدن بنه های زعفران گردد.
    کلیدواژگان: درصد سبز شدن، زمان سبز شدن، زئولیت پتاسیک، زئولیت کلسیک
  • کریم خادمی*، علی سپهوند، رضا سیاه منصور، علی محمدیان، شهلا احمدی صفحات 110-119
    به منظور بررسی کشت و خصوصیات کمی زعفران در شهرستان خرم آباد، آزمایشی با استفاده از طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و طی شش سال طی سال های 1385 لغایت 1390 در شرایط دیم و آبی به مرحله اجرا در آمد. نتایج تجزیه و تحلیل طرح نشان داد که سال های چهارم و پنجم با عملکرد کل 8/12 و 2/12 کیلوگرم در هکتار زعفران خشک نسبت به بقیه سال ها برتر بودند و سال های دوم، سوم و ششم به ترتیب با عملکرد 3/ 5، 99/5 و 04/7 کیلوگرم در هکتار در گروه میانی و سال اول با عملکرد 4/0 کیلوگرم در هکتار در گروه پایین قرار گرفت. در مجموع، شش سال آزمایش، بین کشت آبی و دیم با متوسط عملکرد به ترتیب با 5/7 و 1/7 کیلوگرم تفاوت معنی دار وجود نداشت. عملکرد بنه زعفران در سال پایانی طرح در شرایط آبی و دیم به ترتیب 9/23 و 9/22 تن در هکتار حاصل گردید که از لحاظ آماری بین عملکرد آنها نیز تفاوت معنی دار وجود نداشت.
    کلیدواژگان: بنه، طلای سرخ، لرستان
  • سرور خرم دل*، رحمت الله قشم، افسانه امین غفوری، بهروز اسماعیل پور صفحات 120-135
    به منظور بررسی اثر بافت خاک و سطوح پلیمر سوپر جاذب بر عملکرد گل، بنه و کلاله و سایر خصوصیات رشدی زعفران، آزمایشی در محوطه باز گلخانه تحقیقاتی گروه باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال 1389 و 1390 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش سه نوع بافت خاک در دامنه سبک تا نیمه سنگین شامل لوم شنی، لوم و لوم رسی و سطوح ماده پلیمر سوپر جاذب شامل صفر، 1/0، 2/0، 4/0 و 8/0 درصد وزنی بر اساس وزن خاک خشک بودند. صفات مورد مطالعه شامل سرعت ظهور برگ، سرعت گلدهی، وزن خشک بنه، تعداد و وزن تر گل و وزن خشک کلاله زعفران بودند. نتایج نشان داد که اثر ساده بافت خاک و سطوح پلیمر سوپر جاذب بر سرعت ظهور برگ، سرعت گلدهی، وزن خشک بنه، تعداد و وزن تر گل و وزن خشک کلاله زعفران معنی دار (01/0p≤) بود. بالاترین وزن خشک کلاله برابر با 94/0 گرم بر متر مربع برای بافت لوم شنی حاصل گردید که به ترتیب برابر با 30 و 49 درصد بالاتر از بافت های لوم و لوم رسی بود. افزایش مصرف پلیمر سوپر جاذب موجب بهبود وزن خشک کلاله شد. بنابراین، از آنجا که در مناطق کاشت زعفران خاک دارای بافت سنگین با محتوی رطوبتی نسبتا پایین است، لذا می توان کاربرد پلیمر سوپر جاذب را برای دسترسی به بهبود رشد و عملکرد زعفران مدنظر قرار داد که این امر از طریق تسریع در شروع دوره بهره-برداری از مزرعه، افزایش عملکرد اقتصادی را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: بافت سنگین، سرعت گلدهی، فشردگی خاک، محتوی رطوبتی
  • قدسیه باقرزاده*، راحله حسین آبادی، زهرا عرب پور صفحات 136-143
    از زمان های بسیار دور، رنگ های طبیعی بخش جداناپذیری از زندگی بشر و جامعه بوده است. مواد رنگزای طبیعی دسته ای از رنگینه هایی با ثبات عالی و متوسط هستند که ریشه گیاهی و حیوانی دارند و بیشتر در رنگرزی سنتی نقش موثری دارند. برخی از مزیت های رنگ های طبیعی از جمله سازگاری با محیط زیست، فام های رنگی زیبا و جذاب و مسائل اقتصادی باعث شده است تا از اهمیت استفاده از رنگ های طبیعی، علی رغم تولید رنگ های شیمیایی متنوع کاسته نشود. در این پروژه از ضایعات زعفران رنگینه تهیه شد و الیاف پشمی به کمک دندانه های مختلف، دندانه داده و در حضور رنگینه مذکور، رنگرزی شدند و سپس به بررسی ثبات های نوری و شستشویی این الیاف پرداخته شد. نتایج نشان می دهد که الیاف در حضور دندانه های مختلف، شیدهای رنگی متنوعی داشتند و در مجموع ثبات های شستشویی و نوری الیاف در حد مطلوب بود.
    کلیدواژگان: الیاف پشمی، ضایعات زعفران، دندانه دادن، ثبات های رنگی
  • علیرضا کوچکی، پرویز رضوانی مقدم*، عبدالله ملافیلابی، سید محمد سیدی صفحات 144-155
    به منظور بررسی سطوح کشت پر تراکم و کاربرد کود دامی بر ویژگی های زراعی و رفتار بنه های زعفران (Crocus sativus L.) در سال دوم، آزمایشی در دو سال زراعی 90-1389 و 91-1390 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 20 تیمار و سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا در آمد. تیمارهای مورد بررسی در آزمایش شامل سطوح کشت پرتراکم (100، 200، 300 و400 بنه در متر مربع) و پنج سطح کود دامی (صفر، 40، 60، 80 و100 تن در هکتار) بودند. بر اساس نتایج حاصل از تجزیه واریانس، سطوح کشت پر تراکم بنه و کاربرد کود دامی تاثیر معنی داری بر تمامی شاخص های کمی گل زعفران (تعداد گل، عملکرد گل تر و خشک، عملکرد کلاله و کلاله + خامه زعفران) داشتند. اثرات متقابل کشت پر تراکم بنه × کاربرد کود دامی نیز بر شاخص های ذکر شده معنی دار بود؛ به طوری که در تمامی سطوح کاربرد کود دامی (صفر تا 100 تن در هکتار)، بیشترین تعداد گل و همچنین عملکرد گل تر و خشک در تراکم کاشت 400 بنه در متر مربع مشاهده شد. بیشترین تعداد و عملکرد بنه های دختری زعفران نیز در نتیجه کشت 300 بنه در متر مربع به دست آمد.
    کلیدواژگان: بنه های دختری، عملکرد بنه، عملکرد کلاله، ماده آلی
  • نسیم بقایی*، سعیده ملکی فرا هانی صفحات 156-169
    به منظور بررسی اثر کود آهن با بنیان های متفاوت نانو و میکرو بر عملکرد کمی و تخصیص مواد فتوسنتزی زعفران آزمایشی به صورت فاکتوریل در مزرعه آموزشی و تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد در سال زراعی 90-1389 انجام گرفت. فاکتور های آزمایش شامل دو نوع کود کلات آهن معمولی و نانو در سه سطح صفر، 5 و 10کیلوگرم در هکتار بود. صفات مورد بررسی از قبیل طول برگ، تعداد برگ، تعداد گل، وزن کل پداژه، وزن تر گل، وزن پداژه اصلی، تعداد پداژه، عملکرد خشک کلاله، غلظت آهن در اندام هوایی و قطر پداژه اصلی به طور معنی داری (در سطح 1 تا 5 درصد) تحت تاثیر تیمار ها قرار گرفت. با افزایش مقدار هر دو نوع کود، عملکرد زعفران افزایش یافت و کاربرد 10 کیلوگرم نانو کلات سبب افزایش وزن خشک کلاله (59 درصد)، وزن تر گل (69 درصد)، تعداد گل (51 درصد)، تعداد برگ (62 درصد)، طول برگ (14 درصد)، قطر پداژه اصلی (33 درصد) و وزن کل پداژه (42 درصد) نسبت به شاهد گردید. تیمار کاربرد 5 کیلوگرم نانو کلات منجر به افزایش 56 درصدی تعداد پداژه نسبت به شاهد گردید. بررسی غلظت آهن در اندام هوایی تحت تاثیر نوع کود قرار نگرفت، اما با افزایش مقدار کود آهن، غلظت آهن در اندام هوایی کاهش یافت. جذب آهن کل در اندام هوایی در تیمار کود نانو 11 درصد نسبت به کود میکرو افزایش معنی دار نشان داد. به طور کلی، نتایج نشان داد که کود آهن با بنیان نانو نسبت به میکرو موثرتر می باشد به نحوی که در بیشتر صفات تیمار پنج کیلوگرم نانو کلات معادل 10 کیلوگرم کود کلات معمولی می باشد.
    کلیدواژگان: پداژه، زعفران، کلاله، کود آهن، نانو کود
|
  • Zeinab Alipoor Miandehi*, Sohrab Mahmodi, Mohammad Ali Behdani, Mohammad Hasan Sayyari Pages 73-84
    Organic manure and bio-fertilizer are different input from chemical or mineral fertilizers due to source of supplying of several nutrients an improving soil quality as well. In order to investigate the effects of different fertilizers and corm size on yield and yield components of saffron, an experiment was conducted as split plot factorial layout based on a complete randomized block design with four replications under field condition in Mahvelate during growing season of 2011-2012. In this study, manure and chemical fertilizers (in three levels of 0, 50 and 100%) considered as main factor and combination of biological fertilizer (in three levels such as nitroxin, bio superphosphate and without it) and corm weight (in three levels of 4-6, 8-10 and 12-14 g) were considered as sub factor. The results showed that the use of manure and chemical fertilizers had significant effects on fresh weight of flowers, length of stigma and style and number of flowers in saffron as well. These traits increased when fertilizer levels were enhanced. Results revealed that fresh weight of flower, flower number and length of stigma and style of saffron were significantly increased by increasing in corm size. Studying on the effect of biological fertilizers on saffron traits indicated that the most number of flowers obtained when nitroxin, bio superphosphate and no biological fertilizers were applied, respectively. Application of nitroxin fertilizer improved fresh weight of flowers, but application of bio superphosphat fertilizer had no significant effect on this traits. Style and stigma lengths of saffron were not significantly affected by application of biological fertilizers.
    Keywords: Bio, superphosphate, Cattle manure, Nitrogen, Nitroxin, Poultry manure
  • Saeedeh Kouzegaran*, Mohammad Mousavi Baygi, Hosein Sanaeinejad, Mohammad Ali Behdani Pages 85-96
    In order to grow plants in any region، suitable weather and climatic condition are required. Climatic parameters such as precipitation، temperature and humidity have significant roles in the growth and yield in a region; therefore، understanding the climate and analyzing the ecophysiological characteristics of plants are the most important factors in the yield of the plant. Saffron is one of the profitable plants in South Khorasan. The yield of saffron from this region has caused Iran to be the targets producer of this plant in the world. The significance of planting saffron in Iran is related to many factors such as the high efficiency of water usage and employment of villagers. The analysis of the effect of climatic parameters on the saffron yield and determining the suitable areas for planting this plant according to these parameters are important for agriculture and economy. The statistics and data of 20 years taken from the Weather Station in the region and the 10 years saffron yield were used. Regression analysis and create of equation using precipitation، relative humidity، and the relation between these parameters was accomplished by the use of JMP 4 software. Digitized climate zonation maps were made by Arc GIS 9. 2 software. The results showed that precipitation was most effect on the saffron yield during the months of December، Feburay، March and April compared with the other months and considering humidity، the most affected months are October، November، Decmber، January and February. Also، after analyzing the equation and the climate zonation maps and the final map، it became obvious that the most of the areas of the Province were able to be ranked as suitable. The North and North-Eastern regions were the best areas regarding the parameters discussed in order to grow saffron. The center of province were considered average region to grow saffron and the Southern and South-Western areas were determined the least suitable for growing saffron.
    Keywords: GIS, Precipitation, Relative humidity, Saffron yield
  • Mohsen Ahmadee*, Abbas Khashei Siuki, Mohammad Hasan Sayyari Pages 97-109
    Saffron (Corocus sativus) is known as one of the most valuable medicinal and spice plants in worldwide. This plant is one of the most important crops in South Khorasan Province. Despite the many researches on saffron cultivation in many regions in the country with different climatic conditions but there were few studies about saffron emergence as most important growth stage. The objective of this study was to investigate the effects of P، Ca and soil Zeolites at 20 and 60 g. kg-1 levels on time and percentage of saffron emergence. This experiment was conducted based on a completely randomized design with seven treatments and nine replications in Birjand Agriculture Research Field during year of 2012. The results of this study showed that the effect of zeolite type was significant on saffron emergence time (p≤0. 01) and percentage of saffron emergence (p≤0. 05). There were not a significant effect on time and percentage of emergence by using different zeolite levels. There was an interaction between type and level of zeolite on saffron emergence time (p≤0. 001). Emergence time was decreased by using zeolite at a level of 20 g. kg-1 except in soil zeolite، while percentage of emergence was significantly increased only in P and soil (at a level of 60 g. kg-1) zeolite. Thus، using K zeolite can increase the percentage of emergence and decrease emergence time of saffron corms.
    Keywords: Calcic zeolite, Emergence percentage, Emergence time, Potasic zeolite
  • Karim Khademi*, Ali Sepahvand, Reza Siahmansour, Ali Mohammadian, Shahla Ahmadi Pages 110-119
    In order to investigate the quantitative characteristics of saffron in the city of Khorramabad climatic conditions characterized by moderate rainfall and annual temperatures of 520 mm and 17. 5°C and with a height of 1150 m above sea level، was carried out based on a randomized complete block design with three replications and six years during years from 2006 to 2011 under dry land farming and irrigated conditions. The results showed that the fourth and fifth withs a total yield 12. 8 and 12. 2 kg. ha-1 of dried saffron were more than others treatments and the second، third and sixth years with 5. 3، 5. 99 and 7. 04 kg. ha-1 in the middle group and first year with 0. 4 kg. ha-1 was lower group، rewspectively. There wasn’t any significant difference between irrigated and dry land farming cultivation with the average yield of 7. 5 and 7. 1 kg. ha-1 during the six years of study. The result also showed that there wasn’t any meaning difference between the production of corm in irrigated and dry farming conditions with the yield of 23. 9 and 22. 9 t. ha-1، respectively.
    Keywords: Corm, Lorestan, Red Gold
  • Surur Khorramdel*, Rahmatalah Gheshm, Afsane Amin Ghafori, Behrooz Esmaielpour Pages 120-135
    In order to study the effects of soil textures and super absorbent polymer rates on yield of flower، corm and stigma and other growth characteristics of saffron، an experiment was conducted as factorial based on a randomized completed block design with three replications at the outdoor area of the greenhouse of College of Agriculture، Ferdowsi University of Mashhad during two years of 2010 and 2011. The experimental treatments were three soil textures in fine to coarse ranges such as sandy loam، loam، clay loam and super absorbent polymer rates such as zero، 0. 1، 0. 2، 0. 4 and 0. 8 weight percentage based on dry weight of soil. Traits including emergence rate of leaf، duration of flowering، dry weight of corm، number and fresh weight of flower and dry weight of stigma for saffron measured and calculated. The results showed that the simple effects of soil textures and super absorbent polymer rates were significant on emergence rate of leaf، flowering rate، dry weight of corm، number and fresh weight of flower and dry weight of stigma for saffron (p≤0. 01). The highest stigma yield with 0. 94 g. m-2 was recorded in sandy loam that it was higher that loam and clay loam with 30 and 49%، respectively. By increasing in super absorbent from 0 to 0. 8% enhanced dry weight of stigma. Since saffron fields in arid and semi arid climatic conditions have clay texture with relatively low moisture content، super absorbent application might increase growth and yield due to accelerating in initiation of flower harvest from saffron farm.
    Keywords: Fine texture, Flowering duration, Soil compaction, Water content
  • Ghodsieh Bagherzade*, Rahele Hosseinabadi, Zahra Arabpoor Pages 136-143
    Natural dyes have been an integral part of the human life and his society. Natural colorants are color substances with high and average fastness which originated in plants and animals. The foresaid play an essential role especially in traditional coloration. Biological behavior، color fastness، economic characteristics and intrinsic affinity are some beneficial properties of natural colors have caused that these colors are renowned. In this project، colorants were produced from saffron wastage، and wool yarns were mordant. These mordant dyes were colored in the existence of foresaid colorant. Light and washing fastness of the yarns were investigated then. The results showed that the yarns with various mordents have varied variances and the combination of light and washing fastness observed in acceptable levels.
    Keywords: Color fastness, Mordant, Saffron wastage, Wool yarns
  • Alireza Koocheki, Parviz Rezvani Moghaddam*, Abdollah Mollafilabi, Seyyed Mohammad Seyyedi Pages 144-155
    In order to investigate the effects of high corm planting density and applied manure on flower characteristics and corms behavior of Saffron in the second year (Crocus sativus L.)، a field experiment was conducted at Faculty of Agriculture، Ferdowsi University of Mashhad، Iran during the years of 2010-2011 and 2011- 2012. A complete randomized block design based on factorial arrangement with three replications and 20 treatments was used. The experimental treatments were all combination of different levels of high corm planting density (100، 200، 300 and 400 corms. m-2) and different levels of manure (0، 40، 60، 80 and 100 t. ha-1). Based on analysis of variance، high corm planting density and manure had significant effects on flower characteristics of saffron (flower number، fresh and dried flower and stigma+ style yields). In addition، these characteristics were significantly affected by interaction effects of high corm planting density × manure. In all levels of manure (0 to 100 t. ha-1)، the highest flower number and fresh and dried flower yields of saffron were observed with planting density of 400 corms. m-2. In addition، in 100 corms density per m2، total replacement corms increased more than twice، by applied 100 t. ha-1 manure، as compared to no manure. Based on these results، the highest effects on increasing number and yield of saffron corms were observed by planting density of 300 corms. m-2.
    Keywords: Corm yield, Organic manure, Stigma yield, Replacement corms