فهرست مطالب

مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش - پیاپی 3 (پاییز 1393)

نشریه مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش
پیاپی 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا همتی نژاد، مهرعلی همتی نژاد صفحات 11-28
    کیفیت خدمات آموزشی با بررسی شکاف بین انتظارات دانشجو (وضع مطلوب) و خدمات آموزشی ارائه شده (وضع موجود) تعیین می شود. پژوهش حاضر به دنبال پاسخگویی به این سوال بوده است که کیفیت خدمات آموزشی دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه گیلان بر اساس مدل سروکوال چگونه است؟ تحقیق حاضر با توجه به هدف از نوع تحقیقات کاربردی و با توجه به نحوه گردآوری داده ها جزء تحقیقات توصیفی از نوع پیماشی بوده است. جامعه آماری کلیه دانشجویان (به جز دانشجویان دکتری) بود که در سال تحصیلی 93-92 در دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی دانشگاه گیلان به تحصیل مشغول بوده و تعداد آنها حدودا 550 نفر بوده است. برای انتخاب نمونه مورد نیاز از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و از جدول مورگان استفاده شد. بر طبق جدول مورگان تعداد نمونه آماری 226 نفر بوده است که از میان پرسش نامه های ارسالی 174 پرسش نامه پس از تکمیل دریافت گردید.برای گرد آوری داده ها از پرسشنامه ابعاد پنج گانه مدل سروکوال که قبلا آن را عنایتی نوین و همکاران طراحی و استفاده کرده اند، با تغییرات لازم استفاده شد. روایی محتوایی این پرسشنامه از طریق نظر خبرگان و پایایی (اعتبار) آن از طریق محاسبه آلفای کرانباخ (0/93) تعیین شد. از تحلیل عاملی تاییدی برای بررسی روایی سازه استفاده شد.نتایج تحقیق نشان داد که در هیچ یک از ابعاد پنج گانه ادراک شده در بین دانشجویان دختر و پسر تفاوت معنی داری وجود ندارد. در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد مشخص شد که به غیر از بعد کیفیت اطمینان در بقیه ابعاد میانگین درک دانشجویان در این مقاطع با هم تفاوت معنی داری دارند. در اولویت بندی ابعاد کیفیت خدمات مورد انتظار مشخص شد که بین اولویت دانشجویان دختر و پسر با هم تفاوت معنی داری وجود دارد. در اولویت بندی ابعاد کیفیت خدمات مورد انتظار نیز بین دانشجویان مقاطع مختلف نیز تفاوت معنی دار بود.یافته های پژوهش حاضر نشان داد در تمامی ابعاد کیفیت خدمات آموزشی و عبارات مربوط به آن شکاف منفی و معنی داری وجود دارد. شکاف منفی بیانگر آن است که از دید دانشجویان، ارائه خدمات آموزشی در حد انتظارات آنان نبوده و در برآورده کردن انتظارات دانشجویان باید اقدامات لازم انجام گیرد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، کیفیت خدمات آموزشی، مدل سروکوال، ادراک، انتظار
  • لقمان کشاورز، سمیرا آزادواری صفحات 25-36
    هدف از پژوهش حاضر تبیین مدل ارتباطی هوش هیجانی و سبک رهبری مدیران سازمان ورزش شهرداری تهران بود. جامعه آماری پژوهش 49 نفر از مدیران سازمان ورزش شهرداری تهران بود که همه آن ها به صورت کل شمار به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای دست یابی به اهداف تحقیق از پرسشنامه هوش هیجانی سیبریا شرینگ و پرسشنامه چند عاملی سبک رهبری باس و آلیو استفاده شد. روایی هر دو پرسشنامه به تایید 15 نفر از متخصصین رسید و پایایی آنها در یک مطالعه مقدماتی با 30 آزمودنی به ترتیب 0/87 و 0/74 محاسبه شد. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده از روش های آماری توصیفی و استنباطی از جمله کلموگروف- اسمیرنوف، t – استودنت تک نمونه ای، تجزیه و تحلیل واریانس یکطرفه، LSD، تحلیل مسیر و برای تعیین ارتباط علی بین متغیرها از روش مدل معادلات ساختاری، با استفاده از نرم افزارهای آموس گرافیک و SPSS استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که هوش هیجانی مدیران با ضریب مسیر 0/46 بر سبک رهبری مدیران سازمان ورزش شهرداری تهران اثر می گذارد و بین هوش هیجانی و سبک رهبری مدیران سازمان ورزش شهرداری تهران ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد. در ارتباط بین هوش هیجانی و سبک رهبری، سبک رهبری تحول آفرین با بار عاملی 0/95، خودتنظیمی با بار عاملی 0/85، مهارت اجتماعی با بار عاملی 0/8، همدلی با بار عاملی 0/77، خودانگیزشی با بار عاملی 0/7، خودآگاهی با بار عاملی 0/65، سبک رهبری بی خاصیت با بار عاملی 0/59 و سبک رهبری عمل گرا با بار عاملی 0/46 بیشترین نقش را دارند. با توجه به تاثیرپذیری سبک رهبری از هوش هیجانی در سازمان های متولی ورزشی همگانی توصیه می شود در این گونه سازمان ها، به هوش هیجانی مدیران به عنوان یکی از معیارهای انتخاب آنها توجه کافی شود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، سبک رهبری، ورزش همگانی، سازمان ورزش شهرداری تهران
  • حسین عیدی، همایون عباسی، معصومه فدایی صفحات 37-53
    هدف پژوهش حاضر، هنجاریابی پرسشنامه غرور ملی با تاکید بر ورزش بود است. جامعه آماری، تمامی اساتید و دانشجویان مقطع دکتری رشته های تربیت بدنی و سایر رشته ها در دانشگاه های دولتی گیلان، کرمان، اصفهان، شهرکرد، مشهد، سمنان و کرمانشاه بودند. از روش نمونه گیری خوشه ایبر مبنای توزیع جغرافیایی استفاده شد که در نهایت 325 نفر به پرسشنامه ها پاسخ دادند. از پرسشنامه محقق ساخته با مطالعه مبانی نظری، مصاحبه نیمه هدایت شده با اساتید مدیریت ورزشی و علوم اجتماعی در یک فرایند اکتشافی تنظیم و با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی، 71 گویه در قالب هفت عامل غرور فرهنگی و ادبی(12گویه)، غرور ناشی از تمدن(8گویه)، غرورنظامی(14گویه)، غرورسیاسی(10گویه)، غرورعلمی(8 ویه)،غروراقصادی(5گویه)، غرور ورزشی(14گویه) طبقه بندی شدند. ثبات درونی در مطالعه مقدماتی با استفاده از نظرخواهی از 50 نفر از نمونه ها انجام و سپس آلفای کرونباخ 0/79=α برای پرسشنامه بدست آمد که پایایی پرسشنامه را تایید کرد. برای روایی سازه نیز از تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که پرسشنامه حاضر ابزار مناسبی برای سنجش غرور ملی با تاکید بر جایگاه ورزش می باشد. همچنین، مدل نهایی پژوهش نشان داد که غرور نظامی و علمی از دیدگاه پاسخگویان دارای اولویت اول و دوم، غرور ورزشی دارای اولویت پنجم و غرور اقتصادی دارای اولویت آخر بود. پیشنهاد می شود، پژوهشگران در پژوهش های آینده به استفاده از این پرسشنامه در نمونه های مختلف و بزرگتر بپردازند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، غرور ملی، ورزش، تحلیل عاملی
  • شهاب بهرامی، بهمن عسگری * صفحات 53-55

    هدف تحقیق حاضر بررسی ارتباط عملکرد کشورها در رویدادهای چند ورزشی با عملکرد آنها در بازی های المپیک بود. جامعه اماری این تحقیق تمام کشور هایی است که در بازی های المپیک موفق به کسب مدال شده اند که تعداد آنها برابر 1166 کشور (بدون احتساب تکرار) است. نمونه آماری با استفاده از جدول حجم و نمونه مورگان 321 در نظر گرفته شد. کل اطلاعات از طریق سایت های مختلف از جمله شوراهای قاره ای المپیک و کمیته بین المللی المپیک گرد آوری شد. در این مطالعه، از شاخص های توصیفی و استنباطی (آزمون کلموگروف اسمیرنوف، ضریب همبستگی اسپیرمن) با کمک نرم افزار SPSS در سطح معناداری 01/0p≤ استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که ارتباط مثبت و معناداری بین تعداد مدال طلا، نقره، برنز و مجموع مدال های کسب شده در بازی های المپیک پیشین با تعداد مدال طلا، نقره، برنز و مجموع مدال های کسب شده در بازی های المپیک آتی وجود دارد. همچنین، نتایج حاکی از آن است که در بازی های آسیایی و بازی های قاره آمریکا بین تعداد مدال طلا، نقره، برنز و مجموع مدال های کسب شده با تعداد مدال طلا، نقره، برنز و مجموع مدال های کسب شده در بازی های المپیک رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. با این حال، در بازی های قاره آفریقا بین تعداد مدال طلا، نقره، برنز و مجموع مدال های کسب شده به ترتیب با تعداد مدال طلا، نقره، برنز و مجموع مدال های کسب شده در بازی های المپیک رابطه معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: بازیهای المپیک، عملکرد ورزشی، رویدادهای چند ورزشی، مدال کسب شده
  • سیده طاهره موسوی راد، محبوبه روزبهانی، ماهوش روه صفحات 61-70
    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی عملکرد معلمین تربیت بدنی با بازخورد 360 درجه بود. جامعه آماری پژوهش مدیران، معلمین تربیت بدنی، معلمین سایر دروس و دانش آموزان همه مدارس(10 دبیرستان) مقطع متوسطه دختران شهرستان پارسیان به تعداد 1022 نفر(950 دانش آموز، 10 معلم تربیت بدنی، 10 مدیر و 50 معلم سایر دروس) بود که هر 10 مدرسه به طور کل شمار برای نمونه تحقیق انتخاب شدند. در بخش معلمین تربیت بدنی، مدیران مدارس و معلمین سایر دروس به طور کل شمار و در بخش دانش آموزان بر اساس جدول مورگان و به طور تصادفی – خوشه ای274 دانش آموز برای نمونه تحقیق انتخاب شدند(344=n). برای دست یابی به اهداف تحقیق از چهار پرسشنامه 33 سئوالی محقق ساخته بررسی ارزیابی عملکرد معلمین تربیت بدنی توسط مدیران، معلمان سایر دروس، دانش آموزان و خود ارزیابی معلمین تربیت بدنی استفاده شد. روایی هر چهار پرسشنامه به تایید 15 تن از متخصصین رسید و پایایی آنها در یک آزمون مقدماتی با 30 آزمودنی و با آلفای کرونباخ0/82، 0/86، 0/79و 0/89 محاسبه شد. برای تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی از جمله کلموگروف اسمیرنف، تی تک گروهی، تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی شفه با کمک نرم افزار SPSS استفاده شد. یافته ها نشان داد عملکرد کلی معلمین تربیت بدنی در سطح متوسط قرار دارد. همچنین بین دیدگاه معلمین تربیت بدنی با مدیران مدارس، معلمین سایر دروس و دانش آموزان تفاوت آماری معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، بازخورد 360 درجه، معلمان تربیت بدنی
  • لقمان کشاورز، ابوالفضل فراهانی، حیدر محمدی نصرآباد سفلی صفحات 71-78
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه سلامت روانی با دلبستگی شغلی در معلمان تربیت بدنی شهر یاسوج بود. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان تربیت بدنی شهر یاسوج (105 نفر) بود که همه جامعه آماری به طور کل شمار برای نمونه تحقیق انتخاب شد. برای دست یابی به اهداف تحقیق از دو پرسشنامه سلامت روان دراگوستیس و همکاران (1984) و پرسشنامه دلبستگی شغلی ادوارز و کلیپارتیک (1984) ب استفاده شد. روایی هر دو پرسشنامه به تایید 15 تن از متخصصین رسید و پایایی آن ها در یک مطالعه مقدماتی با 30 آزمودنی و با آلفای کرونباخ به ترتیب 0/95و 0/78محاسبه شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون های روش های آماری توصیفی و استنباطی از جمله کلموگروف- اسمیرنف، t یک گروهی، ضریب همبستگی پیرسون و فریدمن با کمک نرم افزار SPSS استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که به ترتیب افکار پارانوئیدی، اضطراب، افسردگی، شکایت های جسمانی، حساسیت در روابط بین فردی، وسواس- اجبار، پرخاشگری، و روان پریشی مهمترین ابعاد سلامت روانی معلمان تربیت بدنی شهر یاسوج بودند و بین اولویت این عوامل تفاوت معناداری وجود دارد. میزان سلامت روانی (کلی) و کلیه ابعاد آن در بین معلمان تربیت بدنی شهر یاسوج در حد مطلوب بود. همچنین دلبستگی شغلی در بین معلمان تربیت بدنی شهر یاسوج در حد مطلوب قرار دارد. در آخر بین سلامت روانی و ابعاد آن با دلبستگی شغلی معلمان تربیت بدنی شهر یاسوج رابطه منفی و غیر معنی داری مشاهده شد (0/05≤ p). توجه به سلامت روان معلمان از جمله فاکتورهاییست که می تواند سهم بسزایی در اعتلای سازمان آموزش و پرورش کشور داشته باشد.
    کلیدواژگان: سلامت روانی، دلبستگی شغلی، معلم تربیت بدنی
  • صلاح دستوم، محمد مهدی رحمتی، رحیم رمضانی نژاد، محمد ریحانی صفحات 79-92
    هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت پرداختن به الگوهای ورزشی در تفریحات خانوادگی بود که الگوهای مصرفی براساس درآمد، تعداد اعضا، درون و بیرون شهری و سبک مشارکتی و غیرمشارکتی مورد تحلیل قرار گرفت. روش تحقیق از نوع توصیفی- کیفی استفاده شد. جامعه آماری شامل خانواده های شهروند رشت بود که به تفریحات ورزشی خانوادگی در داخل و بیرون شهر می پردازند. نمونه آماری به دلیل زمینه و هدف پژوهش به صورت هدفمند و در دسترس شامل 100 خانواده بود. روش تحقیق از نوع توصیفی و کیفی بود. ابزار پژوهش به صورت مصاحبه بر اساس سوالات طراحی شده (15 سوال باز پاسخ) و سپس تنظیم اطلاعات دریافتی در چک لیست ها بود. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین زمان فراغت ورزشی خانوادگی 33/37 ساعت در ماه می باشد، خانواده های با جمعیت متوسط (4 یا 5 نفر) و سطح در آمد 3-5 میلیون بیش ترین تفریح ورزشی را دارند، فراغت ورزشی خانوادگی بیشتر به صورت سبک غیرمشارکتی می باشد (19/86)، الگوهای والیبال و کوهنوردی بیش ترین زمان خانوادگی در بین الگوهای دیگر داشتند (6/2 و 5/8). تفریحات درون شهری بیشتر از برون شهری بود. به صورت تقریبی با افزایش تعداد اعضای خانواده و سطح درآمد تفریحات درون شهری کاهش و برون شهری افزایش داشت و به عکس. به نظر می رسد جذابیت الگوهای تفریحی ورزشی، ماهیتا گروهی انجام دادن آن ها، سطح درآمد و تعداد اعضای خانواده، پیدا کردن خانواده های هم وزن، امکانات و وضعیت دسترسی به آن ها عوامل اصلی تعیین کننده زمان خانوادگی در پرداختن به فراغت ورزشی باشد.
    کلیدواژگان: تفریحات ورزشی، زمان خانوادگی، سبک تفریح، الگوی ورزشی
  • محمدحسن صیف، محمد ایمانی فراهانی، عباس ثابت صفحات 93-100
    امروزه سازمانهایی موفق هستند و می توانند در دنیای پر رقابت ادامه حیات بدهند که دائما افکار و اندیشه های جدید را در سازمان کاربردی سازند. هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی ویژگی های فردی موثر بر ایجاد و توسعه خلاقیت کارکنان اداره کل تربیت بدنی استان فارس با ارائه الگوی تحلیل مسیر بود. تحقیق از نوع توصیفی –همبستگی بود. جامعه تحقیق را کلیه کارکنان اداره کل تربیت بدنی استان فارس به تعداد 430 نفر تشکیل می دادند که از این تعداد 300 نفر از طریق یک روش چند مرحله ای نمونه گیری (خوشه ای، طبقه ای و تصادفی) انتخاب شدند. داده ها به کمک روش آماری تحلیل مسیر (به وسیله نرم افزار لیزرل8.50) و شاخص های نیکویی بر ارزش تحلیل شدند. نتایج مطالعه نشان داد که سه عامل ویژگی های فردی اثر غیر مستقیم و معنا داری بر خلا قیت کارکنان دارند (0/05>P). همچنین تاثیر مستقیم ویژگی های فردی بر خلاقیت کارکنان مورد تائید قرار گرفت (0/05>P). نتایج تحلیل مسیر نشان داد که از میان متغیرهای (خلق مثبت، خودکارآمدی، انگیزش درونی و ویژگی های فردی) نیز بیشترین اثر مستقیم بر خلاقیت کارکنان مربوط به متغیر انگیزش درونی و برابر با0/23 می باشد. توجه به ویژگی های فردی می تواند مدیران را در شناسایی و به کارگیری کارکنان خلاق یاری کند.
    کلیدواژگان: ویژگی های فردی، خلق مثبت، خود کارآمدی، انگیزش درونی
  • محمد هادی اسماعیلی، محمدرضا معین فرد، پروین شوشی نسب، علی بنسبردی صفحات 101-112
    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی ابعاد کیفیت خدمات در پارک های آبی مشهد و بررسی ارتباط این ابعاد با وفاداری گردشگران ورزشی مجموعه های آبی بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ی استاندارد لیو بود که بومی سازی شد. روایی صوری پرسشنامه با نظرخواهی از 12 نفر از متخصصین مدیریت ورزشی انجام شد. پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ تایید گردید (84/0=α). جامعه آماری تحقیق شامل تمامی گردشگرانی بودند که در اردیبهشت ماه سال 1392 ضمن سفر به شهر مشهد از خدمات ورزشی پارک های آبی آفتاب، موج های آبی و ایرانیان استفاده نموده بودند. نمونه آماری پژوهش بر اساس جداول آماری (کرجسی و مورگان) 384 نفر تعیین گردید. از آزمون کلموگروف اسمیرنوف برای تعیین طبیعی بودن توزیع داده ها و از آزمون ضریب همبستگی پیرسون برای تعیین ارتباط بین متغیر های پژوهش استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش و طبق نتایج آزمون فریدمن تفاوت معناداری بین ابعاد کیفیت خدمات (ملموسات، قابلیت اعتبار، پاسخگویی، اطمینان و همدلی) به دست آمد. همچنین بین کیفیت خدمات با وفاداری ارتباط معناداری وجود دارد. به این معنا که با بهبود کیفیت خدمات، وفاداری گردشگران ورزشی افزایش می یابد. تمام متغیرهای ابعاد کیفیت خدمات به استثنای بعد ملموسات نیز با وفاداری -ارتباط معناداری دارند. تمایل به ارائه خدمات با کیفیت، نقش مهمی در بقا و سود آوری صنایع خدماتی از جمله گردشگری ورزشی ایفا می نماید. نتایج این تحقیق مدیران پارک های آبی را از لزوم توجه به تمامی ابعاد کیفیت خدمات و تلاش برای ارتقاء آن جهت افزایش وفاداری مشتریان آگاه می سازد.
    کلیدواژگان: گردشگری ورزشی، کیفیت خدمات، وفاداری، پارک های آبی، مشهد
  • رضا رسولی، حسن داورزنی صفحات 113-119
    در این پژوهش، با توجه به اهمیت روزافزون افزایش انضباط مالی در دستگاه های مالی دستگاه های دولتی به دنبال شناسایی عوامل موثر بر بهبود نظارت مالی در هیئت های ورزشی استان تهران هستیم و به همین منظور تاثیر متغیرهای آثار اجتماعی، همگامی بودجه حسابداری و قوانین، هماهنگی دستگاه های هم ارز، توسعه و مشارکت کارکنان، تکریم ارباب رجوع، یادگیری کارکنان، خلاقیت و نوآوری، سبک رهبری و مدیریت فرایند در قالب دو فرضیه اصلی و نه فرضیه فرعی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. این تحقیق از حیث هدف، کاربردی و از حیث روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی است. از بین 472 نفر از کارکنان هیئت های ورزشی استان تهران تعداد 212 نفر از کارکنان هیئت های ورزشی شهر تهران با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی به عنوان گروه نمونه انتخاب و پرسشنامه تحقیق محقق ساخته که دارای 49 گویه است مابین آن ها توزیع گردید. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون همبستگی و رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که به استثناء یادگیری کارکنان و خلاقیت و نوآوری، بین بقیه متغیرهای پژوهش با بهبود نظارت مالی در هیئت های ورزشی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج حاصل از پژوهش حکایت از تاثیر مثبت و معنادار متغیرهای آثار اجتماعی، همگامی بودجه حسابداری و قوانین، هماهنگی دستگاه های هم ارز، توسعه و مشارکت کارکنان، تکریم ارباب رجوع، سبک رهبری و مدیریت فرایند بر عملکرد سیستم نظارت مالی هیئت های ورزشی دارد.
    کلیدواژگان: نظارت مالی، نارسایی مالی و هیئت های ورزشی
|
  • Zahra Hemmati Nezhad, Mehrali Hemmati Nezhad Pages 11-28
    The quality of educational services is determined by investigating the gap between student’s expectations (ideal situation) and provided educational services (existing situation). This research was following to answer this question: how is the educational services quality in faculty of physical education and sport science of University of Guilan?This research was as types of application researches in goals and was descriptive – survey in the mode of data collection. Statistical population was all of the students (except PhD students) of physical education and sport science faculty of Guilan University in academic year 1392-1393, about 440 people. Samples collected in stratified random method by using Morgan table. According to this table, the sample size was 205 people that 174 questionnaire were received after completion through distributed questionnaires. To data collection the SERVQUAL questionnaire with 5 dimensions was used with essential changes that Enayati et.al was published it. Content validity of the questionnaire was investigated in viewpoint of experts and reliability of it was calculated with Croanbach’s alpha coefficient. Confirmatory factor analysis was used to determine concept validity.The results showed the perceived dimensions between girls and boys have no significant difference. Except the reliability dimension, the other perceived dimensions in undergraduate and master have significant difference. Prioritizing of expected quality services dimensions showed the girls and boys and in addition different levels of educations were significantly different. All of the dimensions of educational services quality have negative and significant gaps.Negative gaps means, the educational services quality were not in the expectation of students and so essential actions must be done to meet the student’s expectations.
    Keywords: Evaluation, educational services quality, SERVQUAL, Perception, expectation
  • Loghman Keshavarz, Samira Azadvari Pages 25-36
    The purpose of this research was to design relationship model of emotional intelligence and leadership style managers among Tehran municipality sports organization managers. Statistical population of this study included 49 managers of the Sports Organization of Tehran Municipality. All managers were selected as total number of research samples. To achieve the research goals Siberia Shrink questionnaire of emotional intelligence, Bass and Olive questionnaire of multifactor leadership style of leadership (MLQ) were used to determine the style of leaderships. Validity of two questionnaires were confirmed by 15 experts and their reliability were studied in a preliminary study with 30 subjects of experts and calculated as 0.87, 0.74 respectively. For data analysis the descriptive statistics and inferential statistics methods, including Kolmogorov- Smirnov, Single sample T student, one-way analysis of variance, LSD and path analysis were used and for determination of the causal relationship between variables the method of structural equations model by application of 18’s version of Amos graphics software and SPSS was used. Research findings showed that managers of emotional intelligence with coefficient of 0.46 have an impact on managers of leadership style. Transformational leadership style with coefficient of 0.95, self control with coefficient of 0.85, social skills with coefficient of 0.8, empathy with coefficient of 0.77, self motivation with coefficient of 0.7, self awareness with coefficient of 0.65, impoverished leadership style with coefficient of 0.59, and transactional leadership style with coefficient of 0.46 have the most role in their relationship. According to the effect of getting the leadership style of emotional intelligence, it is necessary in choosing sport for all organization managers; note their emotional intelligence as one of the main criteria for selecting them.
    Keywords: Emotional Intelligence, Leadership Style, Sport for All, Sport Organization of Tehran Municipality
  • Hossein Eydi, Homayoon Abbasi, Masoumeh Fadaei Pages 37-53
    The purpose of study was normalization of national pride questionnaire with emphasis on sport. Population of study consists of all faculty members and PhD students of physical education and other governmental university of guilan, Kerman, Esfahan, shahrkord, Mashhad, Semnan and Kermanshah disciplines. Cluster-based randomization according to geographical distribution used in this resarch that 325 individuals responded to questionnaire. According to survey of literature, semi-structured interview with sport management scholars and social science, questionnaire was conducted and finally 71 questions based on seven factors of cultural and literature pride(12 items), history and civilization pride(8 items), military pride(14 items), politics pride(10 items), science pride(8 items), economic pride(7 items) and sports pride(14 items) catagoryed. Internal consistency of the questionnaire according to pilot study from viepoint of 50 peeson of samples doing and Cronbach alpha was =α 0.79 that confirmed reliability of the questionnaire. Also, confirmatory factor analysis used for construct validity. Result showed that national pride questionnaire with emphasis on sport has appropriate tool for measuring national pride. Also, final model of reasrch showed that militariy and sience prides in priority was first and tow rank of national pride and spor t pride had five ranks and economic pride had end rank of national pride. Suggest that future researchers used this questionnaire in big and different sample to assess national pride.
    Keywords: Identities, National Pride, sport, Factor analysis
  • Shahab Bahrami, Bahman Asgari Pages 53-55

    The purpose of this study was study of Relationship the countries performance at multi-sport events with their performance at Olympic Game. The population of all the countries in the Olympic Games medals have been won that their number is equal 1166 (excluding repeat). Based on population and sample table of Morgan, samples were selected equal 321. Information was collected from multiple sites such as Continental Councils of Olympic and international Olympic committee. Also, for analyzing used descriptive and inferential statistics (Kolmogorov-Smirnov test and Spearman correlation coefficient) by SPSS software and significant level p≤0/05. The results showed that there is positive and significantly relationship between the number of Medals of gold, silver, bronze and total medals won by world countries at former Olympic Games with the number of Medals of gold, silver, bronze and total medals won at next Olympic Games. Also, the results showed that there is positive and significantly relationship between the number of medals of gold, silver, bronze and total medals won at Asian and Pan-American Games with the number of medals of gold, silver, bronze and total medals won at Olympic Games. However, there is not significantly relationship between the number of medals of gold, silver, bronze and total medals won at all-African Games with the number of medals of gold, silver, bronze and total medals won at Olympic Games.

    Keywords: Olympic Games, sport performance, Multi, Sport Events, Received Medals
  • Seyedeh Tahereh Moosavirad, Mahboubeh Ruzbahani, Mahnoosh Raveh Pages 61-70
  • Loqman Keshavarz, Abolfazl Farahani, Heidar Mohammadi Nasr Abad Sofla Pages 71-78
  • Salah Dastoom, Mohammad Mehdi Rahmati, Rahim Ramezani Nezhad, Mohammad Reyhani Pages 79-92
    The aims of this study was survey the status to engage in the leisure sports patterns in recreational timeof family, and were analyzed consumption patterns based on income, number of members, inside and outside the city and participatory and non-participatory style. The research method used descriptive – qualitative.The population Included were families the citizens Rasht, that was to engage in family sports recreation inside and outside the city. The statistical sample because of the research field and aim were selected available to the targeted includes 100 families. The research instruments form interview based on was designed questions and then adjust the received information in the check list. To analyze the data and descriptive statistics were used for familial recreation foundations of. The results showed that the average familial leisure time sports 37/33 are families with a medium of (4 or 5) and the of income level 3-5 million are the largest sports recreation. Sports leisure familial more are form non-participatory style (86/19). Patterns of volleyball and mountaineering In between other patterns were the largest familial time of. Recreation within the city most of the suburban. Form approximate with the increasing number of family members and income levels recreation within the city reduction and the increased suburban and the vice versa. It looks attractive sports recreation patterns of, the group nature of their doing, Income level and the number of family member, families finding together weight facilities available to them status the main factors determining time of the familial is to engage in sports leisure.
    Keywords: recreation sports, Family time, Recreation styles, Consumption patterns
  • Mohammad Hadi Esmaeili, Mohammadreza Moein Fard, Parvin Shushinasab, Ali Bonasbordi Pages 101-112
    The purpose of current research was to evaluate the dimensions of quality of services and to investigate the relationship between these dimensions to loyalty in the sport tourists of Mashad aquatic parks. The research instrument was "Liu" Standard Questionnaire that after translation and localization was distributed among 12 sport management professionals familiar with sport tourism for the face validity. Coronbach's Alpha was used to determine the reliability of the questionnaire (α=0/84).The statistical population was all the people who has traveled in May 2013 to Mashad with the primary or secondary aim to attend the aquatic parks. 384 participants were selected as the statistical sample based on Morgan's statistical table. The sampling method was Quota sampling. Smirnov- Kolmogrov test and Pearson Correlative test were used to assess the research elements normality and the relationship between research variables, respectively. According to the results there is a significant difference between Service quality aspects (tangibles, reliability, responsiveness, assurance, empathy). Besides there is a significant relationship between service quality and loyalty. All the aspects of service quality except "tangible" aspect have a significant positive correlation with loyalty too. Qualified services has a vital role in survival and profit- making of service industries. The results of current research well informs the aquatic parks managers of the importance of all the dimensions of service quality and trying to improve it for increasing customer's loyalty.
    Keywords: Sport Tourism, service quality, loyalty, Aquatic parks, Mashad