فهرست مطالب

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 4 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • د
    صفحه 7
  • سید مجتبی سعادت الحسینی، مجتبی مصباح صفحه 9
    رنج حقیقتی انکارناپذیر در عالم هستی و مورد درک وجدانی همه افراد بشر است. اما آنچه در این زمینه همواره اندیشه انسانی را که فطرتا طالب لذت و سعادت است به خود مشغول کرده، چیستی این حقیقت و چگونگی مواجهه با آن است. پاسخ گویی به پرسش هایی از این دست، منوط به تحلیل درستی از حقیقت رنج است. این مقاله با طرح آرای مختلف حکمای اسلامی در زمینه چیستی رنج، به جمع بندی و تحلیل آنها پرداخته و در پایان، با ارائه تعریف، تاملاتی را در تحلیل رنج مطرح کرده است. در تحلیل مفهوم رنج، به این نتیجه رسیده است که رنج، کیفی نفسانی است که با فراهم شدن عناصر و شرایطی چون وجود منشا رنج، امکان ادراک و علم به امر منافر و نیز دستیابی به آن، اذعان به منافرت و توجه یافتن به امر منافر از همان جهت که منافر است تحقق می یابد.
    کلیدواژگان: رنج، درد، لذت، الم، ملایمت با نفس، منافرت با نفس
  • مجید ابوالقاسم زاده صفحه 33
    این مقاله به بیان دیدگاه ها درباره معنای «ذاتی» در حسن و قبح ذاتی و رابطه این معانی با یکدیگر می پردازد. بنا بر یک قول، این ذاتی «شبیه ذاتی باب ایساغوجی»است؛ البته اگر بپذیریم در جایی که محمول ذاتی موضوع است، لازم نیست موضوع از ماهیات و دارای جنس و فصل باشد، بلکه می تواند از مفاهیم غیرماهوی و دارای محمولی به منزله جنس و فصل هم باشد. اگر حسن و قبح عرضی ذاتی و از لوازم ذات موضوع باشد، «ذاتی باب برهان» خواهد بود. زمانی «شبیه ذاتی باب برهان» است که ذاتی را مناسب حوزه اعتبار بدانیم نه قلمرو تکوین. «حمل ذاتی اولی» است اگر حسن و قبح با موضوعش اتحاد مفهومی داشته باشد. ذاتی به معنای «عقلی» یعنی عقل به طور بدیهی حسن و قبح را درک می کند. ذاتی به معنای «واقعی» یعنی حسن و قبح مبتنی بر مصلحت و مفسده واقعی است. ذاتی به معنای «علی» یعنی اینکه موضوع علت تامه برای حکم حسن و قبیح است. ذاتی به معنای «استقلالی» همان عدم وابستگی حسن و قبح برخی افعال به افعال دیگر است. ذاتی به معانی شبه باب ایساغوجی، عقلی، واقعی، علی، استقلالی و حمل ذاتی با هم سازگار و قابل جمع اند. هر یک از دو معنای ذاتی باب برهان و شبه آن با معانی عقلی، واقعی، علی و استقلالی سازگار است. اگرچه خود این دو معنا با هم و نیز هر کدام با حمل ذاتی جمع نمی شوند. به نظر می رسد ذاتی باب برهان درست باشد که در این صورت، حمل شایع صناعی خواهد بود.
    کلیدواژگان: شبه ذاتی باب ایساغوجی، ذاتی باب برهان، شبه ذاتی باب برهان، حمل ذاتی، عقلی، واقعی، علی، استقلالی
  • جمال سروش صفحه 65
    فلاسفه اسلامی نفس انسانی را مشتمل بر تمام قوای طبیعی، گیاهی و حیوانی دانسته و علاوه بر آن معتقدند که دو قوه ویژه به نام های عقل نظری و عقل عملی دارد. درباره عقل عملی و جایگاه آن در بین قوای نفس ناطقه و نیز کارکرد آن کمتر سخن گفته شده است. از این رو ما در این مقاله به روش توصیفی-تحلیلی به این مهم پرداخته و به این نتیجه رسیده ایم که کیفیات اربعه، قوای طبیعی، نباتی و حیوانی (که تقریبا بیست و چهار قوه می شوند) در خدمت عقل عملی (در جایگاه بیست و پنجم) قرار می گیرند تا او نیز با سه کارکرد (انفعالات، استنباط صناعات و افعال اختیاری) و در چهار مرتبه (تهذیب ظاهر، تهذیب باطن یا تخلیه، تحلیه، فنا و اسفار اربعه) در خدمت عقل نظری باشد و عقل نظری را مهیا کند تا از مبادی عالیه منفعل شده و از مرتبه هیولانی به بالملکه، بالفعل و سپس مستفاد برسد و بدین وسیله با بیانی فلسفی روشن می شود که همه عالم در خدمت انسان است تا انسان با دو بال عقل نظری و عقل عملی به عالی ترین درجات کمال که همان قرب الهی است نائل گردد.
    کلیدواژگان: فلسفه، قوای نفس ناطقه، کمال، عقل عملی، عقل نظری
  • حسین احمدی صفحه 87
    فرااخلاق به مبادی تصوری و تصدیقی علم اخلاق می پردازد. یکی از بخش های فرااخلاق، مباحث منطقی است که عبارتند از مباحثی که به استنباط و استنتاج مفاهیم و گزاره های اخلاقی مربوط می شود؛ مانند بررسی نحوه ارتباط جمله های اخلاقی با یکدیگر و با جمله های غیراخلاقی. بنابراین، برهان پذیری جمله های اخلاقی از منظر شهید مطهری در شمار مباحث منطقی فرااخلاق است و کمتر نوشته ای بدان پرداخته است. نویسنده در این مقاله برآن است تا برهان پذیری در جمله های اخلاقی را در دیدگاه شهید مطهری تبیین کند و بیان نماید که شهید مطهری به دنبال اثبات یقینی بودن جمله های اخلاقی بوده است. شهید مطهری برخلاف آنچه از تحلیل نظریه ایشان بیان می شود، دغدغه عقلی دانستن جمله های اخلاقی را داشته است و جمله های اخلاقی را بر جمله های نظری استوار می داند. ایشان در شرح اصول فلسفه و روش رئالیسم در شرح کلام علامه طباطبایی برای برهان ناپذیری جمله های اخلاقی دست کم پنج تبیین می آورد، ولی در تبیین نظریه خود در جاودانگی اصول اخلاقی و برخی کتب دیگر، آن پنج بیان را رد می کند و برخی جمله های اصلی اخلاقی را بدیهی عقل عملی و برهان پذیر می داند. ایشان افزون بر یقینی دانستن جمله های اخلاق از طریق عقل عملی، آنها را موید به عقل نظری می داند.
    کلیدواژگان: برهان پذیری، جمله اخلاقی، عقل عملی، عقل نظری، شهید مطهری
  • محمدعلی اسماعیلی صفحه 109
    مفهوم تشخص جزء مفاهیم ثبوتی بوده، از سنخ معقولات ثانی فلسفی است. تشخص عبارت از ویژگی ای است که مانع قابلیت صدق بر کثیرین شده، موجب شرکت ناپذیری می باشد. تعیین ملاک تشخص مورد اختلاف فلاسفه قرار گرفته است: ابن سینا و بهمنیار ملاک تشخص وجودات مادی را عوارض مفارق نوع مذکور دانسته و مقوله وضع را دارای تشخص بالذات می دانند. محقق دوانی و سید سند تشخص و کلیت را به نحوه ادراک باز می گردانند. سهروردی با الهام از مبنای اصالت ماهیت، عامل تشخص را ماهیت محقق خارجی می داند. صدرالمتالهین ضمن نقد و بررسی دیدگاه های فلاسفه، ملاک تشخص را نحوه وجود موجودات می داند و برخی دیدگاه ها را به دیدگاه خودش باز می گرداند. این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی به بررسی این مسئله پرداخته، به تبیین دقیق پیوند تشخص وجودات با مسئله اصالت و تشکیک در وجود در نظام فلسفی صدرالمتالهین می پردازد.
    کلیدواژگان: تشخص، تخصص، تمیز، امتیاز، صدرالمتالهین
  • محمدهادی رحمانی صفحه 139
    قاعده ضرورت علی و معلولی بیان می کند که هر معلولی نیازمند علت تامه است؛ زیرا با وجود علت تامه، معلول ضروری و بدون آن تحقق معلول ممتنع است. این قاعده به حسب ظاهر با اختیار که ما در درون خود به علم حضوری و وجدان می یابیم تنافی دارد؛ زیرا طبق این قاعده، ترجیح احدالطرفین در اختیار که فعلی را انجام دهیم یا ترک کنیم، خود یک فعل و نیازمند علت است که با وجود آن علت تحقق ترجیح فعل یا ترک بر دیگری ضروری، و بدون آن علت، تحقق ترجیح ممتنع است. پس دیگر اختیار و اراده برای ما که اگر بخواهیم انجام دهیم یا ترک کنیم معنا ندارد و به آن علت مربوط است. به بیان دیگر، فعل اختیاری مانند غذا خوردن فعلی است که اگر علت تامه آن محقق باشد، این فعل قطعا محقق می شود و اگر علت تامه آن محقق نباشد، این فعل محقق نمی گردد.
    برای حل این شبهه پاسخ های متعددی داده شده است؛ مثل تخصیص قاعده علیت یا یافتن علت برای ترجیح مثل شوق اکید یا یک سوی کردن قاعده و... که هیچ یک صحیح نیست. پاسخ صحیح آن است که ترجیح احدالطرفین ذاتی اختیار است و محتاج دلیل جدا از اختیار نیست و طبق قاعده «الذاتی لا یعلل» تخصصا و موضوعا از قاعده علیت خارج است، یعنی علت تحقق اختیار، خداوند است، ولی ترجیح احدالطرفین ذاتی اختیار است و به دلیل جدا نیاز ندارد.
    کلیدواژگان: اختیار، قاعده ضرورت علی و معلولی
|
  • Sayyid Mujtaba Saadat Al Husaini, Mujtaba Misbah Page 9
    As an indisputable fact, suffering is something everybody intuitively understands. What is however of interest to human beings – who are instinctively in search of pleasure and happiness – is the issue of whatness of suffering and the way one encounters it. To answer such questions correctly, one needs to have a correct analysis of the nature of suffering. Presenting Muslim philosopher's various views on the nature of suffering, this article tries to analyze them with the aim of reaching a specific conclusion. In the end, the author puts forth a definition of suffering plus with some reflections about it. According to him, suffering is a mental quality that comes into being when are met certain conditions including the source of suffering, the possibility of knowing something abhorring, the possibility of reaching that abhorring thing and believing that that thing is really abhorring and disgusting.
    Keywords: suffering, pain, pleasure, being in agreement with soul, being in disagreement with soul
  • Majid Abu Al Qasimzadeh Page 33
    This article deals with theories concerning the meanings of 'essential' in essentially good and bad and their relations with each other. Based on one theory, essential here means the same as that in isagogics, provided we accept that it is not necessary for a subject whose predicate is an essential part of it, to be an essence with genus and differentia. It can instead be a non-essence concept with a predicate tantamount to genus and differentia. If good and bad are among the essential properties of a subject then the 'essential' will denote the essential used in isagogics. 'Essential' will mean the essential of isagogics only when 'essential' is regarded as something 'considered' not as something ontological. A predication will be deemed as 'primarily essential' when good and bad are conceptually the same as their subjects. When essential means rational it implies that it is reason that understands the good and bad and when essential is used in the sense of real, it implies that good and bad are based on real expediency. Essential, however, when used as 'independent' it indicates that the good and bad of certain acts do not depend on the good and bad of other acts. Essential in the sense similar to what used in isagogics is reconcilable with rational, real, causal, independent and predicatively essential. The two meanings of essential in isagogics and essential similar in meaning to essential in isagogics are reconcilable with essential in the sense of rational, real, causal and independent, though these two meanings of essential cannot be reconciled with each other just anyone of them cannot be reconciled with the essential predication. If essential means the essential in isagogics then the predication will be a common one.
    Keywords: quasi isagogic essential.
  • Jamal Suroush Page 65
    Muslim philosophers maintain that man's soul comprises natural, vegetative and animal faculties. They are also of the view that the human soul has two special powers namely the theoretical intellect and practical intellect. Very little has been said about the practical intellect, its function and status among the faculties of the rational soul. Thus, this article using an analytical – descriptive method of research concludes that the four qualities, natural, vegetative and animal faculties (numbering about twenty four faculties) are at the service of the practical intellect (at the 25th stage) so that it may also aid the theoretical intellect through its three functions (interaction, inference, voluntary actions) in four stages such as purification of the exterior (zahir), purification of the interior (batin) or detachment (takhliya), beautification (tahliya), annihilation (fanā) and the four journeys. It should, therefore, prepare the theoretical intellect to be influenced by sublime origins and to reach the acquired (mustafad) stage after completing the potential (hayulani), habitual (bil-malakah) and actual (bil-fil) stages. Thus, it becomes clear through philosophical reasoning that the world in its entirety and the practical and theoretical intellects are entirely at man's service to enable him to attain the highest degree of perfection which is proximity to Allah.
    Keywords: philosophy, faculties of the rational soul, perfection, practical intellect, theoretical intellect
  • Husain Ahmadi Page 87
    Meta-ethics deals with conceptual and confirmatory principles. In part, it deals with issues related to deduction of moral statements, such as the relation among moral statements and the relation between moral and non-moral statements. According to Martyr Mutahhari the fact that moral statements are demonstrable is among logical meta-ethical questions that are seldom treated. Explaining Mutahhari's opinion on the demonstrability of moral statements, the author says that Mutahhari intended to prove that moral statements produce certainty. Contrary to what appears from some analysis of his words, he intended to say that moral statements are rational. Albeit in his Methodology of Realism, he explains AllamaTabatabaei's words on the indemonstrability of moral statements in five ways, he however rejects all these five explanations in his Perpetuity of Moral Principles, considering some moral statements as self-evident truths of practical reason, which are, in turnendorsed by theoretical reason as well.
    Keywords: demonstrability, moral statement, practical reason, theoretical reason, Martyr Mutahhari
  • Muhammad Ali Ismaeili Page 109
    The concept of individuation being a characteristic that does not allow the application of a particular concept to more than one case is a positive concept related to secondary philosophical intelligibles. Philosophers are divided on what constitutes the criterion of individuation. Avicenna and [following him] Bahmaniyar assume that it is the separable accidents of a particular material being that serves as a criterion of individuation for it. They believe that the category of 'position' is inherently individuated whereas MuhaqqiqDawani and Sayyid Sanad are of the view that individuation and universality are among the features of conception. Being inspired by the principle of priority of essence, Suhrawardi takes realized essence to be the criterion of individuation. Having criticized philosopher's opinions, MullaSadra regards modes of existence as a criterion for individuation. He reduces some of the theories of previous philosophers to his own theory. Using an analytic-descriptive methodology, this article deals with this issue under discussion, explaining in detail the connection between individuation of beings and the principles of priority of beings and gradation of beings in Sadrian philosophical system.
    Keywords: individuation, specialization, specification, distinction, MullaSadra
  • Muhammad Hadi Rahmani Page 139
    According to the law of causality, every effect is in need of a cause. When a perfect cause exists the effect will necessarily come into being. This law is apparently in contradiction with free will we find in ourselves intuitively. This is because based on this law, the preference of doing an action over not doing it is an act in its own right, needing thus a cause with the existence of which preference is possible. Thus free will does not have a sound meaning, for the application of free will is also bound to the existence of its cause. In other words, a voluntary deed like eating food is one that definitely comes into being when its perfect cause is available. It will not however come into being when its perfect cause is not available. Thus there is no room for free will and the choice a free agent makes. That is to say one cannot equalize between eating food and not eating food and eating when willing and not eating when not willing. If it said that it is a necessary truth that a voluntary deed is caused by its perfect cause, but free will is a part of perfect cause, we can ask again: what is the cause of free will? When this cause is available then the preference will be necessary. To solve this problem, many solutions are put forth, among which are imposing restrictions on law of causality, finding a cause like intense desire for preference, etc. None of these solutions is correct. The correct answer to this problem is to say that one can inherently prefer doing something over no doing it. This preference is not in need of an independent cause. Thus the issue under discussion is beyond the domain of the law of causality. As a result, Allah causes free will and free will causes preference without needing any further cause.
    Keywords: Free will, law of causality.