فهرست مطالب

مجله جامعه شناسی سیاسی جهان اسلام
پیاپی 1 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید صدرالدین موسوی جشنی، مسعود درودی صفحات 1-30
    امام خمینی (ره) در گفتمان دفاعی خود برای تحقق اهداف کلان امنیتی- دفاعی دارالاسلام (جهان اسلام) از شیوه تصویرسازی یا بازتولید و بازنمایی «دیگری» به مثابه دشمن و بیگانه استفاده کرد. در این روش امام خمینی (ره) با دیگرسازی استکبار، سطح ملی امنیت و سطح امنیت و دفاع از جهان اسلام را به سطح فراملی یا بین المللی آن پیوند زد. دفاع از دارالاسلام در گفتمان دفاعی ایشان فقط شامل سرزمین نمی شود، بلکه دفاع از کیان و حوزه اسلام، دفاع از مسلمانانی است که موردحمله و تهاجم قرارگرفته اند، همچنین دفاع از هجوم بر خود و دفاع از مظلومان و مستضعفان موردتجاوز است. هدف اصلی این پژوهش نشانه شناسی عناصر، استعاره ها و اجزای بازنمایی و دیگرسازی استکبار در گفتمان دفاعی (معطوف به جهان اسلام) امام خمینی (ره) در سه سپهر فرهنگی، سیاسی و اقتصادی است. سوال اصلی این پژوهش آن است که استکبار به مثابه «دیگری» در گفتمان دفاعی ایشان به چه صورت بازنمایی می شود. برای ارائه پاسخ به این سوال، از روش تحلیل گفتمان با اتکاء بر آثار امام خمینی (ره) استفاده شده است. در این نوشتار با تاکید بر نشانه شناسی تلاش شده است بازنمایی استکبار در اندیشه دفاعی او بر اساس «نمایش دیگری» یا «بازنمایی دیگری» در دیدگاه استورات هال بررسی شود.
    کلیدواژگان: جهان اسلام، امام خمینی (ره)، بازنمایی، دیگری، گفتمان دفاعی
  • بهرام اخوان کاظمی، الله کرم مشتاقی صفحات 31-60
    سوال اصلی این نوشتار پرسش از دلایل و ریشه های درون زا و برون زای بیداری اسلامی از دیدگاه مقام معظم رهبری است که با استفاده از روش تحلیل اسنادی نگاشته شده است. به همین دلیل علاوه بر بررسی دیدگاه های ایشان، از آراء برخی از اندیشمندان اسلامی نیز بهره گیری شده است. از جمله نتایج این پژوهش آن است که عنوان بیداری اسلامی مفهومی است که بنا به ملاحظات تاریخی، فرهنگی و هویتی، بهتر می تواند حوادث و رخدادهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا را تحلیل و تبیین کند. ضمن آنکه علل و ریشه های این بیداری و تحولات مرتبط در خاورمیانه و شمال آفریقا را باید در دو گروه عوامل درون زا، یعنی«مسائلی» همچون شکست الگوهای غیراسلامی و رشد اسلام خواهی، احساس سرخوردگی، تحقیر تاریخی و بازگشت به هویت اسلامی، تلاش شخصیت های بزرگ فکری و جهادی و جریان ساز اسلامی و عوامل برون زا، یعنی «حوادثی» از جمله وقوع انقلاب اسلامی ایران، پیشینه استعماری و حضور قدرت های غربی در منطقه، بحران فلسطین و وجود حکومت های فاسد، غرب گرا و غیرمردمی پی جویی کرد.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، آیت الله خامنه ای، هویت اسلامی، انقلاب اسلامی ایران
  • زاهد غفاری هشجین، فاطمه زهرا قلندری صفحات 61-84
    هدف این مقاله شناخت جایگاه و علل تئوری های توطئه در فرهنگ سیاسی مصر است. مصر از کشورهای مهم و تاثیرگذار منطقه استراتژیک خاورمیانه است. این کشور با پیشینه تاریخی و تمدنی خود از خاستگاه های تمدن های اولیه بشری و محل ظهور و پیدایش ادیان بزرگ می باشد. فرهنگ سیاسی مصر مولفه های مختلف دارد و تجزیه و تحلیل های توطئه باورانه یکی از مولفه های اصلی فرهنگ سیاسی مصر محسوب می شود. این مقاله در پی پاسخ گویی به پنج سوال درباره این گونه تحلیل ها در مصر است. منظور از این شیوه تحلیل، این است که در تجزیه و تحلیل وقایع و حوادث مختلف فقط به عامل توطئه تمسک جسته می شود و نقش سایر عوامل در وقوع حوادث نادیده گرفته می شود. برای پاسخ به سوالات مقاله از روش کیفی تحلیل اسنادی استفاده شده و یافته های پژوهش از طریق مراجعه به کتاب ها، مقالات، سایت ها و منابع موجود قابل دسترس مرتبط با موضوع، با استفاده از ابزار فیش برداری جمع آوری و تحلیل شده است. یافته های مقاله نشان دهنده این است که تجزیه و تحلیل های توطئه باورانه مولفه مهمی از فرهنگ سیاسی مصر را در کنار سایر مولفه ها تشکیل می دهد. شرایط و اوضاع بحرانی جامعه، دخالت های قدرت های بزرگ خارجی و استبداد سیاسی حاکم از جمله عوامل مهم رشد و رواج این گونه تحلیل ها در فرهنگ سیاسی مصر است.
    کلیدواژگان: تحلیل های توطئه باورانه، فرهنگ سیاسی، خاورمیانه، مصر، اوضاع بحرانی، استبداد سیاسی، قدرت های خارجی
  • محسن خلیلی، رضا دانشمندی صفحات 85-124
    هویت یابی وستفالیایی در روابط بین الملل، بستر تاریخی شکل گیری فرایند دولت/ ملت سازی بوده است. تقسیم بندی سیاسی جهان بر اساس «دولت/ ملت»، نشان دهنده پیدایش و کمال فرایند عرفی سازی عرصه سیاست است. سرنوشت فرایند عرفی سازی عرصهی سیاست در کشورهای جهان اسلام، از اهمیت برخوردار است، بنابراین می بایست میزان اسلامیت (نقش اسلام و دین و مذهب) را در روند دولت/ ملت سازی نزد دولت های مسلمان روشن کرد. نگارندگان با گزینش مدل مالزی تلاش می کنند که نشان دهند مصالح هویت سازانه در روند دولت/ ملت سازی در کشور مالزی چگونه بوده است، بنابراین با بهره گیری از روش پژوهشی توصیفی- تحلیلی، نگارندگان کوشش کرده اند به برخی از خصلت های فرایند دولت/ ملت سازی اشاره کنند. پس از بررسی تحلیلی مدل مالزیایی توسعه ، به نظرمی رسد روند دولت/ ملت سازی مالزی، در میان کشورهای جهان اسلام، به دلیل وجود عناصر گوناگون قومی و مذهبی، بدون اقتدارگرایی بوروکراتیک ممکن نبوده است.
    کلیدواژگان: مالزی، دولت، ملت سازی، هویت ملی
  • سید جواد صالحی، عباس فرح بخش، ایوب فرج زاد صفحات 125-146
    تحولات سیاسی و اجتماعی پیوند عمیقی با رشد و گسترش طبقه متوسط جدید دارد. یکی از ویژگی های جوامع در حال نوسازی، ظهور و رشد این طبقه اجتماعی است. مصر به عنوان بزرگ ترین کشور عربی دارای سابقه نوسازی به طول دو قرن است و همین مسئله باعث شده تا همواره بستر تحولات اجتماعی باشد و علاوه بر گروه های اسلام گرا، جریانات، احزاب و گروه های جدیدی در آن شکل گیرد. مقاله حاضر به بررسی خاستگاه و ریشه های ظهور و گسترش طبقه متوسط جدید در مصر از دهه 1980 به این سو می پردازد. رشد و گسترش این طبقه و افزایش تقاضا برای مشارکت سیاسی، چالش های عمده ای را برای حکومت مبارک به وجودآورد که درنهایت به سقوط حکومت وی در ژانویه 2011 منجرشد. اقتدارگرایی، تضاد طبقاتی، فساد، بحران مشارکت و وابستگی به قدرت های خارجی برخی از مهم ترین این چالش هاست. روش مورداستفاده این پژوهش روش تبیین علی و تاریخی است. روش گردآوری داده ها نیز بر استفاده از منابع کتابخانه ای و منابع اینترنتی مبتنی است.
    کلیدواژگان: مصر، طبقه متوسط جدید، تضاد طبقاتی، مشارکت سیاسی، نوسازی
  • حسین مسعود نیا، زهرا صادقی نقد علی، صفی الله شاه قلعه صفحات 147-178
    ایران و مصر به عنوان دو کشور محوری جهان اسلام در دو نقطه حساس و استراتژیک قرارگرفته اند. مصر و ایران بی شک هردو جزئی از پایه های تمدن جهان محسوب می شوند. فرهنگ این دو کشور عاملی تاثیرگذار و برجسته بوده و هست، اما روندهای سیاسی همواره به نزدیکی و دوری این کشورها از هم موجب شده است. آخرین دوری این کشورها از یکدیگر در تاریخ 10 اردیبهشت 1358 آغازشد و همچنان ادامه دارد. اما حوادث ژانویه 2011 در مصر می تواند سرمنشاء آغاز روند نزدیکی دو کشور به هم شود. این تحولات که به برخی تغییرات شکلی و ماهوی در نظام حکومتی مصر منجرشده است در سطح منطقه نیز می تواند نویدبخش تغییر موازنه ها و معادلات قدرت باشد. هدف این مقاله بررسی سیر تاریخی روابط ایران و مصر بر اساس تئوری سازه انگاری است که طبق این تئوری به مهم ترین متغیرهای داخلی و بین المللی این روابط (موضوع فلسطین، موضوعات تاریخی و ماهیت شیعی دولت ایران و نوع روابط با آمریکا) اشاره می شود. سوال اصلی این مقاله آن است که بر اساس تئوری سازه انگاری روابط تاریخی ایران و مصر چه فراز و فرودهایی درپی داشته است و چه متغیرهایی در روابط ایران و مصر تاثیرگذار هستند. روش تحقیق با توجه به روند تاریخی موضوع توصیفی- تحلیلی است.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی، ایران، مصر، سازه انگاری
|
  • Seyed Sadrodin Moosavi Jashni, Masood Daroodi Pages 1-30
    In order to defend the abode of Islam (world of Islam), Imam Khomeini in his defense discourse, used the method of imaging and representation of other as enemy or alien. In this method, Imam Khomeini by otherization of the arrogance, connected the national level of security and the level of security and defense of the world of Islam to its transnational and international levels. The defense of the abode of Islam in Imam Khomeini’s defense discourse did not merely include the territory, but also protection of the dignity and field of Islam, protection of the Muslims under attack, defense against any attack and defense of the oppressed people who are under attack. The main objective of the present paper is to semantological study of elements, metaphors and components of representation and otherization of arrogance in Imam Khomeini’s defense discourse (with regard to Iran and the world of Islam) in three fields: political, economic and cultural. The main question of the present paper is: How is arrogance as other represented in Imam Khomeini’s discourse? In order to answer the above question, discourse analysis has been used and the data have been garnered from Imam Khomeini’s works. Attempts have been made to analyze Imam Khomeini’s representation of arrogance in his defense discourse within the framework of the representation of other in accordance with the notion of Stewart Hall.
    Keywords: World of Islam, Imam Khomeini, representation defense discourse, other
  • Bahram Akhavan Kazemi, Allahkaram Moshtaqi Pages 31-60
    The main thrust of the present paper is to find out the internal and external reasons behind the current Islamic awakening from the viewpoint of the Leader of Islamic Revolution, Ayatollah Seyed Ali Khamenei. Besides the viewpoints of Ayatollah Khamenei, the approaches of others too have been discussed. Among the findings of the present research is that due to historical, cultural and identity considerations, the term Islamic awakening is more capable of becoming a framework for analysis of the developments in the Middle East and North Africa. Meanwhile, both internal and external factors are behind the recent developments. The internal factors include such issues as the failure of the non-Islamic models, growth of Islamism, frustration of the masses as well as the attempts of the intellectual figures and freedom fighters and Islamicization. External factors include such issues as the victory of the Islamic Revolution of Iran, colonial backgrounds, the presence of foreign powers in the region, the Palestinian crisis and corrupt, West-oriented and unpopular governments.
    Keywords
    Islamic Awakening; Ayatollah Khamenei; Islamic Identity; Islamic Revolution of Iran
    Keywords: Islamic Awakening, Ayatollah Khamenei, Islamic Identity, Islamic Revolution of Iran
  • Zahed Ghafari Hashjin, Fatemeh Zahra Qalandari Pages 61-84
    The present paper is an attempt to study status and reasons for conspirational analyses inEgypt’s political culture.Egyptis among the significant and effective countries of the strategicMiddle Eastregion. It is among the first birthplaces of primary human civilizations as well as that of great religions.Egypt’s political culture has different ingredients and conspriational analysis is one of them. The preset paper is an attempt to provide answers to five questions about theEgypt’s political culture.
    By conspirational analysis we mean overestimating the role of conspiracy in analyzing the events and incidents and underestimating the role of other factors. Qualitative, documentary method has been used while the necessary data for the present study was collected through books, articles sites and existing sources. The findings of the present research indicate that conspirational analysis is one of the main ingredients of the Egyptian political culture. The critical conditions, intervention of foreign powers and political despotism are among the main factors fostering such analyses in the Egyptian political culture
    Keywords
    conspirational analyses; political culture; Middle East; Egypt; critical conditions; political despotism; foreign powers
    Keywords: conspirational analyses, political culture, Middle East, Egypt, critical conditions, political despotism, foreign powers
  • Mohsen Khalili, Reza Dansehmandi Pages 85-124
    The Westphalian identification in international relations was the historical context of formation of the process of state/nation-building. The classification of the world countries on the basis of nation-state model underlines the emergence and evolution of the process of secularization of political arena. The fate of the process of secularization in the political landscape of the Islamic countries is of great significance. Hence, it is necessary to shed light on the degree of Islamism (role of Islam, religion and religious sects) in the process of state/nation-building among Muslim states. Attempts have been made in the present paper to explain the ingredients of the process of state/nation-building inMalaysiathrough descriptive-analytical method. The findings of the present paper indicate that the process of state/nation-building inMalaysia, due to certain ethnic and religious factors, was not possible without an authoritarian bureaucratic system.
    Keywords: malaysia, state, nation building, national identity
  • Seyed Javad Salehi, Abbas Farahbakhsh, Ayub Farajzadeh Pages 125-146
    Sociopolitical developments have deep connections with the growth and expansion of the middle class. One of the features of modernizing societies is emergence and growth of middle class. Egypt, a great Arab country, over the past two centuries has a long experience of modernization as a result of which it has been a ground for social developments. Besides the Islamist groups, other new currents, parties and groups have been formed in that country. The present paper is an attempt to study the social base and roots of the emergence and growth of new middle class in Egypt from 1980 onward. The growth and expansion of this class and increasing demand for political participation, created serious challenges for the Mubarak regime which finally led to its collapse in 2011. Authoritarianism, class contradiction, corruption, crisis of participation and dependence on foreign powers are some of these challenges.
    Keywords: Egypt, New Middle Class, Class Contradiction, Political Participation, Mobilization
  • Hossein Masoudniya, Zahra Sadeqi Naqdali, Safiullah Shah Qaleh Pages 147-178
    Iran and Egypt, as two pivotal countries of the world of Islam, are located in two strategic spots of the world. The cultures of these countries are two effective and outstanding factors. However, political trends have always caused the closeness or estrangement between the two countries. The latest estrangement between the two began on April 29, 1979, which is still standing. But the developments which began in January 2011 could be a reason for cordial bilateral ties. These developments which have led to some formal and essential changes in the Egyptian political system, can be a harbinger of some changes in the regional power equation and balance.
    The objective of the present paper is to study the trend of bilateral ties on the basis of constructional approach. Hence, the main domestic and international variables of these relations (the issue of Palestine, historical issues as well as the Shia nature of Iranian state and relations with the US) will be discussed.
    The main questions of the present paper are: what are the ups and downs in Iran-Egypt relations on the basis of theory of constructivism? What are the effective variables in their bilateral relations? Descriptive-analytical method has been used for the present research.
    Keywords: Islamism, Iran, Egypt, constructivism