فهرست مطالب

جامعه شناسی سیاسی جهان اسلام - سال یازدهم شماره 122 (پیاپی 22، بهار و تابستان 1402)

مجله جامعه شناسی سیاسی جهان اسلام
سال یازدهم شماره 122 (پیاپی 22، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد حزباویان*، یاسر عبدالزهراء الحجاج صفحات 1-28
    مساله پژوهش شناخت علل فراز و فرود روابط بین جمهوری اسلامی ایران و جریان متنفذ شیعی صدر عراق است. هدف این پژوهش نیز تحلیل لایه های علی فراز و فرود در روابط از سال 2003 تا 2022 م و بررسی سناریوهای آینده روابط بین طرفین است. ضمنا از اهداف فرعی این مقاله، رفع خلا پژوهشی در این زمینه است. روشی که پژوهش این مقاله بر اساس آن شکل گرفته، روش «تحلیل لایه ای علت ها» یا روش «علی لایه ای» سهیل عنایت الله است؛ و جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و اسنادی و مصاحبه با کارشناسان و تحلیل گران زبده حوزه عراق شکل گرفته است. بر مبنای یافته های پژوهش، چالش ها و اختلافات اصلی جریان صدر و ایران عبارت اند از: پیشینه تاریخی منازعه عرب- عجم در عراق، گرایش های پا ن عربیستی جریان صدر، حمایت های ایران از رقبای مقتدی صدر در عرصه سیاسی عراق، انشقاق فرماندهان «جیش المهدی» از جریان صدر و اتحاد با ایران، تاثیر مخرب برخی کشورهای عرب منطقه و... است. بر اساس یافته های این پژوهش، تشدید و تاکید جریان صدر بر گفتمان پان عربیستی و ملی گرایی عربی، تاکید بر مرجعیت شیعی- عربی در مقابل مرجعیت فارسی در عراق و همچنین ادامه حمایت های علنی جمهوری اسلامی ایران از رقبای سیاسی این جریان در میدان پیچیده سیاسی عراق احتمال کاهش روابط بین ایران و جریان صدر را در پی خواهد داشت. در مقابل با تمرکز جریان صدر و ایران بر مسایل همگرا کننده؛ مانند تاریخ مشترک، سرنوشت مشترک، اشتراکات دینی و مذهبی فراوان و نیز میانجی گری جمهوری اسلامی ایران برای برطرف کردن اختلافات مابین احزاب و گروه های شیعی عراق و جریان صدر قطعا در بهبود و تقویت روابط موثر خواهد بود.
    کلیدواژگان: جریان صدر، ایران، عراق، تحلیل لایه های علی
  • ناصر پورحسن*، مهدی محمدنیا صفحات 29-60
    با خروج نیروهای نظامی آمریکایی و ایساف از افغانستان در سال 2021 و تصرف قلمرو این کشور توسط نیروهای طالبان، موضوع امنیت مرزهای شرقی دوباره به یکی از دغدغه های اساسی امنیتی برای جمهوری اسلامی تبدیل شده است. افغانستان و پاکستان با حدود دو هزار کیلومتر مرز مشترک با ایران، اختلافات مرزی شدیدی با یکدیگر دارند. با بازگشت طالبان به قدرت در سال 2021، روابط آن ها پیچیده تر شده و تبعات عمیقی بر امنیت ملی جمهوری اسلامی خواهد داشت. سوال اصلی مقاله این است که «ریشه اختلافات پاکستان و افغانستان چیست و چگونه بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تاثیرگذار بوده است؟» فرضیه مقاله نیز این گونه صورت بندی شده است: «ریشه اصلی اختلافات پاکستان و افغانستان، مرز دیوراند است. چون افغانستان این خط مرزی را به رسمیت نشناخته ، لذا، پاکستان همواره به دنبال ناکامی دولت مرکزی افغانستان بوده است. این وضعیت زمینه ساز فعالیت گروه های تروریستی چون داعش، افزایش تولید مواد مخدر، تداوم آوراگی افغان ها، مداخله خارجی و استقرار طالبان به عنوان رقیب ایدیولوژیک جمهوری اسلامی شده؛ که هر کدام تهدیدی علیه امنیت ملی ایران است». یافته های مقاله نشان می دهد راهبرد پاکستان در افغانستان، موجب ایجاد دولت وابسته، ضعیف و ناکام در این کشور شده است. نتیجه آن، فراهم شدن بسترهای ضد امنیتی برای جمهوری اسلامی ایران است. داده های مقاله از طریق منابع کتابخانه ای، مجلات و سایت های تخصصی اینترنتی گردآوری و با رویکرد تحلیل کیفی پردازش شده است.
    کلیدواژگان: افغانستان، پاکستان، اشباع سرزمینی، دیوراند، امنیت ملی ایران، طالبان
  • زهرا فاضلی، مسعود مطلبی*، سید مصطفی ابطحی، علی حسن نیا صفحات 61-84
    از مهم ترین موضوعات در مطالعات زنان افغان بررسی وضعیت توانمند سازی و امید به زندگی آنان است. مطابق با منویات امام خامنه ای، سیاست جمهوری اسلامی ایران حمایت از مردم شریف افغانستان به خصوص زنان افغان است. پژوهش حاضر درصدد مطالعه نقش توانمند سازی زنان افغان ساکن ایران در افزایش امید به زندگی و نیز ارایه راهکارهایی کارآمد است. با توجه به اینکه زنان افغان، زنان سخت کوش و مقاومی هستند و نیز درصد قابل توجهی از جمعیت مهاجران در ایران را تشکیل می دهند. از این رو پرداختن به مسیله توانمند سازی و امید به زندگی زنان افغان ساکن ایران امر لازم و ضروری است. رویکرد این پژوهش کیفی و روش آن گراندد تیوری (نظریه زمینه ای) است و از 20 نفر از زنان افغان تحصیل کرده و شاغل مصاحبه به عمل آمده است. با تحلیل روایت مشارکت کنندگان، 89 مقوله فرعی و 6 مقوله اصلی و یک مقوله هسته تحت عنوان باور به قوی کردن خود برای تغییر برساخت شد؛ یافته ها نشان دهنده آن است که زنان و دختران افغانستانی ساکن ایران با دو دسته توانمندی یعنی توانمندی های بهبود کیفیت امید به زندگی (خود اتکایی و اطمینان خاطر، جریت دستیابی به هدف و عملی ساختن خواسته ها) و همچنین توانمندی های افزایش انگیزه (آگاهی از نقش خود در خانه و خانواده، تعامل با دیگران و رویارویی با دشواری ها) مواجه هستند که این موارد ارتباط عمیقی با امید به زندگی دارد.
    کلیدواژگان: زنان افغان، سیاست، جمهوری اسلامی ایران، توانمند سازی، امید به زندگی
  • علیرضا سمیعی اصفهانی*، یونس حدادی آهنگر صفحات 85-112
    آثار ادبی محمد اقبال لاهوری موجب شهرت وی در مقام یک شاعر شده است، با این حال در کتاب فلسفی احیا تمدن اسلامی که به دنبال راهی برای بازسازی تمدن اسلامی و جلوگیری از انحطاط بیش از پیش مسلمانان است در نقش یک فیلسوف و نظریه پرداز ظاهر می شود. هدف اصلی پژوهش پیش رو، ارزیابی میراث فکری محمد اقبال لاهوری به عنوان یک روشنفکر دینی، بر پایه متدولوژی «جهان مشترک» است. پرسش اصلی پژوهش این است که اقبال لاهوری چگونه توانسته است در ساحت نظر، به خلق یک «جهان مشترک» (Common World) مبادرت ورزد که همه گروه ها و جریان های سیاسی- فکری مختلف در آن اعلام حضور کنند و به صورت مسالمت آمیز به تبادل نظر و عقاید بپردازند؟ یافته های پژوهش بر اساس نظریه و متدولوژی اریک وگلین نشان می دهد دو جهان سنت و مدرنیته در دگرگونی آرا و اندیشه های اقبال نقش آفرینی نموده اند که پس از پیمودن یک مسیر طولانی اندیشه های وی در قالب یک فضای بینابینی و طرح «جهان مشترک» به ثبات می رسد. با این حال به این نکته نیز باید توجه داشت که اندیشه های اقبال اگرچه از پتانسیل خلق یک جهان مشترک برخوردار است، نقطه عزیمت بحث وی مانند سایر روشنفکران دینی، سپهر سیاست نبوده، بلکه از فلسفه به ساحت سیاست وارد می شود. بررسی ادبیات موجود نشان می دهد که پژوهش مستقلی در این زمینه در زبان فارسی وجود ندارد. روش پژوهش مبتنی بر متدولوژی «جهان مشترک» اریک وگلین و روش گرد آوری داده ها نیز «کتابخانه ای و اسنادی» است.
    کلیدواژگان: اقبال لاهوری، اریک ووگلین، جهان مشترک، سنت، مدرنیته
  • سعید عطار*، ثناالله محسن صفحات 113-142
    خشونت، جنگ و صلح از اولین زمان هایی که بشر تاریخ مکتوب دارد، وجود داشته است. ازاین رو، اینکه چگونه می توان صلح را ایجاد کرد، همواره یکی از دغدغه های دایمی دسته ای از اندیشمندان علوم اجتماعی بوده است. کشور افغانستان برای دهه های متمادی درگیر جنگ بوده و به همین دلیل، صلح سازی یکی از آرزوهای دیرینه مردم افغانستان بوده است. این مقاله سعی می کند با تمرکز بر نظریه کانت در کتاب «صلح جاودان»، به این پرسش پاسخ دهد که از منظر صلح جاودان امانویل کانت، صلح سازی در افغانستان در بازه زمانی 2001-2021 با چه چالش هایی مواجه بوده است؟ کانت سه ماده قطعی را برای برقراری صلح ضروری می دانست. یافته های مقاله نشان می دهد که به دلیل ماهیت نظام انتخاباتی، فرهنگ سیاسی قبیله ای، ضعف احزاب سیاسی، چالش های قانون اساسی و ضعف تفکیک قوا (ماده اول)، چالش های روابط دولت افغانستان با سایر دولت ها از جمله پاکستان، ایران و امریکا (ماده دوم) و در نهایت، روابط بعضا پرتنش میان مهاجرین افغانستانی در کشورهایی متعدد از جمله پاکستان، ایران، هند و کشورهای اتحادیه اروپا و نقض مکرر حقوق شهروند جهانی آن ها در این کشورها (ماده سوم)، فرآیند صلح سازی در این کشور با شکست مواجه شده است. این پژوهش بر اساس ماهیت تحقیق، مطالعه موردی است که با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با استناد به داده های کتابخانه ای انجام شده است.
    کلیدواژگان: افغانستان، امانوئل کانت، صلح جاودان، چالش های صلح سازی
  • سید مهدی حسینی*، عباس کشاورز شکری، اکرم خلیفه صفحات 143-180
    در این مقاله با مطالعه آثار مکتوب آیت الله طالقانی و آیت الله مصباح یزدی و تشکیل جدول مقایسه ای و اخذ نقاط مشترک و متمایز با استفاده از روش کیفی تحلیل تم به منظور پاسخ به این سوال که «نظرگاه های آیت الله طالقانی و آیت الله مصباح یزدی در خصوص انقلاب و انقلاب اسلامی ایران چیست و نقاط افتراق و اشتراک آن کدام است؟» اقدام به مقایسه نوآورانه روشی و دیدگاه های صاحب نظران صدرالاشاره شد. ابتدا با هدف گردآوری متن مورد بررسی از ابزار فیش برداری از منابع، متون و اسناد بهره جسته و در سطح تحلیل اسنادی با مراجعه به نظریه ها و مقالات معتبر در خصوص «انقلاب و مضامین مورد تاکید صاحب نظران» مورد بررسی قرار گرفت و «بهره نظری» جداول تدوین و در ستون (مبدا مقایسه) مندرج گردید؛ و سپس وفق فرایند روش «تحلیل مضمون»، مضامین مورد نیاز از متون گردآوری شده، اخذ و دسته بندی و در ستون های مربوطه در «جدول مقایسه ای» گنجانیده شد و درنهایت به منظور مقایسه جزء به جزء دیدگاه ها، نقاط افتراق و اشتراک، استخراج و در ستون مربوطه درج گردید. از مجموع یافته ها، می توان به اشتراکات نظری منتج از هستی شناسی و معرفت شناسی اسلامی اشاره و در تمایزات دیدگاه مرحوم طالقانی می توان به رویکرد تک عامله، سلبی، سیاسی و تبیین انقلاب با گزاره رابطه استبدادگر و استبدادشونده و برجستگی نقش توده ها و شورا در حکومت اشاره کرد و در تمایزات دیدگاه مرحوم مصباح یزدی نیز به رویکرد ایجابی، فرهنگی، چندعامله و تاکید بر موثریت نخبگان، کارگزاران و نهادهای اجتماعی در حکومت و برجستگی نقش اسلامیت در مفهوم مردم سالاری دینی و اهمیت نقش رهبر و مردم در شکل گیری انقلاب و حکومت اشاره کرد.
    کلیدواژگان: انقلاب، انقلاب اسلامی، آیت الله طالقانی، آیت الله مصباح یزدی
  • ایمان مختاری*، محمدرسول آهنگران صفحات 181-198
    ماهیت و چرایی رسمیت اصول و موارد فرا دستوری در قانون اساسی فعلی جمهوری اسلامی ایران، مسیله محوری مقاله حاضر است. بدین جهت با بهره گیری و مبتنی بر روشی توصیفی تحلیلی و با اتخاذ رویکردی انتقادی به بحث و مداقه پرداخته ایم. مطابق یافته های پژوهشی ما، اصول و موارد مزبور دو مبحث مجزا و متمایز بوده و شناسایی و رسمیت یافتن آن ها در قانون اساسی فی نفسه محل خدشه و ایراد است. به عبارت بهتر قید چنین مقولاتی مورد پذیرش نبوده و صرفا از جهت حفظ ثبات و تضمین حاکمیت قانون اساسی توجیه پذیر لکن دامنه موسع آن ها دارای اشکال است. ازاین رو، ملاک مدنظر مقنن اساسی ج.ا.ا بعد از بازنگری در اندراج موارد دارای وصف شکلی (ساختاری) و محتوایی (هنجاری) ذیل اصل 177 از منظر این نوشتار مورد نقد است. بااین حال باید اذعان نمود، قانون اساسی فعلی کشور دارای مبانی مکتبی و مردمی متقن بوده و جهت گیری آن در این زمینه منطقی به نظر می رسد. از دیدگاه ما هر نوع دستیازی به قانون اساسی به مثابه عالی ترین سند حقوقی سیاسی کشور و اعمال تجدیدنظر در متن آن الزاما می بایست با عنایت به ارکان جمهوریت و اسلامیت و حفظ و صیانت از آن ها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اصول و موارد فرا دستوری، قانون اساسی، جمهوری اسلامی ایران، ساختار، هنجار
  • سیده آمنه میرخوشخو* صفحات 199-224
    جهان اسلام در طول تاریخ همواره شاهد رویکردهای متفاوتی به مسایل زنان بوده است. هرچند دین اسلام نگرش نو و پیشروانه درباره زنان و حقوقشان ارایه داد اما در دوره خلافت اسلامی و گسترش فقه اهل سنت، زنان مسلمان در جوامع اسلامی از نگرش های اصیل اسلام جا ماندند. عمده این دیدگاه ها تحت تاثیر فضای فرهنگی جوامع اسلامی در دوران پس از پیامبر و سده های میانه شکل گرفت؛ لیکن نگرش علما و بزرگان اهل سنت و نوع تفسیر ایشان از منابع دینی، آن رویه عملی را تایید می کرد. در صد سال اخیر با توجه به نگرش های نوسلفی در مسایل اسلامی، شاهد تحول فقه سیاسی-اجتماعی در مسایل زنان از سوی عالمان دینی هستیم. نقطه عطف رویکردهای نوین علمای اهل سنت در حوزه زنان، آراء یوسف قرضاوی است که با تمسک به فقه مقاصدی، مسایل معاصر جهان اسلام را از منظری نو تبیین می کند. در این مقاله با نگاهی به آثار قرضاوی در حوزه فعالیت های اجتماعی و سیاسی زنان با تمرکز بر سه مفهوم حجاب، حضور اجتماعی (آموزش و اشتغال) و مشارکت سیاسی، به مقایسه آراء فقهی ایشان با آراء فقهی علمای سلف خواهیم پرداخت. پرسش اصلی این است، چگونه فقه مقاصد توانسته رویکرد عالمان دینی اهل سنت به مسایل زنان را تغییر دهد؟ برای پاسخ به این سوال با روش تحلیلی- توصیفی و استفاده از منابع کتابخانه ای نشان می دهیم که قرضاوی برای رهایی زن از سنت های ایستا و وارد کردن او به عرصه اجتماعی- سیاسی از شیوه ای استفاده نمود که هم زمان هم مقاصد شریعت و نیز حفظ منافع عمومی لحاظ شود.
    کلیدواژگان: فقه مقاصد، قرضاوی، حجاب، آموزش و اشتغال، مشارکت سیاسی
|
  • Mohammad Hazbavyan *, Yaser Abdul Zahra Al Al Hajaj Pages 1-28
    The research aims to understand the factors influencing the fluctuating relations between the Islamic Republic of Iran and the influential Shiite Sadr movement in Iraq. The purpose of this study is to analyze the causal layers of fluctuations in relations from 2003 to 2022 and to examine the future scenarios of the relationship between the parties. Also, one of the subsidiary goals of this article is to fill the research gap in this field. The method discussed in this article is the "layered analysis of causes" or the " layered causal" method by Soheil Enayatollah. Information was collected through library research, documents, and interviews with experts and analysts in Iraq. Based on the findings of the research, the main challenges and divisions of the Sadr-Iran movement include the historical background of the Arab-Ajam conflict in Iraq, the Pan-Arabic tendencies of the Sadr movement, Iran's support for Muqtada al-Sadr's rivals in Iraq's political arena, and divisions among Jaish al-Mahdi commanders. One of the destructive effects of some Arab countries in the region is their negative impact on neighboring countries and beyond. According to the findings of this study, the intensification and emphasis of the Sadr on the Pan-Arabic discourse and Arab nationalism, the emphasis on the Shiite-Arab authority over the Persian authority in Iraq, as well as the continued public support of the Islamic Republic of Iran for the political rivals of this process in the complex field. Iraq's political turmoil may result in a deterioration of relations between Iran and Sadr. On the contrary, with Sadr and Iran's focus on convergent issues such as shared history, shared fate, numerous religious commonalities, and the mediation of the Islamic Republic of Iran to resolve differences between Iraqi Shiite parties and groups, the Sadr movement will certainly be effective in enhancing and strengthening relations.
    Keywords: Sadr, Iran, Iraq, Causal Layer Analysis
  • Naser Pourhassan *, Mahdi Mohammadnia Pages 29-60
    With the withdrawal of American and ISAF military forces from Afghanistan in 2021 and the occupation of this country's territory by Taliban forces, the security of the eastern borders has once again become one of the primary security concerns for the Islamic Republic. Afghanistan and Pakistan share a border with Iran that spans about 2,000 kilometers and have significant border disputes between them. With the return of the Taliban to power in 2021, their relations will become more complicated, leading to profound consequences for the national security of the Islamic Republic. The main question of the article is "What is the root of the differences between Pakistan and Afghanistan, and how has it affected the national security of the Islamic Republic of Iran?" The hypothesis of the article is formulated as follows: "The main root of the differences between Pakistan and Afghanistan is the Durand border." Because Afghanistan has not recognized this border line, Pakistan has always sought the failure of the central government of Afghanistan. This situation has become the basis for the activities of terrorist groups such as ISIS, the increase in drug production, the continued displacement of Afghans, foreign intervention, and the establishment of the Taliban as an ideological rival of the Islamic Republic. Each of these is a threat to Iran's national security. The findings of the article indicate that Pakistan's strategy in Afghanistan has resulted in the establishment of a dependent, weak, and failed government in the country. The outcome is the development of anti-security platforms for the Islamic Republic of Iran. The data for the article was collected from library resources, magazines, and specialized internet sites, and analyzed using a qualitative approach.
    Keywords: afghanistan, Pakistan, Territorial Disputes, Durand Line, Iran's National Security, Taliban
  • Zahra Fazeli, Masoud Motalebi *, Seyyed Mustafa Abtahi, Ali Hasannia Pages 61-84
    One of the most important topics in the study of Afghan women is the investigation of their empowerment and life expectancy. According to Imam Khamenei, the policy of the Islamic Republic of Iran is to support the honorable people of Afghanistan, especially Afghan women. The current research aims to study the role of empowering Afghan women living in Iran in increasing life expectancy and providing effective solutions. Considering that Afghan women are hardworking and resilient individuals, they also constitute a significant percentage of the immigrant population in Iran. Therefore, it is necessary to address the issue of empowering Afghan women and improving their life expectancy while living in Iran. The research approach is qualitative, utilizing the grounded theory method. Twenty educated and employed Afghan women were interviewed.
    Through the analysis of the participants' narratives, 89 subcategories, 6 main categories, and one core category were identified under the theme of "Believing in Strengthening Oneself for Change".
    The findings reveal that Afghan women and girls residing in Iran possess two key sets of abilities: those that enhance life quality (self-reliance, confidence, determination to reach goals, and fulfilling aspirations) and those that boost motivation (understanding one's role within the household and family, engaging with others, and confronting challenges). These abilities are closely linked to life expectancy
    Keywords: Afghan women, Politics, Islamic Republic of Iran, Empowerment, Life Expectancy
  • Alireza Samiee Esfahani *, Younes Hadadi Ahangar Pages 85-112
    The literary works of Muhammad Iqbal Lahori have made him famous as poet. However, in the philosophical book of "Revival of Civilization", aims way to rebuild Islamic civilization and prevent further decline of Muslims, he appears in the role of a philosopher and theoretician. The main goal of the current research is to evaluate the intellectual legacy of Muhammad Iqbal Lahori as a religious thinker, using the "Common World" methodology.The main question of the research is how Iqbal Lahori was able to create a "common world" in realm field opinions, where which all groups various different political-intellectual assert declare their presence and exchange opinions and peacefully manner.The findings of the research, based on the theory and methodology of Eric Voegelin, show that the two worlds of tradition and modernity have influenced the transformation of Iqbal's opinions and thoughts. After traversing a long path, his thoughts have taken shape in the form of an intermediate space. The "Common World" plan will be implemented. However, it should also be noted that although Iqbal's thoughts have the potential to create a common world, the starting point of his discussion, like that of other religious intellectuals, is not the sphere of politics; rather, it transitions into the realm of politics from philosophy. A review of the existing literature reveals a lack of independent research in this field in the Persian language. The research method is based on Eric Voegelin's "Common World" methodology, and the data collection method is "library and documents."
    Keywords: Iqbal Lahori, Voegelin, common world, Tradition, Modernity
  • Saeed Attar *, Sanaullah Mohsin Pages 113-142
    Violence, war, and peace have existed since the earliest times when mankind began recording history. Therefore, how to create peace has always been one of the constant concerns of a group of social science thinkers. The country of Afghanistan has been involved in war for many decades. Consequently, peacemaking has been one of the long-standing aspirations of the Afghan people. By focusing on Kant's theory in the book "Eternal Peace," this article attempts to address the challenges faced by peacemaking in Afghanistan from 2001 to 2021 through the lens of Immanuel Kant's concept of eternal peace. Kant considered three specific conditions necessary for the establishment of peace. The findings of the article indicate that the electoral system's nature, tribal political culture, political parties' weakness, constitutional challenges, and the lack of separation of powers (Article 1) all contribute to the challenges in the relations between the Afghan government and other governments, including Pakistan. Iran and America (second article) and finally, the sometimes tense relations between Afghan immigrants in several countries including Pakistan, Iran, India, and European Union countries, and the repeated violation of their global citizen rights in these countries (third article), the peace-building process has failed in this country. Based on the nature of the research, this study is a case study conducted using the descriptive-analytical method and citing library data.
    Keywords: afghanistan, Immanuel Kant, Eternal Peace, Peacebuilding Challenges
  • Seyyed Mehdi Hoseini *, Abbas Keshavarz Shokri, Akram Khalife Pages 143-180
    In this article, a comparative table was created by studying the written works of Ayatollah Taleghani and Ayatollah Masbah-Yazdi. Common and distinctive points were identified using the qualitative method of theme analysis to address the views of Ayatollah Taleghani and Ayatollah Mesbah-Yazdi on the revolution and the Islamic revolution of Iran, as well as their points of divergence and convergence. First, to collect the text under review, a phishing tool was utilized to gather information from sources, texts, and documents. During the document analysis, it was scrutinized by referencing valid theories and articles related to "revolution and themes emphasized by experts" and "theoretical interest." Tables were compiled and included in the comparison column; then, following the process of "theme analysis," the necessary themes were extracted from the texts, organized, and categorized into the corresponding columns of the comparative table. Finally, to compare viewpoints, differences, and commonalities, these were extracted and inserted into the relevant column. From the overall findings, we can identify the theoretical commonalities arising from Islamic ontology and epistemology. In distinguishing the late Taleghani's perspective, we can highlight the singular-agent, negative, political approach, and the explanation of the revolution through the dynamics between the oppressor and the oppressed. Additionally, the significance of the masses and the council in governance is emphasized. In the late Mesbah Yazdi's perspective, he emphasized a positive, cultural, multi-factorial approach. He highlighted the significance of elites, agents, and social institutions in governance, as well as the central role of Islam in the concept of religious democracy. Moreover, he underscored the importance of the leader and the people in shaping the revolution and the government.
    Keywords: revolution, Islamic Revolution, Ayatollah Taleghani, Ayatollah Mesbah Yazdi
  • Iman Mokhtari *, Mohammad Rasool Ahangaran Pages 181-198
    The central issue of this article is the nature and rationale behind the formality of extra-constitutional principles and cases in the current constitution of the Islamic Republic of Iran. For this reason, we have discussed and debated using a descriptive and analytical method while adopting a critical approach. According to our research findings, the aforementioned principles and cases are two separate and distinct topics. The identification and formalization of these in the constitution itself is a flaw. In other words, the restriction of such categories is not acceptable and is justified only for the purpose of maintaining stability and ensuring the rule of the constitution, but their expanded scope poses issues. Therefore, the criteria considered by the fundamental legislator of the Islamic Republic of Iran, after reviewing the entry of items with a structural and normative description under Article 177, are criticized from the perspective of this article.
    However, it must be acknowledged that the current constitution of the country has solid scholarly and popular foundations, and its orientation in this field seems logical. From our perspective, any form of support for the constitution as the paramount political legal document of the nation and any amendments to its content should be carried out while respecting the principles of republicanism and Islamism, ensuring their maintenance and safeguarding.
    Keywords: Principles, extra-constitutional cases, Constitution, Islamic Republic of Iran, Structure, norms
  • Seyed Amene Mirkhoshkhou * Pages 199-224
    Throughout history, the Islamic world has witnessed various approaches to women's issues. Although the religion of Islam presented a new and progressive attitude towards women and their rights, during the period of the Islamic caliphate and the spread of Sunni jurisprudence, Muslim women in Islamic societies deviated from the original teachings of Islam. Most of these views were formed under the influence of the cultural atmosphere of Islamic societies in the era after the Prophet and during the middle centuries. However, the attitude of Sunni scholars and elders, along with their interpretation of religious sources, confirmed that practice. In the last hundred years, there has been an evolution of socio-political jurisprudence in women's issues by religious scholars, according to the neo-Salafi attitudes in Islamic matters. The turning point in the new approaches of Sunni scholars in the field of women is the opinion of Yusuf Qaradawi, who explains contemporary issues in the Islamic world from a new perspective by emphasizing al-Maqasidi jurisprudence. In this article, we will examine Qaradawi's contributions to women's social and political engagement, specifically exploring his views on hijab, social involvement(education and employment), and political participation. We will compare his jurisprudential perspectives with those of Salaf scholars. The main question is how the jurisprudence of Al-Maqasid has influenced the approach of Sunni religious scholars to women's issues. Through analytical-descriptive methods and the utilization of library resources, we demonstrate that Qaradawi employed a strategy  to emancipatewomen from entrenched traditions and integrate them into the socio-political sphere. This approach considers both the objectives of Sharia and the safeguarding of public interests.
    Keywords: Jurisprudence, Qaradawi, Hijab, Education, Employment, and political participation