فهرست مطالب

مجله حسابداری مدیریت
پیاپی 12 (بهار 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/03/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • احمد یعقوب نژاد، بهمن بنی مهد، اعظم شکری صفحات 1-16
    هدف این تحقیق بررسی پدیده «مدیریت سود» در ایران، شناسایی عوامل تاثیر گذار بر آن و ارائه یک الگو برای اندازه گیری مدیریت سود بر اساس عوامل موثر شناسایی شده در شرایط محیطی ایران می باشد. جامعه آماری این تحقیق، شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1382 تا 1388 بوده است. همچنین در این تحقیق برای محاسبه شاخص مدیریت سود «مدل کازنیک» به عنوان مدل بهینه انتخاب شده و مورد استفاده قرار گرفته است. روش این تحقیق از نوع همبستگی بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از رگرسیون چند متغیره به روش پانل دیتا استفاده شده است. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که متغیرهایی مثل نسبت بدهی، اندازه شرکت، تغییر مدیریت، شاخص سودآوری (بازده دارایی ها) و شاخص مدیریت سود سال قبل با شاخص مدیریت سود سال جاری رابطه مستقیم دارند. از طرف دیگر بعضی متغیرها مثل مالیات، نوع مالکیت، نوع حسابرس، تغییر حسابرس و نوع صنعت اثری بر مدیریت سود ندارند. نتایج این تحقیق می تواند در جهت ارزیابی وضعیت مالی و عملکرد واحدهای تجاری، مورد استفاده تحلیل گران مالی، سرمایه گذاران و سایر استفاده کنندگان از صورتهای مالی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، اقلام تعهدی اختیاری، مدل کازنیک
  • سیدجمال امیدوار صفحات 17-33
    سیستم های بهایابی سنتی اغلب در تعیین دقیق هزینه های واقعی محصولات/خدمات ناتوان بوده و لذا باعث میگردند که تصمیمات مدیران عمدتا براساس اطلاعات نادرست (مخصوصا در مواقعی که سازمان چند محصولی/خدماتی است) اتخاذ گردد. بیمارستانها از جمله موسساتی خدماتی هستند که بهایابی برای آنها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بنابراین، داشتن یک سیستم کارآمد که بتواند ضمن حفظ کیفیت خدمات ارائه شده هزینه ها را به نحو مناسب مدیریت نماید، از جمله دغدغه های اصلی بیمارستانهای امروزی بحساب میآید. این تحقیق بدنبال سنجش کارآمدی سیستم بهایابی فعلی بیمارستانهای استان کردستان و سپس مطالعه امکان بکارگیری سیستم های بهایابی نوین (مثل بهایابی بر مبنای فعالیت) در این بیمارستانها است. جامعه آماری این تحقیق بیمارستانهای استان کردستان و سال انجام آن 1390 میباشد. داده های مورد نیاز از طریق مطالعات اکتشافی و همچنین پرسشنامه توزیع شده بین کارکنان بیمارستانهای استان کردستان جمع آوری شده است. داده های جمع- تجزیه و تحلیل و سپس برای آزمون فرضیات تحقیق از آزمون کای دو SPSS آوری شده با استفاده از نرم افزار استفاده گردیده است. طبق نتایج تحقیق سیستم بهایابی بیمارستانهای مورد مطالعه در مورد هزینه های مواد و دستمزد مستقیم از کارآمدی نسبی برخوردار بوده اما در مورد هزینه سربار از کارآمدی لازم برخوردار نیستند. توصیه می گردد که بیمارستانهای استان کردستان بسترهای لازم را برای بکارگیری سیستمهای بهایابی نوین (مثل بهایابی بر مبنای فعالیت و بهایابی بر مبنای هدف) فراهم نمایند.
    کلیدواژگان: بهای تمام شده، سیستم های بهایابی، بهایابی بر مبنای فعالیت، بیمارستان، استان کردستان
  • شکرالله خواجوی، یوسف سروری صفحات 35-49
    هدف این پژوهش بررسی امکان سنجی کاربرد «تکنیک ارزیابی متوازن» در سنجش عملکرد شرکت های پتروشیمی جنوب کشور است. ارزیابی متوازن یکی از تکنیک های حسابداری مدیریت است که برای اولین بار در سال 1992 توسط روبرت کپلن و دیوید نورتون ارائه گردید. ارزیابی متوازن بر چهار منظر یا دیدگاه مختلف سازماندهی شده که عبارتند از: مالی، مشتری، فرایندهای داخلی و یادگیری و رشد. در این پژوهش چهار دیدگاه مربوط به ارزیابی متوازن تحت عناوین سازه های مالی، مشتری، فرآیندهای درون سازمانی و فراگیری و رشد در قالب یک فرضیه اصلی و چهار فرضیه فرعی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل آماری پژوهش نشان داد، شاخص سازی در هر چهار دیدگاه ارزیابی متوازن در شرکت های پتروشیمی جنوب کشور امکان پذیر میباشد اما تاکنون پیشنیازها و تفکرات لازم جهت پیادهسازی این تکنیک در شرک تهای پتروشیمی جنوب کشور بخوبی ایجاد نشده است. با بررسی های بیشتر مشخص گردید که دیدگاه مشتری مهمترین عامل و دیدگاه های فرایندهای داخلی، مالی و یادگیری و رشد به ترتیب در رتبه های بعد قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: ارزیابی متوازن، ارزیابی عملکرد، استراتژی، پتروشیمی های جنوب
  • امین ناظمی، سیداحمد سیدی صفحات 51-65
    در این مطالعه بهای تمام شده خدمات بانکی در 14 شعبه منتخب بانک مهر استان خراسان رضوی در سال محاسبه و نتایج بدست آمده با نرخ مقرر نظام بانکی مقایسه (ABC) 1387 به روش هزینه یابی بر مبنای فعالیت گردید. خدمات بانکی در سطح شعب نمونه شامل خدمات مربوط به جذب سپرده به تفکیک نوع آنها و تسهیلات از اطلاعات مالی دفاتر شعب ABC اعطایی در قالب عقود اسلامی تعریف گردیده است. به منظور بکارگیری روش و اطلاعات آماری بدست آمده از طریق مکاتبات استفاده شده است. پس از آزمون نرمال بودن داده ها با استفاده از آماره مقایسه میانگین زوجی نمونه های منتخب، نتایج نشان می دهد که بهای تمام شده هر ریال تسهیلات اعطایی بدون احتساب مبادلات داخلی شعب(در قالب استقراض یا اعطای اعتبار به شعب دیگر) اختلاف معناداری با میانگین نرخ سود تسهیلات اعطایی دارد. این نتایج با احتساب خدمات داخلی شعب(قیمتگذاری داخلی) نتایج متفاوتی را نشان می دهد. این یافته ها می تواند مدیران بانک مهر را در تصمیم گیری بهتر کمک نماید.
    کلیدواژگان: هزینه یابی بر مبنای فعالیت (ABC)، صنعت بانکی، تسهیلات، سپرده، قیمت گذاری داخلی
  • محمدحسین قائمی، سید مصطفی علوی صفحات 67-78
    موجودی نقد دارایی مهمی برای شرکت ها است. میزان نگهداری وجه نقد کافی و یا مازاد با توجه به تصمیمات مدیریت و به منظور مواجه نشدن با مخاطرات عدم تقارن اطلاعاتی است. افشای اطلاعات مالی شرک تها به طور شفاف که از طریق صورت های مالی اساسی منتشر می شود، عامل مهمی در جهت کاهش عدم تقارن اطلاعاتی بین مدیران و مالکان است. عدم تقارن اطلاعاتی منجر به افزایش صرف ریسک و بازده مورد انتظار سرمایه گذاران می شود. از این رو شرکت ها به منظور جلوگیری از افزایش هزینه های خود به اجبار وجه نقد بیشتری نگهداری می کنند. در این مقاله تاثیر شفافیت اطلاعاتی را که به وسیله شفافیت سود حسابداری محاسبه شده بر میزان نگهداشت وجه نقد طی سال های 1383 تا 1389 در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. یافته ها نشان می دهد، بین شفافیت اطلاعات و میزان نگهداری وجه نقد رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. به عبارت دیگر شرکت هایی که دارای شفافیت اطلاعاتی بالاتری هستند، وجه نقد کمتری نگهداری می کنند.
    کلیدواژگان: شفافیت سود حسابداری، عدم تقارن اطلاعاتی، مانده وجه نقد
  • فریدون رهنمای رودپشتی، فرشاد هیبتی، قدرت الله طالب نیا، سیدعلی نبوی چاشمی صفحات 79-100
    یکی ازنقش های حاکمیت شرکتی کاهش تضاد منافع بین سهامداران و مدیران است. نقش حاکمیت شرکتی زمانی مفید تر است که مدیران از منافع سهامداران منحرف می شوند.نمونه ای از انحراف از منافع سهامداران مدیریت سود از طریق اقلام تعهدی است .حاکمیت شرکتی احتمالا وقوع مدیریت سود را کاهش می دهد و احتمالا درک سرمایه گذاران را از اعتبار عملکرد شرکتها که بوسیله سودها در شرایط مدیریت سود ارزیابی می شود را بهبود می بخشند. هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین مکانیزم های داخلی حاکمیت شرکتی (تمرکز مالکیت، نسبت اعضای غیر موظف هیئت مدیره، تفکیک دوپست مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره) و مکانیزم خارجی (سهامداران نهادی) با مدیریت سود می باشد و متغیرهای کنترلی تحقیق عبارتند از: اندازه و اهرم مالی. جامعه آماری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و قلمرو زمانی دوره پنج ساله از سال 1383 تا پایان 1387 به تعداد 196 رابطه بین متغیرها ارزیابی و آزمون شد.نتایج تحقیق (Panel Data) شرکت می باشد. و از متدولوژی داده های ترکیبی نشان می دهد که بین تمرکز مالکیت و نسبت اعضای غیر موظف هیئت مدیره با مدیریت سود رابطه منفی معنی داری و بین سهامداران نهادی و مدیریت سود رابطه مثبت معنی داری وجود دارد اما بین تصدی دو پست مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره با مدیریت سود رابطه معنی داری وجود ندارد. و بین متغیرهای کنترلی (اندازه شرکت و اهرم مالی) و مدیریت سود نیز رابطه مثبت معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، ترکیب هیات مدیره، سهامداران نهادی، مدیریت سود
  • فرزین رضایی، حامد عازم صفحات 101-115

    پژوهش حاضر، به بررسی تاثیر شدت رقابتی و راهبرد تجاری بر رابطه بین اهرم مالی و عملکرد شرکت ها می پردازد. برای این منظور، نمونه ی متشکل از 135 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره 1381 مورد بررسی قرار گرفته است. با انجام تحلیل خوشه ای سلسله مراتبی، شرکت های مورد مطالعه - زمانی 1388 از نظر نوع راهبرد تجاری به دو خوشه ی رهبردر هزینه و متمایز ساز محصول تفکیک شده اند. جهت تجزیه و (GMM) تحلیل ارتباط بین متغیرهای پژوهش، از رویکرد داده ای پانلی نامتوازن و روش گشتاورهای تعمیم یافته استفاده شده است. نتایج نشان می هد که ارتباط منفی و معنی داری بین اهرم مالی و عملکرد شرکتها وجود دارد. این یافته ا بر وجود اثرات متغیرهای تعدیل گر شدت رقابت در صنعت و راهبرد تجاری، بر رابطه بین اهرم مالی و عملکرد شرکت تاکید مینماید. این نتایج حاکی است، تاثیر اهرم مالی بر عملکرد، برای شرکت ای پیرو راهبرد رهبری هزینه، نسبت به شرکت های متمایزساز منفی تر است. از سوی دیگر، رابطه معنی دار و مثبتی نیز بین شدت رقابت و عملکرد شرکت ها مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: راهبرد رهبری هزینه، راهبرد تمایز، شدت رقابتی، اهرم مالی، عملکرد
  • اعظم احمدیان، آزاده داوودی صفحات 117-127
    این مقاله به صورت تجربی رابطه بین نظارت بانکی و بدهی های معوق را بررسی می کند.برای این منظور از 2010 و 30 کشور به روش داده های تلفیقی استفاده - شاخصهای بانکی، مالی، اقتصادی و قانونی برای دوره 2000 شده است. نتایج نشان می دهد که هر چه قدرت ناظران بیشتر باشد سطح مطالبات معوق کاهش می یابد.همچنین اثر متقابل نظارت بانکی و نسبت بازدهی به دارایی، ثبات سیاسی و ریسک سیستم بانکی بررسی شد. نتایج از این دیدگاه که این شاخصها می توانند مطالبات معوق را کاهش دهند حمایت می کند.
    کلیدواژگان: مطالبات معوق، قدرت نظارتی، تمرکز گرایی بانکی، اندازه بانک
|
  • Pages 1-16
    The purpose of this study is to investigate whether companies listed on Tehran Stock Exchange (TSE) conduct earnings management and to examine the effect of specific factors on it and present a model based on the effective factors. We tested our hypothesis using a sample of 648 Firm-year observations across nine Iranian industries from 2001 to 2008. Kasznik Model was used to calculate the Earnings Management Index. Our results provide evidence that debt ratio, firm size, changing of CEO, return on assets (ROA), and last year earnings management index positively affect earnings management. However, variables such as tax, ownership structure, type of auditor, changing of auditor and industry do not affect earnings management.
    Keywords: Earnings management, Discretionary Accruals, Kasznik Model
  • Pages 17-33
    These traditional costing systems are often unable to determine accurately the actual costs of production/services and consequently cause managers were making decisions based on inaccurate data especially where there are multiple products/services. Costing is outstanding for the service organizations such as hospitals. Therefore, having an efficient system to control costs at the same time maintain quality is one of the main concerns of today's hospitals.. This research seeks to measure efficiency of the current costing systems of Kurdistan Province hospitals and then to study the possibility of utilizing the modern costing systems (such as ABC) in these hospitals. The statistical society of this research is Kurdistan Province hospitals which were done in 2011. The needed data was gathered through the exploratory studies and questionnaire distributed among hospital personnel. The gathered data was analyzed using SPSS software and then the research hypotheses were tested by chi squared test or χ2 test. According to the research findings, the costing systems of the hospitals studied had relative efficiency concerning direct materials and labor but was inefficiency concerning overhead costs. it is recommended that Kurdistan Province hospitals to prepare the necessary facilities in order to utilize the modern costing systems (such as ABC and target costing).
    Keywords: Cost, Costing systems, activity based costing, Hospital, Kurdistan Province
  • Pages 35-49
    This study aims at investigating the feasibility of the application of “Balanced Scorecard”, in performance measurement of Petroleum. Balanced Scorecard is one of the management accounting techniques. This technique organized in four distinct prospective: financial, customer, internal processes and learning and growth.This technique changes the organization vision and strategy to goals and criteria which are organized in four prospective: financial, customer, internal processes and learning and growth. Four prospective related to balanced scorecard were analyzed based on one main hypothesis and four subsidiaries. The gained results of Statistical analysis showed that indicating in all prospective of Balanced Scorecard in Petroleum is possible, but yet pre-required and needed thought to implementing this technique in Petroleum Company is not done well. I found out through more surveys that customer prospective was the most noticeable prospective and internal processes, financial and learning and growth prospective were ranked respectively.
    Keywords: BSC, Performance assessment, Strategy
  • Pages 51-65
    In this study the cost of rendering services is calculated during 2009 in some Mehr Bank branches using Activity Based Costing(ABC). The results are compared to promulgated interest rates. The services in this study include deposits and Islamic loan contracts. In order to implement the ABC the financial information if the branches are collected through the general ledgers and non financial information is gathered by other ways. The results are compared using pair wise sample t tests. The findings show that there is a significant difference between the cost of the loans using the ABC and the promulgated rates.
    Keywords: ABC, Banking industry, deposits, Loans
  • Pages 67-78
    Cash which reported in balance sheet is an important asset for companies, because receiving attention from others such as investors and creditors. Excess or enough cash holdings are affected by manager’s decisions to avoid from information asymmetry risk. Transparent disclosure in public financial information which is included in financial statements will be effective to decrease information asymmetry between owners and managers. Information asymmetry leads to increase risk premium and expected returns. We investigate the effect of information transparency which measuring by earnings transparency on cash holdings in Tehran Stock Exchange over the period from 1383 to 1389(Iranian calendar). Results show that there is a significant negative and relation between information transparency and cash holdings
    Keywords: Earnings Transparency, Information Asymmetry, Cash
  • Pages 79-100
    The role of corporate governance is to reduce the divergence of interests between shareholders and managers. The role of corporate governance is more useful when managers have an incentive to deviate from shareholders’ interests. One example of management’s deviation from shareholders’ interests is the management of earnings through the use of accounting accruals. Corporate governance is likely to reduce the incidence of earnings management. Corporate governance is also likely to improve investors’ perception of the reliability of a firm’s performance, as measured by the earnings, in situations of earnings management. Prior studies show different results of the association between corporate governance mechanisms and earnings management. The primary objective of this dissertation is to examine the association between corporate governance internal mechanisms (ownership concentration, board independence, CEO dominance and board size) and external mechanism (institutional shareholders) and earnings management. Firm size and leverage are control variables. The population used in this study comprises firms listed on the Tehran Stock Exchange (TSE) between 2004 and 2008, the sample comprises 196 firms. Panel Data method is employed as technique to estimate the model. Also, hypotheses examined in different industries. I find that firms with higher ownership concentration and board independence manage earnings less, while firms with higher institutional holdings manage earnings more, but No evidence of significant association was found between the existence of CEO-Chairman duality and earnings management. This study also found a positive significant association between firm size and leverage and earnings management.
    Keywords: Earnings management, institutional shareholders, board composition, Corporate Governance
  • Pages 101-115

    This study is concerned to investigate the influence of competitive environment and business strategies on the relationship between firm's financial leverage and performance.135 firms listed in TSE as samples during 1381-1388 were selected. Results corroborate not only there were negative and significant relation but also industrial competitive intensity and business strategy had an influence significantly. These influences on firms with cost leadership strategy were further than firms with product differentiation strategy. Furthermore impact of industrial competitive intensity on relationship between financial leverage &performance was positivelysignificant. Generally, firms with product differentiation strategy and active in high competitive intensity environment have the most impact on the relationship between financial leverage & performance. Meanwhile, other pair as to strategy and competitiveness had less impact on that relationship.

    Keywords: business strategy, Competitive intensity, Financial leverage, performance
  • Pages 117-127
    The paper empirically analyses the link between nonperforming loans and banking supervision. We employ aggregate banking, financial, economic and legal environment data for a panel of 30 countries over period 2000-2010. Empirical results indicate that higher power of supervision reduce the level of problem loans. We also report a desirable impact of interaction between banking supervision and political stability, Return on asset and banking system risk. Our finding Support the view that those indicator reduce the level of problem loans.
    Keywords: nonperforming loan, power of supervision, banking concentration ratio, banking size