نیارش سازه های طاقی در معماری آرامگاهی خراسان

پیام:
چکیده:
نیارش از جمله مهمترین و بنیادی ترین اصول معماری ایرانی است که به دانش ایستایی، فن ساختمان و ساختمایه (مصالح) شناسی گفته می شود. بناهای بر جای مانده از قرون نخستین تا اواخر دوران اسلامی ایران بیانگر آن است که معماران ایرانی در میان عناصر فضایی گوناگون یک بنا، به بخش آسمانه (گنبد) و پوشش های طاقی آن توجه خاصی داشتتند و اساسا زیبایی بنا را در گرو رعایت دقیق مسائل نیارشی سازه های طاقی آن می دانستند. اهمیت این مساله زمانی دو چندان خواهد شد که دریابیم عمده ی ساختار فضایی بناهای مذهبی و غیر مذهبی شیوه های معماری خراسانی، رازی، آذری و اصفهانی شامل فضاهای شبستان، رواق، حجره، ایوان، مجموعه در آیگاه (ورودی بنا)، هشتی و به ویژه گنبدها با بهره گیری از سازه های طاقی ساخته شده اند و اساسا بدون آن، این گونه بناها معنا و مفهوم معمارانه نخواهند داشت.
نظر به اهمیت موضوع، نگارنده در این مقاله کوشیده است با بهره گیری از منابع متقن و کهن معماری از جمله «رساله طاق و ازج» غیاث الدین جمشید کاشانی به عنوان قدیمی ترین منبع شناخته شده در مبحث سازه های طاقی و همچنین روش پژوهش میدانی به معرفی مهمترین سازه های طاقی رایج در ساخت گنبد های آرامگاهی خراسان در دوران اسلامی بپردازد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
118
لینک کوتاه:
magiran.com/p1141267 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!