عوامل اجتماعی و فرهنگی گرایش شهروندان به استفاده از وسایل نقلیه شخصی در سفرهای درون شهری

پیام:
چکیده:
امروزه وسیله نقلیه شخصی به عنوان ابزاری برای دست یابی سریع تر به کاربری ها و فعالیت های اجتماعی مطرح است، ضمن آن که از مشکلات جدی در شهرهای بزرگ نیز به شمار می آید. در این میان گرایش به استفاده از وسایل نقلیه شخصی، خود بر این معضل افزوده است. این تحقیق به منظور بررسی عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر گرایش شهروندان به استفاده از وسایل نقلیه شخصی در سفرهای درون شهری تهران انجام شده است. این مطالعه، از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش های کمی، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری این مطالعه را کلیه خانوارهای دارای وسیله نقلیه شخصی تشکیل می دهند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 384 خانوار به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و با ابزار پرسش نامه مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد که از بین شاخص های فرهنگی اعمال قدرت و نفوذ افراد در جامعه، عدم اطمینان از وسایل نقلیه عمومی در رسیدن به موقع به مکان مورد نظر و خودشیفتگی» بیشترین میانگین و از بین شاخص های اجتماعی «احترام به افراد، مسائل اخلاقی جامعه، مشکلات حمل ونقل عمومی، طبقه اجتماعی و شان افراد» بیشترین میانگین را در گرایش شهروندان تهرانی به استفاده از خودرو شخصی به خود اختصاص داده اند.

کلیدواژه ها: عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی، وسایل نقلیه شخصی، حمل ونقل عمومی.











ارزیابی شناسگرهای سامانه حمل ونقل هوشمند
به منظور مدیریت ترافیک

محمدرضا حسن زاده ، محمدرضا احدی

تاریخ دریافت: 13/06/1395 تاریخ پذیرش: 01/09/1395

چکیده
یکی از بزرگ ترین مشکلات زندگی در شهرهای بزرگ، افزایش روزافزون ترافیک در خیابان ها و بزرگراه هاست؛ به همین دلیل استفاده از سامانه ها و تجهیزات الکترونیکی برای کنترل ترافیک بسیار حائز اهمیت است. جمع آوری داده ها، اساس شکل گیری یک سامانه حمل ونقل است. داشتن اطلاعات صحیح از ترافیک در طراحی و پیاده سازی برنامه های حمل ونقل هوشمند تاثیرگذار بوده و از این طریق می توان تصمیمات مطلوبی را در جهت بهبود ساختار حمل ونقل اتخاذ کرد. شناسگر یا به عبارت دیگر سیستم آشکارساز خودرو جزئی با اهمیت از سامانه حمل ونقل هوشمند است که حضور یا عبور یک وسیله نقلیه را تشخیص می دهد. با بررسی های انجام شده مشخص شد تعدادی شناسگر وجود دارند از قبیل حلقه القایی (لوپ)، راداری، تصویری و... که در حال حاضر در سطح کشور مورد استفاده قرار می گیرند. هرکدام از این شناسگرها ویژگی های خاص خودشان را دارند و می بایست مورد ارزیابی و اولویت بندی قرار گیرند. این اولویت بندی براساس روش تصمیم گیری چندمعیاره تاپسیس برطبق وزن دهی با آنتروپی صورت گرفت. نتایج نشان داد که براساس این سه معیار ارزیابی، در مورد راه های کشور، شناسگر حلقه القایی بهترین گزینه می باشد و پس از آن شناسگر تصویری و سپس راداری قرار گرفت. این اولویت بندی به انتخاب مناسب شناسگرها در شرایط مختلف که از دغدغه های جاری کارشناسان است بسیار کمک می کند.

کلیدواژه ها: کنترل ترافیک، اولویت بندی، تاپسیس، سامانه حمل و نقل هوشمند، شناسگرهای ترافیکی.














کنترل اجتماعی و قانون گریزی رانندگی

سیروس احمدی ، درنا سلامتیان

تاریخ دریافت: 15/06/1395 تاریخ پذیرش: 01/09/1395

چکیده
قانون گریزی رانندگی یکی از مسائل اجتماعی مهم در تمام جوامع است. چرا که به طور گسترده باعث اتلاف انرژی، اتلاف وقت، آلودگی زیست محیطی، ناراحتی های روانی، تصادفات، مرگ ومیر و خسارت های مالی و مادی می شود. هدف پژوهش حاضر این است که قانون گریزی را در بین رانندگان شهر شیراز بررسی و رابطه آن را با کنترل اجتماعی، واکاوی کند. روش به کاررفته در این پژوهش، روش پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، شهروندان زن و مرد 64-20 ساله شهر شیراز می باشند که دارای گواهینامه رانندگی بوده و در سطح شهر رانندگی می کنند. با استفاده از فرمول کوکران، 440نفر از شهروندان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. یافته های مطالعه نشان داد میزان قانون گریزی رانندگی در بین رانندگان شهر شیراز بالاست. هم چنین یافته های تحلیلی تحقیق نشان می دهد، رابطه معناداری بین کنترل اجتماعی با قانون گریزی رانندگان وجود دارد و کنترل اجتماعی قادر است 12/0درصد واریانس قانون گریزی رانندگی را تبیین کنند. علاوه بر این، رابطه معناداری بین جنسیت و میزان رانندگی در طول 24ساعت با قانون گریزی رانندگی وجود دارد، اما قانون گریزی رانندگی برحسب سن، وضع تاهل، مدت زمان اخذ گواهینامه، نوع اتومبیل، تحصیلات و قومیت تفاوت معناداری نشان نمی دهد. نتایج کلی پژوهش نشان داد که با ارتقای کنترل اجتماعی، می توان قانون گریزی رانندگی را به عنوان یکی از مسائل اجتماعی مهم کشور تسکین داد.

کلیدواژه ها: قانون گریزی رانندگی، کنترل اجتماعی رسمی، کنترل اجتماعی غیررسمی، رانندگان، شیراز.











بررسی عوامل موثر بر کنترل رفتار ترافیکی موتورسیکلت سواران

فردین جهانی چگنی ، اسکندر مومنی ، علیرضا عادلی

تاریخ دریافت: 06/06/1395 تاریخ پذیرش: 01/09/1395

چکیده
هدف این مطالعه، بررسی عوامل موثر بر کنترل رفتار ترافیکی موتورسیکلت سواران در شهرستان خرم آباد است. این تحقیق، از نوع توصیفی - پیمایشی است و جامعه آماری آن تعداد 32 نفر از کارشناسان تصادفات راهنمایی و رانندگی به صورت کل شمار و تعداد 325 نفر از 2121 نفر موتورسیکلت سواری است که در سال1393 وسیله آنان به دلیل تخلفات راهنمایی و رانندگی توقیف شده است که با روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده از ابزار سنجش پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. نتایج مطالعه نشان داد که بین عوامل کنترلی شامل آموزش، کنترل پلیس و قوانین و مقررات با رفتار ترافیکی موتورسیکلت سواران رابطه معناداری وجود دارد، هم چنین ضریب تعیین محاسبه شده نشان می دهد متغیرهای مستقل مورد مطالعه در این تحقیق در پرسش نامه موتورسیکلت سواران حدودا 77درصد و در پرسش نامه کارشناسان راهور حدودا 80درصد تاثیر بر متغیر وابسته را پوشش می دهند.

کلیدواژه ها: آموزش، کنترل پلیس، قوانین و مقررات، رفتار ترافیکی، موتورسیکلت سواران.
















بررسی عوامل موثر بر ارتقا و بهبود ترافیک شهری

هوشنگ سرور ، وحید صلاحی ، امیر کاشانی اصل ، زهرا افضلی گروه

تاریخ دریافت: 23/06/1395 تاریخ پذیرش: 01/09/1395

چکیده
با شروع شهرسازی مدرن، مدیریت و برنامه ریزی ترافیک به عنوان یکی از عناصر اصلی در برنامه ریزی و طراحی شهری محسوب می شود. در واقع در برنامه ریزی و مدیریت شهری نوین به لحاظ سهم حائز اهمیت معابر در کالبد شهر و ارتباط مستقیم آن با افزایش جمعیت شهرها، نیاز به توجه و اعمال سیاست های خاص برای دست یابی به ارتقای سیستم ترافیکی و بهبود آن بیش از پیش احساس می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر ارتقا و بهبود برنامه ریزی ترافیک شهر اردبیل انجام شده است. ماهیت این تحقیق، کاربردی و روش مطالعه آن، توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری مطالعه را کلیه شهروندان شهر اردبیل تشکیل می دهند که تعداد 384 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده های این مطالعه، پرسش نامه محقق ساخته است. نتایج مطالعه حاکی از آن است که در مجموع میانگین عوامل موثر بر ارتقا و بهبود برنامه ریزی ترافیک با میانگین 56/3 بالاتر از حد متوسط می باشد. در این میان عوامل تراکم جمعیتی (32/4) و آموزش و فرهنگ سازی (12/4) تاثیر بیشتر و مطلوب تری داشته اند. از طرف دیگر دو شاخص زیرساختی، طرح ها و پروژه های عمرانی (49/2) و مدیریت پارکینگ وسایل نقلیه (48/2) کمتر از حد متوسط بوده و در سطح نامطلوبی قرار دارند. هم چنین نتایج دیگر مطالعه نشان می دهد متغیر بافت شهر با بتای 556/0 و مدیریت زیست محیطی با بتای 503/0 بیشترین تاثیر را بر ارتقا و بهبود ترافیک شهری در شهر اردبیل دارد و متغیر مدیریت یک پارچه حمل ونقل عمومی با ضریب بتای 160/0 کمترین تاثیر را دارا است.

کلیدواژه ها: ترافیک، برنامه ریزی شهری، مدیریت ترافیک، مدیریت یک پارچه حمل ونقل عمومی، آموزش و فرهنگ سازی.









تجزیه و تحلیل ریاضی حوادث ترافیکی با استفاده از مدل های خاکستری و چرخشی

محمدرضا امیدی ، نبی امیدی ، حشمت الله عسگری ، هادی مفتاحی

تاریخ دریافت: 17/06/1395 تاریخ پذیرش: 01/09/1395

چکیده
تصادفات ترافیکی از عوامل مهم مرگ ومیر بوده و پیامدهای سنگین اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی آن جوامع بشری را به شدت مورد تهدید قرار داده، و این امر، آینده پژوهی در حوزه حوادث ترافیک را پراهمیت کرده است. در این تحقیق با استفاده از مدل خاکستری و مدل چرخشی و داده های آماری تعداد تصادفات فوتی در استان خراسان رضوی بین فروردین 1388 تا اسفند 1394، به پیش بینی تعداد تصادفات فوتی در استان خراسان رضوی برای سال های 1395 تا 1398پرداخته شده است. نتایج این تحقیق از دقت بیشتر مدل چرخشی خاکستری در پیش بینی تعداد تصادفات فوتی در استان خراسان رضوی حکایت دارد، هم چنین مقادیر پیش بینی شده نشان داد که با شیب بسیار خوبی تعداد تصادفات فوتی در استان خراسان رضوی در حال کاهش است. کاهش آمار تصادفات فوتی در استان خراسان رضوی نشان دهنده بهبود نظارت پلیس، بهبود وضعیت راه ها و افزایش فرهنگ ترافیکی در این استان می باشد.

کلیدواژه ها: تصادف، مدل خاکستری، مدل خاکستری چرخشی، تجزیه و تحلیل ریاضی، آینده پژوهی.











تاثیر تکنیک حذف بهانه ها در کاهش نرخ تخلفات رانندگی

اکبر وروائی ، سمیرا سوری

تاریخ دریافت: 23/06/1395 تاریخ پذیرش: 01/09/1395

چکیده
پیشگیری وضعی به عنوان یکی از روش های پیشگیری، به مجموعه تدابیری اطلاق می شود که کاهش و حذف موقعیت ها و فرصت های ارتکاب جرم را سرلوحه اقدامات خود قرار داده است. یکی از دلایل استقبال از این نوع پیشگیری، ناکارآمدی پیشگیری اجتماعی است. هدف از این پژوهش، تعیین نقش تکنیک حذف بهانه ها از بروز تخلفات رانندگی در شهر کرمانشاه می باشد. روش تحقیق در این پژوهش از نوع روش پیمایشی با استفاده از پرسش نامه بوده و جزء تحقیقات کاربردی محسوب می شود. جامعه آماری این پژوهش شامل 71 نفر از کارشناسان راهنمایی و رانندگی شهر کرمانشاه بوده و نمونه آماری این پژوهش برابر با حجم جامعه (تمام شمار) می باشد که در این پژوهش به سئوالات پرسش نامه پاسخ داده اند. یافته های این پژوهش نشان می دهند که: میانگین پیشگیری وضعی از بروز تخلفات رانندگی شهر کرمانشاه با اختلاف 60/0 امتیاز بالاتر از حد متوسط جامعه گزارش شده است که بیان گر آن است که پیشگیری وضعی در پیشگیری از تخلفات رانندگی در شهر کرمانشاه موثر می باشد.
زبان:
فارسی
در صفحه:
1
لینک کوتاه:
magiran.com/p1652497 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!