بررسی احکام فقهی و حقوقی سرقت رایانه ای

چکیده:
«سرقت» یکی از کهن ترین و گسترده ترین و در عین حال پیشرفته ترین جرایم بنیادی علیه مالکیت است. به موازات رشد و تحول جوامع بشری، سرقت نیز از حالت ابتدایی و پیشین خود خارج شده و به صورت پیچیده ای درآمده است. با ورود رایانه و شبکه های رایانه ای و همچنین شبکه های جهانی و محلی اینترنت و اینترانت، شیوه وقوع و ماهیت سرقت تغییر پیدا کرده است. این تغییر و تحول باعث نگرانی های زیادی برای مردم، شبکه های مالی، بانک ها و موسساتی که با پول مردم سروکار دارند شده است. با اندک تورقی در پرونده های موجود در دادگاه ها، روشن می شود که روز به روز بر میزان این جرم افزوده می شود. ازاین رو، باید از منظر فقه و حقوق به این مسئله به طور جدی پرداخت تا بتوان تا حدودی نظم و امنیت را در فضای مجازی به وجود آورد.
در فقه و قانون، سرقت از جمله جرایم حدی به شمار می آید که در صورت عدم اجتماع تمام شرایط، مجازات آن به تعزیر کاهش پیدا خواهد کرد. با توجه به اینکه سرقت، ربودن مال دیگری به طور پنهانی است، ازاین رو، ربودن داده های رایانه ای به طور مخفیانه سرقت رایانه ای می باشد. اما به دلیل حکومت قاعده درء، نمی توان مجازات قطع ید را برای سارق رایانه ای در نظر گرفت؛ هرچند داده ها به طور پنهانی ربوده شده باشند. اکثر فقهای معاصر نیز همین نظر را برگزیده اند. قانون جرایم رایانه ای نیز هر دو فرض سرقت رایانه ای را مستوجب تعزیر می داند.
زبان:
فارسی
در صفحه:
57
لینک کوتاه:
magiran.com/p1707106 
دانلود و مطالعه متن این مقاله با یکی از روشهای زیر امکان پذیر است:
اشتراک شخصی
با عضویت و پرداخت آنلاین حق اشتراک یک‌ساله به مبلغ 1,390,000ريال می‌توانید 70 عنوان مطلب دانلود کنید!
اشتراک سازمانی
به کتابخانه دانشگاه یا محل کار خود پیشنهاد کنید تا اشتراک سازمانی این پایگاه را برای دسترسی نامحدود همه کاربران به متن مطالب تهیه نمایند!
توجه!
  • حق عضویت دریافتی صرف حمایت از نشریات عضو و نگهداری، تکمیل و توسعه مگیران می‌شود.
  • پرداخت حق اشتراک و دانلود مقالات اجازه بازنشر آن در سایر رسانه‌های چاپی و دیجیتال را به کاربر نمی‌دهد.
In order to view content subscription is required

Personal subscription
Subscribe magiran.com for 70 € euros via PayPal and download 70 articles during a year.
Organization subscription
Please contact us to subscribe your university or library for unlimited access!