فهرست مطالب

روشها و مدلهای روان شناختی - سال ششم شماره 20 (تابستان 1394)

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال ششم شماره 20 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیلا رضایی، حسن احدی، حسن اسدزاده صفحات 1-16
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین انگیزش پیشرفت، ابعاد الگوی یادگیری و خودکارآمدی در قالب یک مدل علی است. جامعه ی آماری این تحقیق، دانش آموزان دوره متوسطه (مدارس دولتی روزانه) شهر تهران در سال تحصیلی 92-93 بود، که از میان آنها نمونه ای شامل 734 دانش آموز (374 دختر، 360 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه های سبک های یادگیری کلب، مقیاس خودکارآمدی شرر و پرسشنامه انگیزش پیشرفت هرمنس بود. مدل فرضی با استفاده از ماتریس همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل گردید. بنابراین، بر اساس مبانی نظری و تجربی روابط علی بین سازه های ابعاد الگوی یادگیری (متغیر مستقل بیرونی)، خودکارآمدی (متغیر مستقل درونی) و انگیزش پیشرفت (متغیر ملاک) از طریق تدوین مدل مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس آزمون مدل نهایی معلوم شد همه شاخص های برازندگی در دامنه مورد قبول قرار دارند و مدل مفروض به طور کاملی با داده های نمونه برازش دارد. و در مجموع، حدود 35 درصد از واریانس ان انگیزش پیشرفت و 90 درصد از واریانس خودکارآمدی توسط متغیرهای موجود در مدل تبیین شدند.
    کلیدواژگان: ابعاد الگوی یادگیری، انگیزش پیشرفت، خودکارآمدی
  • قوام ملتفت، بنت اهدی آذربون صفحات 17-36
    این تحقیق با هدف پیش بینی رضایت از زندگی براساس الگوی ارتباطی خانواده با واسطه گری انگیزش مذهبی در دانشجویان انجام گرفته است. بدین منظور نمونه ای مشتمل بر350 دانشجو (150 پسر و 200 دختر) از بین دانشکده های (علوم تربیتی، مهندسی، علوم پایه و حقوق) دانشگاه شیراز به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب گردید، و به مقیاس هایی از قبیل، مقیاس رضایت از زندگی دینر و همکاران (1985)، مقیاس الگوی ارتباطی خانواده ریچی و فیتزپاتریک (1994)، و مقیاس انگیزش موقعیتی گی، والرند و بلانچارد (2000) پاسخ دادند، پایایی و روایی مقیاس ها نیز محرز گردید. برای تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که بین الگوی ارتباطی خانواده و رضایت از زندگی ارتباط مستقیم و معناداری وجود دارد. بدین صورت که بعد گفت و شنود به طور مثبت و بعد همنوایی به طور منفی پیش بینی کننده رضایت از زندگی بودند. هم چنین نتایج نشان داد که الگوی ارتباطی خانواده بر انگیزش درونی مذهبی و بیرونی مذهبی اثر دارد. در نهایت اینکه انگیزش بیرونی نسبت به مذهب توانسته بین الگوی ارتباطی خانواده و رضایت از زندگی نقش واسطه ای ایفا کند. یافته ها با توجه به تحقیقات پیشین به بحث گذاشته و پیشنهاداتی برای انجام پژوهش های بیش تر در این زمینه مطرح شده است.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، گفت و شنود، همنوایی، انگیزش درونی مذهبی و انگیزش بیرونی مذهبی
  • مژگان جمشیدی، سیروس سروقد صفحات 37-54
    هدف از این پژوهش بررسی نقش میانجی سبک های هویت در رابطه بین تمایز یافتگی خود و اعتیاد به اینترنت دانش آموزان دبیرستان های غیردولتی شیراز بود. از جامعه مورد نظر 336 دانش آموز (174 دختر، 162 پسر) به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب و پرسشنامه های سبک های هویت برزونسکی، تمایز یافتگی خود اسکاورون و فریدلند و اعتیاد به اینترنت یانگ را تکمیل کردند. داده های به دست آمده با استفاده از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین سبک های هویت اطلاعاتی و هنجاری با اعتیاد به اینترنت رابطه منفی، معنی دار و بین سبک هویت سردرگم- اجتنابی و اعتیاد به اینترنت رابطه مثبت، معنی دار وجود دارد. بین ابعاد تمایز یافتگی خود و اعتیاد به اینترنت رابطه معنی داری یافت نشد. بین سبک های هویت اطلاعاتی و هنجاری با تمایز یافتگی خود رابطه منفی معنی دار به دست آمد. سبک های هویت نقش واسطه ای بین ابعاد تمایز یافتگی خود و اعتیاد به اینترنت ایفا می کند.
    کلیدواژگان: سبک های هویت، تمایز یافتگی خود، اعتیاد به اینترنت
  • سعید پورعبدل، ناصر صبحی قراملکی، مسلم عباسی صفحات 55-72
    هدف از این تحقیق مقایسه نارسایی شناختی، نارسایی هیجانی و اجتناب شناختی در دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری خاص بود. این پژوهش، توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر کلاس پنجم ابتدایی مدارس عادی و اختلال یادگیری شهر اردبیل در سال تحصیلی 1393 می باشد. آزمودنی های پژوهش شامل 80 نفر از دانش آموزان این مدارس بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند (40 نفر برای هر گروه). برای جمع آوری داده ها ازمقیاس نارسایی شناختی، نارسایی هیجانی و اجتناب شناختی استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) نشان داد که بین دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری خاص در نارسایی شناختی، نارسایی هیجانی و اجتناب شناختی تفاوت معناداری وجود دارد (p<0/001). به عبارت دیگر نارسایی شناختی، نارسایی هیجانی و اجتناب شناختی در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص بیش تر از دانش آموزان عادی است. این نتایج نشان می دهد که متغیرهای شناختی و هیجانی با ایجاد شکاف بین تفکر و هیجانات فرد و هم چنین اجتناب از پذیرش آن، می توانند پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص را با موانع مهمی روبرو سازند؛ بنابراین توجه به عوامل مربوطه از سوی مسئولین در جهت پیشگیری از این اختلالات در این دانش آموزان از اهمیت بالایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: نارسایی شناختی، نارسایی هیجانی، اجتناب شناختی، اختلال یادگیری خاص
  • امیر قمرانی، مریم صمدی، محدثه تقی نژاد، عبدالحسین شمسی صفحات 73-86
    هدف از این تحقیق بررسی روایی و پایایی مقیاس شخصیت تاریک - فرم 12 سوالی (جانسون و وبستر، 2010) در گروهی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی (80 دختر و 65 پسر) بود. برای بررسی روایی پرسشنامه از روش های همبستگی گویه ها با نمره کل (تحلیل مواد)، همبستگی خرده آزمون ها با نمره کل و تحلیل عوامل استفاده شد. پایایی مقیاس یاد شده به وسیله روش های آلفای کرونباخ و پایایی تنصیفی بررسی گردید.
    یافته ها
    همبستگی گویه ها با نمره کل (22/ 0تا 80/ 0) و خرده آزمون ها با نمره کل (75/0 تا 83/ 0) در تمام موارد در سطح p<0/01 معنی دار بود. تحلیل عوامل، 3 عامل ماکیاولیستی، پسیکوپاتی و خودشیفتگی را نشان داد که در مجموع، 30/ 63 درصد واریانس شخصیت تاریک را تبیین می کند. هم چنین ضرایب آلفای کرونباخ مقیاس برای خرده مقیاس ماکیاولیستی، پسیکوپاتی و خودشیفتگی و نمره کل به ترتیب 92/ 0، 40 /0و 68/ 0و 81/ 0 بدست آمد. ضریب پایایی تنصیفی مقیاس نیز 78/ 0 برآورد شد. هم چنین مشخص شد که بین دختران و پسران به لحاظ شخصیت تاریک تفاوت معنی داری وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    در مجموع، نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که مقیاس شخصیت تاریک از روایی و پایایی مطلوبی برای سنجش مولفه های شخصیت تاریک در ایران برخوردار است.
    کلیدواژگان: شخصیت تاریک، روایی، پایایی
  • بنفشه امیدوار، فاطمه بهرامی خوندابی، مریم فاتحی زاده، عذرا اعتمادی، احمد احمد غنی زاده صفحات 87-102
    هدف از این تحقیق اینست که با تلفیقی از درمان شناختی رفتاری و خانواده درمانی مبتنی بر دلبستگی، علائم افسردگی را در نوجوانان دختر افسرده بهبود بخشد. به این منظور 40 نفر از نوجوانان 15 تا 17 سال که نمره آنها در مقیاس افسردگی کودکان (CDI،(5/1 انحراف معیار بالاتر از میانگین قرار داشتند و در آزمون تشخیصی K-SADS نیز دارای اختلالات افسردگی بودند انتخاب شدند و در نهایت با در نظر گرفتن ملاک های ورود و ملاک های خروج در نظر گرفته شده، در سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. گروه های آزمایش عبارت بودند از: مشاوره خانواده، مشاوره شناختی رفتاری و مشاوره تلفیقی. نتایج نشان داد که هم در مرحله پس آزمون و هم در مرحله پیگیری اول، هر سه نوع درمان توانسته است در کاهش علائم افسردگی 0001/ 0≥P در آزمودنی ها موثر باشد. اما در مرحله پیگیری دوم در حیطه کاهش علائم افسردگی، بین گروه مشاوره خانواده و گروه مشاوره تلفیقی (005/ 0=P)، و هم چنین بین گروه مشاوره شناختی رفتاری و گروه مشاوره تلفیقی (010/ 0=P) تفاوت معنادار وجود داشت. هم چنین بین هر یک از گروه های آزمایش و گروه کنترل، نیز تفاوت معنادار وجود داشت (001/ 0≥P). نتایج نشان دهنده تاثیرات بلندمدت تر مشاوره تلفیقی نسبت به روش های دیگر است.
    کلیدواژگان: دلبستگی، افسردگی
  • عاطفه نژادمحمد نامقی، احمد برجعلی، معصومه اسمعیلی، عبدالله شفیع آبادی، فریبرز باقری صفحات 103-114
    هدف این پژوهش ساخت و اعتباریابی پرسشنامه ی کیفیت زندگی مبتنی بر آراء جوادی آملی است. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است و پرسشنامه محقق ساخته توسط 350 نفر از دانشجویان کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، پاسخ داده شد. در ساخت پرسشنامه از کتاب های آیت جوادی آملی استفاده شده است. به منظور بررسی روایی از روش های روایی صوری، محتوایی و روایی سازه (تحلیل عاملی و همبستگی ابعاد با کل پرسشنامه) استفاده شد. پس از احراز روایی محتوا و بررسی شاخص بارتلت و KMO، پرسشنامه با روش مولفه های اصلی و چرخش واریماکس مورد تحلیل عاملی قرار گرفت که نتایج حاکی از وجود چهار بعد خدا، خود، دیگران و طبیعت است. اعتبار کل پرسشنامه با روش دونیم کردن و آلفای کرونباخ به ترتیب 63/ 0 و 89/ 0 حاکی از پایایی پرسشنامه است. در نهایت یافته ها نشان دهنده ی کارایی و کفایت پرسشنامه هستند.
    کلیدواژگان: پرسشنامه کیفیت زندگی، روایی محتوا، روایی سازه، اعتبار
|
  • L. Rezaee, H. Ahadi, H. Asadzadeh Pages 1-16
    The goal of the present study، in the framework of a causal model، was to examine the relationship between Self-efficacy، achievement motivation and learning model dimensions. The statistical population was consisted of high school students (public school) in Tehran academic year 2013-2014. Among them 734 (374 females، 360 males) were selected by using random cluster sampling method. The research instruments included Kolb learning Styles Inventory، Sherer Self-efficacy scale، Hermans Achievement Motivation Test. The reliability and validity coefficients of Instruments were approved، The hypothetical model tested by using correlation matrix and structural equation modeling. Therefore، causal relationship among learning model dimensions construct، self-efficacy and achievement motivation through designing of model was tested based on theatrical and empirical foundation. Test of final model showed that all of fitness index were in acceptable range. And default model fits sample data completely. Approximately 35 percent of variance achievement motivation and 90 percent of self-efficacy were explained by existing variables.
    Keywords: Learning model dimension, achievement motivation, self, efficacy
  • Gh. Moltafet, B. Azarbon Pages 17-36
    The Purpose of this study was to investigate the Relationship between Family Communication Patterns and Life Satisfaction whit Mediator Role of Religion Motivation. For this reason, 350 students (150 males and 200 females) from Shiraz University were chosen with multistage random cluster sampling method. The participants responded to the following scales: Life satisfaction scale, Family communication patterns scale, and Situational motivational scale. Reliability and Validity of the measures were approved by Cronbach alpha and Factor analysis. Multiple regression and path analysis were used to testing hypothesis. The results by path analysis technique showed that the relationship between Family communication patterns and Life of satisfaction was positive and significant. That conversational communication pattern can predict life satisfaction positively. And conformity communication pattern can predict life satisfaction negatively. Also the results showed that family communication patterns had influenced on intrinsic and extrinsic religion motivation. In sum, the results showed that religion motivation could have a mediator role in family communication patterns and life satisfaction. The implications of results were discussed in relation to the pervious literature. Suggestions for future researches, educational practice and limitation of this study were also discussed.
    Keywords: life satisfaction, dialogue conformity, intrinsic religion motivation, extrinsic religion motivation
  • M. Jamshidi, S. Sarvghad Pages 37-54
    The main purpose of this research was investigate the mediatory role of the identify styles in relationship between differentiation of self and internet addiction in non-government high school students. The sample of this study was 336 students (174 females، 162 males) who were selected through multi-stage cluster sampling and completed Berzonski identify styles، Skoworn& Friedlander differentiation of self and Young internet addiction questionnaires. The result showed that: there were negative and significant relation between informational and normative identifies styles with internet addiction، there was positive and significant relation between confused/avoidance identity style and internet addiction. There was significant relation between differentiation of self-component and internet addiction. Informational and normative identify styles had a negative relation with differentiation of self. Identify styles had a mediating role in relationship between differentiation of self and internet addiction.
    Keywords: Identify styles, Differentiation of self, Internet addiction
  • A. Pourabdol, A. Sobhi, S. Abasi Pages 55-72
    The purpose of the study was to comparison of cognitive failures، alexithymia and avoid cognitive in students with and without specific learning disorder. This is a comparative case-control study. The statistical population of this research includes all male students in the fifth grade of elementary schools in Ardabil city in the 2014 academic year. The research subjects consisted of 80 students who were selected by multistage cluster sampling (n = 40 for each group). To collect data cognitive failures، alexithymia and Avoid Cognitive scales were used. The results of multivariate analysis of variance (MANOVA) showed that there was a significant difference between the students with and without specific learning disorder in term of cognitive failures، alexithymia and avoid cognitive (p<0/001). In other words: cognitive failures، alexithymia and avoid cognitive of students with specific learning disorder were more than normal students. These results indicated that cognitive and emotional variables can create a gap between individual`s thoughts and emotions and also avoid an accepting it، can face academic achievement of students with specific learning disorder with significant barriers; Thus، according to the relevant factors by the authorities in order to prevent this disorder in this students is very important.
    Keywords: Cognitive failures, Alexithymia, Avoid cognitive, Specific learning disorder
  • A. Ghomrani, M. Samadi, M. Taghinejad, A. Shamsi Pages 73-86
    Background
    The aim of this research was to study the validity and reliability of the dark personality scale - the form of 12 questions (Jonason& Webster،2010) in a group of Medical Sciences University students (80 females and 65 males). The validity of the scale was evaluated with item - total correlations (item analysis)، subtests correlated with total scores and factor analysis. Scale reliability by Cronbach’s alpha and split - half reliability.
    Results
    The correlation of items with total score (0/22 to 0/80) and sub-test with total score (0/75 to 0/83) was significant in all cases (p<0/01). The factor analysis showed three factors Machiavellianism، psychopath and narcissism، which in total explained 63% of variance of dark personality. The Cranach’s alpha coefficients for Machiavellianism، psychopath and narcissism and total scores were obtained 0/92، 0/40، 0/68 & 0/81. The split - half reliability coefficients of Scale was estimated 0/78. Also there was no significant difference between males and females in terms of dark personality.
    Conclusion
    Overall، the results of this study indicated that the scale of dark personality to disease had a good psychometric quality for assessing component of dark personality in Iran.
    Keywords: dark personality, validity, Reliability
  • B. Omidvar, F. Bahrami, M. Fatehizade, O. Etemadi, A. Ghanizadeh Pages 87-102
    This study aims to investigate the efficacy of treatment can be increased by integrating cognitive behavioral treatment and attachment-based family psychotherapy, and would improve symptoms of depression in adolescents and increase their life satisfaction. This study was a quasi-experimental pretest-posttest study. The statistical population comprised all public high school female students of 2012 in Shiraz city of Iran. To that end, 40 high school students between 15 and 17 ages were selected using cluster sampling method. Their score on the children depression scale (CDI) exceeded mean score by standard deviation of 1.5, and they had depression symptoms according to the K-SADS diagnostic test. Finally, given the study inclusion and exclusion criteria, they were divided into 3 experimental and one control groups. The experimental groups included behavioral-cognitive therapy, attachment-based family therapy, and combined behavioral-cognitive therapy and attachment-based family therapy. Results showed that in both post-test and follow-up stages, all 3 types of treatments were able to reduce depression symptoms (P=0/0001). and increase life satisfaction(for ABFT, CBT, and combined therapy in post test (P≤0/01) and in follow up (P≤0/05). But in follow up 2 there was significant differences between ABFT and combined therapy (P= 0/016), and between CBT and combined therapy(P=0/050). Also there was significant difference between control group with ABFT, CBT, and combined therapy (P≤0/001). In the life satisfaction area, there was significant differences between CBT and combined therapy (P= 0/05) and between control group with all type of therapy (P=0/0001). Combined therapy was more effective than the other therapies in long time.
    Keywords: attachment, depression, life satisfaction
  • A. Nejadmohammad Namghi, A. Borjali, M. Esmaeeli, E. Shafeabadi, F. Bagheri Pages 103-114
    The main goal of this study was construction and validation of Quality of Life Questionnaire based on Javadi Amoli’s views. The research method was a descriptive survey in which the researcher constructed questionnaire was answered by 350 bachelor students of Karaj Islamic Azad University, selected by convenience sampling method. Javadi Amoli’s books were utilized for construction of the questionnaire. Validity of questionnaire was founded upon content validity, face validity and construct validity (using factor analysis and measuring correlation of identified components with total questionnaire) methods. After ensuring content validity and using Bartlett's test and KMO index, factor analysis was performed using principal component analysis and varimax rotation. The results revealed four dimensions as God, Self, Others, and The Nature. Reliability numbers of the questionnaire, using split-half method and Cronbach's alpha, was 0.63 and 0.89 respectively, which proved it to be reliable. Finally, findings of this survey showed that constructed questionnaire was purposeful and efficient.
    Keywords: Quality of Life Questionnaire, Content Validity, Construct Validity, Reliability