فهرست مطالب

مطالعات زبانی بلاغی - پیاپی 9 (بهار و تابستان 1393)

نشریه مطالعات زبانی بلاغی
پیاپی 9 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عصمت اسماعیلی صفحات 7-28
    یکی از عناصر خیال آفرین و معنی ساز در شعر شاعران طرز نو یا سبک هندی، موتیوها هستند. واژگان کلیدی معنی آفرینی که در مرکز شبکه های زبانی قرار می گیرند و با ارتباط مفهومی و زبانی با واژگان یک مجموعه، ضمن استفاده از صنعت مراعات نظیر با شبکه تداعی های زبانی، مفاهیم دقیق و باریکی می آفرینند که در پیشبرد گفتمان معنایی شاعر با مخاطب، بخصوص در غزل بسیار موثر است. در دیوان نظیری نیشابوری برخی واژگان و ترکیب های وصفی و اضافی، از دایره معناهای عادی و قاموسی خود خارج شده و با قرار گرفتن در مرکز شبکه های زبانی به شاعر مدد رسانده اند تا ضمن پدید آوردن تصاویر خیال بدیع و نو مفاهیم ذهنی خود را نیز به خواننده منتقل کند. مثلا واژگانی مثل سپهر با 51 مورد استفاده یا خط با 74 مورد و خاک با 166 و کعبه با 125 بار کاربرد در معنی سازی های شاعرانه به نظیری مدد رسانده اند. در این مقاله ضمن اشاره به برخی موتیوهای غزل های نظیری کاربرد بن مایه و موتیو خط در غزل های نظیری و صائب با هم مقایسه شده اند.
    کلیدواژگان: موتیو، نظیری، صائب، تصویرآفرینی، خط
  • احمد امیدوار صفحات 29-50
    دانشمندان قدیم عرب بر این باورند که علم عروض یک دانش محض عربی است و مبتکر آن خلیل ابن احمد می باشد یا پیش از وی عرب ها به اوزان شعری آشنا بوده اند؛ بدین ترتیب به نوعی تاثیر عوامل بیرونی را نادیده گرفته اند. از جمله این عوامل بیرونی می توان تاثیر هندی ها، یونانی ها و ایرانی ها را نام برد. درحقیقت ایرانیان نیز در پیدایش این دانش سهیم بوده اند. این پژوهش به طور مستقل این موضوع را بررسی کرده و به این نتیجه رسیده است که ایرانیان پیش از ابداع عروض عربی اشعار موزون زیادی سروده اند و از قواعد وزن شعری برخوردار بوده اند و خلیل بن احمد یا به طور مستقیم از ایرانیان تاثیر پذیرفته است؛ چراکه در محیط زندگی وی، بصره و خراسان، فارس زبانان زیاد بوده اند؛ همچنین با دانشمندان ایرانی ازجمله ابن مقفع ارتباط داشته است یا این که به طور غیرمستقیم از آن ها تاثیر پذیرفته است که در مقوله آموزش صنعت شعری توسط عرب زبانان از ایرانیان و سرودن اشعاری بسان ایشان قابل بررسی است؛ همچنین شاعران عرب برخی از اوزان خاص شعر پارسی را اخذ کرده اند و خلیل به بررسی این اشعار و اوزان آنها پرداخته و در علم عروض معرفی کرده است.
    کلیدواژگان: وزن شعر، عروض عربی، عروض فارسی، خلیل ابن احمد، ابن مقفع
  • نعمت الله ایران زاده، نجمه زارع بنادکوکی صفحات 51-78
    طنزنویسان صاحب سبک برای ایجاد طنز و روحیه تفکر انتقادی در بین مخاطبان خوش فکر و خوانندگان حرفه ای متون ادبی، از شگردها و امکانات خاصی، خلاقانه بهره می برند. یکی از امکانات طنزساز که از شاخصه های سبک کیومرث صابری نیز محسوب می شود، واژه سازی و ترکیب سازی است. در این مقاله ابعاد مختلف این کاربرد را در «دو کلمه حرف حساب»های صابری بررسی کردیم. واژه ها و ترکیبات ابداعی صابری را از دو نظر ساخت و معنا بررسی کرده و به این نتیجه رسیدیم که ساخت اکثر واژگان قیاسی است و این کلمات اغلب اسم یا صفت به اضافه پیشوند است. از حیث معنی، واژگان و ترکیبات به چهار دسته تقسیم می شوند: واژه ها و ترکیبات نقیضه ای (واژگانی که به پیروی از سبک نویسنده یا شاعری مشهور ساخته می شوند)، انتقادی (انتقاد از وضعیت جامعه، انتقاد از غلط های مصطلح یا واژه سازی های جدید) و واژگانی که بیشتر جنبه غافلگیری و خنده دار بودنشان موردتوجه طنزنویس است و کمتر انتقادی دربردارند. مورد دیگری که در واژه سازی صابری مهم است تغییر معنای برخی واژگان و ارائه تعبیری تازه و طنزآمیز برای آن واژه یا ترکیب است.
    کلیدواژگان: طنز، کیومرث صابری، دو کلمه حرف حساب، واژه سازی و ترکیب سازی
  • محمد بهنام فر، زینب طلایی صفحات 79-108
    خاقانی یکی از بزرگترین شاعران سبک آذربایجانی است. استفاده او از علوم رایج زمان، اصطلاحات علمی خاص و استعارات و تشبی هات غریب در تصویرسازی، شعر او را دیر یاب کرده است. او با امتزاج ترکیب آفرینی و تصویرسازی، تصاویرتازه ای با بن مایه های تلمیحی می سازد که در شعر او بازتاب گسترده ای دارد. از آنجا که خاقانی از پشتوانه فرهنگی وسیعی برخورداراست و احاطه کامل بر آیات و احادیث دارد بسیاری از ترکیبات تصویری او به نوعی اشاره و تلمیح به آیات و احادیث دارد. هدف ما در این مقاله شناساندن و تحلیل این گونه ترکیبات تصویری در قصاید خاقانی است؛ لذا کوشیده ایم تا با دقت در ژرف ساخت هنری و زیبا شناختی شعر خاقانی پاره ای از تصاویر شعری او را که ملهم از آیات و احادیث است بررسی و تحلیل نماییم و چگونگی استفاده از این آیات و احادیث را در تصویرسازی نشان دهیم. این پژوهش به شیوه تحلیل محتوا انجام یافته است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بهره گیری خاقانی از قرآن، احادیث و اساطیر به دو صورت لفظی و معنایی و باهدف ایجاد مضمون تازه است که بهره گیری معنایی بیشتر به چشم می خورد. وی بیشتر از آیات قرآن بهره گرفته تا احادیث و در بیشتر موارد این بهره گیری از آیات قرآن به شکل تلمیح و اقتباس کلمات، ترکیبات و تعبیرات و یا بخشی ازآیه است. از میان اساطیر هم سهم اساطیر مذهبی بسیار چشمگیرتر است. ضمنا اظهار فضل، هشدار و انذار، مدح ممدوحان و توصیف ازمهمترین اهداف انگیزشی او از کاربرد این گونه تصاویر می باشد.
    کلیدواژگان: خاقانی، قصاید خاقانی، ترکیب سازی، تصویرسازی، ترکیبات تصویری و تلمیحی
  • محمود رضایی دشت ارژنه صفحات 109-130
    ملک الشعرابهار، یکی از شاعران برجسته عهد مشروطه به مناسبت جنگ جهانی اول، شعری به نام « انسان و جنگ» سروده است که در این شعر ، درپی نظیره گویی شاهنامه برآمده و گویا از دو بیت معروف داستان رستم و اسفندیار تقلیدکرده است. ازآن جاکه یکی از محورهای بنیادین مکتب فرمالیسم، توجه به شکل، فرم و صناعات ادبی بوده است، در این جستار با تکیه بر رویکرد فرمالیسم، دو بیت از سروده بهار با دو بیت از شاهنامه فردوسی مقایسه شده و مورد نقد و بررسی قرارگرفته است. در فرجام، این نتیجه حاصل شده است که علی رغم درخشش بهار در این نظیره گویی، فردوسی به شیوه ای هنرمندانه تر، موفق شده است که با توجه بیشتر به شکل، فرم، الگوهای صوتی و کاربرد ظریف عناصر بلاغی و ادبی بر غنای شعر خود بیفزاید و ادبیت کلام را به شکلی برجسته تر در شعر خود نمایان سازد.
    کلیدواژگان: فردوسی، ملک الشعرا بهار، نقد فرمالیستی، عناصر بلاغی
  • حسین رضویان صفحات 131-146
    سبک واقعیتی زبانی است و سرچشمه این واقعیت در گزینش های زبانی نویسنده نهفته است. مطالعات سبک شناسی می تواند در درک بهتر متون ادبی راهگشا باشد. تحقیق حاضر، به توصیف و بررسی ویژگی های زبانی داستان های کوتاه جلال آل احمد می پردازد. نگارنده سعی دارد تا برخی از ویژگی های آوایی، واژگانی و نحوی نثر آل احمد را تعیین کند. بدین منظور بیست داستان کوتاه آل احمد، براساس روش پیشنهادی رایت و هوپ (1996) بررسی شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که آل احمد در داستان های کوتاهش، سبکی عامیانه دارد. این یافته، با شواهدی آوایی، واژگانی و نحوی در داستان های کوتاه آل احمد تایید می شود. فرآیندهای واجی همانند حذف واج ها و هجاها، کاربرد واژه ها و اصطلاحات گونه گفتاری و استفاده از اسامی و صفات ساده (بسیط) و کاربرد فراوان جملات مرکب و معلوم از مهمترین مشخصه هایی هستند که در این تحقیق مشخص و به عنوان شواهدی در تعیین سبک آثار آل احمد معرفی شده اند. این سبک منحصربه فرد حاصل گزینش های فردی و سلیقه ای او، از محور جانشینی زبان فارسی و چینش آن ها در محور همنشینی است.
    کلیدواژگان: سبک شناسی، ویژگی های زبانی، جلال آل احمد، داستان کوتاه
|
  • E. Esmaeeli Pages 7-28
    One of the elements of fantasy poses and meaning construction in the poetry of the new style poets or Indian style, are the Motives. The key words of meaning construction, which get situated in the centre of language and communication network, and associated with the concept of language and vocabulary, while using parallelism and the narrow sense of the poet, lead to a very effective lyric discussion with the audience, especially in the lyric type of poems. In the poetical works of Naziri Neyshaburi, some descriptive combinations and words get out of the circle of their ordinary dictionary meanings and being placed in the centre of the language networks, help the poet, in order to creation of innovative concepts, they also transfer their cognitive concepts to the reader's mind. For instance, words like: sepehr with 51 or khat with 74, khak with 166 or ka’be with 125 different usages in his poems- have helped the poet in constructing differentiated meanings. In this article, I try to compare the motives of khat in the poetical works of Naziri and Sa’eb, while referring to some motives used in the poetical works of Naziri.
    Keywords: motives, Naziri, Saeb, khat, creating images
  • A. Omidvar Pages 29-50
    Old Arab scientists believe that prosody is a pure Arabic knowledge initiated by Khalil Ibn Ahmad, or Arabs were familiar with the poetic rhythms before the era of his life. So, they have ignored somewhat the impact of external factors. These external factors include the role of Indians, Greeks and Iranians. In fact, Iranian people have also contributed to the emergence of this knowledge. In this study the issue has been examined independently and it has been concluded that many poems have been written by Iranians before the invention of Arabic prosody and they were familiar with the rules of poetic rhythms, and Khalil Ibn Ahmad either has been directly influenced by the Iranians due to the fact that there were many Farsi speakers in the places such as Basra and Khorasan where he lived in, and also because of his relationship with Iranian scientists such as Ibn Muqaffa, or he was influenced by them indirectly as it can be examined in the field of learning poem industry from Iranians, and writing poems like theirs. Also, the Arab poets have learned some of the Specific meters of Persian poetry and Khalil has studied these poems and meters, and he has introduced them in prosody science.
    Keywords: Meter, Arabic prosody, Persian prosody, Khalil Ibn Ahmad, Ibn Muqaffa
  • N. Iranzade Pages 51-78
    Style owner Humorists uses special tips and possibilities for creating humor and critical thinking spirit in their open-minded audience especially professional readers of literary texts. One of these possibilities which is considered as characteristics of Kiumars Saberi's style is word-making and term-making. In this paper it is attempted to investigate various aspects of this work in 'Do kalame Harfe Hesab' by Kiumars Saberi. We studied terms and words devised by Saberi in terms of construction and meaning and came to the conclusion that most of them are analogous words and they are usually a noun or adjective plus a prefix. In terms of meaning, words and terms are classified in four categories: parody words and terms (words that are made following the style of a ​​famous writer or poet), critical (criticism of the state, making the critique of new word-making) and lexical which are mostly surprising and fun and have less critical aspect. Another important point in word making by Saberi is change in meaning of some words and offering a new and humoristic interpretation for that word.
    Keywords: satire, Kiumars Saberi, Do Kalame, Harfe, Hesab, word, term making
  • M. Behnamfar Pages 79-108
    Khaghani is one of the greatest poets in Azerbaijan style. His uses of current sciences٫ special scientific terms٫ and unusual and out of mind metaphors and similes in imagery٫ have made his poem hard to obtain. He makes new images with allusion tune spread in his poem by the merger of compound-making and imagery. Since Khaghani enjoys of vast cultural cover and dominates over verses and traditions completely, most of his imagery compounds in some way refer to verses and traditions. Our goal in this paper is introducing and analyzing these kinds of poetic images in Khaghaniʼs odes and studying their structures. So we tried to study and analyze some of his poetic images inspired by verses and traditions with having attention to his artistic and aesthetic deep structure of his poem, and show how these verses and traditions have been used in his imagery. This study has accomplished with content analysis method. The results represent that Khaghani benefiting from the Quran and Traditions and mythology in either the literal meaning or the purpose of creating a new theme that utilizes means more to the seen. He used more than the verses from the Quran and in most of the cases it utilizes the allegorical and borrowed words, combinations, and interpretations are part of the verse. Meanwhile, the grace, alert and warn, praise of the praised and description is one of the most important motivational purposes in his use of such images.
  • M. Rezaee Pages 109-130
    Malek-o alshoara Bahar is one of the most important poets of Constitutional period (Mashrooteh's period), on the occasion of the World War I, he has composed the Poem in the title of "human and War" and in this poem he has apparently imitated two famous couplets of story of Rostam and Esfandiar in the Book of Kings. Since one of the fundamental aspects of the school of formalism is notice to the shape and form and literary figures, In this paper, based on formalism approach, two couplets of Malek-o alshoara Bahar and Ferdowsi has compared and analyzed. In the end the result is that even though Malek-o alshoara Bahar has been successful in this imitation, Ferdowsi in more artistic manner has succeed to add the richness of his poetry with more attention to form and voice patterns and subtle use of rhetorical and literary elements, so he has revealed literary discourse in his poem as prominent as possible.
    Keywords: Ferdowsi, Malek, o alshoara Bahar, formalistic criticism, rhetorical elements
  • H. Razaviyan Pages 131-146
    Style is a linguistic reality and its origin lies in writer’s linguistic choices. Stylistics studies could be instrumental to a better understanding of literary texts. The present study attempts to describe and review stylistics features in Jalal Al Ahmad’s short stories. The author is trying to determine phonetic, lexical and syntactic features in Al Ahmed’s short stories. For this purpose, Al-Ahmad’s twenty short stories have been analyzed based on Wright and Hope (1996) method. The results show that Al-Ahmad has a popular style in his short stories. Phonetic, lexical and syntactic evidences in his short stories confirm these findings. Phonological processes such as phoneme and syllable deletion, using words and slangs, simple nouns and adjectives, and frequent usage of active and compound sentences are among the evidences in this study which have been discovered.
    Keywords: Stylistics, Linguistic features, Jalal Al Ahmad, Short story