فهرست مطالب

پژوهشنامه خراسان بزرگ
پیاپی 22 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی - پژوهشی
  • مهدی عزتی * صفحه 11
    مصر یکی ازایالت های بزرگ قلمرو اسلامی بود که پس از برچیده شدن حکومت امویان تحت سلط خلافت عباسی درآمد. به دنبال شکست امویان و در تعقیب حاکمان آنها ، ایرانیان بسیاری در کسوت نیروهای نظامی عباسی وارد مصر شدند. عده ای از این نیروها، که عموما به سپاه خراسانی شهرت داشتند، در خلال دوره ی اول عباسی در مصر باقی ماندند و در امور سیاسی، نظامی و اداری آنجا مشارکت داشتند. تبیین و تحلیل میزان مشارکت خراسانیان در تشکیلات سیاسی، نهادها و دیوان های ولایت مصر در عهد اول عباسی مسئله ای است که پژوهش حاضر در صدد پاسخ به آن است. بر اساس اشاره منابع و مدارک تاریخی امراء، بزرگان، کاتبان و دبیران خراسانی در مناصب و مقام های مختلف سیاسی، نظامی و اداری مصر به کار گرفته شدند و نقش فعالی در اداره ولایت مصر در عصر اول عباسی ایفا کردند.
    کلیدواژگان: خراسانیان، مصر، خاندان بنی سری، عباسیان
  • حبیب زمانی محجوب* صفحه 25
    یکی از روش های کسب قدرت و افزایش آن برای هر کشوری همگرایی با کشورهای مجاور است؛ ازاین رو، شناسایی بسترها و عوامل همگرایی و چالش های پیش روی آن از ضرورت های سیاست خارجی هر کشوری است. از مناطق بسیار مهم همجوار ایران، آسیای مرکزی است که پیوندهای تاریخی و فرهنگی و منافع مشترک منطقه ای اهمیت همگرایی ایران را با کشورهای این منطقه دوچندان ساخته است. پرسش اصلی این پژوهش این است که دین اسلام چگونه و به چه مقدار می تواند عامل همگرایی ایران و کشورهای آسیای مرکزی باشد؟
    در این مقاله، با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و مصاحبه، پرسش مذکور مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد دین اسلام، فراتر از نظریه های معمول همگرایی و به عنوان بزرگ ترین عامل پیوند دهنده میان مسلمانان، می تواند موجب نزدیکی و افزایش تعامل ایران و کشورهای آسیای گردد. در این مسیر، افزایش آگاهی دینی مردم منطقه آسیای مرکزی، توجه به عوامل وحدت اسلامی، توجه به روحیه صوفیانه مردم و اقدامات فرهنگی همچون پخش فیلم، تئاتر، شعر و راه اندازی شبکه های رادیویی و تلویزیونی مشترک برای تبلیغ اسلام بسیار مهم و ضروری است.
    کلیدواژگان: ایران، آسیای مرکزی، همگرایی، اسلام
  • امیر حسین عبدالله زاده*، ایمان قلندریان صفحه 37
    صنایع کشاورزی بنا برتعریف در هر کشور به صنایع مکمل پیش و پس ازکشاورزی تلقی می شود که به منظور ارزش افزوده و اشتغال بیشتر بخش کشاورزی ایجاد می شود. استان خراسان رضوی با دارا بودن رتبه نخست تعداد بهره برداران واراضی زراعی بخصوص در محصولات نیازمند صنایع ازقبیل دام، گندم، زعفران و دانه های روغنی -که وجود بیش از نیمی از آن در ناحیه مشهد می باشد- نشان دهنده پتانسیل بالای توسعه در این حوزه می باشد. اولین گام ایجاد صنایع کشاورزی، مکانیابی بهینه استقرار آن است. عوامل موثر مکان یابی صنایع کشاورزی شامل 18 شاخص در 5 عامل شبکه حمل و نقل، فاصله بهینه از سکونت گاه ها، وضعیت شکل زمین و اقلیم، قرار گیری در پهنه های با قابلیت کشت و دسترسی به شبکه های زیر ساختی به همراه سیاست های دولت می باشند.
    روش این پژوهش، کمی و از نوع استقرایی می باشد. بدین طریق که ابتدا عوامل و شاخص ها و زیر شاخص ها و لایه های تحلیلی عام صنایع انتخاب شده و با استفاده از نرم افزار GIS این لایه ها ارزش گذاری شده و عوامل و شاخص ها در عرصه پیکسل بندی شده ی محدوده مورد مطالعه، اندازه گیری شده است. با رویهم گذاری لایه ها در سلول های 6 هکتاری، امتیاز شاخص ها وعوامل در ناحیه شهری مشهد از طریق جمع و ضرب امتیاز عوامل هر سلول محاسبه گردید. بر اساس نتایج پژوهش مشخص شد برای کشت زعفران، دانه های روغنی، گندم و دام به ترتیب 9، 14، 5، 15سلول برای استقرار صنایع کشاورزی بیشترین امتیاز را کسب نمودند. مناطق شرق و شمال شرق شهرستان چناران برای تولید دانه های روغنی؛ مناطق جنوب شرق شهرستان فریمان، جنوب شرق شهرستان مشهد، شرق شهرستان چناران، جنوب طوس و شمال شرق شاندیز برای تولید گندم؛ مناطق جنوب شرق شهرستان فریمان، غرب شهرستان پیوه ژن، جنوب طوس، غرب و جنوب تبادکان و جنوب شرقی شهرستان مشهد برای تولید زعفران مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: صنایع کشاورزی، مکان یابی، شاخص، رویهم گذاری، ناحیه شهری مشهد
  • زهرا نادی * صفحه 53
    خراسان و سیستان به دلیل موقعیت سوق الجیشی و نزدیکی به مرزهای هند، برای روسیه و بریتانیا در قرن نوزدهم دارای اهمیت بسیار بود. این دو قدرت برای حفظ منافع و مصالح خود در شرق ایران بعد از یک دوره اقدامات نظامی و تصرف برخی از شهرها، برای پیشبرد اهداف خود به فعالیت های تجاری روی آوردند. در این پژوهش تلاش می شود با روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و روزنامه ها و اسناد آرشیوی به این پرسش پاسخ داده شود که رقابت های تجاری بریتانیا و روسیه در خراسان و سیستان چه نتایجی را برای منطقه در برداشته است؟
    با بررسی و واکاوی فعالیت های تجاری بریتانیا و روسیه در خراسان و سیستان این نتیجه حاصل شد که این دو دولت با تاسیس شعبه های بانک در مشهد، بیرجند، سیستان، احداث راه آهن و جاده سازی توانستند ضمن تامین امنیت و ثبات سیاسی، نقل و انتقالات کالاها و مبادلات مالی را نیز بر عهده بگیرند که این امر به رونق امور اقتصادی در خراسان و سیستان انجامید. اما رقابت و فعالیت های تجاری این قدرت ها از یک سو سبب افزایش تعداد نیروهای بیگانه در منطقه شد و از سوی دیگر منجر به افزایش ورود کالاهای فرنگی گردید که با گذشت زمان به انهدام صنایع محلی این مناطق، ورشکستگی تجار داخلی، بیکاری اصناف و پایین آمدن سطح زندگی کارگران و مردم محلی انجامید.
    کلیدواژگان: خراسان، سیستان، روسیه، بریتانیا، رقابت های تجاری، دوره قاجار
  • مسعود مرادی *، زهرا شبانی ثانی صفحه 63
    در دوران قاجاریه تاخت و تازهای ترکمانان به سرزمین های داخل ایران و غارت اموال و دارایی ساکنان خراسان و شرق خزر صورت می پذیرفت. در بسیاری از این تهاجمات زنان وکودکان به اسارت در می آمدند و در بازارهای برده فروشی بخارا، خیوه و مرو به عنوان برده فروخته می شدند. یکی از عوامل خارجی موثر در این مسئله، دست داشتن دو کشور روس و انگلیس در ایجاد زمینه های غارتگری مهاجمان در راستای اهداف استعماریشان بود. رقابت های این دو کشور بر سر آسیای مرکزی موجب بی ثباتی و ناامنی منطقه شده بود. روسیه در جهت سیاست های تهاجمی رو به جنوب و انگلیس در جهت سیاست های دفاعی از مستعمرات خود در هند، از وجود ترکمانان مرزنشین سود می بردند. با کمک این عناصر، روسیه پیروز این رقابت ها بود و توانست بخش های بزرگی از آسیای مرکزی را فتح کند. این پژوهش در صدد است با استفاده از منابع اصیل و با روش تحقیق تاریخی و با شیوه ای علی-معلولی به توصیف شرایطی که منجر به این بی ثباتی ها و تجاوزات با نقش موثر دو قدرت فوق الذکر شد، بپردازد.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، روسیه، انگلیس، ایران، ترکمانان
  • مظهر ادوای * صفحه 73
    دو کشور ایران و افغانستان بعد از پایان جنگ جهانی دوم، به ترتیب، به بلوک ‎های غرب و شرق گرایش پیدا کردند، اما افغانستان با آغاز دهه 1340 ش/ 1960 م، به دلایل دوری از دریا، به صرفه نبودن روابط اقتصادی با شوروی و دوری ‎راه ‎ها، شرایط نامطلوب اقتصادی، به ویژه بعد از جنگ جهانی و اختلاف با کشور پاکستان، به برقراری روابط اقتصادی با ایران گرایش پیدا کرد و هیئت ‎هایی را به این منظور راهی ایران کرد. افغانستان از خرداد 1327 ش/ ژوئن 1948 م واردات نفت و فرآورده‏ های آن را از ایران آغاز کرد، اما از سال 1335 ش/ 1956 م با شروع پلان ‎های اقتصادی‎‎، نیاز بیشتری به این محصول پیدا کرد و هر چند موافقتنامه ‏هایی در این زمینه، بین دو کشور منعقد شد، اما ارزش بالای این محصول در افغانستان، باعث گسترش قاچاق آن، در شهرهای شرقی و شمال شرقی استان خراسان شد. این مقاله با روش توصیفی - تحلیلی، و با تکیه بر اسناد مرکز اسناد و تاریخ دیپلماسی وزارت خارجه و سازمان اسناد ملی، سعی در روشن کردن این مساله دارد که چگونه بهبود روابط اقتصادی بین دو کشور، منجر به انعقاد موافقتنامه ‎های نفتی و بازرگانی با تاکید بر صادرات نفت و فرآوردهای آن و گسترش قاچاق این محصول در شرق ایران، به ویژه در استان خراسان شد.
    کلیدواژگان: ایران، فرآورده های نفتی، قاچاق، افغانستان، خراسان، صادرات، پهلوی دوم
  • محسن رحمتی * صفحه 85
    با انتخاب هرات به پایتختی قلمرو تیموری، بر اهمیت خراسان در عهد تیموریان افزوده شد. اقدامات عمرانی شاهرخ تیموری، در طول دوران سلطنت نسبتا طولانی اش، اوضاع اقتصادی این ایالت را رونق بخشید. منازعات جانشینی میان شاه زادگان تیموری بعد از مرگ شاهرخ، به شدت برحیات اقتصادی خراسان تاثیر گذاشت. سلطان ابوسعید که بعد از یک سلسله منازعه، به حکومت رسید، تلاش های زیادی برای ترمیم ویرانی ها و بهبود اقتصاد خراسان انجام داد. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی در صدد است تا ضمن معرفی عوامل موثر بر حیات اقتصادی خراسان در این دوره، به تبیین اقدامات اصلاحی ابوسعید و تاثیر آن بر وضعیت اقتصادی خراسان بپردازد.
    این مقاله نشان می دهد که سلطان ابوسعید، در اواخر حکومت خود، اقداماتی در زمینه رونق کشاورزی، تجارت و اصلاح نظام مالیاتی انجام داد. در نتیجه، در اواخر حاکمیت او به واسطه ی استقرار نسبی امنیت، تنظیم امور تجاری و احیای کشاورزی، وضعیت اقتصادی خراسان بهبود یافت و سلطان توانست برای دوران کوتاهی خراسان را از ثبات، رونق و رفاه و پیشرفت اقتصادی بهره مند سازد.
    کلیدواژگان: سلطان ابوسعید گورکان، تیموریان، خراسان، اقتصاد کشاورزی، تجارت
|
  • Mehdi Ezati * Page 11
    Egypt was one of the graet provinces of Islamic territory wich After the dismantling of the rule of the Umayyads Revenue dominated the Abbasid caliphate. Following the defeat of the Umayyads and in pursuit of their rulers, Many Iranians in the guise of Abbasi military forces arrived in Egypt. Some of these forces, which were known generally Khorasani Corps, During the first period Abbasi remained in Egypt And in the political, military and administrative participated there. Explanation and Analysis of Khorasanians participation in political organization, Explanation and Analysis of Khorasanians participation in political organizations, institutions and the provincial offices of Egypt during the reign of the Abbasid issue that this study seeks to answer it. Based on historical documents and resources mentioned, Amra, leaders, scribes and secretaries Khurasani in different offices and the political, military and administrative Egypt were used,and Active role played in the the provincial administration of Egypt in the first era of the Abbasid.
    Keywords: Khorasanians, Egypt, Bnu Sri dynasty, the Abbasids
  • Habib Zamani Mahjoub* Page 25
    Convergence with neighboring countries is one of the ways of gaining and enhancing power for every country; therefore, identifying the contexts and factors of convergence and its challenges is one of the necessities of the foreign policy of every country. Central Asia is one of the most important neighboring areas for Iran which historical and cultural ties and regional common interest have multiplied the importance of Iran's convergence to the countries in this region. The main question of the present research is that how and to what extent the religion of Islam can be a factor in the convergence of Iran and Central Asian countries? In the present paper, using descriptive-analytical method and through library sources and interview, the mentioned question is analyzed. The findings show that Islam, beyond common theories of convergence and as the greatest factor in connecting Muslims, can result in the closeness and interaction between Iran and Central Asian countries. To do so, enhancing religious knowledge of the people who live in Central Asia region, paying attention to factors of Islamic unity, considering Sufi inclinations of people and cultural activities like showing films, theatre, poems, and developing common radio and television networks for propagating Islam are highly important and essential.
    Keywords: Iran, Central Asia, Convergence, Islam
  • Amirhosein Abdollahzadeh*, Iman Ghalandarian Page 37
    Agricultural industry, additives industry in each country by definition occurs before and after treatment of farmers to the agricultural sector to create more added value employment in agriculture. As Khorasan Razavi Province, is the top of the beneficiaries or potential, especially in the agricultural products industry needed, such as livestock, wheat, saffron and oilseeds more than half of the area is the existence of Mashhad territory , indicating the potential for development. The first step to create agricultural industry, optimum location of its establishment. Factors locate agricultural industry includes 18 indicators as categorized in 5 important factor involve cost value of transport network, the optimal distance from the settlements (central city and region), the status of the land and climate, making the ability area to grow and access to network infrastructure. In addition government policies is important but loss that government policies used in the location. By overlaying layers and factors in GIS (geographic information system hardware) on (cells area is 6 hectares), with sum point and multiplying point of factors in Mashhad Urban territory and the final score is calculated. In finally the cells that accumulate more points in proximity to centers of specialty crops have been selected. [At this stage, according to the classification stage, cells in the category of "very good" had been placed under investigation. These cells are highly susceptible land for agricultural, industrial service centers, and depending on the type of agriculture that surrounds it, this industry could be directed. In this part, due to the proximity and distribution of specialty agricultural products, therefore, the selected cells in the previous step, depending on the proximity to the agricultural centers, allocation and prioritization are. Given that this practice can be used for all agricultural specialty products, so in the meantime, four types of farm product, wheat, oilseeds and saffron are most in need of industrial services. For saffron cultivation, oilseeds, wheat and cattle, respectively, 5,14,9 and 15 cells access to high value for the establishment of agricultural industry center.
    Keywords: Agricultural industry, location, factors, Alternate industries, MASHHAD urban territory
  • Zahra Nadi * Page 53
    Khorasan and Sistan have great importance for Russia and Britain because of the strategic location and proximity to the borders of India, in the nineteenth century. The two power after a period military action and capture some cities; to advance their goals to preserve own interests in east Iran moved to commercial activities. In this study, we try to be analytical method and using library resources and newspapers and archival documents, respond to this question that; what were commercial competition results of Britain and Russia in Khorasan and Sistan? By examining and analyzing the business operations of Britain and Russia in Khorasan and Sistan, these was concluded that these two governments were able to establish bank branches in Mashhad, Birjand, Sistan, These two governments were able to establish a bank branch in Mashhad, Birjand, Sistan, construction of the railway and road, in addition to providing security and political stability, assume the movement of goods and financial transactions that it would led to the economic boom in Khorasan and Sistan. On the one hand, competition and commercial activities of these powers, led to an increase in the number of foreign forces in the region and on the other hand, led to an increase in the arrival of foreign goods that over time led to the destruction of local industries in these areas, the bankruptcy of local businessmen, guilds unemployment and falling living standards of workers and the local population.
    Keywords: Khorasan, Sistan, Russia, Britain, Commercial Competition, The Qajar Era
  • Masood Moradi *, Zahra Shabani Sani Page 63
    During the Qajar period, the Turkman's tribe were attacked interior territories of Iran and tiffs the properties of habitants of eastern Khazar and Khorasan. In the most of these raids they captured the women and children as slave to selling in the slave market in Bokhara, Khiwah and Marv. One of the most important element of this situation was the rivalry of Russia and Britain in this region. they searched their colonial benefit in the instability of the region. Russia flew their aggressive colonial interest toward south and Britain flew his stable defense upon his colony in India. Both take position toward the Turkman raiders. In these rivalries the Russia won the central Asia and Britain loos its hegemony upon this region. This research will examine the condition which produced this situation with emphasize upon the original sources and will introduce the historical research method.
    Keywords: Central Asia, Russia, Britain, Iran, Turkman
  • Mazhar Advay * Page 73
    After the end of World War II, Iran and Afghanistan tented to west and east blocks respectively; but because of some reasons such as being away from the sea, weak economic relations with the Soviet Union and long distances, undesirable economic conditions, especially after the war with Pakistan and subsequently closing the country transit system to the Afghans, Afghanistan tended to have economic ties with Iran and sent councils at the beginning of 1340s/1960s. Afghanistan which had started the oil export to Iran on June 1984 (Khordad 1327), felt greater need to the product by starting its economic plans in 1335/1956. Although some agreements had been signed between the countries, the product value resulted in smuggling expansion in Khorasan eastern and northwestern cities. The present descriptive analysis study aims to investigate that how economic relation improvement between the two mentioned countries led to concluding oil or business contracts emphasizing oil export and oil products and the product contraband in East part of Iran, especially Khorasan.
    Keywords: Iran, Oil Products, Smuggling, Afghanistan, Khorasan, Export, the Second Pahlavi
  • Mohsen Rahmati * Page 85
    The importance of Khorasan was increased in the Timurid period, as a result of choice of Herat as the capital of the Kingdom of the Timurid. The economical situation of this province was been Thrived, as a result of Shahrukh’s civil actions, during his relatively long reign. The Khorasan economic life was been strongly influenced by Succession disputes between the Timurid princes after the death of Shah Rukh. Sultan AbuSaid, that came to rule, after a series of disputes, carried out many attempts to repair the destruction and recovery Khorasan. By The Historical analytic method, this article seeks to introduce the factors affecting the economic life of the province, in this period, beside of, to explain reform actions of AbuSaid and their impact on the economic situation of Khorasan. This paper shows that Sultan AbuSaid carried out many actions on the field of trade and agricultural development, tax reform, at the end of his rule. Therefore, at this time, Khorasan economic situation improved due to the relative security posture, regulation of business and revive agriculture, and for a short period, Sultan was able to benefit the Khorasan of economical stability, prosperity, development, and progress.
    Keywords: Sultan AbuSaid G?rk?n, Timurid, Khorasan, economy, agriculture, trade