فهرست مطالب

روشها و مدلهای روان شناختی - سال هشتم شماره 28 (تابستان 1396)

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال هشتم شماره 28 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس ثابت*، سعید رازقی، علیرضا هاشمی صفحات 1-18
    تحقیق حاضر با هدف ارائه مدل معادلات ساختاری متغیرهای روانشناختی موثر بر کاهش سکوت سازمانی انجام گرفته است. مطالعه حاضر در زمره تحقیقات کاربردی و به لحاظ شیوه اجرای تحقیق، در زمره تحقیقات توصیفی- پیمایشی است و از حیث زمانی از نوع تحقیقات مقطعی به شمار می آید. پایایی ابزار جمع آوری داده ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ ارزیابی شد و روایی آن با استفاده تکنیک تحلیل عاملی، مورد تایید قرار گرفت. جهت آزمون فرضیه ها و ارزیابی شاخص های نکویی برازش از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل استفاده شد. نتایج آزمون فرضیه ها نشان داد که تمامی متغیر های روانشناختی اثر مستقیم و معنادار بر سکوت سازمانی دارند. در این میان متغیر وجدانی بودن با ضریب مسیر 28/ 0 -بیشترین تاثیر را بر سکوت سازمانی دارد و بعد از آن به ترتیب خودکارآمدی کارکنان با ضریب مسیر 22/0 -، برون گرایی با ضریب مسیر 18/0 - و متغیر خوش بینی با ضریب مسیر 15/0- بیشترین تاثیر را را بر سکوت سازمانی دارد.
    کلیدواژگان: سکوت سازمانی، وظیفه شناسی، خودکارآمدی، خوش بینی، برون گرایی
  • سوران رجبی*، خدیجه علیمرادی، نزهت الزمان مرادی صفحات 19-48
    رفتارهای مذهبی ارزش مثبتی در پرداختن به نکات معنادار زندگی دارند. معنویت موجب آرامش درونی، معنایابی و امیدواری، رضایت مندی از زندگی و نیز افزایش توان کنترل احساسات و هیجانات درونی خود و دیگران و در واقع بهبود سطح هوش هیجانی جامعه می گردد. هدف از این پژوهش، تعیین رابطه بهزیستی معنوی و رضایت زناشویی با نقش واسطه ای هوش هیجانی و تمایز یافتگی خود در گروهی از زنان بود. نمونه پژوهش 176 نفر از زنان استان بوشهر که به صورت نمونه گیری منظم انتخاب شدند، می باشد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه بهزیستی معنوی، پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ، پرسشنامه هوش هیجانی شات و پرسشنامه تمایز یافتگی خود استفاده شد. داده های به دست آمده با روش آموس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج این مطالعه نشان دادند که بین بهزیستی معنوی و رضایت زناشویی با نقش واسطه ای هوش هیجانی و تمایزیافتگی خود رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج حاصل از مدل یابی معادله ساختاری و تحلیل واسطه ای حاکی از آن بود که هوش هیجانی و تمایز یافتگی خود متغیرهای واسطه پاره ای می باشند. زیرا بهزیستی معنوی هم به طور غیرمستقیم از طریق تقویت هوش هیجانی و تمایز یافتگی خود و هم به طور مستقیم می تواند رضایت زناشویی را تقویت کند. بنابراین می توان گفت بهزیستی معنوی بر هوش هیجانی و نیز بر تمایزیافتگی خود موثر است از سویی رضایت زناشویی نیز تحت تاثیر هوش هیجانی و تمایزیافتگی خود قرار دارد (01/0p≤ ). بهزیستی معنوی با ایجاد آرامش، امیدواری، معنادهی به زندگی و نگرش مثبت، موجب رضایت از زندگی می گردد.
    کلیدواژگان: بهزیستی معنوی، رضایت زناشویی، هوش هیجانی، تمایزیافتگی خود
  • امیرعباس فاتحی، محبوبه فولادچنگ*، فخرالسادات عابدی صفحات 49-70
    پژوهش حاضر در چهارچوب یک مدل علی، پیش آیندهای ابراز وجود را بررسی کرد. در این مدل، ابعاد کارکرد خانواده به عنوان متغیرهای برون زا، خودتنظیمی رفتاری متغیر واسطه ای و ابراز وجود متغیر درون زا بودند. بدین منظور 265 نفر از دانش آموزان دبیرستانی شهر ابرکوه (121 دختر و 144 پسر) به شیوه خوشه ایتصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه عملکرد خانواده، خودتنظیمی رفتاری و ابراز وجود استفاده گردید. مدل پیشنهادی پژوهش با استفاده از تحلیل مسیر آزمون شد و برای معناداری اثرات غیرمستقیم متغیرهای رابطه ای، روش نمونه برداری های مکرر خود راه انداز به کار رفت. نتایج حاکی از تایید نقش واسطه گری خودتنظیمی رفتاری بود. یافته ها نشان داد بعد حل مساله، درگیری عاطفی و کنترل رفتار با واسطه گری خودتنظیمی رفتاری پیش بینی کننده مثبت و معنادار ابراز وجود هستند. همچنین خود تنظیمی رفتاری پیش بینی کننده مثبت و معنا دار ابراز وجود است. در پایان یافته ها برمبنای کاربردهای آن برای آموزش والدین و افزایش ابراز وجود در دانش آموزان به بحث گذاشته شد.
    کلیدواژگان: کارکرد خانواده، خودتنظیمی رفتاری، ابراز وجود
  • روشنک نیکپور *، پروین کدیور، محمدحسین عبدللهی، غلامرضا صرامی صفحات 71-88
    این پژوهش با هدف ارزیابی اثر بخشی آموزش با رویکرد محاوره ای، بر ارتقاء نظریه ذهن و تاثیر آن بر مهارت های فراشناختی خواندن انجام شد.جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان مدارس پسرانه شهرستان شیراز (مقطع دبستان) بود. در یک طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون به همراه پیگیری، تعداد 44 دانش آموز پسر ( 24 دانش آموز پایه چهارم در مطالعه اول و 20 دانش آموز پایه سوم در مطالعه دوم) به ترتیب به روش نمونه گیری خوشه ایو نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان در هر یک از گروه ها، پرسشنامه فراشناخت خواندن، آزمون درک مطلب و تکلیف نظریه ذهن (داستان های عجیب) را تکمیل کردند. در مطالعه اول 24 دانش آموز پسر پایه چهارم در دو گروه آموزش و گواه به تصادف توزیع و در چهار جلسه آموزشی شرکت کردند. در مطالعه دوم 20 دانش آموز پسر پایه سوم در دو گروه آزمایش و گواه توزیع شدند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و تحلیل نمرات افزوده مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که در هر دو مطالعه، صرف نظر ازتوانایی درک مطلب،کودکان گروه آزمایشی نسبت به گروه گواه، عملکرد بالاتری در نمرات مربوط به نظریه ذهن داشتند. علاوه بر آن تعمیم اثر آزمایشی به دلیل تحولی بودن مهارت های فراشناختی خواندن، تنها در دانش آموزان 9 تا 10 سال مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آموزش نظریه ذهن، فراشناخت خواندن، رویکرد محاوره ای
  • آذین تقی پور، کیومرث بشلیده *، سید اسماعیل هاشمی، عبدالزهرا نعامی، سید علی مرعشی صفحات 89-100
    کار به ویژه تحت شرایط استرس آور، منجر به واکنش های جسمانی و روانی می شود. برای پایان دادن به این فشار، به بهبودی از استرس و تقاضاهای شغلی یا به عبارت بهتر به تجدید قوا نیاز است.هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش تجدید قوا، بر تجارب بهبودی (گسستگی روانی، آرمیدگی، تجارب تبحری و احساس کنترل) کارکنان بود. این پژوهش از نوع آزمایشی است که در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه استفاده گردید. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه کارکنان مرد شرکت ملی حفاری اهواز بود که از این تعداد،30 نفر به عنوان نمونه فرض آزمایی و 80 نفر به عنوان نمونه اعتباریابی پرسشنامه ها با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. از پرسشنامه «تجارب بهبودی» برای سنجش متغیرهای پژوهش استفاده گردید. جلسات آموزشی شامل 10 جلسه 2 ساعته بود که در 5 هفته برگزار شدند. به علت برقرار نبودن مفروضه همگنی رگرسیون برای انجام تحلیل کواریانس، بر روی نمرات تفاضل پیش آزمون و پس آزمون متغیرهای وابسته، تحلیل واریانس صورت گرفت. نتایج نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل در تفاضل پیش آزمون و پس آزمون تن آرامی، تجارب تبحری، گسستگی روانی و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد (001/0p < ). بنابراین آموزش تجدید قوا، باعث افزایش ابعاد تجارب بهبودی در کارکنان می شود. به عبارت دیگر شرکت کنندگان در کلاس آموزشی یاد می گیرند چگونه زمان پس از پایان کارشان را مدیریت کنند تا از استرس و تقاضاهای شغلی رهایی یابند.
    کلیدواژگان: آموزش تجدید قوا، تن آرامی، تجارب تبحری، گسستگی روانی، احساس کنترل
  • مژگان سپاه منصور* صفحات 101-116
    دانش آموزان در فرایند یادگیری، به دلیل استرس، فشار درسی و یا دیگر عوامل روانی، حالتی از خستگی عاطفی، تمایل به زوال شخصیت و احساس موفقیت شخصی پایین را بروز می دهند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط علی فرسودگی تحصیلی و مسئولیت پذیری تحصیلی با نقش میانجی گری تعارض معلم- شاگرد در دانش آموزان دوره متوسطه شهر تهران انجام شد. روش پژوهش از نوع همبستگی و داده ها از طریق مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شد. جامعه آماری شامل دانش آموزان سال دوم مقطع متوسطه شهر تهران بود که از میان آنان 400 نفر به صورت نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه فرسودگی تحصیلی، پرسشنامه مسئولیت پذیری دانش آموزان و پرسشنامه تعارض معلم- شاگرد بود. نتایج پژوهش نشان دادمدل پژوهش برازندگی قابل قبولی با داده ها دارد. تاثیر مستقیم مسئولیت پذیری تحصیلی و تعارض معلم- شاگرد بر فرسودگی تحصیلی در سطح 01/0 معنادار بود و تاثیر غیر مستقیم مسئولیت پذیری تحصیلی با میانجی گری تعارض معلم- شاگرد بر آن در سطح 05/0 معنادار بود.این مدل می تواند رابطه بین مسولییت پذیری و فرسودگی تحصیلی را با میانجی گری تعارض معلم- دانش آموز را به خوبی پیش بینی کند و به منظور پیشگیری مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: فرسودگی تحصیلی، مسئولیت پذیری تحصیلی، تعارض معلم - شاگرد
  • آرمین محمودی * صفحات 116-130
    تولد کودک عقب مانده ذهنی به عنوان یک بحران، می تواند به شکل عمیق بر ارتباط ها و کنش های خانواده اثر بگذارد و خانواده هایی می توانند با بحران ها به خوبی سازگار شوند که روابط باز، موثر و دائمی داشته و در نقش هایشان انعطاف پذیرباشند. این مطالعه با هدف نیمرخ روانشناختی مادران کودکان عقب مانده ذهنی و عادی شهر یاسوج انجام شد. این مطالعه از نوع مقایسه ای می باشد. جامعه آماری، مادران کودکان عقب مانده ذهنی و مادران کودکان عادی مدارس شهر یاسوج بودند، 140 نفر شامل؛ 70 نفر مادران کودکان عقب مانده ذهنی و 70 نفر مادران کودکان عادی پس از کسب رضایت آگاهانه در مطالعه شرکت نمودند، نمونه گیری به روش آسان و با مراجعه به دبستان کودکان استثنایی و یک دبستان کودکان عادی که به تصادف از مدارس دولتی یاسوج انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه پذیرش و عمل، مقیاس نارسایی شناختی و مقیاس نارسایی هیجانی تورنتو استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تی و آنالیز واریانس یک طرفه استفاده شد. از دانش آموزان مورد مطالعه را 89 نفر(64 ٪) پسران و 51 نفر(36 ٪) دختران بودند. یافته ها نشان داد نمرات مادران دارای کودک عقب مانده در متغیرهای نارسایی شناختی نارسایی هیجانی، ابعاد آنها و اجتناب تجربی از مادران دارای کودک عادی بالاتر است(01/0≥P). نتایج مطالعه نشان داد که بین مادران کودکان عقب مانده ذهنی و مادران کودکان عادی از لحاظ نارسایی شناختی و نارسایی هیجانی و اجتناب تجربی تفاوت معنی داری وجود دارد. مادران کودکان عقب مانده ذهنی نسبت به گروه دیگر از شیوه های منفی و ناکارآمد مقابله با فشار روانی به میزان بیشتری استفاده می کنند. این مادران با به کار بردن شیوه های منفی و ناکارآمد، فشار روانی را در خود افزایش می دهند.
    کلیدواژگان: نیمرخ روانشناختی، اجتناب تجربی، نارسایی شناختی، نارسایی هیجانی
|
  • A. Sabet *, S. Razeghi, A. Hashemi Pages 1-18
    This study aims to provide structural equation model of psychological variables affecting organizational silence was reduced. This study is among the applied research and in terms of methods, as research is descriptive and cross-sectional study is temporally type. To collect data reliability was assessed using Cronbach's alpha coefficient and its validity, using confirmatory factor analysis technique, was approved. Then the model parameters are obtained and the research hypothesis significance test this technique is based on the results of structural equation modelling using LISREL software were discussed. The results of tests showed that all psychological variables direct and significant effect on organizational silence. The variable path coefficient -0/28 conscience with the greatest impact on organizational silence and then to track the efficacy of employees by a factor of -0/22, Extroversion and optimism path coefficient varies by a factor of -0/18 and- 0/15 path has the greatest impact on organizational silence.
    Keywords: Organizational Silence, Conscientiousness, Self-Efficacy, Optimism, extroversion
  • S. Rajabi *, Kh Alimoradi, N. Moradi Pages 19-48
    Religious behavior has a positive value in addressing the significant points of life. Spirituality leads to inner peace, to find meaning and hope, satisfaction with life and increase ability to control their inner emotions and others, and in fact improve the level of emotional intelligence in elderly population. The aim of this study was to determine the relationship between spiritual well-being and marital satisfaction with the role of emotional intelligence orientation differentiation in a group of women. The sample consisted of 176 women in the province who were selected by systematic sampling, respectively. spiritual well-being questionnaire for data collection and Ellison (1982) Questionnaire and Enrich marital satisfaction (Olson et al., 1989), Schutte Emotional Intelligence Scale (Schutte et al., 1998) and their differentiation questionnaire and Friedlander (1998) was used. The data obtained were analyzed with methods Amos. The results of this study showed that between spiritual well-being and marital satisfaction VasthAy role of emotional intelligence and its differentiation there is a significant positive relationship. The results of structural equation modeling analysis showed that emotional intelligence and differentiation your ParhAy are the mediating variables. For spiritual well-being indirectly (by strengthening their emotional intelligence and differentiation) and can directly boost sexual satisfaction. So it can be said that emotional intelligence and spiritual well-being of their differentiation is effective also on the other hand, marital satisfaction is also affected by EI and its differentiation (01 / 0p≤). Spiritual well-being by creating peace, hope, meaning and positive attitude to life, life satisfaction of elderly.
    Keywords: Spiritual Well-Being, Marital Satisfaction, Emotional Intelligence, self-differentiation
  • A.B. Fatehi, M. Fooladchang *, F. Abedi Pages 49-70
    The present study investigated a model of the antecedents of assertiveness. In this model, family function dimensions were considered as exogenous variables, assertiveness as endogenous variable, and self-regulation as mediators. 265 students (121 girls and 144 boys) were selected from high school students of city Abarkuh by multistage cluster sampling method. For Data collection used from Three questionnaires: Family function (Epstein, Baldwin, & Bishop, 1983), behavioral self – regulation (Brown, Miller, & Lawendowski, 1999) and Assertiveness (Gambrill, & Richey, 1975). The hypothetical model was tested by path analysis and significance of the meditational effects were examined by Bootstrap method. The results indicated that the problem solving, emotional engagement and Behavior control dimensions of family functions were positive significant predictors of assertiveness indirectly through behavioral self-regulation as a mediator. Also, behavioral self – regulation was a significant positive predictor of assertiveness. The findings were discussed in terms of the applications for parents and increasing assertiveness in students.
    Keywords: Family Function_behavioral self – regulation_assertiveness
  • R. Nikpour *, P. Kadivar, M.H. Abdollahi, Gh Sarami Pages 71-88
    The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of conversation based approach training on theory of mind and meta knowledge of reading . in a quasi experimental design ( pre test post test and fallow up with control group ) , 44 elementary boy students( 24 for first study and 20 for second) was selected through cluster sampling and convenience sampling in order . each participant in each group fill out strange stories , comprehension test and meta comprehension test . In first study 24 students ( mean age of 9 to 10) randomly assign in experimental and control group. Data was analyzed through analysis of covariance (ANCOVA). and analysis of gain scores. Result show that in both study children in the experimental group performed significantly better on the ToM task at post-test and follow-up. Furthermore the generalization of training effect on meta knowledge was seen only in 9 to 10 year olds students.
    Keywords: training theory of mind, meta knowledge of reading, conversation based approach
  • A. Taghipour, K. Bashlideh *, S. E. Hashemi, A. Neami, S.A. Marashi Pages 89-100
    Work, particularly under stressful conditions, leads to physical and mental strain reactions. To bring this strain process to an end, recovery is needed. The aim of this study was to determine the effectiveness of job demand`s recovery on staff`s recovery experience (mental detachment, relaxation, mastery experience and control).This was experimental study in which the pretest-posttest design with control group was used. The study population included all male employees of Ahvaz National Drilling Company which 30 persons were selected for hypothesis testing and 80 persons were selected for validate the questionnaire by Simple random sampling. “Recovery Experience Questionnaire” was used to measure variables. 10 training sessions were held for 2 hours during 5 weeks. Due to lack of regression homogeneity assumption for doing covariance analysis, analysis of variance was performed on difference scores between pre-test and post-test of dependent variables.Results showed between experimental and control groups in pre-test and post-test difference scores of relaxation, experience mastery, mental detachment and control had significant difference (p
    Keywords: recovery experience, relaxation, experience mastery, mental detachment
  • Mojgan Sepahmansuor * Pages 101-116
    Students in the learning process, due to stress, curriculum press or other psychological factors, show a state of emotional exhaustion, depersonalization and sense of low personal achievement. This research was aimed to investigating the casual relationshipbetween academic burnout and academic responsibility and mediating role of teacher-student conflict in students. The current research was conducted by correlation method and analyzed by structural equations modeling. Statistical population was involved the high school students in Tehran that 400 people of those was selected through multistage sampling. The instruments were academic burnout questionnaire (Bresó, Salanova, & Schaufeli, 2007), responsibility of students questionnaire (Ne’mati, 2008) and teacher-student conflict questionnaire (Lopez, & et al, 2006). This model fit to data. The direct effect of academic responsibility and teacher-student conflict on academic burnout are significant at 0.01 level. Indirect effect of academic responsibility on academic burnout with mediating teacher-student conflict is significant at 0.05 level and This model can predict the effective factorson academic burnout and can be used for preventing of academic burnout.
    Keywords: Academic burnout, academic responsibility, teacher-student
  • A. Mahmoudi * Pages 116-130
    The purpose of this study was to investigate the effect of touch on depression in children. To this end, 20 girls and 20 boys aged 12-7 years were selected using cluster sampling from 20 centers under support of well-fare organization of Kerman. The research method is quasi-experimental (pre-test and post-test). After selecting the subjects ,Children's Depression Scale-Parent Questionnaire (CDS-P) by Lang and Tisher (1987) was employed and Children whose marks were over 175 were selected.Then,touch intervention (patting, punching, kissing, embracing, tickling and grooming) on children was done by teachers Daily for 60 minutes. After ten weeks touch intervention, CDS-P was administered again.The results of t test are shown that touch intervention was effective (p= 001) in decreasing the depression among children and in all of the subscale of CDS-P except Miscellaneous P Items. Moreover: repeated measure ANOVA revealed that the interaction effect between touch and care duration in decreasing of depression was found significant.According to the results, it is recommended to use the touch technique to treat and reduce depression in children.
    Keywords: Touch, Depression, Children