فهرست مطالب

نشریه یافته های نوین در علوم زیستی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعیده افریشم *، ارسطو بدویی دلفارد، عبدالحمید نمکی شوشتری، زهرا کرمی، سعید ملک آبادی صفحات 288-298
    آلفاآمیلازها، مهم ترین و پرکاربردترین آمیلازها در صنعت نشاسته هستند. در میان آلفاآمیلازها، انواع گرمادوست به دلیل پایداری و فعالیت در دماهای بالا مهم ترند. این آنزیم ها به وسیله میکروارگانیسم های گرمادوست ازجمله باکتری ها تولید می شوند. آلفاآمیلازهای گرمادوست در صنایع مختلف از جمله فرآوری نشاسته، مواد شوینده و سوخت زیستی کاربرد دارند. در این تحقیق، باکتری های مولد آلفاآمیلاز گرمادوست از چشمه های آب گرم روستای گروه واقع در استان کرمان شناسایی و جداسازی شدند. براساس نتایج غربال گری در محیط اختصاصی مایع و جامد، سویه AT59 به منزله سویه برتر انتخاب شد. بررسی های مورفولوژیکی، بیوشیمیایی و مولکولی 16S rDNA نشان داد این سویه به جنس باسیلوس تعلق دارد و گرم مثبت، کاتالاز مثبت، هیدرولیزکننده کازئین و تخمیرکننده قند های لاکتوز و ساکاروز است. نتایج بهینه سازی محیط تولید آنزیم نشان داد در میان منابع کربن، نیتروژن و یون تحت بررسی، نشاسته (1 گرم بر لیتر)، ژلاتین (2 گرم بر لیتر) و سولفات منیزیم (یک گرم بر لیتر)، بیشترین اثر افزایشی را بر تولید آلفاآمیلاز سویه AT59 داشته اند. علاوه براین، بیشترین تولید آنزیم این سویه در محیطی با 5 pH به دست آمد. این آلفاآمیلاز به ترتیب بیشترین فعالیت و پایداری را در دماهای 80 و 70 درجه سانتی گراد داشته اند. این یافته ها پیشنهاد می کند این آنزیم پتانسیل زیادی برای استفاده در صنعت نشاسته دارد.
    کلیدواژگان: آنزیم های گرمادوست، تولید، چشمه آب گرم، غربال گری
  • ایوب مزارعی *، سیدمحسن موسوی نیک، لیلا فهمیده صفحات 299-309
    ترکیبات فنولیک، به ویژه آنهایی که منشا گیاهی دارند به دلیل ویژگی های آنتی اکسیدانی، بخش اساسی رژیم غذایی انسان را تشکیل می دهند. آنتی اکسیدان ها قادرند سیستم های زیستی (اسیدهای نوکلئیک، پروتئین ها، لیپیدها و لیپوپروتئین ها) دربرابر رادیکال های آزاد و گونه های فعال اکسیژن محافظت کنند. برخی گیاهان دارویی حاوی مقادیر زیادی از آنتی اکسیدان ها هستند که مصرف آنها می تواند بر سلامتی انسان موثر باشد. هدف این تحقیق، بررسی تاثیر روش استخراج غرقابی بر میزان استخراج ترکیب های فنلی، فلاونوئیدی و فعالیت آنتی اکسیدانی سیزده گیاه دارویی (آویشن شیرازی، کلپوره همدانی، بومادران شیرازی، بومادران، آویشن کوهی، بنه، برنجاسف، کاکوتی، درمنه، بابونه، زعفران، زوفا و افسنطین) در چهار حلال استخراجی (آب، متانول، استون و اتانول) است. براساس نتایج این تحقیق حلال متانولی بیشترین و حلال آبی کمترین میزان ترکیب های فنولی، فلاونوئیدی و قدرت مهار رادیکال های آزاد را نشان داد. براساس نتایج، میزان فنول و فلاونوئید در عصاره متانولی گیاه آویشن شیرازی بیشترین و در عصاره آبی گیاه افسنطین کمترین مقدار بوده است. نتایج آزمون به دام اندازی رادیکال های آزاد دی فنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH) نشان داد که بیشترین و کمترین فعالیت آنتی اکسیدانی به ترتیب در عصاره متانولی گیاه آویشن شیرازی و عصاره آبی گیاه افسنطین بود؛ بنابراین، می توان گفت انتخاب نوع حلال تاثیر زیادی بر میزان استخراج ترکیب های فنلی، فلاونوئیدی و مهار رادیکال های آزاد دارد.
    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، استخراج غرقابی، افسنطین، رادیکال های آزاد
  • سمیه قاسمی * صفحات 310-319
    این مطالعه با هدف بازیافت خاک اره و پودر خون با استفاده از کرم خاکی Eisenia foetida و بررسی روند تغییرات برخی ویژگی های بیوشیمیایی این ضایعات آلی، طی فرایند ورمی کمپوست سازی انجام شد. پودر خون به مقدار صفر، 5 و 10 درصد وزنی با خاک اره مخلوط شد و به مدت چهار ماه اجازه داده شد تا به ورمی کمپوست تبدیل شود. در زمان های 1، 2، 3، 4، 6، 8، 12 و 16 هفته پس از اضافه کردن کرم خاکی به بسترها، فعالیت میکروبی (تنفس پایه)، pH، هدایت الکتریکی (EC)، مقدار کربن آلی، نیتروژن کل و نسبت C:N اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تاثیر زمان، پودر خون و اثر متقابل آنها بر تمام پارامترهای تحت بررسی معنی دار است. با افزایش زمان انکوباسیون ، مقدار تجمعی کربن معدنی شده، نیتروژن کل و EC تمام تیمارهای ورمی کمپوست در مقایسه با ضایعات اولیه افزایش یافت، اما کربن آلی، C:N و pH روند کاهشی نشان دادند. اضافه کردن پودر خون به بستر خاک اره باعث افزایش سرعت معدنی شدن کربن، EC و نیتروژن کل شد، درحالی که pH، کربن آلی و نسبت C:N کاهش یافت. در پایان زمان انکوباسیون، تیمار خاک اره حاوی 10 درصد پودر خون، دارای بیشترین مقدار دی اکسید کربن آزاد شده (1/142 میکرو گرم کربن بر گرم)، EC (7/3 دسی زیمنس بر متر) و نیتروژن کل (24/2 درصد) و کمترین مقدار pH (6/6)، کربن آلی (5/22 درصد) و C:N (4/12) بود. براساس نتایج این مطالعه، فرایند ورمی کمپوست سازی می تواند به منزله روش ایمن و مطمئن، برای دفع خاک اره و پودر خون استفاده شود.
    کلیدواژگان: تجزیه بیوشیمیایی، سرعت تجزیه، ضایعات آلی، کرم خاکی، نسبت کربن به نیتروژن
  • بهنام حمزه *، مریم نوبخت، یونس عصری، غلامرضا بخشی خانیکی صفحات 320-328
    سرده زالزالک (L. Crataegus) پراکنش وسیعی در ایران دارد. افراد گونه .Crataegus meyeri Pojark در مناطق مختلف تفاوت های ریخت شناختی زیادی را نشان می دهند. این مقاله اثر برخی عوامل اقلیمی را بر صفات ریختی این گونه تحت مطالعه قرار می دهد. 75 نمونه هرباریومی جمع آوری شده از نه استان کشور، درقالب دو دسته صفات کمی و کیفی اندازه گیری شدند. تجزیه و تحلیل آماری داده های اقلیمی و صفات ریخت شناختی نشان داد که باد و دما بیشترین اثر را بر تنوع صفات ریختی شامل پهنک برگ شاخه های کوتاه و شاخه های گل دهنده، پوشش کرکی سطح میوه و شکل قاعده میوه داشته اند. رطوبت نسبی نیز با شکل قاعده میوه ارتباط داشته است. صفات کمی مربوط به پهنک برگ شاخه های کوتاه و گل دهنده بیشترین هم بستگی و پهنک برگ شاخه های طویل کمترین هم بستگی آماری با داده های اقلیمی نشان داده اند.
    کلیدواژگان: آسیای جنوب غربی، بوم شناسی، تنوع، گل سرخیان، همبستگی
  • خدیجه باقری، سمیرا شهبازی *، حامد عسکری، شیده موجرلو، فرنگیس امیرلو صفحات 329-336
    گونه های سرده Trichoderma ازنظرتولید سلولاز با فعالیت آنزیمی بالا بسیار شناخته شده هستند. با وجود تولید آنزیم های سلولازی متنوع در قارچ تریکودرما، به علت عمل کرد آنزیمی پائین و هزینه زیاد تولید، استفاده از آنزی م های سلولازی آنها در تبدیل زیستی پسماندهای سلولزی چندان موفقیت آمیز نبوده است. تحقیق حاضر با هدف دست یابی به جدایه های موتانتی از گونه Trichodera viride با توان تولید بیشتر آنزیم سلولاز با استفاده از القای جهش با پرتو گاما انجام گرفته است. سوسپانسیون اسپور قارچ در اپتیمم دوز 250 گری تحت پرتوتابی با گاما قرار گرفت. اسپورهای جوانه زده به منظور بررسی پایداری پنج بار واکشت شدند و از بین آنها جدایه های موتانت با قابلیت اسپورزایی بهتر انتخاب شدند. فعالیت سلولازی با استفاده از سوبستراهای سلولزی کاغذ صافی واتمن شماره یک، کربوکسی متیل سلولز، آویسل، سلولز باکتریایی و سلولز کلوئیدی و براساس دستورالعمل IUPAC سنجیده شد. پروفایل پروتئین های سلولازی جدایه های موتانت با آزمون SDS-PAGE بررسی شد. بیشترین فعالیت سلولاز کل و فعالیت آنزیم آویسلاز به ترتیب با 43/92 و 40/74 U/mg در جدایه موتانت M21 و بیشترین فعالیت اندوگلوکانازی در جدایه موتانت M18 مشاهده شد. به طور کلی کاربرد اشعه گاما در 38 درصد از جدایه های جهش یافته به افزایش معنی دار در فعالیت سلولازی منجر شد. همچنین، از این روش به منزله روشی ساده و کارآمد برای دست یابی به جدایه های موتانتی می توان استفاده کرد که توانایی تولید مقادیر بالای آنزیم و دیگر متابولیت های میکروبی را داشته باشند.
    کلیدواژگان: الکتروفورز، پرتوتابی، سلولز، کربوکسی متیل سلولز
  • فریبا نوعدوست *، سمیه دهداری، دامون رزمجویی، راهله احمدپور، پروانه شوکت صفحات 337-352
    گونه گیاهی کمای سازوئی (Ferula stenocarpa) گیاهی است پایا از تیره کرفسیان با ارتفاع حدود 2 متر که در دمای زیاد ناحیه رویشی سودانی رشد می کند. هدف از این تحقیق، مطالعه بوم شناسی فردی گونه انحصاری ایران به نام کمای سازوئی در استان خوزستان است. ابتدا، نقشه رویشگاه تهیه شد و ویژگی های رویشگاهی شامل پستی و بلندی، اقلیم، ویژگی های خاک، گونه های همراه، فنولوژی، سیستم ریشه، مطالعات و تشریحی این گونه بررسی و گزارش شد. نتایج نشان داد که این گونه در دامنه ارتفاعی 159 تا 850 متر از سطح دریا با متوسط بارندگی 4/112 تا 9/482 میلی متر و متوسط دمای سالانه، 47/24 تا 93/25 درجه سانتی گراد رویش دارد و به لحاظ جهت شیب تقریبا محدودیتی ندارد ولی شیب های 40 تا 60 درصد را ترجیح می دهد. در خاک هایی با بافت لومی، لومی رسی تا لومی سیلتی و غیرشور و از نظر مواد آلی و عناصر غذایی نیتروژن و فسفر فقیر می روید. هدایت الکتریکی خاک رویشگاه 1-72/0 دسی زیمنس بر متر و اسیدیته آن در حدود 47/7 تا 85/7 است. رشد رویشی گیاه اواسط اسفندماه، زمان ظهور گل ها اواسط فروردین و شروع بذردهی گیاه هفته آخر اردیبهشت است و بذرها تا اوایل خردادماه ریزش می کنند. این گونه فقط از طریق بذر تکثیر می شود. دانه گرده این گیاه دوکی شکل و بیضوی، با سه شیار شکاف مانند است. کمای سازوئی در رویشگاه های خود تیپ غالب را تشکیل نداده و به صورت منفرد و پراکنده و لک های مشاهده شده است که از نابودی عرصه های طبیعی این گیاه به دلیل چرای بیش از حد حکایت دارد.
    کلیدواژگان: آت اکولوژی، تیره چتریان، تیره کرفسیان، فنولوژی، گونه انحصاری
  • سیامک یاری *، رویا کرمیان، مصطفی اسدبیگی، علی نامداری صفحات 353-360
    هدف این مطالعه بررسی اثر حمایتی عصاره هیدرواتانولی بخش هوایی (برگ و ساقه) گیاه باباآدم بر مسمومیت کلیوی القاشده رت ها با جنتامایسین بود. 24 سر رت نژاد ویستار به چهار گروه تقسیم شدند. که شامل: گروه کنترل، گروه جنتامایسین (تزریق درون صفاقی 100 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)، گروه جنتامایسین+عصاره (تزریق درون صفاقی جنتامایسین و دریافت دهانی 500 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) و گروه عصاره (دریافت دهانی 500 میلی گرم عصاره به ازای هر کیلوگرم وزن بدن). طول دوره تیمار ده روز بود. مسمومیت کلیوی به روش بیوشیمیایی و هیستولوژیکی بررسی شد. غلظت کراتینین، اوره، مالون دی آلدهید، سوپراکسید دیسمیوتاز و پراکسید هیدروژن خون تعیین شد. به علاوه، بررسی های هیستولوژیکی نیز انجام شد. غلظت اوره، کراتینین، مالون دی آلدهید و پراکسید هیدروژن در سرم خون حیوانات تیمارشده با جنتامایسین به طور معنی داری بالا و فعالیت سوپراکسید دیسمیوتاز به طور معنی داری پایین بود. درحالی که تیمار هم زمان عصاره شاخص های بیوشیمیایی مسمومیت کلیوی را کاهش داد. بررسی هیستولوژیکی نکروز و ریزش سلول های اپی تلیالی لوله های پیچیده نزدیک واقع در بخش قشری کلیه حیوانات تیمارشده با جنتامایسین را نشان داد. درحالی که تیمار هم زمان عصاره با جنتامایسین، تخریب بافتی کمتری را نشان داد. نتایج حاکی است که تیمار با باباآدم می تواند مسمومیت القاشده با جنتامایسین را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: بافت کلیه، پراکسیدهیدروژن، رت، کرآتینین، مالون دی آلدهید
  • صدیقه کلیج، ژیلا محمدجانی، علیرضا نقی نژاد * صفحات 361-372
    انگور وحشیVitis vinifera subsp. sylvestris ازجمله آرایه های گیاهی نادر در اروپا و ایران محسوب می شود که زیستگاه آن در مواجهه با عوامل تهدید، به شدت محدود شده است. زیرگونه مزبور (V. v. subsp. vinifera) از سه منطقه مختلف در استان مازندران شامل نواحی ساحلی میانکاله بهشهر، کوهپایه های آمل و مناطق جنگلی حاشیه ای حسن آباد چالوس و و زیر گونه زراعی از بابلسر جمع آوری شد. 41 صفت آناتومیکی برگ و دمبرگ به همراه عوامل مهم اکولوژیکی چون خاک و اقلیم تحت مطالعه قرار گرفت. صفات آناتومیکی پهنک و دمبرگ در تفکیک زیرگونه وحشی از زیرگونه زراعی تاثیر داشت. تمامی فاکتورهای خاکی، اقلیمی و توپوگرافیک بویژه ارتفاع و میزان بارش سالیانه بین چهار ایستگاه تحت مطالعه از اختلاف معنی داری برخوردار بودند. میانگین دمای گرمترین ماه سال و درصد رس و آهک خاک بیشترین همبستگی را با ویژگی های آناتومیکی داشتند. با توجه به نتایج به دست آمده، صفات کمی آناتومیکی در جداسازی زیرگونه های وحشی و زراعی انگور و همچنین بین جمعیت های زیرگونه وحشی نقش داشته است. تغییرات کمی آناتومیکی در این جمعیت ها به نوعی بازتابی از شرایط اقلیمی و ادافیکی مختلف حاکم بر زیستگاه های آنها است.
    کلیدواژگان: سلول های روزنه، گونه نادر، عوامل ادافیکی، عوامل اقلیمی، منطقه هیرکانی
  • سعید ضیایی نژاد *، دونالد لاوت، علی آبرومند صفحات 373-379
    مطالعات آنتوژنیک دستگاه گوارش یکی از مطالعات پایه ای و مهم در بحث تغذیه آبزیان پرورشی است. در این تحقیق نمونه های میگوی سفید غربی در مراحل مختلف تکاملی (از ناپلی 1 تا پست لارو 120) برای سنجش فعالیت آنزیم های گوارشی تحت بررسی قرار گرفتند. براساس نتایج، در تمام مراحل تکاملی فعالیت آنزیم های تریپسین، آمیلاز و لیپاز وجود داشت. نتایج نشان داد که اوج فعالیت ها برای تمام آنزیم ها در مراحل لاروی در اواخر مرحله زوآ (Z3) اتفاق افتاد و فعالیت های کمی در مرحله متامورفوژ وجود داشت. در طول مرحله تکامل پست لاروی، فعالیت آمیلاز و لیپاز افزایش یافت درحالی که تریپسین تا هفته هجدهم پست لاروی ثابت ماند. این تغییرات در فعالیت آنزیم های گوارشی در مراحل مختلف زیستی ممکن است هم منعکس کننده تغییری تکاملی در سنتز آنزیم یا اثر ثانویه ناشی از تغییر عملکرد و اندازه نسبی روده در طی تمایز باشد.
    کلیدواژگان: آمیلاز، تریپسین، عصاره آنزیمی، لیپاز
|
  • Saide Afrisham *, Arastoo Badoei-Delfard, Abdolhamid Namaki Shoushtari, Zahra Karami, Saeid Malek-Abadi Pages 288-298
    Alpha-amylases are the most important amylases used in industry. Among them, thermophilic alpha-amylases are of particular importance, which is due to their activity and stability in high temperatures. These enzymes produced by thermophile micro-organisms including bacteria. These thermophilic alpha-amylases are used in various industries such as processing of starch as well as production of detergents and biofuels. In this research, the bacteria which produce the thermophilic alpha-amylases were isolated and characterized in hot springs of Gorooh village in Kerman province. According to the results of screening on the specific liquid and solid media, AT59 was selected as the best strain. Morphological and biochemical characterization of the isolated strain indicated that it belonged to Bacillus sp. and was gram-positive, catalase positive, casein hydrolyzing and acid producing from lactose and sucrose. The results obtained from the optimization of the enzyme production medium showed that among the carbon, nitrogen and ion sources investigated, starch (1 gr/l), gelatin (2 g/l) and magnesium sulfate (1 g/l) had the most increasing effect on the production of AT59 alpha-amylase. Moreover, the highest enzyme production was obtained at pH 5. This enzyme also demonstrated the highest degree of activity and stability in 80 and 70 ℃, respectively. These findings suggested that this enzyme has a considerable potential for use in starch industry.
    Keywords: hot spring, production, screening, thermophilic enzymes
  • Ayuob Mazaraie *, Seyed Mohsen Mousavi-Nik, Leila Fahmideh Pages 299-309
    Phenolic compounds, especially those with plant origin, constitute an essential part of the human diet due to their antioxidant properties. Antioxidants protect biological systems (nucleic acids, proteins, lipids, lipoproteins) against free radicals and reactive oxygen species. Some medicinal plants contain so high amounts of antioxidants that their use can be considerably effective for human health. The aim of this study was to evaluate the effect of flooding extraction method on phenolic compounds, flavonoids and the level of free radical scavenging properties of medicinal plants including Thyme, Hamadani Yarrow, Shirazi mountain thyme, Yarrow, Chamomile, Saffron corm hyssop Sagebrush, wormwood, Artemisia and Ziziphora clinopodioiedes, in four extraction solvents including water, methanol, acetone and ethanol. The results showed that methanol and water solvents had the highest and the lowest total phenolic, flavonoid and antioxidant activity, respectively. The results also showed that methanol extraction of Shirazi thyme and water extraction of Wormwood plant had the highest and the lowest phenol and flavonoids contents, respectively. The results of trapping the free radicals of DPPH indicated that the methanol extract of Shirazi thyme and aqueous extract of wormwood had the highest and the lowest inhibition activities, respectively. Therefore, the selection of solvent type can affect the rate of the extraction of phenolic compounds, flavonoids and antioxidant activity.
    Keywords: Artemisia absinthium, flooding extraction, free radicals, Zataria multiflora
  • Somayeh Ghasemi * Pages 310-319
    This study aimed to recycle sawdust and blood powder using Eisenia foetida earthworm and investigate some biochemical changes of these waste materials during vermicomposting. Blood powder was mixed with sawdust in proportions of 0, 5 and 10% and the mixture was allowed to pass through earthworm guts for four months. At intervals of 1, 2, 3, 4, 6, 8, 12 and 16 weeks, the biological activity (i.e. basal respiration), pH, EC, total organic carbon, total nitrogen and C:N ratio were determined. The results showed that the period of time, the concentration of blood powder and the interaction between these two significantly affected all parameters. As the incubation time increases, the cumulative amount of mineralized carbon, the total nitrogen and EC increase in all vermicompost treatments whereas organic carbon, C:N ratio and pH decreased. Adding blood powder to sawdust bed resulted in an increase in carbon mineralization rate, EC and total nitrogen while pH, organic carbon and C: N ratio decreased. At the end of incubation time, the treatment of sawdust with 10 % blood powder resulted in the highest amount of released CO2 (142.1 µg C g-1), EC (3.7 dS m-1) and total nitrogen (2.24 %) and the lowest amount of pH (6.6), organic carbon (22.5 %) and C: N ratio (12.4). According to the results, the process of vermicomposting can be used as a safe method for the disposal of sawdust and blood powder.
    Keywords: analysis speed, biochemical analyses, C:N ratio, earthworm, organic waste
  • Behnam Hamzehee *, Maryam Nobakht, Younes Asri, Gholamreza Bakhshi Khaniki Pages 320-328
    The genus Crataegus L. has a wide distribution in Iran. Induviduals of Crataegus meyeri Pojark. show morphological variations in different regions. In this research, the effects of climatic variations on morphological traits of C. meyeri were studied. Seventy five specimens collected from nine provinces of Iran were measured in two sets of quantitative and qualitative traits. Statistical analysis of climatic data and morphological traits showed that wind and temperature were the most effective factors affecting the variety of morphological traits including leaf blade of short shoot and flowering shoot, indumentum of fruit surface and fruit shape. Relative humidity has also been correlated with the shape of the fruit base. Quantitative traits of leaf blade of short shoots and flowering shoots showed the highest correlation and leaf blade of elongate shoots with the least statistical correlation with climatic data.
    Keywords: correlation, ecology, Rosaceae, south west Asia, variation
  • Khadijeh Bagheri, Samira Shahbazi *, Hamed Askari, Shide Mojerlou, Farangis Amirlou Pages 329-336
    Trichoderma species have been famous for production of cellulases with relatively high enzymatic activity. However, attempts to use their cellulolytic enzymes in the bioconversion of cellulosic wastes have not been successful because of high cost of production and low enzymatic yields. This study aimed to obtain gamma-induced mutants of T. viride with enhanced extracellular cellulase production. Spore suspensions were exposed to γ-rays at 250 Gy as optimum dose. After irradiation, all germinated spores were grown onto PDA plates and mutant strains with better sporulation were selected and subcultured five times to test their stability. Cellulase activity was tested using Whatman No. 1 filter paper, carboxymethyl cellulose, avicel, bacterial cellulose and walseth cellulose according to the IUPAC recommendation. Extracellular proteins profiles of mutant strains were studied via SDS-PAGE. The maximum activity of total cellulase and avicelase were observed in the isolate of M21 (92.43 and 74.40 U/mg, respectively) and maximum endo-glucanase activity was observed in M18 mutant. The results of this study showed that the application of gamma ray led to a significant increase in Cellulose activity of 38 percent of mutant strains. Thus, this method could be used as a simple and efficient way to achieve strains with the ability to produce high levels of enzymes and other biological metabolites.
    Keywords: carboxy methyl cellulose, cellulose, electrophoresis, irradiation, mutation
  • Farib Noedoost *, Somaye Dehdari, Damon Razmjoei, Rahele Ahmadpour, Parvaneh Shoukat Pages 337-352
    Ferula stenocarpa from Apiaceae family is a perennial plant with about 2 meters height, which grows in the high temperature of sudanian regions. This research was aimed to investigate the autecology of an endemic plant to Iran, Ferula stenocarpa, in Khuzestan province. Initially, the habitat map was prepared and characteristics of the species habitat including topography, climate, soil properties, companion species, palynology, anatomical studies were determined. In addition, the phenology stage and root system was investigated. The results show that this species is distributed in the altitudes ranging from 159 to 850 m.a.s.l., with the mean annual precipitation of 112.4 to 482.9 millimeters and mean annual temperature of 24.47 to 25.93 ºC. This plant species is found in habitats with different topographic aspects and no slope limitations with slopes 40-60% as preferred slopes. Soil texture was loam, clay loam and silty loam, weak alkaline, and poor in phosphorus and nitrogen. Electrical Conductivity is 1-0.72 ds/m and soil pH of 7.47-7.85. The vegetative growth of this species starts from mid-March. The flowers appear in April and seeds ripen in late on May. The plant propagates only by seeds. Pollen is prolate, elliptic and tricolporate. The destruction of natural habitats of this plant due to overgrazing causes that we find this plant as individual and scattered spots in their natural habitat.
    Keywords: Apiaceae, autecology, endemic species, phenology, Umbellifereae
  • Siamak Yari *, Roya Karamian, Mostafa Asabbeigi, Ali Namdari Pages 353-360
    This study aimed to investigate the protective effect of Arctium lappa (AL) on gentamicin (GM)-induced nephrotoxicity in rats. Twenty-four Wistar rats were divided into four groups including: control group; GM group (intrapritoneal injection, IP, of 100 mg/kg GM B.W.); GM group (received IP injection of 100 mg/kg GM and 500 mg/kg AL orally) and AL group (received 500 mg/kg AL orally). The experimental period lasted for 10 days. Nephrotoxicity was biochemically and histologically evaluated. The concentrations of creatinine, urea, malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD) and peroxide hydrogen (H2O2) in the serum samples were determined. Moreover, histological examinations were performed. The animals treated with gentamicin showed significantly higher serum urea, creatinine, MDA and H2O2 levels and lower SOD activity. However, co-administration of AL produced amelioration in biochemical indices of nephrotoxicity in serum. Histomorphological examination showed necrosis and desquamation of tubular epithelial cells in the renal cortex in animals treated with gentamicin whereas simultaneous administration of AL and GM reduced histological damages. The data obtained suggest that treatment with AL extract can help to reduce gentamicin-induced nephrotoxicity.
    Keywords: creatinine, hydrogen peroxide, kidney tissue, malondialdehyde, rat
  • Sedighe Kelij, Zhila Mohammadjani, Alireza Naghinejad * Pages 361-372
    Wild grapevine, Vitis vinifera subsp. sylvestris is considered as a rare species in Europe and Iran and possesses restricted distribution due to threatening factors. Natural populations of wild grapevine in the north of Iran were evaluated in three wild areas of coastal and plains areas of Miankaleh, submontane areas of Amol and the forest patches of Kojour and a cultivated sample of crop grapevine, V. v. subsp. vinifera in Babolsar. A total of 41 anatomical traits and important ecological factors such as soil and climatic variables were investigated and included in further analyses. Anatomical characteristics of leaf blade and petiole had the most important impact on the separation of wild and the cultivated taxon. All the soil and climatic factors, particularly altitude and annual rainfall were significant between studied stations. Mean temperature of the warmest month along with soil clay and calcareous percentage had the highest effect and relationship with the anatomical traits. Based on the current result, anatomical characters can be used for separation between wild and cultivated populations. They are also effective in separation of different populations of wild grapevine. Quantitative anatomical changes in the studied populations are reflection of the different soil and climatic conditions of their habitat.
    Keywords: climatic factors, Hyrcanian area, rare species, soil factors, stomata
  • Saeed Ziaeinejad *, Donald Lovett, Ali Abroumand Pages 373-379
    Gastrointestinal ontogenetic studies constitute one of the basic and important investigations related to the nutrition of aquatic animals. In this investigation, specimens of the western white shrimp (Litopenaeus vannamei) at different developmental stages (from nauplius 1 to postlarvae 120) were assayed for the activities of digestive enzymes. According to the results, at all developmental stages, trypsin, amylase, and lipase enzymes were found to be active. In addition, the peak activities of all enzymes were revealed to occur during the late zoea larval stages (Z3). On the other hand, minimum activities were observed to occur at metamorphosis. During the postlarval developmental stages, amylase and lipase activities increased steadily, whereas the trypsin activity was more or less constant up to the eighteenth week. In conclusion, ontogenetic change in digestive enzyme activity may reflect either a developmentally cued change in enzyme synthesis or a secondary effect of change in the function and relative size of the midgut during its differentiation.
    Keywords: amylase, enzyme extracts, lipase, trypsin