فهرست مطالب

نشریه روانشناسی معاصر
سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد ستایشی اظهری*، رسول حشتمی، صفر علی دهقان صفحات 3-18
    یکی از عوامل موثر بر مشکلات بین فردی، تجربه های اولیه فرد با والدین خود در زمان کودکی است. این تجربه ها در شکل گیری دلبستگی تاثیر بسزایی دارد. در این پژوهش نقش واسطه ای انحرافات شناختی بین فردی در رابطه بین سبک های دلبستگی و مشکلات بین فردی مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور 214 نفر به پرسشنامه سبک های دلبستگی کولینز و رید (RASS) ، پرسشنامه انحرافات شناختی بین فردی (ICDS) و پرسشنامه مشکلات بین فردی (IIP-32) پاسخ دادند. برای برازش مدل از مدل یابی معادلات ساختاری و برای آزمون مسیر غیرمستقیم از بوت استرپ بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که سبک های دلبستگی و مشکلات بین فردی به ترتیب پیشایند و پیامد انحرافات شناختی بین فردی هستند. نتایج نشان داده است که انحرافات شناختی بین فردی، نقش واسطه ای معناداری در رابطه بین سبک های دلبستگی و مشکلات بین فردی دارد (95/0CFI=، 94/0GFI=، 9/0NFI=، 058/0RMSEA=). بر اساس یافته های پژوهش، سبک های دلبستگی و انحرافات شناختی بین فردی در مشکلات بین فردی دانش آموزان نقش دارد. همچنین، مدل آزمون شده، مدلی مطلوب برای تبیین مشکلات بین فردی دانش آموزان است
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، انحرافات شناختی بین فردی، مشکلات بین فردی
  • فریده سادات حسینی*، علیرضا خرم بخت صفحات 19-37
    بازی های دیجیتالی در سال های اخیر گسترش چشمگیری در میان کودکان، نوجوانان و بزرگسالان سراسر جهان و از جمله در ایران داشته است. به گونه ای که نه تنها میزان علاقه به بازی های دیجیتالی رشد بسیاری داشته، همچنین در سال های اخیر این بازی ها در زمینه های مختلف متنوع تر شده اند. مثلا در این حوزه می توان به ظهور بازی های سه بعدی و دو بعدی اشاره داشت. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر بازی های ویدیویی دو بعدی و سه بعدی بر خلاقیت و مهارت های اجتماعی دانشجویان پسر صورت گرفته است. بدین منظور 45 نفر از دانشجویان دانشگاه خلیج فارس بوشهر از طریق فراخوان انتخاب و پس از همسان سازی، بر اساس نمره هوش و تجربه انجام بازی های ویدیویی، به سه گروه 15 نفره (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) تقسیم شدند. شرکت کنندگان در دو گروه آزمایش، در یک دوره 20 جلسه ای به انجام بازی های ویدیویی دو بعدی و سه بعدی پرداختند. همه شرکت کنندگان در هر سه گروه، مقیاس های خلاقیت تورنس (CT) و مهارت های اجتماعی (SSI) را در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون اجرا کردند؛ و سپس داده ها بر اساس روش آماری تحلیل کوواریانس بررسی شدند. نتایج نشان داد که انجام بازی های ویدیویی دو بعدی و سه بعدی بر مولفه سیالی، و انجام صرفا بازی های ویدیویی سه بعدی بر مولفه انعطاف پذیری از مولفه های خلاقیت تاثیر دارد. علاوه بر این، انجام بازی های ویدیویی دو بعدی بر کنترل اجتماعی از مولفه های مهارت های اجتماعی نیز تاثیر دارد. از یافته های این پژوهش استنباط می شود که انجام بازی های ویدیویی دو بعدی و سه بعدی، از عوامل تاثیرگذار بر خلاقیت (سیالی و انعطاف پذیری) و مهارت های اجتماعی (کنترل اجتماعی) است.
    کلیدواژگان: بازی ویدیویی دو بعدی، بازی ویدیویی سه بعدی، خلاقیت، مهارت اجتماعی، دانشجو
  • طاهره محمودیان دستنایی *، شعله امیری، حمید طاهر نشاط دوست، غلام رضا منشئی صفحات 38-52
    اختلالات خوردن از بیماری های روانی مزمن و رو به رشد است. یکی از انواع فرعی اختلال خوردن پر اشتهای روانی است که به موجب آن، فرد بین رژیم گرفتن افراطی و پرخوری شدید در نوسان است. هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان شناختی و رفتاری بر علائم اختلال خوردن در بیماران پر اشتهای روانی با توجه به پیوند والدینی بوده است. روش کار و مواد این پژوهش بدین شرحند: روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون -پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل بیماران دارای اختلال خوردن مراجعه کننده به مراکز مشاوره و کلینیک های روان درمانی درمانی شهر تهران است که در رده سنی 16 الی 23 سال قرار دارند. تعداد بیماران دارای پرونده پزشکی 72 نفر بوده است. بعد از غربالگری، تعداد 39 بیمار با توجه به تشخیص روانپزشک و ملاک های تشخیصی و آماری اختلالات روانی به روش در دسترس انتخاب شدند. بیماران در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل با توجه به سن و تعداد رفتار جبرانی نامناسب در هفته همتاسازی شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه (1- پیوند والدینی 2- سیاهه اختلال خوردن و 3- طرحواره های یانگ) و مصاحبه تشخیصی بر اساس ملاک های تشخیص اختلال خوردن و تشخیص روان پزشک بود. یافته های این پژوهش از این قرارند: طرحواره درمانی نسبت به درمان شناختی رفتاری در کاهش علائم اختلال خوردن در بیماران دارای پیوند بیش حمایت گر نسبت به مراقبت کم در مولفه نارضایتی از بدن دارای اثربخشی و ماندگاری بیشتری بوده است. (05/0> 001/0: p; 430/0=f). نتیجه این پژوهش این است که بیمارانی با پیوند والدینی بیش حمایت گر به طرحواره درمانی بهتر پاسخ داده- اند، از این رو به درمانگران توصیه می شود که رویکرد طرحواره را با رویکرد های سیستمی و روابط شیء به صورت تلفیقی به کار گیرند.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، درمان شناختی رفتاری، پراشتهایی روانی، پیوند والدینی
  • حمیدرضا عریضی، الهام اسدی * صفحات 53-62
    تفکر استراتژیک به عنوان یکی از قابلیت های اصلی رهبران واجد عملکرد برجسته، اهمیت و درجه پیچیدگی بالایی دارد. کانون ارزیابی از زمره منعطف ترین و جامع ترین ابزارها در جهت سنجش تفکر استراتژیک مدیران است. بر همین اساس، هدف پژوهش حاضر طراحی و اجرای کانون ارزیابی شایستگی تفکر استراتژیک برای مدیران شرکت پالایش و پخش فراورده های نفتی است. به منظور تحقق این هدف، 21 نفر از مدیران سازمان به عنوان نمونه انتخاب شده و پرسشنامه تحلیل سمت حرفه ای و مدیریتی (PMPQ) را تکمیل کردند. سپس تمرین های شبیه سازی مربوط به شغل (تمرین بحث گروهی بدون رهبر، ایفای نقش، ارائه شفاهی و مطالعه موردی) به منظور سنجش ابعاد تفکر استراتژیک (آینده نگری، تفکر سیستمی، فرصت طلبی هوشمندانه و تفکر مفهومی) طراحی شدند. سپس شش نفر از مدیران، توسط 12 ارزیاب متخصص مورد ارزیابی قرار گرفتند؛ و در نهایت با اجرای کانون ارزیابی امتیاز هر بعد در هر تمرین، امتیاز کلی بعد، امتیاز هر تمرین، و امتیاز کلی عملکرد معین شد. همچنین پایایی تمرین ها، اثربخشی تمرین ها و اثربخشی کل کانون ارزیابی نیز بررسی و تایید شده، و نتایج نشان داد که اثربخشی تمرین ها و کانون به طور معناداری از مقدار میانگین بالاتر است (p<05/0). نتایج کانون ارزیابی می توانند برای تصمیمات مدیریتی (مانند ارتقا) به کار روند. همچنین بر اساس تایید روایی و اثربخشی ابزار و تمرین ها می توان آنها را در کانون های ارزیابی مشابه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تفکر استراتژیک، مدیران، تمرین شبیه سازی، اثربخشی
  • راضیه پاک، رضا عبدی*، غلامرضا چلبیانلو صفحات 63-72
    مولتیپل اسکلروزیس (MS) در زمره بیماری های خاص، یک اختلال التهابی مزمن و حاد سیستم اعصاب مرکزی است که با تظاهرات کلینیکی و ناتوانی عصبی شدید همراه است. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد یکی از درمان های موج سوم است که در جمعیت پزشکی، به منظور کمک به افراد در مقابله با استرس بیماری های جسمانی مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) بر اجتناب تجربه ای و پذیرش بیماری در افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس (MS) انجام گرفت. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل کلیه افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس استان آذربایجان شرقی در سال 95 بود. 30 نفر از بین مراجعه کنندگان به انجمن MS به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت انتساب تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش بصورت هفتگی، 10 جلسه درمان ACT دریافت- کردند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه پذیرش مولتیپل اسکلروزیس (MSAQ) و پذیرش و عمل – نسخه دوم (AAQ-II) بود. در این پژوهش از تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر آمیخته (ANOVA) استفاده شد و تجزیه و تحلیل داده های مزبور به وسیله برنامه آماری SPSS21 انجام گرفت. نتایج حاصل از تحلیل واریانس نشان داد که نمره پذیرش بیماری در دو مرحله پس آزمون و پیگیری در گروه آزمایش به طور معناداری افزایش داشته است. بنابراین شایسته به نظر می رسد که علاوه بر مشکلات جسمانی این جمعیت، به مسائل روانشناختی آنها نیز توجه شود و در کنار دارودرمانی، درمان های روانشناختی و از جمله رویکرد درمانی پذیرش و تعهد، مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد (ACT)، پذیرش، اجتناب، مولتیپل اسکلروزیس (MS)
  • علی محمد ولیان، منصور سودانی*، خدیجه شیرالی نیا، رضا خجسته مهر صفحات 73-84
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان گروهی فعال سازی رفتاری بر کاهش علائم افسردگی، اجتناب شناختی – رفتاری و افزایش کیفیت زندگی انجام شد. تعداد 40 نفر از دانشجویان مبتلا به افسردگی پس از احراز شرایط پژوهش، انتخاب و در دو گروه درمان فعال سازی رفتاری (20 نفر) و کنترل (20 نفر) قرارگرفتند. گروه آزمایشی، 8 جلسه درمان فعال سازی رفتاری را دریافت کرد. شرکت کنندگان، مقیاس افسردگی بک (BDI-II) ، پرسشنامه اجتناب شناختی-رفتاری (CBAD) و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (WHOQOL-BREF) را در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری تکمیل کردند. یافته های پژوهش نشان داد که درمان فعال سازی رفتاری بر روی کاهش نشانه های افسردگی و اجتناب شناختی- رفتاری اثربخش است اما بر روی کیفیت زندگی تاثیر معنی داری ندارد. بر اساس نتایج تحقیق حاضر، درمان فعال سازی رفتاری به شیوه گروهی، بر کاهش نشانه های افسردگی و اجتناب شناختی- رفتاری در دانشجویان موثر است. نتایج این پژوهش می تواند برای متخصصان بالینی و مشاوران در مراکز مشاوره دانشگاهی تلویحات کاربردی داشته باشد.
    کلیدواژگان: فعال سازی رفتاری، افسردگی، اجتناب شناختی-رفتاری، کیفیت زندگی
  • لیلا حق شناس * صفحات 85-98
    سرطان یک بیماری مزمن دوران کودکی است و می تواند بر سلامت روانی و کیفیت زندگی کودکان و خانواده - های آنها تاثیر بگذارد. هدف از انجام پژوهش حاضر مطالعه نقش واسطه ای حمایت اجتماعی در پیش بینی سلامت روان بر اساس کنترل هیجان در مادران کودکان مبتلا به سرطان بود. جامعه آماری پژوهش حاضر مادران کودکان مبتلا به سرطان شهر تهران بودند که از بین آنها 205 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های حمایت اجتماعی فیلیپس (SS-A) ، پرسشنامه کنترل هیجان راجر و نشوور (ECQ) و پرسشنامه سلامت روانی گلدبرگ (GHQ) بود. داده ها با استفاده از آمار ضریب همبستگی (معادلات ساختاری) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. شواهد پژوهش و نتایج نشان داد که حمایت اجتماعی نقش واسطه در پیش بینی سلامت روان بر اساس کنترل هیجان را دارد. همچنین حمایت اجتماعی بر سلامت روان اثر مستقیم معنادار داشته است، که این اثر برابر 75/0- و برای کنترل هیجان، این اثر برابر 36/0است. تاثیر غیر مستقیم کنترل هیجان بر سلامت روان نیز، برابر با 63/0 است. بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که حمایت اجتماعی و کنترل هیجان بر سلامت روان مادران کودکان مبتلا به سرطان تاثیر داشته است. بنابراین آموزش این موارد می تواند به افزایش و بهبود سلامت روان مادران کودکان مبتلا به سرطان کمک کند.
    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، تنظیم هیجان، بهزیستی روانی، سرطان
|
  • Mohammad Setayeshi Azhari *, Rasoul Heshmati, Sfarali Dehgan Pages 3-18
    One of the most important factors affecting interpersonal problems is early childhood experiences with parents. These experiences play an important role in developing attachment. The present study was undertaken to investigate the mediating role of interpersonal cognitive distortions in the relationship between attachment styles and interpersonal problems. A total of 214 participants completed the Collins and Read attachment style (RASS), interpersonal cognitive distortions scale (ICDS), and interpersonal problems scale (IIP-32). Structural equation modeling (SEM) and Bootstrap tests were conducted to examine direct and indirect pathways of the study’s model, respectively. The results of the study showed that attachment styles and interpersonal problems are antecedents and consequences of interpersonal cognitive distortions, respectively, in students. The results also indicated that interpersonal cognitive distortions play a significant mediating role on the relationship between attachment styles and interpersonal problems (CFI= .95, GFI= .94, NFI= .9, RMSEA= .058). Furthermore, the findings of this study revealed that attachment styles and interpersonal cognitive distortions play a role in students’ interpersonal problems. A fit model was tested and used to explain students’ interpersonal problems.
    Keywords: attachment style, interpersonal cognitive distortions, interpersonal problems
  • Faride Sadat Hoseini Dr *, Alireza Khorambakht Pages 19-37
    In recent years, there has been an increase in the playing of digital games in children, adolescents and adults worldwide. Not only has interest in digital games grown dramatically, but variations in the types of games in different fields have also occurred. An example is the emergence of three- and two-dimensional games. Based on this, the purpose of this study was to investigate the effect of two- and three-dimensional video games on social creativity and skills of male students. To this end, 45 students of the Persian Gulf University were selected through recall and after matching according to the intelligence score and experience of playing video games, they were divided into three groups (two experimental and one control groups) of 15 students each. In a 20-session period, participants in the two experimental groups, participated in two- and three-dimensional video games. Torrance Creativity (SC) and social skills Inventory (SSI) tests were conducted for all participants in two stages: pre-test and post-test. Data were analysed using covariance analysis. The results showed that two- and three-dimensional video games affected fluency and only three-dimensional video games affected flexibility, which is one of the components of creativity. In addition, two-dimensional video games affected social control, which is a component of social skills. From the findings of this research, it can be deduced that playing two- and three-dimensional video games is one of the factors that influence creativity (fluidity and flexibility) and social skills (social control).
    Keywords: Two-dimensional video game, Three-dimensional video game, Creativity, Social skill
  • Tahereh Mahmoudian Dastnaii *, Shole Amiri, Hamidtaher Neshatdoost, Gholamreza Manshaee Pages 38-52
    Eating disorders are among growing chronic mental illnesses around the world. Bulimia nervosa is a subtype of eating disorder, whereby a person fluctuates between extreme diet and overeating. The study made an attempt to compare the effectiveness of schema therapy and cognitive-behavioral therapy on eating disorder symptoms in patients with bulimia nervosa considering parental bonding. The study employed an experimental design using the pretest-posttest and follow-up design (control group). The study population included all patients aged 16 to 23 years with eating disorders referred to psychiatric, psychotherapy, and clinical treatment centers in Tehran. A total of 72 patients had medical records. After screening, 39 patients were selected according to the psychiatrist's diagnosis and DSM-5 using a systematic method. Patients were matched in two experimental groups and one control group according to age and inappropriate compensatory behavior per week. Data were collected using questionnaires (1- Parental Bonding 2- Eating Disorder Inventory and 3- Young Scheme Questionnaire) and diagnostic interviews based on diagnostic criteria for eating disorders and psychiatric diagnosis. Compared to CBT, schema therapy was more effective in reducing symptoms of eating disorder and more durable in patients with more supportive parental bonding than less care for the body or body dissatisfaction (f=.430, p=.001
    Keywords: Schema therapy, cognitive behavioral therapy, bulimia nervosa, parental bonding
  • Hamid Reza Oreyzi, Elham Asadi * Pages 53-62
    Strategic thinking as one of the main capabilities of high functioning leaders, has a high complexity and importance. The assessment center is regarded as one of the most flexible and comprehensive tools for measuring strategic thinking. The purpose of this study was to design and implement an assessment center ýof strategic thinking competency for managers of the National Iranian Oil Refining & Distribution Company. To this end, 21 managers were selected as the sample of this study and they filled out the Professional and Managerial Position Questionnaire (PMPQ)ýþ.þ ý ýThereafter, job-related simulation exercises (leaderless group discussion, role playing, oral presentations and ýcase studies) were designed to assess dimensions of strategic thinking (prospecting, systematic ýthinking, clever opportunism and conceptual thinking). Of the 21 managers of companies, six ýmanagers were evaluated by 12 assessors. Finally, with the implementation of the assessment ýcenter grade of each dimension in each practice, the overall rating, rating of each exercise, and ýoverall performance rating were determined. In addition, the reliability and effectiveness of exercises ýand assessment centers were determined. This showed that the effectiveness of exercises and ýassessment center were higher than average. The results of the assessment center can be used in management decisions (such as upgrading). Furthermore, according to the validity and effectiveness of the tools ýand practices, they can be used in similar assessment centers.ý
    Keywords: assessment, strategic thinking, managers, simulation exercises, effectiveness?
  • Razieh Pak, Reza Abdi *, Gholamreza Chalbianloo Pages 63-72
    Multiple Sclerosis (MS) is a severe and chronic inflammatory disorder of the central nervous system in which clinical manifestations and extreme neurological disabilities are presented. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is a third wave treatment option used in medical populations to help patients cope with the physical stress of diseases. The present study aimed to evaluate the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) on disease acceptance and eexperiential avoidance in patients suffering from multiple sclerosis (MS). The population of this study included all patients suffering from multiple sclerosis (MS) in East Azerbaijan province in 2016. Among them, 30 patients referred to the MS Society were selected through purposive sampling and then randomly assigned into two experimental (n=15) and control (n=15) groups. The experimental group received 10 sessions of ACT intervention. Multiple Sclerosis Acceptance Questionnaire (MSAQ) and the second version of the Acceptance and Action Questionnaire (AAQ-ii) were used as data collecting tools. Analysis of variance combined with mixed-design repeated measures (ANOVA) was used and data was analyzed using SPSS21 software. The findings of the study revealed that the score of disease acceptance both in post-test and in follow-up increased significantly in the experimental group. Thus, it is important to pay attention to psychological and physical problems in this clinical population. Furthermore, it would be beneficial to offer, along with medication, psychological treatments including ACT to these patients.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy (ACT), acceptation, Avoidance, Multiple Sclerosis (MS)
  • Ali Mohammad Valiyan, Mansour Sodani *, Khadijeh Shirali Nia, Reza Khojasteh Mehr Pages 73-84
    This study aimed to study the efficacy of a group behavioral activation treatment on decreased depression symptoms, cognitive-behavioral avoidance and increased quality of life. After meeting the study’s requirements, 40 students with depression were selected and randomly assigned to either behavioral activation treatment (n= 20) or a waiting list control group (n=20). The experimental group received eight weekly behavioral activation treatment sessions. The Beck Depression Inventory (BDI-II), Cognitive-Behavioral Avoidance (CBAD) and Quality of Life Questionnaire (WHOQOL-BREF) were used as outcome measures. The questionnaires were administered immediately before and after the intervention and two months following the termination of the intervention. The results of the study showed that behavioral activation treatment is effective in reducing symptoms of depression and cognitive-behavioral avoidance, however, there was no significant effect on participants’ quality of life. Based on the results of this study, group behavioral activation treatment is effective in decreasing symptoms, and cognitive-behavioral avoidance in students. These results can have practical implications for clinicians and counselors engaged in university counseling centers.
    Keywords: Behavioral activation therapy, depression, Cognitive–behavioral avoidance, quality of life
  • Leila Haghshenas * Pages 85-98
    Cancer is a chronic medical illness that can affect the psychological well-being and quality of life of individuals, including children and their families. The aim of this study was to investigate the mediating role of social support in predicting general health based on emotional control in the mothers of children with cancer. The statistical population included the mothers of children with cancer in Tehran; 205 subjects were selected as sample. The research tools used for the study included the Philips’s Social Support (SS-A), Roger and Nesshoever’s Emotional Control Questionnaire (ECQ) and Goldberg general health Questionnaire (GHQ). Data were analyzed using correlation coefficient (structural equation modeling). The results of the study indicated that social support played a mediating role in predicting general health. In addition, social support had a significantly direct impact on general health (-.75). Emotional control had a significantly direct (.36) and indirect impact on general health (.63). From the findings of the research, it can be concluded that social support and emotional control influenced general health among the mothers of children with cancer. Therefore, training in these areas can help increase the general health among mothers of children with cancer.
    Keywords: social support, Emotional regulation, psychological well being, cancer