فهرست مطالب

روشها و مدلهای روان شناختی - سال نهم شماره 31 (بهار 1397)

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال نهم شماره 31 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مسلم صالحی * صفحات 1-24

    هدف این مقاله بررسی نقش واسطه ای عزت نفس در رابطه بین ویژگی های شخصیتی و عملکرد شغلی دبیران شهر مرودشت می باشد. روش پژوهش از لحاظ روش، توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری تمامی دبیران شهر مرودشت می باشند که از بین آنها تعداد 335 نفر با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از سه پرسشنامه ویژگی های شخصیتی نئو ، عزت نفس کوپراسمیت و عملکرد شغلی پاترسون استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی به شیوه بارون و کنی نشان داد که بین ویژگی شخصیتی روان رنجوری با عزت نفس و عملکرد شغلی رابطه معکوس معنادار و بین برون گرایی، اشتیاق به تجارب تازه ، توافق پذیری و وظیفه شناسی با عزت نفس و عملکرد شغلی رابطه مستقیم معنادار وجود دارد همچنین نتایج نشان داد که عزت نفس در رابطه بین ویژگی های شخصیتی و عملکرد شغلی دبیران نقش واسطه ای معنادار ایفا می کند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، عزت نفس، عملکرد شغلی، دبیران
  • سید احمد هاشمی * صفحات 25-46
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش گروهی شفقت خود بر فرسودگی شغلی و رضایت شغلی معلمان شهر لامرد انجام شد. پژوهش از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل معلمانی بود که در آموزش و پرورش شهرستان لامرد مشغول به کار در سال 1396 بودند. بعد از غربالگری اولیه آزمون فرسودگی شغلی مازلاچ 30 نفر از کارکنان که دارای 1. 5 نمره انحراف معیار بالای میانگین بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گماشته شدند. همه کارکنان بعد از مداخله به پرسشنامه فرسودگی شغلی مازلاچ ، رضایت شغلی برایفیلد و روث، مقیاس رضایت معلم لیم هو و تانگ آو (2006) پاسخ گفتند. گروه آزمایش تحت مداخله آموزش گروهی متمرکز بر خود شفقت ورزی براساس نظریه گیلبرت 2009 به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس چند متغیری برای نمرات تفاضلی (پیش آزمون از پس آزمون) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در کل نتیجه این پژوهش نشانگر این بود که برنامه آموزش گروهی مبتنی بر ذهن آگاهی تاثیر معنی داری در کاهش مشکلات مربوط به فرسودگی شغلی کارکنان و افزایش مثبتی در نمرات رضایت شغلی کارکنان شرکت کننده در این برنامه ها دارد. نتایج حاکی از اثربخشی آموزش گروهی شفقت خود در کارکنان دارای فرسودگی شغلی بود.
    کلیدواژگان: شفقت خود، رضایت شغلی، فرسودگی شغلی، معلمان
  • فیروز محمودی*، نرگس پورطالب، فرزانه صادقی صفحات 47-68
    اضطراب امتحان یکی از شایع ترین اضطراب هایی است که افراد در دوران تحصیل خود با آن مواجه می شوند؛ و عملکردشان بواسطه آن تحت تاثیر قرار می گیرد. روش های درمان متنوعی توسط پژوهشگران برای کاهش اضطراب امتحان به کار گرفته می شود. هدف این پژوهش فراتحلیل مطالعات انجام گرفته در زمینه تاثیر روش های درمانی بر کاهش اضطراب امتحان دانش آموزان و دانشجویان است. برای انجام فراتحلیل از رویکرد هانتر و اشمیت استفاده شده است. از بین 5 5 مطالعه شناسایی شده، 3 7 مطالعه وارد تحلیل شد. با توجه اینکه برخی مطالعات از چندین متغیر یا مداخله استفاده کرده بودند، چندین بار در فرایند فراتحلیل بررسی شدند؛ که در نهایت 3 3 اندازه اثر از کل پژوهش ها به دست آمد. نتایج نشان داد که روش های درمان رفتاری، شناختی و ترکیبی در درمان اضطراب امتحان موثرند. در این میان روش های درمان ترکیبی با اندازه اثر 4 1 /1 ، در سطح آلفای کمتر از 0 0 1 /0 معنادار است و لذا نسبت به روش های دیگر اثربخش تر ارزیابی می شود. نتایج این پژوهش می تواند راهگشای تحقیقات در حوزه درمان اضطراب امتحان در آینده باشد.
    کلیدواژگان: درمان، اضطراب امتحان، فراتحلیل
  • مژگان قاجاریه*، سیروس عالی پور، منیجه شهنی ییلاق، ایران داوودی صفحات 69-84
    پژوهش حاضر، یک مطالعه آزمایشی است که با هدف بررسی تاثیر برنامه تاب آوری فرندز نوجوانان بر اضطراب 45 نفر از دانش آموزان دختر 14-13 سال پایه هفتم در شهر اهواز صورت گرفته است. جامعه آماری شامل تمام دختران پایه هفتم شهر اهواز در سال تحصیلی 96-1395 بود که با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه آزمایشی، گواه و گواه فعال تقسیم شدند. در این پژوهش، از مقیاس تجدید نظر شده اضطراب آشکار کودکان، به عنوان ابزار جمع آوری اطلاعات، استفاده شده که پیش از مداخله آزمایشی شرکت کنندگان به آن پاسخ دادند (پیش آزمون). سپس، مداخله آموزشی با استفاده از برنامه فرندز نوجوانان به مدت 12 جلسه 60 دقیقه ای به صورت دو جلسه در هفته برای گروه آزمایش ارائه شد، گروه گواه فعال در مورد بهداشت فردی آموزش دریافت کرد و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. پس از پایان آموزش، دانش آموزان مجددا به پرسشنامه (پس آزمون) پاسخ دادند. 3 ماه بعد نیز آزمون پیگیری اجرا شد. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد، برنامه فرندز برای نوجوانان منجر به کاهش اضطراب دانش آموزان شده است.
    کلیدواژگان: فرندز، تاب آوری، اضطراب، نوجوانان
  • سوزان کرباسی، امیرهوشنگ مهریار *، سیامک سامانی صفحات 85-96
    این مطالعه با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه والدین پرسشنامه تشخیصی یانگ، به عنوان ابزاری برای سنجش استفاده مشکل زا از اینترنت نوجوان توسط والدین انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهر شیراز بود. نمونه آماری شامل 403 دانش آموز (189دختر، 214 پسر) بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. ابزارمورداستفاده دراین پژوهش، نسخه والدین پرسشنامه تشخیصی یانگ ،پرسشنامه کارکردتحولی خانواده وپرسشنامه ی اعتیادبه اینترنت یانگ بود. . با استفاده ازشیوه تحلیل عامل اکتشافی به روش مولفه های اصلی روایی پرسشنامه بررسی شد نتایج تحلیل عاملی اکتشافی حاکی از وجود دو عامل نشانگان هیجانی و رفتاری بود. روایی همگرا- واگرا نیزمحاسبه گردید. ضریب پایایی به شیوه آزمون- بازآزمون 94/0وآلفای کرونباخ 77/0 بدست آمد. به طورکلی نتایج بیانگر روایی سازه ای، همگرا ? واگرا و پایایی مطلوب پرسشنامه بود. براساس یافته های این تحقیق نسخه والدین پرسشنامه تشخیصی یانگ ، ابزاری مناسب برای ارزیابی استفاده مشکل زا از اینترنت نوجوانان از نظر والدین است.
    کلیدواژگان: استفاده مشکل زا از اینترنت، پرسشنامه تشخیصی یانگ، والدین، نوجوانان
  • تعیین ویژگی های روان سنجی مقیاس افکار پارانوئیدی گرین و همکاران
    فرزانه سادات کل العماد، آدیس کراسکیان موجمباری *، مریم بهرامی هیدجی صفحات 97-110
    هدف از مطالعه توسعه ای حاضر، بررسی اعتبار و روایی مقیاس افکار پارانوئیدی در میان دانشجویان ایرانی، بود.
    برای برآورد شاخص های روان سنجی پرسشنامه، تعداد 491 نفر از میان دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج انتخاب شدند و مقیاس افکار پارانوئیدی، برای ایشان اجرا شد.
    برای بررسی روایی سازه از روش تحلیل عاملی اکتشافی با روش تحلیل مولفه های اصلی و تحلیل عاملی تائیدی استفاده شد. براساس یافته های پژوهش، مقیاس افکار پارانوئیدی گرین و همکاران از دو عامل اشباع می باشد که در مجموع 455/41 درصد از واریانس کل را تبیین می کند. همچنین معناداری شاخص های برازندگی در تحلیل عاملی تائیدی مدل دو عاملی استخراج شده از تحلیل عاملی اکتشافی را مورد تائید قرار داد. همچنین همبستگی معنادار بین نمره مقیاس و خرده مقیاس های افکار پارانوئیدی گرین و همکاران و نمره مقیاس پارانویایی پرسشنامه چندمحوری بالینی میلون بیانگر روایی همگرای مقیاس بود. تحلیل داده ها نشان داد که همسانی درونی کل مقیاس بر اساس ضریب آلفای کرونباخ 908/0 است. و ضریب پایایی آزمون از طریق بازآزمایی برای کل مقیاس و دو خرده مقیاس آن از نظر آماری معنادار بودند.
    مقیاس افکار پارانوئیدی دارای اعتبار و روایی مناسب برای سنجش افکار پارانوئیدی در جامعه ایرانی است.
    کلیدواژگان: اعتبار، روایی، هنجار، افکار پارانوئیدی، دانشجویان
  • سعید محمودی بردزردی، اسکندر فتحی آذر*، فیروز محمودی، رحیم بدری گرگری صفحات 111-130
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثربخشی الگوی آموزشی پرسش و پاسخ در درس مطالعات اجتماعی پایه پنجم بر درک مفاهیم و تفکر انتقادی دانش آموزان بود. پژوهش حاضر یک پژوهش آمیخته بوده که از دو بخش تشکیل شده است. بخش اول طراحی الگوی آموزشی پرسش و پاسخ برای درس مطالعات اجتماعی بوده و بخش دوم، اعتباریابی الگو با اثربخشی بر درک مفاهیم و تفکر انتقادی است. در بخش کیفی از روش سنتزپژوهی (پژوهش تلفیقی) استفاده شد. در بخش کمی که هدف آن تاثیر الگوی طراحی شده بر درک مفاهیم علمی و تفکر انتقادی دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی بود؛ با استفاد از یک طرح آزمایشی از بین دانش آموزان پایه پنجم شهرستان ایذه (50 نفر پسر) شامل 2 کلاس به عنوان نمونه آماری به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل، قرارگرفتند. درک مفاهیم علمی و تفکر انتقادی در هردو گروه و در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با ابزار آزمون تفکر انتقادی کرنل برای سنجش تفکر انتقادی و آزمون سنجش درک مفاهیم علمی محقق ساخته برای درس مطالعات اجتماعی مورد مقایسه قرار گرفتند. با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس داده های جمع آوری شده تجزیه و تحلیل شد. در بخش کیفی نتایج تحقیق منجر به طراحی الگویی شد که شامل هفت بعد (مبانی، اصول، فنون و راهبردها، مراحل، انواع پرسش، اهداف و ارزشیابی) است، نتایج در بخش کمی تحقیق نشان داد که الگوی طراحی شده موجب افزایش تفکر انتقادی و درک مفاهیم در گروه آزمایش در درس مطالعات اجتماعی شده بود.
    کلیدواژگان: الگوی پرسش و پاسخ، درک مفاهیم مطالعات اجتماعی، تفکر انتقادی
  • کبری کاظمیان مقدم، مهناز مهرابی زاده هنرمند*، علیرضا کیامنش، سیمین حسینیان صفحات 131-146
    هدف پژوهش حاضر آزمون الگوی رابطه علی تمایزیافتگی، معناداری زندگی و بخشودگی با دلزدگی زناشویی از طریق میانجی گری تعارض زناشویی و رضایت زناشویی در دانشجویان بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان زن متاهل دانشگاه آزاد اسلامی واحد دزفول بودند که از بین آن ها، به روش نمونه گیری تصادفی ساده نمونه ای 256 نفری انتخاب شدند. . برای سنجش متغیرهای پژوهش از مقیاس دلزدگی زناشویی کایزر، پرسشنامه تمایزیافتگی خود بازبینی شده اسکورن، شاخص ارزشمندی زندگی باتیستا و آلموند، پرسشنامه بخشش رای، پرسشنامه تعارضات زناشویی تجدیدنظر شده ثنایی و پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ استفاده شد. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام گرفت و جهت آزمون روابط غیرمستقیم از روش بوت استراپ (نرم افزار آموس) استفاده شد. نتایج نشان داد که تمام ضرایب مسیرهای مستقیم بین متغیرها، به جز مسیر مستقیم تمایزیافتگی به دلزدگی زناشویی، از لحاظ آماری معنی دار بودند. همچنین نتایج نشان داد مسیرهای غیرمستقیم تمایزیافتگی، معناداری زندگی و بخشودگی با دلزدگی زناشویی از طریق تعارض زناشویی و رضایت زناشویی معنی دار بودند. در مجموع، نتایج پژوهش نشان داد که به نظر می رسد دلزدگی زناشویی پدیده پیچیده ای است که ضمن درگیر کردن بسیاری از زوج ها، از عوامل بسیاری از جمله معناداری زندگی، بخشودگی، تعارض زناشویی و رضایت زناشویی تاثیر می پذیرد.
    کلیدواژگان: تمایزیافتگی، معناداری زندگی، بخشودگی، دلزدگی زناشویی، تعارض زناشویی
  • ابراهیم احمدی * صفحات 147-156
    با هدف آزمون فرضیه اثربخش بودن یک مداخله روانی-آموزشی و با یک طرح آزمایشی، 46 نفر از زن و شوهرهای مراجعه کننده به بیمارستان صارم تهران که تازه فرزنددار شده بودند، مداخله ای برای آسان سازی گذار از زن و شوهری به پدر و مادری دریافت کردند. داده ها با یک پرسشنامه پژوهشگرساخته جمع آوری و وارد تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و تحلیل رگرسیون شدند. در گروه آزمایش، سه ماه پس از مداخله و در مقایسه با گروه کنترل و پیش آزمون، احساس خوشایند مردان در هنگام تعارض افزایش یافت، احساس ناخوشایند مردان در هنگام تعارض کاهش یافت، و توهین زن و مرد به یکدیگر در هنگام تعارض کمتر شد. میزان افزایش احساس خوشایند مرد در سه ماه پس از مداخله، توانست افزایش احساس خوشایند زن را در یک سال پس از مداخله پیش بینی کند، و میزان کاهش احساس ناخوشایند مرد در سه ماه پس از مداخله، توانست کاهش احساس ناخوشایند زن را در یک سال پس از مداخله پیش بینی نماید. پس اولا، بهبودی پس از مداخله می تواند کم کم (نه فوری) آشکار شود، ثانیا، مردها زودتر از زن ها بهبود می یابند، و ثالثا، بهبودی های زودهنگام، پیش بینی کننده بهبودی های دیرهنگام هستند.
    کلیدواژگان: احساس خوشایند، بهبودی، تعارض زناشویی، توهین، گذار به پدر و مادری
  • سامان حدادی، نسرین ارشدی*، عبدالزهرا نعامی صفحات 157-174
    هدف از انجام پژوهش حاضر طراحی و آزمون الگویی از برخی پیشایندها و پیامدهای معماری شغلی، در کارکنان شرکت ملی حفاری اهواز است. نمونه این پژوهش شامل 300 نفر (241 مرد و 59 زن) از کارکنان شرکت ملی حفاری ایران بود که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسشنامه های معماری شغلی، تمرکز تنظیمی، خودکارآمدی شغلی، التزام شغلی، عملکرد شغلی و شکوفایی استفاده شد. تحلیل داده های پژوهش با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری (SEM) و با نرم افزارهای SPSS ویراست 24 AMOS ویراست 24 انجام گرفت. الگوی فرضی پژوهش از برازش خوبی با داده ها برخوردار نبود. برازش بهتر از طریق حذف 5 مسیر غیر معنی دار (تمرکز اجتنابی بر منابع ساختاری معماری شغل، خودکارآمدی شغلی بر منابع اجتماعی معماری شغل، ابعاد چالش برانگیز معماری شغل بر شکوفایی، ابعاد بازدارنده معماری شغل بر عملکرد شغلی و التزام شغلی بر عملکرد شغلی) ، و همبسته کردن خطاهای پنج مسیر حاصل شد. یافته ها حاکی از آن بود که التزام شغلی و عملکرد شغلی در رابطه بین معماری شغلی و شکوفایی نقش میانجی را ایفا کردند.
    کلیدواژگان: معماری شغلی، تمرکز تنظیمی، خودکارآمدی شغلی، عملکرد شغلی، شکوفایی
  • هاشم جبراییلی*، علیرضا مرادی، مجبتی حبیبی صفحات 175-190
    پژوهش حاضر با هدف بررسی ویژگی های روان سنجی و ساختار عاملی نسخه فارسی مقیاس پنج عاملی رفتار تکانشی انجام شد.
    تعداد 352 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس از بین جمعیت عمومی 60- 18 شهر تهران انتخاب و با استفاده از مقیاس پنج عاملی رفتار تکانشی، مقیاس دشواری در تنظیم هیجان و پرسشنامه های محقق ساخته در زمینه مصرف مواد و رفتار جنسی پرخطر مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها بر مبنای آزمون آلفای کرونباخ، آزمون های همبستگی، تحلیل واریانس چند متغیره و تحلیل عاملی اکتشافی و با استفاده از نسخه 22 نرم افزار spss مورد تحلیل قرار گرفت.
    P، 80/18=F) و افراد عادی تمایز قائل شوند.
    کلیدواژگان: تکانشگری، صفت شخصیتی، ساختار عاملی، ویژگی های روان سنجی، هیجان خواهی
  • نجمه حمید*، محمد الماسی، مهناز مهرابی زاده هنرمند صفحات 191-202
    هدف پژوهش تآثیر آموزش مهارتهای فردی-اجتماعی بر خودباوری و مخاطره پذیری دانش آموزان پسر پایه اول دوره متوسطه بود. طرح این پژوهش از نوع آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بوده است.
    نمونه پژوهش متشکل از 60 دانش آموز است که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایشی و گواه گمارده شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش، شامل آزمون خودباوری پیرز- هاریس و مقیاس مخاطره پذیری نوجوانان ایرانی بوده است. گروه آزمایشی طی 9 جلسه 90 دقیقه ای، تحت آموزش مهارتهای فردی-اجتماعی قرار گرفتند، اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. بعد از خاتمه جلسات درمانی و پس از دوره پیگیری 2 ماهه، مجددا هر دو گروه ارزیابی شدند.
    P). در گروه آزمایش، میزان خودباوری در مقایسه با پیش آزمون و گروه کنترل افزایش، اما میزان مخاطره پذیری کاهش یافته بود. این نتایج به طور معنی داری در دوره پیگیری تداوم داشت.
    کلیدواژگان: مهارت های فردی - اجتماعی، خودباوری، مخاطره پذیری
  • غلامحسین شاهینی*، فاطمه شاه امیریان صفحات 203-234
    با توجه به نقش روانی در تکلم، مطالعه ی کیفی حاضر با استفاده از مصاحبه ی باز به بررسی نقش انگیزه و انواع نیروهای انگیزشی در بهبود روانی در تکلم به زبان انگلیسی پرداخته است. بدین منظور 17 نفر (7زن و 10مرد) از افرادی که زبان انگلیسی را بسیار روان صحبت می کردند و این روانی در تکلم را در محیطی خارج از کشورهای انگلیسی زبان مانند ایران بدست آورده بودند، به صورت هدف مند برای مصاحبه برگزیده شدند. شرکت کنندگان شامل 11 زبان آموز از دانشگاه شیراز و دانشگاه آزاد اسلامی شیراز و 6 نفر از مدرسان موسسات زبان انگلیسی در شیراز بودند. پس از ضبط صوتی مصاحبه ها و پیاده نمودن آنها، داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس نتایج، انگیزه عامل اصلی روانی در تکلم بود که موجب ایجاد اشتیاق و پشتکار در سخن گویان گردید. یافته ها حاکی از آن بود که هرچند سخن گویان از انگیزه ی درونی و بیرونی برخوردار بودند اما انگیزه ی درونی نقش مهم تری در روانی در تکلم از خود نشان داد. همچنین سخن گویان از سویی از انگیزه های درونی دانش ، دستاورد و تحریک برخوردار بوده و از سوی دیگر از انگیزه های خارجی تنظیم بیرونی، تنظیم مقررات مداخله ای و تنظیم مشخص شده بهره جستند. بر خلاف انگیزه ی یک پارچه، انگیزه ی ابزاری هیچ نقشی در پیشبرد روانی در تکلم این افراد ایفا ننمود. به علاوه، تمام سخن گویان روانی در تکلم خود را به منظور اهداف فردی بهبود بخشیدند تا اهداف جمعی.
    کلیدواژگان: انگلیسی به عنوان زبان خارجی، مهارت های زبان، انگیزه، تکلم
|
  • Moslem Salehi * Pages 1-24

    The present study examined the mediating role of the self- esteem in relation between the personality and job performance among teachers of Marvdasht city. The present study was conducted on 300 teachers from Marvdasht, city. A cross-sectional and correlational survey design was used. McCrare & Costa’s Big five personality factor Scale, cooper smith’s self-esteem Inventory and paterrson’s job performance scale was used to assess the variables. The data obtained for the variables under study have been subjected to different statistical analysis such as Pearson correlation and multi variable regression to understand the impact and relationship between the variables. Pearson correlation of the personality sub-scale and self-esteem revealed that the extroversion, agreeable, the desire for new experiences, deontology ha d a positive and significant relation with self esteem and job performance. The neuroticism had a negative and significant relation with the self esteem and job performance. Self-esteem had a positive and significant relation with the job performance .The multi variable regression revealed that the self-esteem had a mediating role in relation between the personality and job performance

    Keywords: personality, self-esteem, job performance. teachers
  • Sayed Ahmad Hashemi * Pages 25-46
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of self-compassion training on burnout and job satisfaction of teachers in Lamerd city. The research was semi-experimental with pre-test, post-test and control group. The statistical population consisted of teachers who were working in the education of Lamerd city in 1396. After the first screening of Maslach's burnout test, 30 employees with 1.5 standard deviations above average were selected and randomly assigned to two groups of experimental and control. All employees responded to the Maslach Job Burnout Questionnaire, Job Satisfaction for Field and Roth after the intervention, and Teacher's Satisfaction Scale by Lim Ho and Tang Aw (2006). The experimental group under the intervention of group self-centered self-esteem training based on Gilbert's theory of 2009 for 8 sessions of 90 minutes and control group did not receive any intervention. Data were analyzed by multivariate analysis of variance for differential scores (pre-test from post-test). Overall, the results of this study indicated that the group-based Mindfulness-based group training program had a significant effect on reducing the burnout problems of employees and a positive increase in the job satisfaction scores of employees participating in these programs. The results showed the effectiveness of group self-compassion training in employees with burnout.
    Keywords: self-compassion, job satisfaction, burnout, teachers
  • Firooz Mahmoodi *, Narjes Pourtaleb, Farzaneh Sadeghi Pages 47-68
    Test anxiety of students is one of the most common anxiety that people encounter during their studies, and their performance will be affected by it. Different treatment methods used by researchers for reducing anxiety. The aim of this meta-analysis studies on the impact of treatment methods to reduce students test anxiety. Hunter and Schmidt were used for meta-analysis approach. Of the 55 studies identified, 37 study were analyzed. Given that some studies had used several variables or intervention, several times in the meta-analysis was conducted, which eventually yielded 33 effect sizes of the studies. The results showed that, behavioral, cognitive and effective combination methods in treating test anxiety. The combination therapy with effect size is 41/1, the alpha level less than 001/0 is meaningful, therefore more effective than other methods of assessing the screw. The findings can be helpful for researchers in studying in the field of treatment test anxiety.
    Keywords: treatment, test anxiety, meta-analysis
  • Mojgan Ghajareih *, Sirous Allipour, Manizheh Shehni Yailagh, Iran Davoodi Pages 69-84
    The current research is a study aiming to investigate the effects of the FRIENDS for Youth Resilience Program on the anxiety of 45 female students ages 13-14 with middle class socio-economic status in Ahvaz. The statistical population was consisted of all 7th grade female students of Ahvaz province in the academic year of 2016-2017. Students were selected using multi-stage random sampling method and divided into 3 groups: experimental, control and active control. Prior to intervention, the students responded to the research pre-test instrument, Revised Children’s Manifest Anxiety Scale. Afterwards, the program was provided to the experimental group, as the intervention in 12, 60- minute sessions. The active control group received training on personal hygiene, but the control group did not receive any training. After completing the training program, students took the post-test questionnaire. A follow-up test was carried out 3 months later. The results of the multivariate analysis of covariance (MANCOVA) revealed that the FRIENDS for Youth Program have reduced anxiety in students.
    Keywords: resilience, anxiety, FRIENDS, Youth
  • Soozan Karbasi, Amirhooshang Mehryar *, Siamak Samani Pages 85-96
    his study was designed to investigate psychometric properties of Parental Young Diagnostic
    Questionnaire(PYDQ) as an instrument of assessment problematic Internet use in adolescents by parents.Target population consisted of all senior high school students of Shiraz. The sample consisted of 403 student (189 girls, 214 boys) selected via clustered multistage random sampling method. Instruments that used in this study were the PYDQ,Developmental Family Function Assessment Questionnaire(DFFAQ) and the Internet Addiction Test(TAT).Validity of the PYDQ evaluated by exploratory factor analysis as well as convergent-divergent validity.We also calculated test-retest(0/94) and Cronbach’s alpha(0/77) reliability coefficients. Exploratory factor analysis, using Principal Component method and Varimax Rotation, revealed two factors: Emotional symptoms (4 items) and behavioral symptoms (4 items). Results showed acceptable construct,convergent-divergent validity and reliability of the PYDQ. Based on the findings of this study, the PYDQ is a suitble instrument for parental assessment of adolescent problematic Internet use.
    Keywords: problematic Internet use, Young Diagnostic Questionnaire, adolescent, parent
  • Determine the Psychometric Properties of Green et al. Paranoid Thoughts Scale (GPTS)
    Farzaneh Kollolemad, Adis Kraskian Mujembari *, Maryam Pages 97-110
    The aim of the present respectively study was to investigate the validity and reliability of Paranoid Thought Scales in Iranian sample.
    For estimating the psychometric properties of the scale, 491 university students in KARAJ were selected and scales executed for them.
    To check the construct validity of EFA with principal components and CFA were used. Sampling adequacy (KMO=0.897) and Bartlett's test of sphericity indicate favorable conditions for factor analysis was performed. Based on these findings, GPTS is saturated two factors of the total 41.46% of the total variance. Also significant fitness indices in confirmatory factor analysis of the two-factor model derived from the exploratory factor analysis was confirmed. Also a significant correlation between scale scores and subscale scores of the paranoid thought and paranoid scale’s scores in MCMI represents the criterion validity of the scale. Analysis of the data indicated that the internal consistency of the scale based on Cronbach's alpha coefficient of 0.908 and the split-half of the 0.912. Test-retest stability coefficient for the total scale and its subscales were statistically significant. This questionnaire is reliable and valid scale to measure Iranian sample’s paranoid thought.
    Keywords: Reliability, Validity, Norm, Paranoid Thought, university students
  • Saeid Mahmoodi Bardezardi, Eskander Fathiazar *, Firooz Mahmoodi, Rahim Badri Pages 111-130
    The present study aims to investigate the effectiveness of the question and answer model in social sciences course of grade 5 on understanding the concepts and critical thinking of students. This research is a combinational one composed of two parts. The first part is allocated to designing a question and answer model for social studies course and the second is model validation with the effectiveness of understanding concepts and critical thinking. In the qualitative section, the synthesis research method (compilation research) was used. In the quantitative section, the purpose of which was to influence the designed model on the understanding of the scientific concepts and critical thinking of the fifth grade elementary students, using a pilot project among the fifth grade students of Izeh city (50 male students) including two classes as sample selected randomly and then divided into two experimental and control groups. Understanding scientific concepts and critical thinking in both groups and in two stages of pre-test and post-test with Kernel's Critical Thinking Test Tool was used to measure critical thinking and to test the understanding of researcher-made scientific concepts for social studies course. Data were analyzed using covariance analysis. In the qualitative part of the research, the results led to the design of a model consisting of seven dimensions (fundamentals, principles, techniques and strategies, stages, types of questions, objectives, and evaluation), in the quantitative part, the results showed that the designed model improved critical thinking and Understanding the concepts in the experimental group
    Keywords: question, answer model, understanding the concepts of social studies, critical thinking
  • Kobra Kazemianmoghadam, Mahnaz Mehrabi Zadeh Honarmand *, Alireza Kiamanesh Pages 131-146
    The purpose of this study was to examine the casual relationship of differentiation, , meaningful life and forgiveness with marital disaffection by mediating role of marital conflict and marital satisfaction in the students .The population of the study includes all the married female students of Islamic Azad University Dezful Branch from among them, a sample of 256 were selected by using the random sampling method of proportionate stratified. Kayser’s Marital Disaffection Scale, Skowron’s revised Differentiation of Self Questionnaire, a valuable indicator of Batista and Almond , Rye’s Forgiveness Questionnaire and Sanai’s revised Marital Conflicts Questionnaire and Four Enrich Couple Scales were used to measure the variables. Evaluation of the proposed model was made by path analysis and to examine the indirect relationships bootstrapping method (Amos software) was used. The results showed that all coefficients, the path coefficients between the variables except the direct path of differentiation with marital disaffection, were statistically meaningful. On the other side, the results revealed that the indirect relationship of differentiation, meaningful life and forgiveness with marital disaffection also was meaningful through marital conflict and marital satisfaction. It seems that marital disaffection is a complex phenomenon which is influenced by various factors such as, meaningful life, forgiveness, martial conflict and marital satisfaction.
    Keywords: Differentiation of Self, meaningful life, Forgiveness, Marital Disaffection, Marital Conflict
  • Ebrahim Ahmadi * Pages 147-156
    With the purpose of testing the hypothesis of the effectiveness of a psychoeducational intervention and using an experimental design, 46 newly childbearing couples, admitted to Sarem hospital in Tehran, received an intervention for facilitating the transition period from being couples to being parents. The data collected by a researcher-made questionnaire and were entered to repeated measures ANOVA and regression analysis. In the experimental group, three months after the intervention compared to the control group and pretest, the men`s pleasant feelings during conflict increased, the men`s unpleasant feelings during conflict decreased, and the insult of men and women to each other was less. The amount of increase in men`s pleasant feelings at three months after the intervention, could predict the increase in women's pleasant feelings in one year after the intervention, and the amount of decrease in men`s unpleasant feelings at three months after the intervention, could predict the decrease in women's unpleasant feelings at one year after the intervention. Thus, firstly, the improvement after intervention can become apparent gradually (rather than immediately), secondly, men improve sooner than women, and thirdly, early improvements predict later ones.
    Keywords: improvement, insult, marital conflict, pleasant feelings, transition to the parenthood
  • Saman Haddadi, Nasrin Arshadi *, Nasrin Arshadi Pages 157-174
    The purpose of this study is designing and testing a model of some antecedents and consequences of job crafting in NIDC employee’s. A sample of this study consisted of 300 person (241 men and 59 women) from NIDC employee’s who were selected by random sampling method. The instruments used in the study were job crafting questionnaire, regulatory focus questionnaire, job self-efficacy questionnaire, job engagement questionnaire, job performance questionnaire & flourishing questionnaire. Investigate of The proposed model through structural equation modeling (SEM) and using SPSS-24 software and AMOS-24 was carried out. The proposed model is not fitted to the data in a pleasant way. Better fitness were found through the elimination of five ways which are non-significant (prevention focus to crafting structural resources, job self-efficacy to crafting social resources, challenging job demands to flourishing, self-determination to thriving at work, hindering job demands to job performance and job engagement to job performance) and five-way linking the errors. Specifically findings has shown that job engagement and job performance plays a meditating role in a relationship between job crafting with flourishing.
    Keywords: job crafting, regulatory focus, job self-efficacy, job performance, flourishing
  • Hashem Jebraeili *, Alireza Moradi, Mojtaba Habibi Pages 175-190
    Introduction
    Present study aimed to evaluate the psychometric properties and factor structure of Persian version of the five factor impulsive behavior scale.
    Materials And Methods
    The number of 352 subjects were selected through available sampling from general population ages 18-60 of Tehran city and were assessed employing five factor Impulsive Behavior Scale, Difficulties in Emotion Regulation Scale, and researcher made questionnaires on risky sexual behavior and substance use. Data were analyzed based on Cronbach's alpha test, correlation tests, multivariate variance analysis, and exploratory factor analysis using version 22 of SPSS software.
    Results
    Internal consistency reliability of impulsivity scale obtained in range of 0/74 to 0/90. The results of exploratory factor analysis confirmed the factor structure of the original scale with less factors. Criterion validity by examining the association between scores of the dimensions of impulsivity and difficulty in impuls control scale showed significant positive correlation between the difficulty in impuls control and positive urgency (r=0.62, P
    Conclusion
    The Persian version of the five factor impulsive behavior scale has acceptable validity and reliability and can be used to predict a variety of risky behaviors including substance use and risky sexual behavior.
    Keywords: Impulsivity, Personality Trait, Factor Structure, Psychometric properties, Sensation seeking
  • Najmeh Hamid *, Mohammad Almasi, Mahnaz Mehrabi Zadeh Honarmand Pages 191-202
    Background And Aims
    The aim of present research was to investigate the effect of life skills training on self-believe and risk taking of first high school male students.
    Methods
    The research method was experimental with pre-post, fallow up and control group. The sample consisted of 60 male students who were selected by random cluster sampling. Then randomly divided into two groups as experimental and control. The instruments were Pires- Haris self-concept Questionnaire, Iranian Adolescents Risk-taking Scale and Life Skills Training Guide. The experimental group administered 9 sessions of life skills training but the control group did not receive any intervention. Also, we used MANCOVA to analyze the data.
    Results
    The results revealed that there were significant differences between experimental and control group in self concept and risk taking (P
    Conclusion
    life skills training effective on self-believe and risk taking of first high school male students.
    Keywords: life skills training, self-believ, risk taking
  • Gholamhossein Shahini *, Fatemeh Shahamirian Pages 203-234
    This paper aimed at identifying the contribution of motivation and the types of motivational forces in improving English language speaking fluency. To this end, the most fluent EFL speakers (17 students and teachers) who had picked up fluency in their own country were purposefully selected to be interviewed. The results showed that without motivation, fluency in speaking was not attainable and it was motivation that resulted in enthusiasm and perseverance in gaining fluency. Moreover, the findings revealed that although the participants possessed both intrinsic and extrinsic motivation, intrinsic motivation played a more significant role in enhancing speaking fluency. Besides, the participants enjoyed all types of intrinsic motivation, that is, IM- Knowledge, IMA-Accomplishment, and IM-Stimulation. In addition, the participants benefitted from all categories of extrinsic motivation, that is, external, interjected, and identified regulation. However, unlike integrative motivation, instrumental motivation fulfilled no role in promoting speaking fluency. The findings indicated as well that since all participants improved their fluency to meet their personal goals, they were individually-oriented rather than socially-oriented. Finally, it was concluded that in order for language learners to be able to achieve fluency in L2, they must be motivated first and the types of motivational forces they are provided with should be of concern.
    Keywords: EFL, Fluency, Language skills, Motivation, Speaking