فهرست مطالب

پژوهش های ادبیات تطبیقی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1397)

نشریه پژوهش های ادبیات تطبیقی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/06
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیه آدینه وند *، مختار ابراهیمی صفحات 1-22
    نیچه فیلسوف آلمانی (سده نوزدهم) از طریق آثار گوته با اندیشه ی حافظ آشنا شده است. حافظ با زاهد ریاکارو ظاهربین سرستیز دارد و نیچه با انسان کوتوله معاصر خود که به همین درد گرفتار است. از این رو این دو متفکر به نقد دو گونه یا تیپ از انسان پرداخته اند. حافظ پیر مغان و جهان عشق را در برابر واعظ و جهان بی عشق طرح کرده و نیچه جهان انسان های کوچک را در برابر انسان های والا به نمایش گذاشته است. زبان حافظ و نیچه در ارایه ی چنین تفکری طنزآمیز، متناقض نما و موجز است. در این مقاله بیش تر تلاش شده است که تاثیر انسان آزاده و منتقد که گاه زندگی کسانی را به نمایش بگذارد که در زندگی دچار بن بست شده اند. اینان با راهنمایی سرانجام انسان آزاده می توانند به سرمنزل مقصود که عشق به جاودانگی است برسند. آن چه که در شعر حافظ و کتاب چنین گفت زرتشت برجستگی معنایی دارد این است که مردم معاصر هر یک از این دو متفکر، ارزش هایی را پذیرفته که به مسخ انسان انجامیده است. در نزد حافظ این ارزش ها به ضد خود بدل شده و انسان را دچار ریاکاری کرده و در باور نیچه انسان مدرن را به دموکراسی و مدرنیته فروانداخته است.
    کلیدواژگان: حافظ، نیچه، چنین گفت زرتشت، ابرانسان
  • عباس تابان فرد* ، سکینه رسمی صفحات 23-44
    روان شناسی مثبت گرا، جنبش جدیدی در روان شناسی است که بر بنا نهادن و گسترش هیجان های مثبت، به منظور ایجاد سپر و مانع در برابر اختلالات روانی و افزایش شادکامی تاکید می کند. این رویکرد بر شناسایی سازه ها و پرورش توانمندی هایی تاکید دارد که ارتقاء سلامت و شادکامی انسان را فراهم می آورد. زیر بنای نظری روان شناسی مثبت گرا متعلق به مارتین است. او معتقد است که شادی شامل زندگی لذتمند،متعهدانه و معنادار است. هیجان های مثبتی که روان شناسی مثبت گرا بر آن تاکید دارد،اغلب توانایی بهتری برای سازگاری و تاب آوری در مواجهه با مشکلات زندگی ایجاد می کند. آراءجلالدین محمد بلخی ،به عنوان یکی از بزرگترین عارفان و شاعران ادب فارسی،حاوی برجسته ترین آموزه های روان شناختی است این شاعر عارف در مثنوی معنوی خویش،به طور عملیاتی، متنوع ترین روش های روان درمانی را ارائه کرده است در پژوهش پیش رو سعی برآن است تا در یکی از داستان های مندرج در این اثر شگرف با عنوان "اعرابی و همسر درویش او"،روش روان درمانی توانمند-مدار که یکی از شیوه های روان درمانی مثبت گراست تحلیل و بررسی شود تا در نهایت مشخص گردد که آراء و اندیشه های مولوی علاوه بر ظرفیت های ادبی و زیبایی شناختی حائز ظرفیت های روان شناختی بسیاری ست.
    کلیدواژگان: مولوی، مثبت گرایی، سلیگمن، عرفان، درمان توانمند-مدار
  • فرشید ترکاشوند * صفحات 45-63
    اشعار سعدی از دیرباز به صفت سهل ممتنع شهرت دارد. چنین خصوصیتی در بسیاری از اشعار متنبی نیز دیده می شود. در این جستار برآنیم تا به واکاوی صفت سهل ممتنع در برخی از غزل های سعدی که جنبه حکمت یا عرفان دارند و همچنین در اشعار معناگرا و حکمت آمیز متنبی بپردازیم. در این باب از دو رویکرد ساختارگرایی و هرمنوتیک فلسفی که به نوعی نقطه مقابل یکدیگر می باشند بهره می گیریم. بنابراین با سوال از چگونگی کارآمدی دو رویکرد مذکور به واکاوی عیار صفت سهل ممتنع در اشعار مورد نظر پرداخته شده است. با رویکرد ساختارگرایی، زیبایی از حالت جزئی و عینی خارج شده و تحلیل اشعار وارد فضای ذهنی پویا می گردد. اما با رویکرد هرمنوتیک فلسفی مواردی چون: تاریخمندی،اطلاق،انکشاف،پویایی،معناداری فرا زمانی و فرامکانی در اشعار مورد نظر حضور پویا دارند. عناصری چون: وزن و قافیه و صور بیانی معیار کارآمدی برای تحلیل صفت سهل ممتنع در شعر سعدی و متنبی نیستند. در پژوهش حاضر روشن شد که رویکرد هرمنوتیک فلسفی می تواند عیاری باشد برای سنجش صفت یاد شده در شعر سعدی و متنبی.
    کلیدواژگان: سعدی، متنبی، صفت سهل ممتنع، ساختارگرایی، هرمنوتیک فلسفی
  • شهین حقیقی *، فرزانه فروزانی، نرگس محمدی بدر، مصطفی گرجی صفحات 64-86
    مطالعات پسااستعماری از جمله پژوهش های میان رشته ای است که در برخی از آثار ادبی نمود پررنگی داشته است. این نظریه به تقابل بنیان های فکری شرق فرودست با غرب فرادست می پردازد و می کوشد گفتمان حاصل این تقابل را میان استعمار و مستعمره نشان دهد،حال آنکه نمایش نامه ماه عسل ،اثرغلامحسین ساعدی از آثار برجسته ادبیات نمایشی ایران است که نویسنده در آن به شیوه ای نمادین به بررسی جلوه های استعمار در شکل نوین آن پرداخته است. در این پژوهش، شخصیت های نمایش نامه ی ماه عسل این نویسنده بر مبنای نظریه ی پسااستعماری تحلیل گردیدند و حاصل کار، گواه چینش و پردازش درست و هوشمندانه و به جای شخصیت هاو قدرت و توان آنان در بیان ایده ی مرکزی نویسنده یعنی سیاست های استعماری است. ساعدی در آفرینش نظام پسااستعماری درقالب ادبی زمینه های سلطه گری استعماررا در اشکال گوناگونش نمایان ساخته وهمچنین افزون بر آن چه در نظریه ی پسااستعماری مطرح گردیده، به جزییات ظریف تر و دقیق تری در گفتمان استعمارگر و استعمارشده پرداخته، که به حوزه ی کلان تر علوم سیاسی، اجتماعی و مردم شناسی بازمی گردد؛از جمله، آسیب شناسی مستعمرات و نقش و جایگاه خود مستعمرات یا دولت مردان آن ها در رقم خوردن سرنوشت تیره و تار آنان را می توان مثال زد که از طریق ضعف های داخلی یا در سیاست خارجی امکان می یابد.
    کلیدواژگان: نظریه ی پسااستعماری، غلامحسین ساعدی، نمایش نامه ی ماه عسل، شخصیت
  • حسین رحمانی * صفحات 87-106
    پژوهش حاضر به بررسی تطبیقی دو اثر نمایشی (افول اثر اکبر رادی و دشمن مردم اثر هنریک ایبسن) بر اساس نظریه های فرانسوا یوست (2001-1918) درباره بن مایه ها، تیپ های شخصیتی و مضامین ادبی و نظریه اقتباس لینداهاچن می پردازد. با بررسی مضامین و تیپ شخصیت های این دو اثر درمی یابیم که این آثار دارای مضامین و تیپ شخصیتی کم و بیش یکسانی هستند و اما رادی نمایشنامه خود را رنگ و بویی محلی داده است و این از رهگذر تفاوت هایی است که او در اثر خویش خلق می کند. موضوعاتی چون مخالفت طبقات قدرتمند و مالکین با هر نوع تغییر در عموم مردم، اصرار افراد روشنفکر بر عقاید و ایده آل های خود، خیانت نزدیکان به جریان روشنفکری، آلت دست بودن عموم مردم، وفاداری همسران و در نهایت شکست روشنفکران در هردوی آین آثار مشاهده می شود. اکبر رادی با اقتباس قیاسی از پیرنگ نمایشنامه دشمن مردم و با دمیدن روح و فضای محلی به آن، نمایشنامه ای وطنی خلق می کند که بیش از هرچیز، برای خوانندگان خود با داشتن و یا نداشتن آگاهی از بینامتنیت اثر هرچند که در اقتباس قیاسی از اهمیت زیادی برخوردار نیست اثری می آفریند که در عین زمانی مکانی بودن، متعلق به هرزمان و مکانی است.
    کلیدواژگان: نظریه اقتباس، مضمون، تیپ شخصیت ها، افول، دشمن مردم
  • محبوبه طاهری *، مهدی لونی صفحات 107-131
    بوستان سعدی از جمله کتاب‏هایست که در اعصار مختلف، توسط نگارگران ایرانی مصور شده‏است. نگاره"گدایی بر در مسجد"یکی از نگاره‏های مصور محفوظ در کتابخانه قاهره است که توسط کمال‏الدین بهزاد، مصورگردیده. مبنای مصورسازی بهزاد شعر سعدیست که در این داستان از احادیث و روایات استفاده‏ شده‏است و به بهترین شیوه به نظم ارائه گشته. براین‏اساس مفروض‏است، بهزاد نیز به برای تصویرگری داستان بوستان از روایات، داستان‏ها و احادیث دیگری بهره گرفته‏است. با شیوه‏های جدید خوانش اثر که تحت‏عنوان بینامتنیت در عصر حاضر متداول گشته و به‏طور مفصل در تفکر ژنت تدوین شده‏است، می‏توان تحلیل تطبیقی را از ارجاعات متون، به‏صورت بینامتنی ارائه‏نمود و همچنین بر اساس ارجاعات، سنجشی از برگرفته‏گی تحت‏عنوان گشتار در فزون‏متنیت ارائه‏داد. در این پژوهش یکی از گونه‏های ترامتنی ژنت، یعنی بیش‏متنیت، جهت بررسی چگونگی ارتباط نگاره"گدایی بر در مسجد"اثر بهزاد با شعر سعدی تحت‏عنوان"عشق و شور و مستی"،مورد استفاده قرارگرفته‏است. این پژوهش علاوه بر تطبیق این نگاره با شعر سعدی، به‏دنبال یافتن پاسخ این پرسش است‏که سعدی در شعر، از چه منابع دیگری بهره‏برده و همچنین بهزاد در تصویرگری شعر مذکور از چه متون و ارجاعات دیگری علاوه بر شعر سعدی استفاده کرده‏است. روش‏تحقیق نظری و بنیادین است که به شیوه توصیفی-تحلیلی صورت‏پذیرفته و ابزار فیش‏برداری برای گردآوری اطلاعات مورد استفاده‏است. یافته‏های‏پژوهش برمبنای مباحث بینامتنیت حاکی از‏آن‏است که سعدی در نگارش بوستان از احادیث و روایات بهره‏جسته. بهزاد نیز در تصویرگری علاوه بر متن بوستان، از احادیث و داستان‏های دیگری که منشاء اصلی پیداش تصویر می‏باشند بهره‏برده و صرفا به بازنمایی صرف از داستان اکتفا نکرده‏است.
    کلیدواژگان: بوستان سعدی، نگارگری، کمال الدین بهزاد، بینامتنیت، فزون متنیت
  • رسول کردنوقابی*، نسا کرمی، آرزو دلفان بیرانوند، نجمه نظری صفحات 132-151
    خرد مفهومی چندوجهی است که موضوع های گوناگونی چون: دانش، هیجان، خودتنظیمی، انگیزش، کارکرد اجتماعی، اخلاق و همچنین ارتباط پیچیده بین این جنبه ها را در بردارد. مفهوم خرد بر شیوه تفکر، احساس و رفتار افراد در بافت زندگی تاثیر می-گذارد؛ بنابراین خرد باید در عمل فرد دیده شود تا آثار مثبت برای خود فرد و دیگران به بار آورد؛ زیرا کسی که فقط ایده های خردمندانه دارد اما در رفتارهایش چیزی از آن دیده نمی شود خردمند نیست. ازاین رو، پژوهش حاضر باهدف بررسی مولفه های کم خردی ازنظر فردوسی بر اساس شخصیت کیکاووس صورت گرفته است. پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش شامل شاهنامه ی فردوسی بود که از طریق نمونه گیری هدفمند، شخصیت کیکاووس به عنوان فرد کم خرد انتخاب شد. متن شاهنامه با روش تحلیل محتوا و با استفاده از سه فرایند پیاده سازی، کدگذاری باز، کدگذاری انتخابی مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که ویژگی های کم خردی را می توان شامل (ضعف دین داری و ضعف اخلاق) ، (ضعف تفکر/ آگاهی) ، (ضعف ادراک حقایق و ذهنیت گرایی/ فرافکنی) ، (ضعف همدلی/ عاطفی و ضعف حمایت/ خدمت کردن) و (ضعف ارتباط و ضعف کسب تجارب و ضعف ارزش های فرهنگی) دانست.
    کلیدواژگان: خرد، نظریه های خرد، کم خردی، فرهنگ، کیکاووس و شاهنامه
|
  • Somaye Adinevand *, Mokhtar Ebrahimi Pages 1-22
    Nietzsche, a German philosopher, became familiar with Hafez through Goethe’s texts. Hafez is is against a Hypocrite ascetic and Nietzsche against his contemporary human or dwarfs. Therefore, these two thinkers deal with the criticism of these kinds of men. Besides, Hafez introduces Moghan preceptor and world of love in front of preacher and loveless world, and Nietzsche presents the world of small men against grand men. The language of Hafez and Nietzsche both is paradoxical and humorous for representing such thought. This article studies the deep effect of men who through their liberty can save the life of people who have no alternative in their lives and guide them to the destination of the love of eternity. What is important in Hafez’s poetry and Nietzsche’s Thus Spoke Zarathustra is that their contemporary people accepted some values that metamorphosize human being. In Hafe’s, these values convert to something against themselves and produce hypocritical men, and from the view of Nietzsche’, the modern human being has cast into democracy and modernity.
    Keywords: Hafez, Nietzsche, Thus Spoke Zarathushra, Ubermensch
  • Abbas Taban fard *, Sakine Rasmi Pages 23-44
    Positive psychology is a new movement in psychology science that emphasis to build and deployment positive excitement to creation shield and obstacle in front of spirit disorders and the increase of happiness. This approach emphasis to the recognition of factors and nourishment of capabilities which assemble promotion health and happiness. Theoretical base of positive psychology belongs to Martin Seligman. He believed that joy includes delightful, commitments and significant life. Positive excitement which positive psychology emphasis to it, create better power for compatibility and, resiliency in confronting to the life's problems. Movlana s opinions as one of greatest Persian literature Gnostics and poets, containing to more outstanding psychology doctrine. This poet and gnostic in his massive Manavi, show most various psychotherapy methods practically.in this research has been tried to analysis in one of masnavi s story as "nomadic Arab and his poor wife", cure method as "strengths-centered counseling" which is one of the cure methods of positive psychotherapy. Until has been distinguished that movlana s opinion have many of capacity psychology in addition to literary and aesthetics capacity.
    Keywords: Seligman, positive psychology, strengths-centered counseling, mysticism
  • Farshid Torkashvand * Pages 45-63
    Abstract Saadi’s poetry is famous for its inimitable simplicity of adjectives and such features can be traced in many of Al-Mutanabbi’s poetry. This article attempts to explore these adjectives in some of Saadi’s lyrics embodying wisdom or mysticism and Al-Mutanabbi’s poetry of wisdom and concept. To achieve this aim structuralism and Philosophical hermeneutics representing two opposing perspectives are employed. Hence, examining how the two approaches are applied, the criteria of inimitable simplicity of adjectives are discussed. Through the structuralist approach, the aesthetics are removed in terms of partial and objective aspects and the analysis of the poems enter a dynamic mental space. However, with philosophical hermeneutics approach history, relevance, development, dynamism, meaningfulness of abstract time and metaphysics are seen in the considered poems. They have a dynamic presence in the lyrics. Literary elements such as rhythm, rhyme, imagery are not effective criteria to analyze the inimitable simplicity of adjectives in the poetry of Saadi and Mutabi. The findings signify the philosophical hermeneutics can be considered as the criteria for evaluating such adjectives in the poetry of the two mentioned poems.
    Keywords: Saadi, Al-Mutanabbi, inimitable simplicity of adjectives, Structuralism, Philosophical Hermeneutics
  • Shahin Haghighi * Pages 64-86
    Abstract Drama literature has been the full sign of all available mental currents in many cases as the reason for its vast correlation with the community through implementation on the scene. we can especially see this property in intellectual writers works with a political point of view. One of these points of view is a postcolonial theory, that examines the low east mental fundamentals contrast with high west and tries to show the output discourse of this contrast between colonization and colony. However, the battle with colonization and its politics every time has been a basic worry of Iranian intellectual fighters in the present era, but sometimes, their artistic works, such as film drama, , poem, and so on, have been written according to these thoughts. There fore one of the people who has a place in Iran drama and story literature and the people who had a trend in fighting with Pahlavi era dictatorial and colonial politics is Mr.Gholamhosain Saedi. In this research, this writer, Mahasal drama characteristics has been analyzed according to postcolonial theories and the work result, shows the correct and intellectual characteristics and their potential and power in presenting the writer central idea, that means, the colonization politics. How ever Mr. Saedi has been considered more than in postcolonial, he also , has paid attention to more careful and finer details in colonizer and colony discourse, that comes to the bigger domain of political and social and anthropology sciences.
    Keywords: postcolonial theory, Mr.Gholamhosain Saedi, Mahasal, drama, character
  • Hossein Rahmani * Pages 87-106
    The present article is intended to comparatively analyze characters and themes in Ofoul by Akbar Radi and An Enemy of the People by Henrik Ibsen. The research methodology of comparison is based on Francois Jost’s theories on motifs, types, and themes as well as Linda Hutcheon’s A Theory of Adaptation. Investigating the characters and the themes of these two dramatic works and despite rather similar characters and the themes, Radi made some very adept differences to impart the sense of localization and probability. Themes such as the animosity of the powerful towards any change in the people’s conditions, the insistence of the intellectuals on their own ideas, the treachery of the close friends to the intellectualism, the abuse of the common in the hands of the powerful, loyalty of the wives, and in the end the defeat of the intellectuals are seen in both works. Akbar Radi takes his subject matter as well as his characters from An Enemy of the People but creates them anew so as to adapt them to the needs and values of his addressees i.e. the Iranians. Investigating characterization and the ways of adoption in these two works show the comparative nature of this study.
    Keywords: Theory of Adaptation, theme, types, Ofoul, An Enemy of the People
  • Mahboubeh Taheri * Pages 107-131
    Sa’adi’sBoostan is one of the books illustrated in different ages by different painters. The painting“Begging man in front of Mosque” is one of the maintained illustrations in Cairo library which is illustrated by Kamalodin Behzad. The basis of the Behzad’s illustration is the Sa’adi’s poem which in this story uses the Hadiths and storied and narrations and is expressed in a poetic manner. On this basis, it is assumed that Behzad also used the narrations, hadiths, and stories in order to illustrate the Boostan. Using novel techniques of the work reading which are conventional as intertextuality at present and codified in Janette’s thought in details, one can provide a comparative analysis of the textual references in an inter-textual manner. In this research, one of the Trans-textual Janette’s typologies is used in order to investigate how the painting“Begging man in front of the mosque” by Kamalodin Behzad is related to the Sa’adi’s poem“Love and Passion and Drunkenness”.This research seeks to find the answer of this question: what other sources did Sa’adi use in this and what text and references did Behzad use in illustrating this poem, in addition, to compare the painting with the poem. This research is theoretical and fundamental in term of methodology and this is conducted in descriptive-analytic procedure and the note-taking was used to gather information. The research findings based on the intertextuality discourses imply that Sa’adi used the narrations and Hadiths in writing the Boostan.In addition, Behzad also used these resources in illustrating the text as the main origin of the images and didn’t rely only on the mere reflection of the story.
    Keywords: Sa’adi’s Boostan, painting, Kamalodin Behzad, intertexuality, hypertextuality
  • Rasool Kordnoghabi *, Nesa Karami , Arezou Beiranvand , Najme Nazari Pages 132-151
    Wisdom is a multi-dimensional concept, which includes a variety of issues such as knowledge, excitement, self- regulation, motivation, social function, moral and as well complex relationship between these aspects. The concept of wisdom influences on the way thinking, feeling and people's behavior in the life of texture. Therefore, wisdom should accrue in person's performance until it created positive effects for oneself and others. Because, a person that has only ideas of wise, but there is nothing from it in his behavior, that person is not wise. Therefore, aimed this study to investigate low-wise properties of Ferdosi's belief based on Key Kavus personality. This study was conducted based on the framework of quality approach. Statistical population of the research includes Ferdowsi's Shahnameh, which is selected using a meaningful sampling of Key Kavus personality a low- wise one. The context of Shahnameh was using content analysis and processes in clouding implementing, open coding and selective coding. The finding showed that low- wise properties include lack of religiosity and lack of morality, lack of thinking/ awareness, lack of facts perceptions and Subjectivism / Projection, lack of empathy/ affection and lack of experience gaining and lack of cultural values.
    Keywords: wisdom, theories of wisdom, low- wise, cultural, Key Kavus, Shahname