فهرست مطالب

پدافند غیر عامل و امنیت - پیاپی 15 (تابستان 1395)

نشریه پدافند غیر عامل و امنیت
پیاپی 15 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/22
  • تعداد عناوین: 5
|
  • علیرضا حسن زاده، حمیدرضا سوری، وحید امینی * صفحات 7-32
    متناسب با حجم و تنوع تهدیدهای فناوری اطلاعات و ارتباطات(فاوا) ، آنچه مهم است وجود سامانه های مدیریت امنیت اطلاعات است که با رویکردی نظام مند، امنیت اطلاعات حساس سازمان ها را تامین کند. ازاین رو ارزیابی اثربخشی این سامانه ها خود از چالش های مدیران امنیتی سازمان ها قلمداد می شود. این پژوهش باهدف «ارزیابی اثربخشی سامانه مدیریت امنیت اطلاعات در پدافند غیرعامل(حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات)» با متغیر مستقل سامانه مدیریت امنیت اطلاعات و متغیر وابسته پدافند غیرعامل و به روش توصیفی– تحلیلی انجام شده است و با این فرضیه که؛ «سامانه مدیریت امنیت اطلاعات، در تامین هدف های پدافند غیرعامل(حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات)، اثربخش است، به دنبال پاسخ گویی به این سوال اساسی است که «آیا سامانه مدیریت امنیت اطلاعات، در پدافند غیرعامل(امنیت فناوری اطلاعات و ارتباطات) اثربخش است؟» ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه ساخته پژوهشگر و جامعه آماری 30 نفر از کارشناسان و مدیران حوزه فاوای معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی(سابق) رئیس جمهوری و کارشناسان خبره فاوا و مرتبط با پدافند غیرعامل است. اعتبار آن با استفاده از روش دلفی تاییدشده و پایایی آن با استفاده از آزمون ضریب آلفای کرونباخ 0/88 تعیین شده است. تحلیل داده ها با روش توصیفی و استنباطی انجام شده است. نتایج پژوهش ضمن تایید اثربخشی این سامانه در پدافند غیرعامل، اثربخشی پدافند غیرعاملی هریک از بخش های سامانه مدیریت امنیت اطلاعات در امنیت فاوا و به طورکلی در پدافند غیرعامل را مشخص کرده است. پژوهشگر براساس نتایج پژوهش، پیشنهاد های کاربردی و اجرایی خود را ارائه داده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، سامانه مدیریت امنیت اطلاعات، پدافند غیرعامل، استانداردهای امنیت فاوا
  • حمیدرضا رفعتی، سید اکبر حسینی * صفحات 33-68
    مدیریت بحران های سیاسی و امنیتی و نحوه روبرویی با آن از موضوع های نوین عرصه مدیریت امنیتی بوده که جامعه اطلاعاتی برای حرکت در مسیر توسعه مدیریت و واپایش بحران های امنیتی و سیاسی به آن ها نیازمند است. هدف این پژوهش «تبیین شیوه عمل نظارت و واپایش، در مدیریت بحران های امنیتی است». نوع پژوهش کاربردی و از روش تحلیلی – توصیفی استفاده شده است. پژوهشگر برآن است به این سوال که مدیریت چگونه در واپایش بحران های امنیتی عمل می کند؟ پاسخ دهد. حجم نمونه جامعه آماری پژوهش را تعداد 44 نفر از صاحب نظران و متخصصان آگاه به مقوله های مدیریت و بحران تشکیل داده اند که با توجه به تعداد محدود، تمامی اعضای جامعه آماری به عنوان حجم نمونه استفاده شده اند. پژوهشگر در پاسخ به این سوال که شیوه عمل نظارت و واپایش در مدیریت بحران های امنیت چگونه است؟ بعد از جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه ای متشکل از 16 سوال در رابطه با متغیرهای پژوهش تهیه و پس از توزیع و جمع آوری پرسش نامه-ها، پاسخ ها با نرم افزار spss و با استفاده از آزمون خی- دو تجزیه وتحلیل آماری شدند و نتایج به دست آمده فرضیه پژوهش را تایید نمود. نتایج پژوهش بیانگر این است نظارت و واپایش به موقع و دقیق، مبتنی بر هدف و برنامه به وسیله تعیین استانداردهای مطلوب، طراحی سامانه بازخورد اطلاعات، مقایسه اجزای واقعی با استانداردهای از پیش تعیین شده، انجام اقدامات اصلاحی به موقع و تعیین انحراف و خطاها نقش موثری در واپایش بحران های امنیتی ایفا می نماید.
    کلیدواژگان: بحران، مدیریت بحران، مدیریت، مدیریت بحران سیاسی و امنیتی
  • اسدالله دیوسالار، مهدی خواجه امیری، حسینعلی محمدی شیرکلایی* صفحات 69-94
    مدیریت بر بحران ها باید در موقعیت مکانی خاصی انجام شود که از آن به عنوان مراکز مدیریت بحران یاد می شود. از موارد مهم قبل از احداث این مراکز، مطالعه، بررسی و انتخاب مکان جغرافیایی مناسب برای استقرار این نوع کاربری است. بررسی استقرار این مراکز در شهر ساری، اولین شهر در نظام سلسله مراتبی شهری مازندران با بالاترین نرخ رشد جمعیت و وقوع بی شمار حوادث طبیعی و غیرطبیعی در طول تاریخ به عنوان مسئله اصلی موردمطالعه قرار گرفت. هدف اصلی پژوهش «مکان یابی بهینه مراکز مدیریت و پشتیبانی بحران شهر ساری به منظور کاهش مخاطرات محیطی» است که در این راستا، ابتدا عوامل و معیارهای موثر با مطالعات کتابخانه ای، مراجعه به خبرگان و بهره گیری از روش دلفی، شناسایی، سپس نسبت به اولویت بندی هریک از عوامل و معیارهای موثر با استفاده از روش ای‎اچ‎پی که یکی از روش های مرسوم تصمیم گیری چندمعیاره است اقدام و درنهایت با پاسخ به سوال اصلی، مکان بهینه با استفاده از سامانه جی آی اس انتخاب می شود. مطالعه ما فرضیه ندارد چون صرفا در پی شناسایی متغیرها است نه روابط بین آن ها و نوع این پژوهش به دلیل ماهیت آن توصیفی - کاربردی است. روش گردآوری اطلاعات شامل؛ بررسی های کتابخانه ای و پیمایش های میدانی و ابزار گردآوری ؛ فیش برداری، پرسش نامه(باز و بسته) و مشاهده و نحوه تجزیه وتحلیل، روش کمی است. جامعه آماری را 32 نفر از صاحب نظران تشکیل داده که با توجه به مراجعه به خبرگان از کل جامعه سرشماری می شود.
    کلیدواژگان: مکان یابی، مراکز مدیریت بحران، ایمنی، دسترسی، کارایی
  • مرتضی غلامرضازاده *، هاشم قادری، زهرا علیخانی صفحات 95-130
    بحران آسیب گسترش یافته ای است که درصورتی که به موقع به آن پاسخ صحیح داده نشود، تبدیل به تهدید شده و می تواند باعث بروز آسیب هایی به امنیت ملی کشور شود.این پژوهش در پی پاسخ به آن است که علل و زمینه های بروز بحران های اجتماعی در دوره جهانی شدن ایران امروز چیست و چگونه می توان برای برابره با بحران های اجتماعی جدید متناسب با شرایط روز برنامه-ریزی نمود. هدف این پژوهش «تبیین علل و زمینه های بروز بحران های اجتماعی در دوره جهانی شدن». نوع پژوهش کاربردی و از روش تحلیلی – توصیفی استفاده شده است. حجم نمونه جامعه آماری این پژوهش را تعداد 83 نفر از صاحب نظران و متخصصان حوزه انتظامی، سیاسی و امنیتی تشکیل داده اند که با توجه به تعداد محدود، همه اعضای جامعه آماری به عنوان حجم نمونه استفاده شده اند. پژوهشگر در پاسخ به این سوال که علل و زمینه های بروز بحران های اجتماعی در دوره جهانی شدن چیست؟ بعد از جمع آوری اطلاعات، پرسش نامه ای متشکل از 18 سوال در رابطه با متغیرهای پژوهش تهیه و پس از توزیع و جمع آوری پرسش نامه ها، پاسخ ها با نرم افزار spss و با استفاده از آزمون فریدمن مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفت. نتایج پژوهش بیانگر این است که مهم ترین علل بروز بحران های اجتماعی عبارت اند از: بالا بودن میزان تورم، افزایش آمار بیکاری، فساد در دستگاه های دولتی و نظام اداری کشور، افزایش آسیب های اجتماعی و وجود تبعیض در واگذاری منابع و امکانات.
    کلیدواژگان: بحران، بحران اجتماعی، امنیت، قومیت
  • عباسعلی مقدم نژاد، حسین رحیمی * صفحات 131-160
    در حال حاضر یکی از دغدغه های امنیتی در استان سیستان و بلوچستان، جریان های تکفیری و فعالیت گروهک های معاند است که در لباس دفاع از سنت، عملا در مسیر منافع دشمنان نظام جمهوری اسلامی ایران گام برمی دارند. ازاین رو لازم است تا ضمن توجه به چگونگی شکل گیری این گروهک ها، بر روش های موثر برابره ای با تهدیدها و اقدامات آنان توجه شود. هدف این پژوهش ، بررسی نقش فرماندهی انتظامی استان سیستان و بلوچستان در برابر با تهدیدهای گروه های تکفیری، سوال این پژوهش «فرماندهی انتظامی استان سیستان و بلوچستان در برابره با گروه های تکفیری چه نقشی دارد» بوده و فرضیه اصلی این پژوهش عبارت است از « فرماندهی انتظامی استان سیستان و بلوچستان با انجام فعالیت های سخت افزاری و نرم افزاری درمقابله با تهدیدهای گروه های تکفیری نقش دارد». این پژوهش ازنظر نوع، کاربردی و به شیوه توصیفی – تحلیلی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش 120 نفر از کارکنان و مدیران ناجا، استانداری، فرمانداری و یگان های اطلاعاتی و امنیتی استان سیستان و بلوچستان که کمترین 5 سال سابقه کار و دارای مدرک کارشناسی ارشد به بالا باشند، بوده که براساس فرمول کوکران، تعداد 68 نفر به عنوان حجم نمونه محاسبه و نمونه گیری به شیوه تصادفی طبقاتی انجام شده است. اطلاعات و داده های پژوهش به شیوه میدانی و کتابخانه ای گردآوری و ابزار گردآوری پرسش نامه بوده است. روایی پرسش نامه با تایید نخبگان و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به میزان 094 محاسبه شده است. تجزیه وتحلیل سوال ها و فرضیه ها با بررسی شاخص های آماری و استفاده از آزمون خی دو انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: تهدیدها، سیستان و بلوچستان، گروه های تکفیری، مناطق مرزی، نیروی انتظامی
|
  • Hamid reza souri, Alireza Hassanzadeh, Hamid reza souri* Pages 7-32

    According to size and diversity of ICT threats, coping solutions are different, however, the point is existence of information security with the management system to provide the sensitive information security of organizations with systematic approaches. Thus, evaluating of effectiveness of these systems is considered as one of challenges of organizations security managers. This study aims to evaluate the effectiveness of information security management system in passive defense ( ICT area) with information security management system as independent variable and passive defense as dependent variable in descriptive-analytical method, hypothesizing that information security management system influences on providing objectives of passive defense (ICT area) and it seeks to answer the main question whether information security management system influences on passive defense ( security of ICT). Data collection tools is a researcher made questionnaire with population of passive defense. Its validity is established by Delphi method and its reliability is established Cronbach’s Alpha 0.88. Data analysis is carried out with descriptive inferential method and statistical population is consisted of 30 people of experts and managers of ICT of strategic planning and supervision assistance of president and specialized experts of ICT. Data analysis has been done through descriptive and inferential method. The result of study confirmed the effectiveness of this system in passive defense and it specifies the effectiveness of passive defense in each part of information security management system in ICT security and in passive defense in general. Fainaly researcher offers the practical suggestions based on the study results.
    Keywords: Information, communication technology, Information security management system, Passive defense, ICT security standards
  • Hamidreza Rafati, Seyyed Akbar Hosseini* Pages 33-68
    Political and security crises management and the manner of coping with them are among new themes of security management which information society needs it for moving toward development of management and control of security and political crises. This paper aims to shed light on the practice of supervision and control in managing security crises. The study is practical in type and the analytical descriptive method is used. Researcher intends to answer the question that how management acts in control of security crises. The sample size of statistical population is 44 people of experts informed in the topics of management and crisis and considering the limited population, all of members of statistical population are used as sample size. Researcher in answering the question that how is the practice of supervision and control in managing security crises, collected information and questionnaire of 16 questions is devised on the study variables, and following distribution and collection of questionnaires, answers are statistically analyzed with spss software using Chi 2 test, and obtained results confirm the study hypothesis of the study . Thr results suggest that on-time and accurate supervision and control based on objective and plan through determining desired standards, design of information feedback system, comparing the real components with predetermined standards, conducting corrective measures on time and determining deviation and error plays an effective role in control of security crises.
    Keywords: Crisis, Crisis management Political, security crisis management
  • Asadollah Divsalar, Mehdi Khajeamiri, Hosseinali Mohammadi Shirkelaei* Pages 69-94
    Management in crisis should be done in the position for manegment crisis which is referred to as crisis management center. Before among important cases constructing these centers is examining and selecting the appropriate geographical place for establishing this type of utility. The main purpose of this study is: To optimize location of management crisis and backup centers of Sari for mitigating the environmental risks, to do so , firstly, influential factors and criteria are identified through library studies by going to experts and use of Delphi method, then one prioritizes each one of influential factors and criteria using AHP method as one of conventional methods of multi-criteria decision making methods, finally through answering the main question, the optimized location is singled out using GIS system. This study isnt hypothesis as it merely identifies the variables not the relation between them and the type of this study due to its nature is descriptive-practical. Data collection method includes: library reviews and field survey and collection tool is note-taking, questionnaire (open and closed) and the analysis method is quantitative. Statistical population is consisted of 32 people of experts and as one inquires the experts, entire population is used.
    Keywords: location, Crisis management crisis, Access, Efficacy
  • Morteza Qolamrezazadeh*, Zahra Alikhani, Hashem Ghaderi Pages 95-130
    Crisis is an expanded damage which may turn into a threat if one fails to tackle it on time and can give occasion to damages to national security of country. This study was an attempt to answer to causes and grounds of occurrence of social crises in the age of globalization in The present-day Iran and how one can plan for coping the new social crises according to present-day circumstances. This study aims to shed lights on causes and grounds of occurrence of social crises in globalization era. The study is practical by type and descriptive analytical method is used. The sample size of statistical population of this study is a number of 83 experts amany police and security forces of police and security area and considering the limited size, all of the members of statistical population are used as sample size. In the response to the question that what are cause and grounds of occurrence of social crises in globalization era, researcher collected the data, and provided a questionnaire consisted of 18 item due to the native of the variables and after distributing and collecting questionnaires, the answers were analyzed statistically in SPSS software using Freedman test.The results of the study that the most important causes of occurrence of social crises are: increased level of inflation, increase of unemployment statistics, corruption in governmental institutions and administrative system of country, increase of social damages and discrimination in offering resources and facilities.
    Keywords: Crisis, Social crisis, Security, Ethnicity
  • Abbassali Moghaddamnejad, Hossein Rahimi* Pages 131-160
    Currently, one of the security concerns in Sistan and Baluchestan province is the Takfiri stream and activity of heretical gangs which in disguise of defending tradition, practically they follow the interests of enemies of regime of Islamic Republic of Iran. Thus, it is needed to pay attention to how these gangs develop, as well as to the effective ways for defying their threats and measures. The general purpose of this study is examining the role of police forces of Sistan and Baluchestan province against the threats of Takfiri gangs . this study aimed at answering the question that , what is the role of police commander of Sistan and Baluchestan province against Takfiri gangs,the main hypothesis of the study is that police forces of Sistan and Baluchestan province has a role against the threats of Takfiri groups by conducting software and hardware activities. This paper is practical in type and is carried out in descriptive and analytical method. Statistical population of this study is 120 people of personnel and managers of NAJA, governor, governorate, and information and security units of Sistan and Baluchestan province with at least 5 years working background and with M.A. education degree or higher degree. Based on Cochran formula 68 people have been calculated as sample size and sampling has been done through stratified random method.The data of the study was collected through field and library methods and the collection tool was questionnaire. Validity of questionnaire with confirmation of experts and its reliability has been calculated through Cronbach’s Alpha 0.94. Questions and hypotheses analysis have been done by reviewing the statistical indexes and using Chi 2 test.
    Keywords: Threats, Sistan, Baluchestan, Takfiri gangs, Border regions, Police