فهرست مطالب

Recherches en Langue et Littérature Françaises - Volume:14 Issue: 25, Fall and Winter 2020

Recherches en Langue et Littérature Françaises
Volume:14 Issue: 25, Fall and Winter 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/06/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • شراره چاوشیان*، سارا کشاورز رضایی صفحات 1-16

    نوه آقای لینتجربه پناهجویی پیر و مهاجر را به نمایش می گذارد که متحمل آسیب روحی ناشی از جنگ و از دست دادن اعضای خانواده اش شده است. او برای حمایت از نوه اش، تنها عضو خانواده که برایش باقی مانده، و فراهم آوردن شرایط رشد بهتر او، در سرزمین دیگری مستقر می شود. در فضای جدید آقای لین تنهایی، سکوت، پوچی و همچنین دوستی با یک کهنه سرباز که لین زبانش را نمی داند را تجربه می کند. این کهنه سرباز یا همان آقای بارک سال ها قبل در کشتار هم میهنان لین شرکت کرده است. هدف این نوشتار همراهی آقای لین است در گذر از فردی دچار انزوا، جنون و افسردگی که تنها انگیزه زندگی اش عروسکی است که جایگزین نوه خود کرده، به فردی که در تلاش برای یافتن هستی حقیقی و آزادی اش از آسایشگاه فرار و از هزارتوی شهر بیگانه گذر می کند؛ بدین ترتیب او هویت خود را که دیگر تنها نمی تواند ریشه در خاطرات میهن داشته باشد، بازتعریف می کند. هویتی که دیگر متوحد نیست و در ارتباط  با فضای حقیقی متکثر تعریف می شود.

    کلیدواژگان: آسیب، لین، مهاجر، هویت
  • مینا دارابی*، مریم فربد صفحات 17-33

    ژان اشنوز و پاتریک دوویل که به ویژه به دلیل داشتن سبکی منزه و نوشتاری تکه تکه مشهور هستند، به دلیل دیگری، یعنی داشتن دنیایی داستانی با مشخصه پویایی، حرکت و جابجایی جغرافیایی و شخصیت های خانه به دوش است، شبیه به یکدیگرند. شخصیت های آن ها در چارچوب فضا-زمانی شناور غوطه ور شده اند که به عنصر اصلی تخیل پویا، یعنی عنصر هوا، مرتبط است. نزد این دو رمان نویس برجسته متاخر، فراوانی اشاراتی که به هوا می شود، از وجود معنایی عمیق تر از این ماده خبر می دهد. راز چنین معنایی را می توان با استفاده از روش «نقد اعماق»، که گاستون باشلار پیشنهاد داده برملا کرد. رویکردی از نقد مضمونی که امکان کشف تخیل ذهن شاعرانه در لحظه خلقت اثر را می دهد، لحظه ای از تخیل در حالت بیداری که در آن ذهن تصاویر خود را در قالب یک عنصر مادی مجسم می کند. در حقیقت کشف این عنصر و مولفه هایش است که امکان توضیح رابطه موجود بین انسان دوران معاصر و دنیای پیرامونش را فراهم می آورد. این مقاله، براساس طبقه بندی تصاویر مربوط به هوا، که توسط باشلار بیان شده اند، به مطالعه پیوند نهان میان سبکترین، زودگذرترین و پویاترین عنصر با جهانبینی و سبک نوشتار مینیمالیستی ژان اشنوز و پاتریک دویل می پردازد.

    کلیدواژگان: تخیل پویا، حرکت، باشلار، رمان نویسان کمینه گرا، هوا
  • برنارد جومسی* صفحات 35-50

    از خواندن مادام با و مالی، اوه مالی! اثر اورسنا و کشف آمریکا اثر پیویدال دو ویژگی اساسی، بازگشت سوژه و دنیای هرج و مرج، برمی آید. این رمان ها، رمان های فرانسوی پست مدرن هستند. با آنکه راوی، داستان را به صورت اول شخص تعریف می کند، نظریه فردگرایی و نیاسانی (آتاویسم) را انحراف می دهد و بیشتر در جهت منافع عمومی قلم می زند. بعلاوه، این رمان نویسان نظم واحد دانش های نوین را به نفع هرج و مرج جهانی، نظریه غیرقابل پیش بینی بودن و نوعی اختلال طبیعی که تنها دلیل جهان است، متلاشی می کنند. هیچ چیز قابل پیش بینی و قطعی نیست. چگونه اریک اورسنا و رافایل پیویدال نظام فکری مدرن را به نفع درهم تنیدگی فرهنگ ها بازنویسی می کنند؟ با تکیه بر اندیشه پسااستعماری، این سوال را حول دو محور پاسخ خواهیم داد: بازگشت سوژه و غیرقابل پیش بینی بودن ارزش های جهانی.

    کلیدواژگان: بازگشت سوژه، هرج و مرج، رمانهای فرانسوی پست مدرن، ساختارشکنی، اندیشه
  • زینب گلستانی درو *، نسرین دخت خطاط صفحات 51-65

    آثار فرانسوا بن (1953)، مجموعه ای گسترده از آثاری را در برمی گیرند که مناطق مختلف شهری را در می نوردد. او در یکی از آثار خود به نام منظره آهنی که در سال 2000 به چاپ رسید، از تجربیات مهندسی در ملاقات با جهان زیسته سخن می گوید که بخشی از ساعات زندگی روزمره اش را در مسیر ریلی می گذرد. در واقع نوشتار در این اثر، بر روی راه آهن زاده می شود و گسترش می یابد. روای در طول این مسیر با پدیده ها و تصاویر مختلفی روبروست که بر او پدیدار شده و زوایای تاریک و مبهم جهان را بر او آشکار می سازند. او می بیند، می شنود و تصور می کند و در نهایت منظری نو از جهان می آفریند. این منظر، که نزد میشل کولو به عنوان تصویری از جهان درک شده از سوی یک ناظر مطرح می شود، به واسطه حرکت قطار، در خیال راوی ریشه کرده و در هر سفر گوشه ای از آن ساخته می شود. درست مثل پازلی که به تدریج شکل می گیرد، یا همچون قطعات یک لوگو که کم کم روی هم قرار می گیرند و حجم واحدی را به وجود می آورند. این روایت در حرکت و ساخت تصاویر در نهایت به پیدایش جغرافیا و منظری درونی می انجامد که در ابتدا درک شده، سپس تخیل شده و آنگاه ساخته می شوند، منظری که در نوشتار انعکاس یافته و به تدریج احساس-منظر، اندیشه-منظر و صفحه-منظر را شکل می دهد. نوشتار پیش رو با تکیه بر نظریات میشل کولو در کتاب اندیشه-منظره (2011)، سعی در یافتن عناصر و روندی دارد که به پدیدار شدن این مناظر می انجامد.

    کلیدواژگان: اندیشه-منظر، منظر، منظره آهنی، میشل کولو
  • ژاله کهنمویی پور، بهناز خواجوی * صفحات 66-81

    ریالیسم جادویی یکی از رایج ترین شیوه های روایت در میان نویسندگان پست مدرن است که به نوعی انفکاک از واقعیت های روزمره و آشنا و ورود امری ناپذیرفتنی در زندگی معمول را آشکار می کند. از نظر اماریل شندی ریالیسم جادویی سبکی است که واقعیت را با نوعی وهم آلودگی درهم می آمیزد و جلوه ای متفاوت از دنیا را برای خواننده به تصویر می کشد. نویسندگان با خلق موقعیت های عادی و روزمره، رویدادهای فراطبیعی و تخیلی را برای خواننده به شیوه ای قابل قبول و قابل باور روایت می کنند. رمان جادوگر اثر ماری ایندیای که در این مقاله مورد مطالعه قرار گرفته متنی است که مولفه های ریالیسم جادویی را به خوبی به تصویر کشیده است. در جادوگر ایندیای با بهره گیری از ریالیسم جادویی زندگی خانواده ای جادوگر را ترسیم می کند و از طریق این خانواده تصویری بدبینانه از شرایط زندگی طبقه های مختلف اجتماعی در فرانسه ارایه می دهد. در مقاله حاضر می بینیم چطور نویسنده با استفاده از این شیوه روایت دو ساختار جادو و واقعیت را در کنار هم قرار داده است و با بهره گیری از این فضای غریب در داستان واقعیت های جامعه را نقد می کند

    کلیدواژگان: رئالیسم جادویی، فراطبیعی، روزمره، ایندیای، جادوگر
  • گابریلا میرون* صفحات 82-94

    تاکید بر درون مایه دوگانگی، ویژگی ثابت داستان های کوتاهی است که توسط نویسنده معاصر فرانسوی اریک-امانویل اشمیت منتشر شده اند. داستان کوتاه «قلبی زیر خاکستر» کثرتی از اشکال کلاسیک دوگانگی را در خود دارد: جفت های آینه وار ، دوگانگی روانشناختی ، دوگانگی احساسی، تطابق تاثرات دورنی با محیط بیرون. به اشکالی که پیرو سنت ادبی هستند، اصطلاحات معاصر دوگانگی هم اضافه می شود، که موضوع مباحث فلسفی، جامعه شناختی و زیست شناسی نیز هستند: آواتار دیجیتالی، جسم خود دیگر، مسایل هویتی پیرامون موضوع پیوند اعضاء. مقاله حاضر می کوشد تا با تحقیقی کیفی و میان رشته ای، تحلیلی مضمونی از چگونگی به کارگیری مضامین دوگانگی موجود در داستان کوتاه ارایه دهد. روش های اصلی کار عبارتند از: تحلیل متنی و خوانش انتقادی، که گاه با تحقیق تطبیقی و در زمانی کامل می شوند. مفاهیم کلیدی که مبنای بحث را شکل می دهند، در مورد اشکال کلاسیک دوگانگی ادبی، از منتقدینی چون تییری اوزوالد و فلورانس گویه اخذ شده اند، در ارتباط با آواتار دیجیتال، از نشانه شناس، فنی ژرژ، و بالاخره در جستجوی هستی شناختی که پیرامون جسم انسان صورت می گیرد، از جامعه شناس، دیوید لو برتون اخذ شده اند. یعنی در سه جزء نظری که نمایانگر جهات اصلی تحقیقات تجربی هستند.

    کلیدواژگان: همزاد، خود دیگر، آواتار دیجیتالی، جسم، پیوند اعضاء
  • لادن معتمدی* صفحات 95-109

    ماریاما با، اولین نویسنده زن سنگالی، در رمان خود با عنوان نامه ای بسیار طولانی (1979)، از سه زبان ولوف، فرانسوی و عربی، یا به عبارتی تکثر زبانی استفاده می کند. زبان روایت فرانسوی است و آثاری از دو زبان دیگر را، به صورت مشهود یا نامشهود، می توان در رمان یافت. تجزیه و تحلیل نحوه استفاده از این سه زبان به ما امکان می دهد دو راهبرد غالب در رمان برای در آمیختن این سه زبان را بیابیم: تکثر زبانی با ترجمه و ترجمه بدون تکثر زبانی. بررسی ها نشان می دهند اولین مورد یعنی تکثر زبانی با ترجمه که اصل (ولوف و عربی) و ترجمه آن در بدنه متن وجود دارند، بیشترین مورد استفاده را دارا هستند. و برای مورد دوم، ما بخش هایی را پیدا کردیم که نویسنده، عبارات یا ضرب المثل های عامیانه را از ولوف به فرانسوی ترجمه می کند. در هر دو مورد ، ترجمه در عمل نوشتن شرکت می کند و به نوعی تشکیل دهنده آن می شود. پس ترجمه راهی است برای برقراری ارتباط با خواننده تا با دنیای نویسنده پیوند برقرار کند و آن را به رسمیت بشناسد.

    کلیدواژگان: ترجمه، تکثر زبانی، خواننده، ماریاما با، نامه ای بسیارطولانی
  • آرمل جوونسل گملو* صفحات 110-128

    پژوهش حاضر به بررسی مضامین و چالش های مخدر نگاری (نوشتار مخدر) در رمان یک رمان فرانسوی اثر فردریک بیگبدر، نویسنده معتاد به کوکایین می پردازد. این پژوهش در احوال امروزه که مشخصه اش مصرف گرایی ، هدونیسم (فلسفه لذت گرایی)، فردگرایی و خودزندگینامه نویسی است، ریشه دارد. در تلاش هستیم تا نشان دهیم چگونه فردریک بیگبدر موفق می شود اعتیاد به کوکایین (خود) را در جامعه غربی پسامدرن توجیه کند. او افق تاملات اجتماعی-فلسفی خود را در مورد مواد مخدر غیرقانونی گسترش می دهد تا به طور کلی هدونیسم و اعتیاد به مواد مخدر را بستاید. بنابراین، بر اساس رویکردی که هم متنی است و هم فرامتنی، مقاله این عقیده را که فردریک بیگبدر نویسنده ای معتاد-هدونیست و آزادیخواه است و یک رمان فرانسوی بیانی مخدرنگار-توجیه گر را شکل می دهد. از دور، این رمان تجسمی واضح از آن چیزیست که ما پیشنهاد می کنیم آن را به تبعیت از فیلیپ لوژون، اتوتوکسیکوبیوگرافی (خود اعتیادنگاری) بنامیم، یعنی خودنگاری یک معتاد به مواد مخدر، که داستان اعتیاد خود، معنای شخصیت و فلسفه زندگی اش او را به نمایش می گذارد.

    کلیدواژگان: خود اعتیادنگاری، اعتیاد به کوکائین، هدونیسم، آزادی، مواد مخدر
  • حمیدرضا رحمتجو*، اسفندیار اسفندی صفحات 129-144

    رمان معاصر ایرانی، امروز حامل نوعی آگاهی مکانی گشته است. به نظر می رسد که مکان، در این جا : تهران، به طور مداوم و بلافصل، حداقل در پنج رمانی که موضوع مطالعه حاضر هستند، خود را بر تخیل نسل جدید نویسندگان ایرانی تحمیل می کند. این در حالیست که، برای مثال بر خلاف ادبیات معاصر فرانسوی که در آن آگاهی مکانی معمولا در حوزه تخیلات آینده نگارانه و وجودی (مثل مورد ژانر علمی-تخیلی و یا اخیرا مثل مورد تخیلات محیط زیستی)، بسط پیدا می کند، آگاهی نو نسبت به مکان، در ادبیات معاصر ایرانی، به طور خاص و قبل از هر چیز، وارد نوعی نزاع هویتی با ابعاد اجتماعی-تاریخی می شود. مطالعه و بررسی این تحول جدید بر اساس رویکردی در-زمانی (که تحول ژانر رمان از زمان مشروطه به بعد را در نظر می گیرد)، موضوعی بسیار قابل توجه و البته سترگ است. در نتیجه، در مطالعه حاضر، ما توجه خود را به رمان معاصر ایرانی محدود می کنیم با این هدف که خطوط اصلی تخیل مکان را در آن یافته، تفسیر نماییم.

    کلیدواژگان: رمان معاصر ایرانی، مکان، تخیل مکان، تهران، ایماژینر
  • مریم شیبانیان *، بهاره ادهمی مقدم صفحات 145-164

    عنصر شخصیت موضوع مطالعات ادبی زیادی بوده است. با این حال، مطالعات اندکی اثر زیباشناختی این عنصر بر دریافت خواننده را مورد بررسی قرار داده اند. تحقیقات ونسان ژوو درباره تاثیر شخصیت این فقدان نظری را جبران می کند. او در تاثیر شخصیت در رمان (2001) می گوید شخصیت می تواند منشا سه نوع تاثیر بر خواننده باشد: شخصیت به مثابه شخص، شخصیت به مثابه عامل و شخصیت به مثابه بهانه. در پژوهش حاضر، از خلال رمان بیابان اثر لوکلزیو به مطالعه تاثیر شخصیت به مثابه بهانه می پردازیم. این تاثیر هنگامی به وجود می آید که خواننده امیال خود را در عنصر شخصیت بازیابد. اما تعامل خواننده با این بعد شخصیت مطابق چه سازوکاری صورت می گیرد و چگونه این تعامل باعث برون ریزی امیال تکانشی خواننده می شود تا لذت خوانش را برانگیزد؟ چه شگردهای روایی زمینه ساز تاثیر شخصیت به مثابه بهانه هستند؟ برای پاسخ به این سوالات و به منظور شناخت بهتر فرایند عمل خوانش و تاثیر آن بر خواننده، به بررسی سه میل تکانشی موجود در بیایان می پردازیم که عبارتند از: میل به تماشاگری، گرایش به امر مغایر با انسانیت و امر غیر انسانی و میل به تایید خود. همچنین، به مطالعه شیوه های مختلف آماده سازی روایی اثر به منظور ایجاد تاثیر مذکور در دریافت می پردازیم.

    کلیدواژگان: شخصیت، دریافت، تاثیر به مثابه بهانه، لوکلزیو، میل
  • زولیخا تبت* صفحات 165-175

    اگر متون پاسکال کینار بلافاصله قابل تشخیص هستند، اول از همه به این دلیل است که آن ها لذت خوانشی بی سابقه به خواننده می بخشند، خوانش نوشتاری تامل برانگیز که در آن موضوع از طرق مختلف به تکه های کوچک کاهش می یابد. نویسنده با به مسئله سازی در زمینه داستان در قالب روایت های کوتاه یا حتی در قالب داستان های فلسفی، هیچ گاه به چالش کشیدن خواننده را متوقف نمی کند، و خوانش های ممکن را به او پیشنهاد می کند تا از آن نشانه ای بر متاخر بودن بسازد. با درخواست های خود برای مشارکت در ساخت معنایی که در پس زمینه مخفی شده، مطمینا نویسنده خود، در ساخت و ساز این متن که بر خلاف انتظار زنجیره زمانی/زبان را در جستجوی مبدا می شکند. ما در اینجا سعی داریم از خلال متون این نویسنده، چندین نشانه گفتمانی ادبیات متاخر را برشماریم، به ویژه نشانه های سوژه که بازگشتی قدرتمند دارد اما سوژه ای مجزا، مرکب و مختص به دوره متاخر. رویکرد نظری عمدتا به نتایج تحلیل گفتمان پیشرفته منگنو، شرودو، بلانکمن تکیه می کند.

    کلیدواژگان: بازگشت، موضوع، تحلیل، گفتار
|
  • Sharareh CHAVOSHIAN*, Sara KESHAVARZ RÉZAÏ Pages 1-16

    La petite fille de Monsieur Linh met en scène l’expérience d’un réfugié/expatrié âgé qui, ayant subi le traumatisme de la guerre et de la perte de sa famille, s’installe dans un nouveau territoire dans l’espoir de protéger sa petite-fille, seul membre de famille qui lui reste et de lui favoriser les conditions d’épanouissement. Dans son cheminement dans ce nouvel espace, il rencontre la solitude, le silence, le vide mais aussi l’amitié : une amitié qui se tisse entre lui et un vieux soldat, Monsieur Bark, dont Linh ne sait pas la langue et qui avait, dans son passé de jeune soldat, participé au massacre des compatriotes de Linh. Ce présent article a pour objectif de suivre Linh dans son passage d’un aliéné, isolé et traumatisé, dont la seule motivation de vivre était une poupée qu’il avait pris pour sa petite-fille, à celui qui, pour retrouver son existence authentique et sa liberté, s’échappe de son asile, traverse la ville inconnue et labyrinthique pour rejoindre son ami ; il redéfinit en sorte son identité qui n’est plus celle enracinée dans la mémoire du pays de provenance mais une identité mixte et en relation pacifiste avec le nouvel espace authentique.

    Keywords: Expatrié, Identité, Linh, Traumatisme
  • Mina DARABI AMIN*, Maryam FARBOD Pages 17-33

    Réputés surtout pour avoir un style dépouillé et une écriture fragmentaire, Jean Echenoz et Patrick Deville ont encore en commun un univers fictionnel, caractérisé par le dynamisme, le mouvement et le déplacement géographique, et peuplé des personnages vagabonds. Les personnages sont plongés dans un cadre spatio-temporel flou auquel est lié un élément clé de l’imagination dynamique : l’élément aérien. L’abondance des références faites à l’air, chez ces deux éminents romanciers de l’extrême-contemporain, suggère un sens plus profond de cette substance chez eux. Le secret d’un tel sens peut être dévoilé par la ‘critique des profondeurs’, proposée par Gaston Bachelard ; une approche de la critique thématique qui permet de découvrir l’imaginaire de l’esprit poétique au moment de la création, un état de rêverie éveillée où l’esprit incarne ses images dans un élément matériel. C’est en fait la découverte de cet élément et de ces composants qui peut expliquer le rapport qu’entretient l’être de l’ère contemporain avec le monde qui l’entoure. Se basant sur la typologie des images aériennes, décrites par Bachelard, ce travail s’intéresse à découvrir le lien latent de l’élément le plus léger, le plus fugitif et le plus dynamique avec la vision du monde et le style minimaliste de Jean Echenoz et de Patrick Deville.

    Keywords: imaginaire dynamique, mouvement, Bachelard, romanciers minimalistes, air
  • Bernard DJOMESSI TONGMO* Pages 35-50

    Deux caractéristiques majeures de l’esthétique postmoderne, le retour du sujet et le chaos-monde, sont repérables à la lecture de Madame Bâ et Mali, ô Mali d’Orsenna et La Découverte de l’Amérique de Pividal. Ce sont des romans français postmodernes. Si le narrateur raconte à la première personne, il pervertit pourtant la théorie de l’individualisme, de l’atavisme et œuvre plutôt pour l’intérêt général. Par ailleurs, les romanciers déconstruisent l’ordre unitaire des savoirs modernes au profit du chaos-monde, de la théorie de l’imprédictibilité, une sorte de désordre naturel qui est la seule raison du monde. Rien n’est prévisible et imposant. Comment Erik Orsenna et Rafaël Pividal réécrivent-ils les systèmes de pensée modernes au profit d’un enchevêtrement des cultures ? En nous appuyant sur la pensée postcoloniale, nous allons résoudre cette question autour de deux axes : le retour du sujet et l’imprédictibilité des valeurs-monde.

    Keywords: Retour du sujet, chaos, romans français postmodernes, déconstruction, pensée postcoloniale
  • Zeinab GOLESTANI DERO*, Nasrine KHATTATE Pages 51-65

    L'œuvre de François Bon (1953) comprend un vaste corpus explorant les différents endroits de la ville contemporaine en s'appuyant sur ses expériences vécues du monde sensible. Dans Paysage fer qui a été publié en 2000, il parle de la rencontre du ‘monde vécu’ et d'un ingénieur qui, vu son travail, fait chaque jour un voyage en train. C'est sur les rails du réseau ferré que naît l'écriture. Le narrateur s'aperçoit à cœur de ses voyages, des phénomènes divers qui lui relèvent des aspects sombres du monde. Il voit, entend, imagine et crée enfin un nouveau paysage du monde qui l'entoure. Ce paysage est défini, selon Michel Collot, comme une image du pays perçue par un observateur. Ici, nous découvrons un paysage éparpillé dont chaque morceau est constitué sous l'influence de l'un des multiples voyages du narrateur ; un paysage qui s'étend sur l'imaginaire au fur et à mesure qu'avance le train. Comme si le narrateur complétait graduellement un puzzle. La perception de cette scène en mouvement et l'apparition des images mènent enfin à la réalisation d'une géographie et d'un pays intérieur qui sont tout d'abord perçus, ensuite imaginés, et construits. Se reflétant dans l'écriture, ce processus mène à la conception du sentiment-paysage, de la pensée-paysage et de la page-paysage dans le livre.C'est en se basant sur les principes élaborés par Michel Collot dans son livre intitulé Pensée-Paysage (2011) que le présent propos s'efforce de relever des enjeux de la reconstruction de ces paysages dans Paysage fer de François Bon.

    Keywords: Michel Collot, Paysage fer, Paysage, Pensée-paysage
  • Jaleh KAHNAMOUI POUR, Behnaz KHAJAVI* Pages 66-81

    Le réalisme magique qui est l’un des styles narratifs les plus adoptés par les auteurs post-modernes, examine la rupture de l’ordre reconnu et l’irruption de l’inadmissible au sein de la réalité quotidienne. Amaryll Chanady dans son livre intitulé Magical realism and the fantastic: Resolved versus unresolved antinomy estime que le réalisme magique est un moyen de subvertir les vérités établies par l’imaginaire en présentant une autre image du monde dans lequel nous vivons. En créant des situations quotidiennes et habituelles les auteurs présentent le surnaturel et l’imaginaire comme acceptables et vraisemblables. Dans cet article, nous concentrerons notre analyse sur La Sorcière, le roman de Marie NDiaye, qui montre de manière saisissante des particularités du réalisme magique. Dans La Sorcière NDiaye utilise le réalisme magique pour tracer la vie d’une famille sorcière et présenter à travers cette famille un portrait pessimiste des conditions de vie d'une classe sociale en France. Nous chercherons à comprendre, comment cohabitent deux cadres de référence réaliste et magique dans ce roman grâce à ce mode narratif et quels objectifs vise l’écrivain en choisissant ce mode d’écriture.

    Keywords: réalisme magique, Surnaturel, Quotidien, NDiaye, La Sorcière
  • Gabriela MIRON* Pages 82-94

    L’importance accordée au motif du double est un élément constant dans les nouvelles publiées par l’auteur français contemporain Éric-Emmanuel Schmitt. La nouvelle Un cœur sous la cendre contient une pluralité de formes classiques du double : binômes spéculaires, dédoublement psychologique, ambivalence des sentiments, correspondance des affects avec le milieu extérieur. Aux figures qui continuent la tradition littéraire s’ajoutent des expressions contemporaines du double, qui font également l’objet des débats philosophiques, sociologiques et bioéthiques : l’avatar numérique, le corps-alter ego, les questions identitaires autour du sujet de la transplantation d’organes. L’article a pour but une analyse thématique des modalités du double, retrouvables dans la nouvelle, par une recherche qualitative et interdisciplinaire. Les méthodes principales de travail sont l’analyse textuelle et la lecture critique, complétées parfois par une recherche comparative et diachronique. Les concepts-clé sur lesquels s’appuie la discussion sont fournis par les critiques Thierry Ozwald et Florence Goyet en ce qui concerne les formes classiques du double littéraire, par le sémiologue Fanny Georges en relation avec l’avatar numérique et par le sociologue David Le Breton au sujet de la quête ontologique qui a lieu autour du corps humain, les trois volets théoriques représentant les directions principales de la recherche empirique.

    Keywords: double, alter ego, avatar, corps, transplantation
  • Ladane MOTAMEDI* Pages 95-109

    Mariama Bâ, première écrivaine sénégalaise, mélange dans son roman, Une si longue lettre (1979), les trois langues wolof, française et arabe : le français est la langue principale de l’écriture et les mots ou expressions empruntés aux deux autres langues apparaissent ou bien explicitement dans le français ou bien implicitement par le biais d’une traduction invisible qui modifie le français. L’analyse du plurilinguisme et ses variations dans le roman nous a permis de trouver chez Bâ, deux modalités dominantes pour mélanger les langues : le plurilinguisme avec traduction et la traduction sans plurilinguisme. Le premier cas où l’original et sa traduction sont présents dans le même texte, est la variation la plus utilisée. Et pour le deuxième cas, il existe des parties où l’auteure traduit littéralement en français les paroles, expressions ou proverbes populaires provenant du wolof. Dans les deux cas, la traduction participe à l’acte d’écrire et en devient le constituant. La traduction est alors une façon d’établir un contact avec le lecteur et lui permet de nouer des liens avec le monde de l’auteure qui bien que différent peut être accepté et reconnu dans ses règles.

    Keywords: lecteur, Mariama Bâ, Plurilinguisme, Traduction, Une si longue lettre
  • Armel Jovensel NGAMALEU** Pages 110-128

    La présente étude analyse les motifs et les enjeux de la toxicographie (écriture intoxiquée) dans Un roman français de Frédéric Beigbeder, écrivain cocaïnomane. L’étude s’ancre dans l’air du temps caractérisé par le consumérisme, l’hédonisme, l’individualisme et l’autobiographisme. Nous essayons de montrer comment Frédéric Beigbeder parvient à justifier son/l’addiction à la cocaïne dans la société occidentale postmoderne. Il élargit l’horizon de sa réflexion socio-philosophique en matière de drogues illicites, aux fins de faire l’apologie de l’hédonisme et des addictions toxiques, en général. Ainsi, à partir d’une approche à la fois textuelle et extratextuelle, l’article soutient l’idée selon laquelle Frédéric Beigbeder est un écrivain toxico-hédoniste libéral et Un roman français constitue une expression toxicographique apolégétique. De loin, ce roman est une illustration éloquente de ce que nous proposons d’appeler, à la suite de Philippe Lejeune, l’autotoxicobiographie, entendue comme l’écriture de soi d’un toxicomane, qui met en évidence le récit de ses addictions toxiques, le sens de sa personnalité et sa philosophie de la vie.

    Keywords: auto(toxico)biographie, cocaïnomanie, hédonisme, liberté, Posture, toxicographie
  • Hamidreza RAHMATJOU*, Esfandiar ESFANDI Pages 129-144

    Le roman iranien d’aujourd’hui témoigne d’une certaine prise de conscience spatiale. L’espace, en l’occurrence Téhéran, ne cesse, au moins dans les cinq romans qui constituent notre corpus d’étude, de hanter l’imaginaire de la jeune génération des romanciers iraniens. Or, il est intéressant de constater qu’à la différence de la littérature française contemporaine par exemple, où la prise de conscience spatiale s’investit plutôt dans les fictions spéculatives et ontologiques (le cas de la science-fiction ou bien, plus récemment des éco-fictions), l’attention portée à la problématique de l’espace dans la littérature iranienne d’aujourd’hui s’inscrit avant toute chose dans un conflit d’identités aux portées sociohistoriques. Interpréter cette phase ultime de l’évolution du roman en Iran à partir d’une perspective diachronique, étant un projet d’envergure, nous nous en tenons, dans la présente étude, à analyser la mise en fiction de l’espace dans le roman iranien d’aujourd’hui dans le but d’en déceler les lignes forces.

    Keywords: Roman iranien contemporain, espace, Fiction de l’espace, Téhéran, imaginaire
  • Maryam SHEIBANIAN*, Bahareh ADHAMI MOGHADAM Pages 145-164

    L’élément de personnage a souvent fait l’objet d’études littéraires. Pourtant, rares sont les études qui scrutent l’effet esthétique de cet élément sur la réception du lecteur. Les recherches de Vincent Jouve sur l’effet-personnage pallient ce manque théorique. Dans L’effet-personnage dans le roman (2001), il explique que le personnage peut produire trois types d’effet sur le lecteur : l’effet-personne, l’effet-personnel et l’effet-prétexte. Dans cet article, nous nous pencherons sur l’étude de ce dernier effet à travers Désert (1980), roman de J.M.G. Le Clézio. Cet effet s’exerce sur le lecteur lorsque celui-ci projette ses désirs dans le personnage. Mais par quel mécanisme le lecteur entre en interaction avec le personnage-prétexte et comment cette interaction donne lieu à l’abréaction des pulsions du lecteur pour provoquer le plaisir lectoral ? Quels sont les procédés narratifs qui préparent l’effet-prétexte ? Pour répondre à ces questions et afin de mieux connaître le processus de l’activité lectoriale et son effet sur le lecteur, nous étudierons les trois désirs pulsionnels parcourant notre corpus, à savoir le voyeurisme, l’aspiration à l’inhumain et au non-humain et l’affirmation du Moi. Nous examinerons également, les modalités de la préparation narrative de l’œuvre en vue de susciter l’effet-prétexte à la réception du personnage.

    Keywords: désir, effet-prétexte, Le Clézio, personnage, Réception
  • Zoulikha TABET AOUL* Pages 165-175

    Si les textes de Pascal Quignard sont immédiatement reconnaissables, c’est d’abord parce qu’ils offrent au lecteur un plaisir inédit, celui d’une écriture réflexion où le sujet se décline par fragments à travers les divers supports. En problématisant des fictions en narrations elliptiques ou encore en conte philosophique, l’auteur n’a de cesse d’éprouver le lecteur, lui suggérant des possibles lectures pour en faire une marque de l’extrême contemporain. Sollicitations à une participation de construction du sens figurant en filigrane, l’auteur, certes, active à cette construction par un texte en contretemps qui fracture un continuum temporel/langagier en quête de l’origine. Nous proposons de relever quelques marques discursives de l’extrême contemporain à travers les textes de l’auteur, en particulier celles du sujet qui fait un retour en force mais un sujet distinct, composite, propre à l’extrême contemporain. La démarche théorique s'appuiera principalement sur les apports de l'analyse du discours avancés par Maingueneau, Charaudeau et Blanckeman.

    Keywords: retour, sujet, analyse, Discours