فهرست مطالب

مجله طب سنتی اسلام و ایران
سال دهم شماره 4 (پیاپی 40، زمستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن تاج بخش* صفحات 305-307
  • صدیقه طالبی، فاطمه عمادی، فرزانه غفاری، معصومه جرجانی، محسن ناصری* صفحات 309-321
    سابقه و هدف

    شیوع بالای بیماری افسردگی در سال های اخیر و عدم درمان مناسب علی رغم تدابیر مختلف، دغدغه جدی حوزه سلامت روان است. علایم تشخیص افسردگی در منابع روان پزشکی را می توان با علایم برخی اختلالات قلب در طب سنتی که از عضو قلب منشاء می گیرند، نزدیک دانست؛ لذا آشنایی با عملکرد عضو قلب از دیدگاه طبی ابن سینا می تواند آغازی بر شناخت رابطه قلب و افسردگی و کمکی به پیشگیری از این بیماری باشد.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه که یک بررسی مروری و کتابخانه ای است به بررسی رابطه عملکرد قلب و افسردگی از دیدگاه حکیم ابن سینا بر اساس کتاب قانون ابن سینا، پرداخته شده است. همچنین منابع مرتبط با موضوع در طب نوین از پایگاه های دادهPubMed/MEDLINE, Scopus  و Google Scholar جستجو و در انتها یافته ها با هم مقایسه و بحث و بررسی شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه با برقراری ارتباط بین عملکرد قلب و استعداد بروز بیماری افسردگی، تقویت قلب از طرق مختلف و بهبود عملکرد آن به عنوان راهکار هایی برای کاهش بروز افسردگی معرفی شده اند.

    نتیجه گیری

     عوامل تقویت کننده عملکرد قلب از جمله عضله قلب و روح حیوانی می توانند در پیشگیری و درمان افسردگی موثر باشند.

    کلیدواژگان: افسردگی، طب سنتی ایران، ابن سینا، تقویت کننده قلب
  • طاهره شاکری، آسیه جوکار* صفحات 323-339
    سابقه و هدف

    مراحل مختلف تکوین جنین، برای قرن ها از مجهولات و معماهای بشر به‏ شمار می ‏ ‏ رفت. نظرات و تالیفات دانشمندان طب ایرانی به گونه ای بوده است که اکنون نیز با وجود پیشرفت های شگفت آور در علم جنین شناسی همچنان قابل توجه بوده و می تواند منبع مهمی برای پژوهش در علوم امروزی باشد. در این ارتباط پژوهش حاضر با هدف «بررسی مراحل تکوین جنین از دیدگاه دانشمندان طب ایرانی قرن 3 تا 14هجری ‏قمری و علم جنین شناسی» انجام شد.

    مواد و روش ‏ها

     این پژوهش یک مطالعه کیفی تحلیل محتوا از نوع سوماتیو (Summative qualitative content analysis) است که با تمرکز بر کتب مرجع و مهم طب ایرانی با کلیدواژه های طب ایرانی، جنین و تکوین جنین انجام داده شده است. همچنین برای دستیابی به یافته های نوین، پس از جست ‏وجوی کلیدواژه ها به زبان لاتین و عربی در پایگاه های Scopus, PubMed, SID, Noormags, و Google Scholar، تمامی یافته‏ ها کدگذاری، طبقه بندی، مقایسه و در نهایت مکتوب شدند.

    یافته ها

     در متون طب ایرانی مراحل تکوین جنین به هفت دوره تقسیم می شود: احاله اولی، دوره ماء یا نطفه؛ احاله ثانیه، مخلقه؛ احاله ثالثه، علقه؛ احاله رابعه، مضغه؛ احاله خامسه، ذکوری و اناثی؛ احاله سادسه، خلقت تمامی اعضاء و کامل شدن صورت جنین؛ احاله سابعه، نفخ روح؛ که بر اساس مبانی و مفاهیم طب ایرانی بیان شده، با مراحل زایگوتیک، رویانی و جنینی در منابع پزشکی نوین مغایرتی ندارد.

    نتیجه گیری

     با توجه به کلی نگر بودن طب مکمل و دقت نظر دانشمندان طب ایرانی، چه بسا با مطالعات دقیق تر در این آثار بتوان نظریه های جدیدی از کمیت و کیفیت مراحل تکوین جنین ارایه داد.

    کلیدواژگان: طب ایرانی، جنین، تکوین جنین
  • حسین حاتمی، امید مظفری، سمیه ذاکری، فاطمه کلنگی* صفحات 341-349
    سابقه و هدف

    از آنجایی که دوران شیردهی از اهمیت زیادی برخوردار است، مرحله ازشیرگرفتن کودک نیز جزو مراحل حساسی از زندگی مادر و کودک به‏ شمار می رود. بی توجهی به این مرحله از زندگی کودک می تواند تاثیرات عمیقی بر سلامت جسمی و روانی کودک و حتی مادر داشته باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش مروری- توصیفی انجام و مطالب مربوط به مرحله ازشیرگرفتن کودک در متون طب نیاکان بررسی شده است. به این منظور هفت کتاب از معتبرترین منابع مکتوب طبی نیاکان شامل قانون ابن سینا، ذخیره خوارزمشاهی، کامل الصناعه، خلاصه الحکمه، الحاوی، اکسیر اعظم و مفرح القلوب انتخاب شدند. کلیدواژه های پستان، ثدی، مرضعه، شیر مادر و فطام در منابع طب سنتی و کلیدواژه‏هایMilk Production ، Lactation، Weaning ،Breastfeeding در پایگاه های اطلاعاتی علمی شامل  Google Scholar, PubMed و SID به دو زبان فارسی و انگلیسی جست وجو و مطالب مربوط به‏ نحوه ازشیرگرفتن استخراج و جمع بندی شدند.

    یافته ها

    در متون طب سنتی ایران به مرحله ازشیرگرفتن کودک، "فطام" گفته می شود. حکمای طب ایرانی معتقد بودند بهترین زمان ازشیرگرفتن کودک از مادر، حدود یک سال و نه ماه تا دو سالگی و بهترین فصل فطام، بهار و سپس پاییز است و ازشیرگرفتن در گرمای تابستان و سرمای زمستان را توصیه نمی کردند. به هنگام ازشیرگرفتن باید توجه کرد که کودک دچار کم آبی نشود؛ لذا توصیه به مصرف مقدار کافی مایعات از جمله آب خیار، دوغ و شیره خرفه می شود. همچنین تدابیر پیشگیری از گرمازدگی به همراه بستن حنا به کف دست، پا و سر توصیه می شود.

    نتیجه گیری

    مطالعه متون طب سنتی ایران و بهره گیری از مطالب توصیه شده حکما (البته پس از به روز رسانی مطالب) در کنار روش های امروزی شاید بتواند در مدیریت بهتر مرحله از شیرگیری کودک با کمترین آسیب روحی و جسمی و با توصیه های تخصصی برای هر فرد، متناسب با هر فصل، غذاهای مناسب و سایر توصیه های بی ضرر کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: شیردهی، ازشیرگرفتن، فطام، طب سنتی ایرانی
  • محمود بابائیان، محسن ناصری، پیمان ادیبی، محمد مظاهری* صفحات 351-362
    سابقه و هدف

    سوءهاضمه شکایت شایعی است که علل زیادی مانند علل گوارشی و دارویی و... می تواند مسبب آن باشد. در بیشتر بیماران مراجعه کننده با نشانه های مختلف سوء هاضمه، هیچ گونه اختلال ساختاری توجیه کننده علایم دیده نمی شود؛ به همین دلیل این اختلال در مطالعات نوین، سوءهاضمه عملکردی نامیده می شود. در طب ایرانی به اختلالات هضمی اهمیت فراوانی داده می شود. هدف این مطالعه، علت شناسی اختلالات هاضمه از منظر طب ایرانی است.

    مواد و روش ‏ها

     این تحقیق، یک بررسی متون است که حاصل جستجو در کتاب های معتبر طب سنتی ایران در محدوده زمانی هشتصد سال (از قرن چهارم تا قرن دوازدهم هجری قمری) است. در ابتدا مطالب مرتبط با اختلالات هاضمه با کلیدواژه های هضم و سوء هضم استخراج شد. سپس بعد از طبقه بندی اطلاعات و تحلیل محتوایی بین یافته های طب سنتی و مطالعات نوین، مقایسه و مطالعه تطبیقی انجام شد.

    یافته ها

     علل اختلالات هاضمه بر اساس طب سنتی ایران به علل داخل بدنی و خارج بدنی تقسیم می شود که با علل موجود در مطالعات جدید مشابهت زیادی دارد. در بررسی اشکال آسیب شناسی اختلالات هاضمه از منظر طب سنتی مشخص شد که اشکال مختلف این اختلالات شامل تاخیر حرکت معده، تسریعی، تشنجی و شکل ارتعاشی بافت معده است.

    نتیجه گیری

    علل سوء هاضمه در کتب طب سنتی به نحوی مورد تایید مطالعات روز است. بررسی تطبیقی در مورد عوامل ایجادکننده اختلالات هاضمه، نشان دهنده وسعت دانش و توجه به جنبه های مختلف سلامت انسان از دیدگاه طب سنتی ایران است. در این دیدگاه علل مختلف غذایی، روحی، روانی و عضوی می تواند سبب ایجاد این شکایت شایع شود.

    کلیدواژگان: سوء هاضمه عملکردی، طب نوین، طب سنتی ایران
  • زهرا حسین هاشمی، مسعود کثیری*، اصغر منتظرالقائم، آرمان زرگران، فرشته بوسعیدی صفحات 363-373
    سابقه و هدف

    طب ایرانی، بر پایه فلسفه و مبانی خاص خود، مجموعه ای از علوم نظری و عملی است که از سوی حکمای ایرانی در قرون مختلف با هدف حفظ سلامت، پیشگیری و درمان بیماری ها به کار گرفته می شده است. نکته درخور تامل این است که ایرانیان در تکامل طب دنیای قدیم در مقایسه با سایر مکاتب طبی، تاثیری به سزا داشته اند؛ به طوری که حکیمان ایرانی با اخذ دانش پزشکی از عالمان مشرق و مغرب زمین، داشته های بسیاری بر این دانش افزودند. تا کنون مقالات فراوانی در خصوص طب نظری و عملی ایران نگاشته شده است، اما طب ایرانی، مانند یونانی، چینی و هندی در جایگاه یک «مکتب» شناخته شده مطرح نیست و چنین می نماید که طب ایران دنباله روی دیگر تمدن های طبی بوده است و تا کنون تعریف مورد قبولی از مکتب طب ایرانی و شاخصه های آن ارایه نشده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش که به روش کتابخانه ای انجام گرفته است، به معرفی و شناسایی مهم ترین شاخصه های مکتب طب ایرانی پرداخته است، تا از این رهگذر هدف مقاله که بررسی شاخصه های طب ایرانی به عنوان یک مکتب طبی است، تبیین و مشخص شود.

    یافته ها

    طب ایرانی یکی از مکاتب تاثیرگذار در دانش پزشکی است که جایگاه والایی در شکوفایی علم در جهان باستان داشته است که خود دارای عناصر مستقل است و بنا بر شواهد تاریخی طب از ایران به یونان منتقل شد. بر اساس شاخصه های مشترک مکاتب مختلف علمی، از مهم ترین عناصر تشکیل دهنده طب ایرانی به پیشینه فلسفی، آموزش پزشکی، روش علمی بالینی و پیشروان و آثار طبی می توان اشاره کرد.

    نتیجه گیری

    نگاهی در نتایج این مقاله که رویکردی توصیفی-تحلیلی دارد، با توجه به یافته ها و تطبیق آن ها با اصول یک مکتب طبی، می توان گفت طب ایرانی شاخصه های یک مکتب طبی مستقل را داراست.

    کلیدواژگان: مکتب، مکتب طبی، طب ایرانی، تاریخ پزشکی
  • معصومه قدیمی جوبنی، منصوره قوام* صفحات 379-390
    سابقه و هدف

    استفاده از گیاهان به منظور درمان بیماری ها، با تاریخ زندگی بشر هم زمان بوده است. زیتون یکی از قدیمی ترین گیاهان منطقه مدیترانه و به ویژه خاورمیانه است. از مهم ترین خواص زیتون پیشگیری از بیماری های قلبی، کاهش درد مفاصل و پیشگیری از پوکی استخوان است. استفاده از زیتون در اسلام سفارش شده و در قرآن 7 مرتبه از آن یاد شده است. تحقیق حاضر با هدف ثبت دانش بومی مردم محلی روستای جوبن در شهرستان رودبار استان گیلان در زمینه استفاده، علاقه و شناخت از گیاه زیتون صورت گرفته است

    مواد و روش ها

    روش تحقیق مقطعی-تحلیلی و ابزار اصلی پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته با 10 گویه عمومی و 9 گویه تخصصی بود که روایی محتوایی آن با نظر متخصصان و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به میزان 0/933 به تایید رسید. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 305 نفر محاسبه شد که به صورت تصادفی در محله های مختلف روستای جوبن در سال 1398 توزیع شد. به منظور تحلیل داده ها نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، مردم به آگاهی از اثر درمانی زیتون و فرآورده های آن و نیز مصارف خوراکی و بهداشتی آن تاکید کرده و از زیتون و روغن و صابون آن برای درمان و از فرآورده های مختلف آن به عنوان خوراک استفاده می کردند. بیشترین کاربرد مردم منطقه از روغن زیتون برای تسکین دردهای مفصلی، رفع یبوست شدید، دفع سنگ های صفراوی و جلوگیری از ابتلا به ناراحتی های قلبی و از جوشانده برگ آن برای کاهش قند خون بود.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان دریافت مردم روستای جوبن دانش غنی در ارتباط با استفاده زیتون دارند که منطبق با کاربردهای به اثبات‏ رسیده آن در طب مدرن است. این آگاهی از نسل ها قبل در منطقه وجود داشته است و به عنوان بخشی از سرمایه ملی و میراث فرهنگی این منطقه است.

    کلیدواژگان: درمان، زیتون، روستای جوبن
|
  • Sedighe Talebi, Fatemeh Emadi, Farzaneh Ghaffari, Masoumeh Jorjani, Mohsen Naseri* Pages 309-321
    Background and Purpose

    Despite different treatments in recent years, prevalence of depression has become a serious concern in the field of mental health. According to the definitions of depression signs in psychological references, it seems that these parameters are close to some types of heart dysfunction in Traditional Persian Medicine. So, getting more familiar with heart function from the viewpoint of Avicenna could be the beginning of understanding the relationship between heart and depression and help prevent this disease.

     Methods and Materials

     This review study was conducted to investigate the relationship between heart function and depression based on Ibn Sina’s viewpoint from his book "Canon of medicine". Related literatures in modern medicine were also searched using PubMed / MEDLINE, Scopus, and Google Scholar databases.

    Results

    Linking the cardiac function and susceptibility to depressive disorder, strategies to improve heart function and improve its function were presented in this study as preventive health measures for reducing the incidence of depression.

    Conclusion

    Cardiotonic strategies can be effective in the prevention and treatment of depression.

    Keywords: Depression, Traditional Persian Medicine, Avicenna, Cardiotonic
  • Tahera Shakeri, Asie Jokar* Pages 323-339
    Background and Purpose

    The various stages of embryonic development have been unknown as a mystery for centuries. The views and findings of Persian medicine scholars have been such brilliant that even today, they are still remarkable and can be inspiring sources for research; notwithstanding the remarkable advances in modern embryology. In this regard, the present study was conducted with the aim of examining the stages of embryonic development from the perspective of Persian medicine scientists (during 3rd-14th centuries AH) and modern embryology.

    Methods and Materials

     It was a summative qualitative content analysis research with a focus on important books of Persian medicine using the keywords of Persian medicine, embryo, and embryonic development. Also, for searching the new findings, these keywords in Latin and Arabic were searched in Scopus, PubMed, Google Scholar, SID, and Noormags data bases. All findings were coded, categorized, compared, and finalized in this paper.

    Results

    In Persian medicine literature, the stages of embryonic development are divided into seven periods: first seed: water period or germ; a second referral: its morals; third assignment: leech; fourth assignment: chewed; fifth assignment: male and female; sixth referral: complete creation of fetus organs, seventh referral: spirit blowing. This categorization which is based on the basic concepts of Persian medicine is not inconsistent with the zygotic, embryonic and fetal stages in modern embryology.

    Conclusion

    Considering the holistic nature of complementary medicine and the accuracy of Persian medicine scientists, it is possible to conduct more in-depth studies. It may provide new theories about the quantity and quality of embryonic developmental stages.

    Keywords: Persian Medicine, Embryo, Embryonic Development
  • Hossein Hatami, Omid Mozafari, Somayeh Zakeri, Fatemeh Kolangi* Pages 341-349
    Background and Purpose

    In addition to breastfeeding, weaning is an important phase in the life of mother and child. Negligence during this stage could result in profound negative effects on the physical and mental health of the child and even the mother.

    Methods and Materials

     This was a descriptive review study. The content related to the infant weaning in the viewpoint of traditional Persian medicine manuscripts was studied. For this purpose, 7 books from the most prestigious sources of Persian medicine including Exir Azam, The Canon of Medicine, Kholase al Hekma, Mofarah al-Gholoob, Kamel al-Sanaah al-Tibbiyah, Al-Hawi fi al-Tibb, and Zakhire Kharazmshahi were selected. Searching the traditional medicine sources was conducted using the keywords: breast, sodae, morzaeh, and breast milk. Moreover, the keywords of Milk Production, Lactation, Weaning, and Breastfeeding in both Persian and English languages were searched in the scientific databases including Google Scholar, Pubmed, and SID. The content related to the lactation and howness of weaning was extracted and summarized.

    Results

    In ancient medical texts of Iran, the weaning of the baby from mother has been reported. It was believed that the best duration for breastfeeding is about one year and nine months to two years of age. The best season for weaning is spring and then autumn. Weaning is not recommended during summer. Also, it should be noted that the child should not become dehydrated during the weaning. Accordingly, it is advisable to consume sufficient fluids including cucumber juice, buttermilk, and purslane extract as well as local application of henna on the palm and head as for the preventive of dehydration.

    Conclusion

    Studying traditional Persian medicine texts and using their recommendations (after updating them in the light of current methodologies) may help us for better management of the weaning process with the least physical and psychological consequences. These recommendations are harmless and specialized for each individual considering the seasons with their appropriate diet.

    Keywords: Breastfeeding, Weaning, Traditional Persian Medicine
  • Mahmoud Babaeian, Mohsen Naseri, Peyman Adibi, Mohammad Mazaheri* Pages 351-362
    Background and Purpose

    Dyspepsia is a common complaint. Many reasons can cause dyspepsia such as gastrointestinal disorders or drugs. Almost always, the disease is called Functional Dyspepsia (FD) in modern medicine, because no structural or organic disorder accompany with it. This study was designed to investigate pathophysiological reasons of dyspepsia in Persian Medicine.

     Methods and Materials

     This study was done by searching and evaluating valid books of 10th to 18th centuries. At first, chapters and paragraphs about dyspepsia were reviewed. Then, comparing Persian medicine content with modern medicine literature was done. Keywords of digestion and indigestion were used to search the chapters.

    Results

    Causes of dyspepsia in Persian medicine are classified into internal and external causes which are in concordance with modern medicine classification. Delayed gastric motility, accelerating, impulsive and vibratory forms are pathophysiological types of dyspepsia in Persian medicine.

    Conclusion

    All dyspepsia causes mentioned in Persian medicine books are also confirmed by findings of modern medicine. This indicates the vast knowledge and the comprehensive consideration devoted to all aspects of human health by Persian medicine practitioners. Persian medicine considers organic, dietary, and psychological reasons as causes for dyspepsia

    Keywords: Dyspepsia, Modern Medicine, Persian Medicine
  • Zahra Hossein Hashemi, Masood Kasiri*, Asghar Montazerolghaem, Arman Zargaran, Fereshteh Boosaeidi Pages 363-373
    Background and Purpose

    Persian Medicine, based on its own philosophy and principles, is a set of theoretical and practical sciences that have been used by Iranian scholars in different ages to maintain health and prevent and cure the diseases. Iranians have had a significant impact on the evolution of ancient medicine compared to other medical schools. So much has been added to this knowledge by the Iranian physicians by obtaining medical knowledge from the Oriental and Western scholars. Many articles have been written about Iranian theoretical and practical medicine so far. But, Persian medicine is not in the position of a known "school" such as Greek, Chinese, and Indian schools of medicine. It seems that Persian medicine has been a successor to other medical civilizations; however, no satisfactory definition of the school of Persian medicine and its characteristics has been provided so far.

     Methods and Materials

     This research has introduced and identified the most important features of the School of Persian Medicine. Its aim is to study the characteristics of Persian medicine as a medical school.

    Results

    Persian medicine is one of the influential schools of medical knowledge. With its independent elements, it has had a high position in flourishing of science in the ancient world. According to historical evidence, medicine has been transferred from Iran to Greece. Based on the common characteristics of different scientific schools, the most important elements of Persian medicine are philosophical background, medical education, scientific clinical method, pioneers, and medical works.

    Conclusion

    Considering the results of this research which had a descriptive-analytical approach, it can be said that Persian medicine has the characteristics of an independent medical school.

    Keywords: Medical School, Persian Medicine, Medical History
  • Masumeh Ghadimi Joboni, Mansureh Ghavama* Pages 379-390
    Background and Purpose

    The use of herbs to treat disease has been synonymous with the human history. Olives are one of the oldest plants in the Mediterranean region, especially in the Middle East. The most important properties of olives are prevention of heart disease, reduction of joint pain, and prevention of osteoporosis. The use of olives is recommended in Islam and is mentioned 7 times in the Qurchr('39')an. The aim of this study was to record the indigenous knowledge of the local people of Jobon village in Rudbar city of Gilan province regarding the usage, interest, and knowledge of the olive plant.

    Methods and Materials

    The cross-sectional-analytical research method was applied in this study. The main research tool was a researcher-made questionnaire with 10 general items and 9 specialized items. Its content validity was confirmed with the opinion of experts in addition to the reliability with Cronbachchr('39')s alpha test of 0.933. The sample size was calculated using Cochranchr('39')s formula as 305 people. They were randomly distributed in different neighborhoods of Jobon village in 2019. SPSS software was used to analyze the data.

    Results

    Based on the results, people are aware of the therapeutic effects of olives and their products as well as its nutritional and health uses. They use its fruit, oil, and soap for treatment and its various products as food. Women and people over the age of 65 were considered as the most influential groups of people. The regionchr('39')s most widely application of olive oil was for relieving joint pain, severe constipation, expelling gallstones and preventing heart problems. Its decoction is also used to lower blood sugar.

    Conclusion

    In conclusion, the people of Jobon village have a rich knowledge about the use of olives which is consistent with its proven applications in modern medicine. This awareness has been existed in the region for generations which is a part of the regionchr('39')s national capital and cultural heritage.

    Keywords: Treatment, Olive, Cognition, People