فهرست مطالب

مطالعات منابع انسانی - پیاپی 37 (پاییز 1399)

فصلنامه مطالعات منابع انسانی
پیاپی 37 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا سپهوند، صابر تقی پور* صفحات 1-22
    زمینه و هدف

    امروزه تسهیم دانش و تجربه اقدامی ارزشمند برای بهبود عملکرد سازمانی به شمار می رود. اما گاهی کارکنان بنا به دلایلی از به اشتراک گذاری آن خودداری می کنند. از این رو، شناخت جوانب این الگوی رفتاری می تواند دسترسی به این منبع ارزشمند را تسهیل کند. بر این اساس این مطالعه با هدف طراحی الگوی انحصارگرایی تخصصی کارکنان انجام شده است.

    روش شناسی:

     این مطالعه از نگاه هدف کاربردی، از نظر روش تقسیرگرایانه و از زاویه جمع آوری داده ها توصیفی است. رویکرد این مطالعه کیفی و با روش نظریه پردازی داده بنیاد انجام شده است. مشارکت کنندگان در این مطالعه را استادان دانشگاهی دارای تخصص های مدیریت منابع انسانی و مدیریت رفتار سازمانی و همچنین مدیران منابع انسانی و اداری سازمان های دانش بنیان تشکیل داده اند که 15 نفر از آنها با بهره گیری از روش نمونه گیری گلوله برفی برای انجام پیمایش انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها نیز مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده است. تحلیل داده ها نیز با استفاده از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی در قالب روش ساختاریافته نظریه پردازی داده بنیاد انجام شده است.

    یافته ها: 

    380 کد باز شناسایی شده در قالب 69 زیرمقوله و 17 مقوله اصلی تلفیق شدند که در 6 طبقه اصلی شامل شرایط علی، پدیده مرکزی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری: 

    توجه به مسایل ساختاری، تعاملی، ارزش های فرهنگی، ویژگی های فردی کارکنان، عدالت سازمانی، جلوگیری از رفتارهای سیاسی و انحرافی می تواند تماسل کارکنان به انحصارگرایی دانش و تجربه خود را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: انحصارگرایی تخصصی، کارکنان، داده بنیاد، ارزش های فرهنگی، رفتارهای سیاسی
  • یاسمن قیدر*، مهدی شامی زنجانی صفحات 23-50
    زمینه و هدف

    رویارویی و تعامل کارکنان با سازمان، تجربه و درک همه جانبه ای را از حضور و عضویتشان در سازمان برای آنها ایجاد می کند که بر رفتار، نگرش و عملکرد آنها تاثیرگذار است. پیدایش تحول دیجیتال در دنیای کسب و کار ماهیت این تجربه را پیچیده تر و شناخت چگونگی شکل گیری آن را ضروری تر ساخته است. پژوهش حاضر به شناسایی عوامل موثر بر شکل گیری تجربه دیجیتال کارکنان پرداخته است.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نگاه هدف کاربردی، بر اساس نحوه جمع آوری اطلاعات، توصیفی پیمایشی و با روش کیفی دومرحله ای انجام شده است. ابتدا با استفاده از روش مرور نظام مند مبانی نظری 22 مقاله و گزارش حرفه ای در مبانی نظری مرور شد و الگوی اولیه ای برای این مفهوم ارایه شد. سپس برای تایید و تکمیل عوامل شناسایی شده در مرحله اول، با یازده نفر از خبرگان دانشگاهی و حرفه ای در حوزه تحول دیجیتال و منابع انسانی کشور که با نمونه گیری هدفمند  قضاوتی و گلوله برفی انتخاب شدند مصاحبه شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از این مصاحبه ها نیز با روش تحلیل مضمون انجام شد.

    یافته ها: 

    در این پژوهش 70 عامل گوناگون به عنوان عوامل موثر بر شکل گیری تجربه دیجیتال کارکنان در سازمان شناسایی شدند که در قالب 8 مقوله اصلی فرهنگی، شغلی، رهبری، استراتژی، نام تجاری، فناوری، محیط فیزیکی و عوامل فردی طبقه بندی شدند.

    نتیجه گیری: 

    بهسازی وضعیت موجود عوامل اثرگذار بر شکل گیری تجربه دیجیتال خوشایند برای کارکنان در سازمان بر آن ضروری است. الگوی ارایه شده در این پژوهش می تواند به عنوان مبنایی در این زمینه استفاده شود.

    کلیدواژگان: تحول دیجیتال، منابع انسانی، محیط کار، تجربه کارکنان، تجربه دیجیتال کارکنان
  • میثم قویدل باجگیران، مسلم چرابین*، الهام فریبرزی، احمد اکبری صفحات 51-78
    زمینه و هدف

    منابع انسانی مهم ترین رکن تشکیل دهنده هر سازمانی از جمله آموزش و پرورش است و سرآمدسازی آن از نقشی تعیین کننده و تسهیل گر در تعالی سازمان برخوردار است. پژوهش حاضر با هدف شناخت ماهیت تعالی فردی معلمان انجام شده است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش از نگاه هدف کاربردی و از نظر نوع داده ها و روش تحلیل داده ها کیفی است. مشارکت کنندگان در پژوهش شامل 19 نفر از استادان رشته علوم تربیتی، مدیران و معاونان باسابقه در استان خراسان رضوی بوده اند که به صورت هدفمند و قضاوتی انتخاب شده اند. داده ها با کمک مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری و با استفاده از روش شبکه مضامین تحلیل شده اند. روایی و پایایی پژوهش با استفاده از روش گوبا و لینکن (1985) بررسی و مورد تایید قرار گرفت.

    یافته ها: 

    ماهیت تعالی فردی معلمان در قالب 47 مضمون پایه، 13 مضمون سازمان دهنده و 3 مضمون فراگیر (قابلیت های فردی، روان شناختی  و حرفه ای) شناسایی و تلفیق شدند.

    نتیجه گیری: 

    توسعه قابلیت هایی تشکیل دهنده تعالی فردی معلمان می تواند زمینه مناسبی برای ارتقای عملکرد معلمان و تعالی آموزش و پرورش در نقش آفرینی هرچه موثرتر در مسیر توسعه همه جانبه جامعه ایفا کند.

    کلیدواژگان: تعالی فردی، معلمان، قابلیت های فردی، عوامل روان شناختی، و قابلیت های حرفه ای
  • علیرضا رجبی پور میبدی*، معصومه محمدی صفحات 79-104
    زمینه و هدف

    در دنیای رقابتی پیش روی سازمان های امروزین «جنگ بر سر استعدادها» موجب شده جذب، بهره برداری و توسعه کارکنان کلیدی به اولویتی مهم برای سازمان های پیشرو تبدیل شده است و انجام موثر آن به الگویی مناسب نیاز دارد. از این رو، پژوهش حاضر به ارایه الگویی تلفیقی برای مدیریت استعدادها در سازمان پرداخته است. 

    روش شناسی:

    این پژوهش دارای از  نظر رویکرد استقرایی، از نظر  هدف کاربردی و از نگاه نوع داده ها کیفی است. منابع اطلاعاتی آن را مقاله های منتشر شده در زمینه مدیریت استعداد تشکیل می دهند و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 33 مقاله وارد فرایند تحلیل شده است. داده ها با استفاده از ابزار فیش برداری گردآوری و با تکنیک تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها: 

    الگوی تلفیقی مدیریت استعداد از هفت مقوله اصلی تشکیل شده که عبارت اند از: شناسایی و کشف منابع استعداد، جذب منابع استعداد، انتخاب منابع استعداد، توسعه منابع استعداد، حفظ و نگهداشت منابع استعداد، ارزیابی منابع استعداد و نتایج حاصل از منابع استعداد.

    نتیجه گیری

    تلاش برای مدیریت همه جانبه کارکنان کلیدی می تواند مزیت رقابتی پایداری برای سازمان فراهم سازد. الگوی تلفیقی ارایه شده در این پژوهش می تواند راهنمای عمل مدیران منابع انسانی در این زمینه باشد.

    کلیدواژگان: استعداد، مدیریت استعداد، الگوی تلفیقی، تحلیل مضمون
  • عباس باقری، رضا صابونچی*، حمید فروغی پور صفحات 105-132
    زمینه و هدف

    برون سپاری خدمات نوعی استراتژی رو به گسترش است که می تواند به افزایش بهره وری و مزیت رقابتی سازمان یاری رساند. پژوهش حاضر با هدف شناخت الزامات و دستاوردهای راهبرد برون سپاری جذب و آموزش و تاثیر آن بر توانمندسازی کارکنان را انجام شده است. 

    روش شناسی:

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی است و از نظر روش آمیخته متوالی (کیفی کمی) است. مشارکت کنندگان بخش کیفی پژوهش مدیران و کارشناسان حوزه برون سپاری وزارت ورزش و جوانان بوده اند. داده های این مرحله با استفاده از مصاحبه نیمه ساختارمند گردآوری و با روش تحلیل مضمون تجزیه و تحلیل شدند. در بخش کمی 202 نفر از مدیران و کارکنان این وزارتخانه با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. داده های این مرحله با استفاده از پرسشنامه گردآوری و با روش مدل سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند.

     یافته ها:

    الزامات و دستاوردهای راهبرد برون سپاری جذب و آموزش در قالب 27 مضمون پایه، 7 مضمون سازمان دهنده و 2 مضمون فراگیر ارایه شده است. در بخش کمی نیز اعتبار الگوی ارایه شده و تاثیر این راهبرد بر توانمندسازی کارکنان تایید شده است.

     نتیجه گیری:

    برون سپاری جذب و آموزش کارکنان می تواند به کاهش هزینه ها، تسهیل فرایند استخدام و ایجاد زمینه های کارآفرینی یاری رساند و با ارتقای اثربخشی این کارکردها توانمندسازی کارکنان را تسهیل کند.

    کلیدواژگان: برون سپاری، جذب و استخدام، آموزش، توانمندسازی کارکنان، وزارت ورزش و جوانان
  • علیرضا مقدم، مهدیه ویشلقی*، میثم جعفری صفحات 133-158
    زمینه و هدف

    در محیط رقابتی و پویای امروزین فراهم ساختن شرایط و آمادگی های مورد نیاز برای پیشبرد تغییرات استراتژیک برای حفظ بقا و بهروه وری پایدار سازمان ضروری است. در این میان، این پژوهش به مطالعه نقش منابع انسانی استراتژیک در پیشبرد تغییر استراتژیک در سازمان پرداخته و نقش میانجی دوسوتوانی رفتاری را نیز در این رابطه بررسی کرده است. 

    روش شناسی:

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه جمع آوری داده ها توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری آن را کارکنان شرکت مدیریت طرح های صنعتی ایران به تعداد 248 نفر تشکیل می دهند که از میان آنها 146 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شده اند. داده ها با استفاده از پرسشنامه گردآوری و به وسیله نرم افزارهای SPSS و Smart-PLS تجزیه وتحلیل شدند.

     یافته ها:

    منابع انسانی استراتژیک هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم و با میانجی گری دوسوتوانی رفتاری بر تغییر استراتژیک در شرکت مورد مطالعه تاثیری معنادار داشته است.

     نتیجه گیری:

     توسعه قابلیت های کلیدی منابع انسانی می تواند توان و تمایل آنها را برای رفتار مشارکتی و عملکرد نوآورانه بهبود بخشد و بدین ترتیب پیاده سازی تغییرات استراتژیک طرح ریزی شده در سازمان تسهیل و تسریع خواهند شد.

    کلیدواژگان: منابع انسانی استراتژیک، تغییر استراتژیک، دوسوتوانی رفتاری، رفتار مشارکتی، عملکرد نوآورانه
  • مهدی دهقانی سلطانی*، مریم مصباحی، نعیمه میرزاصادقی صفحات 159-184
    زمینه و هدف

    فشار و شوک روانی شدید ناشی از رخ دادن رویدادهای ناگوار پیش بینی نشده می توانند پیامدهای مخرب بسیاری بر فرد و سازمان بر جای بگذارند. سبک رهبری یکی از عواملی است که می تواند در بروز این حالت روانی اثرگذار باشد. از این رو، این پژوهش نقش رهبری زهرآگین در بروز ترومای سازمانی را راه ترویج رفتارهای ریاکارانه و ماکیاولی گرانه بررسی کرده است.

    روش شناسی:

     این پژوهش کاربردی، کمی و توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری آن را کارکنان سازمان های دولتی شهر کرمان تشکیل می دهند برای نمونه گیری نیز از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده است که روایی آن از طریق روایی صوری و پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ ارزیابی و تایید شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شده است.

    یافته ها: 

    رهبری زهرآگین هم به طور مستقیم و هم از راه رفتارهای ماکیاولی گرانه و ریاکارانه بر ترومای سازمانی تاثیر مثبت داشته است.

    نتیجه گیری:

     پیشگیری و اصلاح رفتارهای غیرکارکردی مدیران به عنوان الگوهای رفتاری در سازمان می تواند از بروز رفتارهای مخربی که سلامت روانی کارکنان را به خطر می اندازند جلوگیری کند.

    کلیدواژگان: رهبری زهرآگین، ترومای سازمانی، رفتارهای ریاکارانه، رفتارهای ماکیاولی گرایانه
|
  • Reza Sepahvand, Saber Taghipour * Pages 1-22
    Background & Purpose

    Today, sharing knowledge and experience is a valuable step in improving organizational performance. But sometimes employees refuse to share it for some reason. Therefore, knowing the aspects of this behavioral pattern can facilitate access to this valuable resource. Accordingly, this study was conducted with the aim of designing a model of specialized exclusivism of employees.

    Methodology

    This is an applied descriptive study. Its approach is qualitative that has been done through grounded theory method. Participants in this study were university instructors who are specialist in human resource management and organizational behavior management, as well as human resource and administrative managers of knowledge-based organizations, 15 of whom were selected using the snowball sampling method. The data collection tool was a semi-structured interview. Data analysis was performed using three stages of open, axial and selective coding in the form of a structured method ofgrounded theory.

    Findings

    The 380 open codes identified were combined into 69 subcategories and 17 main categories, which were classified into 6 main categories including causal conditions, central phenomena, contextual conditions, intervening conditions, strategies and consequences.

    Conclusion

    Paying attention to structural, interactive, cultural values, personal characteristics of employees, organizational justice, prevention of political and deviant behaviors can reduce the tendency of employees to monopolize their knowledge and experience.

    Keywords: Specialized Exclusivism, Grounded theory, Cultural values, Political Behaviors
  • Yasaman Gheidar *, Mehdi Shamizanjani Pages 23-50
    Background & Purpose

    Employees' encounters and interactions with the organization create a comprehensive understanding and experience of their presence and membership in the organization, which affects their behavior, attitude, and performance. The emergence of digital transformation in the business world has made the nature of this experience more complex and it has become more necessary to know how it is formed. The present study has identified the factors affecting the formation of digital employee experience.

    Methodology

    The present study is a descriptive survey based on the method of data collection, and with a two-stage qualitative method. In the first phase, by using the systematic literature review (SLR), 22 articles and whitepapers were reviewed and a basic pattern for this concept was presented. Then, in order to confirm and complete the identified factors in the first stage, eleven academic and professional experts in the field of digital transformation and human resources in the country were interviewed who were selected by judgemental and snowball sampling. The data gathered from these interviews were analyzed using thematic analysis.

    Findings

    In this study, 70 different factors were identified as effective factors in shaping the digital employee experience in the organization, which were classified into 8 main categories: cultural, leadership, strategy, brand, technology, job, the physical environment, and jobholder factors.

    Conclusion

    Improving the current situation of the factors affecting the formation of pleasant digital employee experience in the organization is essential. The pattern presented in this research can be used as a basis in this field.

    Keywords: digital transformation, human resources, Workplace, Employee Experience, Digital Employee Experience
  • Meysam Ghavidel Bajgiran, Moslem Cherabin *, Elham Fariborzi, Ahmad Akbari Pages 51-78
    Background & Purpose

    Human resources are the most important component of any organization, including education, and its excellence has a decisive and facilitating role in the excellence of the organization. The present study aimed to identify the nature of individual excellence of teachers.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and qualitative in terms of data analysis method. Its participants consists of 19 teachers of educational sciences, managers and senior assistants in Khorasan Razavi province who were purposefully and judiciously selected. Data were collected using semi-structured interviews and analyzed through the network of themes. The validity and reliability of the study were evaluated and confirmed using Goba and Lincoln (1985) methods.

    Findings

    The nature of teachers' individual excellence was identified and combined in 47 basic themes, 13 organizing themes and 3 comprehensive themes (individual, psychological and professional capabilities).

    Conclusion

    Developing the capabilities that constitute the individual excellence of teachers can provide suitable conditions for improving their performance. It also can facilitate the excellence of education and its rolr playing in the path of all-round development of society.

    Keywords: Individual Excellence, Teachers, Individual Capabilities, Psychological Capabilities, And Professional Capabilities
  • Alireza Rajabipoor Meybodi *, Masoumeh Mohammadi Pages 79-104
    Background & Purpose

    In today's competitive environments of organizations, the "talent war" has made the recruitment, exploitation and development of key employees a top priority for leading organizations. Effective implementation of this task requires an appropriate model. Therefore, the present study has provided an integrated model for talent management in organizations.

    Methodology

    This study is a qualitative, inductive, applied research. Its information sources consists of published articles in the field of talent management among which 33 articles have been entered into the analysis process using purposive sampling method. Data were collected using phishing tools and analyzed through content analysis technique.

    Findings

    The integrated talent management model introduced in this research consists of seven main categories, which are: identifying and discovering talent resources, attracting talent resources, selecting talent resources, developing talent resources, retaining talent resources, evaluating talent resources and the results of talent resources.

    Conclusion

    Efforts to comprehensively manage key employees can provide the organization with a sustainable competitive advantage. The integrated model presented in this research can be a guide for human resource managers in this field.

    Keywords: Talent, Talent Management, integrated model, Theme analysis
  • Abbas Bagheri, Reza Saboonci *, Hamid Foroughipour Pages 105-132
    Background & Purpose

    Outsourcing services is a growing strategy that can help increase the productivity and competitive advantage of organizations. The aim of this study was to identify the requirements and achievements of the outsourcing strategy of recruitment and training and its effect on employee empowerment.

    Methodology

    This research is applied in terms of purpose and has been done with a consecutive mixed approach (qualitative-quantitative). The participants of the qualitative stage were managers and experts of the Ministry of Sports and Youth in the field of outsourcing. The required data were collected through semi-structured interviews and analyzed by content analysis method. In the quantitative stage, 202 persons of managers and employees of this ministry were selected by simple random sampling method. The data collected using a questionnaire were analyzed by structural equation modeling.

    Findings

    The requirements and achievements of the strategy are presented in the form of 27 basic themes, 7 organizing themes and 2 comprehensive themes. In addition, the validity of the model presented and the effect of this strategy on employee empowerment is confirmed quantitatively. Coclusion: Outsourcing employee recruitment and training can help reduce costs, facilitate the hiring process, and create entrepreneurial opportunities. Furthermore, It can facilitate employee empowerment by enhancing the effectiveness of these functions.

    Keywords: Outsourcing, Recruitment, employment, Training, Empowerment, Ministry of Sports, Youth
  • Alireza Moghaddam, Mahdieh Vishlaghi *, Meysam Jafari Pages 133-158
    Background & Purpose

    In today's competitive and dynamic environments, it is essential to provide the necessary conditions and preparations for implementing strategic changes that maintain the survival and sustainable productivity of organizations. Accordingly, this study has studied the role of strategic human resources in implementing strategic change in an organization. It has also examined the mediating role of Behavioural ambidexterity in this relationship.

    Methodology

    The present research method is applied in terms of purpose and descriptive in terms of data collection. Its statistical population consists of 248 employees of Iran Industrial Plans Management Company. Based on simple random sampling, 146 correct questionnaires were returned. SPSS and Smart-PLS software were used to analyze the data.

    Findings

    Strategic human resources, both directly and indirectly (through the mediation of behavioral ambidexterity), have a significant effect on strategic change in the studied company.

    Conclusion

    Developing key human resource capabilities can enhance their ability and willingness to engage in participatory behavior and innovative performance, thus facilitating and accelerating the implementation of planned strategic changes in the organization.

    Keywords: Strategic Human Resources, Strategic Change, Behavioural ambidexterity, Participatory Behavio, Innovative performance
  • Mahdi Dehghani Soltani *, Maryam Mesbahi, Naimeh Mirzasadeghi Pages 159-184
    Background & Purpose

    Severe stress and shock caused by unforeseen unfortunate events can have many devastating consequences on individuals and the organization. Leadership style is one of the factors that can affect the occurrence of this mental state. Therefore, this study has investigated the role of toxic leadership in the occurrence of organizational trauma. In addition it has studied the intermediating role of hypocritical and Machiavellian behaviors in this relationship.

    Methodology

    This research is applied, quantitative, and descriptive-survey. The statistical population consists of employees of government organizations in Kerman. For sampling, stratified random sampling method has been used. The data collection tool was a questionnaire. Structural Equation Modeling through LISREL software was used to analyze the data.

    Findings

    Toxic leadership has had a positive effect on organizational trauma, both directly and through Machiavellian and hypocritical behaviors.

    Conclusion

    Preventing and correcting non-functional behaviors of managers as behavioral patterns in the organization can prevent the occurrence of destructive behaviors that endanger the mental health of employees.

    Keywords: Toxic Leadership, organizational trauma, Hypocrisy Behaviors, Machiavellian Behaviors