فهرست مطالب

مطالعات راهبردی - سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 89، پاییز 1399)

فصلنامه مطالعات راهبردی
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 89، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی علیخانی صفحات 7-28

    در این مقاله تلاش بر آن است تا با بررسی چالش‏های ناشی از عصر اطلاعات بر سازمان‏های اطلاعاتی، چارچوب نظری جایگزینی برای مدیریت سازمان‏های اطلاعاتی و نقش‏آفرینی آنها در امنیت ملی ارایه شود. نویسنده با نقد الگوی سنتی کارکرد سازمان‏های اطلاعاتی که بر سه رکن «کشف اسرار»، «رابطه تولید کننده- مشتری میان اطلاعات و سیاست» و «گزارش اطلاعاتی» استوار است، استدلال می‏کند که تداوم الگوی سنتی در عصر اطلاعات و جهانی‏شدن، نمی‏تواند تامین‏کننده انتظار کشورداران برای نقش‏آفرینی موثر سازمان‏های اطلاعاتی در امنیت ملی باشد. با ارایه چارچوب نظری جایگزینی با عنوان «سلاح اطلاعات»، نویسنده بر آن است که واحدها و قضایای این نظریه درباره نقش و کارکرد سازمان‏های اطلاعاتی، متناسب با عصر جهانی‏شدن هستند و از طریق تولید قدرت اطلاعاتی می‏توانند رسالت اطلاعات برای تامین امنیت ملی را محقق کنند. این نظریه به‏جای آنکه اطلاعات را نهادی برای کشف اسرار بداند، آن را سلاحی برای جنگاوری پنهان معرفی می‏کند.

    کلیدواژگان: سلاح اطلاعات، نظریه پردازی، کشف اسرار، سازمان اطلاعاتی، جنگاوری پنهان، قدرت اطلاعاتی، امنیت ملی
  • عطاء مقدم فر * صفحات 29-62

    مسئله اصلی این پژوهش، ارزیابی عملکرد رسانه بی بی سی فارسی در حوزه هویت سازی برای جامعه ایرانی از طریق برنامه های تولیدی نمایش داده شده در ویژه برنامه تحویل سال است. نویسنده با تکیه بر نظریه «روایت» و با روش تحلیل محتوای روایی، برنامه های تحویل سال بی بی سی فارسی را به عنوان نمونه انتخاب و نحوه روایت هجده گویه از شش بعد اصلی «فرهنگی»، «دینی»، «زبانی»، «اجتماعی»، «سیاسی»، «سرزمینی» و «ارزش ها و نمادهای ملی» هویت ملی در این برنامه ها از 1391 تا 1398 را بررسی کرده است. یافته های پژوهش حاکی از این است که نحوه روایت بی بی سی فارسی، گویه های قابل تاملی از ابعاد هویت ملی به‏عنوان یکی از مولفه های مرجع امنیت نظام اسلامی را نشانه گرفته و با ارایه روایتی متعارض با سبک زندگی و تجربه زیسته ایرانی، هویت ملی که ایده ای نظام ساز برای جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود، را با تهدید راهبردی مواجه کرده است. نتایج این پژوهش، در پی جویی و شناخت دلایل تغییر و تحولات ناهنجار هویتی و فرهنگی جامعه ایرانی و سیاست‏گذاری پیشگیرانه از آن موثر است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری فرهنگی، روایت، هویت ملی، تحویل سال، بی بی سی فارسی
  • حجر اردستانی، محمدرضا تاجیک، مسعود موسوی شفائی*، محسن اسلامی صفحات 63-86

    این پژوهش با تمرکز بر دال امنیت، نشان می‏ دهد که در جمهوری اسلامی ایران، همواره اختلافی بین دو گفتمان «ضدهژمونیک» و «تعامل گرا» بر سر فهم این دال جریان داشته است. این اختلاف می ‏تواند در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به رویکرد واحد پویایی با دو بعد مکمل یا به رویکرد خودمتناقضی با دو بعد خنثی‏ کننده بینجامد. از منظر این مقاله، رسیدن به رویکرد پویای دوبعدی در سیاست خارجی، پیش از هر چیز مستلزم ساخت گفتمان سیاسی نو است که با تمرکز بر هویت، هر دو وجه «ضدهژمونیک» و «تعامل‏ گرا» را بی‏آنکه متناقض به نظر آیند، در مفصل‏ بندی نوین زبانی قرار دهد.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، جمهوری اسلامی ایران، امنیت، گفتمان، ضدهژمونیک، تعامل گرا
  • عبدالمحمود محمدی لرد*، مهدی محمدیان صفحات 87-104

    به‏ رغم کامیابی ج.ا.ایران در جلوگیری از سقوط نظام سیاسی سوریه در عرصه نظامی، تداوم دستاوردهای کشور در این رابطه نیازمند راهبردپردازی جامع و مبتنی بر ملاحظه نقش آفرینی سایر بازیگران دخیل در بازی سوریه است. این مقاله مدعی است که تداوم دستاوردها نیازمند نقش آفرینی در فرایند دولت- ملت سازی پس از منازعه در سوریه است. نویسندگان با استفاده از روش دانا به‏ عنوان راهکاری برای راهبردپردازی تلاش کرده اند راهبرد بهینه را بر مبنای مدیریت تعارض و تضاد میان بازیگران طراحی کنند. در واقع، این روش به دنبال آن است که منافع ج.ا.ایران را در بازی با حاصل جمع مثبت برای اکثر بازیگران دخیل در سوریه محقق کند. یافته‏ های تحقیق نشان می ‏دهد که راهبرد بهینه ج.ا.ایران در فرایند دولت-ملت سازی سوریه باید واجد این شاخص ‏ها باشد: پذیرش نظام سیاسی سکولار، پذیرش ناسیونالیسم عربی، تقویت حزب بعث در کنار تشویق تحزب غیرهویتی، تقویت پارلمان در برابر ریاست جمهوری، کاهش نفوذ دستگاه‏ های امنیتی، استقلال قوه قضاییه از حزب بعث، تشویق اقتصاد نیمه سوسیالیستی، جلوگیری از تقسیم قوا بر اساس مدل لبنانی و عراقی و  مخالفت با فدرالیسم.

    کلیدواژگان: تحلیل بازیگران، دولت-ملت سازی، سوریه، مدیریت تعارض، راهبرد بهینه، روش دانا
  • ولی گل محمدی * صفحات 105-132

    این مقاله به‏ دنبال فهم نظام‏ مند منطق اتحادهای ناپایدار در خاورمیانه پساانقلاب‏ های عربی است. دولت‏ های خاورمیانه بر چه اساسی وارد اتحاد با یکدیگر می ‏شوند و رفتار ایتلاف‏ سازی سیال آنها تحت تاثیر چه متغیرهایی است؟ برخلاف رویکردهای جریان اصلی در تبیین ماهیت اتحادها، متغیرهایی همچون موازنه قدرت، آنارشی، هویت و تهدیدات خارجی به ‏تنهایی قادر به فهم سازوکارها و پیچیدگی‏ های تجربی رفتار اتحادسازی دولت‏ های خاورمیانه نیستند. مقاله حاضر با بهره‏ گیری از نظریه‏ های اتحاد در روابط بین‏ الملل، چارچوب تلفیقی «امنیت رژیم» را به عنوان رویکرد آلترناتیوی در فهم ریشه‏ های اتحاد در خاورمیانه پیشنهاد می‏ کند. به ‏رغم تحول در محیط بین ‏المللی و منطقه ‏ای، منافع اصلی برای هر کدام از دولت‏ های خاورمیانه هنوز تامین بقا و امنیت رژیم سیاسی آنهاست. در واقع، گزینه‏ های روابط خارجی و اتحادسازی دولت‏ های خاورمیانه مبتنی بر کنش پویای آنها به ‏منظور حفظ امنیت رژیم حاکم در مقابل تهدیدات بالقوه داخلی و خارجی است. در چنین شرایطی، اتحادها به عنوان ایتلاف‏ های فراملی میان متحدان بالقوه برای تامین بقای رژیم‏ های سیاسی فرمول‏ بندی می‏ شود. در راستای آزمون ایده اصلی مقاله، به بررسی موردی ایتلاف ‏های منطقه‏ ای خاورمیانه پرداخته می‏ شود.

    کلیدواژگان: اتحاد، خاورمیانه، انقالبهای عربی، موازنه قدرت، امنیت رژیم
  • وحیده احمدی * صفحات 133-172

    خوانش متفاوت افراط‏ گرایان صهیونیست از تصمیمات سیاسی و رویکردها و انگاره‏ های آنها در مورد چگونگی برخورد با مسایل داخلی، از ابتدای تاسیس رژیم صهیونیستی تا کنون برای ساختار سیاسی آن چالش‏زا بوده است. این مقاله به بررسی ماهیت، میزان و نوع چالش‏زایی افراط‏ گرایان برای این رژیم و رویکرد ساختار سیاسی در مواجهه با آنها می ‏پردازد. پرسش اصلی این است که مهم‏ ترین چالش‏ های مربوط به افراط‏ گرایان در رژیم صهیونیستی مربوط به کدام طیف از آنها بوده و ساختار سیاسی در واکنش به آن، چه رویکردی داشته است؟ در راستای پاسخ به این پرسش، این فرضیه مطرح شده که «افراط ‏گرایان راست‏ عمل‏گرا» مهم‏ ترین چالش ‏ها را برای رژیم صهیونیستی ایجاد کرده و ساختار سیاسی در واکنش به آنها، سیاست مقابله گزینشی به معنای شدت عمل و برخورد جدی با برخی از آنها و اغماض در قبال برخی دیگر را در پیش گرفته است. یافته‏ های پژوهش نشان می ‏دهد که در حال حاضر از چالش ‏زایی این نحله از افراط‏ گرایان برای ساختار سیاسی رژیم صهیونیستی کاسته شده؛ زیرا آنها با ساماندهی مجدد خود در چارچوب احزاب پویا و سازگار با فضای سیاسی، به تاثیرگذاری موثر در فضای تصمیم ‏گیری این رژیم روی آورده‏ و از این طریق، منافع خود را پی‏ می‏ گیرند.

    کلیدواژگان: افراطگرایان، رژیم صهیونیستی، شاباک، چالش زایی، راست حریدی، امنیت
  • علیرضا ثمودی پیله رود * صفحات 173-204

    روسیه در سال‏ های اخیر برای تحقق اهداف خود در رابطه با کشورهای اروپایی بیش از گذشته از جنگ هیبریدی استفاده کرده است. پرسش اصلی این مقاله عبارت از این است که «هدف روسیه از به‏ کارگیری جنگ هیبریدی در رابطه با کشورهای اروپایی چیست و در این مسیر، از چه ابزارها و روش هایی بهره گرفته است؟» در پاسخ به این پرسش، این فرضیه از سوی نویسنده مطرح شده که «هدف اساسی روسیه، بازگشت به جایگاه ابرقدرتی و تغییر موازنه به‏ سود خود در مناسبات با غرب است. چون کسب این هدف، دیگر به شیوه های جنگ متقارن و سنتی امکان پذیر نیست، مسکو به نسل نوین جنگ ها یعنی جنگ هیبریدی و بهره گیری از ابزارهای متعدد و متنوع آن همچون حمله‏ های سایبری، انتشار اخبار نادرست و جعلی، حمایت از شبکه های فساد و فشار اقتصادی، مداخله در انتخابات کشورهای اروپایی و تشکیل شبکه ای از متحدان سیاسی در کشورهای اروپایی، حمایت از جدایی طلبی در اروپا و استفاده از گروه‏ ها و سازمان های مخالف روی آورده است».

    کلیدواژگان: جنگ سنتی، جنگ هیبریدی، روسیه، اتحادیه اروپا، راست افراطی، حمله سایبری
  • محمد شاد*، فواد ایزدی، سعیدرضا عاملی رنانی صفحات 205-254

    بررسی‏ های این مقاله نشان می‏ دهد که کانون تمرکز کارگزاران دیپلماسی عمومی آمریکا، از تلاش برای توزیع نظام منسجمی از «پیام ها» به تجمیع منابع در جهت ایجاد شبکه ای درهم تنیده از «روابط» منتقل شده است. بر این اساس، مخاطبین دستگاه دیپلماسی عمومی آمریکا در جهان اسلام، بیش از آنکه در فرآیندی «یک سویه» و «اطلاع محور» تعداد معینی از «بینندگان، خوانندگان و شنوندگان منفعل، منفرد و مردد» برای شبکه‏ های تلویزیونی، مجلات، درگاه‏ های اینترنتی و کانال های رادیویی آمریکایی را شامل شود، در فرآیندی «دوسویه» و «ارتباط محور» شبکه قابل توجهی از «مشارکت کنندگان فعال، همسو و متشکل» را در بر می گیرد که در طیف متنوعی از برنامه های مبتکرانه اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و حقوق بشری آمریکایی، مشارکت همدلانه دارند؛ کنشگرانی که بر اساس تصریح این اسناد، «شبکه شرکای راهبردی» ایالات متحده و «مامورین تغییر» در جوامع دستخوش گذار خواهند بود.

    کلیدواژگان: دیپلماسی، عمومی، آمریکا، اسناد راهبردی، شبکه سازی، تحول ارتباطی، جهان اسلام
  • حسین قریبی*، سالار نامدار وندایی صفحات 255-282

    این مقاله به بررسی رژیمی که شورای امنیت سازمان ملل متحد، به عنوان عالی ترین نهاد مسیول حفظ صلح و امنیت بین المللی، به منظور شکل دهی به مبارزه همه جانبه علیه تروریسم ایجاد کرده است، می‏ پردازد. این رژیم متشکل از دو جزء ماهوی و اداری-تشکیلاتی است که در قطعنامه های با موضوع مقابله با تروریسم شورای امنیت به ویژه قطعنامه 1373 تجلی پیدا کرده است. «چالش تعریف تروریسم»، «الزام دولت ها به همکاری برای سرکوب تروریسم»، «منع پشتیبانی از تروریسم»، «اجرای تحریم های وضع ‏شده از سوی شورای امنیت» و «جرم انگاری و تعقیب کیفری تروریسم» اصول اختصاصی جزء ماهوی این رژیم هستند. کمیته مقابله با تروریسم شورای امنیت و مدیریت اجرایی دبیرخانه آن و همچنین، ساختارهایی که در قالب گروه ویژه اقدام مالی و سایر نهادهای بین‏ المللی مانند ایکایو یا اینترپل ایجاد شده ‏اند و به شورا گزارش می دهند، جزء اداری- تشکیلاتی رژیم بین المللی مقابله با تروریسم هستند.

    کلیدواژگان: رژیم، تروریسم، سازمان ملل، شورای امنیت، حاکمیت، امنیت
|
  • Ali Alikhani Pages 7-28

    This article tries to provide an alternative theoretical framework for managing intelligence organizations and their role in national security by examining the challenges of the information age on intelligence organizations. Criticizing the traditional pattern of intelligence organizations based on the three pillars of "secret disclosure", "producer-customer relationship between information and policy" and "intelligence reporting", the author argues that the continuation of the traditional pattern in the information age and globalization cannot meet the expectations of statesmen for the effective role of intelligence agencies in national security. By presenting an alternative theoretical framework called the "Intelligence weapon", the author argues that the units and theorems of this theory about the role and function of intelligence organizations are appropriate to the age of globalization and through the production of intelligence power can Achieve national security. Instead of seeing Intelligence as an institution for discovering secrets, this theory introduces it as a weapon for covert warfare.

    Keywords: Intelligence weapon, Theorizing, Secret discovery, Intelligence organization, Covert warfare, National security
  • Atta Moghadamfar * Pages 29-62

    The main issue of this research is to evaluate the performance of BBC Persian media in the field of identity for the Iranian society through the production programs presented in the special delivery programs in Norouz. Relying on the theory of "Narration" and using the method of content analysis of narration, the author selects the delivery programs of the Persian BBC as an example and survey the narrative of eighteen items from the six main dimensions of national identity including "cultural", "religious", "linguistic" and "social". "Political", "Territorial" and "National Values and Symbols" in these programs from 2012 to 2017. The findings of the study indicate that the manner of narrating the Persian BBC marks the most thoughtful aspects of the national identity as one of the reference components of the security of the Islamic system and by presenting a narrative that contradicts the Iranian lifestyle and lived experience, has targeted the national identity that is a system-making idea for the Islamic Republic of Iran. The results of this research are effective in seeking and recognizing the reasons for abnormal changes in the identity and culture of Iranian society and its preventive policy-making.

    Keywords: Cultural Policy-making, Narration, National Identity, Norouz, Persian BBC
  • Hojr Ardestani, Mohammadreza Tajik, Masoud Mousavi Shafaee *, Mohsen Eslami Pages 63-86

    The IRI Foreign policy usually assumed as an apparent and coherent concept. This paper will show that IRI foreign policy is a floating signifier and always there have been serious discursive conflicts about its signification. By focusing on signification of "security" in opponent discourses in IRI foreign policy, present article will show that during IRI, there have been a fundamental contradict between two main discourses, i.e. cooperative and counter-hegemonic discourses. In fact, their articulations of security are absolutely different from each other, especially in relation to international order. The first one that was embodied in fifth and sixth states after Iran-Iraq war (then in seventh and eighth and after an interruption, in eleventh states, in updated versions) regarded international economic and political cooperation as a main way to security. In contrast, the opposite discourse that is mainly embodied in ninth and tenth states, under the presidency of Dr Mahmoud Ahmadinejad, considered resistance against international order, the real way to security. Precisely Speaking, these two opposite significations of security can't be reconciled in one signifier at the same time. So, the signifier took opposite meanings periodically.  

    Keywords: Foreign policy, Islamic Republic of Iran, security, discourse, counterhegemony
  • Abdolmahmud Mohammadi Lord *, Mehdi Mahmodian Pages 87-104

    There are several ways for strategy making that are traditionally used by researchers and organizations. In some cases, strategy- making using conventional methods has methodological challenges. In this research, the dynamic actor network analysis (DANA) method should be used for strategy making. For this purpose, a case study of the strategies of the Islamic Republic of Iran in the Syrian nation-state-building process was selected. In this study, a case study strategy was used and the required data were collected by documentary study method and expert panel and analyzed using dynamic actor network analysis. The results of this study showed that the strategies of the Islamic Republic of Iran for nation-building in Syria include: accepting a secular political system, accepting Arab nationalism, strengthening the Ba'ath party along with encouraging non-identity parties, strengthening parliament against the presidency, strengthening the role of the army in politics and reducing The influence of the security agencies, Independence of the judiciary from the Ba'ath party, Encouraging the semi-socialist economy, Prevent the division of forces based on the Lebanese and Iraqi models, and Opposition to federalism.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, Nation-State Building, Syria, Conflict Management, Strategy making
  • Vali Golmohammadi * Pages 105-132

    This article seeks to systematically survey the logic of unstable alliances in the Middle East after the Arab revolutions. On what basis do the governments of the Middle East enter into alliances with each other and what variables influence their fluid-forming coalition behavior? Contrary to mainstream approaches to explaining the nature of alliances, variables such as balance of power, anarchy, identity, and external threats alone are unable to understand the empirical mechanisms and complexities of Middle Eastern governments' unifying behavior. Using theories of alliance in international relations, the present paper proposes an integrated framework of "regime security" as an alternative approach to survey the roots of alliance in the Middle East. Despite the changes in the international and regional environment, the main interests of each of the Middle Eastern governments are still to ensure the survival and security of their political regime. Indeed, the foreign relations and alliance options of Middle Eastern governments are based on their dynamic action to secure the ruling regime in the face of potential internal and external threats. Under such circumstances, alliances are formulated as transnational coalitions between potential allies to ensure the survival of political regimes. For test of the main idea of the article, case studies of regional alliances in the Middle East is discussed.

    Keywords: Alliance, Middle East, Arab revolutions, Balance of power, Regime security
  • Vahideh Ahmadi * Pages 133-172

    The Zionist extremists' different interpretations of political decisions and their approaches and ideas on how to deal with domestic issues have been challenging for its political structure since the establishment of the Zionist regime. This article examines the nature, extent and type of extremist challenge for this regime and the approach of the political structure in dealing with them. The main question is: what kind of extremists is the most important challenges for the Zionist regime and what is the approach of the regime political structure in response to it? The hypothesis is that the "pragmatic right-wing extremists" have created the most important challenges for the Zionist regime and the political structure has selected the policy of selective confrontation in response to them; Taken some of them seriously and neglected others. The findings show that the extremists' current challenge to the political structure of the Zionist regime has diminished; Because they reorganize themselves within the framework of dynamic parties and are compatible with the political climate, in order to effectively influence the decision-making space of this regime and thus pursue their interests.

    Keywords: Extremist, Zionist regime, Shin Bet, Internal challenge, Right-wing, Security
  • Alireza Samoudi * Pages 173-204

    Russia has used hybrid warfare more than ever in recent years to achieve its goals in relation to European countries. The main question of this article is: "What is Russia's goal in using hybrid warfare in relation to European countries and what tools and methods has it used in this regard?" In response to this question, the author hypothesizes that "Russia's main goal is to return to the position of a superpower and change the balance in its favor in relations with the West." Because this goal can no longer be achieved through traditional and symmetrical warfare, Moscow is embracing the new generation of warfare, hybrid warfare, using a variety of tools such as cyberattacks, spreading false news, supporting networks of corruption and economic pressure, Interfering in European elections and forming a network of political allies in European countries, supporting separatism in Europe and the use of opposition groups and organizations.

    Keywords: Traditional Warfare, Hybrid Warfare, Russia, EU, Far-right, Cyber Attack
  • Mohammad Shad*, Foad Izadi, Saied Reza Ameli Pages 205-254

    This Study shows that U.S. public diplomacy toward the Muslim World has undergone a "strategic shift" after experiencing the pathologies of its past inefficiencies. The focus of U.S. public diplomacy agents has shifted from trying to distribute a coherent system of "messages" to consolidating resources to create an interconnected network of "relationships." Unlike in the past, which the audience of the U.S. public diplomacy in a "One-way" and "Information-based" process which has a certain number of "passive, single and hesitant viewers, readers and listeners" for American television networks, magazines, websites and radio channels; In the new situation, there is a "Two-way" and "Relation-based" process, in which a significant network of "active, like-minded and organized participants" are the target audience of U.S. public diplomacy. The partnership is part of the U.S. social, economic, political, and human rights Initiatives. According to the documents these activists set up a "network of strategic partners" for the United States and will be "Agents of Change" in their transitional societies.

    Keywords: Public Diplomacy, Strategic Documents, Network Building, Relational Evolution, Muslim World
  • Hossein Gharibi *, Salar Namdar Vandaee Pages 255-282

    This article is seeking to explain on how the United Nations Security Council has dealt with the problem of countering terrorism. The authors have the objective to provide the process on how the Security Council as the highest body responsible for the maintenance of international peace and security has taken comprehensive and consistent measures on fighting terrorism that has led to formation of international regime on counter terrorism. Such regime consists of two substantive and structural parts reflected in Security Council resolutions and decisions especially in 1373 resolution. Challenge of a consensual definition of terrorism, requirements for states for cooperation with each other for suppression of terrorism particularly financing of terrorism, prohibition of providing direct or indirect support to terrorism, obligation to implement Security Council sanctions against terrorists enlisted by the UN, and criminalization and prosecution of terrorism in internal legislation by states are main substantive elements of this regime. On the other hand, Counter Terrorism Committee and its Counter Terrorism Directorate as well as procedures under Financial Action Task Force and other international institutions like INTERPOL and ICAO which report to the Council are structural parts of this regime. This article endeavors to provide better knowledge on international regime of counter terrorism and its various aspects functioning in international relations.

    Keywords: Terrorism, Counter Terrorism, International Regime, Security Council