فهرست مطالب

فصلنامه اخلاق زیستی
پیاپی 36 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/31
  • تعداد عناوین: 40
|
  • علی مشهدی صفحه 1
    زمینه و هدف

    شکل‌گیری حقوق محیط زیست، در پاسخ به برخی بحران‌های اخلاقی فلسفی دوره مدرن بوده است. سوال اساسی این است که از لحاظ مبانی، حقوق محیط زیست با چه چالش‌های اخلاقی در دوره مدرن مواجه است؟ در این مقاله کوشیده شده است، برخی چالش‌های اخلاقی دوران مدرن در ارتباط با حقوق محیط زیست، تحلیل و ارزیابی شوند.

    مواد و روش‌ها:

     این مطالعه با روش تحلیلی توصیفی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و سایر منابع در دسترس به مساله فوق پرداخته است. رویکرد روش‌شناختی پژوهش حاضر هم مبتنی بر دگماتیسم حقوقی (توصیف نظام حقوقی موجود) و هم روش سیستمی (نقد کفایت، سودمندی و کارکرد قواعد کنونی) است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمامی مراحل نگارش مقاله، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ ها:

     اجمالا چهار دسته چالش اخلاقی تحلیل شده است: 1 چالش انسان‌محوری و خودمحوری؛ 2 دوگانه‌انگاری محیطی؛ 3 فایده‌گرایی و اصالت سود؛ 4 ارزش ابزاری طبیعت. در نهایت از ضرورت توجه اخلاقی به حقوق محیط زیست و توجه به اخلاق جدیدی تحت عنوان «اخلاق زمین» دفاع شده است. فرض اساسی این مقاله بر این مبنا استوار است که مبانی اخلاقی مدرنیته در ارتباط با بهره‌برداری از محیط زیست و منابع طبیعی نیازمند بازبینی جدی است، چه اینکه نمی‌توان بدون توجه به چالش‌های مذکور به حفاظت از محیط زیست و کارآمدی نظام حقوق محیط زیست در جهان خوش‌بین بود. 

    نتیجه‌گیری:

    در نظام حقوق محیط زیست با چهار دسته چالش اخلاقی فوق مواجهیم. این دانش جهت رسیدن به اهداف غایی خود نیازمند توجه به این مبانی به ویژه در وضع قوانین و مقررات زیست‌محیطی است.

    کلیدواژگان: چالش های اخلاقی، مدرنیته، انسان محوری، حقوق محیط زیست، اخلاق زمین
  • عادل زاهد بابلان، داود طوسی، رضا محمدزاده، سلیم کاظمی صفحه 2
    زمینه و هدف

     با ورود فناوری‌های جدید، به ویژه اینترنت در سازمان‌ها، دامنه تعاملات کارکنان با اینترنت بسیار گسترده شده است. با وجود مزیت‌های فراوان، این فناوری پیامدهای منفی نیز در پی داشته است که یکی از این پیامدهای منفی طفره‌روی اینترنتی می‌باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر اخلاق حرفه‌ای در پیش‌بینی میزان طفره‌روی اینترنتی با میانجی‌گری هویت سازمانی است.

    مواد و روش‌ها:

     این پژوهش با روش توصیفی همبستگی و با آزمون مدل‌یابی معادلات ساختاری (SEM) انجام شد. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان دانشگاه محقق اردبیلی تشکیل ‌دادند که از بین آن‌ها 196 نفر با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه اخلاق حرفه‌ای کادوزیر (2000 م.)، پرسشنامه طفره‌روی اینترنتی ون‌دورن (2011 م.) و پرسشنامه هویت سازمانی چنی (1983 م.) بود. داده‌های حاصل با استفاده از روش معادلات ساختاری و با بهره گیری از نرم‌افزار‌های SPSS 25 و Smart-PLS تحلیل شدند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تدوین این پژوهش حفظ اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده و مشارکت‌کنندگان با آگاهی از اهداف پژوهش به پرسشنامه‌ها پاسخ دادند.

    یافته‌ ها:

     نتایج نشان داد که هر کدام از متغیرهای اخلاق حرفه‌ای و هویت سازمانی اثر معکوس و معنادار بر روی طفره‌روی اینترنتی دارند. همچنین اثر مستقیم اخلاق حرفه‌ای بر روی هویت سازمانی با مقدار t بالاتر از 96/1 و p-value کمتر از 005/0 از لحاظ آماری معنادار بود. به علاوه هویت سازمانی توانست به عنوان نقش میانجی در رابطه بین اخلاق حرفه‌ای و طفره‌روی اینترنتی کارکنان وارد مدل شود. در نهایت نیز مدل ساختاری پژوهش بعد از اصلاح، برازش مطلوب را با داده‌های تجربی پژوهش حایز بود.

    نتیجه‌ گیری: 

    با توجه به نقش هویت سازمانی و اخلاق حرفه‌ای بر طفره‌روی اینترنتی لازم است سازمان‌ها جهت ارتقای هویت سازمانی و اخلاق حرفه‌ای تلاش بیشتری انجام داده و با شناسایی آثار مخرب و منفی طفره‌روی مجازی در جهت اصلاح و رفع آن تا حد امکان اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، طفره روی اینترنتی، هویت سازمانی
  • مرضیه ملکیها، سید ضیاءالدین علیانسب صفحه 3
    زمینه و هدف

     توانمندی‌ها و قابلیت‌های انسان با ظهور روان‌شناسی مثبت، کانون توجه محققان قرار گرفته است. این پژوهش برای ارزیابی تاثیر آموزش شادی معنوی (بر مبنای قرآن) بر سرمایه‌های روان‌شناختی و تعدیل چشم‌انداز زمان در دانشجویان دانشگاه حضرت معصومه (س) شهر قم انجام شده است.

    مواد و روش‌ها:

     این پژوهش از نوع نیمه‌آزمونی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه حضرت معصومه (س) در سال تحصیلی 99-1398 بودند. تعداد 30 نفر از دانشجویان داوطلب، انتخاب شده و به صورت تصادفی بین دو گروه آزمون و کنترل (هر کدام با 15 عضو) قرار گرفتند. در گروه آزمون، به مدت هشت جلسه (هر جلسه 90 دقیقه) آموزش شادی معنوی (بر مبنای قرآن) اجرا شد، اما گروه کنترل، مداخله‌ای دریافت نکردند. در این مطالعه، جهت گردآوری داده از پرسشنامه سرمایه روان‌شناختی لوتانز (2006 م.) و پرسشنامه چشم‌انداز زمان زیمباردو و بوید (2006 م.) استفاده شد. برای تحلیل داده‌ها از شاخص‌های توصیفی و تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم‌افزار SPSS 21 استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی:

     اهداف پژوهش برای مشارکت‌کنندگان توضیح داده شد و رضایت آگاهانه شفاهی آن‌ها کسب شد.

    یافته‌ ها: 

    نتایج پژوهش نشان داد که در میانگین پس‌آزمون گروه‌های آزمون و کنترل در متغیر سرمایه‌های روان‌شناختی (237/11±123) و ابعاد گذشته مثبت (963/6±733/23)، گذشته منفی (266/18±065/7)، حال لذت‌گرا (983/4±533/36)، حال تقدیرگرا (405/3±800/9) و آینده (093/2±66/14) تفاوت معناداری وجود دارد (000/0<p).

    نتیجه‌ گیری: 

    آموزش شادی معنوی (بر مبنای قرآن) بر افزایش سرمایه‌های روان‌شناختی و تعدیل‌چشم‌انداز زمان دانشجویان موثر است.

    کلیدواژگان: شادی، شادی معنوی، سرمایه های روان شناختی، چشم انداز زمان، دانشجویان
  • محمد حاج محمدی، هادی پورشافعی، مهدی زیرک، حسین مومنی مهموئی صفحه 4
    زمینه و هدف

     مدیران مراکز آموزشی نقش مهمی در پیشبرد اهداف نظام‌های آموزشی دارند. از این‌ رو شناسایی مولفه‌های اخلاقی مدیران مدارس ضرورتی مهم در نظام آموزشی می‌باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی مولفه‌های اخلاق حرفه‌ای مدیران است.

    مواد و روش‌ها: 

    رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش آن سنتزپژوهی بر اساس مدل روبرتس و همکاران (2007 م.) است. جامعه پژوهش، متشکل از 247 مقاله در زمینه مولفه‌های اخلاق حرفه‌ای مدیران در طول سال‌های 2000 تا 2020 میلادی بود. نمونه پژوهش شامل 37 مقاله است که به صورت هدفمند جمع‌آوری و بر اساس پایش موضوعی، داده‌ها انتخاب شده‌اند. داده‌های پژوهش از تحلیل کیفی اسناد مورد مطالعه، گردآوری شده‌اند.

    ملاحظات اخلاقی: 

    تمام الزامات اخلاق پژوهشی در پایش مقالات مورد سنتز مورد توجه قرار گرفته است.

    یافته‌ ها: 

    بر اساس تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها، مولفه‌های اخلاق حرفه‌ای مدیران در 4 بعد و عامل طبقه‌بندی شدند. این ابعاد شامل بعد فردی (مشتمل بر عوامل: ویژگی شخصیتی، مهارت‌های ادراکی و تعهد دینی)، بعد سازمانی (مشتمل بر عوامل: تعاملات، اخلاق‌مداری سازمانی، تعهد، مدیریت فیزیکی، تخصص حرفه‌ای، قوانین و مقررات، مدیریت منابع انسانی، پژوهش‌محوری، تصمیم‌گیری اصولی و توسعه حرفه‌ای)، بعد اجتماعی فرهنگی (مشتمل بر عوامل: بصیرت فرهنگی اجتماعی و مسوولیت‌پذیری فرهنگی اجتماعی) و بعد سیاسی اقتصادی (شامل عوامل: بینش سیاسی و مدیریت اقتصادی) می‌باشد.

    نتیجه‌ گیری:

     مولفه‌های اخلاق حرفه‌ای مدیران مدارس در چهار بعد فردی، سازمانی، اجتماعی فرهنگی و سیاسی اقتصادی سازمان می‌یابد. وزارت آموزش ‌و پرورش می‌توانند با برگزاری دوره‌های ضمن خدمت و تدوین منشور اخلاقی برای مدیران مدارس زمینه اجرای هرچه‌ بهتر این مولفه‌ها را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: مولفه، اخلاق حرفه ای، مدیران مدارس، سنتزپژوهی
  • حسین خاکپور، مسیب خزاعی، محبوبه خزاعی، عبدالمهدی عربشاهی مقدم صفحه 5
    زمینه و هدف

    دیابت، فعالیت‌های روزانه را مختل می‌کند و کیفیت زندگی و بهزیستی روانی افراد را در ابعاد مختلف تحت تاثیر قرار می‌دهد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش شناخت رفتاری مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر هوش معنوی و بهزیستی روان‌شناختی افراد مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شده است.

    مواد و روش‌ها: 

    پژوهش حاضر از نوع نیمه‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون پس‌آزمون در سال 1397 انجام شد. جامعه هدف شامل کلیه بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه‌کننده به کلینیک دکتر شایسته، بیرجند بودند که از بین آنان30 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. معیار ورود به مطالعه عبارت از تایید بیماری دیابت توسط پزشک و سن بود. برای گردآوری داده‌ها از دو پرسشنامه بهزیستی روان‌شناختی ریف (1989 م.) و پرسشنامه هوش معنوی کینگ (2008 م.) استفاده شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و نرم‌افزار آماری SPSS 18 انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی:

     پیش از شروع جلسات، افراد شرکت‌کننده از موضوع و روش اجرای جلسات مطلع گردیدند و رضایت آگاهانه و شفاهی آنان کسب شد.

    یافته‌ ها:

     آموزش شناخت رفتاری مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر هوش معنوی بیماران دیابتی تاثیر معنی‌داری داشت (037/0=p، 81/4=F). همچنین، آموزش شناخت رفتاری مبتنی بر ذهن‌آگاهی به طور معنی‌داری متوسط بهزیستی روان‌شناختی بیماران دیابتی را افزایش داد (001/0=p، 686/17=F).

    نتیجه‌ گیری: 

    یافته‌ها نشان داد آموزش شناخت رفتاری مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر هوش معنوی و بهزیستی روان‌شناختی بیماران دیابتی تاثیر معنی‌داری دارد. بنابراین توصیه می‌شود آموزش ذهن‌آگاهی در برنامه‌های آموزشی مبتلایان به دیابت نوع 2 گنجانده شود.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، ذهن آگاهی، هوش معنوی، بیماران دیابتی
  • حسن قلاوندی، فرشید اشرفی سلیم کندی، زین العابدین درویشی، باقر یوسف زاده صفحه 6
    زمینه و هدف

     سازمان‌های آموزشی که رکن اصلی نظام‌های تعلیم و تربیت جوامع به شمار می‌روند، به علت گستردگی و جایگاهی که در رشد و توسعه این جوامع ایفا می‌کنند، مورد توجه نظریه‌پردازان سازمانی قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل ساختاری رابطه ترومای سازمانی و نوآوری سازمانی با میانجی‌گری اخلاق سازمانی انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها: 

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده‌ها، توصیفی همبستگی است. جامعه آماری تحقیق شامل 630 نفر کارکنان دانشگاه ارومیه، بودند که تعداد 230 نفر آن‌ها از طریق نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. داده‌های مورد نیاز با استفاده از سه پرسشنامه استاندارد ترومای سازمانی Vivian & Horman (2015 م.)، اخلاق سازمانی Victor & Cullen (1998 م.) و نوآوری سازمانی Ismail & et al (2002 م.) جمع‌آوری و با استفاده از آزمون آماری مدل معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی (PLS) برای فرضیه‌های پژوهشی تجزیه ‌و تحلیل شدند. روایی پرسشنامه از طریق اعتبار محتوا و روایی همگرا و پایایی پرسشنامه‌ها از طریق آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی تایید شده‌اند.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این پژوهش تمامی منابع مورد استفاده بر اساس اصول اخلاق پژوهش مستند شده و حقوق مالکیت فکری نویسندگان و مشارکت‌کنندگان در فرآیند پژوهش رعایت گردیده است.

    یافته‌ ها:

     یافته‌های پژوهش نشان داد که ترومای سازمانی به میزان 33/0- بر اخلاق سازمانی و به میزان 56/0- بر نوآوری سازمانی موثر است. اخلاق سازمانی به میزان 57/0 بر نوآوری سازمانی تاثیرگذار است. همچنین ترومای سازمانی با نقش میانجی اخلاق سازمانی بر نوآوری سازمانی تاثیرگذار می‌باشد.

    نتیجه‌ گیری:

     بر اساس نتایج پژوهش، جهت‌دهی ترومای سازمانی و اخلاق سازمانی می‌توانند به ترتیب زمینه را برای کاهش و ارتقای نوآوری سازمانی فراهم نمایند. بنابراین به منظور بهبود وضعیت نوآوری سازمانی به مدیران دانشگاه‌ها توصیه می‌گردد، به کاهش ترومای سازمانی و ارتقای ظرفیت اخلاق سازمانی کارکنان عنایت ویژه داشته باشند.

    کلیدواژگان: ترومای سازمانی، نوآوری سازمانی، اخلاق سازمانی
  • محمدعلی عبدالوند، مهتاب میرزایی فر، کامبیز حیدرزاده، محسن خون سیاوش صفحه 7
    زمینه و هدف

     امروزه بانک‌ها خدمات متنوعی را از طرق مختلف به انواع مشتریان ارایه می‌دهند که وجود بستر الکترونیکی گامی در راستای اثربخشی بیشتر به این خدمات می‌باشد. در این پژوهش مقوله خدمات الکترونیک با هدف درک افراد آسیب‌پذیر از این پدیده و شناسایی عواملی که بر درک آن‌ها از کیفیت خدمات الکترونیک تاثیر داشته و پیامدهای آن با در نظرگرفتن اخلاقیات مورد توجه بوده است.

    مواد و روش‌ها: 

    رویکرد پژوهش آمیخته از نوع متوالی اکتشافی می‌باشد. در بخش کیفی به منظور کشف تجربه زیسته مشارکت‌کنندگان از پدیدارشناسی هرمنوتیک استفاده شد. 25 فرد سالمند برای انجام مصاحبه عمیق با روش نمونه‌گیری گلوله برفی انتخاب شدند. در تحلیل داده‌ها از روش کدگذاری استفاده شده است و شیوه تحلیل داده‌ها از نوع ترکیبی متوالی می‌باشد. در بخش کمی، روش توصیفی مبتنی بر معادلات ساختاری است. داده‌ها از مصرف‌کننده آسیب‌پذیر با پرسشنامه، گردآوری و با استفاده از مدل‌سازی معادلات ساختاری و نرم‌افزار AMOS برای تحلیل و تبیین مدل به کارگرفته شدند.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این پژوهش کلیه اصول اخلاقی صداقت، رضایت، امانتداری و محرمانگی رعایت شده است.

    یافته‌ ها: 

    در بخش کیفی با استفاده از روش پدیدارشناسی به مولفه‌های جدیدی در قسمت پیشایندها و ابعاد کیفیت خدمات الکترونیک رسیدیم که شامل تصویر قبلی، سنت‌گرایی، مسوولیت اجتماعی، کنش‌های احساسی و ارزش کاربرد می‌باشد و سایر مولفه‌های به دست‌آمده توسط ادبیات نظری تایید شدند. فرضیات مبتنی بر الگوی شناسایی‌شده در روش کیفی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که مولفه‌های کیفیت خدمات الکترونیک شامل کارایی، پاسخگویی، جذابیت، ارزش کاربرد، اطلاعات، سهولت استفاده و دسترسی، امنیت و حریم شخصی و کنش‌های احساسی است. طبق نتایج مدل پژوهش حاضر، نیات رفتاری به صورت معنادار تحت تاثیر پنج مولفه کیفیت خدمات الکترونیک با ضرایب مسیر درج‌شده شامل سهولت استفاده و دسترسی (172/0)، پاسخگویی (150/0)، جذابیت (110/0)، ارزش کاربرد (540/0) و اطلاعات (092/0) می‌باشد. پدیده اصلی کیفیت خدمات الکترونیک بانکی نیز تحت تاثیر مولفه‌های پیشایند شامل تجربه قبلی، ارتباطات شفاهی، مشارکت مشتری، مسوولیت اجتماعی، نیازهای فردی، سنت‌گرایی و تصویر سازمان می‌باشد.

    نتیجه‌ گیری:

     مصرف‌کنندگان بالقوه آسیب‌پذیر، الگوی رفتاری بسیار متفاوتی از سایر مصرف‌کنندگان این خدمات ندارند، بلکه به علت اقتضای شرایط سنی و شخصیتی موجود در این افراد، متغیرهای تاثیرگذار بیشتری به نسبت مصرف‌کنندگان عادی در ارزیابی کیفیت خدمات دارند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات خود خدمت الکترونیک بانکی، مصرف کننده آسیب پذیر، رویکرد آمیخته
  • مسعود ولی زاده فلکدهی، بهنام حبیبی درگاه، عباس پهلوان زاده صفحه 8
    زمینه و هدف

     مسوولیت اعمال حاکمیت در اجرای قوانین کمرگی و سایر قوانین و مقررات در ارتباط با صادرات و واردات، حمل و نقل بین‌المللی کالا، اخذ حقوق و عوارض گمرکی و مالیات‌های وابسته و ملزومات کاری و سهل و آسان‌کردن تجارت به عهده سامانه گمرک می‌باشد. اعمال حاکمیت دولت از جانب گمرک، ریشه کشمکش‌های میان شخص صاحب کالای تجاری از یکسو و گمرک به عنوان‌ نهاد تقنینی اجرایی از سوی دیگر می‌باشد. هدف از این مطالعه، بررسی مبانی حاکم بر رسیدگی به اختلافات گمرکی از منظر اصول حقوقی، اخلاقی و اقتصادی است.

    مواد و روش‌ها: 

    این تحقیق از نوع نظری است و ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‌باشد. روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است که با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات مربوطه، انجام گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ ها:

     هنجارهای عالم حقوق به سمت اختصاصی‌شدن پیش می‌روند. به همین دلیل است که در حال حاضر ضرورت ایجاب می‌کند که در برخی موارد خاص که روابط میان تابعان حقوق بسیار فنی و اختصاصی می‌باشد، مراجع اختصاصی برای حل و فصل اختلافات ایجاد شود. در مراجع مزبور با در نظرگرفتن قواعد ماهوی که دارای سطح بالایی از فن و تکنیک می‌باشند، قواعد شکلی و آیین دادرسی اختصاصی طراحی و ارایه می‌شود و دادرسان، علاوه بر تسلط بر اصول و هنجارهای حقوقی، بر جنبه‌های فنی موضوع نیز احاطه نسبی دارند.

    نتیجه‌ گیری: 

    مبانی دادرسی اختصاصی اختلافات گمرکی را می‌توان بر اساس دو معیار: 1 «مبانی حقوقی اخلاقی» شامل «عدالت آیینی» و «تخصص‌گرایی»؛ و 2 «مبانی اقتصادی اخلاقی» شامل «اصل دسترسی» و «کارآمدی» دانست.

    کلیدواژگان: عدالت آیینی، دادرسی اختصاصی، اختلافات گمرکی کمیسیون های حل اختلافات، گمرکی تخصص گرایی
  • سپیده بوذری صفحه 9
    زمینه و هدف

     در اسلام برای پاسداشت محیط زیست، احکامی در چارچوب قواعد کلی جبران خسارت، از جمله قاعده لاضرر، اتلاف و تسبیب وجود دارد که می‌توان آن‌ها‌ را در راستای مبانی فقهی مسوولیت مدنی زیست‌محیطی مورد بررسی قرار داد. پژوهش پیش رو با هدف بررسی جبران خسارات وارده بر محیط زیست با تاکید بر بحران دریاچه ارومیه و استناد به قاعده لاضرر، اتلاف و تسبیب، انجام گرفته است.

    مواد و روش‌ها:

     پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با جمع‌آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای انجام پذیرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش این پژوهش، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری نیز رعایت شده است.

    یافته‌ ها: 

    در سال‌های اخیر پس‌روی آب دریاچه ارومیه و تبدیل‌شدن سطح آن به مناطق شوره‌زار سبب از بین‌رفتن محیط زیست سالم شده است. مشکل بحران دریاچه ارومیه حاصل عدم توجه به مقوله توسعه پایدار در حوضه آبریز آن و مصرف بی‌رویه آب در بخش‌های مختلف، از جمله بخش کشاورزی بوده است. بر مبنای قاعده لاضرر هرگونه تصرف و تغییر در جامعه انسانی و طبیعت که موجب تضییع حقوق دیگران شود، از نظر اسلام ممنوع است، لذا در صورت ورود زیان به محیط زیست و با تحقق ارکان خسارت می‌توان جبران آن را از مرتکبین ورود زیان‌های زیست‌محیطی مطالبه کرد. طبق قاعده اتلاف اگر کسی با ایجاد آلودگی‌های زیست‌محیطی باعث تخریب و اتلاف سرمایه‌های طبیعی همگانی شود، مکلف به جبران خسارت است و در قاعده تسبیب علاوه بر انتساب ضرر به فاعل، اثبات تقصیر نیز ضروری است.

    نتیجه‌ گیری: 

    یکی از حقوق اساسی زیست‌محیطی در ایران، حق بر محیط زیست دریاچه ارومیه است که در نتیجه دخالت عوامل طبیعی و انسانی در معرض نابودی قرار گرفته است. در این راستا، مبانی فقهی جبران خسارات زیست‌محیطی، قواعد فقهی، از جمله قاعده لاضرر، اتلاف و تسبیب می‌باشد که بر مبنای آن‌ها‌ مسوولیت‌های تکلیفی انسان به درستی مشخص و نتیجه آن‌ها‌ اثبات ضمان، در نتیجه هر عمل تخریبی در محیط زیست است. از لحاظ اصول و مبانی مسوولیت مدنی، جبران زیان‌های وارده بر محیط زیست، از جمله دریاچه ارومیه از راه‌هایی مانند اعاده طبیعت به وضع سابق، جبران خسارت از راه دادن معادل و دستور موقت، محقق می‌شود.

    کلیدواژگان: محیط زیست، جبران زیان، خسارات زیست محیطی، دریاچه ارومیه
  • اسماعیل گرگین اکبرآبادی، علی نجفی توانا، مرتضی ناجی زواره، هوشنگ شامبیاتی صفحه 10
    زمینه و هدف

     رانت‌خواری به ذاته به عنوان مفسده‌ای اخلاقی محل بحث و مناقشه است، لیکن بازخوانی مفهومی و پیامدشناختی این پدیده، آن را به مثابه عملی غیر اخلاقی که دیگر ساحت‌های اخلاق را نیز در جامعه متاثر می‌سازد، نمایان می‌کند. در زمان حاضر، رانت‌خواری، با مفهومی گسترده علاوه بر عرصه اقتصادی، در حیطه‌های مختلف سیاسی و اجتماعی سایه افکنده است و معنای آن، دریافت منافع مالی و غیر مالی نامشروع با بهره‌گیری از زمینه‌ها و عوامل رانتی نظیر تصویب قانون، اعطای مجوز، ایجاد انحصار و دسترسی به اطلاعات است که به بهای نقض شایسته‌سالاری و اعمال تبعیض و اضرار به دیگران ارتکاب می‌یابد. این مطالعه با هدف تبیین آثار اخلاقی و جرم‌شناختی پدیده رانت‌خواری در جامعه انجام شده است.

    مواد و روش‌ها: 

    روش پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی است و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای انجام می‌یابد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    اصول مربوطه به اخلاق در پژوهش و به ویژه امانتداری در استناد به متون و ارجاعات مقاله، رعایت گردیده است.

    یافته‌ ها: 

    مداقه اخلاقی و جرم‌شناختی در بازتاب‌های پدیده رانت‌خواری در جامعه، مبین این واقعیت است که گسترش رانت‌جویی و رانت‌خواری، به خصوص از مجاری افزایش تبعیض و بی عدالتی، اضرار به دیگران، فقر و بیکاری، نهادینه‌سازی فساد رفتاری، تضعیف اخلاق عمومی، تعمیق شکاف طبقاتی، دوقطبی‌شدن اجتماع، پیامدهای سوءاقتصادی، سیاسی و فرهنگی عدیده‌ای را برای اجتماع در پی خواهد داشت.

    نتیجه‌ گیری:

     به واسطه ماهیت رانت‌خواری و ملزومات ارتکاب آن، می‌توان دریافت که مزید بر تنزل فرهنگ اخلاقی و نقض عدالت و شایسته‌سالاری، گسترش این عمل رابطه‌ای هم‌افزا با توسعه و تکثر جرایم، به ویژه جرایم اقتصادی نظیر رشا و ارتشا، تحصیل مال نامشروع، سوءاستفاده از مقام و موقعیت، پولشویی، احتکار، زمین‌خواری، اختلاس و... برقرار می‌نماید، لذا شایسته است در سه جهت فرهنگ‌سازی، حذف زمینه‌های رانتی و جرم‌انگاری، با این پدیده مقابله موثر شود.

    کلیدواژگان: رانت، رانت خواری، فساد، ابعاد اخلاقی، آثار جرم شناختی
  • مهرداد اسماعیلی، عباس طلوعی اشلقی، محمدعلی افشار کاظمی، محمدرضا معتدل صفحه 11
    زمینه و هدف

     با عنایت به تعداد کثیر دانشجویان پرستاری و ضرورت مهارت‌آموزی آنان به صورت کارآموزی در عرصه زیر نظر پرستاران بالین، ارزیابی عملکرد آنان نقش اساسی دارد. لذا این مطالعه با هدف بررسی وضعیت موجود ارزیابی عملکرد بالینی دانشجویان پرستاری در عرصه بالینی انجام شد.

    مواد و روش‌ها:

     تحقیق حاضر توصیفی مقطعی است. به منظور پاسخ به سوالات تحقیق، اطلاعات مورد نیاز از طریق روش‌های کتابخانه‌ای و میدانی گردآوری شده است. روش نمونه‌گیری سرشماری بود. کلیه دانشجویان دانشکده پرستاری ترم 7 و 8 شامل 145 نفر، انتخاب شدند و همگی با رضایت در پژوهش شرکت نمودند. از چک‌لیست ارزیابی عملکرد بالینی دانشجویان پرستاری اسماعیلی و همکاران در سال 1392 استفاده شد. این پرسشنامه دارای 28 سوال در سه حیطه فرایند پرستاری با 12 سوال، حرفه‌ای‌شدن با 9 سوال و اصول اخلاقی با 7 سوال می‌باشد. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم‌افزار آماری SPSS 20 استفاده گردید. از آمار توصیفی برای ارایه و توصیف اطلاعات تهیه جداول، محاسبه درصد، میانگین و انحراف معیار، استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل پژوهش اعم از مطالعه و گردآوری داده‌ها، مستندسازی، تحلیل و نشر آن‌ها ملاحظات اخلاقی رعایت شده است IR.SBMU.PHARMACY.REC.1398.020 .

    یافته‌ ها: 

    نتایج نشان داد میانگین و انحراف معیار کل ارزیابی عملکرد دانشجویان ترم 7 و 8 پرستاری 03/2±5 می‌باشد که در محدوده متوسط می‌باشد، بیشترین میانگین نمره ارزیابی عملکرد مربوط به بعد اصول اخلاقی دانشجویان با میانگین 3/2±6 و کمترین نمره میانگین مربوط به دامنه فرایند پرستاری با 2±5 بوده است. میانگین نمره دامنه رفتار حرفه‌ای‌شدن 1/2±6 بوده است. یافته‌های به دست آمده نشان داد دانشجویان ترم 7 و 8 پرستاری در ارزیابی عملکرد خود در حد متوسط می‌باشند.

    نتیجه‌ گیری: 

    توجه به اصول اخلاقی و اهمیت‌دادن به مددجویان و نیازهای آن‌ها از اصول ابتدایی اخلاق می‌‌باشد که دانشجویان باید آن‌ها را مد نظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، دانشجویان پرستاری، ارزش های حرفه ای، اخلاق حرفه ای
  • طیبه وکیلی*، زبیده ابن عباسی، محمد حسنی، مهدی نجاری صفحه 12
    زمینه و هدف

     عدالت سازمانی یکی از مهم‌ترین مسایل اخلاقی و رهبری اخلاقی در سازمان‌ها است. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط عدالت سازمانی بر معنی‌داری شغلی و هویت ‌سازمانی از طریق متغیر میانجی مسوولیت اجتماعی در بین کادر درمان بیمارستان انجام گرفته است.

    مواد و روش‌ها: 

    روش این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری از کارکنان شاغل در بیمارستان امام رضا (ع) ارومیه تشکیل می‏شود که از میان 350 کارمند، 186 نفر به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای انتخاب شدند. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه‌های استاندارد عدالت سازمانی Li و Cropanzan، معنی‌داری شغلی Michel، Stegmaier و Sonntag، مسوولیت اجتماعی سازمان‌ها Tuker و هویت‌ سازمانی Meal و Ashforth استفاده گردید. تحلیل داده‌ها از طریق همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با کمک نرم‌افزار SPSS 25 و Lisrel 8/8 انجام شد.

    ملاحظات اخلاقی:

     رضایت شفاهی مشارکت‌کنندگان، اخذ و درباره محرمانه‌بودن اطلاعات به آن‌ها اطمینان خاطر داده ‌شد.

    یافته‌ ها:

    یافته‌ها نشان‌دهنده همبستگی میان متغیرها بوده و تبیین می‏دارد که بین عدالت سازمانی و مسوولیت اجتماعی (57/0=β)، عدالت سازمانی و هویت ‌سازمانی (28/0=β) و همچنین عدالت سازمانی و معنی‌داری شغلی (21/0=β) رابطه مثبت وجود دارد. بررسی‌ها نقش میانجی مسوولیت اجتماعی در رابطه بین عدالت سازمانی با هویت ‌سازمانی و معنی‌داری شغلی را تایید کرد. همچنین رابطه مستقیم بین عدالت سازمانی با معنی‌داری شغلی و هویت‌ سازمانی مشاهده شد.

    نتیجه‌ گیری:

     نتایج نشان داد که توجه به عدالت سازمانی و مسوولیت اجتماعی باعث ارتقای هویت ‌سازمانی و معنادارشدن شغل در بین کادر درمان می‌شود.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، هویت سازمانی، معنی داری شغلی، مسوولیت اجتماعی
  • مریم قاضیان، علیرضا میرکمالی، اکبر رجبی صفحه 13
    زمینه و هدف

     حقوق جنایی اخلاق زیستی به مجموعه حقوق حاکم بر حقوق جنایی اطلاق می‌گردد که متکی بر اصول محوری اخلاق زیستی است. یکی از مقوله‌هایی که در حقوق جنایی باید متکی بر اصول اخلاق زیستی باشد، تناسب جرم و مجازات است که این پژوهش از جهت یادشده، اهمیت به سزایی دارد و در واقع، هدف اصلی پژوهش حاضر، معرفی مبانی و ملاک‌های مقوله تناسب در حقوق جنایی اخلاق زیستی است.

    مواد و روش‌ها:

     این مطالعه با روش توصیفی تحلیلی، در ابتدا دو اصل مهم اخلاق زیستی را اصول بنیادین پژوهش قرار داده و ارتباط این اصول با مقوله تناسب را بررسی نموده است؛ سپس به تحلیل مفهومی و مبنایی مقوله تناسب جرم و مجازات در حوزه مورد بحث پرداخته و در نهایت ملاک‌های تناسب در امور کیفری را مورد بررسی قرار داده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در انجام این تحقیق، موازین مربوط به اخلاق در پژوهش و امانتداری در ارجاعات پژوهش، رعایت گردیده است.

    یافته‌ ها: 

    ممنوعیت مجازات‌های نامتناسب یکی از مسایل بسیار مهم در حقوق کیفری است که امروزه اصل حاصل از آن اصل تناسب جرم و مجازات نامیده می‌شود. حمایت کیفری از اخلاق همواره محل تاکید فلاسفه اخلاقی بوده است، اما این پژوهش به حمایت اخلاق و مولفه‌های آن از کیفردهی می‌پردازد. بر این مبنا، ممنوعیت مجازات‌های نامتناسب که ریشه‌ای اخلاقی و حقوقی دارند، باید مورد تحلیل اخلاقی و حقوقی قرار گیرند تا کیفردهی مدرن به منصه ظهور برسد.

    نتیجه‌ گیری:

     این پژوهش به بررسی اخلاقی و حقوقی ممنوعیت مجازات‌های نامتناسب در حقوق کیفری با تاکید بر دو مولفه اخلاقی عدالت و کرامت انسانی پرداخته و به این نتایج دست یافته است که مطابق با مبانی اخلاقی کرامت انسانی و اجرای عدالت کیفری و پایه‌های تقنینی، کیفردهی باید متناسب با جرم ارتکابی باشد و لزوم رعایت اصل تناسب در حقوق کیفری بر پایه‌های حقوقی و اخلاقی در دو مرحله قانونگذاری و کیفردهی امری بدیهی و ضروری است. اصل احترام به اشخاص و ضررنرسانی نیز به عنوان اصول مهم اخلاق زیستی با برقراری تناسب جرم و مجازات، حقوق جنایی اخلاق‌مداری را شکل می‌دهد که محقق‌کننده سیاست کیفری عادلانه و حکیمانه است.

    کلیدواژگان: تناسب جرم و مجازات، کرامت انسانی، حقوق جنایی اخلاق زیستی، اصل احترام به اشخاص، اصل ضررنرسانی
  • آرزو قربانی، محمدرضا شادمان فر، مسعود حیدری، محمود اشرافی صفحه 14
    زمینه و هدف

    دولت‌ها مکلف به تضمین حق بر آزادی بیان برای مردم هستند. در دهه هشتاد میلادی با اوج‌گرفتن تفکرات راجع به آزادی بیان، این ایده وارد حوزه حقوق و سیاست شد که محدودیت‌هایی که در ارتباط با اهانت و استهزای ادیان و مقدسات وجود دارد، به نوعی نقض حق آزادی بیان می‌باشد. در همین راستا برخی دولت‌ها اقدام به جرم‌زدایی اهانت به مقدسات نمودند. هدف این مطالعه بررسی جرم توهین به مقدسات از منظر اخلاق و حقوق در چارچوب دو نظام حقوقی ایران و انگلستان و با نگاهی به مسوولیت مشدد دولت است.

    مواد و روش‌ها: 

    این تحقیق از نوع نظری و ‌روش آن به صورت توصیفی تحلیلی می‌باشد. جمع‏آوری اطلاعات به شیوه کتابخانه‏ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در نگارش پژوهش حاضر، ضمن توجه به اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت گردیده است.

    یافته‌ ها:

     یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که اهانت به مقدسات در چارچوب مبانی اصلی اخلاق که به صورت مشترک در مکاتب مختلف اخلاقی مورد پذیرش قرار گرفته است، مجاز نیست. در نظام حقوقی ایران اهانت به مقدسات صرفا محدود به مقدسات دین مبین اسلام نیست. در نظام حقوقی انگلستان اهانت به مقدسات دین مسیحیت ممنوع بود و در نهایت پس از سال 2008، به طور کلی از مجموعه مقررات کیفری حذف شد. جرم‌زدایی از اهانت به مقدسات، منتهی به نقض حق بر آزادی مذهبی و عدم تبعیض بر اساس دین و مذهب می‌شود.

    نتیجه‌ گیری: 

    به نظر می‌رسد تعهدات دولت‌ها در زمینه تضمین آزادی‌های مذهبی و عدم تبعیض بر اساس دین و مذهب دارای وصف «آمره» می‌باشد، در نتیجه در فضای حقوق مسوولیت بین‌المللی این امکان وجود دارد که الگوی مسوولیت مشدد (یا همان مسوولیت برای نقض قواعد آمره) برای دولت‌ها در نظر گرفته شود.

  • حمیده عباسی، رسول صریحی صفحه 15
    زمینه و هدف

    پیچیده‌شدن روزافزون عملیات سازمانی، توجه مدیران و دست‌اندرکاران سازمان‎ها و صاحب‎نظران را به بحث موانع تاثیرگذار در رشد اخلاق حرفه‌ای در سازمان معطوف ساخته است. در این راستا پژوهش حاضر به شناسایی و رتبه‌بندی موانع سازمانی رشد اخلاق حرفه‎ای پرداخته است.

    مواد و روش‌ها:

     این تحقیق از نظر روش تحقیق آمیخته و با استفاده از رویکرد کیفی کمی بوده است که در مرحله اول از روش کیفی تحلیل محتوا و در مرحله دوم از روش Delphi و روش پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق شامل 34 نفر ذی‌حسابان و معاونین ذی‌حسابی در دسترس وزارت امور اقتصادی و دارایی بوده است. جهت نمونه‌گیری از جامعه آماری از روش تصادفی ساده استفاده شده است. تعداد نمونه تحقیق با استفاده از فرمول کوکران، 31 نفر محاسبه گردیده است. جهت تجزیه و تحلیل داده‌ها، رتبه‌بندی موانع سازمانی با استفاده از آزمون‌های Repeated Measure، تی زوجی و میانگین برای مقایسه تاثیر موانع سازمانی موثر بر رشد اخلاق حرفه‌ای در سازمان انجام شده است. ملاحظات اخلاقی: مشارکت‌کنندگان با آگاهی از اهداف پژوهش پرسشنامه‌ها را تکمیل کردند.

    یافته‌ ها: 

    بر اساس نتایج حاصله مهم‌ترین موانع شناسایی‌شده در سازمان به ترتیب دارای مقادیر، فقدان نظام ارزیابی عملکرد و نظارت 35/4t=، مقررات دست و پاگیر اداری 17/4t= و فقدان نظام جامع و اخلاقی پرداخت 12/4t= بوده‌اند.

    نتیجه‌ گیری:

     در جهت رشد و نهادینه‌کردن اخلاق حرفه‌ای لازم است سازمان‌ها، ضمن اصلاح نظام ارزیابی عملکرد و نظارت، قوانین و مقررات را بررسی و قواعد زاید را حذف کنند و نسبت به تدوین نظامی جامع و اخلاقی به منظور پرداخت‌های مالی و غیر مالی اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، نظام ارزیابی عملکرد و نظارت، مقررات دست و پاگیر اداری، نظام جامع اخلاقی، عدالت سازمانی، نظام جامع اخلاقی و استخدام
  • اسماعیل حسینی ایجی، جواد نیک نژاد صفحه 16
    زمینه و هدف

    در هر قرارداد حقوقی چنانچه شروطی گنجانده شود، می بایستی موافق اخلاق حسنه و اصول حقوقی باشد. در قراردادهای شرکت‌های لیزینگی نیز این مهم نمود پیدا می‌کند. این شرکت‌ها در وهله نخست، با رویکردی اخلاقی، مساعدت به مصرف‌کنندگان در جهت افزایش توان خرید از طریق تهیه کالاهای سرمایه‌ای و واگذاری آن‌ها به صورت مدت‌دار و اقساطی را در دستور کار دارند؛ لذا قراردادهای آنان با مشتریان نیز باید از اصول اخلاقی و موازین حقوقی تبیعیت کند. هدف از انجام این تحقیق، شناخت اصول اخلاقی و حقوقی در قراردادهای شرکت‌های لیزینگی می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

     جهت نگارش این مقاله از روش کتابخانه‌ای و ابزار فیش‌برداری استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی

     این مقاله با اتکا به اصول اخلاقی و حرفه‌ای نظیر اصل حقیقت‌جویی و اصل رعایت صداقت تدوین یافته است.

    یافته‌ ها

     لیزینگ به عنوان یک قرارداد، از جمله راهکارهای تامین مالی در عرصه تجارت داخلی و بین‌المللی است و از طرفی دیگر، شرکت‌های لیزینگ به عنوان نوعی شریک تجاری، شروطی را در قراردادهای خود می‌آورند که لازم است مبتنی بر اصول اخلاقی و حقوقی باشند. همچنین هدف اصلی این شرکت‌ها باید تامین کالاهای مصرف‌کنندگان باشد.

    نتیجه‌گیری

    قرارداد لیزینگ عقد اجاره همراه با شرط نتیجه یا فعل تملیک می‌باشد که با فرض شرط نتیجه تملیک‌بودن قرارداد لیزینگ، با پایان مدت قرارداد و پرداخت آخرین قسط، مستاجر خود به خود مالک می‌شود و با فرض شرط فعل تملیک‌بودن قرارداد لیزینگ، حق تملک برای مستاجر به وجود آمده و موجر متعهد به انتقال می‌باشد. در هر صورت، شرکت‌های لیزینگی در چارچوب اصول اخلاقی و حقوقی مقید به حفظ حقوق مصرف کنندگان، می باشند.

    کلیدواژگان: شرکت لیزینگ، اجاره به شرط تملیک، اخلاق، فروش اقساطی، شرط ضمن عقد
  • علی حسینی نسب، نجادعلی الماسی، منصور امینی، سوده ناطق نوری صفحه 17
    زمینه و هدف

    در عصر حاضر، تبلیغات از نفوذ گسترده و جایگاه بی‌بدیلی در نظام‌های اقتصادی و اجتماعی برخوردار است. به رغم منافع تبلیغات برای مصرف‌کنندگان از حیث ایجاد آگاهی، تولیدکنندگان و توزیع‌کنندگان و همچنین کنشگران صنعت تبلیغات از حیث رونق کسب و کار و رسانه‌ها و دولت‌ها از حیث تقویت بنیه مالی و ارتقای اقتصادی، آسیب‌هایی جدی در رابطه با صنعت تبلیغات وجود دارد که تبلیغ خلاف واقع از مصادیق برجسته آن است. هدف از این مطالعه تبیین اصول اخلاقی و حقوقی حاکم بر تبلیغات از حیث مقابله با تبلیغات خلاف واقع و بیان مبانی و ارکان مسوولیت مدنی ناشی از تبلیغات خلاف واقع در نظام حقوقی ایران و آمریکا است.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش حاضر به شیوه توصیفی تحلیلی و با بهره‌گیری از منابع کتابخانه‌ای (اسنادی) انجام می‌پذیرد.

    ملاحظات اخلاقی

    اصول راجع به اخلاق در پژوهش از حیث امانتداری در استناد به متون و حفظ اصالت مقاله، رعایت گردیده است.

    یافته‌ ها

    ضررنرساندن، حفظ استقلال مخاطب، عدالت، صداقت، احترام و شفافیت، از جمله اصول مهم اخلاقی و حقوقی در کیفیت مواجهه با تبلیغات خلاف واقع به شمار می‌روند. تبلیغات خلاف واقع در نظام حقوقی ایران و آمریکا، ضمن قوانین و مقررات پراکنده مطمح نظر قرار گرفته است. در بحث مسوولیت مدنی، جایگاه قواعد عام در هر دو نظام حقوقی به ویژه در حمایت از مصرف‌کنندگان پررنگ‌تر است. در حقوق آمریکا، کمسیون تجارت فدرال و رویه قضایی نقش فعالی در قاعده‌سازی، تفسیر قانون و جریان‌دادن به دعاوی مسوولیت مدنی ناشی از تبلیغات خلاف واقع داشته‌اند. مبنای مسوولیت مدنی ناشی از تبلیغات خلاف واقع، متاثر از ماهیت تبلیغات، جایگاه تبلیغ‌کننده (سفارش‌دهنده، سازنده و منتشرکننده) و رویکرد قراردادی یا قهری به مسوولیت است. برای اثبات مسوولیت مدنی ناشی از تبلیغات، فعل زیان‌بار (ارتکاب یکی از مصادیق تبلیغ خلاف واقع) و تحقق ضرر به سبب آن لازم است.

     

    نتیجه‌ گیری

     گسترش تبلیغات خلاف واقع، علاوه بر ضرررسانی مستقیم به مخاطبان، آسیب‌های کلان اخلاقی و فرهنگی به ویژه سلب اعتماد عمومی را به دنبال دارد. سازوکار نظام مسوولیت مدنی (اعم از قاعده‌گذاری و اجرای قاطع) می‌تواند با نظرداشت اصول اخلاقی و حقوقی پیرامون تبلیغات، به پیشگیری از بی‌اخلاقی‌ها و تخلفات در این حوزه مساعدت نماید. در نظام حقوقی ایران و آمریکا می‌توان گفت، مبنای مسوولیت مدنی سفارش‌دهنده آگهی (صاحب کسب و کار) نسبت به اظهار خلاف واقعی که موجب ضرر گردیده است، مسوولیت نوعی یا دست کم فرض تقصیر است. سازندگان و منتشرکنندگان آگاهی نیز در صورت ارتکاب تقصیر (اثبات اطلاع از خلاف واقع‌بودن یا نوعا مطلع فرض شدن) مسوولیت دارند. ضرورت انسجام و نیاز به جامع‌سازی تقنینی در هر دو نظام حقوقی ایران و آمریکا مشهود است.

    کلیدواژگان: تبلیغ خلاف واقع، اصول اخلاقی، مسوولیت مدنی، حقوق ایران، حقوق آمریکا
  • شیرین احمدی دستجردی، عباس شیخ الاسلامی، هانیه هژبرالساداتی صفحه 18
    زمینه و هدف

    نقش آموزه‌های اخلاقی در ساحت حقوق کیفری، سهم حقوق کیفری در حمایت از فضای سایبری و در نهایت تاثیر فضای سایبری بر جهانی‌شدن حقوق کیفری، باعث شکل‌گیری نظم جهانی فضای سایبر گردیده‌اند. بررسی تاثیر آموزه‌های اخلاقی بر نظام فوق‌الاشاره با تکیه بر جرم‌انگاری‌های صورت‌گرفته در کنوانسیون جرایم سایبری اروپا (بوداپست)، هدف پژوهش پیش روی است.

    مواد و روش‌ها

    نوع پژوهش حاضر و روش به کار گرفته‌شده در آن، توصیفی تحلیلی می‌باشد.

    ملاحظات اخلاقی

     در پژوهش پیش روی، حفظ اصالت متون و امانتداری در نقل گفتار، به عنوان مهم‌ترین بایسته‌های اخلاقی، مورد نظر نویسندگان بوده است.

    یافته‌ها

    آموزه‌ها و مولفه‌های اخلاقی، تاثیر قابل توجهی بر شکل‌گیری نظم جهانی فضای سایبر به طور عام و جرم‌انگاری‌های صورت‌گرفته در کنوانسیون بوداپست به طور خاص داشته‌اند که با توجه به هنجارمندی ذاتی حقوق کیفری، منطقی به نظر می‌رسد.

    نتیجه‌گیری

     مهم‌ترین جلوه‌های تاثیرپذیری از آموزه‌های اخلاقی در کنوانسیون بوداپست را می‌توان در جرم‌انگاری هرزه‌نگاری کودکان و همچنین حمایت از حریم خصوصی و شخصیت معنوی اشخاص، ملاحظه نمود.

    کلیدواژگان: اخلاق، حقوق کیفری، جهانی شدن، فضای سایبر، کنوانسیون بوداپست
  • علی علیزاده آرند، ابوذر سالاری فر، احمد رمضانی صفحه 19
    زمینه و هدف

    پیشگیری وضعی به وضعیتی اطلاق می‌شود که طی آن شرایط ارتکاب جرم، سخت، خطرناک و تا حدودی دست‌نیافتنی می‌شود. هدف این بررسی، مطالعه تاثیر بیمه شخص ثالث، جریمه‌های رانندگان و دوربین‌های ثبت تخلفات بر جرایم رانندگی بوده است.

    مواد و روش‌ها

     پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی تحلیلی با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق‌ساخته می‌باشد. تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر محاسبه شد. روایی سوالات پرسشنامه توسط اساتید و متخصصان مورد تایید قرار گرفت، پایایی آن نیز با آزمون آلفای کرونباخ 81/0 محاسبه شد. پرسشنامه پس از تایید و تعیین روایی و پایایی، توسط محقق در بین شهروندان شهر شیراز با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده توزیع شد. جهت تجزیه و تحلیل داده‌های حاصل از پرسشنامه، از نرم‌افزار SPSS 22 استفاده شده است. آزمون کولموگروف اسمیرنوف نرمال‌بودن توزیع داده‌ها را نشان داد که در نهایت برای بررسی فرضیات پژوهش از آزمون رگرسیون خطی ساده استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمامی مراحل نگارش این مقاله و توزیع پرسشنامه میان نمونه آماری اصل صداقت و امانت رعایت شده است.

    یافته‌ها

    تحقیق حاضر با رویکرد حقوقی نگارش یافته و مفروضه اساسی این مقاله بر این است که قانون بیمه شخص ثالث، دوربین ثبت تخلف و جریمه رانندگان به عنوان ابزارهای پیشگیری وضعی در نظر گرفته شده است که در کاهش جرایم رانندگی تاثیرگذارند.

    نتیجه‌ گیری

    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که پیشگیری وضعی از طریق بیمه شخص ثالث، جریمه‌های رانندگی و دوربین‌های ثبت تخلفات بر حیطه جرایم رانندگی با سطح اطمینان 95 درصد و sig<0.05 تاثیر مثبت و معناداری بر حیطه جرایم رانندگی دارد.

    کلیدواژگان: جرائم رانندگی، بیمه شخص ثالث، دوربین های ثبت تخلف، پیشگیری وضعی
  • جمال بیگی، مهرداد تیموری صفحه 20
    زمینه و هدف

    توسعه‌ روزافزون کنونی مناطق حاشیه‌نشین که به لحاظ شهرسازی فاقد استانداردها و خدمات مناسب شهری هستند و از سویی نیز به لحاظ شرایط خاص زیست‌محیطی و عدم وجود امکانات بهداشتی و درمانی مناسب در این مناطق، حق بر سلامت ساکنان با چالش جدی مواجه است. از همین رو تحقیق حاضر به تبیین جایگاه حق بر سلامت شهروندان حاشیه‌نشین به مثابه حق بشری و بررسی چالش‌های بهداشتی و درمانی و تعهد دولت‌ها در اجرای آن می‌پردازد.

    مواد و روش‌ها

     این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به ‌صورت توصیفی تحلیلی می‌باشد و روش جمع‌آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای و با مراجعه به اسناد صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در انجام تمامی مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها

    یافته‌ها حاکی از این است که حاشیه‌نشینی شیوه‌ای از زیست تلقی می‌شود که خارج از محدوده شهری و بدون امکانات اولیه برای زندگی است که این امر حق بر سلامت شهروندان حاشیه‌نشین را دچار چالش‌هایی می‌کند و باعث شیوع انواع بیماری‌های واگیردار، غیر واگیردار و زیست‌محیطی می‌گردد. با توجه به اینکه سلامت یکی از مولفه‌های خوب‌زیستن انسان تلقی می‌شود، بنابراین قواعد اخلاق زیستی با چالش‌های فراروی سلامت شهروندان حاشیه‌نشین در معرض تهدید قرار می‌گیرد.

    نتیجه‌گیری

    حق بر سلامت به عنوان حق بنیادین بشری لحاظ می شود و مطابق قواعد اخلاق زیست پزشکی و زیست اجتماعی، شهروندان حاشیه‌نشین نیز به مثابه سایر شهروندان جامعه از آن برخوردار هستند که با توجه به نتایج به دست‌آمده و چالش‌های موجود در این رابطه، حق مزبور برای این قشر مطابق الزامات مقررات داخلی و اسناد بین‌المللی می‌بایست مورد توجه دولت‌ها قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، حق بر سلامت، حقوق بشر، شهروند، حاشیه نشین
  • وحید طالع نسب، مجید صادق نژاد نایینی، سید مهدی منصوری صفحه 21
    زمینه و هدف

    فرآیند معاملات دولتی به دلیل امکان به دست‌آوردن منفعت مادی همواره با احتمال ارتکاب اعمال غیر قانونی همراه است. تدوین آیین‌نامه‌های معاملات دولتی از سوی دولت و همچنین تصویب قانون برگزاری مناقصات از سوی قانونگذار تلاشی است که در راستای کاهش بروز این‌گونه اعمال غیر قانونی صورت پذیرفته است، اما با وجود این معاملات دولتی مصون از تعرض نگردیده است و شاهد رشد مفاسد مالی در روند برگزاری مناقصه‌ها و مزایده‌های دولتی می‌باشیم. این مطالعه با هدف بررسی رویکردهای پیشگیرانه در این حیطه با تاکید بر مبانی اخلاقی و قانونی انجام یافته است.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری است؛ ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‌باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به شیوه کتابخانه ‏ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی

    در تمامی مراحل انجام پژوهش، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است. یافته‌ها: پیامدهای منفی فراوان فسادهای مالی به ویژه از منظر تضعیف اخلاق اجتماعی، مجموعه قوای سه‌گانه و علی‌الخصوص دولت را بر آن داشته است تا با اتخاذ اصلاحات در قوانین و مقررات، رفع نواقص ساختار اداری و اجرایی در روند برگزاری معاملات دولتی و بسیج ارگان‌های نظارتی تلاش نمایند تا از معضل فساد در این حوزه پیشگیری کنند.

    نتیجه‌گیری

    اصلاح ساختار اقتصادی از طریق خصوصی‌سازی و نیز گسترش فضای رقابت و شفاف‌سازی، ارتقای سطح علمی و آگاهی کارکنان دولت و افراد جامعه در کنار تقویت و تجهیز رسانه‌های گروهی به منظور امکان اطلاع‌رسانی دقیق و شفاف قوانین و مقررات فرآیند برگزاری معاملات دولتی و آشنایی با مفاسد مالی قابل ارتکاب در روند تامین کالاها و خدمات دولتی و تعمیق گزاره های اخلاقی، از جمله ابزارهای موثر برای پیشگیری از فساد مالی خواهد بود.

    کلیدواژگان: معاملات دولتی، مناقصه، مزایده، فساد مالی، پیشگیری
  • فتانه حاجیلو *، محمدباقر علیزاده اقدم، سولماز سقلی، نیر محمدپور صفحه 22
    زمینه و هدف

    همچون هر پدیده اجتماعی دیگر، میزان دغدغه درباره محیط زیست به عوامل مختلفی از جمله نقش متغیرهای کنترل اجتماعی و اخلاق محیط زیستی مرتبط است. تحقیق حاضر به بررسی رابطه بین متغیر دغدغه محیط زیستی و متغیرهای کنترل اجتماعی و اخلاق محیط زیستی می‌پردازد.

    مواد و روش‌ها

    روش تحقیق کمی و ابزار آن پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق دانشجویان دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 98-1397 هستند که 387 نفر از آن‌ها به روش نمونه‌گیری سهمیه‌ای در میان دانشکده‌ها و روش نمونه‌گیری تصادفی برای انتخاب نمونه در هر دانشکده بررسی شده‌اند. پاسخگویان با آگاهی و رضایت کامل در این پژوهش شرکت کردند. تجزیه و تحلیلی اطلاعات با استفاده از نرم‌افزار SPSS 16 انجام شده است. ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل پژوهش اعم از گردآوری داده‌ها، مستندسازی، تحلیل و نشر داده‌ها، ملاحظات اخلاقی رعایت شده است.

    یافته‌ها

    نتایج به دست‌آمده نشان می‌دهد بین میانگین مقدار دغدغه‌های زیست‌محیطی، از نظر سطح تحصیلات، درآمد خانواده و وضعیت تاهل دانشجویان تفاوت معنی‌داری وجود ندارد، اما تفاوت میانگین متغیر وابسته بر حسب جنسیت معنی‌دار است. همچنین نتایج نشان می‌دهد بین کنترل اجتماعی با دغدغه محیط زیستی رابطه معنادار معکوس وجود دارد. محاسبه این ضریب برای متغیر اخلاق محیط زیستی حاکی از وجود رابطه مستقیم بین متغیر مستقل با وابسته است. در مورد تاثیر متغیرهای مستقل بر اساس نتایج آزمون رگرسیون در مجموع حدود 18 درصد از تغییرات متغیر دغدغه محیط زیستی به وسیله دو متغیر مستقل مذکور تبیین می‌شود.

    نتیجه‌گیری

    نگرانی روزافزون نسبت به مخاطرات زیستی، نشانه نیاز به بازاندیشی مفاهیم و سازه‌های اجتماعی مرتبط با محیط زیست است. شواهد حاصل از پژوهش نشان می‌دهد افزایش دغدغه و نگرانی در مورد مخاطرات زیستی و پیامدهای آن بسترساز افزایش رفتارهای اخلاقی نسبت به محیط زیست و کاهش نیاز به کنترل اجتماعی رسمی در این خصوص است.

    کلیدواژگان: دغدغه محیط زیستی، کنترل اجتماعی، اخلاق محیط زیستی، دانشجویان
  • امیر فلک الدین، مسعود قاسمی، یزدان نصرتی صفحه 23
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش روزافزون جرایم زیست‌محیطی و عدم توفیق عدالت کیفری در دستیابی به سزادهی و بازدارندگی از طریق ابزار مجازات، لزوم توجه به پیشگیری و ترمیم ضررهای زیستی، دوچندان می‌گردد. از همین رو شاهد تغییر لنزها به سمت عدالت ترمیمی هستیم. در این میان، ضررها و جرایم علیه محیط زیست، از جهت قربانیان گسترده خویش، نیاز مبرمی به عدالت ترمیمی دارد. در حقوق کیفری ایران، قوانین متعددی در زمینه حمایت از محیط زیست به تصویب رسیده که دارای رویکردهای ترمیمی هستند، اما از جهت نوپابودن بحث عدالت ترمیمی نسبت به عدالت کیفری، چالش‌هایی در این زمینه به چشم می‌خورد که هدف اصلی این پژوهش، شناخت جلوه‌ها و بایسته‌های این حوزه است.

    مواد و روش‌ها

    در این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی و بهره گیری از ابزار کتابخانه ای، مقرره‌های ترمیمی راجع به جرایم زیست‌محیطی مورد تحلیل قرار می‌گیرد.

    ملاحظات اخلاقی

    موازین مربوط به اخلاق در پژوهش و امانتداری در ارجاعات پژوهش رعایت گردیده است.

    یافته‌ها

    در این پژوهش، این یافته حاصل شده است که در بستر قوانین مختلف، شیوه‌هایی از عدالت ترمیمی وجود دارد که در خصوص ضررهای زیستی نیز قابلیت تحقق دارند.

    نتیجه‌گیری

    در خصوص جبران ضررها و خسارات جرایم زیست‌محیطی در قوانین مختلف مقرره‌هایی دیده می‌شود. اولین مقرره در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 مشاهده می‌گردد که برای نخستین‌بار صدور قرارهای ترمیمی در برخی از موارد، الزامی است. در جهت پیشگیری از ضررهای زیستی و ترمیم محیط زیست، مهم‌ترین راهکار، اعاده وضع به حالت سابق است که احیا و ترمیم در این راهکار نقش اساسی را ایفا می‌نماید، اما از آنجایی که اعاده در برخی از جرایم زیست‌محیطی امکان‌پذیر نیست، راهکارهای دیگری نیز وجود دارد؛ راهکار دوم، عبارت است از پرداخت توسط آلوده‌ساز و در نهایت راهکار پایانی، جبران خسارات زیست‌محیطی از طریق صندوق دولتی است که البته تمامی این اصول و راهکارها با چالش‌هایی مواجه است.

    کلیدواژگان: عدالت ترمیمی، اصل پیشگیری از ضرر زیستی، جرائم زیست محیطی، پرداخت توسط آلوده ساز، اعاده وضع به حالت سابق
  • زینب سرزهی* صفحه 24
    زمینه و هدف

    تربیت اخلاقی فراگیران یکی از مهم‌ترین اهداف هر نظام آموزشی است. در این میان، سیره تربیتی ایمه سرشار از معارف تربیتی در این زمینه است. هدف پژوهش حاضر تبیین ویژگی عناصر برنامه درسی تربیت اخلاقی با توجه به سیره تربیتی ایمه (ع) است.

    مواد و روش‌ها

    رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش آن سنتزپژوهی است. جامعه پژوهش کلیه مقالات پژوهشی هستند که در مورد سیره تربیتی ایمه (ع) ارایه ‌شده‌اند. نمونه پژوهش 24 مقاله است که این تعداد بر اساس پایش موضوعی، اشباع نظری داده‌ها و به صورت هدفمند انتخاب ‌شده‌اند. داده‌های پژوهش از تحلیل کیفی اسناد مورد مطالعه، گردآوری‌ شده‌اند.

    ملاحظات اخلاقی

    تمام الزامات اخلاق پژوهشی در پایش مقالات مورد سنتز مورد توجه قرار گرفته است.

    یافته‌ها

    با تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها، ویژگی عناصر برنامه درسی با توجه به سیره تربیتی ایمه (ع) در 7 بعد، 36 عامل و 92 مولفه سازمان یافت. بر اساس یافته‌ها مولفه‌های تربیت اخلاقی در محورهای اصول و مبانی تربیت اخلاقی، اهداف آموزشی، رویکردهای یاددهی یادگیری، ویژگی‌های مربیان و متربیان، روش‌های ارزشیابی و ویژگی‌های محیط تربیتی سازمان یافت.

    نتیجه‌گیری

    شناسایی مولفه‌های تربیتی با توجه به سیره معصومین (ع) راهگشای بسیاری از مسایل تربیتی است. امید است برنامه‌ریزان درسی با توجه به نتایج این پژوهش با در نظر گرفتن اهداف غایت‌نگر و فضیلت‌گرا، مبانی و اصول، رویکردهای یاددهی یادگیری، ویژگی‌های مربی و متربی، ارزشیابی و ویژگی محیط یادگیری، متناسب با سیره تربیتی ایمه (ع) در راستای تنظیم مناسب برنامه‌های تربیت اخلاقی فراگیران، گام‌های اساسی بردارند.

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، سیره تربیتی ائمه (ع)، عناصر برنامه درسی
  • محمدحسن ترابی میرزائی، علیرضا مظلوم رهنی*، علیرضا رجب زاده صفحه 25
    زمینه و هدف

    حق برخورداری از دادرسی منصفانه دربرگیرنده مجموعه‌ای از اصول و قواعد است که جهت رعایت حقوق طرفین در رسیدگی به دعوای آنان طراحی گردیده است. این تضمینات در اسناد بین‌المللی حقوق بشر، نظیر اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق مربوط به حقوق مدنی و سیاسی، کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، کنوانسیون آمریکایی حقوق بشر، به عنوان یکی از حقوق بنیادین و اساسی شناخته‌شده بشر مورد اشاره قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اصول مزبور در نظام حقوقی ایران و اتحادیه اروپا می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نظری است؛ ‌روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‌باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است که با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است. ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، اصول صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها

    یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که اصول بین‌المللی دادرسی منصفانه از حیث نظری مورد توجه حقوق ایران و اتحادیه اروپا قرار گرفته است لیکن در صورت اجرای دقیق و قاطعانه در ساحت عمل به تقویت اعتماد عمومی به دادرسی منصفانه و معتمدانه منجر می‌شود.

    نتیجه‌گیری

    اصول دادرسی منصفانه در رسیدگی‌های مدنی در حقوق اتحادیه اروپا و حقوق ایران مشترک است، اما در هر دو حقوق ایران و دادگاه‌های اتحادیه اروپا، اصول دادرسی منصفانه به صراحت دارای ضمانت اجرا نبوده و ضمانت اجراهایی که مطرح می‌شوند به دلیل پذیرفته‌شدن روح اصول دادرسی منصفانه که در قوانین ایران و اتحادیه اروپایی به آن اشاره شده است، می‌باشد و نه اینکه ضمانت اجرا صراحتا برای دادرسی منصفانه در نظر گرفته شده باشد.

    کلیدواژگان: اصول دادرسی منصفانه، آیین دادرسی مدنی، حقوق ایران، اتحادیه اروپا
  • محمود ابراهیمی*، محمدعلی طاهری بجد، علی چهکندی نژاد صفحه 26
    زمینه و هدف

    مساله تروریسم زیستی تاکنون از ابعاد متعددی مورد توجه محققان علوم مختلف، قرار گرفته است. یکی از این ابعاد، جنبه های اخلاقی آن است که برخی دولت‌ها نیز به آن توجه نموده‌اند، به طوری که در کنفرانس‌های بازنگری کنوانسیون منع سلاح‌های بیولوژیک، همواره بر ایجاد ضمانت اجراهای اخلاقی، تاکید شده است. به همین جهت در مباحث مربوط به تروریسم زیستی، دانستن این موضوع که اخلاق به مقوله تروریسم زیستی چگونه می‌نگرد، بااهمیت محسوب می‌گردد. بر این اساس، مقاله کنونی به بررسی چالش‌های تروریسم زیستی از منظر اخلاقی، پرداخته است.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه با روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای و سایر منابع در دسترس، به چالش‌های اخلاقی تروریسم زیستی، پرداخته است. رویکرد روش‌شناختی پژوهش حاضر هم مبتنی بر توصیف وضعیت موجود و نقد و تحلیل برخی دیدگاه‌های ارایه شده است. ملاحظات اخلاقی: در تمامی مراحل نگارش مقاله، صداقت و امانتداری رعایت شده است و تمام مطالب برگرفته از آثار علمی دیگر، همراه با ارجاع دقیق به منابع می‌باشد.

    یافته‌ها

    یافته‌های این مقاله، بیانگر آن است: تروریسم زیستی با چالش‌های اخلاقی متعددی مواجه است که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از: 1 تحقیقات دارای کاربرد دوگانه‌ای که احتمال سوءاستفاده از آن‌ها وجود دارد؛ 2 چارچوب و محدوده دفاع زیستی در مصاف با حقوق و آزادی‌های عمومی شهروندان؛ 3 توجه به سلامت ارایه‌دهندگان خدمات مراقبتی و درمانی در مقابله با حملات تروریسم زیستی.

    نتیجه‌گیری

    قواعد رفتاری و کدهای اخلاقی می‌تواند به عنوان راهنمای محققان و نیز سازوکار مکمل قواعد حقوقی در زمینه تروریسم زیستی باشد و در پیشگیری از این پدیده به عنوان جزیی از سیاست جنایی سازمان ملل متحد و دولت‌ها، موثر واقع گردد. به همین جهت پیشنهاد می‌شود در ایران، نسبت به تدوین قواعد رفتاری و کدهای اخلاقی جامع و خاص در هر زمینه از علوم پزشکی از سوی کارشناسان نهادهای مرتبط، اقدام شود و سازوکارهای مناسب برای اجرای آن‌ها تمهید گردد.

    کلیدواژگان: تروریسم زیستی، اخلاق هنجاری، تحقیقات دارای کاربرد دوگانه، دفاع زیستی، کدهای اخلاقی
  • سمیرا گلخندان *، جواد گودرزی، اکبر رجبی صفحه 27
    زمینه و هدف

    در حوزه جرم‌شناسی، اولویت اصلی فعالیت دولت‌ها، پیشگیری از ارتکاب جرایم می‌باشد. پیشگیری وضعی یکی از روش‌های پیشگیری غیر کیفری است که با کاهش فرصت‌ها یا زمینه‌ها و موقعیت‌های جرم و از بین‌بردن این فرصت‌ها به کنترل و کاهش سطح جرایم ارتکابی از جمله در فضای مجازی کمک کند. هدف از پژوهش حاضر بررسی چالش‌های راهکارهای غیر کیفری پیشگیری از جرایم در فضای مجازی در ارتباط با حق بر حریم خصوصی و حق بر آزادی بیان می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی انجام یافته است. روش جمع‏آوری اطلاعات به صورت کتابخانه‏ای است و ابزار آن، اسناد، کتب و مقالات موجود می باشد.

    ملاحظات اخلاقی

    در انجام پژوهش حاضر، ضمن پایبندی به اصالت متن، اصول اخلاقی صداقت و امانتداری رعایت شده است. یافته‌ها: از یکسو، حق بر حریم خصوصی در سه فضای نظارت الکترونیک، نظارت مادی و شکل‌گیری جوامع نظارتی با چالش اساسی مواجه می‌شود و از سوی دیگر، حق بر آزادی بیان به واسطه پهنای باند پایین، موتورهای جستجوگر معین و محدود و همچنین نرم‌افزارهای پالایشگر، با محدودیت و نقض مواجه می‌شود.

    نتیجه‌گیری

    راهکارهای غیر کیفری پیشگیری از جرایم در فضای مجازی به واسطه نقض تعهدات حقوق بشری راجع به حق بر آزادی بیان و حق بر حریم خصوصی، عملا برای دولت مسوولیت‌زا خواهد بود. در ارتباط با نقض حق بر آزادی بیان، باید نظام مسوولیت مشدد برای دولت در نظر گرفت، زیرا حق بر آزادی و مصادیق آن، جزیی از قواعد آمره حقوق بین‌الملل عام محسوب می‌شوند، اما در ارتباط با حق بر حریم خصوصی، اعمال رژیم مسوولیت عادی برای دولت، متناسب خواهد بود.

    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، فضای مجازی، حق بر آزادی، حق بر حریم خصوصی
  • کرم الله پورحسینی، فیروز احمدی، شکوه نامدار صفحه 28
    زمینه و هدف

    اقاله یکی از اسباب انحلال قراردادها است که قراردادهای پیمانکاری با محوریت فعالیت کارفرما و پیمانکار را نیز دربر می‌گیرد. با توجه به اینکه شرایط، معیارها و اسباب انحلال به سبب اقاله، دارای پیامدهای حقوقی و اخلاقی است، پژوهش حاضر به بررسی نقش اخلاق و حقوق در قبال اقاله قراردادهای پیمانکاری می‌پردازد.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش حاضر از نوع نظری و روش مورد استفاده در آن، توصیفی تحلیلی است. داده‌های مورد نیاز از طریق اسناد و کتب مرتبط با موضوع گردآوری شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در انجام پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها

     اقاله قراداد که منجر به انحلال آن با رضایت و اختیار طرفین می‌شود، در صورتی می‌تواند صورت گیرد که با در نظرگرفتن مصالح اجتماعی و حاکمیتی در جهت حفظ حقوق اداری و حقوق شهروندان باشد. در شرایط عمومی پیمان، اقاله پیش‌بینی نشده است، اما با عنایت به حفظ مصالح اجتماعی، کارفرما می‌تواند قرارداد (پیمان) را اقاله نماید تا پیمانکار بعدا نتواند مطالبه غرامت نماید که این امر از نظر حقوقی، پیمانکاران را در شرایط نابرابر و حتی مطیع دستورات کارفرمایان قرار می‌دهد. از نظر اخلاقی نیز توجیه دفاع از منافع عمومی نزد کارفرمایان ممکن است به فساد دولتی منجر شود.

    نتیجه‌ گیری

    در حالی که در نظام حقوقی ایران، فسخ قرارداد اداری صرفا بر اساس اصل منفعت عمومی توجیه می‌شود، اما بایستی اصل استمرار خدمت عمومی و اصل احترام به حقوق مکتسبه پیمانکاران در مواردی که پیمانکاران حق فسخ دارند، پیش‌بینی شود، زیرا اقاله از نوع فسخ دو طرفی است و بی‌توجهی به رضایت و اختیار پیمانکار در انحلال قرارداد از نظر اخلاقی و حقوقی پذیرفته نیست. موضوع شرایط فسخ قرارداد اداری به طور عمده در مواد 46 و 48 شرایط عمومی پیمان آمده است که غالبا به نفع کارفرما و دلیلی برای متمرکزشدن اختیارات و فراهم‌شدن بستری برای فساد در دستگاه‌های دولتی متولی قراردادها است.

    کلیدواژگان: اقاله، قرارداد پیمانکاری، اخلاق، حقوق
  • قاسم نبی زاده کبریا صفحه 29
    زمینه و هدف

    در پرتو اصل آزادی اراده، طرفین قرارداد عموما آزادانه و با اختیار اقدام به انعقاد قرارداد می‌نمایند، اما از آنجایی که پاره‌ای از این قراردادها با مبانی اخلاقی و حقوقی مطابقت ندارند، دخالت قانونگذار و دادگاه ها در قراردادهای دارای شروط ناعادلانه موجه و صحیح به نظر می‌رسد. هدف نگارنده در این مقاله شناسایی مصادیق و آثار شروط ناعادلانه در قرارداد با تاکید بر آموزه‌های اخلاقی می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

     این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و با بهره‌گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش‌برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    ملاحظات اخلاقی

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، اصول صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها

    یافته‌ها حاکی از این است که چنانچه در عقد تعادل بین ارزش مبادلات با درج شروط نامتعادل و غیر منصفانه از بین رود، شروط مذکور ناعادلانه می‌باشند. این در حالی است که انعقاد قرارداد با قصد و رضای متعاملین بوده است. امروزه قراردادهایی مانند پیمانکاری، اجاره به شرط تملیک، قراردادهای حمل و نقل، بیمه، وام و قراردادهای الحاقی موجب سوءاستفاده صاحبان قدرت گشته است تا به وسیله آن، میزان تعهدات و مسوولیت‌های خود را کاهش داده و وظایف و مسوولیت‌های غیر منصفانه به طرف مقابل عقد تحمیل کنند. همچنین به دلیل وجود الزام قراردادی، حق ایجاد جرح و تعدیل از طرف متضرر سلب می‌گردد.

    نتیجه‌گیری

    عدالت و لزوم رعایت اخلاق در مفاد توافق و یک‌جانبه‌نبودن شرایط قراردادها از اصول مورد اتفاق در بیشتر نظام‌های حقوقی است. نتایج به دست‌آمده از این مقاله حاکی از این می‌باشند که با تکیه بر مبانی فقهی، حقوقی و اخلاقی، می‌توان دریافت، فقه و حقوق اسلامی در قلمرو عقود معاوضی قایل به اصل عدالت معاوضی می‌باشد. قابلیت فسخ یا ابطال معامله‌ای که دارای نوعی عدم تعادل در عوضین است (مانند غبن، ربا، بیع‌المضطر بنا بر برخی دیدگاه‌ها)، در سایه اصل عدالت معاوضی ظرفیت انطباق با اصول و مبانی حقوقی را دارند و بدون لحاظ‌کردن این اصل در فضای عقود معاوضی، توجیه منطقی، شرعی و حقوقی مصادیق مذکور، دشوار به نظر می‌رسد. همچنین تعدیل شروط ناعادلانه از لحاظ مبانی اسلامی نیز معتبر بوده و می‌توان با استناد به اصول فقهی، تعدیل قراردادهای ناعادلانه را در حقوق ایران نیز به رسمیت شناخت و قابلیت فسخ یا متعادل‌سازی این قسم از قراردادها را برای شخص زیان‌دیده و محاکم پیش‌بینی نمود.

    کلیدواژگان: شرط ناعادلانه، قرارداد ناعادلانه، قاعده لاضرر، انصاف، عدالت
  • محمدجواد جاوید، فریبا سنجری مقدم، حمیدرضا سنجری مقدم، علیرضا بشیر بنائم صفحه 30
    زمینه و هدف

    افلاطون و فارابی به عنوان دو نماینده جریان فکری عقل‌گرا و ایده‌آل‌گرا در یونان باستان و اسلام به شمار می‌آیند که رویکردهای اخلاقی در تفکرات آن ها برجسته است. اندیشه‌های اخلاق‌گرایانه آنان صبغه سیاسی و اجتماعی بارزی دارد که پژوهش حاضر به بررسی حکمرانی مطلوب در نزد این دو متفکر می‌پردازد.

    مواد و روش‌ها

     پژوهش حاضر از حیث نوع، نظری و روش آن، توصیفی تحلیلی است که با استفاده از منابع کتابخانه‌ای انجام می‌یابد.

    ملاحظات اخلاقی

    در نگارش این مقاله، ضمن رعایت اصالت متون، اصول اخلاقی صداقت و امانتداری مورد توجه بوده است.

    یافته‌ها

     حکمرانی مطلوب در اندیشه اخلاق‌گرایانه افلاطون به دنبال برقراری عدالت، حاکمیت قانون و برکشیدن فیلسوف‌‌شاه در راس هرم نظام سیاسی است. از این جهت عدالت در اندیشه افلاطون به معنای اعتدال و هماهنگی میان قوای جامعه و قرارگرفتن هر فردی در جای خاصی است که در نظام سیاسی برای وی در نظر گرفته شده است؛ اما در دیدگاه فارابی، قانون و عدالت مبنای شرعی پیدا می‌کند و فقیه حاکم جای فیلسوف‌شاه را می‌گیرد. اجرای احکام شریعت، اصل اساسی در نظام سیاسی و اجتماعی مورد نظر فارابی است که با خوانشی عقلانی از منظر عقل یونانی صورت می‌گیرد.

    نتیجه‌گیری

     نظام حکمرانی مطلوب در آرای اخلاقی افلاطون به سختی می‌تواند قابلیت اجراشدن داشته باشد، زیرا نیازمند فرا روی از واقعیات جامعه و بناساختن نظام سیاسی به دست فیلسوف‌شاه است، اما مزیت حکمرانی مورد نظر افلاطون آن است که عدالت، قانون و اعتدال در جامعه را اموری عقلانی و قابل حک و اصلاح می‌داند. این میراث پشتوانه اندیشه عدالت‌خواهی در سده‌های بعدی در غرب شد. اما در آرای فارابی، سویه واقع‌گرایانه بیشتری دیده می‌شود که می‌تواند اعتدال را در الگوی حکمرانی اسلامی بر مبنای تعادل عقل و شرع بنا نهد. بنابراین نظام اندیشه فارابی، بر مبنای فقیه‌ حاکم هم قابلیت عملیاتی دارد و هم بر پایه قواعد اخلاقی، از جمله اصل عدالت و قانون شرع، ساخته می‌شود.

    کلیدواژگان: حکمرانی مطلوب، اخلاق، افلاطون، فارابی
  • غلامرضا فردوست، اکبر رجبی، محمدحسین رجبیه، سمیرا گل خندان صفحه 31
    زمینه و هدف

    لزوم پایبندی به اصول اخلاقی در مراحل دادرسی و در مراجع شبه‌قضایی، از جمله نیازهایی است که امروزه در دادرسی‌ها خاصه در مراجع شبه‌قضایی کیفری ملموس است. هدف ما در این مقاله تبیین دادرسی عادلانه متکی بر اخلاق و انصاف در مراجع شبه‌قضایی کیفری می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به انجام رسیده است.

    ملاحظات اخلاقی

     مقاله پیش رو با تکیه بر اصول صداقت و امانتداری نگارش شده است.

    یافته‌ها

    یافته‌ها حاکی از این است که در اکثر مراجع شبه‌قضایی، فرایند دادرسی به شکل عادلانه و متکی بر اصول دادرسی عادلانه انجام نمی‌گردد. لازم است با تکیه بر اصول اخلاقی و با تعمیم‌دادن اصول حاکم بر نهادهای قضایی به نهاد‌های شبه‌قضایی، زمینه رعایت دادرسی عادلانه در مراجع شبه‌قضایی کیفری فراهم گردد.

    نتیجه‌گیری

     

    وجود شباهت‌هایی مانند رسیدگی ترافعی، تصمیم‌گیری، اشخاص تصمیم‌گیر در مراجع شبه‌قضایی به نسبت مراجع قضایی، طرفین دعوی، جلوگیری از تصمیم‌گیری افراد فاقد صلاحیت و جنس مجازات‌ها، از مهم‌ترین علل تسری اصول دادرسی عادلانه و الزام به رعایت آن‌ها در مراجع شبه‌قضایی است.

    کلیدواژگان: مراجع شبه قضایی، اصول اخلاقی، دادرسی عادلانه
  • حمید رحمانی منشادی، محمود عباسی، داود جلوداری بردستان صفحه 32
    زمینه و هدف

    توانایی مطالعه ژنتیکی اجزا و بافت‌های انسانی منجر به افزایش روزافزون اهمیت آن‌ها در جوامع علمی شده و از طرف دیگر بهره‌برداری تجاری از بافت‌ها و نمونه‌های انسانی به یکی از چالش‌های دنیای امروز بدل گشته است. این مطالعه با هدف تحلیل رویکردها در قبال چالش های این حوزه انجام شد.

    مواد و روش‌ها

     روش پژوهش حاضر توصیفی تحلیلی است و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای انجام یافته است.

    ملاحظات اخلاقی

     در انجام این تحقیق، اصول مربوطه به اخلاق در پژوهش از جمله امانتداری در استناد به متون و ارجاعات مقاله، رعایت شده است.

    یافته‌ها

     نتایج بررسی حاکی از آن است که عمدتا قوانین کشورها در خصوص جواز تجاری‌سازی بافت‌ها و مواد بیولوژیکی انسانی، سه رویکرد جواز تجاری‌سازی، عدم جواز و رویکرد میانه را اتخاذ کرده‌اند.

    نتیجه‌گیری

    بسیاری از چالش‌ها و نگرانی موجود در خصوص تجاری‌سازی اعضا و بافت‌های انسانی با هدف پیوند، در خصوص استفاده از آن‌ها در پژوهش‌های علمی قابل اعمال نیست؛ به علاوه مزایای گسترده جواز تجاری‌سازی اجزا و بافت انسانی برای اهداف پژوهشی از قبیل افزایش اعتماد عمومی نسبت به پژوهشگران و موسسات تحقیقاتی، رفع مشکل کمبود بافت‌ها و مواد بیولوژیکی انسانی برای پژوهش‌های علمی، روشن‌ساختن رابطه حقوقی طرفین و قدردانی از مشارکت اعطاکنندگان اجزا و بافت انسانی در فرآیند تحقیقات علمی، دیگر مجالی برای تردید در ضرورت جواز تجاری‌سازی باقی نمی‌گذارد.

    کلیدواژگان: بافت انسانی، مواد بیولوژیکی، تجاری سازی، خرید و فروش، حقوق تطبیقی
  • میلاد نظری، اکبر رجبی، سمیرا گل خندان صفحه 33
    زمینه و هدف

    شکل‌گیری جرایم فراملی، جهانی‌شدن جرم و ناتوانی نظام‌های حقوقی داخلی در مبارزه با این جرایم سبب گردید تا با ایجاد دادگاه‌های بین‌المللی و تاسیس دیوان کیفری بین‌المللی و همچنین پذیرش صلاحیت جهانی در محاکم داخلی، امکان رسیدگی به جرایم فراملی فراهم گردد؛ ولو این که بر اساس قواعد حقوقی امکان حضور وکیل فراهم نباشد، اما اصول و آموزه‌های اخلاقی ایجاب می‌نماید که وکیل بتواند از موکل خود در عرصه بین‌المللی دفاع نماید. هدف این تحقیق تبیین‌ لزوم جهانی‌شدن وکالت در پرتو اصول اخلاقی است.

    مواد و روش‌ها

     این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی، با بهره‌گیری از منابع کتابخانه‌ای و با استفاده از ابزار فیش‌برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    ملاحظات اخلاقی

    از ابتدا تا انتهای مقاله با تکیه بر اصول اخلاقی صداقت و امانتداری تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته‌ها

     یافته‌ها حاکی از این است که با فرآیند جهانی‌شدن به دنبال پیشرفت و توسعه حمل و نقل، وسایل ارتباطات، ظهور و گسترش روزافزون فضای سایبر، افزایش بیش از پیش جا به جایی و مهاجرت، فرصت‌ها و زمینه‌های جدیدی را برای طرح دعاوی در سطوح بین‌المللی توسط اتباع در محاکم مختلف فراهم نموده است و در همین راستا به دنبال طرح دعاوی بین‌المللی ضرورت دفاع از محکومین در عرصه جهانی احساس می‌گردد که باید قوانین ملی و بین‌المللی همگام با تغییرات حادث‌شده، به سمت تسهیل جهانی‌شدن وکالت گام بردارند.

    نتیجه‌گیری

     امروزه با حذف مرزها، شاهد جهانی‌شدن و به تبع آن تولد و فزونی جرایم می‌باشیم. شکل‌گیری محاکم بین‌المللی و پلیس بین‌الملل در جهت مبارزه با جرایم فراملی بر ضرورت جهانی‌شدن وکالت نیز صحه می‌گذارد. از این رو در اسناد بین‌المللی بر این امر تاکید شده است. در این میان موانعی نیز وجود دارد که امکان جهانی‌شدن وکالت را به چالش می‌کشاند و از آن جمله می‌توان از موانع حقوقی مانند اصل صلاحیت سرزمینی و شرط تابعیت در صدور جواز وکالت نام برد. همچنین از چالش‌های فرهنگی که سرعت این فرایند را کند می‌نماید نیز نباید غافل بود.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، وکالت، اصول اخلاقی، جرائم بین المللی، صلاحیت جهانی، دادگاه های بین المللی
  • سلمان قاسمی فلاورجانی، غلامحسین مسعود، احمدرضا توکلی صفحه 34
    زمینه و هدف

    تعیین مجازات و اتخاذ قوانین کیفری با شیوه‌ها و رویکردهای مختلفی همراه می‌شود. با توجه به برجسته‌شدن نقش اخلاق در قوانین کیفری اجتماع‌گرایانه و انسان‌محورانه، پژوهش حاضر به دنبال بررسی نقش اصول اخلاقی در تعیین مجازات است.

    مواد و روش‌ها

    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی و شیوه تحلیل داده‌ها نیز به صورت استنباطی است. جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای و با استفاده از منابع حقوقی انجام شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    در مقاله حاضر جنبه های اخلاقی تحقیق ضمن معرفی منابع مورد استفاده و امانتداری علمی رعایت شده است.

    یافته‌ها

     اعمال اصول اخلاقی بر مبنای توجه به رویکردهای حبس‌زدایانه، بازپروری و اصلاح مجرمان، روش‌های جایگزین مجازات و همچنین دفاع از روش‌های تامینی و تربیتی، کمک شایانی به مجرمین، نهاد خانواده و افرادی که به اشکال مختلف با مجرمان و بزه‌کاران در ارتباط هستند، می‌کند. قانون مجازات اسلامی نیز رویکرد اخلاقی را بر مبنای زندان‌زدایی و کمک به مجرمان و بزه‌کاران در جرایم غیر عمد در نظر گرفته است.

    نتیجه‌گیری

    گذر از رویکرد عدالت سنتی و حرکت به سمت الگوهای انسانی و اخلاقی، کمک به مجرمان غیر عمد و جرایم کوچک، ترویج روش‌های جدید جایگزین مجازات و همچنین توجه به مشارکت مردم در ساماندهی امور قضایی، جلوه‌های مداخله اخلاق در تعیین مجازات و قوانین کیفری هستند که نیازمند توجه بیشتری می‌باشند.

    کلیدواژگان: اصول اخلاقی، مجازات، قوانین کیفری، اخلاق
  • سید احمد هاشم زاده، حسین آقایی جنت مکان، محمدحسین رجبیه صفحه 35
    زمینه و هدف

    مطالعه در خصوص مفاهیم و نظریه‌های جرم‌شناسی نشان می‌دهد که این نظریه‌ها نقش تعیین کننده‌ای در مرحله دادرسی، در پرتو اصول آیین دادرسی کیفری ایفا می‌نمایند. نظریه‌هایی که در این خصوص ارایه شده، به آموزه‌های اخلاقی پایبند می‌باشند. ناکارآمدی عملکرد نظام عدالت کیفری در زمینه مقابله با پدیده مجرمانه و عدم کارایی راهکارهای جرم‌شناسی رایج در بحث علت‌شناختی جرم، بستر مناسبی برای ارایه نظریات انتقادی در حوزه جرم‌شناسی در اعتراض به وضع کنونی جامعه و نهادهای عدالت کیفری با تکیه بر اخلاق را فراهم آورده است. بسیاری از نوآوری‌های قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با پیروی از رهیافت‌های نوین عدالت کیفری نظیر عدالت ترمیمی، بزه‌دیده‌شناسی حمایتی، در قلمروی حقوق و حمایت‌های همه‌جانبه از بزه‌دیدگان رخ داده است که برگرفته از اصول اخلاقی می‌باشد. هدف این مطالعه تحلیل نظریه‌های جرم‌شناسی در مراحل دادرسی با توجه به اصول آیین دادرسی کیفری و آموزه‌های اخلاقی می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی و به روش کتابخانه ای به انجام رسیده است.

    ملاحظات اخلاقی

    اعلام نشده است. 

    یافته‌ها

    با وجود اینکه جرم‌شناسی رشته‌ای علمی است و به علت دیدگاه‌های انتقادی و سرزنش‌کننده آن چندان مورد استقبال دولت‌ها نبوده، اما در قوانین کیفری به ویژه آیین دادرسی کیفری نفوذ کرده و اهداف متفاوتی برای آن در نظر گرفته شده است. این اهداف در قالب‌های گوناگونی، از جمله جرم‌زدایی، کیفرزدایی و قضازدایی تبلور یافته است. این مهم خود جلوه‌هایی از دیدگاه «الغاگرایی نسبی حقوق کیفری» می‌باشد و مصادیق آن، از جمله تعلیق تعقیب، تعویق تعقیب، قراردادی‌شدن حقوق کیفری، گزینشی‌شدن پیگرد متهمین، رعایت کرامت انسانی، از دستاوردهای تاثیر جرم‌شناسی در حقوق کیفری شکلی است.

    نتیجه‌گیری

     امروزه با اینکه تقریبا دو سده از عمر جرم‌شناسی می‌گذرد، ولی تاثیرگذاری آموزه‌های جرم‌شناسی که محصول اصول اخلاقی می‌باشند، بر تحولات حقوق کیفری و سیاستگذاری‌های جنایی بر کسی پوشیده نیست. در این بین آموزه‌های جرم‌شناسی بالینی به عنوان شاخه کاربردی جرم‌شناسی در آیین دادرسی کیفری کشورها نمود پیدا کرده و در مراحل مختلف دادرسی تاثیر این آموزه‌ها را به وفور و وضوح می‌توان یافت. تشکیل پرونده شخصیت در فرآیند کیفری و پذیرش اصل فردی‌کردن مجازات‌ها از جمله سازوکارهایی هستند که برای بالینی‌کردن ماهیت نظام عدالت کیفری با تکیه بر اخلاق مورد توجه قرار گرفته‌اند.

    کلیدواژگان: نظریه های جرم شناسی، جرم شناسی، اصول دادرسی کیفری، آموزه های اخلاقی
  • منصور عطشانه، کریم بنیانی صفحه 36
    زمینه و هدف

    مطابق قانون آیین دادرسی کیفری و اصول قانون اساسی توسل به اقدامات غیر مشروع و غیر قانونی در خصوص کسب ادله جزایی ممنوع می‌باشد و هر اقدامی که در این زمینه بدون اتکا به قوانین موضوعه صورت بپذیرد، اولا به دلیل تحصیل دلایل از طریق غیرمشروع مسموع نمی‌باشد؛ ثانیا به دلایل اثباتی از این طریق ترتیب اثر داده نمی‌شود. هدف این مقاله بررسی جایگاه اخلاق در تحصیل دلیل در حقوق جزای ایران و مصر است.

    مواد و روش‌ها

    رویکرد این مقاله توصیفی تحلیلی است و با بهره‌گیری از روش اسنادی و استفاده از ابزار فیش‌برداری تهیه و تدوین گردیده است.

    ملاحظات اخلاقی

    از ابتدا تا انتهای مقاله با پایبندی به اصول صداقت و امانتداری تهیه و تدوین گردیده است.

    یافته‌ها

     بررسی نظریات در حقوق جزایی ایران و مصر نشان‌دهنده تقارب بسیار میان نظام حقوقی جزایی در زمینه تحصیل دلیل در دو کشور است. البته در حقوق جزای مصر، هرچند سیستم ادله قانونی حاکم است، لیکن قناعت وجدان که بر آموزه‌های اخلاقی تکیه دارد، جایگاه خود را از آنجا که قاضی می‌تواند برخلاف ادله قانونی حکم صادر نماید، تثبیت نموده است.

    نتیجه‌گیری

    هر دو نظام حقوقی ایران و مصر با بهره‌گیری از اصول جزایی و با اتکا به اصول اخلاقی در تحصیل دلیل، آموزه‌های فقه جزایی را سرلوحه قرار داده‌اند و به قضات تکلیف شده است که چنانچه این تحصیل دلیل از راه مشروع و قانونی نباشد، از ادله اثباتی خارج گردیده و قابلیت استماع نداشته باشد.

    کلیدواژگان: دلیل، اخلاق، دلیل در امور جزایی، تحصیل دلیل، اقناع وجدانی، قاضی، اثبات واقعیت
  • یدالله کاکولوند، ناصر قاسمی*، فرید محسنی صفحه 37
    زمینه و هدف

    در رسیدگی های شورای حل اختلاف، همواره یکسری اهداف و اصول حقوقی و اخلاقی دنبال می‌شود؛ از جمله اهداف مزبور می‌توان به حل و فصل اختلافات در راستای کاهش مراجعه مردم به دادگاه، سپردن امور مردم به دست خویش، قضازدایی، سرشکن‌نمودن هزینه‌های دادرسی و ممانعت از طولانی‌شدن رسیدگی و تضییع حقوق اصحاب دعوی، اشاره نمود. پیگیری این اهداف باید در چارچوب اصول حاکمی باشد که برای شورا بر مبنای آموزه های عدالت ترمیمی پیش‌بینی شده است. هدف این مقاله تبیین اهداف و اصول اخلاقی حاکم بر رسیدگی در شورای حل اختلاف با تکیه بر رویکرد عدالت ترمیمی، می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

    روش اجرای تحقیق در این پژوهش اسنادی و کتابخانه‌ای است. در پژوهش حاضر از روش تحلیل اسنادی استفاده شده است و ابزار جمع‌آوری اطلاعات، فیش‌برداری از کتب و مقالات می‌باشد. ملاحظات اخلاقی: از ابتدا تا انتهای نگارش این مقاله اصول اخلاقی صداقت و امانتداری رعایت گردیده است.

    یافته‌ها

    یافته‌ها حاکی از این است که در شورای حل اختلاف یکسری اهداف حقوقی و اخلاقی دنبال می‌شود؛ که اهداف مد نظر، بعضا با اتکا به اصولی نظیر اصل استقلال، اصل بی‌طرفی، اصل سرعت، اصل علنی‌بودن دادرسی و اصل اتقان، قابل دستیابی می‌باشند.

    نتیجه‌گیری

    در رسیدگی شورای حل اختلاف، با تاکید بر دستیابی به اهدافی که بر مبنای عدالت ترمیمی دنبال می‌شود، پیروی از اصولی نظیر استقلال، بی‌طرفی، سرعت، علنی‌بودن و اتقان، ضروری است. این اصول زمینه دستیابی به اهداف حقوقی و اخلاقی، شامل حل و فصل بهینه اختلافات، سپردن امور مردم به دست خویش، تقویت رسیدگی در شورا و قضازدایی، سرشکن‌نمودن هزینه‌های دادرسی و ممانعت از طولانی شدن رسیدگی، خواهد بود.

    کلیدواژگان: شورای حل اختلاف، رسیدگی، اصول حقوقی و اخلاقی، اهداف حقوقی و اخلاقی
  • اسماعیل رمضانی، غلامحسین مسعود، محسن شکرچی زاده صفحه 38
    زمینه و هدف

    یکی از معضلات اساسی جوامع، پدیده جرم و بزه‌کاری است که در اثر مسایل و مشکلات اجتماعی نظیر فقر، بیکاری، بحران‌های اقتصادی، دگرگونی در قوانین و الگوهای اجتماعی، تضعیف اعتقادات مذهبی و در کل برهم‌خوردن تعادل در نظم اجتماعی پدید می‌آید. ارتکاب جرایم مواد مخدر نیز متاثر از عوامل اجتماعی است، لذا بررسی این‌گونه عوامل و ارایه راه‌های پیشگیری و رفع آن، حایز اهمیت بسیار است. هدف از اجرای این تحقیق، تبیین جرم‌شناختی جرایم مرتبط با مواد مخدر و عوامل اجتماعی موثر بر ارتکاب جرم در استان اصفهان می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

     این تحقیق به صورت پیمایشی انجام شده و جامعه آماری آن از بین زندانیان استان اصفهان است که به تعداد 135 نفر در زندانیان اعم از زن و مرد جهت پرکردن پرسشنامه در دسترس بوده‌اند. به طور دقیق تعداد 85 پرسشنامه به زندان مرکزی اصفهان (دستگرد) برای مردان توزیع گردید و نیز تعداد 50 عدد هم به زندان زنان تحویل داده شد. برای تبیین موضوع تحقیق بعد از تکمیل پرسشنامه‌ها در بین جامعه آماری از طریق نرم‌افزار به واردنمودن اطلاعات و سپس، تجزیه و تحلیل اطلاعات اقدام گردید و با بهره‌گیری از آزمون‌های آماری همبستگی و تحلیل واریانس به تحلیل نتایج پرسشنامه‌ها و فرضیات پرداخته شد.

    ملاحظات اخلاقی

    در نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    یافته‌ها

    نتایج تحقیق نشان داد اکثریت مجرمان مواد مخدر استان اصفهان، در خانواده‌های نابسامان که از پایگاه اقتصادی و اجتماعی متوسط به پایین برخوردار بوده‌اند، رشد پیدا کرده و همچنین، اکثریت مجرمان، دوستانی با سابقه ارتکاب جرایم مواد مخدر داشته و غالب آن‌ها در حاشیه شهر و روستاها زندگی می‌کرده‌اند و میزان دسترسی‌شان به مواد مخدر زیاد بوده است.  

    نتیجه‌گیری

     عوامل اجتماعی از جمله خانواده نابسامان، دوستان ناباب و زندگی در حاشیه شهر و دسترسی آسان به مواد مخدر در گرایش افراد به سوی ارتکاب جرایم مواد مخدر نقش مهمی دارند. لازم است با اهتمام دولت (برای حمایت از خانواده‌های آسیب‌پذیر)، و توجه ویژه به والدین (آموزش به آن‌ها برای جامعه‌پذیرکردن فرزندان و کنترل صحیح بر معاشرت فرزندان با سایرین) و همکاری مسوولان آموزشی و فرهنگی و رسانه‌های جمعی، برای پیشگیری از وقوع چنین جرایمی در جامعه اقدام کرد.

    کلیدواژگان: جرم، مواد مخدر، عوامل اجتماعی، حاشیه نشینی، جرم شناختی، استان اصفهان
  • بابک نونهال، بهروز نوروزی، جواد واحدی زاده صفحه 39
    زمینه و هدف

    سازمان‌های مردم‌نهاد در ابتدا در قامت رقیب برای دولت‌ها و با هدف فشار بر آن‌ها در جهت انجام وظایف و مسوولیت‌ها تاسیس شدند، اما با گذشت زمان فضای تعامل میان دولت و سازمان‌های مردم‌نهاد ایجاد شد. در ارتباط با این سازمان‌ها، یکی از رهیافت‌های تا حدودی فراموش شده، رهیافت اخلاقی سازمان‌های مردم‌نهاد در واکنش به جرم و پیشگیری از آن می‌باشد که تحقیق حاضر به آن خواهد پرداخت.

    مواد و روش‌ها

     در این مطالعه با روش توصیفی - تحلیلی پس از جستجوی هدفمند و مرور منابع، نقش اخلاقی و اجتماعی سازمان‌های مردم‌نهاد در واکنش به جرم و پیشگیری از آن مورد بحث و تحلیل قرار خواهد گرفت.

    ملاحظات اخلاقی

     در این تحقیق سعی شده تا مسایل مربوط به اخلاق در پژوهش و از جمله امانتداری در استناد به متون و ارجاعات مقاله رعایت گردد.

    یافته‌ها

    در حقوق ایران طبق اصل 156 قانون اساسی در مقام تعیین وظایف دستگاه قضایی، واکنش به جرم و پیشگیری از وقوع جرایم، از مهم‌ترین وظایف قوه‌ی قضاییه دانسته شده است. به نظر می رسد سپردن این وظایف صرفا به قوه قضاییه، یک خطای استراتژیک است و در مسیر نیل به اهداف قانون، سازمان‌های غیر دولتی و نهادهای مردمی می‌توانند زمینه‌های پیشگیری از جرم را با تکیه بر آموزش و ارتقای فرهنگ عمومی فراهم آورند.

    نتیجه‌گیری

    سازمان‌های مردم‌نهاد اساسا جهت‌گیری اخلاقی دارند و اصول اخلاقی و تعامل اجتماعی بر فرهنگ سازمانی آن‌ها حاکم است؛ نهادهای مردمی در کنار قوه قضاییه می‌توانند نقش عمده‌ای در پیشگیری و واکنش نسبت به جرم ایفا نمایند.

    کلیدواژگان: سازمان غیر دولتی، نهادهای مردمی، اخلاق در سازمان های مردم نهاد، قوه قضاییه، پیشگیری از جرم
  • مهنا میری صفحه 40
    زمینه و هدف

    کیفیت آموزش و تربیت از سوی نهادهای مختلف جامعه، از جمله مهم‌ترین عوامل در ارتباط با گرایش به بزه‌کاری در کودکان و نوجوانان است. با توجه به اهمیت نهاد خانواده، آموزش و تربیت در این نهاد نقش به سزایی در بازداشتن نوجوانان از بزه‌کاری یا سوق یافتن آنان به بزه دارد. پژوهش حاضر به این موضوع توجه نشان داده است که تربیت و آموزش در نهاد خانواده از چه راه‌هایی بر گرایش کودکان و نوجوانان به بزه‌کاری اثرگذار است؟

    مواد و روش‌ها

     روش پژوهش حاضر برای تحلیل موضوع، روش توصیفی تحلیلی است. جمع‌آوری اطلاعات نیز به شیوه اسنادی و کتابخانه‌ای انجام شده است.

    ملاحظات اخلاقی

     در این تحقیق، اصول اخلاقی صداقت و امانتداری رعایت گردیده است.

    یافته‌ها

    آموزش و تربیت در نهاد خانواده از راه‌های مختلفی از جمله روابط ناسالم اعضای خانواده به ویژه والدین با یکدیگر، عادی‌انگاری بزه‌کاری، گرایش به اعتیاد در میان والدین و دیگر اعضای خانواده، سخت‌گیری و استفاده از تنبیه فیزیکی و بدنی، سرکوب خواسته‌ها و مطالبات کودکان و نوجوانان و همچنین فقدان روابط اخلاقی مستحکم که تحت عنوان هوش اخلاقی از آن نام برده می‌شود، بر گرایش کودکان و نوجوانان به بزه‌کاری اثرگذار است.

    نتیجه‌گیری

    کودکان هم در مرحله پیشگیری از گرایش به بزه‌کاری و هم در مرحله بزه‌دیدگی و بازیابی، نیازمند بهره‌گیری از روش‌های تربیتی موثر هستند که از جمله می‌توان به استفاده از مشاوره‌های تخصصی، مراجعه به واحدهای مددکاری‌ اجتماعی، گزارش‌دادن بزه‌کاری کودکان به مراجع تخصصی و پرهیز از افشای بزه‌کاری آنان برای جلوگیری از برجسب‌زنی اجتماعی، حاکم‌کردن فضای محبت و احترام در خانواده و عدم عادی‌انگاری بزه‌کاری‌هایی نظیر اعتیاد، اشاره نمود.

    کلیدواژگان: خانواده، بزه کاری، کودک و نوجوان، آموزش، تربیت
|
  • Ali Mashhadi Page 1
    Background and Aim

    The formation of environmental rights has been in response to some of the ethical-philosophical crises of the modern era. The main question is what are the ethical challenges of environmental law in the modern era? This article attempts to analyze and evaluate some ethical challenges of the modern era in relation to environmental law.

    Materials and Methods

    This study analyzes and evaluates the above problem using analytical-descriptive method and library resources and other available resources. The methodological approach of this paper, in addition to describing the existing situation (dogmatism), is based on a systematic approach (critique of the adequacy and usefulness of the environmental legal and ethical system).

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Four categories of ethical challenges are briefly analyzed: 1. These four challenges contain the human-centered (Anthropocentrism) or self-centered challenge; 2. Environmental dualism; 3. Utilitarianism and originality of profit; 4. The instrumental value of nature. Finally the need for ethical attention to environmental law and a new ethics called the "Earth Ethics" has been defended. The basic presumption of this article is based on the belief that the moral foundations of modernity in relation to the exploitation of the environment and natural resources need serious revision.

    Conclusion

    There are four ethical challenges in the environmental law system. To achieve its ultimate goals, this science needs to pay attention to these principles, especially in enacting environmental laws and regulations.

    Keywords: Ethical Challenges, Modernity, Anthropocentrism, Environmental Law, Earth Ethics
  • Adel Zahed Babalan, Davood Toosi, Reza Mohammadzadeh, Salim Kazemi Page 2
    Background and Aim

    With the advent of new technologies, especially the Internet in organizations, the scope of employee interactions with the Internet has become much wider. Despite the many advantages of this technology, it has also had negative consequences, one of which is the negative consequences of evasion on the virtual. The purpose of this study is to investigate the role of professional ethics in predicting the level of virtual evasion; It is mediated by organizational identity.

    Materials and Methods

    This study was performed by descriptive-correlation method and by structural equation modeling (SEM) modeling test. The statistical population of the study consisted of all employees of Mohaghegh Ardabili University, of which 196 people were selected using random sampling method. The research instruments included the Cadozir Professional Ethics Questionnaire (2000), the Van Doorn Cyber-loafing Questionnaire (2011) and the Cheney Organizational Identity Questionnaire (1983). The data were analyzed using structural equation method using Spss 25 and Smart-PLS software.

    Ethical Considerations:

     In compiling this study, preserving the originality of the texts, honesty and trustworthiness were observed and the participants answered the questionnaires with the knowledge of the objectives of the research.

    Findings

    The results showed that each of the variables of professional ethics and organizational identity have a reversible and significant effect on virtual evasion. Also, the direct effect of professional ethics on organizational identity with a value of t higher than 1.96 and p-value less than 0.005 was statistically significant. In addition, organizational identity was able to enter the model as a mediating role in the relationship between professional ethics and employee avoidance. Finally, the structural model of the research after correction had the desired fit with the experimental data of the research.

    Conclusion

    Considering the role of organizational identity on Cyber-loafing, it is necessary to make more efforts in organizations to promote organizational identity and identify the destructive and negative effects of professional ethics and teach them to correct it.

    Keywords: Professional Ethics, Cyber-Loafing, Organizational Identit
  • Marzieyh Malekiha, Sayyed Ziaoddin Olyanasab Page 3
    Background and Aim

    With the advent of positive psychology, human capabilities and abilities has been the focus of psychology researchers. This research has been done for evaluation of the effectiveness of spiritual happiness training (based on Quran) on psychological capital & time perspective at Hazrat-e Masoumeh University students in Qom city.

    Materials and Methods

    This research was a quasi-experimental with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population of the study was all students of Hazrat Masoumeh University in 2019. A total of 30 volunteer students were randomly assigned to two experimental and control groups (each with 15 members). In the test group, spiritual happiness training (based on the Quran) was performed for eight sessions (90 minutes each session), but the control group did not receive any intervention. In this research, Psychological capital questionnaire (Luthans, 2006) and Time Perspective questionnaire (Zimbardo & Bouyd, 2006) were used for data gathering. Descriptive indicators and analysis of Covariance were used for analyze the data with using SPSS 21 software.

    Ethical Considerations: 

    The objectives of the study were explained to the participants and their oral verbal satisfaction was obtained.

    Findings

    The results showed that there is a significant difference between the post-test mean of the test and control groups in the variable of psychological capital (123±11/237) and positive past (23/733±6/963), negative past (7/065±18/266), pleasure present (36/533±4/983), fatalistic present (9/80±3/405) & Future (4/66±2/093) (P<0/000).

    Conclusion

    Spiritual happiness training )based on the Quran( is effective in increasing psychological capital and moderating students' time perspective.

    Keywords: Happiness, Spiritual Happiness, Psychological Capital, Time Perspective, Students
  • Mohammad Haji Mohammadi, Hadi Pourshafei, Mehdi Zeirak, Hossein Momeni Mahmouei Page 4
    Background and Aim

     The principals of educational centers have an important role in advancing the goals of educational systems. Therefore, identifying the ethical components of school principals is an essential necessity in the educational system. The purpose of this study is to investigate the components of managers' professional ethics.

    Materials and Methods

     The approach of the present study is qualitative and its method is synthesis, based on the model of Roberts et al. (2007). The research population consists of 247 articles which are published about the components of managers' professional ethics during the 2000-2020. The research sample consists of 37 articles that were purposefully collected and data were chosen based on thematic monitoring. Research data were collected from qualitative analysis of the studied documents.

    Ethical Considerations: 

    All the requirements of research ethics have been considered in the monitoring of synthesized articles.

    Findings

     Based on the analysis of data, the components of managers' professional ethics were classified into 4 dimensions and factors. These dimensions include individual dimension (including factors; personality traits, perceptual skills and religious commitment), organizational dimension (including factors; interactions, organizational ethics, commitment, physical management, professional expertise, rules and regulations, Human resources management, research-oriented, principled decision-making and professional development), socio-cultural dimension (including factors; socio-cultural insight and socio-cultural responsibility) and political-economic dimension (including factors; political insight and economic management).

    Conclusion

     The components of professional ethics of school principals are organized in four dimensions: individual, organizational, socio-cultural and political-economic. The Ministry of Education can provide the best possible implementation of these components by holding in-service courses and drafting a code of ethics for school principals.

    Keywords: Component, Professional Ethics, School Principals, Research synthesis
  • Hosain Khakpour, Mosayeb Khazaee, Mahbobe Khazaee, AbdulMahdi Arabshahi Moghaddam Page 5
    Background and Aim

    Diabetes disrupts the flow of life and affects the quality of life and psychological well-being of people in different dimensions. The purpose of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based cognitive behavioral training on spiritual intelligence and psychological well-being of diabetic patients in Birjand.

    Materials and Methods

    This study was a quasi-experimental study with pre-test-post-test, which has done in 2018. The target population included all patients with type 2 diabetes who had referred to Dr. Shayesteh clinic in Birjand, of whom 30 were accessible selected and randomly divided into intervention and control groups. Inclusion criteria were confirmation of diabetes by physician and age. Ryff Psychological Well-Being Questionnaire (1989) and King's Spiritual Intelligence Questionnaire (2008), were used to collect data. Data analysis, was performed by using Analysis of Covariance and SPSS 18 statistical software.

    Ethical Considerations: 

    Before the beginning of the sessions, the participants were informed about the subject and method of conducting the sessions and so their informed and verbal consent was obtained.

    Findings

    Mindfulness-based cognitive behavioral training has an impact on spiritual intelligence. (F=4.81, P=0.037) In addition, mindfulness-based behavioral cognition training significantly increased the average psychological well-being of diabetic patients. (F=17.686, P=0.001)

    Conclusion

    The results showed that mindfulness-based cognitive behavioral training has an impact on spiritual intelligence and psychological well-being of diabetic patients. Therefore, it is recommended to include mindfulness training in the educational programs of patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Psychological Well-Being, Mindfulness, Spiritual Intelligence, Diabetic Patients
  • Hassan Galavandi, Farshid Ashrafi Salimkandi, Zeinolabedin Darvishi, Bagher Yosefzadeh Page 6
    Background and Aim

    Educational organizations, which are the main pillar of education systems of societies, have been considered by organizational theorists due to their breadth and place in the growth and development of these societies. The purpose of this study was Structural Analysis of the relationship between organizational trauma and organizational innovation by mediating organizational ethics.

    Materials and Methods

    This study is applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection. The population universe of this research included 630 people the employees of Urmia University, That 230 person of them were selected through random sampling. The data required by using three standard questionnaires organizational trauma Vivian and Horman (2015), organizational ethics Victor & Cullen (1988) and organizational innovation Ismail et al (2002) were collected and by using statistical analysis of structural equation modeling with the method of partial least squares (PLS) for the research hypothesis were analyzed. Validity of the questionnaire was confirmed through content and convergent validity and reliability of the questionnaires through Cronbach's alpha and combined reliability. 

    Ethical Considerations:

     In this research, all the sources used are based on the principles of research ethics and the intellectual property rights of authors and participants in the research process have been observed.

    Findings

    Findings showed that organizational trauma has an effect of -0.33 on organizational ethics and -0.56 on organizational innovation. Organizational ethics has an effect on organizational innovation by 0.57. Organizational trauma also affects organizational innovation by mediating role of organizational ethics.

    Conclusion

    Based on the research results, the orientation of organizational trauma and organizational ethics can provide the basis for reducing and promoting organizational innovation. Therefore, in order to improve the situation of organizational innovation, university administrators are recommended to pay special attention to reducing organizational trauma and improving the capacity of organizational ethics of employees.

    Keywords: Organizational Trauma, Organizational Innovation, Organizational Ethics
  • MohammadAli Abdolvand, Mahtab Mirzaeifar, kambiz Heidarzadeh, mohsen khounsiavash Page 7
    Background and Aim

    Banks provide various services to different kinds of customers in many ways and the existence of an electronic platform makes these services more effective. This study examines the category of electronic services to understand vulnerable people and identify factors affecting their understanding of the quality of electronic services and the consequences of those services through the lens of ethics.

    Materials and Methods

    This research uses an exploratory sequential mixed approach. In the qualitative section, hermeneutic phenomenology was used to explore the participants' lived experiences. Based on a snowball sampling procedure, we selected 25 old people for in-depth interviews. Data analysis was performed by coding and sequential mixed methods. The quantitative section used a descriptive correlations method based on structural equation. Vulnerable customers data has been collected using a questionnaire and structural equation modeling and AMOS software were used to analyze and explain the model.

    Ethical Considerations: 

    The study conformed to all moral principles, including honesty, satisfaction, trustworthiness and confidentiality.

    Findings

    At quality step, through the phenomenological method, the main influential themes were identified as follows: previous image, traditionalism and social responsibility. Regarding the dimensions of electronic self-services quality, two components of emotional action and application value were added to the previous themes. Study results indicate that e-service quality components include efficiency, responsiveness, attractiveness, usage value, information, ease of use and accessibility, security and privacy, as well as emotional actions. According to the results of the present research model, behavioral intentions are significantly affected by the five components of electronic services quality with path coefficients listed including ease of use and accessibility (0.172), responsiveness (0.150), attractiveness (0.110), usage value (0.540) and information (0.092). Antecedent components such as previous experience, verbal communication, customer participation, social responsibility, individual needs, traditionalism and organization image affect the primary banking service quality phenomenon.

    Conclusion

    Potentially vulnerable customers do not show a different behavior pattern than other customers of these services. However, potentially vulnerable customers have more influential variables in evaluating service quality than ordinary customers due to their age and personality characteristics.

    Keywords: The Quality of Electronic Bank Self-Service Technologies, Vulnerable Consumer, Mix Method
  • Masoud Valizadeh Falakdehi, Behnam Habibi Darghah, Abbas Pahlevanzadeh Page 8
    Background and Aim

    The customs system is responsible for enforcing the law in the implementation of customs laws and other laws and regulations related to the export, import and international transportation of goods, collection of customs duties and taxes, related taxes and work requirements and facilitating trade. The exercise of state sovereignty by the customs is the root of the conflicts between the person who owns the commercial goods on the one hand and the customs as the legislative-executive body on the other. The purpose of this study is to examine the principles governing customs disputes from the perspective of legal, ethical and economic principles.

    Materials and Methods

    This research is a theoretical research and the method is descriptive-analytical. The method of collecting information is in the form of a library, which is done by referring to the relevant documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    The norms of the law world are moving towards specialization; That is why it is now necessary that in some special cases where the relationship between the subjects of the law is very technical and specific, dedicate special authorities to resolve disputes. The authorities concerned taking into account the substantive rules that have a high level of technique, specific rules and procedures are designed and presented, and judges, in addition to mastering legal principles and norms, have a relative scope on the technical aspects of the case.

    Conclusion

    The principles of special litigation of customs disputes can be considered based on two criteria: "legal-ethical principles" including: "procedural justice" and "specialization" and "economic-ethical principles" including: "principle of access" and "efficiency".

    Keywords: Procedural Justice, Special Proceedings, Customs Disputes, Customs Dispute Resolution Commissions, Specialization
  • Sepideh Bouzari Page 9
    Background and Aim

    In Islam, for protection of the environment, there are provisions within the general rules of compensation, including the rule of no harm, loss and causation, which can be examined in line of the jurisprudential principles of civil and environmental liability. The present study aims to investigate the compensation of damage to the environment by emphasizing the crisis of Urmia Lake and citing the rule of no harm, loss and causation.

    Materials and Methods

    The present research has been done by descriptive-analytical method and through library data collection.

    Ethical Considerations:

     In all stages of writing this research, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    In recent years the water retreat of Urmia Lake and its transformation into saline areas has led to the destruction of a healthy environment. Urmia Lake crisis has been the result of not paying attention to sustainable development in its catchment area and excessive water consumption in various sectors, including agriculture sector. According to the no-harm rule, any occupation and change in human society and nature that violates the others rights is forbidden by Islam. Therefore, in case of damage to the environment and with the realization of the elements of damage, compensation can be demanded from the perpetrators of environmental damage. According to the rule of loss, if someone causes the destruction and loss of public natural capital by causing environmental pollution, he is obliged to compensate the damage, and under the rule of causation, in addition to attributing the damage to the perpetrator, proof of guilt is also necessary.

    Conclusion

    One of the basic environmental rights in Iran is the right to the environment of Urmia Lake, which has been destroyed as a result of the intervention of natural and human factors. In this regard, the jurisprudential principles of compensation for environmental damage are jurisprudential rules such as the rule of no-harm, loss and causation that based on them, the responsibilities of human beings are clearly defined and its conclusion is proof of guarantee as a result of any destructive act in the environment. In terms of the principles and foundations of civil liability, compensation for damage to the environment, including Urmia Lake, is achieved through ways such as restoring nature to its former state, compensation for damages by giving an equivalent and a temporary order.

    Keywords: Environment, Compensation, Loss, Environmental Damage, Urmia Lake
  • Esmaeil Gorgin Akbarabadi, Ali Najafi Tavana, Morteza Naji Zavareh, Houshang Shambayati Page 10
    Background and Aim

    Rent-seeking is inherently controversial as a moral corruptor but the conceptual and consequential study of this phenomenon makes it appear as an immoral practice that affects other areas of ethics in society. At present, rent seeking, in a broad sense, in addition to the economic field, has entered to various political and social contexts and it means, receiving illegitimate financial and non-financial benefits by using the grounds and factors of rent seeking; such as law enforcement, License, create monopoly and access to information. These are committed at the cost of violating meritocracy and causing discrimination and harm to others. This study aims to explain the moral and criminological effects of rent seeking in society.

    Materials and Methods

    The method of the research is descriptive-analytical and has done using library resources.

    Ethical Considerations: 

    Principles related to research ethics and especially fidelity has observed in citing the sources and references of the article.

    Findings

    Ethical and criminological examination of the reflections of rent seeking in society, shows that the spread of rent-seeking, will have many negative economic, political and cultural consequences for society especially through the channels of increasing discrimination and injustice, harm to others, poverty and unemployment, institutionalization of corruption, weakening of public morality, deepening of the class divide, polarization of society.

    Conclusion

    Due to the nature of rent-seeking and the circumstances of its commission, it can be seen that in addition to reducing the moral culture and violating justice and meritocracy, the expansion of this practice has a synergistic relationship with the development and multiplicity of crimes; specially economic crimes such as bribery, obtaining illegitimate property, abuse of position, money laundering, hoarding, land grabbing, embezzlement, etc. so, it is necessary to deal with this phenomenon effectively in three directions: Culturalize, elimination of rent fields and criminalization.

    Keywords: Rent' Rent-Seeking, Corruption, Moral Dimensions, Criminological Effects
  • Mehrdad Esmaeili, Abbas Toloie Eshlaghy, MohammadAli Afshar Kazemi, MohammadReza Motadel Page 11
    Background and Aim

    Considering the large number of nursing students and the need for their skills training as an internship in the field under the supervision of clinical nurses, evaluating their performance plays an essential role. Therefore, this study was conducted to evaluate the current status of clinical performance evaluation of nursing students in the clinical field.

    Materials and Methods

    The present study is descriptive-cross-sectional. In order to answer the research questions, the required information has been collected through library and field methods. The sampling method was census. In order to evaluate the clinical performance of nursing students in the 7th and 8th semesters, a descriptive cross-sectional study was performed. All students of the 7th and 8th semesters of nursing were selected and there were 145 people who all participated in the study with satisfaction. The clinical performance evaluation checklist of Ismaili nursing students and colleagues in 2013 was used. This questionnaire has 28 questions in three areas of nursing process with 12 questions, professionalism with 9 questions and ethical principles with 7 questions. SPSS statistical software version 20 was used for data analysis. Descriptive statistics were used to present and describe table preparation information, percentage calculation, mean and standard deviation.

    Ethical Considerations:

     Ethical considerations have been observed in all stages of research, including the study and collection of data, their documentation, analysis and publication.

    Findings

    The results showed that the mean and standard deviation of the total performance appraisal of 7th and 8th semester nursing students is .5 ±2.03 which is in the average range. The highest mean score of performance evaluation was related to the dimension of students' ethics with an average of 6 ± 2.3 and the lowest mean score was related to the scope of the nursing process with 5±2. The mean score of the professional behavior range was .6±2.1. Findings showed that 7th and 8th semester nursing students are moderate in their performance evaluation.

    Conclusion

    Paying attention to the moral principles and the importance to the clients and their needs is one of the basic principles of ethics that students should consider.

    Keywords: Evaluation, Nursing Students, Professional Values, Professional Ethics
  • Tayyebeh Vakili*, Zobeydeh EbnAbbasi, Mohammad Hasani, Mahdi Najjari Page 12
    Background and Aim

    Organizational justice is one of the most important ethical issues and ethical leadership in organizations. Therefore, this study aimed to determine the relationship between organizational justice on job significance and organizational identity through the mediator variable of social responsibility among hospital treatment staff.

    Materials and Methods

    The method of this research is descriptive-correlational and the statistical population consists of 350 employees of Imam Reza (AS) hospital in Urmia. 186 employees have been selected by stratified sampling method. The standard organizational justice questionnaires of Li and Cropanzan, Michel and Stegmaier and Sonntag job significance questionnaires, Tuker corporate social responsibility and Meal and Ashforth organizational identity questionnaires were used to collect data. Data analysis was performed by Pearson correlation and path analysis using SPSS and Lisrel software.

    Ethical Considerations:

     Participants' verbal consent was obtained and they were assured about confidentiality of information.

    Findings

    Findings showed a correlation between variables and explained that there is a positive relationship between organizational justice and social responsibility (β=0.57), organizational justice and organizational identity (β=0.28) as well as organizational justice and job significance (β=0.21). The studies confirmed the mediator role of social responsibility in the relationship between organizational justice and organizational identity and job significance and also a direct relationship between organizational justice and job significance and organizational identity.

    Conclusion

    The results showed that attention to organizational justice and social responsibility promotes organizational identity and job significance among the treatment staff.

    Keywords: Organizational Justice, Organizational Identity, Job Significance, Social Responsibility
  • Maryam Ghazian, Alireza Mirkamali, Akbar Rajabi Page 13
    Background and Aim

    Bioethical criminal law refers to the set of rights that govern criminal law, which is based on the central principles of bioethics. One of the categories that should be based on the principles of bioethics in criminal law is the proportionality of crime and punishment, which this study is very important in this regard. the main purpose of this article is to introduce the principles and criteria of proportionality in bioethical criminal law.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study first considers two important principles of bioethics as the basic principles of research and examines its relationship with the category of proportionality, then analyzes the concept and basis of the category of proportionality of crime and punishment and in the last speech the criteria Proportion is examined in criminal matters.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, criteria related to research ethics and fiduciary in research references have been observed.

    Findings

    Prohibition of disproportionate punishments is one of the most important issues in criminal law, which is now called the principle of proportionality of crime and punishment. Criminal protection of morality has always been the focus of moral philosophers, but this study deals with the protection of morality and its components from the category of punishment. Prohibition of disproportionate punishments that have moral and legal roots must be analyzed morally and legally in order to emerge modern punishment.

    Conclusion

    This study, examines the moral and legal prohibition of disproportionate punishments in criminal law with emphasis on the two moral components of justice and human dignity. Results show that in accordance with the moral principles of human dignity and the implementation of criminal justice and based on legislative foundations, punishment must be commensurate with the crime committed and the need to observe the principle of proportionality in criminal law on legal and moral grounds in both the legislative and criminal stages is obvious and necessary. The principle of respect for persons and non-harm as important principles of bioethics, by establishing the proportion of crime and punishment, forms the criminal law of ethics, which is the creator of a just and wise criminal policy.

    Keywords: Proportionality of Crime, Punishment, Human Dignity, Criminal Law, Bioethics, Principle of Respect for Persons, Principle of Non-Harm
  • Arezoo Ghorbani, MohammadReza Shadmanfar, Masoud Heidari, Mahmood Ashrafi Page 14
    Background and Aim

    Governments have a duty to guarantee the right to freedom of expression for the people. In the 1980s, with the rise of ideas about freedom of expression, this idea entered the field of law and politics that restrictions on insulting and ridiculing religions and sanctities were a violation of the right to freedom of expression. In this regard, some governments have decriminalized blasphemy. The purpose of this study is to investigate the crime of blasphemy from the perspective of ethics and law in the legal systems of Iran and the UK with a view to the aggravated responsibility of the government.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and its method is descriptive-analytical. The method of data collection is library and it has been done by referring to documents, books and articles.

    Ethical Considerations:

     In this research, while paying attention to the originality of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    The research findings show that, blasphemy is not allowed within the framework of the basic principles of ethics, which are commonly accepted in different moral schools. In the Iranian legal system, blasphemy is not limited to the sacredness of Islam. In English legal system, only blasphemy was forbidden and finally after 2008, it was removed from the criminal code altogether. The decriminalization of blasphemy leads to a violation of the right to religious freedom and non-discrimination on the basis of religion.

    Conclusion

    It seems the state's commitments to guarantee religious freedom and non-discrimination on the basis of religion has described as "peremptory" requirements. As a result, in the area of international liability law, it is possible for states to adopt a pattern of aggravated liability (or liability for breach of peremptory rules).

    Keywords: Blasphemy, Human Rights, States’ Liability, Peremptory Norms
  • Hamideh Abbasi, Rasool Sarihi Page 15
    Background and Aim

    The increasing complexity of organizational operations has attracted the attention of managers and stakeholders of organizations and experts to the discussion of effective barriers to the development of professional ethics in the organization. In this regard, the present study has analyzed, identified and ranked the organizational barriers to the development of professional ethics.

    Materials and Methods

    This research is mixed in terms of research method and using a qualitative-quantitative approach. In the first stage, the qualitative method of content analysis and in the second stage, Delphi technique and survey method have been used. The statistical population of this study included 34 accountants and accounting deputies available to the Ministry of Economic Affairs and Finance. A simple random method was used to sample the statistical population. The number of research samples was calculated using Cochran's formula as 31 people. In order to analyze the data, the ranking of organizational barriers was done using repeated measure, paired t-test and mean tests to compare the effect of organizational barriers affecting the growth of professional ethics in the organization.

    Ethical Considerations:

     Participants completed the questionnaires with the knowledge of the research objectives.

    Findings

    Based on the results, the most important obstacles identified in the organization were respectively amount; lack of performance appraisal and monitoring system t꞊4.35, cumbersome administrative regulations t꞊4.17 and lack of comprehensive and ethical payment system t꞊4.12.

    Conclusion

    In order to develop and institutionalize professional ethics, it is necessary for organizations, while reforming the performance appraisal and monitoring system, to review laws and regulations and eliminate unnecessary rules, and to develop a comprehensive and ethical system for financial and non-financial payments.

    Keywords: Professional Ethics, Performance Appraisal, Monitoring, System, Cumbersome Administrative Regulations, Comprehensive Ethical System, Organizational Justice, Employment
  • Esmael Hosseini Eiji, Javad Niknejad Page 16
    Background and Aim

    In legal contracts, if any conditions are included, it must be in accordance with good morals and legal principles. This is also reflected in the contracts of leasing companies. These companies, in the first place, with an ethical approach, help consumers to increase their purchasing power by providing capital goods and transferring them on a long-term and installment basis; Therefore, their contracts with customers must follow the principles of ethics and legal standards. The purpose of this study is to understand the ethical and legal principles in the contracts of leasing companies.

    Materials and Methods

    To organize this article, the library method using note-taking has been followed.

    Ethical Considerations

    This article is based on ethical and professional principles such as the principle of truth-seeking and the principle of honesty.

    Findings

    Leasing as a contract is one of the financing strategies in the field of domestic and international trade. on the other hand, leasing companies, as a kind of business partner, include conditions in their contracts that need to be based on ethical and legal principles. Also, the main goal of these companies should be to supply consumer goods.

    Conclusion

    The leasing contract is a lease agreement with the condition of the result or deed for ownership. Assuming the condition of the result of ownership of the leasing agreement, the tenant becomes the owner automatically at the end of the contract term and payment of the last installment. So, assuming the condition of the act of ownership in the leasing contract, the right of ownership arises for the tenant and as a result the lessor is obliged to transfer. In any case, leasing companies are bound by the ethical and legal principles to protect the rights of consumers.

    Keywords: Leasing Company, Lease on Condition of Alienation, Ethics, Leasing, Proviso
  • Ali Hosseini Nasab, Najjad Ali Almasi, Mansour Amini, Soodeh Nategh Nouri Page 17
    Background and Aim

    Today, advertising has a wide influence and an important place in economic and social systems. Despite the benefits of advertising for consumers in terms of creating awareness, manufacturers and distributors as well as advertising industry actors in terms of business prosperity and the media and governments in terms of financial strength and economic promotion, there are also serious harms to the advertising industry, of which false advertising is a prime example. The purpose of this study is to explain the ethical and legal principles governing advertising from the perspective of false advertising and to express the principles of civil liability resulting from false advertising in the Iranian and American legal systems.

    Materials and Methods

    The present research is done in a descriptive-analytical method by using library (documentary) resources.

    Ethical Considerations

     Principles related to research ethics have been observed in terms of fidelity in quoting texts and preserving the originality of the article.

    Findings

    No Harm, maintaining customer independence, fairness, honesty, respect and transparency are among the important ethical and legal principles on how to deal with false advertising. False advertising has been considered in the Iranian and American legal systems, along with scattered laws and regulations. In the discussion of civil liability, the place of general rules is more prominent in both legal systems, especially in consumer protection. Under US law, the Federal Trade Commission and judicial precedents have played an active role in regulating, interpreting, and prosecuting civil liability claims arising from advertising. The basis of civil liability arising from false advertising is affected by the nature of the advertisement, the position of the advertiser (orderer, creator and publisher) and the contractual or noncontractual approach to liability. In order to prove the civil liability arising from advertising, a harmful act (committing one of the examples of false advertising) and a loss due to it are necessary.

    Conclusion

    The spread of false advertising, in addition to directly harming the customers, leads to major moral and cultural damage, especially the loss of public trust. The mechanism of the civil liability system (including regulation and decisive implementation) can help to prevent immorality and violations in this area by considering the ethical and legal principles surrounding advertising. In the legal system of Iran and the United States, it can be said that the basis of civil liability of the person ordering the advertisement (business owner) for making a false statement that has caused loss, is pure liability or at least a presumption of fault. Advertising creators and publishers are also responsible in case of fault (if proving that they know the information was untrue or typically were known). The need for coherence and legislative integration is evident in both the Iranian and American legal systems.

    Keywords: False Advertising, Moral Principles, Civil Liability, Iranian Law, American Law
  • Shirin Ahmadi Dastjerdi, Abbas Sheikholeslam, Haniyeh Hojabrosadati Page 18
    Background and Aim

    The role of ethical teachings in the field of criminal law, the role of criminal law in supporting cyberspace and finally the impact of cyberspace on the globalization of criminal law, have led to the formation of a global order of cyberspace. The aim of the present study is based on the criminalizations made in the European Convention on Cybercrime (Budapest).

    Materials and Methods

    The type of research and the method used in it is descriptive-analytical.

     

    Ethical Considerations

    In the present study, preserving the originality of texts and fidelity in quoting speech, as the most important ethical requirements, have been considered by the authors.

    Findings

    Moral teachings and components have had a significant impact on the formation of the global order of cyberspace in general and the criminalizations made in the Budapest Convention in particular, which seems reasonable given the inherent normality of criminal law.

    Conclusion

    The most important manifestations of the influence of moral teachings in the Budapest Convention can be seen in the criminalization of child pornography as well as the protection of privacy and the spiritual personality of individuals.

    Keywords: Ethics, Criminal Law, Globalization, Cyberspace, Budapest Convention
  • Ali Alizadeh Arand, Abouzar Salarifar, Ahmad Ramezani Page 19
    Background and Aim

    Situational prevention refers to a situation in which it makes the circumstances of committing a crime difficult, dangerous, and somewhat unattainable. The purpose of this study was to investigate the effect of insurance protections, driving fines and violation recording cameras on the scope of driving crimes.

    Materials and Methods

    The present study is an applied research in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method and a researcher-made questionnaire was used in it. The number of samples was calculated using Cochran's formula 384 person. The validity of the questionnaire questions was confirmed by professors and its reliability was calculated by Cronbach's alpha test of 0.81. Then, after confirming and determining the validity and reliability, the questionnaire was distributed by the researcher among the citizens of Shiraz by simple random sampling method. SPSS 22 software was used to analyze the data obtained from the questionnaire. Kolmogorov - Smirnov test showed that the distribution of data was normal. Finally, a simple linear regression test was used to test the research hypotheses.

    Ethical Considerations

     In all stages of writing this article and distributing the questionnaire among the participants, the principle of honesty and trustworthiness has been regarded.

    Findings

    The basic premise of this article is that the Third Party Insurance Act, the camera for recording violations and driving fines are considered as situational prevention tools that are effective in reducing driving crimes.

    Conclusion

    The results of regression analysis showed that insurance protections, driving fines and violation recording cameras have a positive and significant effect on traffic crimes with a 95% confidence level and sig<0.05.

    Keywords: Driving Crimes, Third Party, Insurance Violation Cameras, Situational Prevention
  • Jamal Beigi, Mehrdad Teymouri Page 20
    Background and Aim

    The current development of suburban areas that do not have proper urban standards and services in terms of urban planning and on the other hand, due to special environmental conditions and lack of proper health facilities in these areas, the right to health of residents is facing serious challenges. Therefore, the present study explains the position of the right to health of marginalized citizens as a human right and examines the health and medical challenges and the commitment of governments to implement it.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type. The research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library by referring to documents.

    Ethical Considerations

     In all stages of writing the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    Findings indicate that marginalization is considered a way of life that is outside the city limits and without basic facilities for living; This poses challenges to the right to health of marginalized citizens and causes the spread of various infectious, non-communicable and environmental diseases. Considering that health is one of the components of human well-being, Thus, the rules of bioethics are threatened by the health challenges of marginalized citizens.

    Conclusion

    The right to health is a fundamental human right and, in accordance with the rules of biomedical and bio-social ethics, marginalized citizens deserve it as well as other citizens of society. Given the results, this faces challenges so must be addressed by governments in accordance with the requirements of domestic law and international instruments.

    Keywords: Bioethics, Right to Health, Human Rights, Citizen, Marginalized
  • Vahid Talenasab, Majid Sadeghnejad Naeeni*, Seyed Mehdi Mansouri Page 21
    Backgroundand Aim

    The process of government transactions is always accompanied by the possibility of doingillegal acts due to the possibility of obtaining benefits. The development of government transaction regulations by the government, as well asthe approval of the law on tenders by the legislator, are efforts to reduce the incidence of such illegal acts,However, government transactions have not been protected from corruption, and we are witnessing the growth of financial corruption in the process of holding government tenders and auctions.This study aims to investigate prevention in this area with emphasis on ethical and legal principles. Materialsand

    Methods

    This research is theoretical; the research method is descriptive-analytical and themethod of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.EthicalConsiderations:In all steps ofthis research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Numerous negative consequences of corruption, especially from the perspective of degrading social ethics,have led the three powersof government, especially the executivebranch, to adopt amendments to laws and regulations, eliminate the shortcomings of the administrative and executive structure in the process of conducting government transactions and mobilize regulatory bodies to try to prevent corruption in this area.

    Conclusion

    Reforming the economic structure through privatization as well as expanding the environment of competition and transparency, raising the scientific level and awareness of government employees and individuals in society, along with strengthening mass media in order to provide accurate and transparent information about laws and regulations of conducting government transactions and familiarity with the financial corruption that can be committed in the process of providing government goods and servicesand deepeningmoral propositionswill be among the effective tools to prevent corruption

    Keywords: Government Transactions, Tenders, Auctions, Corruption, Prevention
  • Fattaneh Hajilou*, Mohammad Bagher Alizadeh Aghdam, Solmaz Saghali, Nayer Mohammadpour Page 22
    Background and Aim

    Like any other social phenomenon, the degree of concern about the environment is related to various factors, such as the role of social control and environmental ethics. This research examines the relationship between environmental concerns as a dependent variable and social control and environment ethics as independent variables.

    Materials and Methods

    The research method is quantitative and done by a questionnaire. The target sample includes 387 students of Tabriz University in the 2019-20 academic year who were selected by stratified sampling method from the colleges and then random sampling method for sample selection in each faculty. Respondents participated in the study with full knowledge and satisfaction. The SPSS 16, was used for data analysis.

    Ethical Considerations

     Ethical considerations have been observed in all stages of research, including data collection, documentation, analysis and publication of data.

    Findings

    According to the results there is not any difference between the average amount of environmental concern, in terms of educational level, family income and marital status, but the average of this variable shows a significant difference between males and females. Also, results show there is a meaningful inverse relationship between social control as an independent variable with environmental concern. The correlation coefficient between environmental ethics with environmental concerns shows there are direct relationships between these variables. The regression result shows 18% of changes of the environmental concern variable are explained by the two above independent variables.

    Conclusion

    Increasing concern about biological hazards is a sign of the need to reconsider environmental concepts and social structures. Evidence from research shows that increasing concern about biological hazards and their consequences is the basis for increasing ethical behavior toward the environment and reducing the need for formal social control in this regard.

    Keywords: Environmental Concerns, Social Control, Environmental ethics, Students
  • Amir falakodin, Masoud Ghasemi*, Yazdan Nosrati Page 23
    Background and Aim

    The increasing number of environmental crimes and the failure of criminal justice to achieve punishment and deterrence through the means of punishment, has made it necessary to pay attention to the prevention and restoration of biological damage; Therefore, we are witnessing the change of lenses towards restorative justice. In this regard, damages and crimes against the environment, due to their widespread victims, have a fundamental need for restorative justice. In Iranian criminal law, several laws have been passed in the field of environmental protection that have restorative approaches, but however, due to the verdancy of restorative justice in relation to criminal justice, there are challenges in this field that the main purpose of this study is to identify the effects and requirements of this field.

    Materials and Methods

    In this research, by descriptive-analytical method and using library resources, restorative regulations on environmental crimes were analyzed.

    Ethical Considerations

     Standards related to ethics in research and fidelity in citing references have been observed.

    Findings

    In this study, it is found that in the context of various laws, there are methods of restorative justice that can be achieved in biological damage.

    Conclusion

    There are provisions in various laws regarding the compensation of losses and damages for environmental crimes. The first provision is observed in the Code of Criminal Procedure adopted in 2013, which is required for the first time in some cases to issue restrictive orders. To prevent biological damage and repair the environment, the most important strategy is to restoration of the status quo Ante in which restoration and repair play a key role, but since it is not possible in some environmental crimes, there are other strategies. The second solution is payment by the polluter and the final solution is compensation for environmental damage through the government fund, that of course, all of these principles and solutions have been challenged.

    Keywords: Restorative Justice, Principle of Prevention of Biological Damage, Environmental Crimes, Payment by the Polluter, Restoration of the Status Quo Ante
  • Zainab Sarzehi Page 24
    Background and Aim

    Moral education of learners is one of the most important goals of any educational system. In this regard, the educational life of Imams (AS) is full of educational knowledge in this field. the purpose of this study is to explain the characteristics of the elements of the moral education curriculum according to the educational life of the Imams (AS).

    Materials and Methods

    The approach of the present study is qualitative and its method is synthesis research. The research community is all the research articles that have been presented about the educational life of the Imams. The research sample is 24 articles, which are purposefully selected based on thematic monitoring and theoretical data saturation. Research data were collected from qualitative analysis of the studied documents. Ethical Considerations: All the requirements of research ethics have been considered in the monitoring of synthesized articles.

    Findings

    By analyzing the data, the characteristics of the elements of the curriculum were organized according to the educational life of the Imams (AS) in 7 dimensions, 36 factors and 92 components. Based on the findings, the components of moral education were organized in the focuses of principles and foundations of moral education, educational goals, teaching-learning approaches, characteristics of instructors and learners, evaluation methods and characteristics of educational environment.

    Conclusion

    Understanding the educational components according to the life of the Infallibles (AS), is the solution to many educational issues. It is hoped that the curriculum planners take steps according to the results of this study, taking into account the outcome-oriented and virtuous goals, fundamentals and principles, teaching-learning approaches, the characteristics of the instructor and learner and the characteristics of the learning environment, in accordance with the educational life of Imams, to proper organization of moral education programs for learners

    Keywords: Moral Education, Educational Life of Imams (AS), Curriculum Elements
  • Mohamad hasan Torabimirzaee, Alireza Mazloom Rahni *, Alireza Rajabzadeh Page 25
    Background and Aim

    The right to a fair trial includes a set of principles and rules which is designed to protect the rights of the parties in litigation. These safeguards are recognized as one of the fundamental human rights in international human rights documents, such as the Universal Declaration of Human Rights, the Covenant on Civil and Political Rights, the European Convention on Human Rights, and the American Convention on Human Rights. The purpose of this study is to investigate these principles in the legal system of Iran and the European Union.

    Materials and Methods

    This research is theoretical in terms of type and the method is descriptive-analytical. the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles. Ethical Considerations: In order to organize this research, while requiring the authenticity of the texts, the principles of honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    Findings show that the international principles of fair trial in the Iranian law and the European Union has been considered theoretically, but if it is implemented accurately and decisively in the field of action, it will strengthen public trust and lead to a fair and credible trial.

    Conclusion

    The principles of fair trial in civil proceedings are common to EU law and Iranian law, but in both Iranian legal system and the courts of the European Union, the principles of fair trial are not explicitly guaranteed, and the guarantee of enforcement is due to the acceptance of the spirit of the principle of fair trial as mentioned in Iranian and European Union law, nor is the enforcement guarantee explicitly intended for a fair trial.

    Keywords: Principles of Fair Trial, Civil Procedure, Iranian Law, European Union
  • Mahmoud Ebrahimi *, Mohammad Ali Taheri Bojd, Ali Chahkandi Nejad Page 26
    Background and Aim

    The issue of bioterrorism has been considered by researchers in various fields. One of these fields is the ethical aspects that some governments have also considered, so that in the conferences reviewing the Convention on Biological Weapons, there has always been an emphasis on guaranteeing ethical performance. Therefore, in discussions about bioterrorism, it is important to know how ethics regard bioterrorism. Accordingly, the present article examines the challenges of bioterrorism from an ethical perspective.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical study using library and other available resources to investigate the ethical challenges of bioterrorism. The methodological approach of the present study is based on describing the current situation and critique and analysis of some views. Ethical Considerations: In all stages of writing the article, honesty and trustworthiness have been observed and all materials taken from other scientific works are accompanied by accurate references.

    Findings

    The findings of this article indicate that bioterrorism faces several ethical challenges, the most important of which are: 1. Dual-use research that is likely to be misused; 2. The framework and scope of bio-defense in the face of the public rights and public freedoms of citizens; 3. Paying attention to the health of care providers in the face of bioterrorism attacks.

    Conclusion

    Rules of conduct and codes of ethics can complement the legal rules in the field of bioterrorism and be effective in preventing the phenomenon of bioterrorism as part of the UN and states criminal policy. Therefore, it is suggested for Iran to develop comprehensive and specific rules of conduct and ethical codes in each field of medical sciences by experts of related institutions, and preparing appropriate mechanisms for their implementation.

    Keywords: Bioterrorism, Normative Ethics, Dual-Use Researches, Bio-Defense, Ethical Codes
  • Samira Golkhandan *, Javad Goodarzy, Akbar Rajabi Page 27
    Background and Aim

    In the field of criminal law, the main priority of government activities is crime prevention. Situational prevention as a non-criminal prevention method helps to control and reduce the level of crimes committed, including in cyberspace, by reducing and eliminating the opportunities or grounds and situations of crime. The purpose of this study is to examine the challenges of non-criminal cybercrime prevention strategies in relation to the right to privacy and the right to freedom of expression.

    Materials and Methods

    This research has been done by descriptive-analytical method. The method of collecting information is library and its tools are documents, books and articles. Ethical Considerations: In order to organize this research, originality of the text and the ethical principles of honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    On the one hand, the right to privacy in the three areas of electronic surveillance, material surveillance and the formation of regulatory communities is facing a fundamental challenge and on the other hand, the right to freedom of expression is restricted and violated due to low bandwidth, certain and limited search engines as well as refining software.

    Conclusion

    Non-criminal cybercrime prevention strategies will effectively hold the government responsible for violating human rights obligations regarding the right to freedom of expression and the right to privacy. In connection with the right to freedom of expression, the system of aggravated responsibility for the government should be considered, because the right to freedom and its instances are part of the rules of public international law, but in relation to the right to privacy, current responsibility system seems to be consistent.

    Keywords: Crime Prevention, Cyberspace, Right to Freedom, Right to Privacy
  • Karamollah Pourhosseini, Firoz Ahmadi, Shokouh Namdar Page 28
    Background and Aim

    Cancellation is one of the causes of termination of contracts, which also includes contractual agreements focusing on the activities of the employer and the contractor. Given that the conditions, criteria and reasons due to cancellation have legal and ethical consequences, the present study examines the role of ethics and law in relation to the cancellation of contractual agreements.

    Materials and Methods

    The present research is of theoretical type and the method used in it is descriptive-analytical. The required data has been collected through documents and books related to the subject.

    Ethical Considerations

     In organizing the present research, while observing the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    The cancellation of a contract, which leads to its dissolution with the consent of the parties, can be done if it is in the interests of social and governance in order to protect the administrative rights and rights of citizens. In the general terms of the contract, the cancellation is not foreseen, but with regard to the protection of social interests, the employer can cancel the contract so that the contractor cannot claim compensation later, which legally puts the contractors in an unequal position and even obey the orders of employers. In addition, from ethical point of view, arguing for the public interest from employers may lead to government corruption.

    Conclusion

    While in the Iranian legal system, the termination of an administrative contract is justified only on the basis of the principle of public interest; However, the principle of continuity of public service and the principle of respect for the acquired rights of contractors should be provided for in cases where contractors have the right to terminate, because the cancellation of contract is a two-way termination and regardless of the consent and authority of the contractor in dissolving the contract is not accepted morally and legally. The subject of the terms of termination in an administrative contract is mainly contained in Articles 46 and 48 of the General Conditions of the Contract, which are often in the employer's favor and a reason for centralizing authority and providing a ground for corruption in government agencies.

    Keywords: Cancellation, Contracts, Ethics, Rights
  • Ghasem Nabizadeh Kebria Page 29
    Background and Aim

    In the light of the principle of free will, the parties to the contract generally enter into the contract freely and voluntarily, but since some of these contracts do not comply with ethical and legal teachings, the intervention of the legislature and the courts in contracts with unfair terms is justified and sounds right. The purpose of this article is to identify examples and effects of unfair terms in the contract with an emphasis on ethical teachings.

    Materials and Methods

    This article has been done by descriptive-analytical method and using documentary and note-taking method.

    Ethical Considerations

    In all stages of the present study, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    The findings show that if the balance between the value of exchanges is lost by entering unbalanced and unfair terms, the mentioned terms are unfair. This is while the contract was concluded with the intention and consent of the parties. Today, contracts such as construction, conditional lease, transportation contracts, insurance, loans, and contracts of adhesion have led to the abuse of power by those in power, thereby reducing the amount of their obligations and responsibilities and imposing unfair duties and responsibilities on the other party to the contract. Also, due to the contractual obligation, the right to make adjustments is revoked by the lost party contracts. 

    Conclusion

    Justice and the need to observing ethics in the provisions of agreement and non-unilateral conditions of contracts are the principles that occur in most legal systems. The results obtained from this article indicate that by relying on jurisprudential, legal and ethical principles, it can be understood that Islamic jurisprudence and law in the realm of exchange contracts believe in the principle of exchange justice. Ability to terminate or cancel a transaction that has a kind of imbalance in the exchanges (such as fraud, usury, distressed sale according to some views), in the shadow of the principle of exchange justice have the capacity to comply with legal principles and foundations; and without considering this principle in exchange contracts, The logical, religious and legal justification of these examples seems difficult. Adjustment of unjust terms is also valid in terms of Islamic principles and based on jurisprudential principles, adjustment of unfair contracts can be recognized in Iranian law and the ability to terminate or balance these types of contracts for the aggrieved party and the courts can be predicted.

    Keywords: Unfair term, Unfair contract, Rule of no damage, Fair, Justice
  • MohammadJavad Javid, Fariba Sanjari Moghadam, HamidReza Sanjari Moghadam, AliReza Bashir Banaem Page 30
    Background and Aim

    Plato and Farabi are considered as two representatives of the rationalist and idealist currents of thought in ancient Greece and Islam, whose ethical approaches are prominent in their theories. The ethical ideas of these thinkers have a clear political and social character that the present study examines the good governance from their perspective. 

    Materials and Methods

    The present study is theoretical and the method of the research is descriptive-analytical which has done using library resources.

    Ethical Considerations

     

     In all stages of writing the article, while respecting the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    Good governance in Plato's ethical thought seeks to establish justice, the rule of law, and to place the philosopher-king at the top of the pyramid of the political system. From this point of view, justice in Plato's thought means moderation and harmony between the forces of society and the placement of each individual in a special place that is intended for him in the political system. But in Farabi's view, law and justice find a religious basis and the jurist-ruler replaces the philosopher-king. The implementation of the rules of Sharia is a fundamental principle in Farabi's political and social system, which is accompanied by a rational reading from the perspective of Greek wisdom. 

    Conclusion

    The system of good governance in Plato's ethical views can hardly be implemented, because it requires going beyond of the realities of society and build a political system by the philosopher-king; however the advantage of Plato's rule is that it considers justice, law and moderation in society to be rational and reformable. This thinking supported the idea of justice in the following centuries in the West. But on the other hand, in Farabi's views, there is a more realistic aspect that can build moderation in the model of Islamic governance based on the balance of wisdom and sharia. Therefore, Farabi's system of thought, based on the jurist-ruler, has operational capability and is built on the basis of ethical rules, including the principle of justice and the law of Sharia.

    Keywords: good Governance, Ethics, Plato, Farabi
  • GHolamReza Fardoost, Akbar Rajabi, MohammadHossein Rajabiyeh, Samira Golkhandan Page 31
    Background and Aim

    The importance of paying attention to ethical principles in the judicial proceedings and in quasi-judicial authorities is one of the needs that is felt today in trials, especially in criminal quasi-judicial authorities. Our purpose in this article is to explain a fair trial based on ethics and fairness in criminal quasi-judicial authorities.

    Materials and Methods

    This research has been done using descriptive-analytical method.

    Ethical Considerations

    This article is written Considering of the principles of Honesty and fidelity.

    Findings

    Findings show that in most quasi-judicial authorities, the trial process is not conducted in a fair manner and based on the principles of fair trial. It is necessary to rely on ethical principles and to extend the principles governing judicial institutions to quasi-judicial institutions, to provide a basis for fair trial in criminal quasi-judicial authorities.

    Conclusion

    The existence of similarities such as litigation, decision-making, decision-makers in quasi-judicial authorities in relation to judicial authorities, litigants, preventing the decision-making of incompetent persons and the nature of punishments, are among the most important reasons for spreading the principles of fair trial and complying with them in quasi-judicial authorities.

    Keywords: Quasi-judicial authorities, Ethical principles, Fair Trial
  • Hamid Rahmani Manshadi, Mahmoud Abbasi, Davood Jelodari Bardestan Page 32
    Background and Aim

    Possibility of genetic studies in human tissues, lead to increasing importance of this tissues in the scientific community and on the other hand, commercial exploitation of human tissue has become one of today's challenges. This study aims to examine the approaches to the challenges in this area.

    Materials and Method

    The method of the research is descriptive-analytical and it has done using library resources.

    Ethical Considerations

    In this study, principles related to research ethics such as fidelity in citing the sources and references of the article has been observed.

    Findings

    The results show that law of various countries have adopted three different approaches in commercialization of human tissue: legitimacy of commercialization, prohibition and moderate approach.

    Conclusion

    Many of the challenges and concerns about the commercialization of human organs and tissues for transplantation purpose cannot be applied in the scientific researches; In addition to extensive benefits of commercialization of human tissue for research purposes such as increasing the public confidence toward researchers and research institutions, solving the problem of shortage of human tissues and biological materials for scientific research, clarification of legal relationship and appreciation of the contributions of donors of human tissue in the process of scientific research, leaving no doubt that commercialization of human tissue for research purposes is necessary.

    Keywords: Human Tissues: Biological Materials: Commercialization: Sales, Comparative Law
  • Milad Nazari, Akbar Rajabi, Samira Golkhandan Page 33
    Background and Aim

    The formation of transnational crimes, the globalization of crime and the inability of domestic legal systems to combat these crimes have led to establishment of international courts and the establishment of the International Criminal Court, as well as the recognition of universal jurisdiction in domestic courts; Although the presence of a lawyer is not possible according to legal rules, ethical principles and teachings require that a lawyer be able to defend his client at the international level. The purpose of this study is to explain the need for the globalization of advocacy in the light of ethical principles.

    Materials and Methods

    This article has been done by descriptive-analytical method, using library resources and taking notes.

    Ethical Considerations

     This article has been prepared and compiled based on the ethical principles of honesty and trustworthiness.

    Findings

    Findings show that with the process of globalization following the development of transportation and communication, the emergence and expansion of cyberspace, increasing movement and migration, new opportunities and areas for citizens has been provided to file lawsuits in various courts at the international level, and in this regard, following the international lawsuits, it is necessary to defend the convicts in the international scene, that national and international laws should take steps to facilitate the globalization of advocacy in line with the changes that have taken place.

    Conclusion

    Today, with the removal of borders, we are witnessing globalization and consequently, the increase of crimes. The formation of international courts and international police to combat transnational crimes also confirms the need for the globalization of advocacy. Therefore, this has been emphasized in international documents. There are also problems that challenge the possibility of globalization of advocacy, including legal aspects such as the principle of territorial jurisdiction and the condition of citizenship in issuing a license for a lawyer.

    Keywords: Globalization, Advocacy, Ethics, International Crimes, Universal Jurisdiction, International Courts
  • Salman Ghasemi Falavarjani, GholamHossein Masoud, AhmadReza Tavakkoli Page 34
    Background and Aim

    Determining punishment and adopting criminal laws are applied in different ways and approaches. Given the importance of the role of ethics in socialist and humanistic criminal law, the present study seeks to investigate the role of ethical principles in determining punishment.

    Materials and Methods

    The present research is descriptive-analytical and the method of data analysis is argumentative. Data collection was done in a library method using legal sources.

    Ethical Considerations

     In this article, the ethical aspects of the research have been observed while introducing the resources used along with scientific fidelity.

    Findings

    Ethical principles based on attention to removing of imprisonment approaches, rehabilitation and correction of offenders, alternative methods of punishment as well as defense of preventive and training methods, provides significant assistance to offenders, families, and individuals who interact with criminals and delinquents in various ways. The Islamic Penal Code also provides an ethical approach based on removing of imprisonment and assistance to criminals and delinquents in unintentional crimes.

    Conclusion

    Moving away from traditional justice approach and moving towards humane and ethical models, along with assisting unintentional criminals and minor crimes, promoting new alternatives to punishment, as well as paying attention to public participation in organizing judicial affairs, are manifestations of ethical intervention in determining punishment and criminal law, which need more attention.

    Keywords: Ethical Principles, Punishment, Criminal Law, Ethics
  • Seyed Ahmad Hashemzadeh, Hossein Aghaei Janat Makan, MohammadHossein Rajabieh Page 35
    Background and Aim

    The study on the concepts and theories of criminology shows that these theories play a decisive role in the trial stage in the light of the principles of criminal procedure. Theories that are presented in this regard adhere to ethical teachings. The inefficiency of the criminal justice system in the field of criminal justice and the lack of effectiveness of current criminal solutions in the discussion of crime provide a suitable ground for presenting critical theories in the criminology field to protest the present status of society and criminal justice institutions with relying on morality. Many innovations in the Code of Criminal Procedure adopted in 1392, following the new solutions of criminal justice, such as restorative justice, victimology, have occurred in the field of rights and comprehensive protection of victims, which is based on ethical principles. Our aim is to analyze criminology theories in the trial stage with regard to the principles of criminal procedure.

    Materials and Methods

    This research has been done by descriptive-analytical method and using library resources.

    Ethical Considerations

     

     None to be declared.

    Findings

    Although criminology is a scientific discipline and has not been widely accepted by governments due to critical perspectives, but it has penetrated into the penal codes, especially the criminal procedure code, and different goals have been set for it. These targets have been found in different formats, including the elimination of crime and punishment. This is a manifestation of the view of "relative cancellation of criminal law" and its examples, Suspension of prosecution, postponement of prosecution, contractualization of criminal law, selection of prosecution of defendants, observance of human dignity, are the achievements of the impact of criminology on formal criminal law.

    Conclusion

    Today, although nearly two centuries have passed from the life of criminology, the influence of criminology teachings that are a product of ethical principles, is not covered in the developments of criminal law and criminal policy. The teachings of criminology have been found as an applied criminology branch in the criminal procedure of the countries and in different stages of the procedure, the effect of these doctrines could be found. The formation of personality cases in the criminal process and the acceptance of the principle of individualization of punishments are among the mechanisms that have been used to determine the nature of criminal justice system based on ethics.

    Keywords: Theories of Criminology, Criminology, Principles of Criminal Proceedings, thical Teaching
  • Mansour Atasheneh, Karim Bonyani Page 36
    Background and Aim

    According to the Code of Criminal Procedure and the principles of the Constitution, resorting to illegal actions in obtaining criminal evidence is prohibited, and any action taken in this regard without relying on the relevant laws, firstly, It is not heard because of illegitimate way through obtaining evidence; Secondly, for the reasons of the proof obtained in this way, the effect is not arranged. Our aim in this article is to examine the place of ethics in the obtaining evidence in the criminal law of Iran and Egypt.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical study, which has been prepared by using the documentary method and taking notes.

     

    Ethical Considerations

     From the beginning to the end of the article, it has been prepared and compiled with adherence to the principles of honesty and trustworthiness.

    Findings

    The study of views in the criminal law of Iran and Egypt shows a great convergence between the criminal legal system in the field of evidence in the two countries. In Egyptian criminal law, although the system of legal evidence prevails, the contentment of conscience, which relies on ethical teachings, has established its position because the judge can rule against the legal evidence.

    Conclusion

    Both legal systems of Iran and Egypt using criminal principles and relying on ethical principles in obtaining evidence, have put the teachings of criminal jurisprudence at the forefront, and judges have been instructed that if this obtaining evidence is not a reason in a correct and legal way, it is out of evidence and can not be heard.

    Keywords: The Reason, Ethics, Reason in Criminal Matters, Obtaining Evidence, Persuasion of the Judge, Proof of Fact
  • Yarollah Kakolvand, Nasser Ghasemi *, Farid Mohseni Page 37
    Background and Aim

    In Dispute Settlement Council proceedings, a number of legal and ethical objectives and principles are always pursued. The goals include resolving disputes in order to reduce the number of people going to court, putting people's affairs in their own hands, dejudicialization, reducing litigation costs, and preventing lengthy proceedings and the violation of the rights of litigants. The pursuit of these goals should be within the framework of the governing principles envisaged for the Council on the basis of the teachings of restorative justice. The purpose of this article is to explain the ethical goals and principles governing the Dispute Settlement Council based on restorative justice.

    Materials and Methods

    The research method in this study is library or documentary. The method of documentary analysis, has been used in the present study; and the tool of data collection is filing of books and articles. Ethical Considerations: From the beginning to the end of writing this article, the moral principles of honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    The findings indicate that the Dispute Settlement Council pursues a number of legal and ethical goals that can sometimes be achieved by relying on principles such as the principle of independence, the principle of impartiality, the principle of speed, the principle of public hearing and the principle of certainty.

    Conclusion

    In resolving disputes by emphasizing the objectives based on restorative justice, it is essential to follow principles such as independence, impartiality, speed, public hearing and certainty. These principles will be the basis for achieving legal and ethical goals such as better settlement of disputes, putting people's affairs in their own, strengthening the proceedings in the council and dejudicialization, reducing the costs of litigation and preventing the prolongation of proceedings.

    Keywords: Dispute Settlement Council, Proceedings, Legal, Moral Principles, Moral Goals
  • Esmaeil Ramazani, Masoud GHolam Hossein, Mohsen Shekarchizadeh Page 38
    Background and Aim

    One of the most fundamental problems of societies is the phenomenon of crimes and offenses that arises as a result of social problems such as poverty, unemployment, economic and social crises, changes in laws and social patterns, weakening of religious beliefs and in general imbalance in the social order. Committing drug crimes is also affected by social factors, so it is very important to investigate such factors and provide ways to prevent them. The purpose of this research is the criminological explanation of drug-related crimes and social factors affecting crime in Isfahan province.

    Materials and Methods

    This research was conducted as a survey research and its statistical population is among the prisoners of Isfahan province, 135 prisoners, both men and women, were available to fill the questionnaire. Specifically, 85 questionnaires were distributed to Isfahan Central Prison (Dastgerd) for men and 50 questionnaires were also delivered to women's prison. In order to clarify the subject of the research, after completing the questionnaires among the statistical population, information was entered and then the data was analyzed through the software, and the results of the questionnaires and hypotheses were analyzed using statistical tests of correlation and analysis of variance.

    Ethical Considerations

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Findings

    The results showed that the majority of drug offenders in Isfahan province grew up in poor families with moderate to low economic and social status. Also, the majority of criminals had friends with a history of drug crimes, and so the majority of them lived on the outskirts of cities and villages, and their access to drugs was high.

    Conclusion

    Social factors such as poor family, bad friends and living on the outskirts of the city and easy access to drugs play an important role in the tendency of people to commit drug crimes. It is necessary with the efforts of the government (to support vulnerable families), and special attention to parents (educating them to socialize their children and proper control over their children's association with others) and the cooperation of educational and cultural officials and the mass media to prevent the occurrence of such crimes in the society.

    Keywords: Crime, Drugs, Social Factors, suburbanization, Criminology, Isfahan Province
  • Babak Nonahal, Behrouz Norouzi, Javad Vahedizadeh Page 39
    Background and Aim

    NGOs were initially established as competitors to governments, with the goal of putting pressure on them to perform their duties and responsibilities, but over time, the conditions for interaction between government and NGOs was created. In relation to these organizations, one of the somewhat forgotten approaches is the ethical approach of NGOs in response to crime and its prevention, which the present study will address. 

    Materials and Methods

    In this descriptive-analytical study, after searching and reviewing the resources, the ethical and social role of NGOs in responding to crime and its prevention will be discussed and analyzed.

    Ethical Considerations

    In this research, issues related to research ethics including them trustworthiness in citing the texts and references of the article have been considered.

    Findings

    In Iranian law, according to Article 156 of the Constitution, in determining the duties of the judicial system, responding to crime and preventing the occurrence of crimes is considered one of the most important duties of the judiciary. It seems that assigning these duties only to the judiciary is a strategic mistake, and in the way of achieving the goals of the law, non-governmental organizations and public institutions can provide grounds for crime prevention through education and promotion of public culture.

    Conclusion

    NGOs basically have a moral orientation and ethical principles combined with Social interaction govern their organizational culture. Popular institutions along with the judiciary can play a major role in preventing and responding to crime.

    Keywords: Non-Governmental Organisation, Public Institutions, Ethics in Non-Governmental Organizations, Judiciary, Crime Prevention
  • Mohnna Miri Page 40
    Background and Aim

    Education status by various institutions of society is one of the most important factors in relation to the issue of delinquency in children and adolescents. Due to the importance of the family, education in this institution plays an important role in preventing adolescents from committing delinquency or leading them to delinquency. With regard to these issues, the present study has shown that education and training in the family institution in what ways affect the tendency of children and adolescents to delinquency?

    Materials and Methods

    The method of this research is descriptive-analytical. Data collection has also been done by documentary and library method.

    Ethical Considerations

     In this article, the ethical principles of honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    Education in the family institution in various ways such as unhealthy relationships of family members, including parents with each other, normalization of delinquency, tendency to addiction among parents and other family members, strictness and use of physical punishment, suppression of desires and demands of children and adolescents, as well as the lack of strong moral relationships, which is called moral intelligence, affect the tendency of children and adolescents to delinquency.

    Conclusion

    Children in the stage of prevention of delinquency and in the stage of victimization and recovery need to use effective educational methods, which can include the use of specialized counseling, refer to social work units, reporting children's delinquency to specialized authorities and avoiding disclosing their delinquency in order to prevent social stigma, rule the atmosphere of love and respect in the family and not to normalize delinquency such as addiction.

    Keywords: Family, Delinquency, Children, Adolescents, Education, Upbringing