فهرست مطالب

فصلنامه آموزش در علوم انتظامی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 32، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • طاهره نوری صفحات 3-28
    زمینه و هدف

    غنی سازی سازگاری، رویکردی آموزشی مبتنی بر آموزش مهارت ها به منظور ارتقا و بهبود سازگاری زوجین است. این پژوهش با هدف تدوین و اعتبارسنجی الگوی آموزشی غنی سازی سازگاری زندگی زناشویی پلیس صورت گرفته است.

    روش

    پژوهش از حیث ماهیت، کاربردی و از حیث شیوه اجرا، کیفی است. جامعه آماری در بخش اول شامل زوج های مراجعه کننده به مراکز مشاوره ناجا بود که با استفاده از نمونه گیری هدفمند و داوطلبانه انتخاب شدند. با 10 زوج که در آزمون سازگاری زناشویی (DAS) نمره زیاد و 10 زوج که نمره کم کسب کرده بودند، مصاحبه شد. ابزار پژوهش، مصاحبه عمیق بود که تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. بخش دوم شامل 10 نفر از اساتید رشته مشاوره حوزه خانواده و خبرگان روان شناس ناجا بودند که به صورت نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی جهت اعتبارسنجی الگوی آموزشی انتخاب شدند. جهت تعیین روایی و پایایی یافته ها، از درگیری پیوسته، مشاهده مداوم، وارسی توسط شرکت کنندگان و از کمیته راهنما برای ارزیابی و اجرای برنامه مصاحبه استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل یافته ها از روش گرندد تیوری استفاده شد.

    یافته

    تحلیل مصاحبه ها به شناسایی 109کد باز، 4 کد محوری و 1کد انتخابی منتهی شد. مقولات الگوی آموزشی غنی سازی سازگاری زندگی زناشویی پلیس عبارت است از راهبرد سازگاری فردی، راهبرد سازگاری خانواده مبدا، راهبرد سازگاری زوجی، راهبرد سازگاری شغلی بود. ویژگی های رفتاری موثر، استرس های شغلی، شبکه های حمایتی، آموزش مهارت های اساسی، عادات شخصیتی مرتبط با شغل پلیس بود و مقوله «سازگاری و ثبات رابطه زوجی» به عنوان مقوله هسته ای و اصلی در نظر گرفته شد.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان داد که غنی سازی زوجین، سازگاری زناشویی و ثبات رابطه زوجی را به همراه داشت. رابطه زوجی در صورت عدم مراقبت همواره در معرض آسیب است. بنابراین مراقبت هایی لازم است تا بتوان شاهد حفظ و رشد و شکوفایی آن بود.

    کلیدواژگان: الگوی آموزشی، غنی سازی، سازگاری، اعتبارسنجی، زندگی زناشویی پلیس
  • ژیلا مهنام، امیرحسین مهدی زاده*، حسن شعبانی گیل چالان، جمال سلیمی، علیرضا عراقیه صفحات 31-55
    زمینه و هدف

    تفکر انتقادی به عنوان یکی از برترین مهارت های که دانش آموزان برای زندگی در خارج از مدرسه به آن نیاز دارند شناخته می شود. هدف از این پژوهش، تدوین استراتژی های آموزشی برای توسعه تفکر انتقادی در برنامه درسی دوره اول متوسطه در کرمانشاه است.

    روش

    روش انجام این مطالعه به صورت آمیخته اکتشافی و در دو فاز کیفی و کمی انجام شد. در مرحله کیفی پژوهش، از روش زمینه ای به جمع آوری داده ها پرداخته شد. در مرحله کمی، بر مبنای یافته های حاصل از مرحله کیفی، پرسش نامه ای حاوی 80 سوال طراحی شد. جامعه آماری در بخش کیفی شامل12 نفر از خبرگان و متخصصان برنامه ریزی درسی دانشگاه کرمانشاه (دولتی، آزاد، فرهنگیان) که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و در بخش کمی نیز جامعه آماری عبارت بود از دبیران و معلمان شهر کرمانشاه در مقعط اول متوسطه که با روش نمونه گیری در دسترس تعداد 320 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. ابزار مطالعه در بخش کیفی تکنیک مصاحبه نیمه ساختارمند بود و در بخش کمی نیز پرسش نامه محقق ساخته بود. روایی صوریی و محتوایی این ابزار به وسیله 4 نفر از متخصصان مربوطه تایید شد، پایایی ابزار به وسیله یک پری تست روی نمونه 30 نفری 93/0 محاسبه گردید. روش تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی تحلیل محتوا و در بخش کمی نیز روش های آمار توصیفی و استنباطی و تحلیل عاملی تاییدی به کمک نرم افزار SPSS 18 و لیزرل بود.

    یافته ها:

     در بخش کیفی14 کد، 3 ملاک شناسایی شد. در بخش کمی مقدار CMIN/DF محاسبه شده برابر 143/2 همچنین، مقدار RMSEA برابر 026/0 شد. میزان شاخص های (GFI)، (AGFI)، (CFI)، (NNFI)، (TLI)، (IFI) و (RFI) نیز در مدل حاضر بالاتر از 90/0 هستند. داده های این پژوهش با ساختار عاملی این مقیاس، برازش مناسبی دارد.

    نتیجه گیری:

    پرورش مهارت های تفکر انتقادی به عنوان یکی از اهداف اصلی و غایی نظام آموزشی است و جز از طریق استراتژی و برنامه راهبردی برنامه های درسی در تفکر انتقادی امکان پذیر نیست. مهم ترین استراتژی های اثرگذار جهت پرورش مهارت های تفکر نقادانه شامل؛ پرسش و پاسخ، روش مشارکتی، آموزش نحوه و تفکر و اندیشیدن، داستان پردازی، ایفای نقش و راهبردهای فراشناختی بودند.

    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، استراتژی، برنامه درسی دوره اول متوسطه
  • صادق رضایی *، محمد عبدالرحیمی صفحات 59-89
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سبک مدیریت کلاسی تعامل گرایانه بر خودپنداره تحصیلی و سازگاری تحصیلی دانش آموزان انجام شد.

    روش

    این تحقیق ازنظر روش از نوع تحقیقات شبه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون-پس آزمون گروه آزمایش و کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی منطقه 19 شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 2016 نفر بودند. حجم نمونه، 71 نفر تعیین و نمونه گیری با روش هدفمند و در دسترس، انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه خودپنداره تحصیلی یی سین چن (2004) و سازگاری تحصیلی کلارک (1957) گردآوری شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از روش های آمار توصیفی و استنباطی شامل آزمون های تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره استفاده شد. روایی پرسش نامه در پژوهش حاضر، توسط اساتید صاحب نظر، تایید شد و پایایی پرسش نامه نیز بر اساس ضریب آلفای کرونباخ، 74/0 محاسبه شد.

    یافته ها:

    یافته ها نشان داد بعد از اجرای سبک مدیریت تعامل گرایانه، مقدار آماره F برای بررسی تفاوت خودپنداره تحصیلی بین گروه آزمایش و کنترل، برابر با 30/120 بود که از لحاظ آماری در سطح 05/0 (05/0 ≥ P) معنادار است. افزون براین،گروه آزمایش مقدار آماره F برای بررسی تفاوت سازگاری تحصیلی بین گروه آزمایش و کنترل، برابر با 96/17 بود که ازلحاظ آماری در سطح 05/0 (05/0 ≥ P) معنادار است.

    نتیجه گیری:

    با توجه به اینکه مولفه های خودپنداره تحصیلی بعد از اجرای سبک مدیریت تعامل گرایانه، در گروه آزمایش به طور معناداری از گروه کنترل، بیشتر شده است، پس می توان گفت اجرای این سبک می تواند بر افزایش سازگاری تحصیلی و خودپنداره تحصیلی دانش آموزان، موثر باشد و شایسته است سازوکارهای علمی و عملی برای پیاده سازی آن در مدارس کشور، مهیا گردد.

    کلیدواژگان: دانش آموز، خودپنداره تحصیلی، سازگاری تحصیلی، سبک مدیریت تعامل گرایانه
  • علی انتهائی آرانی، فرزانه واصفیان *، محمد حسنی، عباس قلتاش صفحات 91-111
    زمینه و هدف

    ارزشیابی توصیفی (کیفی) ازجمله نوآوری هایی است که در یکی دو دهه گذشته در نظام آموزشی ابتدایی ایران اجرا شده است. این پژوهش باهدف شناخت و فهم تجارب زیسته معلمان دوره ابتدایی درخصوص کارکرد های ارزشیابی توصیفی (کیفی) انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر در چارچوب رویکرد کیفی صورت گرفته است. برای شناسایی کیفیت درک و فهم معلمان از کارکردهای الگوی ارزشیابی توصیفی (کیفی)، با معلمان مجری مصاحبه نیمه عمیق با ابزار مصاحبه نیمه ساختارمند با مشارکت 15 نفر از معلمان ابتدایی آموزش و پرورش شهرستان های کاشان و آران و بیدگل انجام شد. روش نمونه گیری هدف مند بود و داده ها با به کارگیری روش تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه و تحلیل و تفسیر قرار گرفت.

    یافته ها: 

    از مجموع یافته های این پژوهش 24 کد استخراج که بعد از پایش شش کارکرد اصلی آشکارسازی توانایی دانش آموزان و اعطای آزادی عمل بیشتر به آنان، آشکارسازی ضعف و قوت های تدریس معلم، آشکارسازی ضعف ها و قوت های دانش آموزان در حین یاددهی یادگیری، درگیرسازی دانش آموزان با جریان یادگیری، آشکارسازی از نتایج یادگیری دانش آموزان و اصلاح و بهبود یاددهی و یادگیری بدست آمد.

    نتیجه گیری:

     کارکرد اساسی و اصلی ارزشیابی توصیفی (کیفی) شناسایی شده در این تحقیق  ارزشیابی درگیرساز، آشکارساز و اصلاح گر یادگیری است و در عمل پیشنهاد می شود کارکردهای ارزشیابی توصیفی (کیفی) در طراحی کتاب های درسی مورد استفاده و با نقشه یادگیری کتاب های درسی مورد توجه قرار گیرد به گونه ای که ارزشیابی  و جریان یادهی-یادگیری درهم تنیده و آمیخته شوند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی توصیفی (کیفی)، تجارب زیسته، دوره ابتدایی، کارکرد
  • حامد عباسی کسانی*، داریوش مهری، حسن محجوب، عبدالله وثوقی صفحات 119-148
    زمینه و هدف

    در به کارگیری یادگیری ترکیبی عوامل مختلفی تاثیرگذار هستند که عدم توجه به هر یک از آن ها می تواند موجب شکست این نوع از آموزش و یادگیری شود. بنابراین پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر به کارگیری یادگیری ترکیبی در آموزش عالی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک پژوهش کیفی است که به روش فراترکیب انجام شد. جامعه آماری پژوهش را پژوهش ها و مطالعات داخلی (1390 تا 1400) و خارجی (2007 تا 2021) انجام شده در حوزه عوامل موثر بر به کارگیری یادگیری ترکیبی در آموزش عالی تشکیل دادند که با کلیدواژه های مشخص و در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی به جمع آوری آن ها پرداخته شد و جمعا 186 مطالعه استخراج شد. از میان این مطالعات پس از چندین مرحله غربالگری به ترتیب براساس بررسی عنوان، چکیده و محتوای پژوهش، 28 واحد مطالعاتی انتخاب و بررسی شد. جهت تحلیل داده های پژوهش نیز از روش تحلیل محتوا به شیوه مقوله بندی استفاده شد.

    یافته ها:

     با تجزیه و تحلیل داده ها مشخص شد که عوامل موثر در به کارگیری یادگیری ترکیبی در آموزش عالی شامل «یادگیرنده»، «یاددهنده»، «عوامل آموزشی»، «عوامل محیطی»، «عوامل نهادی و سازمانی»، «حمایت و پشتیبانی»، «قوانین و مقررات»، «تعاملات»، و «فناوری» می باشد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت که نظام آموزش عالی برای استفاده همزمان از فرصت های یادگیری الکترونیکی و حضوری می بایست به این عوامل توجه ویژه نماید؛ چرا که به صورت مستقیم بر به کارگیری یادگیری ترکیبی تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، یادگیری ترکیبی، آموزش عالی
  • فروز جلیلی نیا، پروین احمدی * صفحات 151-176
    زمینه و هدف

     پژوهش حاضر، زیبایی‌شناسی و هنر را به عنوان یک رویکرد و چشم‌انداز برای برنامه درسی مسیله‌محور بررسی نموده است تا مولفه‌ها و آموزه‌های آن را به صورت الگو ارایه کند. در اینجا برنامه درسی مسیله‌محور آن نوع برنامه درسی است که بجای تاکید بر محتوا و اهداف از پیش تعیین شده بر مسایل واقعی و هنری تاکید دارد و مسئله را به‌عنوان محور سازماندهی در برنامه درسی مطرح می‌کند.

    روش

     این پژوهش از نوع پژوهش‌های ترکیبی است. بدین منظور ابتدا منابع مکتوب دو رشته مطالعات برنامه درسی و زیبایی‌شناسی که با روش نمونه‌گیری زنجیره‌‌ای بدست آمده بودند مطالعه و سپس دیدگاه صاحب‌نظران دو رشته مذکور که با نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شده بودند بررسی شد. گردآوری داده‌ها و مولفه‌ها در مرحله کیفی به صورت استخراج و کدگذاری از 75 تحقیق صورت گرفته است و در مرحله کمی، از پرسش‌نامه دلفی برای غربال مولفه‌ها استفاده شد. برای تجزیه تحلیل داده‌های کیفی از تحلیل- تفسیر و استنباط و برای داده‌های کمی ازتکنیک دلفی،و برای تعیین و اولویت‌بندی معیارها و مولفه ها نیز از فرایند تحلیل شبکه- دیمتل استفاده شده است.

    یافته‌ ها: 

    یافته‌های پژوهش نشان داد که عوامل موثر در برنامه‌ریزی درسی مسئله محور از زیرمعیارهایی تشکیل شده‌اند که هر یک شامل تعدادی شاخص می‌باشندعنصر هدف: شامل معیارهای طرح مسیله، تفکر در مسیله، تشریح مسیله؛ - عنصر محتوا: شامل ابعاد مسیله، منابع اطلاعاتی، ابزار تشریح مسیله؛ 3- عنصر روش‌های یاددهی و یادگیری: شامل معیارهای الگوسازی در دانش، ابزار همیاری و مساعدت، هدایت‌ گری، زمان کار روی مسیله، بستر کار در مسیله، محرک‌ها عنصر ارزشیابی شامل معیار ارزیابی و نظارت بر عملکردها است که در پایان تحقیق به صورت الگوی مفهومی نشان داده شده است.

    نتیجه‌گیری: 

    در این پژوهش که برای اولین بار درصدد ادغام و همپوشانی برنامه درسی مسیله‌محور با رویکرد زیبایی‌شناسی بود، نشان داد هنر و زیبایی‌شناسی می‌توانند برای برنامه درسی و عناصر آن مولفه‌هایی ارایه نماید که در این پژوهش 168 مولفه دست آمد که همه آنها در بررسی مجدد بر اساس دیدگاه خبرگان برای برنامه درسی مسیله‌محور مناسب تشخیص داده شدند.

    کلیدواژگان: برنامه درسی مساله محور، زیبایی شناسی، رویکرد ترکیبی
|
  • tahere nori* Pages 3-28
    Background and Aim

    Adaptation enrichment is an educational approach based on skills training to promote and improve couples' adjustment. The aim of this study was to develop and validate an educational model for enriching the marital life adjustment of the police.

    Method

    The research was qualitative in nature and practical in terms of implementation, which was done using the grounded theory method. The statistical population in the first part consisted of couples referring to NAJA counseling centers who were selected using purposive and voluntary sampling. 10 couples who scored high on the Marital Adjustment Test (DAS) and 10 couples who scored low were interviewed. The research tool was an in-depth interview that continued until theoretical saturation was reached. The second part consisted of 10 professors of family counseling and NAJA psychologists who were selected by purposive sampling and snowball to validate the educational model. To determine the validity and reliability of the findings, continuous involvement, continuous observation, verification by participants and the steering committee were used to evaluate and implement the interview program. Grounded theory method was used to analyze the findings.

    Results

    The analysis of the interviews led to the identification of 109 open codes, 4 central codes and 1 selected code. The categories of the educational model of enriching the police marital adjustment were individual adjustment strategy, source family adjustment strategy, couple adjustment strategy, and job adjustment strategy. The category of "compatibility and stability of marital relationship" was considered as the core nuclear category.

    Conclusion

    The results showed that enrichment of couples resulted in marital adjustment and stability of marital relationship. A couple's relationship is always vulnerable if left unattended. Therefore, care is needed to witness its preservation, growth and prosperity.

    Keywords: educational model, adaptation, validation, police married life
  • Zhila Mahnam, Amirhossein Medizadeh *, Hassan Shabani Gilchalan, Jamal Salimi, Alireza Araghieh Pages 31-55
    Background and Aims

    Critical thinking is recognized as one of the best skills that students need to live outside of school. The purpose of this study is to develop educational strategies for the development of critical thinking in the curriculum of the first secondary school in Kermanshah.

    Method

    The method of this study was exploratory in two phases: qualitative and quantitative. In the qualitative stage of the research, data collection method was used. In the quantitative stage, a questionnaire containing 80 questions was designed based on the findings of the qualitative stage. The statistical population in the qualitative part includes 12 experts and specialists in curriculum planning of Kermanshah University (government, free, cultural) who were selected by purposive sampling method and in the quantitative part was the statistical population of teachers in Kermanshah in the first year of high school Using available sampling method, 320 people were selected as the sample size. The study tool was a semi-structured interview technique in the qualitative part and a researcher-made questionnaire in the quantitative part. The face and content validity of this tool was confirmed by 4 relevant experts. The reliability of the tool was calculated by a pre-test on a sample of 30 people to be 0.93. The data analysis method in the qualitative part was content analysis and in the quantitative part were descriptive and inferential statistics and confirmatory factor analysis using SPSS 18 and LISREL software.

    Findings

    In the qualitative section of 14 codes, 3 criteria were identified. In the quantitative part, the calculated CMIN / DF value was 2.143. Also, the RMSEA value was 0.026. Indicators (GFI), (AGFI), (CFI), (NNFI), (TLI), (IFI) and (RFI) are also higher than 0.90 in the present model. The data of this study have a good fit with the factor structure of this scale.

    Conclusion

    Therefore, developing critical thinking skills is one of the main and ultimate goals of the educational system and is not possible except through the strategy and strategic plan of curricula in critical thinking. The most important effective strategies for developing critical thinking skills include; Questions and answers were participatory methods, teaching how to think and reason, storytelling, role-playing and metacognitive strategies.

    Keywords: Critical thinking, strategy, junior high school curriculum
  • Sadegh Rezaei *, Mohammad Abdolrahimih Pages 59-89
    Background and Aim

    The aim of this study was to investigate the effect of interactive classroom management style on students' academic self-concept and academic adjustment.

    Method

    This research was performed in terms of quasi-experimental research using pre-test-post-test design of experimental and control groups. The statistical population of the study included all female students in the sixth grade of elementary school in the 19th district of Tehran in the academic year of 1397-98 in 2019. The sample size was 71 people and sampling was done by purposeful and available method. Data were collected using the Yi- Hsin Chen (2004) Academic Self-Concept (2004) and Clark (1957) Academic Adjustment Questionnaire. Descriptive and inferential statistical methods including multivariate and univariate analysis of covariance were used to analyze the data. The validity of the questionnaire in the present study was confirmed by expert professors and the reliability of the questionnaire was calculated based on Cronbach's alpha coefficient of 0.74.

    Results

    The results showed that after implementing the interactive management style, the value of F statistic to examine the difference in academic self-concept between the experimental and control groups was 120.30, which was statistically at the level of 0.05 (0.05 ≥ P) is significant. In addition, the experimental group had a statistical value of F to examine the difference in academic adjustment between the experimental and control groups, equal to 17.96, which is statistically significant at the level of 0.05 (0.05 ≥ P).

    Conclusion

    Considering that the components of academic self-concept after the implementation of interactive management style in the experimental group were significantly higher than the control group, so it can be said that the implementation of this style can increase students' academic adjustment and academic self-concept. , be effective and it is worthwhile to provide scientific and practical mechanisms for its implementation in the country's schools.

    Keywords: student, academic self-concept, academic adjustment, interactive classroom management
  • Ali entehai Arani, Farzaner Vasefian *, Mohammad Hassani, Abbas gholtash Pages 91-111
    Background and Purpose

    Descriptive (qualitative) evaluation is among the innovations which has been carried out in Iran's educational system during the last two decades.The present study aimed at understanding the elementary teachers' living experiences regarding the functions of descriptive (qualitative) evaluation was performed.

    Methodology

    The present study has been carried out under the framework of qualitative approach. To recognize the quality of the teachers' intuition of descriptive (qualitative) evaluation functions , semi-in-deepth interview through Semi- structural interview was done by participating 15 teachers of elementry schools of Aran - Bidgol and Kashan. Sampling method was purposeful and data were analyzed based on qualitative content analysis method. 

    Findings

    Of the total findings of the study, 24 codes were extracted. After observing the codes , 6 basic functions of  "identifying students' abilities and giving more latitude to them , detecting weak points and strong points of teaching , detecting weak points and strong points of students during teaching - learning process , involving students in learning process , detecting the outcomes of the students' learning  and improving teaching - learning process" were obtained. 

    Conclusion

     "Entangling , reformative and learning detecting evaluation was recognized as the basic chief function of descriptive evaluation (qualitative). It is recommended that the functions of descriptive qualitative evaluation are used in designing and the learning plan of the textbooks so that the evaluation and learning - teaching process are integrated in each other.

    Keywords: Descriptive evaluation (qualitative), living experiences, Elementary teachers, Function
  • Hamed Abbasi Kasani *, Darush, Mehri, Hassan Mahjoub, Abdollah, Vosoughi Pages 119-148
    Background and Aim

    There are various factors influencing the use of blended learning, and not paying attention to any of them can lead to the failure of this type of teaching and learning. Therefore, the present study was conducted to identify the factors affecting the application of blended learning in higher education.

    Method

    The present study was a qualitative research that was performed by Metasynthsis method. The statistical population of the study consisted of internal (1390 to 1400) and foreign (2007 to 2021) researches and studies conducted in the field of factors affecting the application of blended learning in higher education which were collected with specific keywords in internal and external databases and a total of 186 studies were extracted.

    Results

    By analyzing the data, it was found that the effective factors in applying blended learning in higher education include "learner", "instructor", "educational factors", "environmental factors", "institutional and organizational factors", "support", "rules and regulations", "interactions", and "technology".

    Conclusion

    According to the research findings, it can be said that the higher education system for the simultaneous use of e-learning and face-to-face learning opportunities should pay special attention to these factors; because it directly affects the application of blended learning

    Keywords: E-learning, Blended Learning, Higher Education
  • Forooz jalili nia, parvin ahmadi * Pages 151-176

    Introduction:

    The present study examines aesthetics and art as an approach and perspective for the problem-oriented curriculum to provide its components and teachings as a model. Here, the problem-oriented curriculum is the type of curriculum that emphasizes real and artistic issues instead of pre-determined content and goals, and presents the issue as the axis of organization in the curriculum.Method:This research is a combination of research. For this purpose, first, the written sources of the two disciplines of curriculum and aesthetics, which were obtained by chain sampling, were studied, and then the views of experts in the two disciplines, which were selected by purposive sampling, were examined. Data collection and components in the qualitative stage were extracted and coded from 75 studies and in the quantitative stage, the Delphi questionnaire was used to screen the components. Analysis-interpretation and inference were used to analyze qualitative data, Delphi technique was used for quantitative data, and Demetel network-analysis process was used to determine and prioritize criteria and components.

    findings

    Findings showed that the effective factors in problem-oriented curriculum planning are composed of sub-criteria, each of which includes a number of indicators. 1- Objective element: including criteria for problem solving, problem thinking, problem description; 2- Content element: including problem dimensions, information sources, problem description tools; 3- The element of teaching and learning

    methods

    including modeling criteria in knowledge, dialogue and assistance tools, guidance, time working on the problem, context of the problem, support and The evaluation element includes the criteria for evaluating and monitoring performance, which is shown as a conceptual model at the end of the research.

    Conclusion

    In this study, which for the first time sought to integrate and overlap the problem-oriented curriculum with the aesthetic approach, the results showed that art and aesthetics can provide components for the curriculum and its elements. In this study, 168 components were obtained, all of which They were deemed appropriate for a problem-oriented curriculum based on expert opinion.

    Keywords: Problem-oriented curriculum, aesthetics, art, problem solving, Mixed approach