فهرست مطالب

فصلنامه مهندسی تصمیم
پیاپی 10 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عزت الله اصغری زاده، مهدی کشاورز غریب*، هادی احمدی صفحات 7-34

    در بازار روزافزون رقابتی و پویا امروزی، دستیابی به تعهد برند یکی از اهداف نهایی هر برندی است. با توجه به اهمیت بیشتر درک اخلاقی برند و مزایای نمادین آن از نگاه مشتریان، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر تجربه برند بر تعهد برند با نقش میانجی اشتیاق متعادل و اشتیاق وسواس گونه به برند و نقش تعدیل گر اخلاق برند ادراک شده مشتریان بیمه دانا می پردازد. پژوهش حاضر، ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش، توصیفی پیمایشی است. نمونه آماری این پژوهش 387 نفر از مشتریان بیمه دانا که بر اساس رابطه کوکران تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی ساده، انتخاب شدند. داده های موردنیاز با استفاده از پرسشنامه های استاندارد جمع آوری شد. پایایی و روایی ابزار پژوهش با استفاده از آزمون های پایایی ترکیبی، آلفای کرونباخ، روایی همگرا و روایی واگرا اندازه گیری شدند، سپس برازش کلی مدل پژوهش سنجیده شد. تحلیل داده ها نشان داد که تجربه برند بر تعهد به برند، اشتیاق متعادل و اشتیاق وسواس گونه به برند تاثیر مثبت و معناداری دارد. از سوی دیگر آزمون واف نشان داد که تقریبا بیش از 19درصد از اثر کل تجربه برند بر تعهد به برند به صورت غیرمستقیم توسط متغیر میانجی اشتیاق متعادل و وسواس گونه به برند تبیین می شود هم چنین یافته های حاصل از آزمون نشان از شدت ضعیف اثر تعدیلی اخلاق برند ادراک شده در رابطه علی بین تجربه برند با اشتیاق معمولی به برند در این پژوهش دارد.

    کلیدواژگان: تجربه برند، تعهد برند، اشتیاق به برند، اخلاق برند ادراک شده
  • غلامحسن شیردل*، محمد شیخ اکبری مهر صفحات 35-71

     بهینه سازی مصرف آب در حال حاضر یکی از مهمترین چالش های دولت ها در بسیاری از مناطق جهان به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک است. یکی از پارامترهای مهم در بخش آبرسانی، شبکه توزیع آب می باشد که طراحی بهینه این شبکه های آبرسانی می تواند تاثیر بسزایی در کاهش هزینه ها و نیز استفاده حداکثری از منابع آب را دربر داشته باشد. به همین منظور در این مقاله، مدل های برنامه ریزی چندگانه برای یکپارچه سازی مصرف آب در شهرهای صنعتی و سیستم های ماکروسکوپیک پیشنهاد شده است. هر دو مدل ریاضی پیشنهادی، مدل های برنامه ریزی غیرخطی توام با اعداد صحیح می باشند که مدل پیشنهادی A با هدف کمینه سازی مصرف آب شیرین در شهرهای صنعتی از طریق بیشینه سازی استفاده مجدد از آب به طور مستقیم و نیز طراحی بهینه شبکه های آبرسانی با کمترین هزینه جهت استفاده مجدد از آب به طور مستقیم است و مدل پیشنهادی B با هدف برنامه ریزی ذخیره سازی و توزیع بهینه آب در یک سیستم ماکروسکوپیک ارایه می شود. در پایان نیز، مثال هایی جهت اثبات مزایای مدل های پیشنهادی آورده شده است که نتایج بدست آمده از نقطه نظرات اقتصادی، ذخیره سازی و پایداری منابع آب، پتانسیل عظیم مدل های پیشنهادی را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: بهینه سازی مصرف آب، مدل های برنامه ریزی ریاضی، بهینه سازی چند دوره ای، آبرسانی یکپارچه، ذخیره سازی و توزیع بهینه آب در شهرهای صنعتی
  • مجیبه دوشابی*، شهلا پاسلار صفحات 73-95

    با توجه به بالا بودن ریسک سرمایه گذاری در فعالیت های اقتصادی نیاز به شناخت فرصت های سرمایه گذاری و اولویت بندی آنها یک امر بسیار مهم است. از طرفی با توجه به محدودیت منابع در ایجاد ظرفیت های جدید تولید محصول (کالاو خدمات)، لازم است گزینه های مناسب از بین فرصت های پیشنهادی انتخاب شوند. بنابراین انتخاب طرح های تولیدی و خدماتی یک تصمیم حیاتی و دینامیک بوده و چالش های خاصی را برای سازمان ها و شرکت ها ایجاد می کند. هدف از این پژوهش، بررسی فعالیت های تولیدی و خدماتی جزیره قشم، بر مبنای کد آیسیک (ISIC) جهت شناسایی اولویت های سرمایه گذاری؛ با مد نظر قرار دادن اصول مربوط به توسعه پایدار است. بر این اساس سعی شده است که با استفاده از رویکرد آماری مدلسازی معادلات ساختاری (SEM) و روش تاپسیس، با توجه به شاخص عای تاثیرگذار بر سرمایه گذاری و توسعه پایدار، فعالیت ها و طرح های تولیدی و خدماتی را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم و نهایتا اولویت های تولیدی و خدماتی جزیره قشم را برای انجام سرمایه گذاری مشخص نماییم. روش تحقیق، کاربردی و جامعه آماری مورد بررسی را مدیران و کارشناسان بخش های تولیدی و خدماتی فعال در جزیره قشم و خبرگان بخش های صنایع و سرمایه گذاری تشکیل می دهند. نتایج نشان می دهد که صنایع تولید طناب، ریسمان، نخ چند لایه و تور، ماهیگیری دریایی، آبزی پروری دریایی، بیمه، فرآوری و نگهداری ماهی، سخت پوست و نرم تنان پنج طرح دارای اولویت مستعد سرمایه گذاری در جزیره قشم می باشند.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، طرح های تولیدی و خدماتی، اصول توسعه پایدار، روش آماری معادلات ساختاری (SEM)، تصمیم گیری چند معیاره
  • منصور عسکری* صفحات 97-118

    امروزه با توجه به لزوم دستیابی به اهداف و چشم اندازی که سازمان ها و کشورها برای خود ترسیم می نمایند و همچنین تغییرات و دگرگونی که در محیط پدید آمده است، بکارگیری سازمانه های اطلاعات جدید در دستیابی به اهداف بلندمدت سازمانی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. هدف از اجراء و پیاده سازی یک سامانه جدید گزارشگری بکارگیری فن آوری های برای بهبود کیفیت اطلاعات در سطح سازمان می باشد. گزارشگری مالی بر مبنای تعهدی و نقدی هر کدام به نوبه خود می توانند نیازهای اطلاعاتی موسسات بخش عمومی را تامین نمایند. هدف اصلی این پژوهش تاثیر مبنای تعهدی بر کیفیت گزارشگری مالی بخش عمومی مطالعه موردی دانشگاه خوارزمی می باشد. جامعه آماری این تحقیق کارشناسان بودجه مستقر در دانشگاه و کارکنان و کارشناسان امور مالی دانشگاه خوارزمی می باشند که تعداد آنها برابر 30 نفر می باشند. چون جامعه آماری کوچک و در دسترس می باشد جامعه برابر نمونه  در نظر گرفته شد. نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه اول نشان می دهد، اجرا و پیاده سازی حسابداری تعهدی به صورت تواما یعنی پاسخگویی سیاسی و شفافیت گزارشگری، پاسخگویی عمومی و شفافیت گزارشگری، پاسخگویی عملیاتی و شفافیت گزارشگری، پاسخگویی حرفه ای و شفافیت گزارشگری و پاسخگویی اجتماعی و شفافیت گزارشگری، پاسخگویی مدیریتی و شفافیت گزارشگری، پاسخگویی مالی و شفافیت گزارشگری، موثر واقع شود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که اجرای سامانه حسابداری تعهدی در نظام حسابداری بخش عمومی ایران می توان موجب افزایش شفافیت گزارشگری و ارتقای مسئولیت پاسخگویی بخش عمومی شود.

    کلیدواژگان: مبنای تعهدی، کیفیت گزارشگری مالی، بخش عمومی و دانشگاه خوارزمی
  • فرزاد پویان فر*، فرزاد محمودی صفحات 119-152

    رمز موفقیت در دنیای حسابرسی، توانایی تطبیق دانش حسابرسان با روند تغییر رویکردهای حسابرسی بوده است. این مقاله با هدف کاربرد روش های تصمیم گیری چندشاخصه ترکیبی در حسابرسی مبتنی بر ریسک در موسسات اعتباری صورت گرفته است. از نظر روش، تحقیق حاضر از نوع اکتشافی می باشد. جامعه آماری پژوهش مدیران و کارشناسان خبره بانکی و دانشگاهی دارای صلاحیت اظهار نظر در خصوص شناسایی، ارزیابی شاخص ها و فرایندهای موثر بر حسابرسی مبتنی بر ریسک  بوده اند. شاخص های کلیدی حسابرسی مبتنی بر ریسک براساس مطالعات اسنادی و میدانی و مصاحبه با 7 مدیر و خبره بانکی انتخاب و با استفاده از روش FUCOM توسط 3 مدیر تعیین وزن شدند. ریسک های بانکی براساس شاخص های کلیدی ریسک و با استفاده از روش EDAS رتبه بندی شدند و فرآیندهای حسابرسی مبتنی بر نوع ریسک و درجه آن پردازش و براساس نظر 14 عضو کمیته حسابرسی، ریسک، تطبیق و مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم موسسه اعتباری با استفاده از روش دلفی فازی غربال شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد 4 شاخص کلیدی حسابرسی مبتنی بر ریسک به ترتیب اهمیت شامل؛ نظر رییس کمیته حسابرسی، میزان ارزش دارایی های در معرض نوع ریسک در گزارشات 5 سال اخیر حسابرس مستقل و بازرس قانونی، نظر کمیته فرعی مدیریت ریسک و میزان ارزش دارایی های در معرض نوع ریسک در گزارشات 5 سال اخیر حسابرس داخلی شناسایی شدند. همچنین یافته ها نشان داد؛ تسهیلات و تعهدات کلان، استقرار چهارچوب حاکمیت شرکتی، ارایه محصولات و خدمات بانکی و مشارکت حقوقی و سرمایه گذاری به ترتیب مهمترین فرایندها برای حسابرسی مبتنی بر ریسک انتخاب شدند. برای روش پیشنهادی مثال تجربی از حسابرسی مبتنی بر ریسک در یک موسسه اعتباری آورده شده است.

    کلیدواژگان: حسابرسی مبتنی بر ریسک، تصمیم گیری چندشاخصه، روش سازگاری کامل (FUCOM)، ارزیابی فاصله هر گزینه از مقدار راه حل میانگین (EDAS)، دلفی فازی (Fuzzy Delphi)
  • مریم جودکی*، حسینعلی حسن پور صفحات 154-184

    بهره وری به عنوان یک فلسفه و یک دیدگاه مبتنی بر استراتژی بهبود، مهمترین هدف سازمان را تشکیل  می دهد که می تواند همچون زنجیری، فعالیت های کلیه آحاد جامعه را در برگیرد. بهبود بهره وری یک تفکر و جهان بینی است مبتنی بر بالا بردن توان آفرینش و قدرت خلق و میزان استعداد تطبیق و تلفیق جامعه و سازمانها با تحولات جهان. فلسفه بهبود بهره وری در سازمانها موجب می شود منابع انسانی بهتر بتواند فکر کنند، بیندیشند، بیافریند، نوآوری کنند و نگرش سیستماتیک پیدا کنند. تفکری که هدف گیری آن به جای حال و گذشته، خلق و ساختن آینده است. هدف این تحقیق ارایه مقیاسی جامع جهت تحلیل و بررسی سنجش زیرساخت های لازم جهت ارتقاء و بهبود بهره وری نیروی انسانی در سازمان ملی استاندارد ایران  است. مطالعه حاضر یک تحقیق کاربردی است که براساس مدل بهره وری نیروی انسانی کاندوس و دبرا صورت گرفته است. این تحقیق از نظر ماهیت و روش یک تحقیق توصیفی-پیمایشی است که برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده شده است. برای بررسی روایی مقیاس از روش روایی محتوا، روایی سازه و روایی همگرا استفاده شده است. برای بررسی پایایی نیز آلفای کرونباخ و پایایی مرکب محاسبه شده است. تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار آماری LISREL و SPSS صورت گرفته است.  داده های آماری نیز از سازمان ملی استاندارد ایران گردآوری شده است.که با استفاده از دیدگاه تخصصی مدیران، اساتید و کارشناسان ،و جامعه آماری مورد نظر ، شاخص های موثر بر بهره وری نیروی انسانی مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج نشان داده است شاخص های  سبک مدیریت، عوامل شغلی، ویژگی سازمانی ،عوامل رفاهی کار و ویژگی های فردی کارکنان مهمترین شاخص های تاثیر گذار بر  بهره وری نیروی انسانی در سازمان می باشد. بعد از تایید پرسشنامه ها و صحت گویه های شناسایی شده ، به بررسی وضعیت هر یک از گویه ها با استفاده از آزمون فریدمن پرداخته شده است  که باتوجه به نتایج حاصل از این آزمون مشخص گردید هریک از شاخص های سنجش بهره وری نیروی انسانی در سازمان ملی استاندارد ایران به نسبت سایر شاخص ها دارای چه اهمیتی هستند .

    کلیدواژگان: بهره وری، بهره وری نیروی انسانی، چرخه مدیریت بهبود بهره وری، سازمان ملی استاندارد ایران
|
  • Ezzat Alah Asghari Zade, Mahdi Keshavarz Gharib*, Hadi Ahmadi Pages 7-34

    In todaychr('39')s increasingly competitive and dynamic market, achieving brand commitment is one of the ultimate goals of any brand. Considering the importance of brand ethics and its symbolic benefits from the customerschr('39') point of view, the present study investigates the effect of brand experience on brand commitment with the mediating role of balanced and obsessive passion for the brand and the moderating role of perceived brand ethics of wise insurance customers. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method. The statistical sample of this study was 387 knowledgeable insurance customers who were selected based on Cochranchr('39')s relationship and selected by simple random sampling. The required data were collected using standard questionnaires. The reliability and validity of the research instrument were measured using combined reliability tests, Cronbachchr('39')s alpha, convergent validity and divergent validity, then the overall fit of the research model was measured. Data analysis showed that brand experience has a positive and significant effect on brand commitment, balanced passion and obsessive brand passion. On the other hand, Waff test showed that approximately 19% of the effect of total brand experience on brand commitment is indirectly explained by the mediating variable of balanced and obsessive passion for the brand. The weak modulatory effect of perceived brand ethics has a causal relationship between brand experience and normal brand enthusiasm in this study.

    Keywords: brand experience, brand commitment, brand enthusiasm, perceived brand ethics
  • Gholam Hassan Shirdel *, Mohammad Sheikh Akbari Mehr Pages 35-71

    Optimizing water use is currently one of the main challenges facing goverments in many parts of the world, especially in arid and semi-arid regions. One of the important parameters in the water sector is the water distribution network, which the optimal design of these water networks can have a significant impact on reducing costs and the maximize use of water resources. For this purpose, in this paper, multiple programming models are proposed to integrate water consumption industrial cities and macroscopic systems. Both proposed mathematical models are mixed integer non-linear programming models. The objective proposed model A is to minimize fresh water consumption in industrial cities by maximizing water reuse directly, and also optimal design water networks to minimum cost for reuse of water directly, and the proposed model B is presented to objective programming the storage and optimal distribution water in a macroscopic system. Finally, examples have been made to demonstrate the benefits of proposed models that the obtained results from the point of view of economics, storage and sustainability of water resources show the huge potential of the proposed models.

    Keywords: Optimize water consumption, Mathematical programming models, Multi-period optimization, Integrated water, Storage andOptimal distribution of water in industrial cities
  • Mojibe Dooshabi*, Shahla Paslar Pages 73-95

    Given the high risk of investing in economic activities, it is important to recognize investment opportunities and prioritize them. On the other hand, due to resource constraints in building new product (product or service) production capacities, it is necessary to select the appropriate options from the offered opportunities. Therefore, selecting product and service plans is a vital and dynamic decision that poses particular challenges for organizations and companies. The purpose of this study is to investigate the production and service activities of Qeshm Island based on ISIC code to identify investment priorities, taking into account the principles of sustainable development. Accordingly, it has been attempted to analyze the Structural Equation Modeling (SEM) approach and TOPSIS method, considering the indices affecting sustainable investment and development, manufacturing and service activities and designs. And finally identify the production and service priorities of Qeshm Island for investment. The research, applied and statistical population of the study consisted of managers and experts of manufacturing and service sectors active in Qeshm Island and industry and investment sector experts. The results show that rope, twine, multilayer yarn and fishing industries, marine fishing, marine aquaculture, insurance, fish processing and shellfishing, crustaceans and molluscs are the five most preferred investment projects in Qeshm Island.

    Keywords: : Investment, Product, Service Plans, Sustainable Development Principles, Structural Equation Statistical Method (SEM), Multi-criteria Decision Making
  • Mansure Askari * Pages 97-118

    Nowadays, taking into account the necessity of achieving the goals and outlook that organizations and countries are designing for themselves, as well as the changes that have been made in the environment, the use of new information organizations to achieve the long-term organizational goals has a special place. Is. The purpose of implementing and implementing a new reporting system is to use technologies to improve the quality of information at the organization level. Accountability and cash reporting, each in turn, can provide the information needs of public sector institutions. The main objective of this research is the effect of accrual basis on the financial reporting quality of the public sector case study of Kharazmi University. The statistical population of this research is the budget experts based in the university and employees and experts of financial affairs of Kharazmi University. Their number is 30. Because the statistical society is small and available, society is considered as an example. The results of the first hypothesis test show that the implementation and implementation of accruals accounting together, namely, political accountability and transparency of reporting, public accountability and transparency of reporting, operational accountability and transparency of reporting, professional accountability and transparency of reporting and social accountability, and Reporting transparency, accountability and reporting transparency, financial accountability and reporting transparency. Therefore, it can be concluded that the implementation of the accrual accounting system in the public sector accounting system of Iran can increase the transparency of reporting and promote accountability of the public sector.

    Keywords: Accrual basis, Financial reporting quality, General section, Kharazmi University
  • Farzad Pouyan Far*, Farzad Mahmoodi Pages 119-152

    The key to success in the world of auditing has been the ability to adapt auditorschr('39') knowledge to the process of changing audit approaches. This article aims to apply the combination of multi-criteria decision-making methods in risk-based auditing (RBA) in credit institutions. In terms of method, the present study is exploratory. The statistical population of the study Managers and banking and academic experts have the authority to comment on the identification, evaluation of indicators and processes affecting RBA. The key indicators of RBA were selected based on documentary and field studies and interviews with 7 managers and banking experts and were weighted by 3 managers using FUCOM method. Banking risks were ranked based on key risk indicators using the EDAS method and audit processes were processed based on the type and degree of risk and based on the opinion of 14 members of the Audit Committee, risk, compliance and anti-money laundering and Combating the Financing of Terrorism of Credit institution was screened using the fuzzy Delphi method. The results of this study show the 4 key indicators of RBA in order of importance, including; The opinion of the Chairman of the Audit Committee, the value of assets exposed to the type of risk in the reports of the independent auditor and statutory auditor for the last 5 years, the opinion of the Subcommittee on Risk Management and the value of assets exposed to the type of risk The findings also show; Major facilities and commitments, establishing a corporate governance framework, providing banking products and services, and legal partnership and investment, respectively, were selected as the most important processes for RBA. For the proposed method, an empirical example of RBA in a credit institution is given.

    Keywords: Risk-Based Audit (RBA), Multi Attribute Decision Making, Full Consistency Method, Evaluation Based on Distance from Average Solution, Fuzzy Delphi
  • Maryam Joodaki *, Hosein Ali Hasanpour Pages 154-184

    Productivity as a philosophy and an outlook based on the strategy of recovery is the main goal of the organization that can embody the activities of all sectors of society as a chain.  Improving the productivity of thinking and worldview is based on enhancing creativity and creativity and the ability to adapt and integrate society and organizations with the developments in the world.  The philosophy of improving productivity in organizations makes human resources better able to think, think, create, innovate, and systematic attitudes.  Thinking that its aim is to create and build the future instead of now and in the past.  The purpose of this research is to provide a comprehensive scale for analyzing and evaluating the infrastructure needed to improve and improve the productivity of human resources in the National Iranian Standard Organization.  The present study is a applied research based on the productivity model of the manpower of Condos and Debra.  This research is based on the nature and method of a descriptive-survey study that has been used to collect data using a questionnaire tool.  Content validity, construct validity and convergent validity have been used to assess the validity of the scale.  Cronbach's alpha and composite reliability have been calculated for reliability testing.  Data analysis was performed using SPSS and LISREL statistical software.   Statistical data were collected from the National Iranian Standards Organization. Using expert opinion of managers, professors and experts, and the statistical population, effective indicators on human resource productivity have been studied.  The results show that the indicators of management style, job factors, organizational characteristics, welfare factors of work and individual characteristics of employees are the most important indicators that affect the productivity of human resources in the organization.  After verification of the questionnaires and verified items, the status of each of the items was studied using Friedman test. According to the results of this test, each of the indicators of human resource productivity assessment in the National Iranian Standard Organization  What is the relative importance of other indicators?

    Keywords: Productivity, Human resource productivity, Productivity improvement management cycle, National Standard Organization of Iran