فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 15 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا پورجعفر*، هادی رضایی راد صفحات 1-12

    مقدمه و هدف پژوهش:

    از جمله سیاست های موثر و حساس توسعه شهری برای بافت های باارزش را می توان طرح های مداخله در بافت های تاریخی- فرهنگی دانست که در ابعاد مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی قابل تحلیل هستند. عدم مداخله ی بهینه در بافت های تاریخی باعث فرسودگی در سکونت، کالبد و عملکرد در بافت تاریخی می شود. از این رو شناسایی صحیح پهنه های بحرانی نیازمند مداخله و اولویت بندی بین پهنه ها و در نهایت تعیین الگوها و روش های مداخله ی صحیح در بافت های تاریخی که از اهداف اصلی پژوهش حاضر است، می تواند موجب تعادل چرخه رشد و توسعه و همچنین باز زنده سازی بافت گردد.

    روش پژوهش:

    روش تحقیق با توجه به ماهیت پژوهش «توصیفی- تحلیلی» است، بدین منظور در مدل سازی منطق بولین در انتخاب شاخص ها و منطق فازی در درجه بندی داده ها به کمک تکنیک Spatial Statistic در نرم افزار GIS مورد استفاده قرار گرفته است.

    یافته ها:

    اصلی ترین و عمده ترین خروجی این فرآیند کاهش تعداد متغیرهای مورد استفاده در مدل و واقعی تر نمودن نتایج آن است. در انجام مدل سازی اشاره شده، جهت دستیابی به پهنه های نیازمند مداخله و اولویت بندی بین این پهنه ها 3 مرحله ی تعیین لایه های مورد سنتز معیارها، الگوی تلفیق لایه های هر معیار و تعیین الگوی منتخب جهت تلفیق نهایی گرفته است.

    نتیجه گیری:

    نتایج پژوهش برای بافت تاریخی شیراز، سه پهنه را به عنوان پهنه های اصلی مداخله و عرصه های بحرانی نشان می دهد. میزان حساسیت و دقت الگوهای مداخله از حاشیه به درون بافت افزایش می یابد در نتیجه پیشنهاد می گردد، مرکز بافت به عنوان عرصه حفاظت مطلق در نظر گرفته شود و انجام کمترین تغییرات و مداخلات در روند برنامه ریزی ملاک قرار گیرد. در همین راستا پیشنهاد می گردد الگوی مداخله در قسمت عمده ای از منطقه که عموما در حاشیه بیرونی محدوده واقع شده است، نوسازی با حفظ روحیه بافت تاریخی باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت بافت های تاریخی- فرهنگی، عرصه های بحرانی، منطق فازی، سیستم اطلاعات مکانی (GIS)، بافت تاریخی شیراز
  • حمیده رشادت جو*، پدرام طلوعی صفحات 13-27

    مقدمه و هدف پژوهش:

    شهر ها از تاریخ پیدایش همواره دست خوش تغییرات متعددی بوده اند که باعث توسعه و حتی نابودی آن ها گردیده و شهر تهران نیز به عنوان پایتخت کشور ایران از این موضوع مستثنی نبوده است. منطقه شش شهرداری تهران، به عنوان یکی از مرکزی ترین مناطق، از ویژگی خاصی در این رابطه برخوردار است. تجمع مراکز اداری، تجاری و دولتی، شمار بالای جمعیت شناور و کانون توجه مناسبات سیاسی سبب منحصر به فرد شدن منطقه شده و لذا شناخت دقیق تر آن بسیار ضروری است. این پژوهش به منظور، بررسی علل تغییر کالبدی در مرکز شهر تهران و راهکارهای تعدیل آن از نظر مدیریت شهری (مورد منطقه شش) انجام پذیرفت.

    روش پژوهش:

    از نظر هدف کاربردی و از نظر روش جمع آوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق ساکنین منطقه شش می باشند؛ که بر اساس روش کرجسی و مورگان و انتخاب نمونه 386 نفری به صورت تصادفی، توزیع پرسشنامه در هجده محله منطقه و استفاده از روش آمار توصیفی - استنباطی و به کارگیری نرم افزار SPSS و آزمون t. انجام گرفته است.

    یافته و نتیجه پژوهش:

    رابطه معناداری بین عوامل اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی و تغییر کالبدی منطقه مشاهده و نتیجه گیری گردید، مدیریت شهری می تواند نقش بسزایی در تغییر کالبدی داشته و در راستای تعدیل مشکلات موجود نیاز به انجام راهکارهای مناسب، از جمله توجه بیشتر به عوامل اجتماعی، موثر دانستن عوامل فرهنگی در اداره شهر، سیاست گذاری های نوین اجرایی در امور اقتصادی و زیست محیطی آشکار می باشد.

    کلیدواژگان: تغییر کالبد، شهر، مدیریت شهری، منطقه شش
  • قدیر صیامی*، نیلوفر هریوندی، تهمینه کنگی صفحات 29-44

    مقدمه و هدف پژوهش:

    مناظر موقت شهری به کاربردهای موقت اراضی و فضاهای بدون استفاده در شهر اطلاق می شود که می توانند به عنوان عرصه و تجلی گاه رخدادهای فرهنگی- اجتماعی شهر و مکان بروز رفتارهای شهروندی مورد استفاده قرار گیرند. فضاهایی که نقشی مهم در افزایش همبستگی های اجتماعی، بهبود و ارتقاء رفتار شهروندان و کیفیت محیط زندگی آنان را بر عهده دارند. منطقه 8 کلان شهر مشهد به واسطه مجاورت بلافصل با محدوده پیرامونی حرم مطهر رضوی و به عنوان مرکزی مهم در برگزاری مناسک، آیین ها و مراسم مذهبی در مناسبت های مختلف و حرکت دسته جات مذهبی به سوی حرم مطهر رضوی و همچنین فضاهای رها شده، فراموش شده و نیز متعدد شهری ظرفیت بالایی در برنامه ریزی برای مکان یابی مناظر موقت شهری دارد. از این رو هدف این مقاله مکان یابی بهینه مناظر موقت شهری در منطقه 8 شهرداری مشهد با استفاده از AHP است که بر اساس چهار شاخص فرهنگی- اجتماعی، کالبدی، عملکردی و دسترسی و 19 زیر معیار انجام شده است.
    روش پژوهش: فرایند انجام این تحقیق در چارچوب شناسایی وضع موجود، تعریف معیارها و زیر معیارهای مناسب و استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی صورت گرفته است. روش جمع آوری اطلاعات در این پژوهش به صورت کتابخانه ای و میدانی (تکمیل پرسشنامه توسط کارشناسان و خبرگان شهری) صورت گرفته است.

    یافته ها:

    در این پژوهش وزن نهایی معیارهای مکان یابی برگرفته از دیدگاه خبرگان و کارشناسان شهری در مکان یابی مناظر موقت به صورت معیار کاربری (550/0)، معیار دسترسی (314/0)، معیار کالبدی (069/0) و معیار اجتماعی- فرهنگی (066/0) محاسبه شد.

    نتیجه گیری:

    یافته های این پژوهش نشان داد حوزه شمالی منطقه مشتمل بر خیابان بهار، خیابان امام خمینی تا میدان امام خمینی در اولویت نخست، محدوده کوهسنگی و پایانه مسافربری در اولویت دوم؛ محدوده نامجو و حاشیه جاده سنتو در اولویت سوم و در نهایت قسمت جنوبی محدوده در اولویت چهارم مکان یابی مناظر موقت شهری قرار دارند.

    کلیدواژگان: منظر موقت، مکان یابی، تحلیل سلسله مراتبی، منطقه 8 شهرداری مشهد
  • سجاد ولی‎پور*، محمدرضا اکبری، کیانوش ذاکر حقیقی صفحات 45-57

    مقدمه و هدف پژوهش:

    با توجه به افزایش روزافزون جمعیت کره ی زمین ضرورت توسعه کشاورزی شهری مطرح می شود. توسعه کشاورزی شهری به عنوان یک مقوله مهم نیازمند اخذ استراتژی های اساسی و منطقی است. بنابراین هدف مطالعه حاضر تدوین استراتژی های توسعه کشاورزی شهری است.

    روش پژوهش:

    پژوهش حاضر از نوع هدف، کاربردی و شیوه گرد آوری داده ها پیمایشی و از لحاظ میزان کنترل، غیرآزمایشی است. جامعه موردمطالعه این تحقیق کارمندان شهرداری شهر دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران بود که تعداد آن ها 129 نفر می باشد. در مرحله اول با کمک روش مصاحبه نیمه ساختار نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدید ها مشخص و در مرحله دوم با تهیه پرسشنامه، جمع آوری داده ها صورت گرفت. سپس با روش SWOT به بررسی نقاط قوت و نقاط ضعف و فرصت ها و تهدیدها پرداخته شد و تدوین استراتژی در راستای توسعه کشاورزی شهری به صورت گرفت.

    یافته ها:

    یافته های تحقیق در دو جدول ارزیابی عوامل درونی و ارزیابی بیرونی و 36 راهبرد استراتژیک است.

    نتیجه گیری:

    نتایج نشان داد سازمان در مقابل تهدیدها و فرصت ها، توانایی واکنش قابل اتکا را ندارد و استراتژهای گذشته توانایی بهره‎برداری مناسب از فرصت ها و مقابله موفق با تهدیدهای محیطی را ندارد. همچنین، ادامه وضع موجود، تضمین کننده آینده روشن برای توسعه کشاورزی شهری نیست. از این رو تغییر در راهبردهای توسعه کشاورزی شهری برای بهبود بهره برداری از فرصت‎ها و اجتناب از تهدیدها ضروری است

    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، کشاورزی شهری، SWOT، شهر دوگنبدان
  • روزبه خلقت دوست*، افسانه زمانی مقدم، سیده تناز شمس آبادی صفحات 59-72

    مقدمه و هدف پژوهش:

    هدف آرمانی این پژوهش ارتقاء سطح امنیت اجتماعی در شهرها به کمک طراحی سازمان فضایی[i] و نفوذپذیری شهر به عنوان یکی از مولفه های اصلی طراحی شهری می باشد. هدف ویژه، تعیین رابطه این مولفه با میزان امنیت اجتماعی است و بدین جهت فرض گردیده است که بین این مولفه با میزان امنیت اجتماعی رابطه وجود دارد.

    روش پژوهش:

    جامعه آماری، شهر کرج می باشد و حجم جامعه آماری 1732275 نفر می باشد. روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای می باشد که با استفاده از روش تصادفی طبقه ای نمونه گیری شده است. با توجه به جدول کرجسی- مورگان، حجم نمونه 384=n می باشد. نهایتا با استفاده از روش های مطالعه کتابخانه ای و میدانی به جمع آوری داده ها پرداخته شده و داده ها با استفاده از نرم افزار تحلیل آماری SPSS مورد تجزیه و تحلیل و روابط بین آن ها مورد سنجش قرار گرفته است.

    یافته ها:

    نتایج پژوهش نشان می دهد که میان  شاخص های سازمان فضایی و نفوذپذیری شهر با میزان امنیت اجتماعی رابطه ای قوی وجود دارد. علاوه بر این، بهبود شاخص های سازمان فضایی و نفوذپذیری شهری، منجر به کاهش میزان جرایم رخ داده و در نتیجه افزایش میزان امنیت اجتماعی شده است.

    نتیجه گیری:

    با توجه به تایید فرضیه های، به نظر می رسد که می توان با بهبود و طراحی مجدد شاخص های سازمان فضایی و نفوذپذیری شهری، بسترهای وقوع جرم در جامعه را کاهش داده و در نتیجه میزان امنیت اجتماعی را افزایش داد.

    کلیدواژگان: : سازمان فضایی و نفوذپذیری، شهر، امنیت اجتماعی، مدل CPTED
  • بهار منوچهری*، اسماعیل شیعه صفحات 73-84

    مقدمه و هدف پژوهش:

    برنامه ریزی منطقه ای یکی از مباحث مهم و از ضروریات توسعه مناطق است که در دهه های اخیر از سوی پژوهشگران مورد توجه قرار گرفته است. یکی از روش های مختلف درجه بندی مناطق از نظر توسعه یافتگی به کارگیری شاخص های اجتماعی و اقتصادی و استفاده در مدل تاپسیس می باشد.
    در این مقاله با بهره گیری از روش فوق به مطالعه و ارزیابی میزان توسعه یافتگی اجتماعی-اقتصادی شهرستان های استان خراسان شمالی پرداخته می شود و با تعیین درجات توسعه هر یک از شهرستان ها، تشخیص جهت و نوع توسعه نیز امکان پذیر می شود. نتایج این تحقیق می تواند برای تصمیم سازی مسیولان موثر واقع شده و در نهایت، توسعه عدالت اجتماعی را محقق سازد.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش جهت تبیین وضع موجود و استدلال و تجزیه و تحلیل مفاهیم مورد استفاده، مبتنی بر رویکرد توصیفی-تحلیلی است که در یک کلیت منطقی در قالب فرآیند علمی پژوهش صورت می پذیرد. به منظور تعیین درجه توسعه یافتگی شهرستان های استان مورد مطالعه، با توجه به اهمیت شاخص ها، ابتدا شاخص های اجتماعی و اقتصادی مرتبط با موضوع پژوهش بر اساس اطلاعات استخراج شده از سالنامه آماری 1390 جمع آوری شده، آن گاه با بهره گیری از مدل تاپسیس رتبه شهرستان ها تعیین گردیده و سپس نتایج، مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها:

    نتایج یافته های پژوهش حاکی از آن است که در سال 1392 شهرستان بجنورد دارای رتبه نخست به لحاظ میزان توسعه یافتگی است. این شهرستان به دلیل مرکزیت اداری-سیاسی به عنوان قطب رشد منطقه، امکانات، خدمات و نیروی انسانی متخصص را از نواحی پیرامونی استان به سمت خود جذب کرده و به این ترتیب برتری آن بر ساختار فضایی استان حفظ شده است. همچنین شهرستان مانه و سملقان رتبه هفت را در بین هفت شهرستان کسب کرده است که بیانگر وجود تفاوت و شدت نابرابری در میزان بهره مندی از مواهب توسعه است.

    نتیجه گیری:

    در این مطالعه به این نتیجه رسیده شد که رویکرد حاکم بر ساختار فضایی استان خراسان شمالی، الگوی توسعه مرکز-پیرامون است. حجم بیشتر سرمایه گذاری های زیربنایی و صنعتی را شهر بجنورد به عنوان مرکز استان از آن خود نموده است و مقدار اندکی از آن نصیب شهرستان های پیرامونی و مرزی استان می شود؛ بنابراین توجه به برنامه ریزی فضایی به منظور نیل به توسعه و پیشرفت متعادل منطقه ای، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: : سطح بندی، توسعه یافتگی اجتماعی-اقتصادی، ساختار فضایی، مدل تاپسیس
  • مهدیه اودرخانی*، سید رضا صالحی امیری، مهدی پورقاسم میانجی صفحات 85-97

    مقدمه و هدف پژوهش:

    در این مقاله به نقش شهرداری در ارتقا اخلاق شهروندی پرداخته شده است. مهم ترین مسیله ای که مورد پیگیری قرار می گیرد این است که برنامه های شهرداری (آموزشی، خدماتی، تبلیغات و اطلاع رسانی و شیوه های مدیریتی) و اجرای آن در مناطق مختلف و سرای محلات تهران تا چه اندازه در ارتقای سطح اخلاق شهروندان تاثیرگذار است؟ و ابزارهای ارتقا اخلاق شهروندی از دیدگاه مردم چیست؟در راستای این اهداف و سوالات به شناسایی مفهوم اخلاق شهروندی در ایران و جهان و بررسی مبانی نظری پژوهش اقدام نموده و نظرات و ایده های اندیشمندان دوره های مختلف تاریخی و مکاتب مختلف بیان شده است.

    روش پژوهش:

    به منظور اجرای پژوهش چهار فرضیه با استفاده از روش میدانی و تکنیک پرسشنامه با حجم 45 سوال در نمونه ای به تعداد 384 نفر از شهروندان شهر تهران در شهرداری منطقه 17 نمونه گیری در نظر گرفته شده است.

    یافته ها:

    بیش از نیمی از جامعه مورد مطالعه (شهروندان منطقه 17) رضایت خود را از برنامه های شهرداری ابراز نمودند میزان رضایت از برنامه های آموزشی شهرداری 66.5 درصد می باشد که بالاترین رضایت را در بین دیگر برنامه ها دارد شیوه های خدماتی 63.3 درصد، شیوه های تبلیغاتی و اطلاع رسانی با 56.4 و شیوه های مدیریتی 59.9 درصد میزان رضایت شهروندان را به میزان زیاد در برداشته است. در مورد شاخص های اخلاق شهروندی، شاخص همزیستی در محله زمزم بیش ترین میانگین را دارد اما در محله جلیلی، وصفنارد و باغ خزانه زیر میانگین است. شاخص مقررات شهری در ابوذر غربی، جلیلی و باغ خزانه زیر نمره میانگین قرار دارد اما در زمزم بالاترین نمره را آورده است، شاخص مسیولیت پذیری در جلیلی کمترین نمره و در زمزم بیش ترین نمره را آورده است، امانت داری در زمزم و سجاد بالاترین نمره و در جلیلی و باغ خزانه کمتر از میانگین نمره آورده است و درنهایت نوع دوستی در زمزم بیش ترین نمره و در محله جلیلی کمترین نمره و زیر نمره میانگین نمره آورده است.

    نتیجه گیری:

    شیوه های برنامه های شهرداری موجب ارتقای اثربخشی و کارایی شهرداری و ارتقای اخلاق شهروندی می شود. مردان در مقابل زنان منطقه 17 تاثیر برنامه های آموزشی، تبلیغاتی و مدیریتی را بیشتر دانسته اند و در مقابل زنان تاثیر شیوه های خدماتی را موثرتر از مردان ارزیابی کردند. در نهایت با پیشنهاد ارایه سند جامع ارتقا اخلاق شهروندی و با توجه به تنوع نظریات و تیوری های ارایه شده در قالب القا اخلاق شهروندی نیازمند یک برنامه جامع با تعیین یک سازمان متولی جهت اجرای سند پیشنهادی می باشد

    کلیدواژگان: برنامه های شهرداری، اخلاق شهروندی، شهرداری، سازمان ها و نهادهای فرهنگی
  • رمضان جهانیان*، مهرنوش حمدی صفحات 99-108

    مقدمه و هدف پژوهش:

    آموزش شهروندی عبارت است از رشد و پرورش دادن ظرفیت های افراد و گروه ها برای مشارکت در تصمیم گیری و عمل آگاهانه و مسیولانه در زندگی اجتماعی و سیاسی و اقتصادی و فرهنگی است. این پژوهش با هدف مطالعه نقش آموزش شهروندی بر میزان پذیرش اجتماعی مدیران فرهنگی در سازمان های آموزشی اجرا گردید.

    روش پژوهش:

    روش پژوهش حاضر پس رویدادی از نوع توصیفی است. جامعه آماری کلیه مدیران فرهنگی در واحدهای آموزشی شهر کرج به تعداد 2498 نفر و نمونه آماری تعداد 331 که با روش تصادفی سیستماتیک با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه مورگان انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات یکی، پرسشنامه محقق ساخته آموزش شهروندی و دیگری آزمون پذیرش اجتماعی کراون و مارلو بود.

    یافته ها:

    یافته های پژوهش نشان داد بین آموزش شهروندی در ابعاد، دانایی محوری، مسیولیت پذیری، وطن دوستی، قانون مداری، مشارکت، انتقادگری و انتقادپذیری و میزان پذیرش اجتماعی مدیران فرهنگی در سازمان های آموزشی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری:

    به منظور انطباق رفتار مدیران فرهنگی با انتظارات جامعه و افزایش میزان پذیرش اجتماعی آنان اجرای دوره های آموزش شهروندی در ابعاد دانایی محوری، مسیولیت پذیری، وطن دوستی، قانون مداری، مشارکت، انتقادگری و انتقادپذیری، توصیه می گردد

    کلیدواژگان: آموزش شهروندی، پذیرش اجتماعی، مدیران فرهنگی
|
  • M.R Poorjafar *, H Rezaei Rad Pages 1-12

    Introduction and aim:

    Optimization of non-intervention in the historical contexts of aging in the home, and the body is in a historical context. Although the intervention than in the previous periods have been associated with peace and harmony, but the rate of degradation of the urban tissue is much greater than the predicted protective capacities. Therefore, the correct identification and prioritization of intervention zones between areas of critical need and the appropriate intervention methods to determine patterns and historical fabrics of the equilibrium cycle development and rehabilitation of the tissue.

    Method

    Methodology of research is descriptive- analytical, Boolean logic and fuzzy logic grading criteria in the selection of techniques Spatial Statistic Data in GIS software has been used

    Findings

    The original and main output of this process is to reduce the number of variables used in the model and realistic results. Results for Shiraz historical fabric, three main intervention areas as zones shows that the spatial interference reveals priorities.

    Conclusions

    The output of the model's central weave pattern for absolute protection, the outer margin of the protecting spirit of the historical context of the modernization paradigm, protection pattern transits active in the historical pattern of tissue destruction and renewal and regeneration zones have been proposed.

    Keywords: Interventions in fabric, Protection, Fuzzy Logic, Geographic Information System (GIS), Shiraz historical fabric
  • H Reshadatjoo *, P Toloei Pages 13-27

    Preface and aim of investigation:

    several changes have always been a city of history, and their destruction has led to the development of Tehran, capital of Iran, as it has not been exempted.Six Regional Municipality of Tehran, recognized as one of the most central areas of special importance in this connection is.Accumulation administrative centers, business and government, the number of floating population and the focus of political ties to the region's unique.Therefore, it is essential to know more. This study was conducted to investigate the cause’s physical changes in central Tehran and strategies for the mitigation of urban management (of the six) were performed.

    Metodology:

    The purpose of the study and application of methods for data collection is descriptive.
    Statics society:six area residents are based on a survey of farmers and Morgan

    method

    Metod:a sample of 386 individuals were randomly selected eighteen local and regional scale in the distribution of population and community and descriptive statistics - understanding and applying SPSS software and t-test

    Findings

    significant relationship between these factors and changes in body area and conclusions urban management has a significant role in the body in order to perform appropriate adjustment problems, including greater attention to social factors, cultural factors effective in the management of knowledge and knowing the cultural factors effective in the management and implementation of the new policy on economic and environmental issues is manifest.

    Keywords: Physical changes, City, Urban Management, region Six
  • Gh Siami *, N Harivandi, T Kangi Pages 29-44

    Introduction and aim:

    The ‘Temporary urban landscapes’, is ascribed to temporary usage of lands and useless spaces in the city which can be used as arena of cultural-social events and also as the occasion of emerging citizen’s behavior. These spaces that can play important role in enhancing the social correlations, improving the citizen’s behavior and the quality of their living environment. The 8th region of metropolis Mashhad, because of its neighborhood with Razavi Holy Shrine and being important center for holding rites, ethics and rituals at different situations and the move of religious groups(carnival) towards Holy Shrine and also numerous abandoned places have a big potential in planning for locating temporary urban landscapes. Hence this paper’s aim is locating temporary urban landscapes appropriately in 8th region of Mashhad by using AHP, which is based on four standards including, social-cultural, skeletal, performance and availability and 19 substandard.

    Method

    The process of completing this study is done by identifying current situation, defining standards and substandard and using Analytical Hierarchy Process. The data in this research have been collected through using libraries and fieldwork (completing questionnaire by specialists and city experts).

    Findings

    In this research final weight of locating’s standards, is retrieved from the specialists and city expert’s view point. They are obtained as performance standard (0/550), availability standards (0/314), skeletal standards (0/069) and social-cultural standards (0/066).

    Conclusions

    The result showed that north region, include Bahar ST and from Imam Khomeini ST to Imam Khomeini SQ is in the first priority, Kouhsangi and Passenger Terminals is the second priority, Namjou ST and Sento Rd is in the third and finally the south part of region is in the last priority for locating temporary urban landscapes.

    Keywords: temporary landscapes, Locating, Analytical hierarchy process, 8th district municipality of Mashhad
  • S Valipoor *, M.R Akbari, K Zakerhaghighi Pages 45-57

    Introduction and purpose:

    Urban agriculture development is important due to the increasing population people in the Earth. Urban agriculture development as an important issue need to planning. So, the purpose of this study is to formulate development strategies for urban agriculture.

    Method

    The goal of this research is the applicability and method of data collection is survey and control of the experiment. The Study populations are municipality staff in Dogonbadan City of GACHSARAN that is 129 people. The city's geographical position 50 ° 20 'east longitude and 30 degrees 20 minutes north latitude, the average altitude is 709 meters above sea level.The method of data collection was done in two stages, the first stage semi-structured interview method use for identified strengths, weaknesses, opportunities and threats and second stage questionnaire were survey. The sample size was determined 97 by Morgan Table. Then, SWOT method use to analyze strengths and weaknesses and the opportunities and threats.

    Result

    The result of this research showed in two table of   internal and external factors and 36 strategies were presented that can help urban agriculture development.

    Conclusion

    The results showed that the organization cannot responded to opportunities and threats, previous strategies is inappropriate for urban agriculture development. Then, Change in Strategy is necessary.

    Keywords: Strategic planning, Urban Agriculture, SWOT, Dogonbadan city
  • R Khelghatdoost *, A Zamanimoghadam, T Shamsabadi Pages 59-72

    Introduction and purpose of research:

    This research was performed with the total purpose of improving social safety in cities by using the design of the urban spatial structure and permeability which is one of the main components of urban designing. Specific goal of this research was determining the relationship between the "urban spatial structure and permeability" and the rate of the social safety. For this purpose, it is hypothesized that there is a relationship between this component and the rate of social safety.

    Method of research:

    Statistical population of this research are the residences of ten municipality regions of Karaj and the population size is 1732275 on the basis of the population and housing census which was held by Iran Statistics Center in 2006. The sampling method was stratified random sampling and the minimum size of the sample was 384 samples on the basis of the Krejcie-Morgan table. Eventually, data was collected by using library and field study methods, and was processed and analyzed by using SPSS statistical analysis software and the relationships between these data were tested.

    Findings

    The results of the research show that there is a strong relationship between the indictors of “urban spatial structure and permeability” and social safety. Furthermore, improvement of the indictors of “urban spatial structure and permeability” results in the decrease of the fields of criminal actions in the society and consequently, increase of the rate social safety.

    Conclusion

    Because the hypotheses of the research were verified, it seems that we can decrease the fields of criminal actions in the society and increase the rate of social safety by improving and re-designing the indictors of “urban spatial structure and permeability”.

    Keywords: Spatial structure, permeability, urban, Social safety, CPTED model
  • B Manochehri *, E Shieh Pages 73-84

    Introduction and goal:

    Regional planning is one of the important issues and essential for the development of regions which has been considered by the researchers in recent decades. One of the  methods for grading the areas for development is using social and economical indicators and applying in TOPSIS model.
    In this paper, with the use of the TOPSIS model to study and evaluation of the socio-economic development of North Khorasan’s provinces town,and through determining the levels of development of each town, the diagnosis of direction and type of development will be possible . The results of this research can be effective for  the authorities’ decision-making, and finally, fulfill the social justice.
     

    Methodology

    Researchmethods to explain the situation,reasoning and analysis using concepts is based on descriptive - analytical approach that is done in a logical whole and scientific process. in order to determine the development degree of the towns of province, according to the importance of indicators, at first ,the socio-economic indicators that is relevant to subject of research, based on data extracted from the Statistical Yearbook 1390,was collected and then with TOPSIS model ,the grade of towns were determined and the results were analyzed.

    Findings

    The result of research findings indicate that in 1392, BOJNURD ranked the first in terms of development. This town because of the administerial-political center, as the Growth Pole, attract the facilities, services and skilled manpower from the areas surrounding and thus the superiorities in the spatial structure has been preserved.also Maneh and Samalqan ranked seventh among the seven towns that demonstrate the intensity of inequality and difference in the enjoyment of the blessings of development.

    Conclusion

    This study concluded that the approach of the spatial structure of the north Khorasan province, is Centre-Periphery development pattern. Bojnoord has the greater volume in infrastructure and industrial investments as the center of province and slightly away from the frontier and border towns of province. Thus, pay attention to spatial planning for achieving balanced regional development is inevitable.

    Keywords: Grading, socio-economic development, Spatial structure, topsis model
  • M Odarkhani *, R Salehiamiri, M Poorghasem Pages 85-97

    Introduction and research purpose:

    the present research was drawn up in five chapters under title of “role of municipality in the promotion of citizenship morality”.
    The most important issues which should be followed is this question: the municipality plans including (training, services, advertising, information and management methods) and its execution in the various regions and Tehran districts to what extent are effective in promotion of the level of the citizens morality? The factor of citizenship morality is given from the various items including (civil laws, tradition and religious factors).  
    For achieving these purposes and questions we fulfilled to identify the meaning of the citizenship morality in Iran and in the world and study of the theoretical principles research and we expressed ideas and the points of view of the scientists of the Different historical periods and the different doctrines. 

    Method

    In order to execution of the research it has considered four hypotheses by using of field methods and questionnaire technique with 45 questions which is distributed among 384 persons in Tehran in municipality of District 17.

    Results

    More than half of the people, who were studied on them, mentioned their satisfaction from municipality plans. The range of satisfaction from municipality educational planning is 66.5% which has the most range of satisfaction among the others planning; service methods 66.3% ; advertising methods and information 56.4%; management methods 59.9%.
     

    Conclusion

    These municipality planning promote the functions and effectiveness of the municipality and citizenship morality. In municipality of District 17, in men’s opinion the educational, advertising and management planning is more effective in compare with women’s opinion and in contrast, in women’s opinion the service methods is more effective in compare with men’s opinion. 
    Finally with the proposition of presentation of comprehensive prove for promotion of citizen morality and according to the various opinions and presented theories in the form of induction of citizenship morality a comprehensive plan shall be required.

    Keywords: municipality plans, citizenship morality, Municipality, cultural organizations
  • R Jahaniyan *, M Hamdi Pages 99-108

    Introduction and Objective:

    Citizenship education is the development of the capacity of individuals and groups to contribute to informed and responsible decision making and action in the social, political, economic and cultural life. This study aims to study the role of citizenship education on the social acceptance of cultural managers received training organization.

    Methods

    This descriptive of the events. The population of the city of Karaj all cultural managers in training units and the number of 2498 people isolated through systematic random sample of 331 of the sample volume, was elected as the table to determine. Collected via an information, education, citizenship, and another questionnaire and Marlow Crowne Social acceptance testing was.

    Results

    Results showed inter aspects of citizenship education, central intelligence, responsibility, patriotism, rule of law, participation, openness and acceptance of criticism, social criticism, cultural organizations, educational administrators Vmnadar there is a positive relationship.

    Keywords: citizenship education, social acceptance, cultural managers