فهرست مطالب

نامه الهیات
سال سیزدهم شماره 53 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید علی ربانی موسویان* صفحات 1-18

    یکی از منابع تقنینی، شرع است. اما این واژه در متون قانونی همواره در هاله ای از ابهام بوده و به طور دقیق  مشخص نیست که مقصود از شرع و حیطه آن کدام است. آیا محدود به کتاب خدا یا اعم از کتاب و سنت نبوی یا اعم از کتاب و سنت معصوم (ع) و یا اعم از کتاب خدا و سنت معصومین (ع) و کتب فقهی است ؟ این تحقیق، با جستجو در ادله کتاب و سنت و کلمات فقهای عظام به این نتیجه می رسد که در صدق شارع در وهله نخست بر خدای متعال تردیدی نیست و سپس در صدق آن بر نبی مکرم اسلام (ص) نیز اختلاف قابل توجهی میان فریقین نمی باشد و در صدق این واژه بر اوصیاء معصومین نیز بر اساس فقه امامیه که قوانین موضوعه کشور ایران بر آن استوار است، اشکالی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: منبع شرع، شارع، حق تشریع، ولایت بر احکام
  • محسن حاکمی*، فاطمه حامی کارگر، الهام شیردل صفحات 19-34

    بحث هستی شناسی تناکح/ ازدواج بعنوان یکی از مبانی معرفتی مهم در تشکیل خانواده در مکتب عرفای اسلامی و با توجه به زوجیت در اسماء و در نهایت در عالم انسانی مورد بحث واقع شده است. تناکح در نظام عرفانی به گونه ای تصویر می شود که نحوه خلق کثیر از واحد را تبیین می کند. این تناکح مستلزم فاعلیت و منفعلیت است که در تمام هستی جریان و سریان دارد؛ از ذات الهی گرفته تا جهان ماده. آنچه که سبب این تناکح در تمام هستی می شود، حب و عشق است. حب الهی علت آفرینش اسماء است و فاعل و قابل بودن در امر الهی و نظام طبیعی علت آفرینش، و پذیرش امر الهی، از طرف عالم طبیعت است. در عرفان اسلامی ازدواج زمینه ای مناسب برای خودسازی و خدمت به خانواده و تعالی فردی و معنوی محسوب می شود زیرا عارفان، عشق زمینی را مسیری لازم برای رسیدن به عشق الهی می دانند. در این پژوهش ابتدا به تنکاح اسماء و صفات الهی پرداخته شده است و سپس، از منظر عرفان اسلامی؛ امتداد آن در عالم انسانی، و بین زن و مرد در مسیله زناشویی؛ تحلیل شده است. باتوجه به اینکه یکی از چالش های زندگی مدرن، نگاه مکانیکی به مقوله زوجیت و زناشویی است، با تبیین مبانی عرفان اسلامی می توان زناشویی را که عنصر شهوت در آن دخالت دارد، یک رابطه پر معنا  و مقدس، با لحاظ کردن احساسات و عواطف دانست که فی نفسه اصالت دارد و موجبات صیقل روح و سلامت جسمانی و ارتقاء روحانی می گردد.

    کلیدواژگان: تناکح اسمایی، ازدواج، عرفان اسلامی، زناشویی، عشق، ازدواج عنصری
  • مریم رضایی*، غلامحسین تاجری نسب صفحات 35-55

    رشد روزافزون دین اسلام در طول تاریخ، موجب تلاش های گوناگون دشمنان اسلام  برای نابود کردن آن شده و یکی از راهکارهای آن در طول تاریخ جنگ نرم بوده و انکار مهدویت نیز از مولفه های اصلی آن است. دشمنان در این مسیر قدم های بسیاری برداشته و سعی نموده اند از راه های مختلف به مسیله مهدویت ضربه وارد کنند که یکی از آن راه ها، انکار مهدویت است. در این مقاله، ضمن تعریف و تبیین جنگ نرم به معرفی انکار مهدویت به عنوان یکی از مولفه های اصلی جنگ نرم پرداخته شده و شبهات منکرین مهدویت بیان گردیده و برپایه ضوابط عقلی و توصیفی تحلیل شده است؛ با این هدف که با این معرفت افزایی گامی در جهت تقویت معارف شیعی برداشته شود و یکی از ابزارهایی را که برای ضربه زدن به مهدویت و در نهایت اسلام  مورد استفاده قرار گرفته را تبدیل به قدرت نرم نموده و در جهت منافع اسلام از آن بهره برده و اهداف استعماری دشمنان اسلام تبیین و معرفی گردد.

    کلیدواژگان: مهدویت، جنگ نرم، انکار مهدویت، شبهات مهدویت
  • محسن زارعی جلیانی، محمدمهدی رضوانی حقیقی شیرازی، احمد جعفری* صفحات 56-74

    ابوعلی فارسی از بزرگان و ادیبان معروف و مشهور قرن چهارم هجری و از مشاهیر دانشمندان متقدم و امام النحویون زمانه خویش است. او صاحب تالیفات ارزشمند و گرانبهایی در تفسیر و نحو است که مورد استناد مفسران قرار گرفته است. یافته ها حاکی از وجود یک کتاب تفسیری از ابوعلی فارسی است که مفقود گردیده ولی آثار و آراء تفسیری وی را می توان از دیگر تالیفاتش و همچنین از جوامع تفسیری قرن پنجم به بعد، بازیابی نمود. همچنین یافته ها نشان می دهد نامی از ابو علی فارسی در تاریخ تفسیر وجود ندارد. لذا این نوشتار تحلیلی کتابخانه ای با پژوهش در آثار و تالیفات ابوعلی و آراء تفسیری وی در آثار دیگر مفسران، رهیافتی به منهج تفسیری آن بزرگ دانشمند یافته است. اهمیت این پژوهش، احیای میراث تفسیری گذشتگان بالاخص متقدمین است. چون اساسا ضرورت دارد برای تکمیل چیستی و کارکرد تفسیر در سده های متقدم هجری به همه عناصر دست یافت.

    کلیدواژگان: ابوعلی فارسی، روش شناسی، تفسیر، تاریخ تفسیر، نحو
  • خدیجه احمدی بیغش* صفحات 75-87

    در علم اصول، علم به دو دسته تفصیل و اجمال تقسیم می شود. این دو علم در بیان و کشف احکام شرعی کمک شایانی به مجتهد و فقیه می کند. علم تفصیلی، به معنای مشخص بودن اصل تکلیف است، اما علم اجمالی به معنای علم به جامع همراه با شک در جایگاه استقرار آن است. پس در این که این علم به میزان جامع تکلیف آوری آن مشخص است، اتفاق نظر وجود دارد اما تکلیف آور بودن علم اجمالی نسبت به بیشتر از جامع مورد اختلاف است. حال سوال این است که وجوب موافقت قطعیه یا حرمت مخالفت قطعیه درعلم اجمالی، از دیدگاه آخوند خراسانی و امام خمینی چه تاثیراتی در تعیین فعلیت احکام دارد. بررسی توصیفی تحلیلی این مسیله، نشان می دهد آخوند خراسانی(ره) در علم اجمالی، فعلیت من جمیع الجهات باشد، پس مخالفت قطعیه اش حرام، و موافقت قطعیه اش واجب است. ولی اگر علم اجمالی فعلیت لامن جمیع الجهات داشت، علم اجمالی در هر دو مقام شامل تکلیف آوری می شود. امام خمینی(ره)برخلاف مرحوم آخوند(ره) معتقد است با موجود شدن علم اجمالی در وجوب موافقت قطعیه، مخالفت قطعیه حرام بوده و موافقت احتمالی کفایت می کند. یعنی نیازی به ترک همه اطراف موضوع نیست. این امر موجب می شود در صورت تزاحم با مفسده قویتر، جواز عمل قبیح نباشد.

    کلیدواژگان: علم اجمالی، وجوب موافقت قعطیه، حرمت مخالفت قطعیه، آخوند خراسانی(ره)، امام خمینی(ره)
  • فاطمه منصوری مطلق، طیبه اکبری راد*، مریم حاجی عبدالباقی صفحات 88-100

    رکوع یکی از مهم ترین ارکان نمازاست که بالاترین عبادت در دین اسلام بشمار می رود تاجاییکه در قرآن کریم بارها به اهمیت آن تاکید و به انجام آن توصیه شده است. بدین سبب که یاد خدا را به قلب انسان وارد نموده و او را به هدف نهایی بندگی یعنی قرب الهی نزدیک می گرداند. رکوع، تعظیم در برابر عظمت الهی و اعتراف به وحدانیت خداوند است. می توان خضوع و خشوع را از مهم ترین نتایج و آثارآن دانست که خود برطرف کننده تکبر در اعمال عبادی می باشد. در کاوش پیش رو که در حیطه قرآن و حدیث صورت گرفته است، آثار رکوع به صورت توصیفی-تحلیلی اعم از فواید اخلاقی، معنوی و اخروی بررسی گردیده و موارد زیر یافت شده است؛ ازجمله: رکوع موجب طاعت، دوری از گناه و فریاد ابلیس، مزین شدن به نور بهاء الهی، ساکن شدن در سایه عظمتش و ملبس شدن به لباس برگزیدگان، تعجب فرشتگان از اعطای نور و هبه الهی و مباهات به فرد راکع، اظهار ادب و دوری از تکبر، پاک شدن دل از حسد، زمینه درک ولایت به واسطه عشق و محبت ایمه، نیل به رستگاری و قرب، آسودگی از وحشت قبر و حرمت جسم راکع بر آتش، عاقبت به خیری و رسیدن به مقام علیین و حصول طرق سعادت، صعود نماز نورانی به واسطه رکوع کامل و گشایش درب های رحمت الهی و درنهایت احترام خداوند به موسپیدان راکع.

    کلیدواژگان: رکوع، اخلاقی، معنوی و اخروی
|
  • Sayyed Ali Rabbani Musawiyan * Pages 1-18

    One of the legal sources is Sharia. But the term has always been in ambiguity in the legal texts, exactly, it’s unclear what the religion means and its scope. Is it restricted to the Book of God or to the Prophetic Book or Tradition or to the Book and Tradition of the Innocent (AS) or to the Book of God and the Tradition of the Innocent (AS) and Jurisprudence? This research, by searching the arguments of the book , tradition and the words of the great jurists, concludes that the truth of the Shari'ah is not in any doubt about the Almighty God and then in the truth of the Prophet (pbuh). There’s also no significant difference between Farrukhin and the truth of this word is based on both Uzayyah and the infallible on the basis of the Imamiyyah jurisprudence on which the laws of the Iranian state are based.

    Keywords: Shari'ah source, Shari'ah, right of legislation, guardianship of warrants
  • Muhsen Hakemi *, Fatemah Hami Karegar, Elham Shirdel Pages 19-34

    The ontology of marriage is discussed as one of the important epistemological foundations in the formation of the family in the school of Islamic mystics and with regard to marriage in names and finally in the human world. Tankah in the mystical system is depicted in a way that explains how to create multiple units. This repentance requires activity and passivity that flows throughout the universe; From the divine essence to the material world. What causes this rebirth in the whole universe is love and affection. Divine love is the cause of the creation of names, and being active and capable in the divine matter and the natural system is the cause of the creation, and acceptance of the divine matter, by the natural world. In Islamic mysticism, marriage is a suitable context for self-improvement and service to the family and personal and spiritual excellence because mystics consider earthly love as a necessary path to achieve divine love. In this research, first the divine names and attributes have been discussed and then, from the perspective of Islamic mysticism; Its extension in the human world, and between men and women in the matter of marriage; Has been analyzed. Considering that one of the challenges of modern life is a mechanical view of the issue of marriage, by explaining the principles of Islamic mysticism, we can consider a marriage in which the element of lust is involved, a meaningful and sacred relationship, taking into account feelings and emotions. Which is original in itself and causes the polishing of the soul and physical health and spiritual promotion.

    Keywords: Nominal marriage, Islamic Mysticism, marriage, love, elementary marriage
  • Maryam Rezaei *, Ghulam Husayn Tajeri Nasab Pages 35-55

    The increasing growth of Islam throughout history has led to various attempts by the enemies of Islam to destroy it, and one of its solutions throughout history has been soft war, and the denial of Mahdism is one of its main components. The enemies have taken many steps in this direction and have tried to strike at the issue of Mahdism in various ways, one of which is the denial of Mahdism. In this article, while defining and explaining soft war, the denial of Mahdism is introduced as one of the main components of soft war and the doubts of the deniers of Mahdism are expressed and analyzed based on rational and descriptive criteria; With the aim of taking a step towards strengthening Shiite knowledge with this increase in knowledge, and turning one of the tools used to strike at Mahdism and ultimately Islam into a soft power and use it in the interests of Islam. Explain and introduce the slavery and colonial goals of the enemies of Islam.

    Keywords: Mahdism, Soft war, denial of Mahdism, suspicions of Mahdism
  • Muhsen Zarei Jalyani, Muhammad Mahdi Rezwani Haqiqi Shirazi, Ahmad Jafari * Pages 56-74

    Abu Ali Farsi is one of the great and famous writers of the fourth century AH and one of the famous scholars and Imam al-Nahwiyun of his time. He is the author of valuable and valuable writings on interpretation and syntax that have been cited by commentators. The findings indicate the existence of a commentary book by Abu Ali Farsi that has been lost, but his commentary works and opinions can be retrieved from his other writings as well as from commentary societies of the fifth century onwards. The findings also show that there is no name of Abu Ali Farsi in the history of Tafsir. Therefore, this library analytical article has found an approach to the interpretive method of that great scientist by researching the works and writings of Abu Ali and his interpretive opinions in the works of other commentators. The importance of this research is to revive the interpretive heritage of the past, especially the ancients. Because it is basically necessary to complete what and the function of interpretation in the early centuries AH, all the elements were achieved.

    Keywords: Abu Ali Farsi, Methodology, interpretation, history of interpretation, Syntax
  • Khadijah Ahmadi Bighash * Pages 75-87

    In the science of principles, science is divided into two categories of details and conciseness. These two sciences help the mujtahid and the jurist in expressing and discovering the religious rules. Detailed science means that the principle of the task is clear, but concise science means comprehensive knowledge with doubt in its place of establishment. So, there is a consensus that this science is as comprehensive as its homework, but the task of concise science is more controversial than more comprehensive. Now the question is what are the effects of the necessity of definite agreement or the sanctity of definite opposition in general science, from the point of view of Akhund Khorasani and Imam Khomeini in expressing the rulings. A descriptive-analytical study of this issue shows that Akhund Khorasani (RA) in general science, my act is in all respects, so his definite opposition is forbidden, and his definite agreement is obligatory. But if the concise knowledge of Lamen's actuality had all aspects, the concise knowledge in both positions includes task-making. Imam Khomeini (ra), unlike the late mullah (ra), believes that with the existence of concise knowledge in the necessity of definite agreement, definite opposition is forbidden and a possible agreement is sufficient. That is, there is no need to leave everyone around the issue. This makes it not permissible to commit an ugly act in the event of a conflict with a stronger corruptor.

    Keywords: Concise knowledge, the necessity of definite agreement, the sanctity of definite opposition, Khorasani cleric, Imam Khomeini
  • Fatemah Mansuri Mutlaq, Tayyebah Akbari Rad *, Maryam Haji Abdalbaqi Pages 88-100

    Ruku is one of the most important pillars of prayer, which is considered to be the highest worship in Islam, so much so that its importance has been repeatedly emphasized and recommended in the Holy Qur'an. Because it brings the remembrance of God into the human heart and brings him closer to the ultimate goal of servitude, which is nearness to God. Bowing is bowing before the greatness of God and acknowledging the oneness of God. Humility and obedience can be considered as one of the most important results and its effects, which itself removes arrogance in acts of worship. In the forthcoming research that has been done in the field of Quran and Hadith, the effects of bowing have been studied descriptively-analytically including moral, spiritual and otherworldly benefits and the following items have been found; Among them: bowing causes obedience, avoiding sin and the cry of the devil, adorning oneself with the light of the divine price, dwelling in the shadow of His majesty and dressing in the clothes of the elect, the angels being surprised by the divine light and boasting, and boasting to the person who prays, expressing politeness and avoiding arrogance. Purification of the heart from jealousy, the background of understanding the province through the love and affection of the Imams, achieving salvation and nearness, relief from the fear of the grave and the sanctity of the body leaning on the fire, a good end and reaching the highest position and attaining happiness And the opening of the doors of divine mercy and finally the respect of God to the rak'ah.

    Keywords: bowing, moral, spiritual, otherworldly