فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی مازندران
سال ششم شماره 4 (پیاپی 23، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد صالحی، سیده زهرا حسینی درونکلایی صفحات 9-24

    در پیش روی به سمت تعالی، مشکلات و موانع زیادی آشکار می شوند که این، اهمیت توجه به خودارزیابی را نشان می دهد. از مدل های مشهور در راستای خودارزیابی، مدل تعالی EFQM می باشد ، مطالعه حاضر به بررسی ارزیابی عملکرد کارکنان ستادی نیروی انتظامی استان مازندران بر اساس مدل تعالی سازمانی(EFQM) پرداخته است. جامعه آماری را کارکنان ستادی فرماندهی انتظامی استان مازندران به تعداد 170 نفر تشکیل داده اند. به طوریکه برای انتخاب حجم نمونه از جدول کرجسی و مورگان استفاده گردید و حجم نمونه 116 نفر در نظر گرفته شد، نمونه گیری به روش تصادفی ساده انجام شده است. داده ها با استفاده از پرسش استاندارد ارزیابی عملکرد کارکنان با استفاده از مدل EFQM که روایی پرسشنامه نیز توسط متخصصین تایید گردید، جمع آوری گشته برای سنجش پایایی پرسشنامه ها تعداد 30 پرسشنامه بین نمونه آماری توزیع گشته و آزمون آلفای کرونباخ برای پرسشنامه محقق ساخته مهارت های فن اوری اطلاعات و ارتباطات 0.92 محاسبه شد. اطلاعات حاصل با استفاده از آزمون های آماری کولموگرف اسمیرنوف وt تک نمونه ای مورد تحلیل واقع شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که عملکرد کارکنان ستادی فرماندهی انتظامی استان مازندران بر اساس مدل EFQM در حوزه رهبری، خط مشی و استراتژی ها، منابع انسانی، شراکت و منابع، فرایند ها، نتایج ارباب رجوع، نتایج جامعه و نتایج کلیدی عملکرد مطلوب و بالاتر از متوسط است اما در حوزه نتایج کارکنان متوسط می باشد. در پایان ، پیشنهاداتی نیز ارایه گردید.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مدل تعالی سازمانی، نیروی انتظامی
  • علیرضا باقری جامخانه صفحات 25-39

    سازمان ها با توجه به قابلیت هایی که فناوری های اطلاعات و ارتباطات در ایجاد ارزش برای آنها دارند، سرمایه گذاری های کلانی برای به کارگیری فناوری های اطلاعات و ارتباطات نموده اند. یکی از ارزش هایی که سازمان ها می توانند با استفاده از این فناوری ها در سازمانشان ایجاد نمایند، توانمندسازی کارکنان با استفاده از این ابزارها است. تحقیق حاضر به بررسی تاثیر فناوری های اطلاعات و ارتباطات بر توانمندسازی کارکنان ستاد نیروی انتظامی استان مازندران می پردازد. برای این منظور ضمن بررسی ادبیات و پیشینه موضوع، پرسشنامه ای طراحی و ضمن تایید روایی صوری آن توسط صاحب نظران مرتبط، بین نمونه مورد مطالعه توزیع شد. داده ها با استفاده از آزمون رگرسیون (آزمون فرضیات تحقیق)، آزمون میانگین تک نمونه ای و آزمون تحلیل واریانس فریدمن مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان دهنده آن است که بکارگیری فناوری های اطلاعات و ارتباطات در نیروی انتظامی استان مازندران می تواند تغییرات توانمندی کارکنان آنرا به میزان 665/0 تبیین و بین آنها رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد و همچنین سطح توانمندی کارکنان این سازمان بالاتر از حد متوسط می باشد و توانمندی آنها در مولفه موثر بودن با رتبه میانگین 67/2 بیشتر و در مولفه شایستگی با رتبه میانگین32/2 کمتر از سایر مولفه های توانمندسازی می باشد.

    کلیدواژگان: اطلاعات، ارتباطات، فناوری، توانمندسازی، نیروی انتظامی
  • سید مهدی احمدی بالادهی، مهراب ریاحی سامانی، مجتبی راست خدیو صفحات 40-62

    با توجه به اهمیت بهره وری در سازمان ها، هدف از مطالعه این تحقیق، بررسی تاثیر فرهنگ سازمانی بر بهره وری کارکنان براساس مدل آچیو از دیدگاه فرماندهان و مدیران می باشد. این تحقیق از نظر هدف پژوهشی کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری شامل فرماندهان و مدیران فرماندهی انتظامی استان مازندران می باشد که با استفاده از فرمول کوکران ، 125 نفر به شکل تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری این تحقیق انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای استاندارد فرهنگ سازمانی رابینز (1996) و پرسشنامه استاندارد بهره وری نیروی انسانی مدل آچیو هرسی و گلداسمیت (1980) می باشد. پایایی سوالات با استفاده از فرمول آلفای کرانباخ برای فرهنگ سازمانی 0.93 و بهره وری 0.93 مورد سنجش و تایید قرارگرفت، برای بیان توصیفی و تجزیه و تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون ضریب همبستگی و ضریب رگرسیون با نرم افزار SPSS18 استفاده شده است. یافته های تحقیق حاکی از ان است که بین فرهنگ سازمانی و بهره وری نیروی انسانی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که وضوح و محیط به ترتیب دارای بیش ترین و کم ترین ضریب همبستگی می باشند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، بهره وری، فرماندهان و مدیران
  • امید بخشنده، میر فرنام تابنده، مهدی باقری، یارعلی نیازی صفحات 63-82

    در مقاله حاضر تاثیر قوانین ترافیکی بر رفتار راننده و ایمنی ترافیک مورد بحث قرار گرفته است. این بحث عمدتا پیرامون تحقیقی درباره استفاده رانندگان از تجهیزات ایمنی، محدودیت سرعت و رانندگی در حالت مستی در ارتباط با عوامل ایمنی، تاثیرات قوانین و تاثیر اجرای آن بر رفتار رانندگان می باشد. همچنین عوامل موثر بر تصمیم گیری رانندگان به منظور اجرای قوانین نیز در نظر گرفته شده اند. نتایج نشان می دهد که تنها قوانینی که امکان اعمال اجبار در اجرایشان وجود دارد (دارای ضمانت اجرایی)، باید اجرا گردند و نظارت پلیس باید در معرض دید رانندگان باشد. همچنین در جایی که رانندگان در تاثیر متقابل با سایر رانندگان و استفاده کنندگان از مسیر می باشند، سیستم ترافیک باید به صورت یک سیستم اجتماعی در نظر گرفته شود. قوانین و آیین نامه ها برای کمک به ایفاء نقش کنندگان در سیستم برای عملکرد در مسیری ایمن و موثر حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: ایمنی ترافیک، نظارت پلیس، قوانین ترافیکی، رفتار راننده، نگرش و هنجارهای اجتماعی
  • سید مصطفی هدایت نژاد.، طه مرادی گردشی صفحات 83-103

    احساس امنیت در فضاهای عمومی یکی از مهمترین شاخص های کیفیت فضا محسوب می شود و به رغم آن که مسئله امنیت در هر جامعه یک مسئله پیچیده و دارای ابعاد متنوع و متعدد اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است. ولی در تامین این نیاز نمی بایست از نقش و تاثیر عوامل محیطی غافل شد. این پژوهش بر آن است که با شناسایی شاخص ها و عوامل موثر بر ویژگی های های محیطی، و تاثیر آن در پیشگیری از جرم به بررسی آن در فضاهای عمومی منطقه یک شهرستان ساری بپردازد. هدف تحقیق بررسی رابطه بین مولفه های محیطی و پیشگیری از جرم می باشد. همچنین روش شناسی تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ شیوه اجرا، کمی است لیکن تلاش شده برای حصول به نتیجه دقیق تر، با استفاده از شاخص های ترکیبی و در قالب پرسشنامه، دیدگاه کاربران منتخب در فضای مطالعه شده، مورد سنجش قراربگیرد. لذا با توجه به حجم جامعه آماری (80019)، 380 پرسشنامه بین شهروندان توزیع شد. اطلاعات پرسشنامه با استفاده از نرم افزار آماری SPSS پردازش و بر اساس هدف، از آزمون پیرسون استفاده شده است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که مولفه های کالبدی (آلودگی محیطی، آلودگی نمادی، آلودگی دیداری، فرم فضا ، نورو کیفیت محیط) در منطقه 1 شهرستان ساری بر اساس نتایج همبستگی پیرسون در زمینه ی ارتباط با پیشگیری از جرم، تنها در مولفه‌ی،آلودگی دیداری (391/0-) همبستگی منفی و معنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: مولفه محیطی، جرم، پیشگیری، ساری
  • امیرحسین منصوریان، غلامعلی بهزادی صفحات 104-114

    امروزه با افزایش حجم ترافیک و تقاضا برای جابجایی از یک سو و همچنین آمار رو به افزایش تصادفات جاده ای و مرگ و میر ناشی از آن از سوی دیگر، لزوم ایجاد مهندسی ایمنی و ترافیک در جاده ها را بیش از پیش نمایان میسازد. از جمله این عملیات احداث تسهیلاتی برای حرکات بازگشتی یا U-turn در مسیر می باشند، و نمونه ای از حرکات بازگشتی به شکل همسطح، دوربرگردان های توسعه یافته (اصلاح شده) می باشند که به عنوان جایگزینی برای بریدگیهای سنتی گذشته احداث شده اند. در این تحقیق تصادفات قبل و بعد از اجرا 2 مورد از دوربرگردان های احداث شده با استفاده از دو روش فراوانی و شدت تصادفات مورد بررسی قرار گرفتند روش فراوانی تنها مربوط به تعداد تصادفات می باشد اما در روش شدت از ضرایبی برای معادل سازی انواع مختلف تصادف به تصادفات خسارتی استفاده میشود و سپس با معادل سازی صورت گرفته تحلیل تصادفات انجام شده است؛ نتیجه مطالعات نشان می دهد که با اصلاح بریدگی ها و تبدیل آن به دوربرگردان کاهش قابل توجه فراوانی تصادفات حاصل گشته است و در روش شدت نیز دوربرگردان ها سبب کاهش بیش از 95 درصدی شده اند؛ بررسی منفعت به هزینه برای دوربرگردان ها نشان میدهد که در دوربرگردان دریاکنار در مدت کمتر از 3 سال و در دوربرگردان دانشگاه نیما در مدت 10 سال بازدهی هزینه ساخت صورت خواهد گرفت و پروژه های مذکور در مقایسه با هزینه تصادفات صورت گرفته در این نقاط دارای سودآوری بالایی می باشند.

    کلیدواژگان: دوربرگردان اصلاح شده، تصادفات، شدت تصادفات، فراوانی تصادفات، منفعت به هزینه
  • مسعود تقوی، شمس الدین کرمانی صفحات 115-127

    از منظر اندیشمندان علم حقوق عوامل مختلفی در تحقق حقوق شهر وندی بزهکاران ومتهمان نقش ایفا می نمایند. در این میان نقش پلیس در تحقق حقوق شهروندی بزهکاران غیر قابل انکار است. مهمترین همکاری عملی پلیس در حفظ حقوق شهروندی متهمان ایجاد امنیت روانی است، چراکه در صورت غفلت پلیس نسبت به مسئله ایجاد امنیت روانی، زمینه برای خدشه دار شدن امنیت روانی متهم که در زمره حقوق اساسی اوست، فراهم می آید. طبیعی که مهمترین نتیجه و برایند این کارویژه پلیس آماده ساختن بزهکاران برای پذیرش مولفه های حقوق شهروندی و فرایند جامعه پذیری باشد. پژوهش حاضر در صدد تبیین اهدف اصلی و فرعی است. در اهداف فرعی پژوهش حاضر عهده دار تبیین حقوق شهروندی، نشانگان، اصول و اهداف بنیادین حقوق شهروندی و نیز امنیت و ابعاد آن می باشد در هدف اصلی این پژوهش تلاش دارد که نقش پلیس در حفظ حقوق شهروندی متهمان و بزهکاران را مورد برسی قرار دهد. به عبارت دیگر این پژوهش می خواهد نشان دهد که تا چه حد پلیس توانسته است در تحقق حقوق شهروندی متهمان ایفای نقش کند. لذا در پاسخ به این پرسش اصلی تنظیم یافته شده است که پلیس به عنوان مکانیسمی برای تحقق حقوق شهروندی چگونه می تواند در حفظ حقوق شهروندی متهمان نقش ایفا نماید؟ فرضیه ای که در پاسخ به این پرسش اصلی مورد سنجش و آزمون قرار می گیرد آن است که پلیس با ایجاد امنیت روانی برای متهمان می تواند در حفظ حقوق شهروندی متهمان و بزهکاران نقش ایفا کند. لازم به یاد آوری است که روش گرد آوری داده ها اسنادی و ماهیت پژوهش حاضر توصیفی است. فرماندهی انتظامی استان مازندران با داشتن ستادهای فرماندهی شهرستان ها و پلیس های تخصصی، عزم همه جانبه ی خود را در تحقق یافتن حقوق شهروندی و امنیت در جامعه به کار گرفته است.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، پلیس، امنیت روانی، متهم
|
  • Mohammad Salehi, Syeda Zahra Hosseini Drvnklayy Pages 9-24

    Ahead towards excellence, problems and setbacks are evident, the importance of self-assessment shows. The celebrity models in line self-assessment, EFQM Excellence Model is a study to evaluate the performance of the staff of Mazandaran province police force based on the Excellence Model (EFQM) is paid. The study population included 170 staff in Mazandaran province have formed a police force. As for the selection of sample size and sample size of 116 was used Morgan table was set, sampling is done randomly. Information technology and communications was 0.92. Information obtained by using Kolmogorov Smirnov one-sample t been analyzed. The results of the analysis showed that the performance of the staff of Mazandaran province police force based on EFQM model in the field of leadership, policy and strategy, human resources, partnerships and resources, processes, customer results, society results and results key optimal performance and above average, but the average is in the area of personnel. In the end, proposals were also presented.

    Keywords: Performance evaluation, Excellence Model, Police
  • Alireza Bagheri Jamkhaneh Pages 25-39

    Organizations make huge investments on information and communications technology (ICT) based on its capabilities in increasing organizational value. One of the values that the organizations can create with these technologies is staff empowerment. We aimed to study the impact of information and communication technologies on empowerment of employees in the commander of mazandaran police force. In this study, a questionnaire was designed by studying previous related literature. Its validity was approved by expert authorities and faculty supervisors and consultants, and the questionnaire was distributed among the participants. Collected data were analyzed using regression analysis (to test the hypotheses), One-sample t-test, and Friedman ANOVA test to determine the ranking of each empowerment dimensions.We found a meaningful and positive relationship between the use of ICT and staff empowerment in the commander of mazandaran police force. Moreover, using ICTs in this organization could define the change of staff empowerment to the extent of 0.665. We also found that the level of staff empowerment in this organization is above the average level, and their empowerment in is higher“effectiveness”(2.67) and lower in “Competence”(2.32)compared with other aspects of empowerment. It is important that organizations and their managers formulate an appropriate program and use the right strategy to take benefit from these facilities in order to empower employees.

    Keywords: Information, communication, Technology, Empowerment, police force
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi, Mehrab Riahi, Mojteba Raskhadiv Pages 40-62

    with regard to the importance of productivity in organizations , the aim of this study, study examined the impact of organizational culture on employee productivity , according to achio model from the perspective of commanders and leaders . This research and application of research objective nature and method, descriptive survey . statistical community managers , including commanders and law enforcement command is mazandaran province with the formula of Cochrane , 125 people in the form of a simple random sample as the statistical study were selected. means of gathering information , the standard questionnaires organizational culture Robbins (1996) and productivity standard questionnaires manpower hirsi achio model (1980) and Goldsmith . stability by using the Alpha keronbagh formula for organizational culture 0.93 and efficiency 0.93 measurements and approved by Reps , to express a description and analysis of the data from the descriptive statistics and method to analyze the data from the correlation coef (R)cient test and the regression coe SPSS18 software is used. Research findings suggest that between organizational culture and efficiency of manpower positive and significant relationship . The results also show that clearly and the environment , respectively, and the highest correlation coefficient .

    Keywords: organizational culture, Productivity, commanders, managers
  • mir farnam tabandeh, mahdi bagheri, Yar Ali Niazi Pages 63-82

    In the present paper the effects of traffic rules on driver behaviour and on traffic safety are discussed. The discussion is mainly based on research conerning driver's use of safety equip- ment, their speed adjustment and drunken driving with respect to safety potential, effects of the rules, and effects of enforcement on driver behaviour. Factors in¯uencing drivers' decisions to comply with rules are also considered. It is concluded that only rules that are possible to enforce should be implemented and that police surveillance should be visible to the drivers. Also, the traffic system should be seen as a social system where drivers are interacting with other drivers and road users. Rules and regulations are important to help the actors of the system to function in a safe and effective way. 1998 Elsevier Science Ltd. All rights reserved.

    Keywords: Driver, Behaviour, Safety, Rules, Law Enforcement
  • seyed mostafa hedayat, taha moradi Pages 83-103

    Feel safe in public spaces is one of the most important indicators of environmental quality, and even the issue of security in any society is a complex issue and a variety of social, economic and cultural. But to meet this need should not be unaware of the impact of environmental factors. This study is to identify indicators and factors affecting environmental features, and its impact on the prevention of crime in public spaces area to check it's a sari. The aim of study was to investigate the relationship between environmental components and the prevention of crime. The research methodology is also applied to the procedure, but little effort to achieve more accurate results, using a combination of indicators in the form of a questionnaire of the users' perspective in the study were examined subjected. Considering the size of the population, 280 questionnaires were distributed among citizens. The data using SPSS software processing on the basis of objective, Pearson test was used. The findings indicate that physical factors (pollution, pollution, symbol, visual pollution, form, space, consumer environmental quality) in Region 1 Sari According to Pearson in connection with the prevention of crime, only in Mvlfh The pollution of the meeting (391 / 0-) there is a significant negative correlation.

    Keywords: environmental factors, Crime, prevention, Sari
  • amirhossein mansourian, gholamali behzadi Pages 104-114

    Today, with the increasing volume of traffic and the demand for mobility on the one hand and the increasing road accidents and deaths from it on the other hand, the need for safety engineering and traffic is on the road than ever before. It’s Included the operation of facilities for the return or U-turn in the direction of their movement, and an example of the movement back to the same level is developed U-turn (as amended) that have as an alternative to traditional U-turn construction. in this research 2 U-turns before and after of performance accidents Were examined with Using the two methods were frequency and severity of accidents, Study Results Shows cut modify and Converting it to U-Turn in a significant reduction in accident frequency and in the severity methods U-turn have decreased more than 95%. the benefit-cost Search result for U-turn shows in the Beach Ridge U-turn less than 3 year and in the Nima University U-turn in 10 year, efficiency of the construction cost will be taken and cost of these projects compared with the cost of performance accidents in this point Have been the high profitability.

    Keywords: modified U-Turn, Accidents, accidents intensity, accidents frequency, profit
  • Masoud Taghavi, Shamseddin Kermani Pages 115-127

    Scholars of law from the perspective of different factors play a role in the realization of the rights of accused criminals Wendy. The role of the police in the realization of citizens' rights offenders is undeniable. The police operation contribute in protecting the rights of citizens accused of psychological security, because if the police ignored the problem of psychological security, psychological security field to undermine the defendant, who is among the fundamental rights, is provided. Naturally, the most important result and outcome of these functions Police prepare offenders for acceptance and civil rights component is the socialization process. The present study seeks to explain the main and secondary objectives. In other words, this study will show the extent to which police could play a role in the realization of the rights of citizens accused. So in response to this question has been set by the police as a mechanism for the realization of citizens' rights How could play a role in protecting the rights of citizens accused? It should be reminded that documents Data collection and descriptive nature of the study. Mazandaran province police chief and city police headquarters with specialized, comprehensive determination of his civil rights and security in society in achieving handled.

    Keywords: Rights of Citizens, Police, Mental Insecurity, The Accused