فهرست مطالب

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 18 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • ماندانا صدفی، سجاد علی بیگی*، فرانسوا دوسه صفحات 7-29

    با توجه به اهمیت دوره مس وسنگ، به ویژه اواخر این دوره که شاهد پیدایش نخستین شهرها و حکومت های آغازین هستیم، شناسایی انواع محوطه ها و مواد فرهنگی این دوره می تواند اطلاعات مهمی را به دانش ما در این باره بیافزاید؛ ازجمله مهم ترین شاخصه های فرهنگی این بازه زمانی می توان به افزایش جمعیت، گسترش مبادلات و تخصصی تر شدن حرف اشاره کرد. با وجود شناخت ما از گونه های مختلف مواد فرهنگی و به ویژه سنت های سفالی دوره مس وسنگ منطقه زاگرس مرکزی آگاهی ما از سفال «کوبه» در ایران بسیار اندک است. سفال کوبه، گونه ای از سفال های مس وسنگ متاخر در جنوب غرب آسیا است که ابتدا در دوران «پس از عبید» و از دوره مس وسنگ متاخر 1 به بعد در فرم های متفاوت به صورت تولید-انبوه در محوطه های میان رودان شمالی گرفته تا سوریه و ترکیه ظاهر شده است. تاکنون این نوع ظرف در محوطه های ایران موردتوجه قرار نگرفته و بحثی درخصوص حضور این نوع سفال در ایران مطرح نشده است. این پژوهش به مساله حضور سفال کوبه در غرب ایران و به ویژه دشت کرمانشاه می پردازد و با روش توصیفی-تحلیلی تلاش می کند به این پرسش ها پاسخ دهد که، شاخصه های فناوری کاسه های کوبه محوطه پیش ازتاریخی تاق بستان چیست و این نوع ظروف در چه بازه زمانی قرار می گیرند؟ همچنین این که، این یافته های جدید چه تصویری از حوزه پراکنش این ظروف در اختیار قرار می دهند؟ فراوانی این کاسه ها در کاوش سال 1394 ه‍.ش.، تاق بستان و سایر نمونه های مکشوف از استان کرمانشاه و غرب ایران نشان می دهد که این سنت سفالی گستره وسیعی در غرب ایران را دربر می گرفته که تاکنون برای ما ناشناخته بود. این نمونه ها نشان می دهند که با فراوانی قابل توجهی از گونه شماره 3 و 4 کاسه های کوبه روبه رو هستیم و حضور پررنگ این نمونه ها نشان دهنده گسترش سنت تولید این گونه به بخش های غربی ایران چون زاگرس مرکزی در دوره اوروک قدیم است.

    کلیدواژگان: تاق بستان، مس وسنگ جدید، افق سفالی پس از عبید، اوروک قدیم، کاسه کوبه
  • سید محسن حاجی سیدجوادی*، یاسین صدقی، محمدرضا شیخی، نجمه خاتون میری صفحات 31-48

    سفالینه های خاکستری رنگ یکی از شاخص ترین و مهم ترین آثار فرهنگی مکشوف از محوطه های عصر مفرغی جنوب شرق فلات ایران است. این سبک سفالینه ها به مقدار بسیار گسترده ای از محوطه عصر مفرغی چگردک جلگه چاه هاشم در بلوچستان به دست آمده است که تاکنون از نظرها و مطالعات باستان شناسی، باستان سنجی و تاریخ هنری جنوب شرق فلات ایران به دور مانده است. پرسش اصلی این پژوهش حول چگونگی ساخت و تزیین این سفال هاست. به نظر می رسد در این منطقه، ساخت سفال توسعه یافته بود و روش های ساخت متفاوتی داشتند. پژوهش حاضر به روش تحلیلی-تجربی و برمبنای مطالعات آزمایشگاهی انجام شده است. اشیاء موردمطالعه متعلق به موزه جنوب شرق ایران بوده که اقداماتی نظیر مستندنگاری وضعیت اشیاء و همچنین نمونه برداری های لازم جهت انجام آزمون های آزمایشگاهی در محل کارگاه مرمت موزه منطقه ای جنوب شرق زاهدان صورت پذیرفته است. در ادامه با استفاده از مطالعات پتروگرافی مقطع نازک (OM) و آنالیزهای دستگاهی با روش های SEM-EDX و XRD به تحلیل داده ها در جهت تحقق اهداف پژوهش پرداخته شده است. در این مطالعه، بررسی 11 نمونه سفال خاکستری رنگ مربوط به محوطه چگردک که در سال 1397 ه‍.ش.، از کاوش های اضطراری به دست آمده است، صورت پذیرفت که تمام سفال ها چرخ ساز و به رنگ خاکستری در طیف های تیره تا روشن و با ضخامت های مختلف اما در محدوده سفالینه های نازک هستند. بررسی های باستان سنجی صورت گرفته برروی سفال ها، ترکیبی مشابه درنظر می گیرد، ولی نشان می دهد که شیوه های تولید مختلفی به کار گرفته می شده است. سفال های موردنظر سفال هایی با تولید در کوره های حرارت بالا و روش های پیشرفته بوده است؛ به طوری که دقت در ساخت، ظرافت و استحکام مدنظر سفالگران بوده است. نتایج حاصله نشان می دهند که سفالگری در این محوطه یک صنعت بسیار پیشرفته بوده است که برای تزیین سفال ها از مواد معدنی با پایه آهن و منگنز استفاده کرده اند.

    کلیدواژگان: باستان سنجی، پتروگرافی، سفالگری عصرمفرغ، چگردک، SEM-EDX، XRD
  • عبدالرضا مهاجری نژاد، کمال الدین نیکنامی*، هایده خمسه صفحات 49-70

    درمیان مجموعه یافته های به دست آمده از کاوش های باستان شناسی گورستان عصرآهن لفور سوادکوه نقشی از یک شتر دوکوهانه برروی سگک کمربند مفرغی دیده می شود که به طرز ماهرانه ای با روش قالب گیری ساخته شده است. هدف از این پژوهش، بررسی، تفسیر و تحلیل تصویر نقش شتر دوکوهانه برروی سگک کمربندی مفرغی است. با توجه به مطالعات انسان شناسی جسمانی ازنظر ریخت شناسی جمجمه ها نشان می دهد که گورخفتگان گورستان با ساکنین پیش از خود متفاوت بوده و گور آوندها نیز حاکی از اقوامی دامپرور و کوچ رو بوده اند. شاخص ترین شی یافت شده، سگک کمربند مفرغی با نقش یک شتر دوکوهانه است که مربوط به دشت های آسیای مرکزی، جنوبی ترین منطقه زیست این نوع شتر در شمال دشت گرگان و جنوب ترکمنستان است. در منابع دوره هخامنشی نیز شتر دوکوهانه نمایش داده شده است، این نوع شترها فقط به همراه گروه های هدیه آورندگانی که از آسیای میانه و شرق دریای مازندران آمده اند، دیده می شود. در نقوش سنگ یادبود «شلمانسر سوم» شاه آشور نیز افرادی شتر دوکوهانه به همراه دارند که متن کتیبه آن ها را متعلق به کشوری دوردست در شرق نسبت داده اند. مهم ترین پرسش هایی که در این پژوهش مطرح می گردد عبارتنداز: بقایای انسانی به دست آمده در این گورستان بومی منطقه بوده اند و یا از مناطق دیگر به این منطقه مهاجرت کرده اند؟ گورنهاده های به دست آمده در محل ساخته یا وارداتی بوده اند و تا چه اندازه تحت تاثیر شیوه های هنری و صنعتی از مناطق دور و نزدیک بوده اند؟ و آیا می توان با مطالعه یافته های مورد پژوهش، مسیر مهاجرت این گروه ها را در مناطق حاصل خیز و کوهپایه ای مازندران بازسازی نمود؟ لذا نگارندگان در این مقاله علاوه بر مقایسه شکلی و ماهیتی سگک کمربند مفرغی با دیگر یافته های گورستان لفور تطبیق، تحلیل و تفسیر آن همراه با اسناد و منابع تاریخی به پرسش ها پاسخ می دهند. نتیجه پژوهش نشان می دهد این شی در جای دیگری تولید و ساخته شده و ازطریق مهاجران به منطقه وارد شده است.

    کلیدواژگان: عصرآهن، سگک کمربندمفرغی، گورستان لفور، سوادکوه
  • راحله کولابادی*، مرتضی عطایی صفحات 71-90

    در تاریخ هنر ایران برای نخستین بار در نقش برجسته های ساسانی، ایزد اورمزد با پیکره انسانی کامل و درحال دیهیم بخشی به پادشاه نقش شده است. شمایل نگاری اورمزد پدیده نوظهوری نیست و پیش تر در کوشان و کوماژن، تصاویر قطعی از این ایزد با بهره گیری از الگوهای یونانی- رومی به نمایش درآمده است، اما در نقوش برجسته ساسانی، اورمزد با شمایلی متفاوت دیده می شود. در این دوره، وی دارای ظاهری کاملا منطبق با ویژگی های هنر ایرانی است و جالب آن که در برخی از این صحنه ها، برسمی در دست دارد که از ملزومات روحانیان زردشتی در خلال مراسم مذهبی است. بر این اساس، معدودی از پژوهشگران و به ویژه زردشتیان، برآن اند که این پیکره نه از آن اورمزد که متعلق به موبدان موبد است و این ایزد هیچ‎گاه تجسمی انسانی نیافته است. هدف این نوشتار آگاهی از خاستگاه و الگوهای هنری شمایل نگاری اورمزد در نقش برجسته های ساسانی است. پژوهش حاضر به روش تاریخی و توصیفی-تحلیلی انجام گرفته است و کوشش شده که به دو پرسش اصلی پاسخ داده شود؛ نخست آن که، با توجه پیشینه شمایل نگاری اورمزد، آیا پیوندی میان این نقوش با تصاویر وی در نقش برجسته های ساسانی بوده است و یا پیکرنگاری این ایزد در نقش برجسته ها الگوی هنری متفاوتی داشته است؟ و دیگر آن که، آیا سنت دینی زردشتی در شمایل نگاری اورمزد در هنر ساسانی تاثیرگذار بوده است؟ به این منظور، متون دینی زردشتی و شواهد باستان شناختی در ارتباط با جایگاه و شمایل نگاری اورمزد در ایران (پیش از ساسانی) و مناطق دیگر مورد مطالعه و بازبینی قرار گرفتند. نتایج بیانگر آن است که شمایل نگاری اورمزد عمدتا برگرفته از هنر سلطنتی و شخص شاه و درواقع به عنوان یکی از ابزار مشروعیت به پادشاهی الهی او به شمار می رود. در عین حال در کتاب مقدس زردشتیان، اوستا  اشارات و توصیفاتی وجود دارد که نشان می دهد برسم ازسوی ایزدان زردشتی، ازجمله اورمزد نیز مورداستفاده قرار می گرفته و برسم به دست گرفتن تنها مختص روحانیون نبوده است؛ همچنین اشارات برخی متون فارسی میانه دلالت بر آن دارد که اورمزد نه تنها در مینو مقابل زردشت تجسم انسانی داشته است، بلکه در گیتی نیز دارای مظهر انسانی و آن هم به شکل «مرد پارسا» و یا «دین مرد زردشتی» است و از این رو احتمال دارد هنرمند ساسانی آگاهانه این موضوع را برای نقش کردن برسم در دست اورمزد در شماری از نقش برجسته های این دوره مدنظر قرار داده باشد.

    کلیدواژگان: اورمزد، نقش برجسته های ساسانی، شمایل سلطنتی، دین مرد زردشتی، متون دینی زردشتی
  • نرگس علائی بخش، یعقوب محمدی فر*، حسین سرحدی دادیان صفحات 91-114

    معماری دست کند نیز مانند سایر شاخه های معماری، دارای خطوط ارتباطی محکمی با فرهنگ مردم و زندگی روزمره آن ها است که گرچه در نگاه اول، ساده و ابتدایی به نظر می رسد، ولی درواقع توسط مردمی ساخته شده که همه هوش و ظرفیتشان را برای ساختن آن ها به کار گرفته اند. این نوع معماری یکی از نمونه های بارز تعامل با طبیعت و یا معماری گره خورده با بستر طبیعی است. در بخش دست کند روستای آب اسک، مردمان گذشته برای رفع نیازهای روزمره خود اقدام به ایجاد عناصر معماری متنوعی در این محل کرده اند که هرکدام در شکل و شمایلی خاص در معماری این بخش نقش مهمی ایفا می کند. برخی از این عناصر در داخل فضای دست کندها (اتاق ها) و برخی در خارج از اتاق ها ایجاد شده اند. عناصر محیطی شاخصی که بر شکل پذیری کالبد روستا اثرگذار هستند، جغرافیا، امنیت، جاودانگی و دین است که عامل جغرافیا نسبت به دیگر عوامل، بیشترین تاثیر را در فرم سازه های دست کند گذارده است؛ هرچند که تاثیر دیگر عوامل را نمی توان نادیده گرفت. پژوهش حاضر درراستای پاسخ به این پرسش است که عناصر مرتبط با سبک زندگی افراد در این دست کندها چه بوده است؟ روش بررسی این پژوهش، موردی از نوع میدانی و توصیفی است و در بخش دست کند روستای آب اسک، به معرفی و تحلیل عناصر و جزییات معماری در این دست کندها، ازجمله: پارف، ایوان، سکو، در، پنجره، رف و طاقچه، اجاق، آخور، اخیه و... پرداخته است. در پایان، این پژوهش نشان خواهد داد که مردمان گذشته این منطقه با مهارت بالا در تعامل با طبیعت توانسته اند بیش از 170 واحد دست کند در این محل ایجاد کنند که در 5 گروه موردمطالعه قرار گرفتند. جهت گیری نما در این مجموعه از جنوب تا شمال شرقی انجام شده که در ارتباط با بادهای منطقه و جهت تابش آفتاب، انتخاب حساب شده ای بوده است و گاهنگاری مجموعه با توجه به سفال ها و متون تاریخی، به دوران تاریخی-اسلامی قابل تاریخ گذاری است.

    کلیدواژگان: معماری دست کند، آب اسک، عناصر و جزئیات معماری، جاودانگی، اخیه
  • روح الله خسروی نژاد، سهیلا ترابی فارسانی*، اسماعیل سنگاری صفحات 115-132

    قلمروهای گسترده حکومت های ایران باستان، در نگاه نخست، افزون بر نمایش اقتدار و تسلط شاهنشاهان، این پرسش را در ذهن مخاطب شکل می دهد که حکومت های مرکزی چگونه سلطه خود را بر این مناطق گسترش داده، از این سرزمین ها در برابر تهدیدات خارجی دفاع می کردند. در شاهنشاهی وسیع ساسانی، یکی از سیاست های شاهنشاهان این سلسله برای گسترش سلطه خویش بر کشور، بنای شهرهای جدید و احیاء شهرهای کهن بود. این اقدامات لزوم احداث و بازسازی مسیرهای بین شهری را برای جا به جایی کالاها و سپاهیان به وجود آورد، به گونه ای که به تدریج شبکه ای گسترده متشکل از شهرها و مسیرها شکل گرفت. در این شبکه، شهرها نقش گره هایی را داشتند که منابع و تدارکات لازم را برای دولت مرکزی کنترل و فراهم می کردند؛ بنابراین می توان فرض کرد این شبکه شهری علاوه بر گسترش قدرت، بر سقوط ساسانیان نیز تاثیرگذار بوده است. این پژوهش با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و روش توصیفی-تحلیلی به دنبال یافتن پاسخی برای این پرسش است که شبکه ارتباطی شهرهای ساسانی چه نقشی در فتوحات اعراب داشته است؟ یافته های پژوهش نشان می دهند که شبکه ارتباطی گسترده شهرهای ساسانی نه تنها لشکرکشی و جابه جایی سپاهیان اعراب را تسهیل کرد، بلکه آن ها توانستند با مسدودسازی راه های پشتیبانی، توان دفاعی شهرها را تضعیف ساخته، با در اختیار گرفتن نقاط اتصال این شبکه، یعنی شهرها، حضور و سلطه خود را تثبیت کنند.

    کلیدواژگان: ساسانیان، اعراب، شهرهای ساسانی، فتح، شبکه ارتباطی
  • علی فرحانی، حسن کریمیان* صفحات 133-158

    درمیان گونه های مختلف معماری ساکنان فلات ایران، قلعه ها در زمره یکی از شگفت انگیزترین و در عین حال پرشمارترین آن ها به شمار می روند. این بناها که با هدف تامین امنیت ساکنان این سرزمین در نقاط مختلف آن شکل گرفته اند، با گذشت ایام توسعه و تکامل یافته و متناسب با مکان ساخت، اهداف سازندگان و عملکردشان، از سازمان فضایی و فرم خاصی برخوردار هستند. بی شک پرشمارترین قلعه ها را می توان در قلمرویی که ری کهن و تهران امروز را در خود پرورانده، نمود؛ به ویژه آن که تامین امنیت این دو پایتخت ایران، احداث تاسیسات دفاعی را ضروری می ساخت. در مطالعات میدانی نگارندگان، تعداد قابل توجهی از این قلعه ها شناسایی گردید که بخشی از آن ها بر ارتفاعات البرز مشرف بر دشت تهران استوار گردیده اند؛ بدین سبب تعیین سازمان فضایی، فرم و عملکرد این قلعه ها موضوع پژوهشی قرارگرفته که نتایج آن در این نوشتار ارایه شده است. در نیل به این هدف، پاسخ به پرسش هایی درخصوص توزیع مکانی و زمانی، الگوی حاکم بر سازمان فضایی، فرم و عملکرد و نیز کانون تمرکز این استحکامات دفاعی ضرورت یافت. در مطالعات میدانی، که با بررسی و مستند سازی تمامی نمونه ها صورت پذیرفت، از 159 قلعه و بنای دفاعی شناسایی شده، 69 قلعه (قریب 40%) در ناحیه کوهستانی تهران و متعلق به ادوار پیش از اسلام و دوران اسلامی هستند. یکی از این نمونه ها که در مرکز شهر فیروزکوه واقع است، قلعه ای است با همین نام (قلعه فیروزکوه) که بزرگ ترین و مهم ترین قلعه کوهستانی تهران به شمار می رود. در نوشتار حاضر تلاش گردیده تا با اتکاء بر اسناد و منابع معتبر تاریخی و پژوهش های میدانی باستان شناختی، این نمونه بسیار شاخص و ناشناخته نیز معرفی گردد.

    کلیدواژگان: قلعه های کوهستانی تهران، قلعه فیروزکوه، متون تاریخی، مطالعات باستان شناختی، تاریخ گذاری و عملکرد
  • محمدرضا نعمتی* صفحات 159-178

    سکه ها یکی از یافته های بسیار مهم در کاوش های باستان شناختی محسوب می شوند که بعد از منابع و متون جغرافیایی و تاریخی بهترین نمونه های تاریخ نگاری هستند. با تدوین و تحلیل اطلاعات موجود در آن ها می توان به اطلاعات مربوط به هر منطقه را در زمینه های مختلفی همچون: تاریخ، فرهنگ، اقتصادی، سیاسی، مذاهب و اوضاع اجتماعی تکمیل و به قضاوت های دقیق تری درباره هویت آن جامعه دست یافت. در کاوش باستان شناسی سال 1388 ه‍.ش.، در محوطه تاریخی زلف آباد فراهان استان مرکزی تعداد 20 سکه کامل و پنج سکه قیچی شده به دست آمد که در این پژوهش به بررسی و مطالعه آن ها می پردازیم. هدف از پژوهش حاضر، خوانش خط، محل ضرب، نقوش و عناصر بصری به کار رفته در تزیینات آن ها به منظور دستیابی به ارتباط با دین، زبان، خط و کاربردشان در تبادلات تجاری و فرهنگی است. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات تاریخی و براساس ماهیت و روش، از نوع تحقیقات توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مطالعات میدانی باستان شناختی و کتابخانه ای استوار است. مهم ترین پرسش های مطرح شده در این پژوهش عبارتنداز: سکه های مکشوف از کاوش های باستان شناسی زلف آباد متعلق به چه دوره ای و کدام یک از حاکمان است؟ این سکه ها ازنظر کیفی و کمی دارای چه ویژگی هایی است و عناصر بصری حاکم بر نقوش تزیینی ضرب شده برروی آن ها چه هستند؟ و وجود این سکه ها در این محوطه نشانگر چیست؟ نتایج این پژوهش نشان می دهند که سکه های به دست آمده از زلف آباد متعلق به سه حاکم اوایل دوره ایلخانی، یعنی «هولاکو»، «آباقاخان» و «احمدتکودار» هستند. این سکه ها دارای نوشته هایی به خط اویغوری و کوفی است، نوشته های مذهبی در قاب های تزیینی هندسی متشکل از دایره و مربع، نقوش گیاهی و تمغا، بیشترین نمودهای بصری به کار رفته در این سکه ها هستند. این سکه ها به عنوان اسنادی در رابطه با رونق و اعتبار و جغرافیای تاریخی، فرهنگی، اقتصادی زلف آباد قابل بررسی است.

    کلیدواژگان: سکه، ایلخانی، زلف آباد، فراهان
  • آزیتا بلالی اسکویی، عاطفه صداقتی*، پریسا حسن خوشبخت، صنم کفشدوز سلیمی صفحات 179-201

    فخرومدین به شبکه های درون حصار و اماکن مذهبی گفته می شود که به صورت مشبک هایی تکرار شوند. این گونه دیوارها را با قطعات گل پخته به اشکال هندسی و غیر هندسی ساخته اند و چون در فواصل آن ها حفره هایی پدید آمده، کوشیده اند که فرم آن ها نیز زیبا باشد. در دوران اسلامی ایران، بناهای آرامگاهی و مقابر پس از مساجد، در شمار مهم ترین آثار معماری و شهرسازی، جای می گیرند. ساخت این بناها از سده چهارم هجری قمری، آغاز و با فراز و فرودهایی تا عهد صفویه، ادامه می یابد. به گواهی آثار بازمانده، دوره ایلخانان در ایران را می توان دوران اوج رواج و رونق ساخت «فخرومدین» در بناهای آرامگاهی دانست. در این نوشتار، تعدادی از بناهای آرامگاهی به جامانده از دوره ایلخانی، تیموری و صفوی موردبررسی تطبیقی قرار گرفته است. جستار این پرسش اصلی را که فخرومدین چه سیر تحولی را در دوران اسلامی با تاکید بر سه دوره مذکور، طی نموده است و کاربرد آن، در تطبیق با هم چگونه قابل تشریح و ردگیری است؟ دنبال می نماید. این پژوهش، ترکیبی از دو نوع روش پژوهش کیفی و کمی و به روش توصیفی- تحلیلی بر پایه استدلال منطقی، انجام شده است. جمع آوری داده ها، ازطریق مطالعه کتابخانه ای و اسناد معتبر تاریخی و بررسی تصاویر و مراکز اسناد صورت گرفته است. در این راستا ابتدا پیشینه تاریخی و مبانی نظری مبحث مورد بررسی قرار گرفته است. سپس تمامی گونه های فخرومدین در مقابر سه دوره ایلخانی، تیموری و صفوی (درمجموع 25 نمونه موردی) با توجه به الگو های هندسی، محل قرارگیری و مصالح به کار برده شده در ساخت آن ها تحلیل شده است. نتیجه مطالعه تطبیقی نشان می دهد که «فخرومدین» در قالب هفت شاخصه کالبدی-معنایی تدوین شده است. این شاخصه ها شامل: معنویت، شفافیت، آسایش محیطی، امنیت، تعامل بصری، محرمیت و زیبایی هستند و مشخص شد که در دوره ایلخانی، شاخصه های «معنویت» و «تعامل بصری»، در دوره تیموری، شاخصه های «آسایش محیطی» و «تعامل بصری» و در دوره صفوی، شاخصه های «معنویت» و «آسایش محیطی» مورد تاکید بوده است.

    کلیدواژگان: فخرومدین، آرامگاه، ایلخانی، تیموری، صفوی
  • کورش محمدخانی* صفحات 203-214

    گورستان های باستانی در کنار استقرارگاه های انسانی شکل می گرفته اند، ولی پراکندگی گورها به جمعیت و مدت استقرار در این سکونت گاه ها بستگی داشته است. یکی از دشواری های پژوهش های باستان شناختی در شناسایی گورستان ها، تعیین عرصه و حریم در این محوطه هاست. به دلیل پراکندگی گورها در گورستان ها، تراکم گورها بسیار متفاوت بوده و بنابراین تعیین عرصه و پیشنهاد حریم در این محوطه ها همواره با احتیاط بسیار زیادی صورت می گیرد. در سالیان اخیر، با پیشرفت علم و کمک تخصص های مختلف به باستان شناسی، تعیین عرصه و حدود محوطه های باستانی نیز با دقت بیشتری انجام می شود. یکی از روش هایی که در مکان یابی محوطه ها و آثار باستانی و به تبع آن، تعیین عرصه و حدود محوطه ها بسیار کارآمد و موثر است، بررسی های آرکیوژیوفیزیک است؛ به خصوص در تعیین عرصه گورستان های باستانی که تراکم و پراکندگی گورها بسیار متفاوت است و فقط با بررسی باستان شناختی و گمانه زنی، نمی توان با اطمینان به تعیین عرصه و حدود در این محوطه ها اقدام نمود. در این پژوهش سعی بر آن شده است که به پرسش های مهمی در زمینه تعیین عرصه محوطه های باستانی به خصوص گورستان های باستانی دست یافت؛ این که آیا روش های معمول تعیین عرصه می توانند به طور دقیق حدود گورستان های باستانی را مشخص نمایند؟ روش های ژیوفیزیکی چگونه می توانند در آشکارسازی مکان گورهای باستانی، باستان شناسان را یاری نمایند تا بتوانند با اطمینان بیشتری به تعیین عرصه گورستان های باستانی اقدام نمایند؟ تعیین عرصه گورستان های باستانی که تا به امروز انجام شده، نشان داده است که در مواردی ممکن است که به دلیل مشخص نبودن مکان گورها، بعضی از قسمت های گورستان های باستانی در عرصه تعیین شده قرار نگیرد. روش های ژیوفیزیکی به دلیل آن که قادر به مشخص نمودن تمامی پدیدارهای زیر سطحی و به طبع مشخص نمودن مکان گورهای باستانی هستند، به خوبی می توانند روشی باشند که باستان شناسان را در مشخص نمودن عرصه گورستان های باستانی کمک نموده و روش بسیار مناسبی جهت حفاظت از محوطه های باستانی باشند. بررسی آرکیوژیوفیزیک با روش مغناطیس سنجی در محوطه باستانی مهدی آباد اولیا1 در منظر فرهنگی بم، با هدف تعیین میزان پراکندگی گورهای باستانی و مشخص نمودن عرصه و حدود این گورستان باستانی در سال 1397 ه‍.ش. انجام گرفت. این بررسی باعث آشکار شدن حدود 800 گور باستانی گردید و نقشه های مغناطیسی به خوبی عرصه این گورستان باستانی را مشخص نمودند.

    کلیدواژگان: گورستان باستانی، مهدی آباد اولیا، بررسی آرکئوژئوفیزیک، مغناطیس سنجی، منظر فرهنگی بم
  • علی سلمانی*، میلاد هاتف صفحات 215-235

    داستان زال و سیمرغ از موضوعات جذاب شاهنامه است که به دفعات توسط نگارگران در دوره های مختلف تصویرگری شده است. سیمرغ با ویژگی های افسانه ای خود در شاهنامه ظاهر می شود. این درحالی است که بین این ویژگی ها و ویژگی های تعداد دیگری از موجودات در تاریخ اساطیر ایران، ارتباط نزدیکی وجود دارد. سیمرغ همچون حیوان رازآموز در آیین شمنی عمل کرده و زال را همانند شمنی نوآموز در دامن طبیعت می پروراند. زال، گاهی با پوشش و بعضا بدون پوشش و عریان تصویر شده است؛ همچنین ازنظر موقعیت مکانی زال بعضا سوار بر پشت سیمرغ یا در آغوش او و یا در دشت و بالای کوه در لانه سیمرغ طراحی شده است. ترکیب بندی نگاره ها به گونه ای است که هرچه پیش تر می رویم، نظم قابل قبول تر و چشم نوازتری در نگاره ها می بینیم. با توجه به بررسی نظام مند و سلسله وار نگاره های زال و سیمرغ از دور ه های ایلخانی تا صفوی، رویکرد هنرمندان در به تصویر کشیدن وجوه حماسی داستان و فضای رومانتیک و معنوی حاکم بر آن نکته قابل تاملی است که در پژوهش حاضر تلاش شده است آن را تاحد امکان بررسی نماییم. در این مطالعه سعی شده است به پرسش هایی از قبیل: چگونگی شیوه اجرایی نگاره ها، نحوه رنگ پردازی و ترکیب بندی عناصر این نگاره ها پاسخ داده شود. استفاده از عناصری مشترک در نگاره ها مانند درخت، کوه و دشت نشان از تعریف چارچوبی خاص در به تصویر کشیدن داستان زال و سیمرغ دارد. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و با رویکردی تاریخی درمورد نگاره های زال و سیمرغ مصورشده در شاهنامه های گوناگون به این نتیجه رسیده است که در هر نگاره، تاثیر مکتب هر دوره را به وضوح می توان مشاهده کرد و همچنین عناصر به کار رفته در نگاره ها تقریبا مشابه همدیگر هستند.

    کلیدواژگان: شاهنامه، نگارگری ایران، زال، سیمرغ
  • نرجس زمانی، حسین احمدی* صفحات 237-263

    کاخ چهلستون همواره آوردگاه مداخلات سنتی و جدید در تعمیر و مرمت دیوارنگاره ها بود که گویای سیرتحول دیدگاه ها به این امر در ایران می باشد. این پژوهش با هدف فهم سیرتحول رویه ها و رویکردهای حفاظت و مرمت دیوارنگاره ها با رجوع به سنت تعمیرات پیشین و رویکردهای جدید، دیوارنگاره هایی در کاخ چهلستون را مورد مطالعه قرار داده و درپی پاسخ به این پرسش ها صورت گرفته است؛ سنت تعمیرات پیشین چگونه و با چه رویه هایی انجام می شد؟ رویکردهای جدید حفاظت و مرمت دیوارنگاره ها و مبانی و مولفه های بنیادین آن ها چه بود؟ وجوه افتراق این دو، نسبت به هم چگونه بود؟روش گردآوری داده ها به صورت مطالعات اسنادی-کتابخانه ای است. ابتدا با اتخاذ روشی تطبیقی و توصیفی، ماهیت تعمیرات پیشین بررسی خواهد شد. سپس پژوهش که رویکردی کیفی و تفسیرگرا دارد با روشی تحلیلی به تشریح مباحث درباره سنت تعمیرات پیشین و مبانی رویکردهای جدید پرداخته و در پایان با استدلال منطقی نتایج تبیین خواهند شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تعمیرات پیشین به صورت بازنگاری هایی بردیوارنگاره های اولیه، در بارقه های حیاتی از نگارگری سنتی اجرا می شد. چنین بازنگاری هایی ضمن برخورداری از عناصر تصویری دیوارنگاره ی اصلی، واجد بیاناتی متفاوت ازسوی هنرمند عهده دارتعمیر بود که ریشه در سنت تعمیرات پیشین دیوارنگاره ها و زمینه های آن داشت. رویکردهای جدید با ارج گذاری به دو مقوله اصالت تاریخی و وحدت زیباشناسانه هنری، به حذف پاره ای از مراحل تکوین دیوارنگاره ها و ارایه افزوده های مرمتی با تمایزی مشخص نسبت به دیوارنگاره های اولیه انجامیدند. رهیافت های زیبایی شناختی و تاریخ نگری غرب سرچشمه وجوه افتراق رویکردهای جدید با تعمیرات سنتی بود که ضمن برخورداری از ویژگی های معناگرایانه همواره معطوف به ذات و ماهیت امور بودند.

    کلیدواژگان: سنت تعمیرات، رویکردهای حفاظت و مرمت، دیوارنگاره، چهلستون، گروه ایزمئو
  • نورمحمد منجزی* صفحات 265-283

    خانه ایرانی، مشحون از واحدهای ساختاری است؛ انسجام واحدها، الگوهای پیچیده تری را به وجود می آورد که به تبع استقرار آن ها در جاهای مختلف بنا، ساختار کالبدی و ویژگی های عملکردی و فرهنگی آن نیز شکل می گیرد. از آن جایی که ترکیب این الگوها در خانه همواره انعکاسی از آداب و روش زندگی ساکنان و شرایط محلی است، شناخت هریک از این الگوها امکان استفاده از آن ها را در سطحی وسیع در طراحی خانه های جدید فراهم می نماید. چیستی الگوهای ساختاری و میزان تاثیرگذاری آن ها بر معماری مسکونی ایرانی-اسلامی مبنای پرسش گری پژوهش است. این پژوهش قصد دارد با اتخاذ رویکردی کالبدی به بیان ساختار زبان معماری خانه در بناهای نمونه دوره قاجار بپردازد، و از این طریق زمینه بازیابی ارزش های معماری گذشته را فراهم سازد. روش پژوهش توصیفی-تاریخی و روش یافته اندوزی ترکیبی است. اساس مطالعات رصدی نیز ازطریق حضور در بناهایی که دارای ترکیب معماری نسبتا کامل بوده اند، و با استناد به نقشه ها، تصویرها و متن های موجود صورت گرفته است. محتواهای انتزاع شده با کمک نرم افزار اتوکد (Auto CAD) واحدهای اولیه را در شکل های هندسی معرفی می نماید و مصداق پذیری آن ها را در 50 خانه باارزش تاریخی-فرهنگی دوره قاجار بررسی می کند. بررسی های نظری، نشان از حضور هفت واحد اولیه فضایی در معماری خانه به ترتیب از شفاف به کدر، حیاط، صفه، ایوان، تالار، نشیمن، اتاق، پستو دارد. از نتایج مهم این جست وجو می توان به تعمیم پذیری نظم منطقی واحدهای اولیه شناسایی شده در ترکیب های متنوع و تولید واحدهای فضایی پیچیده تر از واحدهای اولیه به تعداد 5040 الگو اشاره کرد. نتایج نشان می دهند الگوها به نسبت های متنوع از 27.16% تا 0.06% و تعداد 45 عدد در خانه های انتخابی مشارکت دارند. در این میان، الگوی شماره 8 بیشترین (328) حضور را دارد؛ درحالی که الگوهای 14، 32 و 45 کمترین (1) کاربرد را دارند.

    کلیدواژگان: معماری ایرانی-اسلامی، الگوی معماری، نظم کالبدی معماری، زبان معماری، خانه قاجاری
  • سهیلا بختیاری، طاهر رضازاده*، داود شادلو صفحات 285-305

    شرایط ویژه دوره قاجار امکان دستیابی اروپاییان به قالی های ایرانی را بیش از پیش فراهم نموده است. طی این دوره، اروپاییان علاقه مند به قالی ایرانی از فرصت هایی که در اختیارشان قرار گرفته بود به نحو احسن برای ایجاد، توسعه و تکمیل دارایی مجموعه های قالی خود سود برده اند. آشنایی با زمینه های ایجاد این فرصت ها و آگاهی از راهبرد اروپاییان درخصوص تصاحب فرش های ایرانی این دوره ازجمله دغدغه های مهم معاصر در حوزه مطالعات فرش و البته مطالعات موزه است. براین اساس، این مقاله برآن است تا، ضمن پیگیری مهم ترین روش ها و راهبرد های اروپاییان در تصاحب قالی های ایرانی، عوامل موثر در دستیابی آنان به این قالی ها را شناسایی و معرفی کند؛ بنابراین، پرسش اساسی این مقاله عبارت است از این که، در دوره قاجار، چه عواملی امکان دستیابی اروپاییان به قالی های ایرانی را فراهم کرده است؟ فرض بر این است که عوامل داخلی و خارجی متعددی، ازجمله رونق صادرات و برپایی نمایشگاه های جهانی، در توسعه فرش اندوزی اروپاییان دخیل بوده است. در اینجا، برای یافتن پاسخ این پرسش از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی استفاده شده است. همچنین، داده های این پژوهش به روش کتابخانه ای گردآوری شده و برای تجزیه و تحلیل آن ها روش کیفی به کار رفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهند که سنت اهدای قالی به دربارهای اروپایی، از یک طرف، و رونق صنعت صادرات قالی، ازطرف دیگر، نقش مهمی در دستیابی اروپاییان به قالی های ایرانی ایفا کرده اند. در کنار این ها، ایجاد تحولات فرهنگی و تجددخواهی شاهان قاجار، به خصوص «ناصرالدین شاه»، و استقبال ایشان از شرکت در نمایشگاه های بین المللی قرن نوزدهم میلادی، نیز از دیگر شیوه های فرش اندوزی اروپاییان در این دوره به شمار می رود. در این نمایشگاه ها نه تنها قالی های این دوره، بلکه قالی های دوره صفوی نیز موردتوجه قرار گرفته، خریداری شده و به مجموعه ها و موزه های مختلف راه یافته اند.

    کلیدواژگان: قالی ایرانی، دوره قاجار، فرش اندوزی، مجموعه های اروپایی
|
  • Mandana Sadafi, Sajjad Alibaigi*, Francois Desset Pages 7-29

    Considering the importance of the Late Chalcolithic Period, especially at the end of the period, we see the emergence of the first cities and early state formation; therefore identifying the types of sites and cultural materials of this period can add important information to our knowledge about it. Among the most noteworthy tendencies of this period are the population growth, the expansion of exchange, and growing craft specialization. Despite our knowledge of different types of cultural materials, especially the pottery traditions of the Late Chalcolithic Period of the Central Zagros region, our knowledge of “Coba” pottery in Iran is limited. which were mass-produced in the northern Mesopotamia, Syria and Turkey in different forms during the “Post-Ubaid” and from the LC1 period onwards. So far, there has been little discussion about the presence of this type of vessel in Iran. This study examines Coba bowls in western Iran, especially the Kermanshah plain, and tries to answer the questions by a descriptive andanalytical method, while discussing the technological characteristics and the time span of Coba bowls in the prehistoric site of Taq-e Bustan? Also, what view do these new findings give us in terms of the distribution of these wares? The abundance of these bowls in the excavation of Taq-e Bustan in 2015 and other discovered samples from Kermanshah province and western Iran provide new evidence that this pottery tradition covered a wide area in western Iran. These samples show that we are facing a significant abundance of type 3 and 4 of Coba bowls and the bold presence of these types indicates the spread of this ware to western parts of Iran such as the Central Zagros in the Early Uruk period.

    Keywords: Kermanshah, Taq-e Bustan, Late Chalcolithic, Post-Ubaid, Coba Bowls
  • Sayyed Mohsen Haji Sayyedjavadi*, Yasin Sedqi, Mohammad Reza Sheykhi, Najmeh Khatoun Miri Pages 31-48

    Gray pottery is one of the most significant and important cultural artifacts discovered from the Bronze Age sites in the southeast of the Iranian plateau. This style of pottery has been obtained in a very large amount from the Chagardak Asr-e-Faraghi site of Chah Hashem Plain in Baluchistan, which has so far been far from the views and studies of archeology, archeology and artistic history of the southeast of the Iranian plateau. The main question of this research is about how to make and decorate these pottery. It seems that pottery making was developed in this area and they had different construction methods. The present research has been done by analytical-experimental method and based on laboratory studies. The studied objects belong to the Museum of Southeastern Iran. Measures such as documenting the condition of objects as well as sampling necessary for laboratory tests have been performed at the restoration workshop of the Museum of Southeastern Regions of Zahedan. Then, using thin section petrographic studies (OM) and instrumental analyzes with SEM-EDX and XRD methods, the data are analyzed in order to achieve the research objectives. In this study, 11 samples of gray pottery related to Chegardak area, which were obtained from emergency excavations in 2018, were performed. All pottery was wheeled and gray in dark to light and with different thicknesses but in the range of thin pottery. Archaeological studies on pottery suggest a similar composition, but show that different production methods were used. The pottery in question was pottery produced in high heat furnaces and advanced methods such that precision in construction, elegance and strength were considered by the potters. The results show that pottery in this area has been a very advanced industry that has used iron and manganese-based minerals to decorate the pottery.

    Keywords: Archeology, Petrography, Bronze Age pottery, Chegardak, SEM-EDX, XRD
  • Abdol Reza Mohajerinejad, Kamal Aldin Niknami*, Haydeh Khamseh Pages 49-70

    Among the collection of findings from the archeological excavations of the Iron Age cemetery of Lefour, in Savadkuh, there is an engraved a two-humped camel on a bronze belt buckle, skillfully made through molding method. According to the studies of physical anthropology, in terms of morphology of the skulls, it shows that the excavated dead bodies were different from the previous inhabitants, and the grave goods also indicate they were cattle breeders and nomads. The most prominent object found is a bronze belt buckle with the engraving of a western two-humped camel on it; this animal is definitely not native to the southern region of the Caspian Sea, and may belong to the plains of Central Asia; the southernmost habitat of this type of camel is in the north of Gorgan plain and in the south of Turkmenistan. In the Achaemenid period, two-humped camel is also shown with groups of gift givers who came from Central Asia and the east of the Caspian Sea. In the memorial stone carvings of Shalmaneser III, the King of Assyrians, there are also people carrying two-humped camels, along with the inscriptions seem to be belonged to a far distant country in the east. The most important questions in this study are: Were the human remains found in this cemetery are native or migrated from other areas? Whether the obtained grave inputs were made on site or imported, and to what extent were they influenced by the artistic and industrial techniques from near or far areas? And is it possible to reconstruct the migration route of these groups in the fertile and foothill areas of Mazandaran by studying the findings of this research? In this article, in addition to comparing the form and nature of the bronze belt buckle with other findings of Lefour Cemetery, the authors analyze and interpret it regarding historical documents and sources to provide more accurate answer to the questions. The result of the research reveals that this object was produced in another place and entered the region through immigrants.

    Keywords: Iron Age, Bronze Belt Buckle, Lefour Cemetery, Savadkuh
  • Rahele Koulabadi*, Morteza Ataie Pages 71-90

    With the foundation of Sasanian dynasty, the first fully anthropomorphic representations of Ohrmazd appeared in ancient Iranian art. He was depicted in eight rock reliefs at Firuzabad, Naqsh-i Rajab (2 scenes), Naqsh-i Rustam, Tang-i Chugan (2 scenes) and Taq-i Bustan (2 scenes) while investing a beribboned diadem to the Sasanian king. The iconography of Ohrmazd was not a new one and before Sasanian period in Commagene and Bactria, the image of Ohrmazd had mainly created by imitating Greek-Roman prototypes. But the iconography of Ohrmazd in Sasanian rock reliefs was different. He was completely depicted in Iranian artistic fashion, and in some scenes, he carried bundles of barsam. Barsam is an implement carry by priests in ceremonial rituals. However, Avesta reveals that barsam was not only use by priests, but also hold by some deities including Ohrmazd. In Aban Yasht, Ahura Mazda (Middle Persian Ohrmazd) praises Aredvi Sura Anahita with the barsam. There are still questions about the figure of Ohrmazd and the sources of his iconography in Sasanian rock reliefs. So it is significant to review Zoroastrian texts again and study whether they affect the iconography of Ohrmazd or not. By analyzing and comparing the characteristics and details of iconographical elements of Sasanian rock reliefs and also regarding Zoroastrian written sources, the authors try to find the origin of these artistic models and the reason why Ohrmazd carries a bundle of Barsam at Firuzabad, Naqsh-i Rajab, Naqsh-i Rustam and Taq-i Bustan investiture scenes. The results show that the iconography of Ohrmazd was especially modeled after the royal art and the king himself. Furthermore, Some Zoroastrian texts reveal that Ohrmazd incarnate in Gētīg (material world) as an Ahlaw man or a priest and probably Sasanian artists consciously depicting him while carrying barsam in his hand(s).

    Keywords: Ohrmazd, Sasanian Rock Reliefs, Royal Appearance, Zoroastrian Priest, Zoroastrian Texts
  • Narges Alaei Bakhsh, Yaghoub Mohammadifar*, Hossein Sarhaddi-Dadian Pages 91-114

    Troglodytic Architecture like other branches of architecture has strong relationship with the culture of the people and their daily lives, which, although at first glance, seems simple and primitive, but in fact were built by people who have used all their intelligence and ability to build them.In Troglodyte part of Ab-Ask village, the people of the past have tried to create various architectural elements in this place to meet their daily needs, each of which plays an important role in the architecture of this part in a specific shape and image. Some of these elements were created inside the Troglodyte (rooms) and some outside the rooms.Indicative environmental elements that affect the plasticity of the village are geography,security,immortality and religion,which geography has the most impact on the form of Troglodyte compared to other factors. However, the influence of other factors cannot be ignored. What has been the present research in order to answer the question of the elements related to the lifestyle of people in these Troglodyte? Using field and descriptive case study method, in Troglodyte section of Ab-Ask village, to introduce and analyze architectural elements and details in these Troglodyte including: porch, stone bench, door, window, ledge and niche, stove, manger, and etc. At the end of this study, it will show that the past people of this region with high skills in interacting with nature have been able to create more than 170 Troglodyte in this place, which were studied in 5 groups. The orientation of the facade in this complex has been done from the south to the northeast, which has been a calculated choice in relation to the winds of the region and the direction of the sun and the chronology of the collection, according to the pottery and historical texts, is probable to the historical-Islamic period.

    Keywords: Troglodyte Architecture, Ab-e-Ask, Architectural Elements, Details, Immortality, Akhyeh
  • Rouholah Khosravi Nejad, Soheila Torabi Farsani*, Esmaeil Sangari Pages 115-132

    The expanded territories of the ancient Iranian empires raise a question for the audience, at first glance, despite a display of authority and domination of the kings, that how the central governments extended their domination over these regions and defended it against foreign threats. In the wide Sasanian Empire, one policy of the emperors of the dynasty was to establish new cities and renew old ones to expand their dominance over the country. As a result of these efforts in which required the founding and reconstruction of intercity pathways for moving goods and troops, a vast network of cities and routes were gradually formed. In this network, cities had the role of nodes for controlling and providing the essential resources and supplies for the central government. Thus, it can assume that the network of cities, moreover expanding the dominance of the Sasanian government, also had affected their fall. This study aimed to find appropriate answers for this question, using library resources through a descriptive-analytical methodology that what role the communication network of Sasanian cities has played in the Arabs conquests. The result findings indicate that the vast communication network of the Sasanian cities has not only facilitated the Arabs troops’ movement and campaign, but they were also able to weaken the defensive power of cities through Blocking support routes. Moreover, The Arabs had been able to consolidate their occupancy and dominance by capturing the cities as network’s connection points.

    Keywords: Sasanian, Arabs, Sasanian cities, Conquest, Communication network.
  • Ali Farhani, Hassan Karimian* Pages 133-158

    Castles are one of the most amazing innovations of Iranians in the field of architecture and one of the most numerous remnants of the past. These buildings, which have been formed in most areas with the aim of securing the inhabitants of this land, have been developed and developed with the passage of time and in accordance with the existing needs and according to the construction location, performance and objectives of its builders. the two main types of plain and mountain castles, mountain castles, commonly known as fortresses, have a more diverse space organization and form and its construction location determines the type of its map. Tehran province is one of the regions that due to its special geographical location and located in the path of highways connecting the central areas of the country with other parts of the country, as well as the existence of the ancient and historical city of Ray, which was at some point in the history of the Capital of Iran, countless castles can be searched in its plains and mountains. field studies of authors, a considerable number of these castles were identified, some of which are based on alborz heights overlooking tehran plain. Therefore, determining the spatial organization, form and function of these castles is the subject of research and its results are presented in this paper. In achieving this goal, answering questions about spatial and temporal distribution, the governing model of space organization, form and function, as well as the focus of these defense fortifications were necessary. In field studies, which were carried out by reviewing and documenting all samples, 159 fortresses and defensive buildings from pre-Islamic times and various Islamic periods were identified these, 69 castles and defensive buildings (about 40%) are located in mountainous areas and more than 50% of them are located in the east of Tehran in Firuzkooh city, most of which were founded in pre-Islamic times and have been exploited in various Islamic periods. One of the prominent examples of mountain fortresses located in the center of Firuzkooh city is a castle called Firuzkooh or Firuz Shah, which is the largest and most important mountain tin in Tehran. In this paper, we have tried to introduce this highly prominent and identified sample by relying on reliable historical documents and sources and archaeological field researches.

    Keywords: Mountain Castles of Tehran, Firoozkooh Castle, Historical Texts, Archaeological Studies, Historiography, Practice
  • Mohammadreza Nemati* Pages 159-178

    Coins are one of the most important findings in archaeological excavations, which are the best examples of historiography after geographical and historical sources and texts. By and analyzing the information contained in them, information about each region in various fields such as history, culture, economy, politics, religions and social conditions can be completed and more accurate judgments about the identity of that community can be obtained. In the archeological excavation of 2009, in the historical site of Zolpabad, Farahan, Markazi province, twenty complete coins and five cut scissors were found, which we will study in this research. The purpose of this study is to read the calligraphy,mint place, motifs and visual elements used in their decorations in order to achieve a connection with religion, language, calligraphy and their use in commercial and cultural exchanges. The present study is a historical research based on nature and method, descriptive-analytical research based on archaeological field and a library studies. The most important of questions in this research are: the coins discovered from the archeological excavations of Zulfabad What are period and which of the rulers? What are the qualitative and quantitative characteristics of these coins and what are the visual elements governing the decorative motifs struck on them? And what does indicate the presence of these coins in this site  ? The results of this research show that the coins discoverd from Zolfaabad are belong to three early rulers of the Ilkhanid period, namely HulaGu, Abaqa Khan and Ahmed Tekuder. These coins have inscriptions in Uyghur and Kufic script, Religious inscriptions in geometric decorative frames consisting of circles and squares, floral motifs and squares are the most visual representations used in these coins.

    Keywords: Coin, Ilkhanid, Zolfaabad, Farahan
  • Azita Belali Oskoyi, Atefeh Sedaghati*, Parisa Hasan Khoshbakht, Sanam Kafshdooz Salimi Pages 179-201

    Fakhr and Madin are the networks inside the fence and religious places that are repeated in the form of grids. Such walls are made with pieces of baked clay in geometric and non-geometric shapes, and because holes have appeared between them, they have tried to make their form beautiful as well. In the Islamic era of Iran, mausoleums and tombs after mosques are among the most important works of architecture and urban planning. The construction of this building began in the fourth century AH and continues with ups and downs until the Safavid era. According to the surviving works, the Ilkhanate period in Iran can be considered as the peak period of the popularity and prosperity of the construction of “Fakhr and Medin” in tomb buildings. In this article, a number of tomb buildings from the Ilkhanid, Timurid and Safavid eras are comparatively studied. The paper follows the main question of what evolution Fakhr and Madin have undergone in the Islamic period with emphasis on the three mentioned periods, and how its application can be explained and traced in comparison? This research is a combination of two types of qualitative and quantitative research methods and descriptive-analytical method based on logical reasoning. Data collection was done through library study and valid historical documents and review of images and documentation centers. In this regard, first, the historical background and theoretical foundations of the topic have been examined. Then, all the types of Fakhr and Madin in the tombs of the three Ilkhanid, Timurid and Safavid periods (a total of 25 case studies) have been analyzed according to the geometric patterns, location and materials used in their construction. The result of a comparative study shows that “Fakhr and Madin” has been compiled in the form of seven physical-semantic indicators. These characteristics include: spirituality, transparency, environmental comfort, security, visual interaction, privacy and beauty, and it was found that in the Ilkhanate period, the characteristics of “spirituality” and “visual interaction”, in the Timurid period, the characteristics of “environmental comfort” and “Visual interaction” and in the Safavid period, the characteristics of “spirituality” and “environmental comfort” have been emphasized..

    Keywords: Fakhr, Madin, Tomb, Ilkhani, Teymouri, Safavid
  • Kourosh Mohammadkhani* Pages 203-214

    In premodern societies, cemeteries were formed next to human settlements. The distribution of graves in these cemeteries depended on the size of the population and the use of these settlements. One of the difficulties in modern archaeological research in identifying cemeteries is determining their core and buffer zones. Due to the dispersion of graves, the density of graves in cemeteries can sometimes vary considerably. Determining the core and buffer zone in these areas is therefore always done with great caution. With the advancement of science and various new methods in archaeological fieldwork, the core and buffer zones of archaeological sites can now be done more precisely. One of the more efficient and effective methods in identifying, and consequently, determining the core and buffer zone of sites, is the geophysical survey. A geophysical survey with the magnetic method in the archeological site of Mehdiabad-e Olia in the cultural landscape of Bam was carried out to determine the distribution of archaeological graves and determine the core zone of this ancient cemetery in 2018.

    Keywords: Archaeological Cemetery, Geophysical Survey, Core Zone, Buffer Zone, Mehdiabad-e Olia Cultural Landscape of Bam
  • Ali Salmani*, Milad Hatef Pages 215-235

    The story of Zal and Simorgh is one of the interesting subjects of Shahnameh that has been illustrated many times by painters in different periods. Simorgh appears in Shahnameh with its legendary features. However, there is a close relationship between these features and the characteristics of a number of other creatures in the history of Iranian mythology. Simorgh acts like a mysterious animal in the shamanic religion and breeds Zal like a novice shaman in nature. Zal is sometimes depicted with a veil and sometimes without a veil and naked. Also, in terms of location, Zal is sometimes designed to ride on Simorgh’s back or in his arms or on the plain and on top of a mountain in Simorgh’s nest. The composition of the drawings is such that the further we go, the more acceptable and eye-catching order we see in the drawings. Considering the systematic and hierarchical study of Zal and Simorgh paintings from the Ilkhani to Safavi periods, the approach of artists in depicting the epic aspects of the story and the romantic and spiritual atmosphere that prevails is a point that should be considered in the present study. Let us. The use of common elements in the paintings such as trees, mountains and plains shows the definition of a special framework in “depicting” the story of Zal and Simorgh. This descriptive-analytical method and with a historical approach to the paintings of Zal and Simorgh illustrated in various Shahnamehs has reached the conclusion that in each painting, the influence of the school of each period can be clearly seen and also the elements used in the paintings are almost similar to each other.

    Keywords: Shahnameh, Iranian painting, Zal, Simorgh
  • Narjes Zamani, Hossein Ahmadi* Pages 237-263

    Chehelsotoun Palace has always been a source of traditional and new interventions in the restoration of murals, which indicates the evolution of views on this issue in Iran. This study aims to understand the evolution of conservation and restoration approaches to murals by referring to the tradition of previous repairs and new approaches to conservation and restoration has studied murals in Chehelsotoun Palace and has sought to answer these questions: What were the procedures of the previous repair tradition? What were the new approaches to the conservation and restoration of murals and their fundamentals? What were the differences between the two? Data collection was done by documentary method. First, by adopting a comparative and descriptive method, the previous repairs will be examined. Then, the research, which has a qualitative and interpretive approach, uses an analytical method to explain the issues about the tradition of previous repairs and the fundamentals of new approaches. In the end, the results will be explained with logical reasoning. The research findings indicate that the previous repairs were performed in the form of repainting on the original murals, in the continuation of the life of Iranian Traditional Paintings. Such repainting, while following the visual elements of the original murals, also has different expressions from the artist in charge of the repair, which was rooted in the tradition of previous mural repairs and their contexts. New approaches were based on historical authenticity and aesthetic integrity, and led to the removal of some of the stages of mural development and reintegrated of the lacunas with a distinction from the original murals. The aesthetic and historiographical approaches of the West were the source of the differences between the new interventions and the semantic procedures of traditional repair which always focused on the nature of things.

    Keywords: Repair Tradition, Conservation, Restoration Approaches, Mural, Chehelsotoun, IsMEO Group
  • Nourmohammad Monjezi* Pages 265-283

    The Iranian house is full of structural units. The cohesion of the units creates more complex patterns, which, as a result of their location in different parts of the building, also form its physical structure and functional and cultural characteristics. Since the combination of these patterns in the home is always a reflection of the customs and lifestyle of residents and local conditions, knowing each of the patterns allows them to be used on a larger scale in the design of new homes. The content of structural patterns and the extent of their impact on Iranian-Islamic residential architecture is the basis of research inquiry. The research intends to take a physical approach to express the structure of the architectural language of the house in the sample buildings of the Qajar period; and in this way provide the basis for restoring the architectural values of the past. The research method is descriptive-historical and the method of finding research is a combination. The basis of observational studies has also been done through the presence of buildings that have a relatively complete architectural composition, and citation of existing maps, images and texts. The abstracted contents with the help of AutoCAD software introduce the basic units in geometric shapes and check their applicability in 50 houses of historical-cultural value. One of the important results of this search is the generalizability of the logical order of the initial units identified in various combinations and the production of more complex spatial units than the initial units of 5040 patterns. The results show that the patterns participate in various proportions from 0.06% to 27.16% and 42 in selected houses. Among these, pattern number 8 has the most (453) presence; while Patterns 12, 33 and 42 have the least (1) applications.

    Keywords: Iranian-Islamic Architecture, Architectural Model, Architectural Physical Order, Language of Architecture, Qajar House.​​​​​​
  • Soheila Bakhtiyari, Taher Rizazadeh*, Davood Shadlou Pages 285-305

    The special conditions of the Qajar period have made it possible for Europeans to obtain Iranian carpets more than before. During this period, Europeans interested in Iranian rugs took advantage of the unique opportunities available to them to create, develop, and complete the assets of their rug collections in the best way. Familiarity with the fields of creating these opportunities on the one hand and knowledge of European strategy regarding the acquisition of Iranian carpets in this period are among the important and contemporary issues and concerns of carpet studies and of course museum studies and can complete our knowledge in this field. Accordingly, this article intends to follow the most important methods and strategies of Europeans in acquiring and owning Iranian rugs to identify and introduce the factors affecting their access to these rugs and their storage. In fact, in this research, we want to know what factors were involved in the formation of the process of collecting Qajar rugs by Europeans. For this purpose and to find the answer to this question, in this article, we have used the descriptive-analytical research method. We also collected our data in a library method and used a qualitative method to analyze them. Findings and results of this study indicate that the tradition of offering rugs to ambassadors and European courts on the one hand and the rugs export industry of this period have been the most important traditional factors in collecting valuable Iranian rugs by Europeans. Also, due to the cultural changes and modernization of the Qajar kings, especially Nasser al-Din Shah, and the welcome to participate in the famous international exhibitions of the nineteenth century is also one of the newest methods and facilities of European carpet collecting in this period.

    Keywords: Persian carpets, Qajar period, Carpet Collection, European collections