فهرست مطالب

مطالعات باستان شناسی پارسه - پیاپی 26 (زمستان 1402)

مجله مطالعات باستان شناسی پارسه
پیاپی 26 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/12
  • تعداد عناوین: 15
|
  • علی بیننده*، نیلوفر نادریان، سیلوانا دی پاولو صفحات 7-31

    تپه قلعه ننه در شمال غرب ایران و جنوب شرق دریاچه زریبار قرار گرفته است و ازطریق گذرگاه شلیر با شمال بین‏النهرین ارتباط دارد و بزرگ ترین محوطه پیش از تاریخ حوضه دریاچه زریبار است که کاوش لایه نگاری شده است. تپه دوره های استقراری پیش ازتاریخ و تاریخی را دربر دارد و طولانی‏ترین دوره استقرار باقی مانده در محوطه، مربوط به دوره مس وسنگ، خصوصا فرهنگ عبید 3-4 و اوروک جدید است. شواهد گویای آن است که این منطقه در دوره پیش ازتاریخ بیشتر با بین‏النهرین ارتباط داشته است. از دوره مس وسنگ، محوطه، تعداد قابل توجهی دست افزار سنگی به دست آمده است؛ ابزارهای سنگی یک گروه فناورانه از مصنوعات را تشکیل می‏دهند که ارزش قابل توجهی برای تفسیر ساختارهای اجتماعی-اقتصادی در جوامع پیش ازتاریخ دارند. تغییرات ساختاری در شبکه‏های اجتماعی فناوری از عبید تا پساعبید ممکن است در جنبه های مختلف تولید ابزارسنگی مشاهده شود. مطالعه ابزارهای سنگی دوره مس وسنگ در غرب ایران و حوضه دریاچه زریبار انگشت شمار است. مصنوعات سنگی به دست آمده ازلحاظ چگونگی روش و سنت ابزارسازی دوره مس وسنگ در حوضه دریاچه زریبار بررسی شد و تلاش شد ارتباط احتمالی آن تا حد ممکن با تغییرات اجتماعی مطالعه شود. به احتمال زیاد مصنوعات سنگی توسط گروهی خاص تولید و در منطقه و حوضه دریاچه زریبار پخش می‏شده است، کما این که شواهد سفالی نشان از ارتباط گسترده بین‏منطقه‏ای نیز دارد و دست کم در دوره مس سنگ جدید، تولید مصنوعات سنگی در این منطقه در مقیاس کارگاهی بوده است؛ به نظر می‏رسد مانند محوطه‏های هم زمان در هزاره پنجم و چهارم پیش ازمیلاد، در شمال بین‏النهرین که مصنوعات سنگی در تپه ننه در نزدیکی منابع ماده خام و خارج از سکونت گاه ها تولید می‏شدند.

    کلیدواژگان: حوضه زریبار، تپه ننه، مصنوعات سنگی، مس وسنگ
  • طاهره شکری* صفحات 33-50

    مهرها به عنوان یکی از مهم ترین داده های باستان شناسی، همواره در مطالعات این علم و هنر باستان موردتوجه بوده اند. شهر شوش به عنوان یکی از مهم ترین محوطه های باستانی ایران در دوره های مختلف تاریخی-فرهنگی، به ویژه دوره ایلام، داده های فرهنگی-هنری بسیاری ازجمله مهرها را در اختیار باستان شناسان و متخصصین تاریخ هنر قرار داده است. یافته های به دست آمده از این شهر باستانی، گویای سبک های گوناگون هنری در دوره های پشت سر گذاشته شده در آن بوده و سبک های گوناگون حکاکی مهر و شمایل نگاری آن ها که می تواند بیان کننده اطلاعاتی در زمینه های مختلفی چون نمادها، اسطوره ها و یا داستان های روایی باشند، در میان این داده ها جایگاه ویژه ای دارند. در دوره ایلام و به طور خاص ایلام قدیم که مورد بحث این پژوهش  است، سبک های هنری مختلفی در حکاکی های مهرها دیده می شود؛ سبک هایی که هم می تواند گویای هنر ویژه ایلامی باشد و هم در برخی موارد از تاثیر سبک های حکاکی سرزمین همسایه، یعنی بین النهرین بی بهره نبوده اند. در همین راستا، در اینجا گزیده ای از مهرهای دوره ایلام قدیم شوش (تعداد 11 عدد) که متعلق به موزه ملی ایران هستند، با هدف مطالعه تصاویر آن ها به لحاظ داشتن سبک فرهنگی-هنری خاص بررسی می شوند، و پژوهش در جهت پاسخ گویی به این پرسش که آیا حکاکی های این مهرهای ایلام قدیم می تواند بیان کننده سبک روایی ویژه ای باشند؟ صورت گرفته  است. مطالعه انجام گرفته که به روش کتابخانه ای-موزه ای و با تحلیل تطبیقی تصاویر همراه بوده است، می تواند راوی قدرت ارباب حیوانات / یا شاید فرد برتر جامعه آن روز، در حفاظت از حیوانات تحت حمایتش در مقابل حیوانات وحشی باشد و به نوعی با این تصویرپردازی ها، قدرت او را روایت کرده است.

    کلیدواژگان: شوش، مهر، ایلام قدیم، تصاویر، نمادها
  • ثریا الیکای دهنو*، گلینا کریمووا صفحات 51-71

    هزاره سوم پیش ازمیلاد زمانی است که روابط گسترده فرهنگی و اقتصادی و تجاری میان تمدن ایران و دره سند، بین النهرین، خلیج فارس، دریای عمان و آسیای مرکزی برقرار بوده است. هدف مقاله حاضر، بررسی نشانه شناسی فرهنگی و ارتباطات میان محوطه های عصر مفرغ جنوب شرق ایران، با تاکید بر شهرسوخته، شهداد و تپه یحیی است. در این روند، نشانه های مهرها و اثرمهرهای محوطه های ذکر شده در جنوب شرق ایران شامل: شهداد و شهرسوخته براساس مطالعات تطبیقی با محوطه های اصلی در آسیای مرکزی شامل: بلخ، مرو، موندیگاک، آلتین تپه، گنورتپه، داشلی تپه، تغلق، و منطقه اوردوس مورد مطالعه و بررسی قرار خواهند گرفت؛ از این رو، در چارچوب نشانه های موردمطالعه برروی مهرها و اثرمهرها، پیشنهادی مبنی بر وجود ارتباطات فرهنگی موجود میان این مناطق در دوره زمانی موردپژوهش (عصر مفرغ) ارائه می گردد.برهمین اساس، پرسش های پژوهش چنین مطرح شده است؛ بین علائم سفال ها و مهرها چه مشابهت هایی دیده می شود؟ تشابهات فرهنگی بین آثار مناطق جنوب شرقی ایران با نواحی آسیای مرکزی به چه میزان و چگونه بوده است؟ آیا مشابهت های مشهود و مکشوف به هم مرتبط و هدف مشترکی را دنبال می کرده است؟ برهم کنش های فرهنگی می تواند در نتیجه عواملی ایجاد شود که نیازمند بررسی شواهد مادی برجای مانده از جوامع آن دوره است. با توجه به فاصله های موجود میان محوطه های باستانی هزاره سوم پیش ازمیلاد می توان این نشانه ها را نتیجه یک تفکر خاص و هدایت شده دانست که در محوطه های نیمه شرقی فلات ایران ظاهر شده اند؛ به عبارت دیگر، فاصله های جغرافیایی و جا به جایی اندیشه ها از جایی به جای دیگر با توجه به وجود ارتباطات وسیع بازرگانی و تجاری میان این محوطه ها قابل قبول است. این امر نشان می دهد که هم بستگی آسیای مرکزی با مناطق شرقی و هم چنین جنوب شرق ایران و بخشی از فرهنگ هند و اروپایی در عصرمفرغ، می توانسته نشات گرفته از اعتقادات و باورها و اندیشه های مشترک و یکسان باشد.

    کلیدواژگان: عصرمفرغ، مهر، نشانه شناسی، جنوب شرق ایران، آسیای مرکزی
  • عاطفه رسولی* صفحات 73-95

    کورگان ها یا گورهای کلان سنگی، ازجمله گورهایی هستند که در عصر مفرغ و آهن در محدوده جغرافیایی وسیعی، یعنی شرق اروپا، آسیای میانه، آناتولی و شمال غرب ایران گسترش پیدا می کند. وسعت کورگان ها و اشیائی که از این گورها به دست آمده، نشان دهنده میزان جایگاه اجتماعی شخص متوفی بوده است. تدفین حیوانات نیز سنتی است که در این دوره در مناطقی چون: قفقاز، شرق آناتولی و شمال غرب ایران، افزایش چشمگیری پیدا می کند. هدف از این پژوهش، توضیح و تبیین کورگان ها، گورهای کلان سنگی و سنت قربانی حیوانات برای طبقات اجتماعی خاص در عصر مفرغ است؛ ازجمله پرسش های این پژوهش این است که، آیا در عصر مفرغ روابط تجاری بین منطقه قفقاز جنوبی و شمال غرب ایران وجود داشته است؟ و چرا گورهای کلان سنگی این دوره، در اندازه و تعداد اشیائی که از داخل گورها به دست آمده ، با یک دیگر متفاوت هستند؟ فرضیه پژوهشی حاضر در پاسخ به این پرسش است که با توجه به کشف سرپیکان های ساخته شده از ابسیدین و سفال های نوع ارومیه که از محوطه های عصر مفرغ شمال غرب ایران به دست آمده، می توان گفت در عصر مفرغ بین منطقه قفقاز جنوبی و شمال غرب ایران، روابط نزدیکی برقرار بوده است؛ هم چنین بزرگ بودن اندازه کورگان ها و اشیائی که از داخل این گورها به دست آمده، نشان دهنده جایگاه اجتماعی شخص متوفی بوده است؛ بدین معنی که افراد عادی دارای گورهای سنگ چین ساده و گورهای صندوقی بودند و قبور آن ها فاقد هدایای تدفینی بوده است، ولی افراد سطح بالای جامعه دارای گورهای بسیار وسیع بوده و در کنار صاحب گور، تعداد زیادی هدایای تدفینی به دست آمده است. در این پژوهش با استفاده از مشاهدات عینی و مطالعات کتابخانه ای، به بررسی کورگان های مکشوف از منطقه قفقاز جنوبی و شمال غرب ایران در عصر مفرغ، پرداخته شده است. نتایج نشان می دهند که کورگان های مکشوف از قفقاز جنوبی قدیمی تر از کورگان های به دست آمده از شمال غرب ایران هستند و در عصر مفرغ متاخر ارتباط فرهنگی و تجاری بین این دو منطقه وجود داشته است. بیشترین گورهای کلان سنگی عصر مفرغ متاخر فلات ایران، مربوط به منطقه اصلاندوز و پارس آباد در اردبیل و منطقه اهر و خداآفرین در آذربایجان شرقی است، که اکثر آن ها دارای شکلی مدور هستند و از درون بیشتر این گورها اجساد حیواناتی چون گاو، اسب و سگ به همراه هدایای تدفینی به دست آمده است.

    کلیدواژگان: کورگان، گورهای کلان سنگی، قفقاز جنوبی، عصر مفرغ
  • یعقوب محمدی فر*، مانا روحانی رانکوهی، جعفر مهرکیان، ویتو مسینا صفحات 97-118

    باور به زندگی پس از مرگ به خلق گورستان ها، بناهای یادمانی و آداب و رسوم مرتبط به آن می انجامد. بقایای برجای مانده از جوامع باستانی در بیشتر مواقع به قبور و آرامگاه های آنان محدود می شود، که بررسی در آن بخش هایی از مذهب، آئین و باورهای دینی آنان را آشکار می کند. الیمائیان حاکمان نیمه مستقل و خودمختار هم زمان با سلوکیان و پارتیان در جنوب غربی ایران هستند که گونه هایی از معماری آرامگاهی آنان برپایه کاوش های باستان شناسی در محوطه هایی چون: شوش، دستوا، گلالک، صالح داوود، کل چندار شمی، چشمه چلوار، قلعه شیاس، کافه بابک و هشتلیک به دست آمده است. در بررسی معماری آرامگاهی الیمائی ها علاوه بر توصیف و گونه شناسی آنان، شباهت های قابل مقایسه ای با شیوه های خاکسپاری تمدن های پیشین و حکومت های هم زمان آشکار می شود که نویسندگان این پژوهش با استفاده از مطالعات تاریخی-تطبیقی و براساس نتایج کاوش های الیمائی سعی در دستیابی به آن دارند. این پژوهش نشان می دهد که با توجه به تفاوت های زیست محیطی کوه و دشت، معماری آرامگاه های الیمائی به دو نوع کوهستانی و دشتی طبقه بندی می شود. با توجه به موقعیت آن ها نسبت به سطح زمین، آرامگاه های کوهستانی به آرامگاه های زیرزمینی، آرامگاه های نیمه زیرزمینی و آرامگاه های ساخته شده در سطح و آرامگاه های دشت الیمائیان به دو گونه آرامگاه زیرزمینی (سردابه ای) و آرامگاه نیمه زیرزمینی تقسیم می شدند. گونه شناسی و مقایسه آرامگاه های الیمائی با آرامگاه های به جامانده از تمدن های پیشین و بومی (بین النهرین و ایلام) و حکومت های سلوکی و اشکانی نشان می دهد که این مقبره ها هنوز تحت تاثیر سنت های محلی مانند بین النهرین و ایلام هستند.

    کلیدواژگان: آرامگاه های الیمائی، کل چندار شمی، گلالک، شوش، صالح داوود
  • ولی جهانی، سولماز رئوف*، ابراهیم رایگانی صفحات 119-143

    مجموعه باستانی لیارسنگ بن در روستای شیرچاک، بخش رانکوه شهرستان املش استان گیلان قرار دارد. این گورستان در ضلع شرقی مجموعه باستانی لیارسنگ بن و در دامنه کوه آهینبرتله واقع شده است. در این گورستان 130 گور مورد شناسایی و کاوش قرار گرفت. براساس نتایج حاصل از تاریخ گذاری به روش رادیوکربن، دیرینگی این گورستان هم زمان با دوران اشکانی و ساسانی بین سال های 38 پ.م. تا 123 م.، و 45 پ.م. تا 80 م.، تعیین شده است. هدف از انجام این پژوهش مطالعه ساختار تدفین های اشکانی در گورستان لیارسنگ بن درنظر گرفته شد. آن چه ضرورت پژوهش حاضر را توجیه نموده است، مستندسازی و انتشار مهم ترین دستاوردهای کاوش در زمینه شناخت ساختارهای تدفینی روزگار اشکانی در این منطقه است و هم چنین تلاشی برای مستندسازی حاصل کاوش ها پیش از تخریب محوطه توسط عوامل طبیعی و انسانی. نگارندگان، کوشش نمودند در پژوهش حاضر به این پرسش ها پاسخ دهند که در گورستان لیارسنگ بن چه ساختارهای تدفینی بیشتر مدنظر کنش گران وقت بوده است؟ دیگر آن که، این ساختارهای تدفینی با کدام ساختارهای تدفینی هم عصر در منطقه و بیرون منطقه قابل مقایسه است؟ نتیجه آن که از میان شیوه های متنوع تدفین در عصر اشکانی تنها سه شیوه دخمه ای، چاله ای و خمره ای در گورستان لیارسنگ بن شناسایی شد که به ترتیب بسامد گورهای دخمه ای، چاله ای و درنهایت خمره ای حاکی از تنوع تدفینی در این گورستان بوده است که ضمن شباهت با تدفین های منطقه ای، یادآور و مشابه نمونه های فرامنطقه ای بوده است. داده های این پژوهش ازطریق اطلاعات حاصل از شش فصل کاوش میدانی در گورستان لیارسنگ بن گردآوری شده است و به روش تحلیل توصیف تاریخی و هم چنین مقایسه با سایر گورستان های هم افق به لحاظ تاریخی مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: املش، گورستان، لیارسنگ بن، اشکانی، گوردخمه ای
  • ملیحه مهدی آبادی، علی زمانی فرد*، سید عبدالعظیم امیرشاکرمی صفحات 145-176

    یکی از معیارهای مهم در ثبت میراث جهانی، منظر فرهنگی است که با رویکرد جامع و عمل گرایانه به حفاظت از عناصر طبیعی، فرهنگی ملموس و ناملموس محوطه های تاریخی می پردازد. آثار صخره ای تاق بستان به عنوان یک اثر ملی در فهرست میراث موقت جهانی ثبت گردیده که متاسفانه در سال های اخیر شاهد تغییرات فیزیکی در عناصر تاریخی و طبیعی آن هستیم. گسستگی ارتباط بین آثار و طبیعت موجب ازدست رفتن ماهیت اصلی محوطه گشته و تخریب بیشتر آن را درپی دارد. با توجه به این که منظر فرهنگی تعاملی بین انسان و طبیعت است، آثار تاریخی تاق بستان، آن را به عنوان نمادیی مستعد برای ایجاد منظر فرهنگی درآورده است. این پژوهش با شناخت طبیعی و تاریخی تاق بستان و براساس نظریه های ارائه شده در حوزه مناظر فرهنگی، سعی در نشان دادن و ضرورت نگاهی جامع در امر حفاظت و مرمت این اثر تاریخی را داشته و درپی اثبات فرضیه است که تاق های تاق بستان تنها یک اثر تاریخی و باستان شناسی نبوده، بلکه یک منظر فرهنگی است. روش در این پژوهش توصیفی-تحلیلی، براساس داده های گردآوری شده از منابع اسنادی، کتابخانه ای و مشاهدات میدانی است؛ ازجمله پرسش هایی که در این پژوهش به آن ها پاسخ داده می شود؛ 1- تعیین معیارهای منظر فرهنگی چیست؟ 2- مولفه های تشکیل دهنده منظر فرهنگی تاق بستان چه هستند؟ نتیجه حاصل از بررسی نشان می دهد، براساس نمادهای جهانی، تاق بستان دارای معیارهای یک منظر فرهنگی با مولفه های طبیعی و انسانی به صورت ملموس و ناملموس بوده و دارای تمامی عوامل موثر عینی و ذهنی در شکل گیری منظر فرهنگی است و برخلاف تصور رایج، نقش برجسته های ساسانی، تنها عامل برای خلق این منظر فرهنگی نیستند، بلکه مولفه های منظر فرهنگی تاق بستان، ترکیبی از مولفه های طبیعی، فرهنگی است که در طول تاریخ به هم گره خورده و تفکیک ناپذیرند.

    کلیدواژگان: منظر فرهنگی، مولفه، تاق بستان، ملموس، ناملموس
  • سید مهدی موسوی نیا*، محمدرضا نعمتی صفحات 177-195

    یکی از شیوه های دفن مردگان در آئین زردشتی، خورشیدنگرشنی و قرار دادن مردگان در برج های خاموشی است. با استناد به متون کلاسیک و یافته های باستان شناسی، این سنت تدفینی در آئین زردشتی از آغاز دوره تاریخی تا به امروز گزارش شده است. تاکنون مطالعات معدودی راجع به برج خاموشی ری انجام گرفته است. این مطالعات اغلب به توصیف محوطه و ویژگی های معماری آن پرداخته است؛ لذا از ورای آن نمی توان از تحول ساختار معماری و تاریخ ساخت محوطه درکی جامع به دست آورد. این پژوهش از یک سو، تلاش می کند تحول ساختار معماری برج خاموشی ری از سده های نخست تا سده های متاخر اسلامی را ارزیابی کند؛ و از سویی دیگر، درپی دستیابی به شواهدی راجع به تاریخ نسبی ساخت محوطه است. بر این اساس، پژوهش حاضر تلاش می کند به دو پرسش پاسخ دهد؛ 1) ساختار معماری برج خاموشی ری چگونه بوده است و چه تحولات معماری در آن صورت گرفته است؟ 2) با استناد به منابع نوشتاری و مطالعات مقایسه ای، برج خاموشی ری در چه برهه زمانی ساخته شده است؟ در راستای پاسخ به پرسش های فوق، از رویکرد توصیفی-تحلیلی استفاده شده است. مطالعات میدانی و کتابخانه ای به همراه بررسی مقایسه ای مهم ترین روش های گردآوری اطلاعات در پژوهش پیش رو است. این پژوهش نشان می دهد برج خاموشی ری مربوط به سده های نخست اسلامی است و تا سده های متاخر اسلامی نیز حیات داشته است؛ به علاوه، بررسی مقایسه ای ساختار معماری محوطه، ضمن تایید تاریخ گذاری پیشنهادی، برج خاموشی ری را همراه با برج خاموشی کوهستان یزد و دخمه قدیمی کرمان در یک نسل مشخص از برج های خاموشی قرار می دهد. نسلی که ادامه نسل برج های خاموشی پیش از اسلام و نماینده برج های خاموشی سده های نخست اسلامی است.

    کلیدواژگان: برج خاموشی، ری، سده های نخست اسلامی، سده های متاخر اسلامی، ساختار معماری
  • حامد مولایی کردشولی*، حمید طباطبایی صفحات 197-226

    کرانه ها و پس کرانه های پهنه دریای پارس بخش بزرگی از جنوب ایران است که درطول تاریخ موردتوجه بوده و استقرار های بسیاری در این بخش از ایران شکل گرفته است. موقعیت و شرایط جغرافیایی نقش مهم و تعیین کننده ای در شکل دادن تجارت، اقتصاد و اوضاع اجتماعی دریای پارس داشته است. این دریای نیم بسته ازنظر وضع طبیعی و اقتصادی و موقعیت نظامی و سیاسی دارای ارزش به سزایی است؛ همان طورکه حیات اقتصادی و اجتماعی بین النهرین به دو شاهرگ آبی آن، یعنی دجله و فرات وابسته است و همان گونه که رود نیل نقش اصلی و کلیدی را در تاریخ مصر بازی می کند، به همان نسبت دریای پارس را می توان گلوگاه مهم و حیاتی تاریخ و تمدن و اقتصاد ایران دانست. این دریای کوچک و زرخیز در طول هزاران سال هم چون سفره ای پر نعمت آغوش خود را بر ایرانیان و دیگر ملل مجاور باز کرده تا ساکنان سواحل آن، از ذخایر متنوع و گوناگونش بهره مند شوند. پژوهش حاضر به معرفی اشیاء سفالی که به گوپال مشهورند و بیشتر در نیمه جنوبی ایران، به ویژه در کرانه ها و پس کرانه های دریای پارس به وفور یافت می شوند، پرداخته است. علت نام گذاری این اشیاء سفالی دقیقا مشخص نیست. نمونه های اولیه اشیاء مذکور از بوشهر و خوزستان گزارش شده است. طی مطالعات حاضر در کرانه ها و پس کرانه های شمالی دریای پارس تعداد بسیاری از این اشیاء مورد شناسایی قرار گرفته است. در این پژوهش جهت گردآوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و بازدید میدانی از برخی محوطه های حوزه موردمطالعه استفاده شده است. پرسش های اصلی پژوهش حاضر عبارتنداز: گوپال ها به چه بازه زمانی قابل تاریخ گذاری هستند؟ کاربرد گوپال چیست؟ پراکنش گوپال ها در چه مناطقی است؟ علاوه بر معرفی گوپال ها و بررسی ویژگی فنی آن ها درباره کاربرد و تاریخ گذاری نسبی این اشیاء بحث شده و نقشه پراکنش این اشیاء در فلات ایران ارائه شده است.

    کلیدواژگان: گوپال، دریای پارس، فلات ایران، خوزستان، بوشهر، هرمزگان
  • الهام شیرزادی آهودشتی، حسن هاشمی زرج آباد*، عابد تقوی، مهدی عابدینی عراقی صفحات 227-255

    دشت میان کوهی فریم از توابع بخش دودانگه، در 60کیلومتری جنوب شهرستان ساری واقع است. کهن شهر فریم از آغاز دوران اسلامی، از جایگاه شهری و اهمیت سیاسی و نظامی برخوردار بود. اشاره منابع به مقام فریم در جایگاه تختگاه و انتساب عناوینی مانند: شهر، قصبه و دارالملک، از موقعیت سیاسی این شهر طی سده های نخستین حکایت دارند. عوامل ژئوپلیتیکی، قابلیت های نظامی و سیاسی را باید از علل مکان یابی فریم به شمار آورد. الگوی شهرسازی فریم را باتوجه به حیات سنت های پیشااسلامی طی سده های نخستین، باید وام دار شهرسازی تاریخی دانست. طبق شواهد و مستندات، وجود بناهای حکومتی و یادمانی، سازه ها و محلات شهری از رواج نظام سه گانه شهری در فریم نشان دارد. نظر به اهمیت فریم، تاکنون پژوهش های متمرکزی باهدف شناخت ساختارهای شهری آن صورت نگرفته است؛ از این رو، با استناد به منابع تاریخی و اندک شواهد باستان شناختی، تلاش شد تا مهم ترین متغیرهای موثر در شکل گیری، شکوفایی و زوال شهر موردشناسایی قرارگرفته و پیشنهادهایی پیرامون سازمان فضایی آن مطرح شود. دستیابی به داده های مذکور با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و تحلیل تاریخی صورت گرفت. نقش فریم در تحولات سیاسی منطقه با تکیه بر شواهد باستان‎شناختی و قرائن تاریخی دیگر پرسش این پژوهش است. موقعیت فریم به عنوان تختگاه اسپهبدتبرستان و نقش حاکمان آن در کنار دیگر قدرت های سیاسی به هنگام تصمیم گیری های مهم، از مرتبه پراهمیت فریم در نظام سیاسی تبرستان آن روز حکایت دارد. تعامل اسپهبدان تبرستان با یک دیگر و نیز با استنداران رویان در تصمیمات سیاسی-حکومتی، حاکی از نقش تعیین کننده فریم، در سازمان سیاسی تبرستان آن روزگار است؛ علاوه بر این، نزدیکی به مراکز مهم سیاسی مانند: ساری، تمیشه، آمل و ولایت استارآباد موجبات اعزام سریع نیروهای نظامی به شهرهای مذکور یا شهرهای جنوب البرز را به هنگام تهدید فراهم می کرد. نتایج مطالعات بیانگر آن است موقعیت طبیعی و توپوگرافی مناسب، موقعیت ژئوپلیتیکی، موقعیت سیاسی، نزدیکی به دیگر مراکز مهم سیاسی، رواج اقتصاد کشاورزی و دامپروری از مهم ترین عوامل شکل گیری و توسعه فریم محسوب می شوند. طبق شواهد، مرکز شهر قدیم فریم منطقه ای به وسعت هزارمترمربع به مرکزیت شاه نشین را دربر می گیرد. شکوه فریم متاثر از عوامل سیاسی و طبیعی، از پایانی سده پنجم هجری قمری رو به افول گذاشت. سرانجام ظهور دولت صفویه در سده 10ه‍.ق.، به حیات شهرهای ملوک الطوایفی تبرستان، ازجمله فریم پایان داد.

    کلیدواژگان: فریم، قارن کوه، اسپهبدان، تختگاه، برج رسکت، شاه نشین
  • آزیتا بلالی اسکویی*، محمد شیخ الحکمایی صفحات 257-283

    اقامتگاه های میان راهی در دوره های تاریخی از هخامنشیان تا دوره قاجاریه با اهداف مختلفی ازجمله نظامی، سیاسی، تجاری و اقامتی ساخته می شد. در مناطق مرکزی ایران محل اقامت ساکنین این ابنیه، گرداگرد حیاط شکل می گرفت و حیاط مرکزی به عنوان عنصر محوری در این ابنیه ایفای نقش می کرد. برخی از اقامتگاه های میان راهی علاوه بر دارا بودن حیاط مرکزی، در پیرامون خود حیاط های دیگری نیز داشته که در ارتباط با حیاط اصلی فعالیت می کردند. با توجه به اهمیت حیاط های جانبی در تامین نیاز ساکنان اقامتگاه ها ضرورت دارد این فضاها در رباط ها و کاروانسراها مورد بررسی قرار گیرد. هدف از نگارش این پژوهش، بررسی نقش و عملکرد عناصر پیرامون حیاط های فرعی در رباط ها و کاروانسرا ها است. پژوهش حاضر این پرسش را مطرح می کند که، چه عواملی موجب شکل گیری حیاط های چندگانه در این ابنیه شده است؟ و دلیل شباهت یا تفاوت حیاط فرعی در رباط ها و کاروانسراها چیست؟ این مطالعه از طریق بررسی منابع کتابخانه ای هم چون کتب، مقالات و اسناد انجام گرفته که با استفاده از مبانی نظری به الگویابی فضاها در رباط و کاروانسراها با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی خواهد پرداخت. یافته ها نشان می دهند در شکل گیری این بناها چهار عامل اقلیمی، خلوت و محرمیت (اقامتی) و خدماتی نقش مهمی در ایجاد حیاط های فرعی را داشته که ذیل هرکدام از این گونه ها ریزفضاهایی را شامل خواهد شد. رباط ها و کاروانسرا ازمنظر ماهیت تشکیل متفاوت هستند و در گذر زمان این دو بنا به لحاظ کارکردی به یک دیگر نزدیک شده اند. مقایسه کارکردی حیاط های فرعی نمایانگر فضاها و کارکردهای مشابه بوده که به لحاظ ساختاری و چیدمان فضایی با یک دیگر متفاوت هستند. نتایج بیان می دارند که رباط ها معمولا در ساخت خود از هیچ گونه طرح از پیش تعیین شده ای پیروی نکرده و برحسب نیاز در دوره های مختلف حیاط هایی به صورت متوالی در کنار هم شکل می گرفته اند، اما کاروانسراها دارای یک طرح از پیش تعیین شده بوده که فضاهای آن برحسب طرح آماده شده و در جای خود قرار می گرفتند.

    کلیدواژگان: رباط، کاروانسرا، حیاط فرعی، بازشناسی، الگوهای فضایی
  • رحیم ولایتی*، پرستو نعیمی، حسن وحدانی چرزه خون، حمید کرمی پور صفحات 285-311

    شهر تاریخی اوجان یکی از شهرهای مهم دوره تاریخی و ایلخانی در شمال غرب ایران و در آذربایجان شرقی قرار دارد. از بررسی و کاوش شهر تاریخی اوجان توسط هیات باستان شناسی دانشگاه تهران تعدادی سکه یافت و یا اهداء شده است که در این پژوهش، 14 عدد سکه را که تا حد امکان پاک سازی و مطالعه شده و درنهایت کتیبه ها و نقوش آن ها مورد بررسی و خوانش قرار گرفته در این پژوهش ارائه شده است. هدف این پژوهش خوانش و مکان یابی محل ضرب سکه هاست. دو پرسش اساسی این پژوهش: 1- شناسایی آلیاژ سکه ها (؟)، 2- آگاهی از نوشته ها و کتیبه سکه هاست(؟). ضمن معرفی سکه ها به ویژگی های آن ها پرداخته شده است. همه این سکه ها به جز یک مورد، به سبک سکه های «ابوسعید» آخرین ایلخان قدرتمند مغول که در شهر اوجان زاده شده، ضرب شده اند. براساس تجزیه عنصری انجام شده بیشتر سکه ها از مس ساخته شده اند. دو نمونه از سکه ها از آلیاژ مفرغ (مس - قلع) و یک سکه از آلیاژ برنج (مس - روی) ساخته شده است. در ترکیب آلیاژی تمامی سکه ها سرب گزارش شده است. چون شهر اوجان پایتخت تابستانی ایلخانان مغول بوده، تقریبا همه سکه ها ضرب ضربخانه تبریز هستند. این موضوع شاید به دلیل اهمیت تجاری و اقتصادی تبریز در دوره ایلخانان است و سکه ای که در شهر اوجان ضرب شده باشد تاکنون از این محوطه یافت نشده است.

    کلیدواژگان: شهر اوجان، دوره ایلخانی، آلیاژ، ضربخانه، سکه های اوجان
  • ساناز آرین* صفحات 313-338

    محمدصالح اصفهانی، یکی از خوشنویسان و کتیبه نویسان مطرح دوره صفوی، حکومت شاه سلیمان و شاه سلطان حسین بوده است. براساس یافته ها، تعداد قابل توجهی از کتیبه های نستعلیق موجود در بناهای شهر اصفهان متعلق به وی است. افزون بر این، از محمدصالح، قطعات چلیپا نیز موجود است. بر این اساس، در مطالعات حوزه خوشنویسی و دست یابی به شیوه های تحلیل در آن، بررسی آثار وی حائز اهمیت است. هدف از این پژوهش، بررسی تفاوت های موجود میان قطعات چلیپا و کتیبه نگاری های محمدصالح اصفهانی در سه نظام کرسی، ترکیب و وزن بصری است. پرسش این است که، تفاوت های میان قطعات چلیپا و کتیبه نگاری های محمدصالح اصفهانی بنابر اصول حاکم بر خوشنویسی در سه نظام کرسی، ترکیب و وزن بصری چیست ؟ و دلایل آن ها کدام اند؟ فرضیه این پژوهش بیانگر این است که میان قطعات چلیپا و کتیبه نگاری محمدصالح تفاوت هایی وجود دارد که با توجه به اصول حاکم در سه نظام خوشنویسی ذکرشده، قابل شناخت و بررسی است. این نوشتار به روش توصیفی-تحلیلی و با مطالعه نمونه آثار محمدصالح اصفهانی، ازجمله کتیبه های موجود در سه بنای شهر اصفهان (مدرسه چهارباغ، امامزاده اسماعیل و سنگ قبر آرامگاه صائب تبریزی) و چند قطعه دست نویس (موجود در منابع موزه ای و کتابخانه ای) و استفاده از منابع کتابخانه ای تدوین شده است. نتایج پژوهش بیان می کند که تفاوت هایی در به کار بستن اصول خوشنویسی در سه نظام کرسی، ترکیب و وزن بصری در قطعات چلیپا و کتیبه ها وجود دارد که دلایل مختلفی ازجمله: محتوای متن، محدودیت های اجرا، دانگ قلم، سطح متناسب برای اجرای قطعه یا کتیبه و... بر آن تاثیرگذار است و محمدصالح اصفهانی با آگاهی و براساس دلایل مطرح شده، روش و اصول متفاوتی برای خوشنویسی آثار چلیپا و کتیبه نگاری آثار خود اتخاذ کرده است.

    کلیدواژگان: اصول خوشنویسی، محمد صالح اصفهانی، چلیپا، کتیبه نگاری، نستعلیق، دوره صفوی
  • حسن مرادی*، میثم نیک زاد صفحات 339-362

    دشت نیریز در شرق استان فارس، ازجمله مناطق خشک و فاقد رودخانه دائمی است که بارش سالانه اندک دارد. این دشت در سال 1396ه‍.ش. طی یک فصل با رهیافت باستان شناسی چشم انداز مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به وضعیت زیست بومی منطقه و نتایج حاصل از بررسی مشخص شد که سیر تطور سکونت جوامع انسانی از گذشته تا به امروز در این دشت وابسته به توسعه و مدیریت سامانه های آب رسانی بوده است. در نتیجه، در بررسی مزبور شواهد مربوط به نظارت، مدیریت و توسعه منابع آب با توجه به وضعیت زمین شناسی و زمین ریختی منطقه مورد پژوهش قرار گرفت. در یک نگاه کلی منابع آب دشت نیریز شامل چشمه ها و قنات هایی است که با توجه به آبخوان (منابع زیرزمینی آب) در مناطق مختلف شکل گرفته اند. این منابع الگویی متاثر از ویژگی های زمین شناسی، ازجمله جنس و شیب سازند و لایه غیرقابل نفوذ، دارند که میزان آبدهی آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد. سازند تاربور در ارتفاعات شرقی نیریز باعث تشکیل منابع آب زیرزمینی مناسبی در مخروط افکنه دهانه پلنگان شده که پرآب ترین قنات های نیریز، از آن تغذیه می شوند. دیگر واحدهای زمین شناسی باعث تشکیل آبخوان های محدودی در دامنه ارتفاعات و دشت نیریز شده اند که چشمه ها و قنات ها از آن ها بهره برداری می کنند. چشمه ها با آبدهی محدود اغلب به سطح دشت نمی رسند و با ساخت نهر و استخر در مسیر برخی از آن ها، به مزارع هدایت شده اند. اما قنات ها به عنوان مهم ترین منبع تامین کننده آب دشت نیریز به سه گروه قنات های کوهستانی، نیمه کوهستانی و دشت طبقه بندی می شوند. دو گروه قنات های کوهستانی و نیمه کوهستانی آبدهی محدودی دارند و استخری برای ذخیره و بهره وری در مسیر نهر آن ها ساخته شده است. نتایج این مطالعه ارتباط مستقیم بین تاریخ سکونت در دشت و توسعه و مدیریت منابع آب را نشان می دهد که بر پراکندگی و نوع استقرارها (کوچ نشین یا یکجانشین) بسیار تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: دشت نیریز، مناطق خشک، آبخوان، زمین شناسی، قنات
  • رضا دانش زاده، رضا اولادی*، کامبیز پورطهماسی، غلامرضا رحمانی صفحات 363-382

    سقانفار، نوعی بنای چوبی با کارکرد مذهبی در استان مازندران بوده که احداث بیشتر این بناها به دوره قاجار برمی گردد. در این بناها، هرساله در ماه محرم مراسم عزاداری برگزار می شود. باوجود اهمیت فرهنگی سقانفارهای مازندران، تاکنون نوع چوب های مورداستفاده در آن ها بررسی نشده و پژوهش ها محدود به معماری و نقاشی های آن ها بوده است. در این پژوهش، چوب های به کار رفته در اجزای مختلف پنج سقانفار قائم شهر (ریکنده، سیدابوصالح، قادیکلای نوکنده کا، وسطی کلا و آهنگرکلای بیشه سر) به صورت ماکروسکوپی و میکروسکوپی مورد بررسی قرار گرفتند. پس از استخراج فهرست ویژگی های آناتومی چوب از مقاطع میکروسکوپی رنگ آمیزی شده، هر نمونه شناسایی شد. در بررسی ماکروسکوپی، تمام چوب ها بخش روزنه ای بودند. غیر از نمونه قادیکلای نوکنده کا، سایر نمونه چوب ها پس از غوطه وری، آب را به رنگ طلایی درآوردند. گونه استفاده شده در سقانفارهای وسطی کلا، ریکنده، سیدابوصالح و آهنگرکلای بیشه سر، آزاد (Zelkova carpinifolia) و چوب های سقانفار قادیکلای نوکنده کا، بلوط اوری (Quercus macranthera) شناسایی شدند. هر دو چوب، بادوام بوده، نم پذیری کمی داشته و درصورت استفاده در ساختمان نیاز چندانی به مراقبت و تعمیر ندارند. پراکنش بلوط و سایر گونه های درختی با چوب ساختمانی باکیفیت در جنگل های نزدیک سقانفار ها، به اندازه یا بیش از آزاد بوده است؛ از این رو، ترجیح این چوب نمی تواند صرفا به در دسترس بودن و کیفیت فنی آن مربوط باشد. با توجه به این که از قرن 16م.، به بعد چوب آزاد یکی از محبوب ترین چوب ها برای ساخت بناهای تاریخی و مذهبی در شرق دور (به خصوص در کره و ژاپن) بوده و با توجه به تاثیرپذیری معماری و  نقاشی سقانفارهای چوبی قدیمی تر از فرهنگ شرقی، می توان انتخاب چوب آزاد برای ساخت این اماکن را تا حدی متاثر از تبادلات فرهنگی دانست.

    کلیدواژگان: سازه چوبی، میراث فرهنگی، بنای مذهبی، شناسایی چوب، ایران
|
  • Ali Binandeh*, Niloofar Naderian, Silvana De Paolo Pages 7-31

    The Qaleh Naneh site in Iran is the largest prehistoric site in the basin of Lake Zaribar that has been excavated. The site is located in the northwest of Iran, southeast of Lake Zaribar, and is connected with northern Mesopotamia through the Shiler Pass. The Chalcolithic period, especially the Ubaid and Uruk cultures, is the longest period of settlement in the site. This region was more connected with Mesopotamia in the prehistoric period. Stone tools are an essential component in understanding the socio-economic structures of prehistoric societies. However, the study of stone tools of the Chalcolithic period in Western Iran and the Zaribar Lake basin is limited. The study of stone tools in the Qaleh Naneh site provides valuable insights into the material culture and social organization of prehistoric societies. Structural changes in technological social networks from Ubaid to post-Ubaid may be observed in various aspects of stone tool production. The relationship between the methods used and the social changes of the inhabitants of Tepe Naneh has been explained as much as possible based on the stone artifacts. The stone artifacts obtained from the site were produced by a special group and spread throughout the region and the Zaribar Lake basin. The pottery evidence also shows extensive inter-regional connections. At least in the late Chalcolithic period, the production of stone artifacts in this region was on a workshop scale. Similar to the sites in the fifth and fourth millennium BC in northern Mesopotamia where stone artifacts were produced near the sources of raw materials and outside the settlements, the production model at Tepe Naneh is similar to northern Mesopotamia according to the type of stone artifacts.

    Keywords: Lake Zaribar Basin, Tape Naneh, Chalcolithic Period, Stone Tools
  • Tahere Shokri* Pages 33-50

    Seals are one of the most important archaeological data, being always considered in archeological and ancient art studies. As one of the most important archeological sites in Iran in different historical-cultural periods, especially the Elamite period, the ancient city of Susa has provided a lot of cultural-artistic data to archaeologists and art history experts, including seals. Findings from this ancient city, including the seals, indicate various artistic styles in the past, various styles of engraved seals, and iconography have a special place among this data that can express information in various fields such as symbols, myths, or narrative stories. In the Elamite period and especially the ancient Elam that is discussed in this article, we are faced with different artistic styles in the engraved seals. Styles that can express both the special Elamite art and in some cases have not been without the influence of the engraving styles of the neighboring land, i.e., Mesopotamia. Here is a selection of seals of the Early Elamite period of Susa (11 pieces) in this regard, which belongs to the National Museum of Iran, which are considered to study their images in terms of a specific cultural-artistic style to respond to the question indicating “whether the engravings of these seals of Early Elamite express a special narrative style!” The study, which is a library-museum method and is accompanied by a comparative analysis of images, can be a narrator of the power of “master of the animals” / or perhaps the best person in the society of that day in protecting the animals under his support against wild animals such as lions, somehow narrating its power with these illustrations.

    Keywords: Susa, Seal, Early Elamite, Images, Symbols
  • Soraya Elikaydehno*, Galina Karimoova Pages 51-71

    The third millennium BC marked a period of significant cultural, economic, and commercial exchanges between Iran and neighboring regions, including the Indus Valley, Mesopotamia, the Persian Gulf, the Oman Sea, and Central Asia. This article aims to investigate the cultural semiotics and connections between the Bronze Age sites of Southeast Iran, with an emphasis on Shahr-e Sukhteh, Shahdad, and Tepe Yahya. In this research, the seals and seal impressions of sites in the southeast of Iran, including Shahdad and Shahr-e Sukhteh, will be studied and analyzed based on comparative studies with important sites in Central Asia, including Balkh, Merv, Mondigak, Altintepe, Gonor Tepe, Dashlitepe, Tughlaq, and Ordos region. Therefore, in the framework of the signs studied on seals and seal impressions, a suggestion is made that there have been cultural connections between these regions in the Bronze Age. Based on this, the research questions have been raised as follows: What are the similarities between the motifs of pottery and seals? What are the similarities between the cultural artifacts found in the southeastern region of Iran and the Central Asian region? Were the visible similarities connected and serving a common purpose? Knowing the cultural interactions of these societies requires the study of the material evidence left by them. According to the distances between the ancient sites of the third millennium BC, these signs can be the result of a specific and guided thought that appeared in the sites of the eastern half of the Iranian plateau. The transfer of ideas from one place to another has occurred due to extensive commercial connections between societies. This shows that the cultural interactions between Central Asia and the eastern and southeastern regions of Iran and part of the Indo-European culture in the Bronze Age could have originated from common beliefs and ideas.

    Keywords: Bronze Age, Seal, Semiology, Southeastern Iran, Central Asia
  • Atefeh Rasouli* Pages 73-95

    The Kurgan and the megalith tombs were common graves in the Bronze and Iron Ages. The vast geographical area is central Europe, central Asia, Anatolia, and Northwest Iran. The size of Kurgans and the objects discovered from these graves represented the deceased’s social status. Animal burial was also common in the late second millennium BC in the Caucasus, Eastern Anatolia, and Northwest Iran. This study explains the Kurgans, megalith tombs, and the traditional victim animals for particular social classes in the Bronze Age. One of the questions in this research is about trade relations between the South Caucasus and Northwest Iran in the Bronze Age. And why the Kurgans of this period in size and number of objects discovered inside graves differ. In answer to these questions, the represented research hypothesis found the Obsidian bows and Urmia ware of the Bronze Age in northwestern Iran. In this period, close relations existed between the South Caucasus and the Northwest of Iran. Also, the large size of the Kurgans and the objects discovered inside these graves represented the deceased’s social status. Ordinary people had a simple coffin grave, and their graves had no funeral gifts. But the high-ranking people in this community have huge graves and, along with the owner, discovered a lot of funeral gifts.  The Kurgans of the South Caucasus and Northwest of Iran were studied using observation and library surveys. The results show that the Kurgans discovered in the South Caucasus are older than those in the Northwest of Iran, and in the Late Bronze Age, there was a cultural and commercial connection between the two regions. In the Late Bronze Age, most Kurgans were discovered in the Aslandooz and Pars Abad in Ardabil, Ahar, and Khodaafarin in Eastern Azerbaijan. Most of them had a circular shape, and many of these graves found animals deceased, such as cows, horses, and dogs, with funeral gifts.

    Keywords: Bronze Age, Kurgan, Megalith Tombs, South Caucasus
  • Yaghoub Mohammadifar*, Mana Rouhani Rankouhi, Jafar Mehrkian, Vito Messina Pages 97-118

    Belief in life after death leads to the creation of tombs and cemeteries. The remains of ancient societies are mostly limited to their tomb and graves where the investigation reveals parts of their religion, ritual, and customs related to religious beliefs. The Elimais are semi-independent and autonomous rulers at the same time as the Seleucids and the Parthians in the southwest of Iran. Architectural types of their tomb have been unearthed based on archaeological excavations in Xouzestan areas such as Susa, Dastwa, Golalak, and Saleh Dawood, Kal e chandar e Shami, Cheshme Chelvar, Qaleh Shias, Cafeh Babak and Hashtlik. In the study of the architecture of the Elamites tombs in addition to their description and typology, there are comparable similarities with the burial methods of previous civilizations and Simultaneous governments which the authors of this research are trying to achieve by using historical-comparative studies and based on the results of Elamites excavations. This research shows that according to the environmental differences between mountains and plains, the architecture of Elymais tombs is classified into two types: mountain and plain. According to their location relative to the surface of the earth. Mountain tombs are divided into underground tombs, semi-underground tombs, and tombs created on the surface. Typology and comparison Elamites tombs with tombs left from previous and native civilizations (Mesopotamia and Elam) and Seleucid and Parthian governments show that these tombs are still influenced by local traditions such as Mesopotamia and Elam.

    Keywords: Elamites Tombs, Kal-e Chendar Shami, Golalak, Susa, Saleh Davoud
  • Vali Jahani, Solmaz Raof*, Ibrahim Raigani Pages 119-143

    Liarsang-bon ancient complex is located in Shirchak village, Rankuh section of Amlash city of Gilan province. This cemetery is located on the eastern side of the ancient complex of Liarsang-bon and at the foot of Mount Ahinbartaleh. Over 100 graves were identified and excavated in this cemetery. Based on the results of radiocarbon dating, the longevity of this cemetery has been determined simultaneously with the Parthian and Sassanid periods between the years 38 BC-123 AD and 45 BC-80 AD. The purpose of this study was to study the structure of Parthian burials in Liarsang-bon Cemetery. What has justified the necessity of the present study; Documenting and disseminating the most important achievements of the excavation is in recognizing the burial structures of the Parthian period in this region, and it is also an attempt to document the results of the excavations before the destruction of the site by natural and human factors. The authors tried to answer the following questions in the present article: What burial structures were most considered by the activists of the time in Lyarsang-bun Cemetery? Another is that these burial structures are comparable to which all-day burial structures in the region and outside the region? The result is that among the various burial methods in the Parthian era, only three types of crypts, pits and jars were identified in Liarsang-bun cemetery, which are the frequency of crypts, pits and finally jars, respectively. O indicates the variety of burials in this cemetery, which, while similar to regional burials, is reminiscent of and similar to trans-regional examples. The data of this study have been collected through information obtained from six chapters of field excavations in Liarsang-bon Cemetery and have been evaluated historically by historical descriptive analysis as well as comparison with other similar cemeteries.

    Keywords: Guilan, Amlash, Cemetery, Liarsang-Bon, Parthian
  • Malihah Mehdi Abadi, Ali Zamani Fard*, Sayed Abdul Azim Amir Shakermi Pages 145-176

    One of the important criteria of registration in the World Heritage List is the cultural landscape, which deals with the preservation and restoration of natural, tangible and intangible cultural elements of historical sites with a holistic and pragmatic approach. The arcs of Taq Bostan have been registered as a national site in the temporary world heritage list, but unfortunately, in recent years, we have seen physical changes in its historical and natural elements. The dissociation between the works and nature causes loss of the original nature of the site and leads to its further destruction. Considering that the cultural landscape is tantamount to interaction between humans and the nature, the historical works of Taq Bostan have turned the site into an element capable of creating cultural landscape. This study has been conducted through the archive, text studies and survey on the site, Taq Bostan. This research has tried to highlight the necessity of a comprehensive look at the protection and restoration of this historical work and seeks to prove the hypothesis that the arches of Taq Bostan are only one work. It is not historical and archeological, but a cultural landscape. The method of this descriptive-analytical research is based on data collected from documentary, library, survey and experience working in the site. Among the questions that are answered in this research; mention can be made of the following: 1. What are the criteria of cultural landscape? 2. What are the elements of Taq Bostan cultural landscape? The result of the research shows; based on the global elements, Taq Bostan has the criteria of a cultural landscape with natural and human components in tangible and intangible forms and has all the effective objective and subjective factors in the formation of the cultural landscape; and contrary to popular belief, Sasanian reliefs are not the only factor in creating this cultural landscape; rather, the components of Taq Bostan’s cultural; s cultural landscape are a combination of natural and cultural modules that are intertwined and inseparable throughout history.

    Keywords: Cultural Landscape, Component, Taq Bostan, Tangible, Intangible
  • Seyad Mehdi Mousavinia*, Mohammadreza Nemati Pages 177-195

    One of the burial methods in the Zoroastrian religion is the Xwaršēd Nigerišnand the placement of the corpse in the towers of silence. With reference to the classical sources and archeological findings, this burial tradition has been reported in the Zoroastrian religion from the beginning of the historical period until today. So far, few studies have been carried out on the tower of silence of Ray. These studies often focus on description of the site and its architectural features. It is not possible to acquire a comprehensive understanding of the evolution of this architectural structure and the construction history of the site by solely relying on these studies. This research tries to evaluate the evolution of the architecture of the tower of silence of Ray from the early to the late Islamic centuries. In addition, it seeks to obtain evidence regarding the relative construction dating of the site. As a result, this research tries to answer two questions: 1) how was the original architectural structure of the tower of silence of Ray and what architectural developments have taken place in it? 2) With reference to the literary sources and comparative studies, when was the tower of silence of Ray constructed? In order to find answers to the aforementioned questions, a descriptive-analytical method has been used. The library method, alongside with field and comparative studies were the most important information gathering means for this investigation. The results of this study indicates that the tower of silence of Ray belongs to the Early Islamic period and continued to be used up to the Late Islamic era. Furthermore, the comparative study of the architectural structure of the site, while confirming the proposed dating, places the tower of silence of Ray alongside with the tower of silence of the Yazd Mountain and the ancient Dakhma of Kerman in a particular generation of towers of silence. A generation that continued the tradition of the Pre-Islamic era towers of silence and represented the towers of silence of the early Islamic centuries.

    Keywords: Tower of Silence, Ray, Early Islamic Centuries, Late Islamic Centuries, Architectural Structure
  • Hamed Molaei Kordshouli*, Hamid Tabatabaee Pages 197-226

    the beaches and hinterland of the Persian Gulf are a large part of southern Iran, which has been of interest throughout history, and many settlements have been formed in thispart of iran. This semi-closed sea has a great value in terms of natural and economic situation and military and political situation Just as the economic and social life of Mesopotamia depends on its two waterways, the Tigris and the Euphrates, and just as the Nile River plays the main and key role in the history of Egypt, in the same way the Persian Sea can be considered an important and vital bottleneck of history and civilization and Iran’s economy. Over thousands of years, this azure and fertile sea has opened its arms to   Iranians and other neighboring nations like a table full of blessings, so that the residents of its shores can benefit from its diverse reserves. The present research has focused on the introduction of pottery objects known as Gopal, which are found in abundance in the southern part of Iran, especially in the beaches and hinterland of the Persian Gulf. In this research, two library methods and field visits to some areas of the studied area have been used to collect information. The main questions of the present research are: To what period of time can the Gopals be dated? What is the use of Gopal? In what areas are the Gopals distributed? In addition to introducing Gopals and examining their technical features, the use and relative dating of these objects are discussed and the distribution map of these objects in the plateau of Iran is presented.

    Keywords: Gopal, Persian Gulf, Iranian Plateau, Khuzestan, Bushehr, Hormozgan
  • Elham Shirzadi Ahoodashti, Hasan Hashemi Zarj Abad*, Abed Taghavi, Mehdi Abedini-Araghi Pages 227-255

    Ferim, of the outskirts of Dodangeh district, is located south of Sari. Ferim had a political and military importance in the early Islamic era. Geopolitical factors, military and political capabilities should be counted among the causes of Ferim positioning. The existence of government and memorial buildings, structures and urban areas show the prevalence of the triple urban system in Ferim. No focused research has been performed on Tabaristans old cities. The historical sources not matching with the archaeological findings, has motivated the present study to be done. The following questions are posed in this article: What factors have involved in the formation, development and fall of the Ferim? What role did Ferim play in the political developments of the region? The following assumptions can be raised: A geographic location, being central to the surrounding villages and equipped with the due productive and economic capacities have been among the influential factors in the formation and development of the Ferim. The political and natural factors are counted in Ferims waning.  he political capital of Ferim as the ruling hub and the existence of defense and military structures indicate the strategic political and military status of Ferim. Natural and geopolitical boundary, strategic status and political-military position are the most effective factors in the formation and development of the city. The location of Resket Tower and the Shahneshin site covering an area of 1000 m2 and the discovery of surface cultural evidence demonstrates that the dynamism and urban life of the old city should be searched in the mentioned site. Comparing the plan of the Shahneshin with some contemporary and more ancient constructions implies that this state building played a dual role, that is called “mosque-house” in the architecture of early Islam in Iran. The political and natural factors are the reasons behind Ferims fall in the end of the 5th and 10th century of Hijri calendar.

    Keywords: Ferim, Gharan-Kooh, Espahbadan, Capital, Resket Tower, Shahneshin
  • Azita Balali Oskoyi*, Mohammad Sheikhol Hokamaei Pages 257-283

    From the Achaemenid era to the Qajar era, mid-way residences were built to serve various military, trade and residential purposes. In central Iranian regions, residences were formed around a courtyard, with the central courtyard serving as the pivotal link. Some mid-way residences not only had central courtyards but also contained other yards, serving in relation to the main courtyard. Considering the significance of side yards in meeting residents’ needs, it is increasingly important to examine these spaces in Robat and caravanserais. The goal of this study was to investigate the role and function of elements around side yards in Robats and caravanserais. This study raises the questions: “Which factors have formed multiple courtyards in these buildings?” “What are the reasons behind the similarities and differences of side yards in Robats and caravanserais?” This study used library sources such as books, articles and documents to explore space patterns using theoretical foundations and descriptive-analytical methods. Findings revealed that four factors of climate, privacy, intimacy (residence-related) and services contributed to establishing side yards, with each involving some subspaces. Robats and caravanserais feature different characters and are nearly identical from a functional point of view. A comparison of side yards’ functions indicates similar spaces and functions, which differ from each other structurally and spatially. Results have demonstrated that Robats have followed no pre-determined plans in their construction plans, with their yards sequentially formed along each other based on different periods; caravanserais, however, had predetermined plans and had their spaces constructed based on implementation designs.

    Keywords: Robats, Caravanserais, Side Yards, Recognition, Space Patterns
  • Rahim Velayati*, Parastoo Naeimi Taraei, Hassan Vahdani Charzekhon, Hamid Karmpor Pages 285-311

    The historical city of Ujan, located in in East Azerbaijan northwest Iran, has been one of the most important cities of the Ilkhanid dynasty (1256 to 1335 AD). A number of coins were found during the excavation and study of the site by Tehran University’s Archaeological Board in 2017-2020. In this article, 13 coins have been analyzed and reported. The coins were cleaned as much as possible so that the inscriptions and designs were examined and read, whose results are presented in this paper. All of the 13 coins are minted in the styles attributed to the Abu Sa’id period, the last powerful Mongol Ilkhanid ruler born in Ujan. Based on elemental analysis, most coins are copper. Two of them are made of bronze alloy (copper-tin) and the other is made of brass alloy (copper-zinc). The use of lead has been reported in the composition of all alloyed coins. All the coins unearthed from Ujan excavations have been minted in the city of Tabriz. This is probably due to the commercial and economic importance of Tabriz in the Ilkhanid period, because no evidence of minting coins has been found or reported in the Ujan area so far. The analyses of the coins are indicative of important historical, cultural and political facts about the Ilkhanid dynasty.

    Keywords: Ujan, Ilkhanid Period, Alloy, Mint, Ujan Coins
  • Sanaz Arian* Pages 313-338

    Mohammad Saleh Esfahani was one of the prominent calligraphers and inscription writers of the Safavid period, under the rule of Shah Suleiman and Shah Sultan Hussein. According to the findings, a significant number of Nastaliq inscriptions in the buildings of Isfahan belong to him. In addition, there are several Chalipas by Mohammad Saleh. Based on this, it is important to explore his works in the field of calligraphy studies for finding methods of analysis of other works in this field. The purpose of this research is to investigate the differences between the pieces of Chalipa and the inscriptions of Mohammad Saleh Esfahani in three systems of baseline, composition and the visual weight. The question is, what are the differences between the Chalipa pieces and the inscriptions of Mohammad Saleh Esfahani according to the principles (which was mentioned)? And what are their reasons? The hypothesis of this research indicates that there are differences between the Chalipa and inscriptions of Mohammad Saleh, which can be recognized and investigated by three mentioned calligraphy systems. This descriptive-analytical research is done by use of library resources in order to analyses some of Mohammad Saleh Isfahani’s works, including the inscriptions  were found in three buildings in the city of Isfahan (Chaharbagh School, Imamzadeh Ismail, and the tombstone of Saeb Tabrizi Tomb) and some Chalipa pieces (available in museums and libraris). The results of the research show that there are differences in the application of calligraphy principles in the three systems of baseline, composition and the visual weight in pieces of Chalipa and inscriptions because of various reasons such as: text content, limitations of design , pen Dang. , the appropriate level of the works  and  etc. based on these reasons, it can be found that Mohammad Saleh Esfahani has adopted different methods and principles for the calligraphy of Chelipa and inscriptions.

    Keywords: Principle of Calligraphy, Mohammad Saleh Isfahani, Chalipa, Inscription, Nastaliq Script, Safavid Period
  • Hasan Moradi*, Meisam Nikzad Pages 339-362

    Some forms of water resources management and irrigation are necessary for forming permanent human habitats and harvesting prosperous agricultural products in the warm and arid regions of West Asia and the Mediterranean, with annual precipitation of less than 200 mm, which usually has no permanent rivers. The survival and success of societies in warm and arid regions rely on complex environmental management systems, especially water resource management and a flexible and compatible lifestyle. Due to the lack of permanent water resources and insufficient precipitation, communities in arid and semi-arid areas have built structures such as qanats, canals, dams, and pools to manage and exploit water resources. These structures follow the geographical, geological, and topographical conditions for water resources exploitation. The Neyriz Plain in the east of Fars province is one of the arid regions with limited annual rainfall. It does not have a permanent river and uses a system to exploit water resources, in which aquifers (underground water sources) play a fundamental role. According to the region’s ecosystem and the results of the archeological survey of the area, it was determined that human society development, from the past to pre-modern, in this plain has depended on the development and management of water-related systems, especially qanats. This research seeks to find the factors affecting the water resource exploitation pattern as the most critical variable affecting the livelihood and settlement pattern in the Neyriz Plain. Furthermore, the evidence related to water resource management has been investigated according to the geological and topography conditions of the region. The results show a direct relationship between the livelihood and the management pattern of water resources, vastly influencing the distribution and type of settlements (nomadic or sedentary). 

    Keywords: Neyriz Plain, Arid Regions, Aquifer, Geology, Qanat
  • Reza Daneshzadeh, Reza Oladi*, Kambiz Pourtahmasi, Gholamreza Rahmani Pages 363-382

    Saqanefars are kinds of wooden ritual monuments with religious functionality, found only in Mazandaran province, north of Iran, and date back to the Qajar era. In these buildings, the mourning of Muharram and other mourning rituals are held every year. Despite the cultural importance of Mazandaran’s Saqanefars, the type of wood used in these buildings has not yet been identified and researches have been focused on their architecture and paintings. In this research, the wood used in different structural members of five Saqanefars in different areas of Qaemshahr including Ghadikola Nokandehka (GN), Seyed Abosaleh (SA), Reykandeka (RK), Ahangarkola Bishesar (AB), and Vostakola (VK) were examined macro- and microscopically. After extracting a list of wood anatomical features from the stained microscopic sections, each specimen was identified. All studied specimens were of ring-porous hardwoods. Except for GN, other wood samples turned the water golden after immersion. The wood species used in the Saqanefars of SA, RK, AB, and VK were identified as Zelkova (Zelkova carpinifolia) while the Saqanefar of GN were made of Persian oak (Quercus macranthera). Both kinds of wood are durable, have little moisture uptake, and do not require much repair and maintenance work. Oaks and other tree species with high-quality constructional timber were as widespread as Zelkova in the forests near studied Saqanefars. Hence, the preference for Zelkova could not solely be related to its availability and technical quality. Considering that from the 16th century onwards, Zelkova wood became one of the most popular types of timber for the construction of historical and religious buildings in the Far East (especially in Korea and Japan), and the similarity of the architecture and painting of wooden Saqanefars to the temples in these countries, choosing this wood could partly be influenced by cultural exchanges.

    Keywords: Wooden Structure, Cultural Heritage, Sacred Building, Wood Identification, Iran