فهرست مطالب

مجله ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها
سال نهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • هادی محمدی، محمد کریمی زاده اردکانی*، کریم خلاقی بیرک اولیا صفحات 238-246
    سابقه و هدف

    شناسایی ریسک فاکتور ها و تعیین نقش آنها در آسیب های ورزشی یکی از مهمترین اقدامات پیشگیرانه می‌باشد. هدف از تحقیق حاضر مقایسه قابلیت پیشبینی تعادل ایستا و پویا با نمره آزمون غربالگری عملکردی در وقوع صدمات اندام تحتانی درمیان هندبالیستهای مرد دانشگاهی بود.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر از نوع مطالعات آینده نگر پیشبینانه بود. جامعه آماری تحقیق شامل مردان هندبالیست دانشگاهی در دامنه سنی 18 تا 25 سال بود که تعداد 50 ورزشکار به صورت هدفمند انتخاب شدند. برای ارزیابی تعادل ایستا از تست ایستادن یک پای لک لک و برای تعادل پویا از تست وای و برای عملکرد حرکتی از تست غربالگری حرکات عملکردی استفاده شد. همچنین برای ثبت آسیب از فرم گزارش آسیب استفاده شد. نمونه های تحقیق در طی یک فصل پیگیری شدند. از نمودار ROC و آزمون رگرسیون برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    طبق یافته‌های تحقیق، متغیرهای تعادل ایستا، تعادل پویا و آزمون غربالگری عملکردی، تفاوت معناداری بین دو گروه هندبالیست‌های آسیب‌دیده و بدون آسیب داشتند و در کنار هم از لحاظ آماری سهم معناداری در طبقه‌بندی هندبالیست‌های آسیب‌دیده و بدون آسیب داشتند (p <0.001). همچنین بررسی ضرایب متغیرهای پیش‌بین نشان می‌دهد که آزمون والد برای متغیر آزمون غربالگری عملکردی از لحاظ آماری معناداری می‌باشد و به طور معناداری در توانایی پیش‌بینی مدل و وقوع آسیب سهم دارد (p=0/045).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده از تحقیق حاضر متخصصین امدادگر ورزشی و همچنین مربیان رشته هندبال از تعادل ایستا و پویا با نمره آزمون غربالگری عملکردی جهت پیشگیری از آسیب های این رشته ورزشی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تعادل ایستا، تعادل پویا، آزمون غربالگری عملکردی، عوامل خطر، آسیب ورزشی، هندبال
  • محسن توکلی*، مهدی شیبانی، خسرو ابراهیم صفحات 247-254
    سابقه و هدف

    نقش فعالیت بدنی بر سلامت روانی و جسمانی به‌عنوان مهم‌ترین عامل موثر در ارتقاء و تکامل انسان‌ها به‌ویژه در بین سالمندان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. یکی از ابزارهای انگیزشی برای فعالیت بدنی، ردیاب‌های فعالیت است که عملکرد مکانیکی - فیزیولوژیکی سالمند را مورد ارزیابی قرار می‌دهد و می‌تواند از طریق بازخوردی که به سالمند می‌دهد باعث انگیزش تمرین شود. هدف از این مطالعه تاثیر ردیاب همراه با فعالیت بدنی بر استقامت قلبی- عروقی و ترکیب بدنی سالمندان کم‌تحرک بود.

    روش بررسی

    تحقیق به لحاظ هدف از نوع کار آزمایی بالینی و به لحاظ جمع‌آوری اطلاعات، میدانی بود. شرکت‌کنندگان 45 نفرسالمند کم‌تحرکی بودند که بیش از 60 سال سن داشته و در خانه سالمندان شهر تهران به‌طور شبانه‌روزی پذیرایی می‌شدند. از پرسشنامه بین‌المللی فعالیت بدنی، پرسشنامه آمادگی فعالیت بدنی و سیاهه انگیزه تمرین جهت انتخاب آزمودنی‌ها استفاده شد. آزمودنی‌ها به سه گروه 15 نفری (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) جایگزین شدند؛ گروه آزمایش یک شامل 15 نفر که از ردیاب فعالیت استفاده کردند و فعالیت بدنی هم انجام دادند؛ و گروه آزمایش دو شامل 15 نفر که فقط فعالیت بدنی انجام دادند و از ردیاب فعالیت استفاده نمی‌کردند؛ و گروه کنترل شامل 15 نفر که نه از ردیاب فعالیت استفاده کردند و نه فعالیت بدنی انجام دادند وزندگی روزمره طبق برنامه‌های عادی خانه سالمندان را دنبال می‌کردند. از تمام شرکت‌کننده‌ها، آزمون راکپورت و آزمون ترکیب بدن (شاخص توده بدنی) در هفته اول، هفته ششم و هفته دوازدهم گرفته شد. کل مدت پروتکل تمرین 12 هفته و هفته‌ای سه جلسه تمرین انجام شد که درمجموع 36 جلسه شرکت‌کنندگان تمرین کردند. برای تحلیل داده‌ها از آزمون تحلیل واریانس برای اندازه‌های تکراری و جهت تعیین مکان بین میانگین‌ها از آزمون تعقیبی حداقل تفاوت معنی‌دار فیشر استفاده و سطح معنی‌داری 0.05 در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها

    یافته‌های تحقیق تفاوت معنی‌داری بین گروه‌های آزمایش و کنترل در استقامت قلبی- عروقی نشان داد و تفاوت معنی‌داری بین گروه‌های آزمایش و کنترل در ترکیب بدن نشان نداد (P≤ 0.05) .

    نتیجه‌گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان می‌دهد که استفاده از ردیاب باعث انگیزش فعالیت بدنی در سالمندان کم‌تحرک شده و استقامت قلبی عروقی آن‌ها را بهبود می‌بخشد، ولی نتایج تحقیق حاضر نشان داد که 12 هفته تمرین برای تفاوت معنی‌دار بین گروهی متغیر ترکیب بدن کافی نیست. نتایج مطالعه حاضر می‌تواند راهنمای کسانی باشند که با سالمندان سروکار دارند تا بتوانند برنامه‌های تمرینی مناسب برای سالمندان طراحی کنند تا در برنامه‌ریزی و درمان ناهنجاری‌های مربوط به دهه‌های آخر عمر بتوان تصمیمات درست و منطقی بگیرند. پژوهشگران می‌توانند با دست‌کاری در متغیرها و همچنین در زمان و نوع تمرین و تغییر ابزار انگیزش نتایج دیگری برای آیندگان به دست آورند.

    کلیدواژگان: ردیاب فعالیت، استقامت قلبی-عروقی، آنتروپومتری، سالمندان
  • پریسا بازدار اردبیلی*، پیمان پژمان زاد صفحات 255-263
    سابقه و هدف

    سهم کم حمل‌ونقل ریلی نسبت به کل حمل‌ونقل کشور نشان می‌دهد که اکثر سفرهای برون‌شهری با استفاده از جاده‌ها صورت می‌گیرد. این موضوع باعث شده که شاهد تبعات منفی زیادی ازجمله افزایش تصادفات، خسارات و تلفات در راه‌ها باشیم. بر این اساس موضوع کاهش تلفات ناشی از حوادث ترافیکی بدون در نظر گرفتن نقش سهم حمل‌ونقل ریلی، منطقی به نظر نمی‌رسد. هدف این مقاله بررسی رابطه بین متغیرهای کلان اقتصادی در کاهش سوانح حمل‌ونقل جاده‌ای کشور طی سال‌های 98-1380 بود.

    روش بررسی

    ابتدا روش تحقیق و داده‌های آماری مورداستفاده بررسی شد و سپس اثرات کوتاه‌مدت و بلندمدت نقش حمل‌ونقل ریلی در کاهش سوانح حمل‌ونقل جاده‌ای کشور موردبررسی قرار گرفت. بدین منظور با جمع‌آوری داده‌های سالانه و با بهره‌گیری از الگوی اقتصادسنجی خود رگرسیون با وقفه گسترده و الگوی تصحیح خطا به کمک نرم‌افزار EVIEWS10، به تخمین مدل و تفسیر نتایج پرداخته شد.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که هم در کوتاه‌مدت و هم در بلندمدت با افزایش ارزش‌افزوده بخش حمل‌ونقل ریلی، تعداد سوانح حمل‌ونقل جاده‌ای کاهش یافت، به‌طوری‌که اگر یک درصد ارزش‌افزوده بخش حمل‌ونقل ریلی افزایش یابد، سوانح حمل‌ونقل جاده‌ای در کوتاه‌مدت و بلندمدت به ترتیب به میزان 0/12 درصد و 0/249 درصد کاهش می‌یابد. همچنین با افزایش تولید ناخالص داخلی سرانه کشور، تعداد سوانح حمل نقل جاده‌ای کاهش می‌یابد. ضمنا نتایج نشان داد که با افزایش ضریب جینی، جمعیت کل کشور و نیز طول جاده‌های کشور، تعداد سوانح حمل‌ونقل جاده‌ای افزایش یافت. دست‌آخر با توجه به ضریب تصحیح خطا در مدل ECM می‌توان بیان کرد که سرعت تعدیل به سمت مقدار تعادلی و بلندمدت مناسب بوده، به‌طوری‌که در هر دوره حدود 0/51 خطای عدم تعادل تعدیل گردیده و مقدار کوتاه‌مدت به سمت مقدار تعادلی و بلندمدت خود به‌صورت نمایی میل می‌کند.

    نتیجه‌گیری

    نتایج به‌دست‌آمده از یافته‌های پژوهش حاکی از آن است که هم در کوتاه‌مدت و هم در بلندمدت با افزایش ارزش‌افزوده بخش حمل‌ونقل ریلی و تولید ناخالص داخلی، تعداد سوانح حمل‌ونقل جاده‌ای کاهش می‌یابد. همچنین با افزایش ضریب جینی، جمعیت کل کشور و نیز طول جاده‌های کشور، تعداد سوانح حمل‌ونقل جاده‌ای افزایش می‌یابد. نتایج این تحقیق می‌تواند برای سیاست‌گذاری در وزارت راه و شهرسازی و راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران و سازمان راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای کشور و وزارت کشور موثر باشد.

    کلیدواژگان: حمل ونقل ریلی، حمل ونقل جاده ای، سوانح جاده ای، الگوی اقتصادسنجی خود رگرسیون با وقفه گسترده
  • مهدی مهجور*، علی اصغر نورسته صفحات 264-273
    سابقه و هدف

    نقص در تعادل و متعاقب آن اختلالات راه رفتن در دوران سالمندی از مشکلات اصلی سالمندان می باشد، لذا طراحی تمرینات ورزشی در جهت بهبود تعادل و راه رفتن بسیار ضروری می باشد. هدف اصلی این تحقیق تاثیر تمرینات تعادلی اختصاصی در خانه بر عملکرد راه رفتن و تعادل مردان سالمند جوان سالم بود.

    روش بررسی

    در پژوهش نیمه تجربی حاضر تعداد 40 سالمند سالم بین سنین 60 تا 75 سال به طور تصادفی دریکی از گروه های تمرینات تعادلی اختصاصی، جامع و کنترل قرار گرفتند. در گروه اختصاصی، تمرینات بر اساس ارزیابی اختلال مولفه های تعادلی و تمرینات گروه جامع بدون توجه به ارزیابی اختلالات مولفه های تعادلی در آ نها بود. طول تحقیق ده هفته و هر هفته سه جلسه بود. ارزیابی اختلالات تعادلی به وسیله آزمون بس انجام شد و آزمون های برپا- رو، سرعت راه رفتن و راه رفتن عملکردی قبل و بعد از تمرین و یک ماه پیگیری اندازه گیری شد. داده ها مورد با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر در سطح معنی داری P≤0.5 تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    اعمال تمرینات تعادلی اختصاصی و جامع تاثیر معنی دار و بهبود معنی دار در آزمون های برپا - رو، سرعت راه رفتن و راه رفتن عملکردی در دو گروه تجربی نسبت به گروه کنترل در دو مرحله پس آزمون و پیگیری یک ماهه داشتند (p <0.05) . همچنین با بررسی نمرات درصد پیشرفت در میان دو گروه تجربی در تمامی متغیرهای تحقیق برتری با گروه تمرینات تعادلی اختصاصی در خانه بود.

    نتیجه گیری

    به طورکلی برنامه تعادلی اختصاصی و جامع در خانه باعث بهبود در تعادل و راه رفتن مردان سالمند سالم می گردد. بررسی و ارزیابی مولفه های تعادلی و اختلالات آن می تواند در انتخاب نوع تمرین کمک کننده باشد و برای دستیابی به نتایج قطعی انجام مطالعات بیشتر ضروری است.

    کلیدواژگان: سالمندان سالم، سیستم های کنترل پاسچر، تمرینات تعادلی، تمرین در خانه
  • شهربانو دهرویه، حبیب الله نادری* صفحات 274-284
    سابقه و هدف

    در حیطه شغلی پدیده استرس و فشار روانی بخش اجتناب‌ناپذیر زندگی حرفه‌ای را تشکیل می‌دهد. در واقع شغل پرستاری با توجه به ماهیت خود، مسایل و مشکلات خاصی را برای شاغلان خود به دنبال دارد. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش مثبت‌نگری بر کاهش فرسودگی شغلی و بهبود کیفیت زندگی پرستاران بود.

    روش بررسی

    روش این تحقیق نیمه آزمایشی و از نوع پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه کنترل بود. نمونه پژوهش با استفاده از جدول و مورگان شامل 30 پرستار بیمارستان‌های شهرستان بابلسر بودند که به صورت در دسترس از بین کلیه پرستاران شهرستان بابلسر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه کنترل) جایگزین شدند و برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه کیفیت زندگی و پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش (1981) استفاده شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که تفاوت بین میانگین نمرات فرسودگی شغلی و کیفیت زندگی پس از کنترل متغیر پیش‌آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل در پس‌آزمون معنی دار است (p<0.05). این بدان معناست که اثربخشی آموزش مثبت نگری سبب بهبود کیفیت زندگی و کاهش فرسودگی شغلی پرستاران مورد مطالعه شده است.

    نتیجه‌گیری

    براساس یافته‌های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که در جریان آموزش مثبت‌نگری پرستاران می‌آموزند که با ایجاد حس مثبت به سختی‌های کاری و پرهیز از افکار منفی سطح تاب‌آوری خود را بالا برده و با بکارگیری آن به عنوان محافظی در برابر خستگی روانی و جسمانی عمل ‌کنند. بنابراین مادامی که افراد نگرش خود را نسبت به کار و محیط شغلی عوض کنند، این عوامل باعث بهبود سلامت جسمانی- روانی و کیفیت زندگی آنان خواهد ‌شد.

    کلیدواژگان: مثبت نگری، فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی، پرستاری
  • بهروز ایمری*، مهدی قیطاسی، عادل ثابتی مقدم صفحات 285-294
    سابقه و هدف

    در رشته محبوب والیبال، با وجود پایین بودن برخورد بدنی بین ورزشکارارن، وقوع آسیب دیدگی بسیار رایج است. هدف مطالعه بررسی نرخ شیوع و نواحی آناتومیکی آسیب های ورزشی در مردان والیبالیست حرفه ای شاغل در لیگ برتر ایران بود.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی- میدانی بود که 120 والیبالیست حرفه ای شاغل در 12تیم لیگ برتری حاضر در فصل 99-98، به عنوان آزمودنی های آن شرکت نمودند؛ و اطلاعات مربوط به آسیب ها در سه سطح نرخ شیوع، شدت و نواحی آناتومیکی آسیب دیدگی با استفاده از نسخه بومی شده پرسشنامه آسیب شناسی طب ورزشی استرالیا جمع آوری شد.

    یافته ها

    بیشترین نرخ شیوع آسیب بر اساس نواحی آناتومیکی درگیر، مربوط به ناحیه مچ پا (26/5 درصد) و شانه (25/7 درصد) بودند. همچنین بیشترین مقدار شیوع نوع آسیب های وارده نیز مربوط به عارضه التهاب و ورم (43/4درصد)، اسپاسم و گرفتگی عضله (9/6درصد) و آسیب مزمن تاندون (1/8 درصد) بودند. سطح آسیب دیدگی نیز در نوع شدید (49/3 درصد) و متوسط (42/6درصد) بسیار بالا بود؛ در حالی که این فاکتور در نوع خفیف (8/1 درصد) دارای درصد بسیار پایین تری بود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این پژوهش می توان عنوان کرد که نرخ شیوع آسیب، بسیار بالا بود و ناحیه مچ پا بیشترین نرخ شیوع را به خود اختصاص داد. این نتایج می تواند برای مربیان و کادر پزشکی تیم های حرفه ای والیبال، جهت درک درست از روند آسیب و طراحی راه بردهای پیشگیری از آن مفید باشد.

    کلیدواژگان: والیبال، آسیب، والیبالیست های لیگ برتر
  • آیه نفر، هومن مینونژاد*، محمدحسین علیزاده، محمدهانی منصوری، هادی صمدی صفحات 295-303
    سابقه و هدف

    تنیس یکی از محبوب‌ترین ورزش‌ها در جهان است که به دلیل نامحدود بودن زمان مسابقات و ماهیت این رشته ورزشی دارای انواع آسیب‌های منحصر به خود است. هدف پژوهش حاضر بررسی همه‌گیر‌شناسی آسیب‌های ورزشی بازیکنان تنیس مرد نخبه کشور به‌صورت گذشته نگر بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع مطالعات گذشته نگر بود و مردان نخبه تنیسور رتبه 1 تا 300 کشوری در این مطالعه مورد بررسی قرار گرفتند که از بین آن‌ها ورزشکارانی را که در سال 1398 آسیبی را گزارش کرده بودند، به عنوان نمونه‌های پژوهش در نظر گرفته شدند. اطلاعات مربوط به این تحقیق از طریق فرم ثبت آسیب بوسیله ورزشکار و به کمک محقق تکمیل شد. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم افزار SPSS نسخه 22 و با استفاده از آمار توصیفی، آزمون خیدو (X2) برای بررسی تفاوت در سطوح متغیرها (3 سطحی و بالاتر) و آزمون نسبت برای بررسی تفاوت در متغیر دو سطحی در سطح معنی‌داری 0.05 استفاده شد.

    نتایج

    نرخ بروز آسیب (195 آسیب) در 1000 ساعت تمرین 6.04 بود. نتایج نشان داد ناحیه آناتومیکی آرنج بیشترین آسیب (21%)، پارگی/ التهاب تاندون (34.3%) بیشترین نوع آسیب و از این بین 117 مورد (60.3%) آسیب مربوط به پرکاری بود. شایع‌ترین مکانیسم آسیب حرکت فورهند (20.9%) و بیشتر شدت آسیب‌ها از نوع متوسط (22.3%) بودند. همچنین بیشترین میزان آسیب در ناحیه انتهایی زمین (71%) و در زمان تمرین (63%) به هنگام کار با توپ (78.8%) رخ داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته‌ها که بیان‌کننده شیوع بالای آسیب در تنیس است، به کادر پزشکی تیم‌ها، مربیان، و ورزشکاران توصیه می‌شود تا با در نظر گرفتن عوامل خطرزای بالقوه‌ مرتبط با بروز آسیب‌ اقدامات لازم را جهت پیشگیری از آن‌ها انجام دهند.

    کلیدواژگان: آسیب ورزشی، بازیکن نخبه تنیس، مکانیسم، همه گیرشناسی
  • امیررضا الهی، فواد صیدی، محمد کریمی زاده اردکانی صفحات 304-314

    سابقه و هدف: تغییر در راستای مطلوب ستون فقرات کمری می‌تواند بر عملکرد سایر نواحی بدن از جمله اندام تحتانی اثرگذار باشد و اصلاح این تغییرات نامطلوب ممکن است بتواند این تغییرات را بهبود ببخشد. هدف تحقیق حاضر، بررسی اثربخشی 8 هفته تمرینات اصلاحی بر میزان زاویه لوردوز کمری و عملکرد اندام تحتانی مردان غیر ورزشکار مبتلا به ناهنجاری لوردوز افزایش یافته کمری بود. روش بررسی: در پژوهش حاضر 26 مرد 18 الی 25 ساله ساکن شهرستان تهران دارای ناهنجاری لوردوز افزایش‌یافته کمری (بزرگ‌تر و یا مساوی 51 درجه)، با میانگین سنی 2/58±21/69 سال، وزن 8.66±70.56کیلوگرم و قد 8/01±177/35 سانتیمتر به صورت هدفمند به عنوان نمونه‌های پژوهش انتخاب شدند. در ادامه نمونه‌ها به صورت تصادفی در قالب دو گروه، تمرین 13 نفر و کنترل 13 نفر تقسیم شدند. زاویه لوردوز کمری با استفاده از خط کش منعطف، عملکرد اندام تحتانی از طریق آزمون‌های پرش سه لی، پرش سارجنت و پرش تک‌پا در مسافت شش متر در دو مرحله‌ی پیش‌آزمون و پس‌آزمون مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور بررسی تغییرات درون‌گروهی از آزمون آماری تی همبسته و به منظور مقایسه تفاوت‌های بین‌گروهی از آزمون آماری تی مستقل استفاده شد. نتایج: یافته‌های این پژوهش نشان داد که 8 هفته تمرینات اصلاحی باعث بهبود عملکرد و زاویه لوردوز کمری در گروه تمرین در پس‌آزمون نسبت به پیش‌آزمون شد (P> 0.05). ولی در گروه کنترل تفاوت معناداری بین دو مرحله‌ی آزمون دیده نشد (P <0.05). همچنین مقایسه زاویه لوردوز کمری و عملکرد در مرحله پس‌آزمون نشان دهنده تفاوت معناداری بین دو گروه کنترل و تمرین بود (P <0.05). نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده از یافته‌های این پژوهش، نتیجه می‌گیریم که انجام تمرینات اصلاحی در بهبود زاویه لوردوز کمری و عملکرد اندام تحتانی در افراد مبتلا ناهنجاری لوردوز افزایشه کمری مفید است.

    کلیدواژگان: لوردوز افزایش یافته کمری، ثبات مرکزی، پرش سارجنت، پرش سه لی
  • یاسمین استوار ایزدخواه صفحات 315-323
    سابقه و هدف

    با توجه به غیرقابل پیش‌بینی بودن زلزله و وقوع ناگهانی آن، لازم است برنامه‌های ویژه‌ای جهت رویارویی با این پدیده برای مراکز مختلف و گروه‌های استفاده کننده از این مراکز تدوین شود تا در شرایط بحرانی بتوانند واکنش صحیح و مناسبی از خود نشان دهند. ارتقای آگاهی و آمادگی در برابر زلزله در سینماها، هدف این مقاله بود.

    روش بررسی

    از میان سینماهای تهران ده نمونه بر اساس نمونه‌گیری در دسترس از مناطق شمال شهر تهران انتخاب و بررسی شد. اطلاعات لازم به صورت میدانی به کمک مصاحبه با کارکنان سینما و چک‌لیست اطلاعات اولیه جمع‌آوری گردید و سپس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از تعدادی مراجعه‌کننده در دسترس نیز به صورت اتفاقی، سوالاتی مرتبط با اهداف مطالعه پرسیده شد.

    نتایج

    موارد مطالعه شده در این مقاله نشان‌دهنده اهمیت مکان‌هایی از جمله سینماها است که به طور مستمر شاهد رفت و آمد مراجعین می‌باشند. با توجه به اطلاعات جمع‌آوری شده و بررسی‌های صورت گرفته از سینماهای مورد مطالعه، سطح آگاهی و آمادگی مردم در رویارویی با سوانح در این مراکز به اندازه کافی نبوده و در بیشتر موارد در مقابله با شرایط بحرانی، سیستم‌های مقابله با شرایط اضطرار وجود نداشت.

    نتیجه‌گیری

    در مجموع، نتیجه‌گیری‌ها نشان می‌دهد که در برنامه‌ریزی برای این اماکن لازم است در کنار ارتقای سطح آگاهی و آمادگی مردم، برای مقابله با شرایط بحران، سیستم‌های مقابله با شرایط اضطرار ایجاد شود یا در صورت وجود این سیستم‌ها، سطح آنها ارتقاء پیدا کند تا به هنگام رویارویی با حوادث به صورت موثرتر عمل کنند. در نهایت، توصیه‌ها و راهکارهایی ارایه ‌گردید تا مسوولین و مدیران مرتبط این مراکز در برنامه‌های خود مورد توجه قرار دهند. برخی راهکارها برای کارکنان در راستای ارتقای توانمندی و افزایش آگاهی آنان و بعضی دیگر برای مراجعه‌کنندگان و چند توصیه نیز به صورت مشترک برای هر دو گروه کارآمد، پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: ارتقای آگاهی و آمادگی، آسیب پذیری، مراکز تفریحی، شرایط اضطرار، مدیریت ریسک
|
  • Hadi Mohamadi, Mohammad Karimizadeh Ardakani *, Karim Khalaghi - Birak Olya Pages 238-246
    Background and Objectives

    Identifying risk factors and determining their role in sports injuries is one of the most important preventive measures. The aim of this study was to compare the predictability of static and dynamic balance with functional movement screening test score in lower extremity injuries among college male handball players.

    Materials and Methods

    The present study was a predictive study. The statistical population of the study included male university handball players in the age range of 18 to 25 years and 50 athletes were purposefully selected. We used stork leg standing test to assess static balance, Y balance test for dynamic balance and functional movement screening test for movement performance. Injury reporting form was also used to record the injury. Research samples were followed up during one season. ROC diagram and Regression test were used to analyze the data.

    Results

    According to the research findings, the variables of static balance, dynamic balance and functional movement screening test had a significant difference between the two groups of injured and uninjured handball players and together there was a statistically significant contribution in the classification of injured and uninjured handball players. (p <0.001) Also, examining the coefficients of predictor variables shows that the Wald test is statistically significant for the functional movement screening test variable and has a significant contribution to the ability to predict the model and the occurrence of damage (p = 0.045).

    Conclusion

    According to the results of the present study, sports assistants as well as handball coaches could use static and dynamic balance with functional movement screening test score to prevent injuries in this sport.

    Keywords: Static balance, Dynamic balance, Functional screening test, Risk factors, Sports injury, Handball
  • Mohsen Tavakoli*, Mehdi Sheibani, Khosrow Ebrahim Pages 247-254
    Background & Objective

    The role of physical activity on mental and physical health is important in the promotion and development of elderly people. One of the motivational tools for physical activity is activity trackers that assess the physical-physiological function of the elderly and can motivate the exercise through feedback given to the elderly. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect of tracer along with physical activity on cardiovascular endurance and body composition of sedentary elderly.

    Methods and Material

    Participants were 45 sedentary adults over 60 years of age who were accommodated in a nursing home. International Physical Activity Questionnaire (IPAQ), Physical Activity Preparation Questionnaire (PAR-Q) and Practice Motivation Inventory (EMI-2) were used to select the subjects. Subjects were divided to three groups of 15 people (two experimental and one control group); experimental group one included 15 people who used the activity tracker and also did physical activity; and experimental group two included 15 people who only did physical activity; and the control group consisted of 15 people who did not use activity trackers or physical activity and followed daily life according to the normal schedule of the nursing home. All participants took the rockport test and the body composition test (body mass index) in the first, sixth and twelfth week. The exercise protocol lasted 12 weeks and three sessions per week, with a total of 36 sessions. For data analysis, ANOVA test was used for repeated measures, and for the comparison of the mean of the groups, the minimum post-hoc test was Fisher’s significant difference and a significant level of 0.05 was considered.

    Results

    The findings of the study showed a significant difference between the experimental and control groups in cardiovascular endurance and did not show a significant difference between the experimental and control groups in body composition (P≤ 0.05).

    Conclusion

    The results of this study show that the use of tracker stimulates physical activity in sedentary elderly and improve their cardiovascular endurance but 12 weeks training is not sufficient for significant change in body composition variable. The results of the present study can be a guide for those who deal with the elderly to be able to design appropriate exercise programs for the elderly so that they can make the right decisions in planning and treating disorders related to the last decades of life. Researchers can achieve other results for the future by manipulating variables as well as the timing and type of practice and changing motivational tools.

    Keywords: Cardiovascular endurance, Body composition, Tracker, Elderly, Physical activity
  • Parisa Bazdar Ardebili *, Peyman Pejmanzad Pages 255-263
    Background and Objectives

    The low share of rail transport in the total transport of the country shows that most of the suburban trips are made using roads. This has led to many negative consequences, including increased accidents, damage and casualties on the roads. Accordingly, the issue of reducing casualties due to traffic accidents does not seem logical without considering the role of rail transport. Due to the importance of issue, the purpose of this article is to investigate the role of rail transport in reducing road traffic accidents in the country during 2001-2019.

    Materials and Methods

    In this study, the short-term and long-term effects of the role of rail transport in reducing road traffic accidents in the country have been investigated. For this purpose, by collecting annual data and using the self-regression econometric pattern with wide interruption and error correction with the help of EVIEWS10 software, the model has been estimated and the results have been interpreted

    Results

    The results show that both in the short and long term, with the increase in the added value of the rail transport sector, the number of road traffic accidents decreased. Also, with the increase in GDP per capita, the number of road transport accidents will decrease. The results show that with increasing the Gini coefficient, increasing the population and the length of the country’s roads, the number of road traffic accidents increases. Finally, according to the error correction coefficient in the ECM model, it can be stated that the adjustment speed is appropriate towards the equilibrium and long-term value, so that in each period about 0.51 of the imbalance error is adjusted and the short-term value towards its equilibrium and long-term value.

    Conclusion

    The results obtained from the research findings indicate that both in the short and long term with increasing value of rail transport sector and GDP, the number of road traffic accidents decreases. Also, with the increase of Gini coefficient, the population of Iran and also the length of the country’s roads, the number of road traffic accidents increases. The results of this research can be effective for policy-making in the Ministry of Roads and Urban Development and Railways of the Islamic Republic of Iran and the Roads and Transportation Organization of Iran and the Ministry of Interior.

    Keywords: Autoregressive Distributed Lag, Road accidents, Rail transport, Erorr correction model
  • Mahdi Mahjur*, Aliasghar Norasteh Pages 264-273
    Background and Objectives

    Deficiency in balance and subsequent gait disorders in Old age is one of the main problems of the elderly, so the design of sports exercises to improve balance and gait is very necessary. The main purpose of this study was to compare two types of specific and comprehensive balance exercises at home to improve balance and gait in healthy young elderly.

    Materials and Methods

    In the present quasi-experimental study, 40 healthy elderly people between the ages of 60 and 75 years were randomly assigned to one of the groups of specific, comprehensive and control balance exercises. In the specific group, the exercises were based on the assessment of balance component disorders and the exercises of the comprehensive group were based on the assessment of balance component disorders in them. The duration of the study was ten weeks and three sessions per week. Balance disorders were assessed by BES test and TUG test, walking speed and functional gait were measured before and after exercise and one month of follow-up. Data were analyzed using repeated measures test at a significance level of P≤0.5 were analyzed.

    Results

    Applying specific and comprehensive balance exercises had a significant effect and significant improvement in TUG test, walking speed and functional gait in the two experimental groups compared to the control group in two stages of post-test and one-month follow-up (p <0.05). Also, by examining the progress percentage scores among the two experimental groups in all research variables, there was an advantage over the specific balance exercises group at home.

    Conclusion

    In general, specific and comprehensive balance home based exercise improves balance and gait in older men is healthy. Examining and evaluating the components of balance and its disorders can be helpful in choosing the type of exercise and further studies are necessary to achieve definitive results.

    Keywords: Healthy elderly, postural control systems, balance exercises, home
  • Shahrbanou Dehroyeh, Habibolah Naderi* Pages 274-284
    Background and Objective

    In the workplace, the phenomenon of stress and psychological pressure is an inevitable part of professional life. In fact, the nursing profession, due to its nature, has special issues and problems for its employees. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of positivity training on reducing burnout and improving the quality of life of nurses.

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental and pre-test and post-test with control group. The sample was selected using Morgan’s Sampling Table and included 30 nurses of Gorgan hospitals in 2019, which were randomly selected from all nurses and randomly divided into two groups (15 experimental group and 15 control group). The quality of life and Maslach burnout questionnaires (1981) were used to collect data.

    Results

    The results of analysis of covariance showed that the difference between the mean scores of burnout and quality of life after controlling the pre-test variable in the experimental and control groups in the post-test was significant (p<0.05). This means that the effectiveness of positivity training has improved the quality of life and reduced burnout of nurses studied.

    Conclusions

    Based on the findings of this study, it can be concluded that during positivity training, nurses learn to increase their resilience by creating a positive sense of work difficulties and avoiding negative thoughts, and by using it as a protector against mental fatigue and Act physically. Therefore, as long as people change their attitude towards work and work environment, these factors will improve their physical and mental health and quality of life.

    Keywords: Burnout, nurses, Positivity, quality of life
  • Behrooz Imeri*, Mehdi Gheitasi, Adel Sabeti Mogadam Pages 285-294
    Background and Objectives

    Volleyball is a popular sport in society and despite its player’s low physical contact, the incidence of injury is very high. So in this study, researchers examined the incidence, severity and anatomical areas of sports injuries in men’s premier volleyball league of Iran.

    Materials and Methods

    The study was performed on volleyball players of Iran’s premier league. Its population consisted the players of 12 teams in season 2019-20, and 120 athletes of them were selected as the subjects. The questionnaire of Australian Sports Medicine Pathology was used to record the subjects’ information. This study was a descriptive- field one; and its data was collected about the levels of incidence rate, severity and anatomical areas of injury.

    Results

    The highest incidence rates of injury were related to ankle (26.5%) and shoulder (25.7%); and the highest injury type were related to inflammation and swelling (43.4%), spasm and muscle cramps (9.6%) and chronic tendon injury (8.1%). The intensity of injury was also highest in severe (49.3%), moderate (42.6%) and mild (8.1%), respectively.

    Conclusion

    According to the results of this study, the incidence rate of severe injuries was very high and the ankle area had the highest incidence rate. These results are useful for accurate perception of injury process and preventive strategies for coaches and medical staff of professional volleyball teams.

    Keywords: Volleyball, injury, Premier League Volleyball Players
  • Ayeh Nafar, Hooman Minoonejad*, Mohammad Hossein Alizadeh, Mohammad Hani Mansori, Hadi Samadi Pages 295-303
    Background and Objective

    Tennis is one of the most popular sports in the world, which has its own unique types of injuries due to the unlimited time of competitions and the nature of this sport. The aim of this study was to evaluate the epidemiology of tennis injuries in the elite men of the country retrospectively.

    Materials and Methods

    The present study was a descriptive and retrospective study and elite male tennis players ranked in 1 to 300 countries were studied in this study. Athletes who reported injuries in the 2019 year were selected as research samples.The collected information was completed through the injury registration form by the athlete and with the help of the researcher. To analyze the data from SPSS software version 22 and using descriptive statistics, Chi-square (2X) to examine the differences in the levels of variables (3 levels and above) and the Prop test to examine the differences in the two-level variable at the level of Significance 0.05 was used.

    Results

    Injury rate (195 injuries) per 1000 hours of training was 6.04. The results showed that the anatomical region of the elbow was the most injured (21%), the rupture / inflammation of the tendon (34.3%) was the most common type of injury and among these 117 cases (60.3%) the injury was related to Overuse. The most common mechanism of injury was forehand motion (20.9%) and most of the severity of injuries was moderate (22.3%). Also, the highest rate of injury occurred in the end area (71%) and during training (63%) while working with the ball (78.8%).

    Conclusion

    According to the findings, which indicate the high prevalence of injury in tennis, the medical staff of teams, coaches, and athletes are advised to take the necessary measures to prevent them, taking into account the potential risk factors associated with the occurrence of injury.

    Keywords: Sport injury, Severity of injury, Mechanism, Elite tennis player, Epidemiology
  • Amirreza Elahi, Foad Seidi*, Mohamad Karimi-Zadeh Ardakani Pages 304-314

    Background and Objectives: Changes in the lumbar spine can affect the function of other parts of the body, including the lower limbs, and correcting these adverse changes may be able to improve function. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of 8 weeks of corrective exercises on the lumbar lordosis angle and lower limb function in non-athlete men with lumbar hyper lordosis.Materials and Methods: In the present study, 26 men aged 18 to 25 years in Tehran city with lumbar hyper lordosis (greater than or equal to 51 degrees), with a mean age of 21.69±2.58 years, weight 70.56±8.66 kg and height 177.35 ± 8.01 cm was purposefully selected as study samples. Then the samples randomly divided into two groups (experimental: 13 N, control: 13 N). The lumbar lordosis angle was assessed using a flexible ruler and lower limb function through Triple hop for distance, Sargent jumping and Sixmeter timed hop was assessed in two stages, pre-test and post-test. The paired sample t-test SPSS was used to examine the whit in-group changes and the independent sample t test was used to compare the between group differences. Results: The results of this study showed that the corrective exercises group had significantly better performance in lumbar lordosis angle and lower limb function in the post-test compared to the pre-test (P <0.05) but in the control group there was no significant difference between the two test stages (P> 0.05). Also, the comparison of lumbar lordosis angle and lower limb function in post-test, indicated a significant difference between experimental and control groups (P <0.05).Conclusion: Based on the results of this study, we conclude that corrective exercises are useful in improving lumbar lordosis angle and lower limb function in people with lumbar hyper lordosis.

    Keywords: Sargent jumping, Triple hop for distance, Core stability, Flexible ruler, lumbar, hyper lordosis
  • Yasamin Ostovar Izadkhah Pages 315-323
    Background and Objective

    With regard to earthquakes and their sudden occurrence, special programs should be designed and implemented for various amusement centers and people in order to encounter a probable disaster as well as to show appropriate and on-time reaction against it. In this paper, the main objectives are to increase people awareness and preparedness to encounter disasters and promote disaster management system in the entertainment centers such as cinemas.

    Methods and Materials

    From the total cinemas in the capital city of Iran, ten cases have been investigated based on available samples in the north part of Tehran. The data has been collected through interviews and field checklists and has been analyzed and quantified. Questions related to the objectives of the study were also asked randomly from few of those present in the cinema.

    Results

    The study shows the importance of places such as cinemas which have constant people commuting in and out regularly. With regard to the gathering information, the low level of people awareness about earthquakes in cinemas as well as the facilities and systems that has to be upgraded in these places, were observed and noted through the findings.

    Conclusion

    In total, the results show that besides increasing the level of awareness and preparedness of people, the systems for encountering disasters also need to be provided or if available, need to be promoted in order to function properly at the time of disasters. Therefore, in addition to improving the level of people preparedness and knowledge, it is also necessary to build disaster management systems for encountering emergency situations or to upgrade the existing systems. Some of these suggestions can be used by both groups of people and the personnel in places such as cinemas.

    Keywords: Emergency situations, Entertainment centers, Raising awareness, preparedness, Risk management, Vulnerability