فهرست مطالب

مجله پژوهش های انتظامی - اجتماعی زنان و خانواده
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 20، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فریبا محمدی*، سیمین حسینیان، سیده منور یزدی، مژگان مردانی راد صفحات 1-33
    زمینه و هدف

    رفتار قلدری یکی از مشکلات روز افزون در بین نوجوانان می باشد، که اخیرا مورد توجه پژوهشگران حوزه های روان شناسی و حتی جرم شناسی به صورت قلدری سایبری قرارگرفته است. هدف از این پژوهش بررسی تدوین مدل قلدری-قربانی سایبری: تاثیر شایستگی اجتماعی و حمایت اجتماعی ادراک شده با میانجی گری خشم نوجوانان بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. حجم نمونه 500 نفر از این‏ افراد بر اساس دیدگاه کلاین و به شیوه نمونه‏ گیری غیرتصادفی در دسترس (شیوه آنلاین) انتخاب و به پرسشنامه تجربه قلدری-قربانی سایبری آنتیادو و همکاران (2016)، پرسشنامه چندبعدی شایستگی اجتماعی گومز-اورتیز و همکاران (2017)، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988) و سیاهه خشم نلسون و فینچ (2000) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 24 و AMOS تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین شایستگی اجتماعی و حمایت اجتماعی ادراک شده با قلدری-قربانی سایبری رابطه منفی و معناداری مشاهده شد. علاوه بر این بین خشم با قلدری-قربانی سایبری رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد. همچنین یافته های مربوط به تحلیل مسیر نشان داد که خشم میانجی گر در رابطه شایستگی اجتماعی و حمایت اجتماعی ادراک شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این مطالعه، پیشنهاد می شود به منظور جلوگیری از قلدری-قربانی سایبری در نوجوانان به آنان شایستگی اجتماعی، حمایت اجتماعی و مدیریت خشم آموزش داده شود تا مشکلات ناشی از قلدری-قربانی سایبری در آنان کاهش یاید.

    کلیدواژگان: قلدری، قربانی، شایستگی اجتماعی، حمایت اجتماعی ادراک شده، خشم
  • سوگند قاسم زاده*، سارا سلیمان پور، فائزه شعبانعلی فمی، زهرا احمدی صفحات 35-71
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر باهدف بررسی وضعیت طرح واره های ناسازگار اولیه نوجوانان دختر در معرض آسیب اجتماعی (نوجوانان کار دختر) و نوجوانان عادی دختر انجام شده است.

    روش

    در این مطالعه از روش پژوهشی علی - مقایسه ای استفاده شد. 80 نوجوان دختر (40 نفر نوجوان کار و 40 نفر نوجوان عادی) بین سنین 12 تا 15 سال به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و پرسش نامه طرح واره های اولیه نوجوان را تکمیل کردند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین دو گروه در نمره کلی طرح واره های ناسازگار اولیه و خرده مقیاس های ایثار، آسیب پذیری، معیارهای سرسختانه، بی اعتمادی‎/بدرفتاری، خود تحول نیافته، سلطه پذیری، خویشتن داری ناکافی، تنهایی، نقص و شکست در سطح (P<0/05) تفاوت معناداری وجود دارد. تنها در طرح واره ناسازگار اولیه استحقاق/ بزرگ منشی تفاوت معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده نوجوانان دختر کار از سطوح بالای طرح واره های ناسازگار اولیه رنج می برند. این تفاوت بین طرح واره های ناسازگار اولیه نوجوانان دختر کار و نوجوانان دختر عادی می تواند نشان دهنده این موضوع باشد که طرح واره های ناسازگار اولیه می توانند از مولفه های روان شناختی تاثیرگذار در مشکلات شخصیتی، رفتاری و عاطفی نوجوانان دختر کار در ادامه باشد و وجود شرایط و آگاهی مناسب برای رفع نیازهای این نوجوانان می تواند باعث پیشگیری از بسیاری از مشکلات روان شناختی آن ها در ادامه شود و با استفاده از نتایج این تحقیق مشخص می شود که بهبود کدام طرح واره ها به طور مشخص می تواند از آسیب های اجتماعی این گروه بکاهد.

    کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، ابعاد طرح واره، طرح واره های ناسازگار اولیه، نوجوانان کار
  • طیبه نوری، یاسر رضاپور میرصالح*، فاطمه بهجتی، هاجر ابراهیمی، محمد ابراهیمی صفحات 73-104
    زمینه و هدف

    حبس تجربه ای سخت و پر از تنش هم برای زندانی و هم برای خانواده وی، مخصوصا همسران آن ها است و جدایی طولانی زندانیان از جامعه و خانواده منجر به آسیب های زیادی در همسران آن ها می شود. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی مداخله مبتنی بر یکپارچگی مجدد خانواده بر تاب آوری، صمیمیت و رضایت زناشویی همسران زندانیان در شرف آزادی انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات نیمه آزمایشی بود که با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. 30 همسر زندانی در شرف آزادی از میان خانواده های مورد حمایت انجمن حمایت از زندانیان شهرستان اردکان با روش تصادفی به عنوان نمونه انتخاب و در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل جای گذاری شدند. گروه آزمایش 12 جلسه مداخله مبتنی بر یکپارچگی مجدد خانواده دریافت کردند، درحالی که گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. شرکت کنندگان دو گروه قبل و بعد از جلسات مداخله به پرسشنامه های تاب آوری کونور و دیویدسون (2003)، صمیمیت باگاروزی (2001) و رضایت زناشویی اولسون (1998) را پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش تحلیل کوواریانس چندراهه (مانکوا) تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخله مبتنی بر یکپارچگی مجدد خانواده در گروه آزمایش منجر به افزایش معنی دار تاب آوری، صمیمیت و رضایت زناشویی همسران زندانیان نسبت به گروه کنترل شده است (01/0>p).

    نتیجه گیری

    این یافته نشان می دهد که قبل از آزادی زندانیان مرد، استفاده از درمان یکپارپگی مجدد خانواده می تواند منجر به بهبود تاب آوری، صمیمیت و رضایت زناشویی همسران آن ها شود.

    کلیدواژگان: یکپارچگی مجدد خانواده، تاب آوری، صمیمیت، رضایت زناشویی، زندانیان
  • عاطفه صداقتی*، ملاحت امانی صفحات 105-139
    زمینه و هدف

    شناسایی عوامل موثر بر تامین امنیت و برقراری احساس امنیت، از پیش شرط های هرگونه برنامه ریزی در جهت ارتقای سطح امنیت جامعه است. امنیت در سطوح مختلف از جمله اجتماعی، قابل تحلیل است. هدف از این پژوهش، بررسی احساس امنیت برپایه ی متغیرهای نظم و کنترل اجتماعی و مولفه های فردی در نمونه ی محوطه ی خوابگاهی دختران دانشجوی دانشگاه بجنورد است.

    روش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه ی اجرا کمی و پیمایشی است. نمونه تحقیق با استفاده از فرمول کوکران، 278 نفر برآورد شده است. پرسشنامه محقق ساخت به عنوان ابزار جمع آوری داده به کار رفت. روایی پرسشنامه طبق-نظر متخصصین حوزه و پایایی آن نیز از طریق محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (88/0) تایید شد.داده ها پس از بررسی نیکویی برازش، در مرحله اول با آزمون تی تک نمونه و در مرحله دوم با استفاده ازروش تحلیل همبستگی و رگرسیون به روش همزمان تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    تفاوت معنادار مقادیر متغیرهای کنترل و نظم اجتماعی با استفاده از آزمون تی تک نمونه اثبات شد. همچنین با در نظر گرفتن اهمیت مولفه های فردی در مدل، متغیرهای حمایت خانواده، رسانه، سطح تحصیلات، نگرش نسبت به پلیس، رعایت حجاب، پایندی به مذهب ووضعیت اقتصادی واجتماعی، در مجموع 75 درصد از واریانس مربوط به متغیر «احساس امنیت»را تبیین مینمایند.

    نتیجه گیری

    متغیرهای تحقیق در دو مرحله و برحسب معناداری شناسایی و اولویت بندی شده اند که هر یک به نحوی در احساس امنیت دختران در محوطه ی خوابگاهی تاثیرگذار هستند. برنامه ریزی و طراحی فضاهای خوابگاهی، بایستی زمینه ی حضور امن زنان را فراهم آورد و این امر مستلزم توجه بیشتر به متغیرهای معنادار و تعیین کننده، توسط نهادهای مسیول خواهد بود.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، نظم و کنترل اجتماعی، دانشجویان دختر، محوطه خوابگاهی، دانشگاه بجنورد
  • محمدحسن زنگوئی دوم، عشرت کریمی افشار*، غلامرضا ثناگوی محرر صفحات 141-162
    زمینه و هدف

    زنانی سرپرست خانواری که همسران آن ها در زندان به سر می برند دارای مشکلات روانشناختی می شوند که نیاز به مداخلات درمانی می باشند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه ریزی عصبی زبانی مبتنی بر خودکنترلی بر سلامت روان و بهزیستی روانشناختی زنان دارای همسر زندانی انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری را کلیه زنان دارای همسر زندانی شهرستان بیرجند در سال 1400 که به مرکز مشاوره زندان مرکزی شهر بیرجند مراجعه کرده بودند؛ تشکیل دادند. نمونه های این پژوهش، 20 نفر از جامعه مذکور بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب گردیدند و به کمک شیوه تصادفی ساده، در دو گروه آزمایش (10 نفر) و کنترل (10 نفر) گماشته شدند. درمان برای گروه آزمایشی مداخله برنامه ریزی عصبی زبانی مبتنی بر خودکنترلی در 8 جلسه 150 دقیقه ای اجرا شد. اما در مورد گروه کنترل اقدامی انجام نشد. پرسشنامه های سلامت روان نجاریان و داودی (1380) و بهزیستی روانشناختی ریف (1989) در مورد آن-ها اجرا شد. بود. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و تحلیل کوواریانس و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد. میزان P کمتر از 05/0 معنی داری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مداخله برنامه ریزی عصبی زبانی مبتنی بر خودکنترلی برسلامت روان و بهزیستی روانشناختی تاثیر داشت (001/0 <p). همچنین 8/51 درصد افزایش سلامت روان و 1/47 افزایش بهزیستی روانشناختی زوجین مداخله برنامه ریزی عصبی زبانی مبتنی بر خودکنترلی تبیین می کند (01/0 <p).

    کلیدواژگان: برنامه ریزی عصبی زبانی مبتنی بر خودکنترلی، سلامت روان، بهزیستی روانشناختی، زنان
  • زینب رحیمی، رویا کوچک انتظار*، فرناز کشاورزی ارشدی، فریبا حسنی صفحات 193-224
    زمینه و هدف

    یافتن عوامل محافظت کننده نظام خانواده که تاب آوری این سیستم را در زمان رویارویی با تغییرات و بحرانها فراهم نماید، می تواند در سازگاری نهایی، مقابله بهتر با شرایط خشونت آمیز و کاهش پیامدهای منفی بدرفتاری در خانواده موثرباشند.لذا هدف پژوهش حاضر، تدوین مدلی برای تاب آوری خانواده بر اساس مولفه های اقتدارشخصی در سیستم خانواده و باورهای ارتباطی ناکارآمد با میانجیگری راهبردهای حل تعارض در زنان قربانی همسرآزاری بود.

    روش

    در این مطالعه توصیفی- همبستگی با تکیه بر مدلیابی معادلات ساختاری و با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 250 نفر از زنان قربانی همسرآزاری مراجعه کننده به مراکزمشاوره و دوایرمددکاری کلانتریهای شهرتهران در سال 1400انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها ازپرسشنامه تاب آوری خانواده سیکسبی (2005)،اقتدارشخصی درسیستم خانواده ویلیامسون،مالون و بری (1984)، باورهای ارتباطی ایدلسون واپستین (1981) و راهبردهای حل تعارض اشتراوس (1979) استفاده شد. مدل فرضی با استفاده از روش الگویابی معادلات ساختاری و نرم افزارهای spss18 وAmos23 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین مولفه های اقتدارشخصی (0٫276β=،0٫001p=)، باورهای ارتباطی ناکارآمد (0٫255β=-،0٫000p=)، و راهبردهای حل تعارض مثبت (0٫247β= ،0٫000p=) و منفی  (0٫198β=-،0٫000p=)، با تاب آوری خانواده رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد. مسیرهای غیرمستقیم مولفه های اقتدارشخصی در سیستم خانواده و باورهای ارتباطی ناکارآمد از طریق هردو راهبرد حل تعارض با تاب آوری خانواده نیز معنادار بود (p<0/000). شاخصهای نکویی با برازش مطلوب از الگوی پژوهش با داده های گردآوری شده حمایت کردند.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش، راهبردهای حل تعارض مثبت ومنفی در رابطه میان مولفه های اقتدارشخصی درسیستم خانواده و باورهای ارتباطی ناکارآمد با تاب آوری خانواده درزنان قربانی همسرآزاری نقش واسطه گردارند.مدل ساختاری نیز از برازش مطلوب برخوردار وشاخص های نیکویی برازش (مطلق،تطبیقی ومقتصد) معناداری را نشان دادند. نتایج گام مهمی درجهت شناخت عوامل موثر برتاب آوری خانواده درزنان قربانی همسرآزاری داشته و حاکی از اهمیت برنامه ریزی جهت ارتقای تاب آوری خانواده در زمان مواجهه با چالش و بحران است.

    کلیدواژگان: تاب آوری خانواده، اقتدارشخصی درسیستم خانواده، باورهای ارتباطی ناکارآمد، راهبردهای حل تعارض، همسرآزاری
  • سودا صالحیان آغبلاغ، محمدحسن یزدانی* صفحات 225-248
    زمینه و هدف

    این پژوهش در زمینه مطالعات جامعه شناسی سلامت زنان و با و هدف بررسی اثر حاشیه نشینی بر سلامت زنان در شهرستان اردبیل انجام شد.

    روش

    روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و به لحاظ شیوه اجرا تحلیلی- توصیفی است. نمونه آماری به تعداد 384 نفر از زنان مناطق حاشیه نشین اردبیل به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری پرسشنامه سلامت زنان در دو بعد کلی فقر قابلیتی و سلامت روانی زنان بود. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS و آزمونT-test تحلیل شدند.

    یافته

    سلامت زنان حاشیه نشین ضعیف بوده و میانگین مولفه های فقر قابلیتی بیشتر از حد متوسط و میانگین مولفه های سلامت روانی کمتر از حد متوسط است. دسترسی به سبد مواد غذایی نامطلوب (34/2) ، وهمچنین دسترسی به خدمات بهداشتی درمانی (13/2)، حفظ حریم ها و حرمت های انسانی (71/2) و پاسداری از عزت نفس زنان (61/2)، دستیابی به آزادی های اساسی (17/2) و میزان مشارکت های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی (70/2) و توانایی جسمی (28/2) در این منطقه ضعیف است. همچنین در بررسی سلامت روانی مشخص شد که زنان ازنظر کفایت اجتماعی (92/2) خوش بینی نسبت به آینده (44/2) ، ادراک خودکارآمدی (53/5) ، وابستگی میان نسلی (25/2) خودشکوفایی و توانمندی های بالقوه فکری و هیجانی (83/2) در وضعیت ضعیفی قرار دارند.

    نتیجه

    با توجه به یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت مناطق حاشیه نشین شهر اردبیل به دلیل تحدید سلامت زنان در حوزه های مختلف، نیازمند پایش و استفاده از امکانات و ابزارهای امنیتی - انتظامی از سوی پلیس و مراکز زیربط در این مساله را دارد لازمه این امر برخورداری از بوجه کافی و حمایت دولت است.

    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، سلامت، زنان
  • رحیم بدری گرگری*، شهروز نعمتی، الهام علیپور شاهین صفحات 249-279
    زمینه و هدف

    قلدری سایبری نوعی از خشونت است که به صورت تکراری و در طول زمان با استفاده از وسایل الکترونیکی اتفاق می افتد و از مشکلات سازگاری نوجوانان است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش ذهن آگاهی، مهارت‎های تنظیم هیجان و ادراک از محیط عاطفی خانواده در پیش‎بینی قلدری سایبری بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر، از نوع توصیفی-همبستگی و نمونه پژوهش 304 نفر از دانش‎آموزان دختر دوره متوسطه دوم مدارس دولتی شهر تبریز بودند که به روش نمونه‎ گیری تصادفی خوشه‎ای چندمرحله ای انتخاب گردیدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه قلدری سایبری آنتونیادو و همکاران، ذهن آگاهی رایان و براون، پرسشنامه مهارت تنظیم هیجان گروس و جان و پرسشنامه سبک‎های فرزند پروری شیفر بودند. داده ‎ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‎ ها: 

    تحلیل داده ‎ها به روش ضریب همبستگی پیرسون نشان داد رابطه ذهن آگاهی و ارزیابی مهارت‎های تنظیم هیجان و قلدری سایبری منفی و معنادار است (05/0>P). رابطه بعد سرکوب هیجانی مهارت‎های تنظیم هیجان و بعد محبت ادراک از محیط عاطفی خانواده و قلدری سایبری مثبت و معنادار است (05/0>P). مبتنی بر نتایج تحلیل رگرسیون، ذهن آگاهی، مهارت‎های تنظیم هیجان و ادراک از محیط عاطفی خانواده قادرند قلدری سایبری را پیش‎بینی کرده و وقوع آن را در شرایط خاص تبیین کنند (05/0>P).

    نتیجه ‎گیری:

     روانشناسان و مشاوران تحصیلی باید به ارایه مشاوره در زمینه بهبود ذهن آگاهی، آموزش مهارت تنظیم هیجان و ارایه مشاوره به والدین بپردازند تا از بروز قلدری سایبری در دانش آموزان جلوگیری کنند.

    کلیدواژگان: قلدری سایبری، ذهن آگاهی، مهارت‎های تنظیم هیجان، ادراک از محیط عاطفی خانواده، دانش‎آموزان دختر
  • صبا دهقان ساران، ماندانا نیکنام* صفحات 281-309
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه مشکلات رفتاری و بهزیستی روان شناختی نوجوانان در خانواده بازساختاریافته، مختل شده و عادی بود.

    روش

    روش پژوهش توصیفی و از نوع علی- مقایسه ای است. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان دختر و پسر مقطع متوسطه دوم شهر تهران که در سال 1401-1400 مشغول به تحصیل بودند که باتوجه به هدف پژوهش برای هر یک از سه نوع خانواده، 70 نوجوان با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های بهزیستی روان شناختی ریف (1989) و خودگزارشگری مشکلات رفتاری آخنباخ -فرم نوجوان (2001) استفاده شد. داده ها از طریق تحلیل واریانس یک راهه و دوراهه و مانوا با استفاده از نرم افزار 27SPSS- مورد تحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

    تحلیل داده ها نشان داد میانگین بهزیستی روان شناختی و مشکلات رفتاری نوجوانان در بین گروه ها به طور معنی داری تفاوت داشت (05/0>p). بهزیستی روان شناختی نوجوانان در خانواده بازساختاریافته کمتر از خانواده-های مختل شده و عادی بود (05/0>p) و میانگین مشکلات رفتاری در نوجوانان در خانواده های بازساختاریافته و مختل شده به طور معناداری بیشتر از خانواده های عادی بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    با تغییر ساختارخانواده، وضعیت بهزیستی روان شناختی نوجوانان مخصوصا پسران تحت تاثیر قرارگرفته و همچنین نوجوانان در خانواده های مختل شده و بازساختاریافته نسبت به خانواده عادی، دچار مشکلات رفتاری بیشتری به ویژه رفتار قانون شکن می شوند. لذا لازم است مدارس با شناسایی نوجوانان در خانواده های غیرعادی، نسبت به رسیدگی به سلامت روان شناختی آنان اقدام لازم را به عمل آوردند.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، مشکلات رفتاری نوجوان، خانواده مختل شده، خانواده عادی، خانواده بازساختاریافته
  • فریبا شایگان*، اسماعیل دلیر بهمن آبادی صفحات 311-337
    زمینه و هدف

    بررسی و شناسایی شیوه های تعامل پلیس با آموزش و پرورش به منظور تدوین راهبرد پیشگیری از بزهکاری و بزه دیدگی دانش آموزان ضروری به نظر می رسد. بر همین اساس هدف پژوهش حاضر شناخت چگونگی تعامل پلیس با آموزش و پرورش در پیشگیری اجتماعی از جرم می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف جزء پژوهش های کاربردی و به لحاظ روش جزء پژوهش های کیفی از نوع تحلیل تماتیک می باشد. جامعه مورد مصاحبه تحقیق شامل خبرگان مرتبط با موضوع پیشگیری در معاونت اجتماعی فاتب، پلیس پیشگیری (سرکلانتری های یازده گانه) و همچنین مسیولین مرتبط با موضوع در آموزش و پرورش بوده اند. نمونه گیری به شیوه هدفمند و با مصاحبه نیمه ساختار یافته بود.مصاحبه با مشارکت کنندگان با 25 نفر به اشباع رسید . گردآوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده شد. روش تجزیه و تحلیل داده ها براساس تکنیک های روش تحلیل مضمون با استفاده از نرم افزار MAXQDA است.

    نتایج

    نتایج نشان داد که تعامل پلیس با آموزش و پرورش در پیشگیری اجتماعی از جرم شامل چهار نوع کلی تعامل فرهنگی (سطح فردی، سطح بین سازمانی و سطح کلان)، تعاملات اطلاعاتی (اطلاع بخشی، همکاری محور و نظارت محور)، تعاملات آموزشی (برنامه محور، معلم محور، دانش آموز محور و سطح کلان) و تعاملات نهادی و قانونی (روابط سازمانی، نهادی و قانونی) شناخته شدند.

    کلیدواژگان: تعامل، نیروی انتظامی، آموزش و پرورش، تعاملات اطلاعاتی و فرهنگی
  • طاهره نوری* صفحات 341-369
    زمینه و هدف

    امروزه آموزش زنان یگان ویژه با توجه به حضور زنان در فعالیتهای مجرمانه ی جهت بر هم زدن نظم و امنیت عمومی، ضرورت دارد. این پژوهش با هدف گونه شناسی تعاملات اثربخش زنان یگان ویژه در کنترل نظم و امنیت انجام شد.

    روش شناسی: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه اجرا از نوع تحقیقات کیفی که با روش تحلیل محتوا انجام شد. مشارکت کنندگان این پژوهش خبرگان اجرایی نیروی انتظامی و خبرگان علمی دانشگاه علوم انتظامی امین بودند که با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. شیوه گردآوری داده ها با استفاده از جلسات فوکوس کروپ و مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفت.

    یافته ها

    گونه شناسی تعاملات اثربخش در قالب 3 مقوله کلی، 9 مقوله فرعی و 96 مفهوم استخراج شدند. یافته های موجود در قالب 3 مقوله کلی در ابعاد تعاملات فردی، تعاملات برون سازمانی و تعاملات درون سازمانی کدگذاری شدند. تعاملات فردی شامل مقولات فرعی هوش هیجانی، ارتباط کلامی، ارتباط غیرکلامی، اقتدار و تفکر منطقی و تعاملات برون سازمانی شامل مقولات فرعی تعامل بین فردی با مردم و تعامل با اجتماعات و تعاملات درون سازمانی شامل مقولات فرعی اجرای ماموریت و تعامل با همکاران بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که به منظور موفقیت هر چه بیشتر زنان یگان ویژه در زمینه ی ماموریت های انتظام بخشی و مردم یاری لازم است مقولات و مفاهیم گونه شناسی تعاملات اثربخش مورد توجه دست اندرکاران آموزش قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تعاملات اثربخش، زنان یگان ویژه، نظم و امنیت، خبرگان، مطالعه کیفی
|
  • Fariba Mohamadi *, Simin Hosseinian, Seyedeh Monavar Yazdi, Mozhgan Mardanirad Pages 1-33

    Bullying is one of the most common problems among teenagers, which is recently considered by researchers in the fields of psychology and even criminology as cyber bullying. The purpose of this study was to cyber bullying-victimization model: The effect of social competence and perceived social support with mediating role of anger in adolescents.

    Method

    The descriptive- correlation method was used. The statistical population of this study was all high school students in Tehran in the academic year 1399-1400. In this study, according to convenience sampling method (online method), 500 students by formula Kline were selected as samples and they were asked to cyber-bullying/victimization experiences questionnaire of Antoniadou and et al (2016), adolescent multidimensional social competence - questionnaire of Gómez-Ortiz and et al (2017), multidimensional perceived social support scale of Zimet and et al (1988) and children’s inventory of anger of Nelson and Finch (2000). Data were analyzed using SPSS and Amos 24 software.

    Findings

    The results showed that there was a negative relationship between social competence and perceived social support wiht cyber bullying-victimization. In addition, there was a positive and significant relationship between anger with cyber bullying-victimization. Findings from path analysis also showed that anger mediates in relationship in social competence and perceived social support wiht cyber bullying-victimization

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it is suggested that in order to prevent cyber-bullying in adolescents, they should be trained in social competence, social support and anger management to reduce the problems caused by cyber-bullying in them

    Keywords: Bullying, victimization, social competence, perceived social support, anger
  • Sogand Ghasemzadeh *, Sara Soleymanpour, Faezeh Shabanali Fami, Zahra Ahmadi Pages 35-71
    Background and aim

    This study aimed to investigate the status of early maladaptive schemas in adolescent girls exposed to social harm (adolescent working girls) and normal adolescent girls.

    Methods

    This study employed a comparative causal research method. Eighty adolescent girls (40 working adolescents and 40 normal adolescents), aged between 12 and 15 years, were selected using the available sampling method and completed a questionnaire on adolescent primary schemas.

    Results

    The results of the research showed that between the two groups, the overall score of early maladaptive schemas and subscales of sacrifice, vulnerability, stubborn criteria, mistrust/abuse, underdeveloped self, dominance, inadequate self-control, loneliness, defect, and failure were higher. A significant difference was observed at this level (P<0.05). There were no significant differences in initial incompatible entitlement/secretary schemes.

    Conclusion

    Based on the obtained results, teenage working girls suffer from high levels of early maladaptive schemas. This difference between the initial maladaptive schemas of teenage working girls and normal adolescent girls indicates that primary maladaptive schemas can be one of the psychological components that influence the personality, behavioral, and emotional problems of adolescent working girls and the existence of conditions and awareness. Suitable for meeting the needs of these teenagers can prevent many of their psychological problems in the future, and by using the results of this research, it was determined that the improvement of schemas can specifically reduce the social consequences of this group.

    Keywords: social trauma, schemas dimensions, Early Maladaptive schemas, working teenagers
  • Tayebe Nouri, Yasser Rezapour Mirsaleh *, Fatemeh Behjati, Hajar Ebrahimi, Mohammad Ebrahimi Pages 73-104
    Background and purpose

    Imprisonment is a difficult and stressful experience for both the prisoner and his family, especially their wives; the long separation of prisoners from society and family leads to many negative consequences in their spouses. This study aimed to investigating the effectiveness of an intervention based on family re-integration on resilience, intimacy and marital satisfaction of wives of prisoners who are nearby to be released.

    Method

    This was a semi-experimental study that conducted a pre-test post-test design with a control group. 30 spouses of prisoners among the families supported by Ardakan Prisoners' Support Association were randomly selected as a sample and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received 12 sessions of intervention based on family re-integration, while the control group did not receive any intervention. The participants of both groups answered the resilience questionnaires (Connor & Davidson, 2003), intimacy scale (Bagaroozi, 2001) and marital satisfaction questionnaire (Olson, 1998) before and after intervention sessions. Data were analyzed using multiway analysis of covariance (MANCOVA) via SPSS software.Findings and

    Results

    The results showed that in the experimental group, as compared to control group, the intervention based on family re-integrations led to a significant increase in the resilience, intimacy and marital satisfaction of the prisoners' wives (p<.01). This finding shows that before the release of male prisoners, the use of family re-integrations interventions can lead to improvement of resilience, intimacy and marital satisfaction of their wives.

    Keywords: Family Re-Integration, Resilience, intimacy, marital satisfaction, Prisoners
  • Atefeh Sedaghati *, Malahat Amani Pages 105-139
    Background and Aim

    Identifying factors affecting security and establishing a sense of security are prerequisites for any planning to improve the level of community security. Security can be analyzed at different levels, including social. The purpose of this research is to investigate the security sense based on variables of order and social control and individual components in the sample of University of Bojnord’s girl students’ dormitory-area.

    Method

    The research is applied in terms of purpose and quantitative and survey in terms of implementation method. The research sample is estimated to be 278 people using Cochran's formula. A researcher-made questionnaire was used as a data collection tool. Data after Using Goodness-of-Fit Technique were analyzed firstly, by one-sample t-test and secondly, with the correlation and regression analysis method simultaneously.

    Results

    The significant difference in the values of control and social order variables was proved by using the sample t-test. Considering the importance of individual components in the model, variables of family support, media, level of education, attitude towards the police, observance of hijab, adherence to religion and economic and social status, in total, explain 75% of the variance related to the variable "feeling-of-security".

    Conclusion

    Research variables have been identified and prioritized in two stages according to their significance, which somehow is influential in the girls' security sense in the dormitory area. The planning and design of dormitory spaces should provide a context for the safe women presence, and this will require more attention to meaningful and decisive variables by the responsible institutions.

    Keywords: Security Sense, order, social control, Girl Students, Dormitory Areas, University of Bojnord
  • Mohammad Hassan Zangoui Dovom, Eshrat Karimi Afshar *, Gholamreza Sanagoy Moharrer Pages 141-162
    Background and purpose

    women heads of households whose husbands are in prison have psychological problems that require therapeutic interventions. The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of neuro-linguistic programming based on self-control on the mental health and psychological well-being of women with imprisoned spouses.

    Methodology

    The present study was a semi-experimental type of pre-test-post-test with a control group. The statistical population consisted of all women with spouses who were imprisoned in Birjand city in 2022, who had referred to the counseling center of the central prison of Birjand city; formed. The samples of this research were 20 people from the mentioned society who were selected using available sampling method and were assigned to two experimental (10 people) and control (10 people) groups with the help of simple random method. The treatment for the experimental group of neurolinguistic programming intervention based on self-control was implemented in 8 sessions of 150 minutes. But no action was taken on the control group. The psychological health questionnaires of Najarian and Davoudi (2010) and psychological well-being questionnaires of Rif (1989) Marital instability questionnaire (Mll) Edwards, Johnson and Allen Booth (1987) were implemented on them. Was. Data analysis was done with descriptive tests (mean and standard deviation) and covariance analysis using SPSS version 24 software. P value less than 0.05 was considered significant.

    Results

    The results showed that neurolinguistic programming intervention based on self-control had an effect on mental health and psychological well-being (P<0.05). Also, neurolinguistic programming intervention based on self-control explains 25.3% increase in mental health and 24.2% increase in psychological well-being of couples (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of this research, this type of treatment was used to reduce the problems of women with imprisoned spouses and increase their mental health and psychological well-being.

    Keywords: neurolinguistic programming based on self-control, Mental Health, Psychological Well-being, Women
  • Zainab Rahimi, Roya Koochak Entezar *, Farnaz Keshavarzi Arshadi, Fariba Hassani Pages 193-224

    the aim of this study was to formulate a model for family resilience based on the components of personal authority and ineffective relational beliefs with the mediation of conflict resolution strategies in women who are victims of spousal abuse.In this descriptive-correlational study, based on structural equation modeling and targeted sampling, 250 female victims of spousal abuse visiting the counseling centers and Social works of Tehran police stations were selected in 1400. For data collection, Sixby's family resilience questionnaire (2005), personal authority by Williamson(1984), Idelson-Wabstein's relational beliefs (1981) and Strauss' conflict resolution strategies(1979) were used. Hypothetical model was analyzed using structural equation modeling method and SPSS18 and Amos23 software.The results showed that between the components of personal authority (β=0.276, p=0.001), ineffective communication beliefs (β=-0.255, p=0.000), and positive conflict resolution strategies) There is a direct and significant relationship with family resilience (β=0.247, p=0.000) and negative (β=-0.198, p=0.000). The indirect paths of the components of personal authority in the family system and dysfunctional communication beliefs through both conflict resolution strategies and family resilience were also significant (p<0.000). According to the results, positive and negative conflict resolution strategies play a role in the relationship. structural model had a good fit and indicators of goodness of fit(absolute, adaptive and objective) showed significance.The results have taken an important step towards understanding the factors affecting family resilience in women who are victims of spousal abuse and indicate the importance of planning to improve family resilience when facing challenges and crises.

    Keywords: family resilience, personal authority in the family system, ineffective communication beliefs, conflict resolution strategies, spousal abuse
  • Sevda Salehian, MohammadHasan Yazdani * Pages 225-248
    Background and Purpose

    The background and purpose of this research is to investigate the effect of marginalization on women's health.

    Method

    The research method is applied and analytical-descriptive. A statistical sample of 384 women from the marginal areas of Ardabil, was selected by random sampling. The measurement tool of the women's health questionnaire was in two general dimensions: functional poverty and women's mental health. Data analyzed by SPSS software and T-test.

    Findings

    The health of marginalized women is poor and the average of the poverty components is higher than the average and the average of the mental health components is lower than the average. access to the desired food basket (2/34), but access to health and medical services (2/13), protection of sacred things and human dignity (2/71) and protection of women's self-esteem (2/61), access to Basic freedoms (2.17) and social, economic and political participation (2.70) and physical ability (2.28) are weak in this region. Also, in the examination of mental health, it was found that in terms of social competence (2.92), optimism for the future (2.44), perception of self-efficacy (5.53), intergenerational dependence (2.25), self-actualization and capabilities. . Intellectual and emotional potential (2.83) is in a weak state.

    Conclusion

    The marginal areas of informal settlements are an inappropriate and threatening place for women's health. The managers of the urban area should take action to transform the situation of these areas into an urban context.

    Keywords: Marginalization, health, Women's
  • Rahim Badri *, Shahrooz Nemati, Elham Alipour Pages 249-279
    Background and purpose

    The aim of the present study was to investigate the role of mindfulness, emotion regulation skills and perception of the family's emotional environment in predicting cyber bullying.

    Method

    The present research method is descriptive-correlation type and the research sample was 304 female students of the second secondary school in public schools of Tabriz city, who were selected by multi-stage cluster random sampling method. The tools used in this research are the cyber bullying questionnaire of Antoniodo et al. the mindfulness of Ryan and Brown, the emotional regulation skill questionnaire of Gross and John and the questionnaire parenting styles based on the work of Schiffer. Data were analyzed using Pearson's correlation coefficient and multiple regression analysis.

    Findings

    Data analysis using Pearson's correlation coefficient showed that the relationship between mindfulness and evaluation of emotion regulation skills and cyberbullying is negative and significant (P<0.05). The relationship between the emotional suppression dimension of emotion regulation skills and the affection dimension of perception of the emotional environment of the family and cyberbullying is positive and significant (P<0.05). Based on the results of regression analysis, mindfulness, emotion regulation skills and perception of the family's emotional environment are able to predict cyberbullying and explain its occurrence in certain circumstances (P<0.05).

    Conclusion

    Psychologists and educational counselors should provide counseling in the field of improving mindfulness, teaching emotion regulation skills, and providing counseling to parents in order to prevent cyber bullying in students.

    Keywords: Cyber bullying, Mindfulness, emotion regulation skills, perception of the family's emotional environment, female students
  • Saba Dehghansaran, Mandana Niknam Pages 281-309
    Background and Objective

    The objective of the current study was to conduct a comparative analysis of behavioral problems and psychological well-being among adolescents from restructured, dysfunctional, and normal families.

    Method

    This research employed a descriptive and causal-comparative design. The target population comprised male and female adolescents attending secondary education in Tehran during the academic years 2021-2022.With the research objective in mind, a total of 70 adolescents were selected from each of the three family types using convenience sampling.The Ryff Psychological Well-Being Scale (1989) and the Achenbach Youth Self-Report of Behavioral Problems (2001) were employed to gather data. The collected data were analyzed using one-way and two-way analysis of variance (ANOVA), as well as multivariate analysis of variance (MANOVA), conducted through the SPSS 27 software.

    Results

    The data analysis revealed significant differences (p < 0.05) in the mean scores of psychological well-being and behavioral problems among the groups. Adolescents from restructured families demonstrated lower levels of psychological well-being compared to both dysfunctional and normal families (p < 0.05), while the average behavioral problems in adolescents from restructured and dysfunctional families were significantly higher than those in normal families(p < 0.05).

    Conclusion

    The findings suggest that changes in family structure significantly impact the psychological well-being of adolescents, particularly boys. Furthermore, adolescents from dysfunctional and restructured families exhibit higher levels of behavioral problems, especially delinquent behavior, compared to those from normal families.Therefore, it is crucial for schools to identify adolescents from non-traditional family backgrounds and take necessary steps to address their psychological well-being.

    Keywords: Psychological Well-being, adolescent behavioral problems, disturbed family, normal family, restructured family
  • Fariba Shayegan *, Esmaeil Dalir Bahman Abadi Pages 311-337
    Background and purpose

    It seems necessary to investigate and identify the methods of police interaction with education in order to develop a strategy to prevent student delinquency and victimization. Based on this, the aim of the current research is to know how the police interact with education in the social prevention of crime.

    Method

    In terms of purpose, this research is part of applied research and in terms of method, it is part of qualitative research of thematic analysis type. The interviewed community of the research included experts related to the issue of prevention in Fateb's Social Vice-Chancellor, prevention police (eleven police chiefs) and also officials related to the issue in education. Sampling was done in a purposeful way with a semi-structured interview. The interview with the participants reached saturation with 25 people. Semi-structured interviews were used to collect data. The method of data analysis is based on thematic analysis techniques using MAXQDA software.

    Results

    The results showed that the interaction of the police with education in the social prevention of crime includes four general types of cultural interaction (individual level, inter-organizational level and macro level), informational interactions (informative, cooperation-oriented and monitoring-oriented), educational interactions. (program-oriented, teacher-oriented, student-oriented and macro level) and institutional and legal interactions (organizational, institutional and legal relations) were recognized

    Keywords: interaction, police force, Education, informational, cultural interactions
  • Tahere Nori * Pages 341-369
    Background and purpose

    Today, the training of special unit women is necessary due to the presence of women in criminal activities in order to disrupt public order and security.

    Methodology

    In terms of purpose, the present research is practical and in terms of implementation method, it is a qualitative research that was conducted with content analysis method. The participants of this research were executive experts of the police force and scientific experts of Amin University of Police Sciences, who were selected using the purposeful sampling method. The method of data collection was done using focus groups and semi-structured interviews. After interviewing 18 people, theoretical saturation was achieved. In order to code the text of the meetings and interviews conducted using content analysis and atlas methods. TE was used.

    Findings

    Typology of effective interactions were extracted in the form of 3 general categories, 9 sub-categories and 96 concepts. The findings were coded in the form of 3 general categories in the dimensions of individual interactions, extra-organizational interactions, and intra-organizational interactions. verbal communication, non-verbal communication, authority and logical thinking; The general category of intra-organizational interactions includes the sub-categories of mission implementation and interaction with colleagues.

    Conclusion

    The results of this research showed that in order to achieve as much success as possible for the women of the special unit in the field of policing and public assistance missions,

    Keywords: effective interactions, special unit women, Order, Security, Experts, Qualitative Study