فهرست مطالب

نشریه چشم انداز شهرهای آینده
پیاپی 1 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/01/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد شیخی، سارا رمضانی* صفحات 1-16

    روند تند شهرنشینی و اثرات ناشی از آن، لزوم تلاش سازمان اسکان بشر ملل متحد در جهت ایجاد محیط شهری بهتر و مسکن مناسب را طلب می کند. یکی از اقدامات مهم در جهت دستیابی به این چشم انداز، برگزاری همایش هایی در دوره های 20 ساله است که دستیابی به دستور کارهای جدید شهری را مد نظر قرار می دهد. در طرح های ارایه شده، بحث مسکن به عنوان یکی از عوامل اساسی همواره مورد توجه برنامه ریزان بوده است و به منظور بهبود بخشیدن به وضعیت سکونتگاه ها در هر دوره، راهبردهای جدیدی به کار‎گرفته می شود. این مطالعه با روش توصیفی-تحلیلی ضمن بررسی پیشینه و اهداف کنفرانس های هبیتات، به ارایه اصول و برنامه اقدام آن ها می پردازد. سپس با تکیه بر چارچوب استخراج شده، مقایسه تطبیقی سیاست ها و برنامه های اقدام در قالب محورهای اصلی توسعه پایدار صورت می گیرد. در نهایت به منظور جمع بندی و ارزیابی برنامه های راهبردی در قالب های مشخص، راهکارهایی در راستای بهبود عملکرد طرح ها در حوزه اجرایی ارایه می گردد. نتایج نشان داد که از نظر پایداری، رقابت پذیری اقتصادی، برنامه ریزی شهری و مسکن تغییر رویکرد به سمت جامع نگری بوده است. در نهایت این که هرچند درک درستی از شرایط و چالش های در حال ظهور شهرها وجود ندارد اما باید فرصت های شهرنشینی بعنوان موتور توسعه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی در نظر گرفته شود. اکنون باید تفکری شهری به بسیج کردن جوامع جهانی در جهت تمرکز به تمام ابعاد سکونتگاهی از کوچکترین نقاط روستایی تا کلانشهرها وجود داشته باشد. این امر نیازمند تفکر آینده پژوهانه نسبت به چالش های سکونتگاهی انسان ها در سطح خرد و کلان است.

    کلیدواژگان: کنفرانس هبیتات، توسعه پایدار، مسکن، آینده پژوهی
  • علی قربانپور (دشتکی)* صفحات 17-32

    الگوی حکمرانی دولت-شهر شبکه ای به عنوان چشم انداز شهرهای ایران در دهه 2050 محسوب شده است که به صورت نیمه خود فرمان اداره می شود. فرضیه مقاله حاضر به این ترتیب است که اگر به واسطه توسعه فناوری های نوین، مشارکت شهروندان به صورت شبکه ای گسترش داده شود، آن گاه می توان الگوی حکمرانی دولت-شهر فرمانپذیر منفعل را به الگوی حکمرانی دولت-شهر شبکه ای تبدیل کرد. برای تحقق چنین چشم اندازی، باید روندهای گذشته، مناسبات کنونی و برنامه های آینده را در نظر گرفت. در بررسی روندهای گذشته، سه کلان روند تاریخی؛ کلان روند دولت-شهر های خودفرمان، دولت -شهرهای نیمه خودفرمان و دولت -شهرهای فرمان پذیر از عهد باستان تا زمان معاصر وجود داشته است، که فهم حکمرانی در این دولت-شهرها باعث شناخت و انباشت های تاریخی از خود برای ترسیم چشم انداز مورد نظر می شود. از سوی دیگر، دولت-شهرهای آینده، مستلزم داشتن درکی از فضای جغرافیایی در چارچوب چرخش پارادایمی می باشند. برای راهبردی کردن چشم انداز مذکور، روش مقاله حاضر کیفی و بر اساس تکنیک پس نگری صورتبندی گردیده است و گام های راهبردی شش گانه ، در رسیدن به چشم انداز، در آن، ترسیم شده است که این گام ها در بازه های زمانی 5 ساله (از 2045 تا2020) در قالب رهیافت های مختلف توسعه صورتبندی گردید. پس از آن، ماموریت، که هویت و اهداف نهادهای سیاستگذار در این راستا می باشند، مشخص می شود. نتایج نشان داد که برای رسیدن به چشم انداز دولت-شهر شبکه ای، عناصر مندرج در چرخش پارادایمی را باید درک نمود که به اعتبار آن، اقدام به ایجاد تحول در حکمرانی، سیاست، اقتصاد، آموزش و فناوری نمود. در نهایت با طرح پایداری شهری به عنوان هدف مندرج در ماموریت پژوهش، چند ارزش بنیادین، به عنوان اصول اخلاقی مستمر، معرفی می گردد که به منظور اتصال ماموریت سازمانی به چشم انداز، مورد توجه سیاستگذاران قرار گیرند.

    کلیدواژگان: دولت- شهر شبکه ای، چشم انداز، حکمرانی، فضای جغرافیایی، چرخش پارادایمی
  • آلبرتو زیپارو، هانیه اسدزاده* صفحات 33-50

    ساختار فضایی ایران حاکی از وجود عدم تعادل ها در قلمرو سرزمینی می باشد. پیام عدم تعادل، ناکارایی اقتصادی- اجتماعی و فضایی است که منجر به توسعه قطبی شده است. لیکن عدم تعادل های درونی در ساختار فضایی مناطق مختلف بیشتر نشانگر تاثیر رفتارهای اقتصادی و اجتماعی بر شکل گیری ساختار فضایی کشور می باشد. امروزه شناخت ساختار حاکم بر نظام فضایی، محققین را ناگزیر به استفاده از مدل ها و روش های کمی و کیفی برای تعیین قانونمندی و تطبیق آن بر فضا نموده است. برنامه ریزی بر پایه سناریو نیز از جمله این روش ها است که در آینده پژوهی بلندمدت به کار می رود. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی محسوب می شود. سناریوهای ارایه شده از نظر الگو، اکتشافی هستند. عوامل کلیدی مورد نیاز پژوهش از مطالعات میدانی و اسنادی استخراج شدند تا در اختیار کارشناس ها قرار گیرند. از روش نمونه گیری غیراحتمالی از نوع در دسترس برای انتخاب کارشناس ها استفاده شد. ماتریس اثرات متقابل برای امتیازدهی و نرم افزار میک مک برای تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد که تمرکز سیاسی و فضایی قدرت، تمرکز مدیریت و برنامه ریزی، برنامه ریزی از بالا به پایین بعنوان سه عامل کلیدی تاثیرگذار هستند. همچنین وضعیت سناریوها نشان داد که نخستین سناریوی ساختار فضایی ایران، مطلوب ترین آنهاست. در سناریوی دوم، وضعیت های مطلوب بر وضعیت های ایستا و بحرانی آن برتری دارد. در سومین سناریو، عوامل موثر در وضعیت بینابین قرار دارند. درنهایت در سناریوی چهارم که در نقطه مقابل سناریوی نخست قرار می گیرد، وضعیت های نامطلوب بر وضعیت های بینابین و مطلوب برتری دارد. با وجود تلاش ها برای زمینه سازی سناریوی اول، اما نتایج حاکی از عدم موفقیت آن تا به امروز است.

    کلیدواژگان: ساختار فضایی، آینده پژوهی، عدم تعادل های منطقه ای، برنامه ریزی سناریو، ایران
  • مجتبی رفیعیان*، سمیه حق روستا صفحات 51-62

    طی چند دهه اخیر جهان شاهد تغییرات اقتصادی، اجتماعی، فنی و محیطی عمده ای بوده است که به طور عمیقی بر الگوهای شهرنشینی، فعالیت های انسانی و سبک زندگی تاثیر گذاشته اند؛ چنان که چالش های جهانی شدن، اقتصاد دانش محور، جامعه شبکه ای، تغییرات آب وهوایی، فناوری های ارتباطات و اطلاعات، فناوری های حمل ونقل، شکاف دیجیتالی، شهرنشینی سریع و افزایش روزافزون شهرها به موضوع های اصلی پژوهشگران، برنامه ریزان، سیاست گذاران و مدیران تبدیل شده اند. در همین راستا، شهر دانش محور از مفاهیم جدید در حوزه مطالعات شهری است که با توجه به مسایل و مشکلات روزافزون شهرها و لزوم مدیریت و توسعه این سیستم بر مبنای دانش مطرح شده است. شهر دانش محور رویکردی توسعه ای است که هدف نهایی آن دستیابی به توسعه شهری پایدار و پیشرفت اقتصادی است. این شهرها می توانند با بهره گیری از دانش، راه حل های موثری برای مشکلات یافته و در عرصه رقابت جهانی فرصت های تازه ای را ایجاد کنند. به علاوه، رویکرد دانش محوری بر نظریات برنامه ریزی آینده نیز تاثیرگذار خواهد بود. ازاین رو، این مقاله با روشی کیفی پس از بیان جریان های تاثیرگذار بر پیدایش مفهوم توسعه شهری دانش محور و معرفی ویژگی های آن، ردپای رویکرد دانش محوری را در نظریات برنامه ریزی ارایه می نماید. نتایج نشان می دهد همان طور که برنامه ریزی خردگرا و برنامه ریزی جامع تحت تاثیر اقتصاد سرمایه داری بودند، در برنامه ریزی مشارکتی رد پای اقتصاد دانش محور مشاهده می شود؛ به طوری که نقش برنامه ریز از دانای کل به تسهیل گیر تغییر کرده و پایه های اقتصادی برنامه ریزی نیز از اقتصاد سرمایه داری به سمت اقتصاد دانش بنیان حرکت کرده اند. لذا به نظر می رسد نظریات برنامه ریزی آینده، به سمت رویکرد مبتنی بر برنامه ریزی دانش محور درحرکت باشند.

    کلیدواژگان: شهر دانش محور، نظریات برنامه ریزی، شهر آینده، توسعه شهری
  • کیومرث احمدی*، مجید اکبری، وحید بوستان احمدی صفحات 63-77

    امروزه مقوله مسکن یکی از بخش های پیشرو در هر اقتصادی است که توجه به آن علاوه بر تاثیرات ژرف اجتماعی، فرهنگی، به لحاظ اقتصادی نیز حایز اهمیت بوده وهمانند موتور رشد و توسعه عمل می کند. این بخش با ایجاد رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال در بخش ساختمان و بخش های وابسته، از طریق تاثیر بر مخارج مصرفی و سرمایه گذاری تغییرات در تولید ناخالص داخلی و نوسانات اقتصادی را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. در این راستا، تعاونی های مسکن هم از مولفه های سیاست های مسکن اجتماعی به شمار می روند و در بعضی از کشورهای صنعتی در بهبود و ارتقاء وضعیت مسکن موفق بوده اند، اما در کشورهای در حال توسعه، تعاونی ها نقش مهمی در بخش مسکن ایفا نمی کنند. بنابراین، این پژوهش حاضر با هدف شناخت آینده های محتمل و مطلوب پیش روی تقاضای مسکن از طریق شرکت های تعاونی مسکن کارمندی و کارگری در شهر سنندج انجام گرفته است. روش این پژوهش برحسب هدف گذاری کاربردی و برحسب نوع، توصیفی- اکتشافی است. جمع آوری اطلاعات و داده ها با استفاده از روش پایش محیطی و تکنیک دلفی انجام شده و نمونه گیری به شیوه غیر احتمالی و از نوع هدفمند است. در نهایت دو عدم قطعیت کلیدی شناسایی و به  صورت ماتریس چهار سناریو (سناریو بهشت تعاونی، سناریو فرصت سوزی، سناریو بازار کساد، سناریو چراغ نیم سوز) برای وضعیت تقاضای مسکن از طریق شرکت های تعاونی مسکن کارمندی و کارگری شهر سنندج در آینده تقریبا نه ساله قابل فرض و تصور است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، شرکت تعاونی، تقاضای مسکن، سنندج، ایران
  • محمدرضا رضایی، نجما ایزدفر*، الهام ایزدفر صفحات 79-89

    بافت های ناکارآمد، پهنه هایی از فضاهای شهری است که در مقایسه با سایر پهنه های شهر از جریان توسعه و چرخه تکاملی حیات عقب افتاده و به کانون مشکلات و نارسایی های شهری تبدیل شده است. در عصر فناوری اطلاعات و توسعه شبکه های ارتباطی که با عدم قطعیت و نوآوری بسیاری همراه است؛ نظام برنامه ریزی شهری که مبتنی بر رویکرد سیستمی بوده است از توانایی لازم جهت پاسخگویی به معضلات بافت ناکارآمد شهری برخوردار نیست. بنابراین ضروری است نسبت به تحولات آینده بافت های ناکارآمد برنامه ریزی علمی و عملی مناسب که در آینده پاسخگو باشد، صورت بگیرد. در سال های اخیر، رویکرد آینده پژوهی، به عنوان شیوه و روش شناختی با در نظر گرفتن وضعیت گذشته و حال، چشم انداز آینده را برای ما روشن می کند. این رویکرد با شناسایی عوامل موثر بر آینده این بافت ها، به ما کمک می کند که برای امور محتمل و غیرقابل پیش بینی آماده باشیم. از این رو هدف پژوهش حاضر، شناسایی متغیرهای کلیدی موثر بر آینده بافت ناکارآمد و بررسی روابط بین متغیرها و نحوه اثرگذاری بر یکدیگر در افق 1414 می باشد. بر این اساس، پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و بر اساس روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی می باشد. جهت تجزیه و تحلیل متغیرها، با توجه به ماهیت آینده پژوهی این پژوهش، از روش تحلیل اثرات متقاطع با استفاده از نرم افزار میک مک استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد کلیدی ترین عوامل موثر بر آینده بافت ناکارآمد محله اکبرآباد یزد در افق 1414، به ترتیب بیشترین میزان تاثیرگذاری، شامل گردشگری، نهادهای اجتماعی و مدنی، تمایل به مهاجرت، درآمد و پس انداز و جذابیت های سرمایه گذاری می باشد.

    کلیدواژگان: محلات شهری، بافت ناکارآمد، آینده پژوهی، اکبرآباد، یزد
|
  • Mohammad Sheikhi, Sara Ramezani* Pages 1-16

    The rapid pace of urbanization and its effects call for the efforts of the United Nations Housing Authority to create a better urban environment and adequate housing. One of the most important steps in achieving this vision is to hold conferences over a period of 20 years, with a view to achieving new urban agendas. In the proposed plans, the discussion of housing as one of the main factors has always been considered by planners and in order to improve the situation of settlements in each period, new strategies are used. This descriptive-analytical study, while examining the background and objectives of Habitat conferences, presents the principles and program of their implementation. Then, based on the extracted framework, a comparative comparison of policies and action plans in the form of the main axes of sustainable development is done. Finally, in order to summarize and evaluate strategic plans in specific formats, solutions to improve the performance of plans in the field of implementation are presented. The results showed that in terms of sustainability, economic competitiveness, urban planning and housing, there has been a change in approach towards holism. Finally, although there is no understanding of the emerging conditions and challenges of cities, urbanization opportunities should be considered as the engine of economic, social and environmental development. There have to be an urban mindset to mobilize global communities to focus on all aspects of the settlement, from the smallest rural areas to metropolitan areas. This requires futuristic thinking about the challenges of human habitation at the micro and macro levels.

    Keywords: Habitat Conference, Sustainable Development, Housing, Futures studies
  • Ali Ghorbanpour (Dashtaki)* Pages 17-32

    The model of state-city governance is a network as the vision of Iranian cities in the 2050s, which is governed in a semi-self-governing manner. The hypothesis of the present article is that if due to the development of new technologies, citizen participation is expanded in a network, and then the model of passive obedient state-city governance can be transformed into a model of networked state-city. To realize such a vision, one must consider past trends, current relationships and future plans. In examining past trends, three major historical trends; There has been a general trend of self-governing state-city, semi-self-governing state-city and obedient state-city from ancient times to the present day, which understanding governance in these state-city leads to the recognition and accumulation of history to draw the desired landscape. On the other hand, future stat-cities require an understanding of geographical space within a paradigm shift. In order to strategize the mentioned perspective, the method of the present study has been formulated qualitatively and based on the retrospective technique, and six strategic steps in achieving the vision have been drawn in it, which are in 5-year time intervals (from 2045 to 2020) were formulated in the form of different development approaches. After that, the mission, which is the identity and goals of policy-making institutions in this regard, is determined. The results showed that in order to achieve a networked state-city perspective, the elements contained in the paradigm shift have to be understood, which, in turn, led to changes in governance, politics, economics, education and technology. Finally, with the Urban Sustainability Plan as the goal of the research mission, some fundamental values ​​are introduced as continuous ethical principles to be considered by policy makers in order to connect the organizational mission to the vision.

    Keywords: Network State-City, Vision, Governance, Geographic Space, Paradigm Rotation
  • Alberto Ziparo, Haniyeh Asadzadeh* Pages 33-50

    Iran's spatial structure indicates the existence of imbalances in the territory. The message of imbalance is socio-economic and spatial inefficiency that has led to polar development. However, internal imbalances in the spatial structure of different regions mostly indicate the effect of economic and social behaviors on the formation of the spatial structure of the country. Nowadays, understanding the structure governing the space system has forced researchers to use quantitative and qualitative models and methods to determine the regularity and adapt it to space. Scenario-based planning is one of these methods that were used in long-term future research. This research is considered as applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of research method. The proposed scenarios are exploratory in terms of pattern. The key factors required for the research were extracted from field and documentary studies to be provided to experts. Non-probability sampling method of available type was used to select experts. Interaction matrices were used for scoring and MicMac software was used for data analysis. Findings showed that political and spatial concentration of power, management and planning focus, top-down planning are the three key factors. Also, the statuses of the scenarios indicate that the first scenario of Iran's spatial structure is the most desirable. In the second scenario, the desired states are superior to the static and critical states. In the third scenario, the effective factors are in the middle ground. Finally, in the fourth scenario, which is opposite to the first scenario, unfavorable situations are superior to intermediate and desirable situations. Despite efforts to lay the groundwork for the first scenario, the results show that it has not been successful to date.

    Keywords: Spatial structure, Futures Studies, Regional Imbalances, Scenario Planning, Iran
  • Mojtaba Rafieian*, Somayeh Hagh Rosta Pages 51-62

    Over the past few decades, the world has witnessed major economic, social, technical, and environmental changes that have profoundly affected patterns of urbanization, human activities, and lifestyles; As the challenges of globalization, knowledge-based economics, network society, climate change, information and communication technologies, transportation technologies, digital divide, rapid urbanization, and increasing urbanization have become major issues for researchers, planners, policymakers, and managers. In this regard, knowledge-based city is one of the new concepts in the field of urban studies, which has been proposed due to the growing problems of cities and the need to manage and develop this system based on knowledge. A knowledge-based city is a development approach whose ultimate goal is to achieve sustainable urban development and economic progress. These cities can use knowledge to find effective solutions to problems and create new opportunities in the field of global competition. In addition, a knowledge-based approach will influence future planning theories. Therefore, this article presents the traces of the knowledge-based approach in planning theories in a qualitative way after expressing the influential currents on the emergence of the concept of knowledge-based urban development and introducing its features. The results show that just as rational planning and holistic planning were influenced by capitalist economics, there is a trace of knowledge-based economics in participatory planning; thus, the role of the planner has changed from the omniscient to the facilitator, and the economic foundations of planning have shifted from the capitalist economy to the knowledge-based economy. Therefore, future planning theories seem to be moving towards a knowledge-based planning approach.

    Keywords: Knowledge-based City, Planning Theories, Future city, Urban Development
  • Kumars Ahmadi*, Majid Akbari, Vahid Bostan Ahmadi Pages 63-77

    Today, the category of housing is one of the leading sectors in any economy, to which, in addition to the profound social and cultural effects, it is also economically important and acts as an engine of growth and development. This sector strongly influences changes in GDP and economic fluctuations by creating economic growth and creating employment in the construction sector and related sectors, by influencing consumption and investment expenditures. In this regard, housing cooperatives are also components of social housing policies and in some industrialized countries have been successful in improving the housing situation, but in developing countries, cooperatives do not play an important role in the housing sector. Therefore, the present study was conducted with the aim of identifying possible and favorable futures for housing demand through employee and worker housing cooperatives in Sanandaj. The method of this research is in terms of targeting and type is applied and descriptive-exploratory respectively. Data collection was performed using environmental monitoring method and Delphi technique and sampling is non-probabilistic and purposeful. Finally, two key uncertainties are identified and in the form of a matrix of four scenarios (cooperative paradise scenario, opportunity burning scenario, sluggish market scenario, half-burner scenario) for the housing demand situation through housing cooperatives in Sanandaj in the future can be imagined.

    Keywords: Futures study, Cooperative Company, Housing Demand, Sanandaj, Iran
  • MohammadReza Rezaei, Najma Izadfar*, Elham Izadfar Pages 79-89

    Dysfunctional fabrics are areas of urban spaces that, compared to other areas of the city, have lagged behind the development and evolutionary cycle of life and have become the focus of urban problems and inadequacies. In the age of information technology and the development of communication networks, which is associated with many uncertainties and innovations; The urban planning system, which is based on a systemic approach, does not have the necessary ability to respond to the problems of dysfunctional urban fabric. Therefore, it is necessary to have appropriate scientific and practical planning for future developments in dysfunctional contexts that is responsive in the future. In recent years, the futurist approach, as a methodological method, taking into account the past and present, clarifies the future perspective for us. This approach helps us prepare for the possible and the unpredictable by identifying the factors that affect the future of these tissues. Therefore, the purpose of this study is to identify the key variables affecting the future of dysfunctional fabric and to investigate the relationships between variables and how they affect each other in the horizon of 1414. Accordingly, the present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical based on the research method. In order to analyze the variables, according to the nature of futures research, cross-impact analysis in MicMac software has been used. The results showed that the most key factors affecting the future of dysfunctional fabrics of Akbarabad neighborhood of Yazd in the horizon of 1414, respectively, includes tourism, social and civic institutions, migration, income and savings and investment attractiveness.

    Keywords: Urban Neighborhoods, Inefficient fabrics, Futures Studies, Akbarabad, Yazd