فهرست مطالب

نشریه فقه و مبانی حقوق اسلامی
سال پنجاه و ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مصطفی ذوالفقار طلب*، فرزاد پارسا صفحات 9-31
    حکم تعبدی اصطلاحی در علوم کلام، اصول فقه و فقه، و غالبا اصطلاحی در مقابل حکم معلل، و دارای تعاریف مختلف است. در تعریف راجح، عبارت از حکمی است که علت ظاهر ندارد، گرچه حکمت آن ظاهر باشد. جنبه حق اللهی بودن احکام، نیابت ناپذیری مسایل، جنبه اختصاصی بودن قضایا و قطعی الدلاله بودن نصوص، از جمله خصایص امور تعبدی هستند. سوالات و مباحث مختلفی بر مفهوم حکم تعبدی مترتب شده و اختلاف در این حوزه ها، اثر خود را بر بسیاری از موضوعات فقهی گذاشته است. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و از نوع تحلیل محتوا و بر اساس منابع اصولی و فقهی اهل سنت انجام شده است. اصالت تعبد در احکام عبادی و اصالت تعلیل در احکام غیر عبادی، وجود حکمت در احکام تعبدی، الحاق احکام متردد بر احکام معلل و معقول المعنی، افضلیت امتثال حکم تعبدی یا تعقلی به تناسب مراتب ایمانی و شناخت عبد از معبود، عدم اجرای قیاس در حکم تعبدی و حجیت قول صحابی مشتمل بر حکم تعبدی از جمله ترجیحات این پژوهش می باشند.
    کلیدواژگان: تعلیل، حکمت، حکم تعبدی، خصائص امور تعبدی، علت
  • سید علیرضا امین*، حمیدرضا بصیری صفحات 33-47

    ملکیت آنی که توسط عقل به پشتوانه ی نقل و سایر قواعد کشف می شود، ملکیتی است که در آن بعدی، اقتضاء بقاء ندارد. با وجود مسلم بودن این ملکیت نزد فقهای امامیه، به صورت مستقل و جامع مورد تعرض آنها قرار نگرفته است. این نوشتار با بحث از ویژگی های ملکیت آنی، ادله و استقصاء مصادیق آن به روش توصیفی -تحلیلی، سعی دارد، اقدامی در راستای جبران خلاء توجه یکپارچه به این موضوع تلقی شود و از این جهت، مزایایی را برای صاحب نظران در برخی از مسایل فقهی به خصوص در مواضعی که این ملکیت، تنها راه برای تصحیح به حساب می آید، فراهم آورد. نتایج حاکی از آن است که ملکیت آناما در فرض فقدان مانع، حقیقی و دارای تقدم رتبی بر عامل خویش است. همچنین بر فروعاتی از ابواب فقهی نظیر بیع، معاطات، دین، وقف و ارث، منطبق و دلالت اقتضاء و جمع عرفی به عنوان مستند این نوع ملکیت، مطرح است.

    کلیدواژگان: جمع عرفی، دلالت اقتضاء، مصادیق، ملکیت آنی
  • محمدرضا رضوان طلب*، محمد حسن زاده صفحات 49-65
    اهداء عضو، مسیله ای مستحدثه و نوین با اهمیتی مضاعف و چالش هایی فراوان  است. یافته های این مقاله، نظری متفاوت با دیگر آراء فقهای شیعه است. در این پژوهش با اتکاء بر وجوب حفظ نفس محترمه ازطریق ادله چهارگانه احکام شرعی، وجوب اهداء عضو بیماران مرگ مغزی و پیوند اعضاء آنها برای حفظ نفس محترمه ای که برای ادامه ی حیات خود نیاز به پیوند دارد، اثبات شده است. حکم وجوب در حالی است که نظرات تمامی فقهاء تشیع تاکنون بر مساله جواز یا حرمت اهداء عضو متمرکز بوده است. ضمن بررسی شبهاتی که برای حکم به جواز وارد شده است، این پژوهش ادله مدعیان حرمت اهداء عضو را مخدوش می نماید. امید آن است این کاوش فقهی، جان های زیادی را نجات دهد و مصداق آیه 32 مایده «و من احیاها فکانما احیا الناس جمیعا» قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اهداء عضو، اهداء عضو بیماران مرگ مغزی، پیوند اعضاء، حفظ نفس محترمه
  • محمد زبده*، حسین حقیقت پور صفحات 67-83
    نوشتار پیش رو متاثر از مطالعات میدانی پیرامون یکی از مهم ترین علل اختلافات منجر به طلاق، یعنی نارضایتی جنسی مردان سامان یافت. در آثار فقهی و حقوقی، برای تنظیم رابطه زناشویی، از مفهوم حداقلی «تمکین» یاد شده است. با وجود این، بررسی ها نشان می دهد با توجه به وضعیت کنونی و تحولات اجتماعی، مفهوم «تمکین» اغلب برای تنظیم رابطه زناشویی کافی نمی نماید. بر این اساس، باید به دنبال بستری مناسب تر بود. پژوهش حاضر با بهره گیری از روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر منابع کتابخانه ای، در پی پاسخ به این پرسش بوده است. در این راستا، ابتدا مفهوم «تمکین» را مرور و در پی آن مفهوم «عرضه» و ارتباط این دو را بررسی نموده است. در ادامه فرضیه جایگزینی یا تکلیف انگاری توامان عرضه در کنار تمکین را بر منابع فقهی عرضه نموده است. برآمد این جستار، تایید فرضیه مقاله مستند به منابع معتبر اسلامی است.
    کلیدواژگان: تمکین، حقوق خانواده، روابط زناشویی، عرضه، فقه امامیه
  • سید علی دلبری*، سید مهدی سیدی، علی اسدیان، مرتضی پژوهنده صفحات 85-101
    تاریخ حدیث شاهد تحقیقات فراوانی در آثار دانشمندان، درباره معیارهای موثر در اعتباربخشی حدیث بوده است. «شهرت عملی» و نقش جبران کنندگی آن نسبت به ضعف احادیث از معیارهای مهمی است که سهم بسزایی در این اعتباربخشی دارد.
    آگاهی از نظر و سیره عالمان بزرگ نسبت به تاثیر شهرت در تقویت حدیث، راهنمای بسیار خوبی در تشخیص جایگاه مسایل آن خواهد بود. بر این اساس در این زمینه تحقیقاتی نسبت به دیدگاه برخی از فقها از جمله وحید بهبهانی و امام خمینی انجام شده است. نوشتار پیش رو با روش توصیفی- تحلیلی با درنگی در آثار علامه مجلسی (ره) همچون «بحار الانوار»، «ملاذ الاخیار» و «مرآه العقول»، نگاهی به نقش شهرت عملی در جابریت ضعف احادیث داشته است. برآیند این پژوهش، اثبات جایگاه ارزشمند شهرت عملی فقها در تقویت حدیث از نگاه علامه مجلسی(ره) است که این رویکرد مبتنی بر پیروی از روش قدمای اصحاب است.
    کلیدواژگان: شهرت عملی، علامه مجلسی(ره)، انجبار ضعف حدیث، ملاذ الاخیار، بحار الانوار، مرآه العقول
  • سید جلال میرعسگری، علیرضا عابدی سرآسیا*، محمدتقی فخلعی صفحات 103-121

    اگر ماهیت انعزال از منصب به خوبی تبیین شده و شرایط تحقق آن به صورت ضابطه ای مشخص و قابل شمول نسبت به مناصب گوناگون استخراج شود، آثار متفاوتی را نسبت به عزل از منصب در پی خواهد داشت. در این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی پس از تبیین ماهیت انعزال از منصب، سه شرط وقوع نصب، وجود اهلیت ابتدایی در متصدی و زوال آن در اثناء تصدی به عنوان شرایط تحقق انعزال از منصب استخراج شده که از طریق ادله اقرار، بینه، خبر واحد و شیاع مفید علم قابل اثبات است. پس از احراز و اثبات انعزال از منصب توسط نهاد صالح مانند دادگاه، حکم صادره مبنی بر انعزال از منصب ماهیتی اعلامی داشته و آثار وضعی ضمان قهری و بطلان تصرفات و آثار تکلیفی حرمت استمرار تصرف و مجازات در صورت تجمیع عناصر به صورت اجمالی از زمان تحقق انعزال در عالم ثبوت بر آن مترتب و قابل پیگیری خواهد شد.

    کلیدواژگان: آثار تکلیفی، آثار وضعی، انعزال از منصب، اهلیت
  • بی بی رحیمه ابراهیمی* صفحات 123-140
    یکی از موضوعات حقوق خانواده که در گذر زمان کم و بیش دستخوش تغییراتی شده، موضوع بهره وری جنسی زوج و لزوم تامین آنها از طرف زوجه است. تمایل مرد به زیباتر شدن زوجه با درخواست هایی از قبیل کاشت ناخن و کاشت نگین و حتی جراحی های زیبایی و پروتزها، در برخی مناطق یا طبقات اجتماعی، عرف های ویژه ای در این زمینه رقم زده است. پرسش آن است که آیا حق استمتاعات زوج و تکلیف زوجه در فراهم نمودن مقدمات استفاده از این حق، در تنوع عرف ها، تغییر می کند یا اینکه در موضوع استمتاع، حقیقت شرعیه ای مقدم بر عرف وجود دارد؟ آیا در صورت وجود امر شرعی به رجوع به عرف، در این موضوع، وظیفه ای برای زوجه با ایجاد مقدمات به گونه تصرف در بدن، قابل تصور است؟ نوشته حاضر به روش توصیفی تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای به تحقیق این مساله پرداخته، معتقد شده است از آنجا که قوانین در فقه خانواده، بر پایه «معروف» بودن امور، مقرر می شود، در این گونه درخواست های جنسی، فقط موارد معروف؛ یعنی آنچه مطابق پسند عقل، اخلاق، شریعت و عرف خاص باشد، لزوم تمکین دارد.
    کلیدواژگان: تمکین خاص، حقیقت شرعیه استمتاع، معروف، نقش عرف در تمکین
  • محمد اسحاقی، سعید سبوئی جهرمی*، مجتبی کرمی صفحات 143-161
    در تبیین موضوع فقاع از سه جهت اختلاف وجود دارد: 1-ماده اولیه؛ 2-مسکر بودن؛ 3-غلیان. از آنجا که امروزه نوشیدنی هایی مانند آبجو، ماءالشعیر و نوشیدنی مالت در بازار وجود دارد که احتمال صدق آنها بر فقاع وجود دارد و پژوهش منسجمی نیز در زمینه موضوع شناسی فقاع صورت نگرفته است، انجام پژوهشی فقهی در این زمینه ضروری به نظر می رسد. در این نوشتار که با روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از داده های کتابخانه ای صورت گرفت، پس از بررسی مستندات، این نتیجه حاصل شد که گستره مفهوم فقاع در زمان ها و مکان های مختلف، یکسان نیست؛ اما آنچه در نصوص شرعی، شرب آن موضوع حرمت واقع شده، عبارت است از: «مایعی مست کننده که از جو ساخته می شود» و فرآیند تولید آن در مرحله تولید الکل، با غلیان و جوشش همراه است؛ بنابراین آبجوهای فاقد الکل، نوشیدنی مالت و ماءالشعیر طبی از مصادیق فقاع نیستند.
    کلیدواژگان: آبجو، اسکار، غلیان، فقاع، ماءالشعیر
  • اردوان ارژنگ*، سمیه آقایی نژاد، فاطمه علی زاده صفحات 163-180
    الگوی جرم انگاری و سزادهی در فقه، از قواعد، اصول و انگاره هایی بنیادینی تبعیت می کند که برخی از آن ها مختص به بعضی از جرایم و پاره ای دیگر در همه ابواب فقه کیفری قابل اجرا است. قاعد«حمی» با مضمون تسری حکم حرمت از کانون به محیط پیرامونی-به عنوان مهمترین قاعده در حوزه پیشگیری از جرایم مهم و حمایت از الگوهای ارزشی در جامعه اسلامی، مطرح است. تاکنون به تحلیل و آسیب شناسی فقهی و حقوقی و چالش یابی این قاعده پرداخته نشده است. مسیله اصلی این نوشتار چالش های اساسی فقیه و قانونگذار در تحریم و تجریم(جرم انگاری) اعمال مباح، بر پایه این قاعده است. بهره گیری از این قاعده به مثابه مبنای جرم انگاری، علیرغم روایی نظری، در صورتی که بدون توجه به برخی انگاره های پیراحقوقی و فراحقوقی مستند قرار گیرد، فلسفه حقوق کیفری اسلامی و عرفی و برخی دکترین های آنها را دچار چالش جدی خواهد کرد. چالش هایی از قبیل: رویارویی قاعده حمی با حقوق و آزادی ها، قبض و بسط تیوریک و مبنایی قاعده حمی، ناسازواری قاعده با اصل کمینه گرایی حقوق کیفری، انتاج قاعده به تورم قوانین کیفری. به عبارت دیگر هرچند مقتضی اجرای قاعده موجود است، اما در برخی موارد مانعش مفقود نیست. از همین رو ضرورت انضباط در تمسک و استناد به این قاعده مسجل می شود.
    کلیدواژگان: پیشگیری از وقوع جرم، حریم، جرم انگاری، قاعده حمی، کانون، محیط
  • عباس کلانتری خلیل آباد* صفحات 183-199
    ارث گاهی به قرابت است و گاه به سبب. حال اگر میت دارای وارثی باشد که دو موجب ارث داشته باشد، فقهای امامیه قایلند این فرد سهم هر دو را می برد؛ خواه این دو یا چند موجب، برخی سببی باشد و برخی نسبی و یا هر دو یا همه نسبی و یا سببی باشد؛ مشروط به این که هیچ کدام مانع دیگری نباشد والا فقط از موجب مانع ارث می برد. در این مقاله با روش تحلیلی-توصیفی اثبات می شود که بر اساس ادله، ارث بردن وارث از هر دو موجب مختص مواردی است که یک موجب نسبی و دیگری سببی باشد، اما در مواردی که هر دو موجب نسبی است، در صورتی از هر دو ارث می برد که از نظر عرف مجزا شمرده شود.
    کلیدواژگان: ارث، سبب ارث، موجب ارث
  • سید مصطفی محقق داماد، اسماعیل نعمت اللهی* صفحات 201-217
    گاهی طرف معامله، هنگام تشکیل معامله دینی یا استفاده از مال غیر، قصد دارد که عوض را نپردازد. قصد عدم پرداخت با تعهد به پرداخت که اثر مستقیم یا غیرمستقیم معاملات معوض است منافات دارد. از این رو، این مسیله مطرح می شود که آیا چنین معامله ای صحیح است یا نه. این مسیله دربخش معاملات فقه و نیز درعباداتی که این گونه قراردادها و معاملات به نحوی با آنها ارتباط داردمطرح شده است مانند وضو، غسل و نماز که در آنها اباحه آب و نیز مکان و پوشش نمازگزار شرط صحت عبادت است. در بحث معاملات نیز، قصد عدم پرداخت ممکن موجب بطلان معامله، غصبی شدن ید گیرنده و تبدل عوض المسمی به عوض المثل گردد. این مقاله با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و ابزار کتاب خانه ای در صدد تبیین و توجیه نظری است که معامله ای را که در آن مدیون قصد پرداخت دین را ندارد باطل می داند.
    کلیدواژگان: قصد عدم پرداخت، حکم تکلیفی، حکم وضعی، معامله دینی
  • هادی طحان نظیف، محمدرضا محمدی* صفحات 219-235
    «حقوق اسلامی» در ادبیات مسلمانان مفهوم نسبتا جدیدی است. این مفهوم، صورت بندی جدیدی از فقه اسلامی ارایه می دهد. یکی از بسترهای اصلی تشکیل این مفهوم، اندیشه های مستشرقین است. یوزف شاخت از مستشرقینی است که به تبیین چیستی «حقوق اسلامی» پرداخته است. پروژه فکری شاخت را می توان بازآفرینی مفهوم «حقوق اسلامی» دانست. «حقوق اسلامی» در اندیشه شاخت، محصول بازخوانی فقه در چهارچوب جامعه شناسی تاریخی است. سوال مقاله حاضر این است که این صورت بندی جدید در تبیین فقه، با چه چالش هایی در روایی و پایایی مواجه است؟ مقاله حاضر تلاشی است برای توضیح چگونگی تکوین این امر جدید در سه حوزه روش، منابع و مسایل در اندیشه شاخت (نظریه، رهیافت و فرآیندهای تحقیق) و نگاهی به برخی از ناتوانی های آن در تبیین فقه اسلامی. برای پی جویی پاسخ ها، متن حاضر از روش توصیفی-تحلیلی بهره برده است.
    کلیدواژگان: حقوق اسلامی، یوزف شاخت، جامعه شناسی تاریخی، فقه، جامعه شناسی حقوق، نظریه تضاد
|
  • Farzad Parsa Pages 9-31
    Devotional decree is an idiom used in theological sciences, principle of jurisprudence and jurisprudence and is mostly used as opposite to a decree having a cause (ḥukm-i mu‘allal) and it has different meanings. In the more preferred definition it is a decree that does not have an apparent cause although its wisdom might be apparent. The aspect of a decree being a Divine Right, non-vicariousness of problems, exclusivity of proponents, and certainty of denotation are the properties of devotional affairs. Many different topics and problems have been raised regarding this topic and the differences in this matter have impacted different jurisprudential subjects. This article has been written with a descriptive-analytical method and is of content analysis type and is based on Sunni legal and jurisprudential sources. The originality of devotedness (ta‘abbud) in devotional precepts, principality of causation in non-devotional precepts, the presence of wisdom in devotional precepts, affiliation of hesitant precepts in caused and of-rescannable-meaning precepts, the excellence of compliance of devotional precept based on the faith levels and distinguishing the worshipper  from the Worshipped, not using conjecture in devotional precept and the credibility of Ṣaḥābī sayings regarding devotional precept are among the preferences of this article.
    Keywords: devotional precept, properties of devotional matters, historical sociology, Causation, the reason, wisdom
  • Sayed Alireza Amin *, Hamidreza Basiri Pages 33-47

    Milkiyat-i ānī (instant ownership) which is discovered by wisdom and the support of the narratives and other principles is an ownership that cannot survive a moment later. Despite the definiteness of this ownership for the Imamiyah jurists, it has not been studied independently and comprehensively. The present study is a step to fill this gap of integrated attention to this subject by discussing the features, reasons, and exemplification of instant ownership by a descriptive-analytical method. In this regard, it would be beneficial to scholars in some juristic fields, especially in cases in which this ownership is considered the exclusive way for correction. The results indicate that the instant ownership, with the assumption of the absence of a barrier, is true and has an anteriority to its cause. It is also related to some branches of jurisprudence, such as sale, transaction by conduct (mu‘āṭāt), debt, endowment, and inheritance, and indicates the exigency and gathering of opponents as a document of this type of ownership.

    Keywords: Milkiyat-i ānī, indication of exigency, gathering of opponents, examples
  • Mohammad Reza Rezvantalab *, Mohammad Hasanzadeh Pages 49-65
    Organ donation is a newly-raised legal issue with double importance and many challenges. What has been achieved in this article is an alternative opinion different from the opinions of other Shi'a jurists. In this research, relying on the necessity of preserving the respected soul through the four evidences of the Shari'a rulings, it has been proved that the organ donation of brain-dead patients and their organ transplantation is obligatory to preserve the respected soul who needs a transplant to continue living. This ruling is deemed as obligatory while the opinions of all Shi'ite jurists have been focused on the issue of permissibility or prohibition of organ donation. While investigating the doubts that have been brought up regarding the ruling for the permissibility, this research degrades the evidence of the claimants of the prohibition of organ donation. It is hoped that this jurisprudential survey will save many lives and become an example of the verse 32 of Sūrat al-Mā’ida, "And whoever saves a live is as though he has saved all the mankind.
    Keywords: organ donation, Organ Transplantation, brain-dead patients’ organ donation, preservation of the respected soul
  • Mohammad Zobdeh *, Husain Haghighatpoor Pages 67-83
    The following article was influenced by field studies about one of the most important causes of disputes leading to divorce, that is, men's sexual dissatisfaction. In jurisprudence and legal works, the minimal concept of "compliance" is mentioned to regulate the marital relationship. Despite this, studies show that according to the current situation and social developments, the concept of "compliance" is often not enough to regulate the marital relationship. Accordingly, a more suitable platform should be sought. The present research has been intended to answer this question by using the descriptive-analytical method and relying on library sources. In this regard, it first reviewed the concept of "compliance" and then examined the concept of "proffering" and the relationship between the two. In the following, it has presented the hypothesis of replacement or obligatoriness of proffering and compliance based on jurisprudential sources. The result of this research is the confirmation of the hypothesis of the article documented in reliable Islamic sources.
    Keywords: Compliance, family rights, marital relations, proffering, Imamiyya Jurisprudence
  • Sayyid Ali Delbari *, Sayyid Mahday Sayyidi, Ali Asadian, Murtazaa Pazhoohandeh Pages 85-101
    Sunna is the second source of receiving rulings and doctrinal knowledge, and it is extremely necessary to protect this basic pillar in understanding religion and determining the effective components in validating traditions.
    The history of hadith has witnessed a lot of research in the works of traditionists about the effective criteria in authenticating hadith. "Practical reputation" and its compensatory role regarding the weakness of hadiths is among the important criteria that has a significant contribution to this authentication.
    Knowing the opinion and life history of great scholars regarding the influence of reputation in strengthening the hadith will be a very good guide in identifying the position of its issues. Accordingly, some research has been conducted in this field regarding the views of some jurists, including Vahid Behbahani and Imam Khomeini. With a descriptive-analytical method, the present article has taken a look at the role of practical reputation as a compensatory feature (jābiriyyat) for the weakness of hadiths in the works of ‘Allāma Majlisī (RA) such as "Biḥār al-Anwār", "Mulādh al-Akhyār" and "Mir‘āt al-‘Uqūl", a research which has been missing so far. The outcome of this research is to prove the valuable status of the practical reputation of the jurists in strengthening the hadith from the viewpoint of ‘Allāma Majlisī (RA), which is an approach based on following the method of the earlier companions.
    Keywords: practical reputation, ‘Allāma Majlisī (RA), compensating the weakness of hadith, Mulādh al-Akhyār, Biḥār al-Anwār, Mir‘āt al-‘Uqūl
  • Seyedjalal Mirasgari, Alireza Abedi Sarasia *, Mohammadtaghi Fakhlaei Pages 103-121

    If the nature of resignation from office is well explained and if the conditions for its realization are extracted in the form of specific and inclusive rules in relation to various posts, it will have different effects than dismissal from office. In this research, with a descriptive and analytical method, after explaining the nature of resignation from office, three conditions for the conclusion of an appointment, the existence of primary competency in the person in charge and its termination during the tenure were extracted as the conditions for the realization of automatic dismissal from the office which can be proved through the proofs of confession, testimony of righteous persons, isolated tradition (khabar al-wāḥid). After confirmation and proof of resignation from office by a competent institution such as a court, the decree issued as per resignation from office has a declaratory nature and the statutory effects of non-contractual obligation and invalidation of legal actions and mandatory effects of the prohibition of continuation of tenure and punishment in case of summation of the elements from the time of realization of resignation from office will ensue and be prosecutable.

    Keywords: resignation from office, Competency, statutory effects, mandatory effects
  • Bibi Rahimeh Ebrahimi * Pages 123-140
    One of the issues of family law that has more or less undergone changes over time is the issue of the husband's sexual enjoyment and the necessity of the wife's compliance. The husband's desire for his wife to become more beautiful with such demands as nail implants, jewel implants, and even cosmetic surgeries and prosthetics, has prompted special conventions in this field in some regions or social classes. The question is whether the husband's right for enjoyment and the wife's obligation to comply with these demands make any change in the variety of conventions, or is there a legal rule that precedes convention in the matter of enjoyment? If there is a legal matter to refer to convention and local culture, in this matter, is it conceivable for the wife to have a duty by making preparations in the form of tempering with the body? The present article examines this issue with a descriptive-analytical and a library method, maintaining that since the laws in family jurisprudence are determined according to the "popularity" of matters, in such sexual requests, only popular cases, i.e., what is in accordance with reason, morality, shari'a and convention necessitates compliance and obedience.
    Keywords: specific submission (tamkīn), legal rule of right for enjoyment, Popular, the role of convention in submission
  • Mohammad Eshaghi, Saeed Sabouei Jahromi *, Mojtaba Karami Pages 143-161
    There are three areas of difference in opinion with regards to explaining the issue of fuqā‘: 1. The primary material. 2. Intoxicating nature. 3. Boiling. Since drinks such as beer, non-alcoholic beer, and malt drinks are on sale in the market nowadays, all of which could potentially be considered as fuqā‘, and there is no coherent research which has been done on this topic, it seems necessary to write an article in this regard. In this article, which was written using a descriptive-analytical method and library data, after analyzing the documents, it was concluded that the concept of fuqā‘ was not the same in different time periods and places. Rather, that which is forbidden in the religious texts is drinking "an intoxicating liquid made from barley" with the condition of that liquid boiling during the process of alcohol production. Therefore, non-alcoholic beer and malt drinks are not instances of fuqā‘.
    Keywords: fuqā‘, beer, Fuqqa’, intoxicating, boil
  • Ardavan Arzhang *, Somayeh Agaie Nezhad, Fatemeh Alizadeh Pages 163-180
    The pattern of criminalization and punishment in jurisprudence follows basic rules, principles and ideas, some of which are specific to some crimes and others are executable in all divisions of criminal jurisprudence. The principle of ḥamā - with the concept of applying the prohibition decree from the center to the surrounding environment - is considered as the most important principle in the field of preventing major crimes and supporting value patterns in Islamic society. So far, the jurisprudential and legal analysis and pathology and the challenge-seeking of this principle have not been dealt with. The main issue of this article is the basic challenges of the jurist and legislator in sanctioning and penalizing (criminalizing) permissible acts based on this rule. If utilizing this rule as the basis of criminalization, despite its narrative theoretical nature, is documented without considering some paralegal and extralegal suppositions, it will pose serious challenges for the philosophy of Islamic and conventional criminal law and some of their doctrines; challenges such as the confrontation of the principle of ḥamā with rights and freedoms, the theoretical contraction and expansion, the fundamentals of the principle of ḥamā, the principle's incompatibility with the principle of minimalism in criminal law, and the principle's resulting (intāj) in the inflation of criminal laws. In other words, although the exigency of implementing the principle is available, in some cases its obstacle is not missing. Therefore, the necessity of discipline in adhering to and citing this principle is fully confirmed.
    Keywords: Criminal Law, principle of ḥamā, Privacy, criminalization, center, environment
  • Abbas Kalantari Khalil Abad * Pages 183-199
    Inheritance is sometimes by kinship and sometimes through relation by marriage (sabab). However, the Imamiyyah jurists believe that if a dead person has an heir who enjoys two reasons for inheritance, this person can take both of the shares, no matter whether these two or more reasons are relation by marriage or by kinship, or both or all the reasons are either kinship or marriage, provided that none of the reasons is preventing the other. Otherwise, the heir would only inherit based on the reason which prevents other possible reasons. In this paper, an analytical-descriptive method is used to prove that according to the existing evidence, inheritance of the heir for two reasons is specific to those cases in which one reason is relation by marriage and the other is by kinship. However, in cases where both reasons are by kinship, the heir would inherit both shares only in case the relations by kinship are considered as conventionally separate and distinctive.
    Keywords: Inheritance, cause of inheritance, reason for inheritance
  • Seyyed Mostafa Mohqqeq Damad, Esmail Nematollahi * Pages 201-217
    Sometimes, the transaction party, when entering into a credit transactions or using someone else's property, intends not to pay the price. The intention of non-payment contradicts with the obligation to pay, which is a direct or indirect effect of barter transactions. Hence, the question arises as to whether such a transaction is valid or not. This issue has been raised in the field of jurisprudence transactions and also in the acts of worship that such contracts and transactions are somehow related to, such as ablution, major ablution (ghusl), and prayer, in which the permissibility (ibāḥa) of water, as well as the place and clothing of worshiper, is a condition for the validity of worship. In the case of transactions, the intention of non-payment may cause the transaction to be void, the receiver's authority to be illegitimate, and the transformation of quantum valebant to quantum meruit. Using descriptive and analytical methods and library tools, this article aims to explain and justify the theory that favors the nullity of a transaction in which the debtor does not intend to pay the debt.
    Keywords: binding rule, conditional rule, credit transaction, non-payment intention
  • Hadi Tahan Nazif, Mohammad Reza Mohammadi * Pages 219-235
    "Islamic Law" is a relatively new concept for Muslims. This concept provides a new formulation of Islamic jurisprudence. One of the main platforms for the formation of this concept is the ideas of the Orientalists. Joseph Schacht is one of the orientalists who has specifically explained what "Islamic law" is. What Schacht has done is the creation of "Islamic law". "Islamic law" in Schacht’s thought is the product of reappraisal of jurisprudence in the framework of historical sociology. The question of the current article is: What challenges does this new formulation face in terms of validity and reliability in explaining jurisprudence? The present article is an attempt to explain the development of this new matter in the three areas of methods, sources and issues in Schacht’s thought (theory, approach and research processes) and a glance at some of its weaknesses in explaining jurisprudence. To seek answers, the present paper has used the descriptive-analytical method.
    Keywords: Islamic Law, Joseph Schacht, historical sociology, jurisprudence, Sociology of law