فهرست مطالب

مجله پژوهش های بوم شناسی شهری
پیاپی 32 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نفیسه مرصوصی*، بهزاد رسیده، مصطفی طالشی، سید مهدی موسی کاظمی صفحات 1-16

    در سال های اخیر با توجه به رشد صعودی نرخ جمعیت سالمند در دنیا این موضوع به یکی از کانون های مورد توجه محققان مبدل شده است. موضوع بهینه سازی ساختارهای شهری اجتماعی پایه ای ترین موضوع در مطالعات مربوط به سالمندان در حوزه شهرسازی است. در این پژوهش به بررسی شاخص های سنجش زیرساخت های شهر دوستدار سالمند در کلان شهر مشهد پرداخته شده است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی بوده که با استفاده از روش پیمایشی اجرا شد. جامعه آماری تحقیق با توجه به ساختار پرسشنامه ها متشکل از متخصصان حوزه شهری، خدمات سلامت و بهداشت، خدمات روان شناختی و حمل ونقل و فناوری اطلاعات در شهر مشهد بوده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعداد 100 نفر تعیین گردید. نمونه های پژوهش با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب شدند. داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه استاندارد سازمان بهداشت جهانی جمع آوری گردید. طبق نتایج تحقیق، شهر مشهد در شاخص های مسکن، فضاهای بیرونی و ساختمان ها، حمایت جامعه و خدمات بهداشتی، مشارکت مدنی و اشتغال در وضعیت مناسبی برای سالمندان قرار ندارد. همچنین طبق آزمون فریدمن، میانگین رتبه شاخص فضای باز و ساختمان ها در شهر دوستدار سالمند بالاترین اولویت و شاخص ارتباطات و اطلاعات پایین ترین اولویت را در بین شاخص ها دارا است. دستاورد این پژوهش شناخت دقیق کاستی های کلان شهر مشهد در مقایسه با مقیاس های استاندارد شهر دوستدار سالمند است. راهکارهای پربازده و زودبازده نو که تاکنون در این کلان شهر به کار برده نشده است، برای بالا بردن سطح استاندارد شاخص های مسکن، فضاهای بیرونی و مشارکت و اشتغال ارایه شده است.

    کلیدواژگان: زیرساخت های شهری، شهر دوستدار سالمند، فضاهای شهری، خدمات بهداشتی، کلان شهر مشهد
  • حمیده بیگی* صفحات 17-36
    مطالعه حاضر با هدف شناسایی و معرفی پهنه های مطلوب بوم گردشگری شفابخش استان گیلان به انجام رسید. بدین منظور در پژوهشی کمی کیفی که بر پایه مطالعات اسنادی و میدانی شکل گرفته است، محقق با استفاده از پرسشنامه مقایسات زوجی، ارزش گذاری 4 معیار و 18 زیرمعیار شاخصه های محیطی و متغیرهای ادراکی را بنابر نظر 25 نفر از خبرگان گردشگری و بهداشت و درمان استان گیلان به انجام رساند. با وجود آنکه استان گیلان ازجمله مناطق مطرح و مورد توجه درزمینه بوم گردشگری است تاکنون از مزیت بوم گردشگری شفابخش آن استفاده نشده است. پژوهش حاضر نخستین مطالعه درزمینه شناسایی و پهنه بندی مناطق مستعد بوم گردشگری شفابخش استان گیلان با هدف تنوع بخشی فرصت ها و تمرکز برنامه های توسعه گردشگری است. طبق نتایج به دست آمده، معیار جاذبه های طبیعی با ارزش عددی 632/0 و زیرمعیار امکان لمس عناصر طبیعت با حواس پنج گانه با ارزش عددی 277/0 مهم ترین اولویت های مطالعاتی پژوهش از منظر خبرگان بودند. بر مبنای نقشه نهایی پهنه بندی مناطق مستعد، 38/13 درصد از مساحت استان گیلان در محدوده خیلی خوب و خوب از منظر توسعه پایدار مقاصد گردشگری شفابخش، اولویت بندی و هدایت منابع عملیاتی متناسب با آن قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: گردشگری مسئولانه، طبیعت درمانی، محیط های شفابخش، گردشگری شفابخش، استان گیلان
  • حامد محمدی مزرعه* صفحات 37-54
    هدف از پژوهش حاضر، شناخت و تحلیل عناصر پایداری در معماری بومی شهرستان بندرعباس در سه مقیاس بافت شهری، معماری تک بنا و جزییات معماری با اقلیمی گرم و مرطوب است. روش پژوهش، گردآوری اطلاعات از طریق مطالعه کیفی با ابزارهای مشاهده و مصاحبه با پیرغلامان و معماران بومی منطقه است؛ بدین منظور، چندین محدوده از بافت شهری را به همراه بناهای موجود (60 بنا یعنی بناهایی که قدمت بیش از هفتاد سال دارند) به صورت نمونه گیری غیرتصادفی (هدفمند) انتخاب و به تحلیل و بررسی آن ها پرداخته شد. این پژوهش در سه مقیاس بافت شهری (فرم بنا، استخوان بندی فضاهای محله ای)، مقیاس معماری تک بنا (جهت گیری بناها، سطوح سبز، حیاط مرکزی، ساختار ارتباطات فضاهای اندرونی بنا) و جزییات معماری (پشت بندها، ضخامت دیوارها، دهانه ها) با رویکرد نوآورانه، به منظور تدوین راهکارهای تحقق مسکن پایدار، اقدام به همسوسازی جنبه های معماری بومی منطقه (جنبه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و محیطی) پرداخته و نشان داده است این معماران و کاربران بناهای بومی بودند که با شناخت راهکارهای ساخت وساز توانستند به الگویی مناسبی به عنوان میراثی از گذشتگانمان در ایجاد شهری همساز با اقلیم دست یابند که توانسته است پاسخ گوی مناسبی به نیازهای جامعه شهری و کاربران بناها باشد؛ به طوری که طراحان معمار و شهرساز ما می توانند با شناخت کامل آن، به عنوان یک الگوی همساز با اقلیم به همراه تکنولوژی های جدید در طراحی ها و ایده پردازی های خود مورد استفاده قرار دهند.
    کلیدواژگان: پایداری، معماری بومی، بافت شهری، اقلیم، بندرعباس
  • علی آذر*، آنیتا مجیدی هروی صفحات 55-76

    هدف این پژوهش تعریف و شاخص سازی مفهوم «کیفیت زندگی» و تعیین میزان کیفیت زندگی در مجتمع های مسکونی اختصاصی و تبیین عوامل موثر در افزایش کیفیت زندگی این گونه از واحدهای سکونتی است. روش تحقیق حاضر به صورت توصیفی - تحلیلی می باشد و ماهیت تحقیق کاربردی است. در این پژوهش، پس از شناسایی مولفه های موثر بر کیفیت زندگی در مجموعه های مسکونی مورد مطالعه طبق روش تحلیل عاملی، وزن-دهی معیارهای اصلی و فرعی به روش تحلیل شبکه انجام گردید. نتایج وزن دهی بر طبق این روش، نشان می دهد که معیار موقعیت جغرافیایی با 334/. و مولفه شرایط محیطی با امتیاز 118/. به ترتیب بیش ترین و کم ترین وزن را در کیفیت زندگی مجموعه-های مسکونی کسب کرده اند. در ادامه، مجموعه های مسکونی با استفاده از تکنیک های رتبه بندی ویکور پلاس، تحلیل شبکه و تاپسیس از لحاظ کیفیت زندگی رتبه بندی شدند. با توجه به متفاوت بودن امتیاز رتبه بندی ، برای رسیدن به یک اجماع کلی در مورد کیفیت زندگی مجموعه های مسکونی، از مدل تلفیقی کپ لند استفاده گردیده است. طبق تکنیک کپ لند، از نظر کیفیت زندگی، مجتمع مسکونی آسمان با امتیاز 6- در رتبه اول و مجتمع اسکان در رتبه آخر قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان می دهد که مقیاس مجموعه های مسکونی تاثیری در میزان کیفیت زندگی ساکنین ندارند. مکان قرارگیری، دسترسی، وجود محوطه بین ساختمان ها، نوع قرارگیری بلوک ها و متراژ واحدهای مسکونی بیش ترین تاثیر را در کیفیت زندگی دارند. نوآوری پژوهش حاضر در بسط نظریه مجموعه های مسکونی اختصاصی به عنوان شکل جدید مسکن می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، اولویت بندی، مسکن، مدل تلفیقی، تبریز
  • آرزو شفاعتی، رضا ولی زاده*، اکبر رحیمی، پناهی علی صفحات 77-96

    پژوهش حاضر با بهره‏ گیری از تکنیک تحلیل اثرات متقاطع که یکی از روش‏های متداول و مورد پذیرش آینده ‏نگاری است ، به تحلیل تاثیر عوامل شهر هوشمند بر مولفه‏های توسعه میان‏افزا در بافت‏های تاریخی شهر تبریز پرداخته است. روش تحقیق ، توصیفی-تحلیلی بوده و در این راستا ، تعداد 34 مولفه شهر هوشمند در کنار 19 متغیر توسعه میان‏افزا با استفاده از تکنیک پویش محیطی استخراج و توسط 50 متخصص برنامه‏ریزی شهری با استفاده از ماتریس متقابل امتیازدهی در محیط نرم‏افزار میک‏مک تحلیل گردید. نتایج تحقیق ، بیانگر ناپایداری سیستم در کلان شهر تبریز است که بر این اساس ، پنج دسته عوامل تاثیر گذار ، دووجهی ، تاثیر پذیر ، مستقل و ریسک قابل شناسایی هستند. در نهایت ، با مطالعه ، بررسی و تجزیه و تحلیل نتایج به دست ‏آمده ، 7 عامل کلیدی تاثیر گذار شهر هوشمند شامل «خلاقیت» ، «روح نوآورانه» ، «مدیریت پایدار منابع» ، «دسترسی محلی» ، «حمل ونقل پایدار ، خلاق و ایمن» ، «جذابیت شرایط طبیعی» و «انعطاف‏ پذیری» و 4 عامل کلیدی تاثیر پذیر توسعه میان‏ افزا شامل «مسکن مقرون به صرفه» ، «بهره ‏وری زمین» ، «تراکم جمعیتی» و «کاربری‏ های آلاینده» که بیش ترین نقش را در بازآفرینی آینده بافت‏ های ناکارآمد کلان شهر تبریز با تاکید بر شهر هوشمند دارند ، انتخاب شدند. همچنین نوآوری پژوهش حاضر را می ‏توان ، در دو حیطه موضوع (از لحاظ عدم وجود مطالعات در این موضوع)و روش‏ شناسی (روش میک‏ مک) نشان داد.

    کلیدواژگان: شهر هوشمند، توسعه میان‏ افزا، بافت‏ قدیمی، میک مک، شهر تبریز
  • زینب محسنی نیا، منوچهر طبیبیان*، فرح حبیب صفحات 97-114

    هدف پژوهش حاضر، تبیین نحوه استفاده از گسترش عملکرد کیفیت برای انعکاس خواسته ها و تمایلات مردمی در ارتقای مدیریت امنیت اکولوژیک در شهر می باشد. به منظور بررسی عملکرد تکنیک مذکور، مجموعه تفریحی دریاچه شهدای خلیج فارس تهران، مورد مطالعه قرار گرفت و تعداد 10 مورد از خواسته های مردمی در ابعاد اقتصادی، کالبدی، اجتماعی و زیست محیطی آشکار شد و با پیاده سازی تکنیک گسترش عملکرد کیفیت، 15 روش بهینه برای برآورده سازی بیشینه خواسته های مذکور پیشنهاد گردید. نتایج نشان می دهد که می توان از گسترش عملکرد کیفیت در شرایط عدم اطمینان در راستای انعکاس خواسته ها و تمایلات مردمی در فضاهای شهری بهره برد. بر مبنای پیاده سازی این تکنیک در نمونه موردی، افزایش تعداد نیمکت ها و نصب آلاچیق های سقف دار برای ایجاد سایه و مکان نشستن (3/17) مکان یابی، ساخت و تجهیز ایستگاه حمل ونقل عمومی (22/11) ، سامان دهی و تجمیع مغازه ها و اغذیه فروشی ها با توجه به نوع فعالیت (64/10)، نصب لامپ های خورشیدی برای روشن سازی و نورپردازی محیط (27/10) ، دارای بالاترین وزن نسبی هستند. این امر، موید اهمیت بالای ابعاد کالبدی و بهداشتی در مدیریت امنیت اکولوژیک از دیدگاه نمونه های تحقیق است. نوآوری این مطالعه در استفاده از تکنیک گسترش عملکرد کیفیت در تبیین نقش مدیریت شهری در امنیت اکولوژیک شهر می باشد.

    کلیدواژگان: ارتقای مدیریت، عملکرد کیفیت، مدیریت امنیت اکولوژیک شهر، دریاچه شهدای خلیج فارس، تهران
  • داود حبیبی، علامرضا لطیفی*، مسعود ظفری، ابوالفتح رحمانی صفحات 115-132
    تحقیق حاضر با هدف تبیین برنامه ریزی محله مبنا در بافت های فرسوده شهری با تاکید بر رویکرد نوشهرگرایی در منطقه 19 شهر تهران اجرا گردید. تحقیق یک مطالعه توصیفی- تحلیلی با استفاده از روش پیمایش بوده است. برای گردآوری داده های موردنیاز، از برداشت های میدانی، اسناد و مطالعات طرح های بالادست و مصاحبه محلی و پرسشنامه در بین ساکنین محله های مورد مطالعه استفاده شد. برای پاسخگویی به سوال اول با توجه به اهداف و فرضیه تحقیق، از تحلیل رگرسیون دومتغیره استفاده گردید. نتایج حاکی از آن است که دو متغیری که در بالا بیان شد با یکدیگر رابطه معنادار داشته و مقدار آلفا کوچک تر از 05/0 می باشد و این بدین معناست که نوشهرگرایی بر تمایل به نوسازی تاثیر داشته و تغییرات تمایل به نوسازی (نوسازی بافت فرسوده) را تبیین می کند. برای پاسخگویی به سوال دوم از مدل متاسوات استفاده شد. با توجه به نقشه رقابتی، اولویت بندی رقیبان و مقایسه ها انجام گرفت. طبق نتایج تحقیق، از نظر نوشهرگرایی محلات شهید کاظمی با وزن 97/3 دارای بیش ترین مشکلات بوده و باید بیش تر به آن توجه نمود. همچنین درزمینه تمایل به نوسازی بافت فرسوده محله نعمت آباد، با رتبه 82/3 دارای بالاترین اولویت بوده که نشان دهنده عدم تمایل اهالی به نوسازی است.
    کلیدواژگان: نوشهرگرایی، بافت فرسوده، برنامه ریزی محله مبنا، محلات منطقه 19، شهر تهران
  • اسماعیل صالحی، سعید کریمی، امید حیدری* صفحات 133-146
    هدف اصلی پژوهش ارزیابی جایگاه شاخص های اقتصادی در تحقق عدالت فضایی پارک ها و فضاهای سبز شهری شهر بندرعباس بود. روش پژوهش حاضر مبتنی بر روش ارزیابی - تحلیلی بوده است. گردآوری داده ها به شیوه کتابخانه ای و میدانی انجام شد. برای ارزیابی شاخص های اقتصادی در عدالت فضایی از شاخص های ضریب جینی، نسبت تولید ناخالص برجمعیت، نرخ تورم و نرخ توسعه فضاهای سبز استفاده شده و با نرم افزار Eveiws، تاثیرگذاری شاخص ها برعدالت فضایی پارک ها و فضاهای سبز مشخص گردیده بود. ضریب تعیین در مدل رگرسیونی حاصل شده معادل 99/0 به دست آمد که نشانگر این است که متغیرهای مستقل 99/0 تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کنند. شاخص های مورد بررسی به ترتیب اولویت، شاخص های ضریب جینی، نسبت جمعیت برتولید ناخالص و نرخ تورم مشخص گردیدند که در این میان ضریب جینی بیش ترین اثر را داشته، این معنا که توسعه پارک های با کیفیت؛ از لحاظ عملکردی و اکولوژیکی در شهر بندرعباس، گرایش به سمتی دارد که جمعیت آن بخش از شهر ضریب جینی پایینی دارد. بنابراین با درنظر گرفتن متغیرهای اقتصادی تاثیرگذار و داشتن نگاهی همه جانبه می توان حرکتی عادلانه را در گسترش موزون فضاهای سبز آغاز کرد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، عدالت فضایی، شاخص های اقتصادی، فضاهای سبز، بندرعباس
|
  • Nafiseh Marsoosi *, Behzad Resideh, Mostafa Taleshi, Seyed Mehdi Moosa Kazemi Pages 1-16

    In recent years, due to the upward growth of the elderly population in the world, this issue has become one of the focus points of researchers. The issue of optimizing social urban structures is the most basic issue in studies related to the elderly in the field of urban planning. In this research, the indicators of measuring the infrastructure of the elderly-friendly city in the metropolis of Mashhad have been examined. The research method is descriptive-analytical, which was implemented using the survey method. According to the structure of the questionnaires, the statistical population of the research consisted of experts in the urban area, health and hygiene services, psychological services and transportation and information technology in Mashhad city. The sample size was determined using Cochran's formula of 100 people. The research samples were selected using a simple random method. The research data was collected using the standard questionnaire of the World Health Organization. According to the results of the research, Mashhad city is not in a good condition for the elderly in the indicators of housing, outdoor spaces and buildings, community support and health services, civic participation and employment. Also, according to Friedman's test, the average rating of open space and buildings index in the city of Dostdar Salamand has the highest priority, and the communication and information index has the lowest priority among the indicators. The achievement of this research is the precise recognition of the shortcomings of Mashhad metropolis compared to the standard scales of the elderly-friendly city.

    Keywords: Urban infrastructure, elderly friendly city, Urban Spaces, health services, Mashhad metropolis
  • Hamideh Beigi * Pages 17-36
    The aim of this study was to identify and introduce desirable areas of eco-tourism treatment in Guilan province. For this purpose, in a quantitative-qualitative research was done based on documentary and field studies. The researcher used a pair-wise comparison questionnaire to evaluate 4 criteria and 18 sub-criteria of environmental characteristics and cognitive variables according to 25 tourism and health experts in Guilan province. Although Guilan province is one of the most important and considered areas in the field of eco-tourism, so far the advantage of its ecotourism treatment has not been used. The present study is the first to identify and zone the areas susceptible to implication in Guilan province in order to diversify opportunities and focus tourism development programs. According to the results, the criteria of natural attractions with a numerical value of 0.632 and the sub-criterion of the possibility of touching the elements of nature with the five senses with a numerical value of 0.277 were the most important study priorities of the research from the perspective of experts. Based on the zoning map of prone areas for healing eco-tourism, 13.38% of the area of Guilan province were located in a very good and good range for the sustainable development of tourism destinations, prioritizing and directing operational resources accordingly.
    Keywords: Nature therapy, Healing environments, Eco-tourism Treatment, Guilan province, Responsible Tourism
  • Hamed Mohammadi Mazraeh * Pages 37-54
    Bandar Abbas city includes a special architectural style in an area with hot and humid climate that, our predecessors had ingredients the knowledge of vernacular architectural features and their application in the city by thinking about the climate to achieve sustainable architecture and urban planning. As they analyzed and evaluated it in detail with three scales of urban fabric, single-building architecture and architectural details in order to understand the vernacular architecture in the city of Bandar Abbas as a sustainable model.To investigate this search, in a qualitative study several areas of the urban fabric with the existing buildings (60 buildings dating back over 70 years of age) were selected and analyzed. The results showed that in the scale of the urban fabric (factors of building form, skeletal neighborhood spaces) and in the single-building scale (orientation of buildings, green areas, central courtyard, communicative structure of the inner spaces) and for the architectural details (bars, thick walls, openings) are the features of vernacular architecture of the region which played an important role in the sustainability of Bandar Abbas, to develop the regional consistency with climate and knowing the construction approaches in architecture and urbanism they could achieve a suitable model for the construction in a hot and humid climate and provided it for new architects and urban planners.
    Keywords: Sustainability, Native Architecture, Urban Context, Climate, Bandar-Abbas
  • Ai Azar *, Anita Majidi Heravi Pages 55-76

    The housing sector is one of the most important land uses in cities. Considering the various environmental, economic and social problems of scattered urban growth and also the need to provide housing, especially in big cities, planning and designing suitable residential complexes to improve the quality of life is absolutely necessary to respond to the residential needs of citizens. The present article, in the first place, seeks to define and index the concept of "quality of life" and in the second place, to determine the amount of quality of life in various scales of residential complexes. The main goal of the research is to rank residential complexes and explain the effective factors in the quality of life of these types of residential units. In this study, after identifying the factors affecting the quality of life in the studied residential complexes using the factor analysis method, the weighting of the main and secondary criteria was done using the network analysis method. The weighting results according to this method show that the criterion of geographic location with 334. and the component of environmental conditions with a score of 118. They assigned the highest and lowest weight respectively in the quality of life of residential complexes. In the following, the residential complexes were ranked in terms of quality of life using Vicor Plus, network analysis and TOPSIS ranking techniques. Due to the different rating points, to reach a general consensus about the quality of life of residential complexes, the consolidated model of Cape Land has been used. According to the Cape Land technique, in terms of quality of life, the Asman residential complex ranked first with a score of -6 and the accommodation complex ranked last.

    Keywords: Quality of Life, ranking, Residential Complexes, integrated model, Tabriz
  • Arezou Shafaati, Reza Valizadeh *, Akbar Rahimi, Ali Panahi Pages 77-96

    The present study utilizes the cross-impact analysis technique as one of the common and accepted methods of future-based studies to analyze the impact of smart city factors on the components of infill development in the historical contexts of the Tabriz city. The method of the present study is descriptive-analytical. In this manner, 34 components of smart city along with 19 variables of infill development were extracted using environmental scanning technique and were analyzed by 30 urban planning experts through Micmac software. The results of the research indicate the instability of the system in the metropolis of Tabriz, according to which, five categories of influential, two-sided, influential, independent and risk factors can be identified. Finally, by studying, reviewing and analyzing the results, 7 key factors influencing smart development include creativity, innovative spirit, sustainable resource management, local access, sustainable and creative transportation. The safety, attractiveness of natural conditions and flexibility and 4 key factors influencing infill development, including affordable housing, land productivity, population density and polluting land uses were determined. Who have played the most important role in recreating the future of dysfunctional tissues of Tabriz metropolis with an emphasis on smart urban development. The innovation of the present study can also be indicated in two areas: subject (due to lack of studies in this subject) and methodology (Micmac method).

    Keywords: Smart city, Infill Development, Old texture, MicMac, city of tabriz
  • Zeinab Mohseninia, Manouchehr Tabibian *, Farah Habib Pages 97-114

    The purpose of this research was to explain how to use quality performance enhancement to reflect the demands and tendencies of the people in promoting ecological security management in the city. In order to evaluate the performance of this technique, the Persian Gulf Martyrs-Lake recreation complex in Tehran was studied as an example and 10 popular demands in economic, physical, social and environmental dimensions were revealed and by implementing of the quality performance enhancement technique and 15 optimal methods for satisfaction of the maximum requirements were suggested. The results indicated that it is possible to use the expansion of quality performance in conditions of uncertainty in order to reflect the wishes and desires of the people in urban spaces. Based on the implementation of this technique in the case study, the weight of increase in the number of benches and the installation of roofed pavilions in order to create shade and seating was 3.17. Depending on the type of activity (10.64), the installation of solar lamps for lighting and ambient lighting (10.27), have the highest relative weights. This confirms the high importance of physical and health dimensions in the management of ecological security from the perspective of research samples. The novelty of this study is in using quality performance development technique in improving urban ecological security management

    Keywords: Management improvement, Quality performance, Urban ecological security management, Persian Gulf Martyrs-Lake, Tehran
  • Davood Habibi, Qgholamreza Latifi *, Masood Zafari, Abolfath Rahmani Pages 115-132
    The present research was carried out with the aim of explaining neighborhood planning based on worn-out urban contexts with an emphasis on the approach of neo-urbanism in the 19th district of Tehran. The research was a descriptive-analytical study using the survey method. To collect the required data, field observations, documents and studies of upstream projects and local interviews and questionnaires among the residents of the studied neighborhoods have been used. In order to answer the first question according to the goals and hypotheses of the research, bivariate regression analysis was used. The results indicate that the two variables mentioned above have a significant relationship with each other and the alpha value is less than 0. 05, which means that neo-urbanism has an effect on the desire for renovation and explains the changes of it (renovation of dilapidated fabric). Metaswat model was used to answer the second question. According to the competitive map, prioritization of competitors it was concluded that Shahid Kazemi neighborhoods with a weight of 97. 3 have the most problems and should be paid more attention to. Also, in terms of willingness to renovate the dilapidated fabric of Nematabad neighborhood, it has the highest priority with a rank of 3. 82, which shows the residents' unwillingness to renovate.
    Keywords: New Urbanism, worn texture, district 19, Tehran City
  • Esmaeil Salehi, Saeed Karimi, Omid Heydari * Pages 133-146
    The main goal of this research was to evaluate the status of economic indicators in the realization of spatial justice of parks and urban green spaces. The method of current research is based on a valuational-analytical method and the statistical community includes three regions of Bandar Abbas city. Data collection was done in library and field ways. To evaluate the economic indicators in spatial justice, Gini coefficient, the ratio of Gross Domestic Product (GDP) on population, inflation rate and development rate of green spaces were used and the impact of indicators on the spatial justice of parks and green spaces was identified by Eveiws software. The coefficient of determination obtained in the regression model was 0.99 which indicates that the independent variables explain 0.99 variations of the dependent variable. Studied parameters were determined in order of priority: Gini coefficient indicators, the proportion of population onthe GDP and inflation rate. Among them, Gini coefficient has the greatest effect. In other words, the development of high quality parks, both functionally and ecologically in Bandar Abbas city tends to the area in which its population has a lower Gini coefficient. Therefore, considering the influential economic variables and having a comprehensive view, a fair movement in the expansion of the green spaces can be started.
    Keywords: Sustainable Development, Spatial justice, Economic Iindexes, Green Spaces, Bandar Abbas