فهرست مطالب

پژوهش های بوم شناسی شهری - پیاپی 33 (زمستان 1402)

مجله پژوهش های بوم شناسی شهری
پیاپی 33 (زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا میرسعیدی، فرشته احمدی*، مسلم سید الحسینی، امیرحسین شبانی صفحات 1-14

    هدف این پژوهش تحلیل تاثیر سازمان فضایی شهر و وضعیت ارتباطی عملکردهای تجاری آن با یکدیگر می باشد. تک مرکزیتی و چند مرکزیتی بودن شهرها می تواند تاثیر شگرف بر مسافت سفرها ایفا نماید و بدین ترتیب از اتلاف وقت و انرژی در شهرها جلوگیری شود. وسایل نقلیه موتوری تولیدکننده گازهای گلخانه ای می باشند و موجب گرمایش زمین در طولانی مدت می شوند. شناخت این عوامل می تواند  میزان انتشار گازهای گلخانه ای را کاهش داده و از گرمایش زمین جلوگیری کند. نوع تحقیق کاربردی و روش بررسی توصیفی-تحلیلی می باشد. این تحقیق، پس از مطالعات علمی جهت برآورد گازهای گلخانه ای براساس فرمول های پیشنهادی توسعه پاک (CDM) انجام گرفته است. سازمان فضایی کلان شهر مشهد در دو سناریو مورد بررسی قرار گرفت. سناریو اول ، سازمان فضایی تک مرکزی موجود شهر و سناریو دیگر شهر با سازمان فضایی سه مرکزی در امتداد استخوان بندی شهر در نظر گرفته شد. سازمان فضایی متعادل کلان شهر مشهد موجب کاهش انتشار گازهای گلخانه تا حدود 43 درصد در بخش خودروهای شخصی می شود. میانگین مسافت طی شده به وسیله خودروهای شخصی در سازمان فضایی متعادل حدود 4 کیلومتر کاهش می یابد. کاهش انتشار گازهای گلخانه ای به میزان 9/7 کیلوگرم  CO2 به ازای هر مسافر می باشد. وجه تمایز و نوآوری این پژوهش بررسی ارتباط شاخص مرکزیت در  سازمان فضایی کلان شهرها و میزان انتشار گازهای گلخانه ای می باشد.

    کلیدواژگان: سازمان فضایی، گازهای گلخانه ای، مرکز تجاری، حمل ونقل، مشهد
  • سجاد فردوسی*، یاور بابائی صفحات 15-32

    رضایت مصرف کننده در گردشگری به شدت تحت تاثیر ارایه خدمات، ظاهر محصول و شخصیت و وجهه مقصد گردشگری قرار دارد. در این راستا، نوشتار حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی الزامات رضایتمندی گردشگران از امکانات و خدمات شهری و به روش توصیفی- تحلیلی تدوین گردید. جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای و به روش میدانی از طریق پرسشنامه انجام پذیرفت. جامعه آماری پژوهش شامل گردشگران شهر شاهرود بود که با توجه به نامحدود بودن جامعه آماری پژوهش، تعداد 114 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و پرسشنامه ها به روش تصادفی در میان آن ها توزیع گردید. ضریب آلفای کرونباخ برای سوالات مثبت برابر با 81/0 و برای سوالات منفی برابر با 72/0 محاسبه شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها نیز از مدل کانو استفاده گردید. نتایج حاکی از آن است که در میان الزامات اساسی، مولفه ایمنی محیط های گردشگری بیشترین نارضایتی و مولفه پارک ها و فضاهای طبیعی کمترین نارضایتی را در صورت برآورده نشدن به دنبال دارد. همچنین در میان الزامات عملکردی، مولفه نظافت و پاکیزگی فضاهای شهری و گردشگری بیشترین نارضایتی و مولفه نورپردازی فضاهای شهری و گردشگری کمترین نارضایتی را در صورت برآورده نشدن در پی دارد. در همین خصوص، در میان الزامات انگیزشی، مولفه خدمات و تسهیلات فرهنگی بیشترین رضایت و مولفه شرکت های گردشگری و راهنمایان تور کمترین رضایت را در صورت برآورده شدن به همراه دارد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، بازاریابی، گردشگری، امکانات شهری، خدمات شهری، شاهرود
  • مسلم بیرانوند، سمر حقیقی بروجنی*، محسن افشاری، ساناز رهروی پوده صفحات 33-62

    استان لرستان به دلیل پیشینه زندگی عشایری، تاکنون محل اجرای سکونتگاه هایی برای اسکان عشایر بوده است. با وجود اهمیت این موضوع، متاسفانه این کانون ها تحت تاثیر چالش های فراوانی قرار دارند و خلا مطالعات دقیق و نظام مند در این زمینه، قابل توجه است. ازاین رو هدف این پژوهش آسیب شناسی الگوی جدید ساخت وساز مسکن در سکونتگاه عشایری مورد پژوهش، با رویکردی بوم گرایانه و مبتنی بر شیوه زندگی آن ها است. نوآوری این پژوهش از آن جهت است که با تاکید بر بوم گرایی، آسیب هایی که این کانون ها را تهدید می کند، بررسی نموده و به طراحان و کاربران کمک می کند تا در طرح های آتی، برای رفع آسیب پذیری سکونتگاه های عشایر اسکان یافته، اقدامات لازم را انجام دهند. این پژوهش دارای ماهیتی کیفی و با رویکرد قوم نگاری است. داده ها از مطالعات اسنادی و میدانی گردآوری شده اند. در روش میدانی از مشاهده مستقیم و تکنیک مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده گردید. نتایج پژوهش بیانگر آن است که الگوی جدید ساخت وساز مسکن در کانون اسکان مورد مطالعه با آسیب ها و ناهنجاری های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، روحی و روانی، فضایی و کالبدی، عملکردی، سیما و منظر، عدم توجه به غنای حسی، بی توجهی به عناصر هویت بخش، عدم توجه به عادت واره های ساکنان، عدم سازگاری محیط ساخته شده با روش زندگی ساکنان، عدم احساس در خانه بودن، عدم انطباق قابلیت - معنا و عدم توجه به حریم های فردی و اجتماعی، همراه بوده است.

    کلیدواژگان: بوم گرا، سکونتگاه . اسکان عشایر، زیبامحمد، خرم آباد
  • محسن احدنژاد روشتی، محمدتقی حیدری*، محمدصادق عزیزی صفحات 63-84

    هدف پژوهش حاضر امکان سنجی و توسعه پارک های جیبی در شهرهای ایران با رویکرد مشارکت شهروندان در محلات الهیه و کوی فرهنگ شهر زنجان در پاسخ بر این امر که مولفه های موثر بر مشارکت شهروندان در امکان سنجی و خلق توسعه پارک های جیبی در محلات شهر زنجان و راهکارهای موثر بر توسعه مشارکتی پارک های جیبی کدام است؟ است. پژوهش حاضر از نظر نوع تحقیق، کاربردی و ماهیت آن منطبق بر روش توصیفی- تحلیلی می باشد. روش گردآوری، کتابخانه ای و مشاهده میدانی (مصاحبه با ابزار پرسشنامه) و روش نمونه گیری از نوع احتمالی به صورت تصادفی ساده بوده است. تاکنون در حوزه امکان سنجی خلق و توسعه پاکت پارک ها با رویکرد مشارکت شهروندان بررسی های مهم صورت نپذیرفته و ارزش عملی پژوهش نیز به نوبه خود در تغییر، بهبود و اصلاح روش ها و الگوهای مواجهه با برنامه ریزی برای پایداری شهرها در ایران خواهد بود. نتایج نشان داد اعتماد نقش مهمی در توسعه پارک های جیبی داشته و برای توسعه پارک های جیبی و افزایش پویایی محله، اعتماد به یکدیگر و مدیریت شهری زیربنای خلق چنین فضاهای مطلوبی بوده است. همچنین وضعیت مولفه های «سمن ها» و «احساس امنیت» در دو محله الهیه و کوی فرهنگ مشابه نیست و شرایط کوی فرهنگ نامناسب تر از الهیه است. در نهایت برای توسعه چنین فضاهایی متغیر «احساس امنیت» بیش ترین تاثیر را بر توسعه پارک های جیبی در این محلات خواهند داشت.

    کلیدواژگان: پارک جیبی، مشارکت شهروندان، توسعه پایدار، شهر زنجان، الهیه و کوی فرهنگ
  • محسن شاطریان، یونس غلامی*، سید احمد حسینی، نسترن خلجی صفحات 85-102

    در بیش تر شهرهای قدیمی ایران، بافت های دارای ارزش تاریخی به وفور دیده می شوند که با ویژگی های مختلفی نظیر ریزدانگی، مشکلات دسترسی و ناپایداری شناخته می شوند با در نظر گرفتن مشکلاتی از قبیل رشد منفی جمعیت، نداشتن دسترسی های درون محله ای لازم، گسترش روزافزون فضاهای مخروبه و متروکه، نداشتن تسهیلات موردنیاز، باید حرکت در راستای رفع این مشکلات صورت گیرد. این پژوهش با هدف تحلیل عوامل موثر مانند اجتماعی، اقتصادی و کالبدی بر بازآفرینی محلات بافت مرکزی شهر کاشان (شامل هفت محله) انجام و روش پژوهش توصیفی، تحلیلی و اطلاعات مورد نظر به صورت پیمایشی جمع آوری شد، جامعه آماری تحقیق ساکنین محلات مرکزی شهر کاشان یه تعداد حدود 44 هزار نفر بود. حجم نمونه تحقیق با استفاده از فرمول کوکران تعداد 385 نفر برآورد گردید. برای تحلیل داده های تحقیق از نرم افزار SPSS و AMOS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که دسترسی به خدمات و امکانات، هویت و سرمایه اجتماعی و مالکیت مسکن و درآمد از عوامل موثر بر بازآفرینی بافت های فرسوده بود و در محله های سلطان میراحمد و درب اصفهان که از امتیازات نامبرده برخوردار بودند، ساکنان تمایل بیش تری به بازآفرینی بافت های فرسوده دارند.

    کلیدواژگان: بازآفرینی، بافت فرسوده، بخش مرکزی، عوامل اجتماعی، عوامل اقتصادی، عوامل کالبدی، شهر کاشان
  • فائزه یزدانی رستم، زهراسادات سعیده زرآبادی*، فرح حبیب صفحات 103-120

    مطالعه حاضر کوشیده است با روش تحلیل ساختاری، الزامات موثر بر طراحی معماری بیوفیلیک فضاهای بینابین شهری در فاز یک شهرک اکباتان تهران را بازشناسی و خوشه بندی کند. داده های نظری با روش اسنادی و داده های تجربی با روش پیمایشی بر پایه تکنیک دلفی تهیه شده است. نمونه های آماری 20 نفر از خبرگان و متخصصان شهری بودند که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. 55 پیشران اولیه در 6 دسته احصاء و شناسایی شده با روش تحلیل اثرات متقابل ساختاری در نرم افزار MICMAC پردازش شد. طبق نتایج الگوی کلی پراکندگی الزامات مورد مطالعه، از نظر تحلیل اثرات متقابل بیانگر وضعیت یک سیستم محیطی ناپایدار است که در آن الزامات طراحی فضاهای بینابین بیوفیلیک از نظر اثرگذاری و اثرپذیری، حالت پیچیده و بینابین دارد و تمرکز الزامات بیش تر در خوشه عوامل مستقل است. الگوهای کلی، ترکیب اجزا و زیستگاه و اکوسیستم ها به ترتیب با کسب میزان تاثیرگذاری مستقیم 311، 296 و 278 در جایگاه اول تا سوم قرار گرفته اند و به عنوان کلیدی ترین الزامات طراحی فضاهای بینابین بیوفیلیک در مجموعه مسکونی فاز 1 شهرک اکباتان تهران انتخاب شدند. الگوهای کلی، ترکیب اجزا، زیستگاه ها و اکوسیستم ها، الهام از طبیعت، اتصال جغرافیایی به محل، اتصال اکولوژیکی به محل، فرم ساختمان، فضا به عنوان شکل و فرم، عامل هماهنگی شکل و فرم فضایی، نور طبیعی، تعریف کننده فضاهای داخلی و خارج، نور و سایه و رشد و اثربخشی به عنوان 13 الزام کلیدی برای طراحی فضاهای بینابین بیوفیلیک در مجموع مسکونی فاز 1 اکباتان انتخاب شدند. نیروهای کلیدی از نظر عملکرد سیستمی در محیط سیستم طراحی، نقش اثرگذاری بالا و اثرپذیری اندک دارد. در نتیجه، به عنوان الزامات باثبات، وضعیت کلان سیستم و تغییرات آن را کنترل می کند؛ الزامات کلیدی اثرگذار ورودی سیستم طراحی فضاهای بینابین بیوفیلیک در مجموعه مسکونی فاز 1 شهرک اکباتان تهران محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: مسکن، فضاهای بینابین، بیوفیلیک، مسکونی، شهر تهران
  • صدیقه کیانی سلمی*، نجمه نظری مزیدی صفحات 121-142

    مطالعه حاضر به شناسایی عوامل موثر بر جذب و افزایش مدت زمان اقامت و ماندگاری گردشگران در شهر کاشان می پردازد. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته بوده است که گردشگران بازدید کننده از کاشان به آن پاسخ گفته اند. حجم نمونه با استفاده از نرم افزار سمپل پاور به تعداد 200 نفر محاسبه و به طور تصادفی در اختیار گردشگران قرار گرفت. تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت ازجمله تحقیقات توصیفی تحلیلی مبتنی بر مطالعات میدانی بوده است. این پژوهش برای اولین بار با رویکردی جامع و سیستماتیک در منطقه صورت گرفته است.. نتایج حاصل از آزمون تی بیانگر اثرگذاری جاذبه های تاریخی، فرهنگی - مذهبی، طبیعی، خرید و موقعیت و دسترسی بر جذب گردشگران در شهر کاشان است. اولویت بندی عوامل اثرگذار بر جذب گردشگران با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری صورت گرفته است. کسب بار عاملی 78/0 برای مولفه جاذبه های فرهنگی - مذهبی نشان می دهد این عامل، اثرگذارترین مولفه بر شکل گیری انگیزه سفر به کاشان بوده است. در ادامه، شناسایی عوامل اثرگذار بر افزایش مدت زمان ماندگاری و اقامت گردشگران با استفاده از تحلیل عاملی، عامل خدمات و تسهیلات گردشگری موجود در شهر کاشان از بین شش عامل شناسایی شده، تبیین کننده 46/15 درصد واریانس کل مجموعه مورد تحلیل بوده است. به عبارت دیگر، بهبود خدمات و تسهیلات در شهر کاشان قادر خواهد بود بیش از سایر عوامل منجر به افزایش مدت زمان حضور و اقامت گردشگران در شهر کاشان گردد.

    کلیدواژگان: پیشران های بوم شناختی، ماندگاری گردشگر، کاشان
  • تقی طاوسی*، زبیده پویش صفحات 143-158
    هدف پژوهش حاضر، تعیین زمان مناسب گردشگری شهرهای استان سیستان و بلوچستان بر پایه شاخص دمای معادل فیزیولوژیک است. این شاخص، یکی از خروجی های نرم افزار ریمن است که برای تبیین شرایط اقلیم گردشگری شهرهای زاهدان، خاش، سراوان، زابل، ایرانشهر و چابهار استفاده شد. بدین منظور، داده های روزانه (10957 روز) دمای هوا، ابرناکی، فشار بخارآب، سرعت باد و رطوبت نسبی ایستگاه های هواشناسی این شهرها (1394- 1365) گردآوری و نتایج خروجی نرم افزار ریمن به صورت تقویم های اقلیمی روزانه استخراج گردید. با توجه به درصد ماهانه روزهای بدون تنش (آسایش دمایی)، نتایج نشان داد که در فروردین (زابل و ایرانشهر، 67 درصد)، اردیبهشت، خرداد، تیر و شهریور (زاهدان، 90 - 28 درصد)، مهر (سراوان، 87 درصد)، آبان (ایرانشهر، 87 درصد)، آذر، دی، بهمن و اسفند (چابهار، 95 - 42 درصد)، بهترین شرایط برای حضور گردشگران را دارند. بهترین شرایط مناسب گردشگری زاهدان (اردیبهشت و شهریور، 90 درصد)، خاش (اردیبهشت، 76، شهریور، 54 و مهر، 60 درصد)، سراوان (فروردین، 43 و مهر، 87 درصد)، زابل (فروردین، 67 و مهر، 60 درصد)، ایرانشهر (فروردین، 67 و آبان، 87 درصد) و چابهار (آذر، 88، دی، 60، بهمن، 42، اسفند، 95 و فروردین، 45 درصد) برآورد شده که بیش ترین درصد روزهای توام با آسایش دمایی را دارند.
    کلیدواژگان: گردشگری، اقلیم، دمای معادل فیزیولوژیک، آسایش دمایی، سیستان و بلوچستان
  • میرنجف موسوی*، شراراه سعیدپور، محمد رسولی، ناهیده عبدی صفحات 159-176

    هدف این پژوهش بررسی تاب آوری در حوزه مسکن شهری سقز است. جامعه آماری پژوهش شامل ساکنان محلات 22گانه شهر سقز است که براساس نتایج سرشماری 1395 تعداد آن ها 258/165 نفر بوده است. روش انجام تحقیق، توصیفی - تحلیلی با تاکید بر جنبه کاربردی است که ابزار گرداوری داده ها از طریق کتابخانه ای، برداشت میدانی، نقشه کاربری اراضی شهری، استفاده از آمارنامه ها و سرشماری های سال 1395 است بدین منظور که برای انجام تحلیل های لازم ابتدا شعاع عملکردی معیار کالبدی بیرونی با مدل تحلیل شبکه در سیستم اطلاعات جغرافیایی مشخص گردیده است و داده های مربوط به سایر معیارها با استفاده از برداشت میدانی و اطلاعات آماری جمع آوری و سپس برای وز ن دهی اولویت ها بر اساس اهمیت و نیاز شهروندان، در ماتریس سلسله مراتبی AHP وز ن دهی شدند و سپس برای انجام تحلیل های جدی در مدل تودیم مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان می دهد که با توجه به معیارهای ارزیابی تاب آوری در حوزه مسکن محلات رسمی 22گانه شهر سقز، محلات 16، 17، 6، 19، 18 و 12 که در جنوب غربی ، قسمتی از شمال شرقی و غربی شهر واقع شده اند از تاب آوری غیرقابل تحمل و نامناسبی برخوردارند. می توان بیان کرد که بهبود فضای و توزیع مناسب درآمدها، انسجام و احساس تعلق بیش تر، نظارت بر ضوابط و مقررات ساخت وسازها، امکان دسترسی این محلات به شبکه معابر اصلی و ایجاد مشوق های مالی از مهم ترین پیشنهادهای ارایه شده می باشد. نوآوری این مطالعه در به کارگیری نرم افزارهای تحلیل شبکه، بیلدر و تودیم برای تعیین شعاع عملکردی و رتبه بندی میزان تاب آوری در حوزه مسکن شهری در سطح محلات شهر سقز است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، مسکن شهری، شهر سقز
  • مهدی ابراهیمی*، علیرضا دهداری فرد، معصومه موسویان صفحات 177-190
    هرگونه صدای ناخواسته و مزاحم آلودگی صوتی تلقی می شود. آلودگی صوتی حاصل افزایش صنایع و وسایل نقلیه موتوری و رشد بی رویه جمعیت و... در سکونتگاه های شهری بوده و معمولا فعالیت ها و کارکردهای شهری را مختل می کند. هدف از انجام این پژوهش سطح بندی و بررسی تاثیرپذیری بیمارستان های شهر شیراز از آلودگی صوتی پیرامون آن هاست. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات آن مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی است. در این راستا تاثیرگذاری 8 دسته از کاربری های صداساز شهر شیراز بر 40 بیمارستان این شهر به عنوان فعالیت حساس به صدا شناسایی و بررسی شد و نقشه نهایی آلودگی صوتی شهر شیراز از طریق الگوریتم رقابت استعماری (درخت پوشای مینیمم MST) در محیط نرم افزار استخراج شد. برای فضایی سازی شاخص های مورد مطالعه در سطح شهر شیراز از روش در فرایند تحلیل شبکه در محیط نرم افزار ArcGIS استفاده گردید. براساس یافته های این مطالعه بیمارستان دنا آلوده ترین بیمارستان به لحاظ صوتی است و در رده های بعدی بیمارستان های شهید مظفری، دکتر میر، پارس، علوی، کسری، کوثر، شهید چمران، شهید رجایی، قطب الدین، ابن سینا، شهید دستغیب قرار دارند. نتایج حاکی از آن است که حدود 60 درصد از بیمارستان های شهر شیراز به لحاظ تاثیرپذیری از آلودگی های صوتی در طیف آلودگی از متوسط تا آلودگی خیلی زیاد قرار دارند.
    کلیدواژگان: اثرپذیری، سطح بندی، آلودگی صوتی، بیمارستان، شهر شیراز
|
  • Mmohammadreza Mirsaeedi, Fereshte Ahmadi *, Moslem Seyed Alhossaini, Amirhossain Shabani Pages 1-14

    The goal of this survey is the analysis of the influence of the city spatial oraganization and the study of the city commercial functioning in relation of eachother. The mono centrality and the poly centerality of the cities have an important influence on the trip distances, preventing the waste of time and energy in the cities. The vehicles produce the greenhouse gases and increase the earth warming in a long run. The recognition of these factors can decrease the amount of greenhouse gasses and prevent the global warming.The type of research is practical and the analysis method is analytical descriptive. This research has been done after the scientific studies in order to estimate the greenhoause gases on the suggested Clean Development of CDM. The Mashhad metropolis spatial organization has been studied in two scenarioes. The first scenario, namely the mono centrality of the existing city and the other scenario, alongwith triple centrality spatial organization,along the city structure have been considered. The Mashhad metropolis balanced spatial organization has decreased the green houase gas emission up to 43 percent for the private cars . The average trip distance, traveled by the private cars in balanced spatial organizition is decreased about 4 kilometers. The decrease of the greenhouse emission rate for each passenger is 7.9 kilogram CO2 . The distinction and innovation of this research is to examine the relationship between the centrality index in the spatial organization of metropolises and the amount of greenhouse gas emissions.

    Keywords: Spatial Organization, Greenhouse Gases, CBD, Transportation, Mashhad
  • Sajad Ferdowsi *, Yavar Babaei Pages 15-32

    Consumer satisfaction in tourism is strongly influenced by the provision of services, the appearance of the product and the personality and reputation of the tourist destination. In this regard, the present article was compiled with the aim of identifying and prioritizing the requirements of tourists' satisfaction with urban facilities and services and in a descriptive-analytical method. Data collection was done in a library and field method through a questionnaire. The statistical population of the research included the tourists of Shahrood city that due to the unlimited statistical population of the research, 114 people were selected as a statistical sample and the questionnaires were randomly distributed among them. Cronbach's alpha coefficient was calculated to be 0.81 for positive questions and 0.72 for negative questions. Kano model was used to analyze the data. The results indicate that among the basic requirements, the factor of safety of tourism environments make greatest dissatisfaction and the factor of parks and natural spaces make least dissatisfaction if they don’t supply. Also among the functional requirements, the factor of cleanliness of urban areas and tourism make greatest dissatisfaction and the factor of Lighting engineering of urban areas and tourism make least dissatisfaction if they don’t supply. In this regard, among the motivational requirements, the factor of cultural services and facilities make greatest satisfaction and and the factor of tourism companies and tour guides make least satisfaction if they supply.

    Keywords: Satisfaction, Marketing, Tourism, urban facilities, Urban services, Shahrud
  • Moslem Beiranvand, Samar Haghighi Boroujeni *, Mohsen Afshari, Sanaz Rahravi Poodeh Pages 33-62

    Due to the history of nomadic life, Lorestan province has been the place of implementation of settlements for nomads. Despite the importance of this topic, unfortunately, these centers are affected by many challenges and the gap in conducting detailed and systematic studies in this field is significant. Therefore, the purpose of this research is to analyze the new pattern of housing construction in the studied nomadic settlement, with an ecological approach based on their way of life. The innovation of this research is that by emphasizing on ecology, it examines the damages that threaten these centers and helps designers and users to take necessary measures in future plans to eliminate the vulnerability of settlements of established nomads. This research has a qualitative nature with an ethnographic approach. Data were collected from documentary and field studies. In the field method, direct observation and semi-structured interview technique are used. The results of the research show that the new model of housing construction in the study center has many damages and anomalies such as social, cultural, economic, mental, psychological, spatial, physical, functional, image and landscape. Other characteristics include lack of attention to sensory richness, lack of attention to identity elements and the habits of the residents, the incompatibility of the built environment with the way of life of the residents, also the lack of feeling at home, the incompatibility of function-meaning, and the lack of attention to personal and social privacy.

    Keywords: Ecological, settlement. Settlement of nomads, Zibamohammad, Khorramabad
  • Mohsen Ahadnejad Reveshty, Mohamadtaghi Heydari *, Mohammad Sadegh Azizi Pages 63-84

    The aim of the current research is the feasibility study and development of pocket parks in Iranian cities with the approach of citizen participation in Elahieh and Kooie Farhang neighborhoods of Zanjan city in response to the fact that the factors affecting citizen participation in the feasibility and creation of pocket park development in Zanjan city neighborhoods and effective strategies for development. What is the partnership of pocket parks? The present research is in accordance with the descriptive-analytical method in terms of its applied type and nature. The method of collection, library and field observation (interview with questionnaire tool), and sampling of probability type by simple random method. So far, no important studies have been done in the area of the feasibility of creating and developing park envelopes with the citizen participation approach, and the practical value of the research will be in changing, improving and modifying the methods and patterns of dealing with planning for the sustainability of cities in Iran. The results showed that trust played an important role in the development of pocket parks and increasing neighborhood dynamics, trust in each other and urban management was the basis for creating such desirable spaces. Also, the situation of the components of NGOs and feeling of security in the two neighborhoods of Elahieh and Kooie Farhang are not the same, and the conditions of Kooie Farhang are more unfavorable than Elahieh. Finally, for the development of such spaces, the sense of security variable will have the greatest impact on the development of pocket parks in these neighborhoods.

    Keywords: Pocket Park, citizen participation, Sustainable Development, Zanjan, Elahieh, Kooie Farhang
  • Mohsen Shaterian, Younes Gholami *, Sayed Ahmad Hosseini, Nastaran Khalaji Pages 85-102

    In most of the old cities of Iran, the tissues with historical value are seen in abundance, which are recognized by various characteristics such as smallness, access problems and instability. Taking into account problems such as negative population growth, lack of access within the necessary neighborhoods, and the ever-increasing expansion of space is therefore important. In ruined and abandoned tissues, not having the necessary facilities, action should be taken to solve these problems. This research was conducted with the aim of analyzing the effects of social, economic and physical factors on the regeneration of the neighborhoods of the central fabric of Kashan city (including seven neighborhoods) and the descriptive, analytical research method and the desired information was collected in the form of a survey. There were about 44,000 people in the area. The size of the research sample was estimated to be 385 people using Cochran's formula. SPSS and AMOS software were used to analyze the research data. The findings of the research showed that access to services and facilities, identity and social capital, housing ownership, and income were factors influencing the regeneration of dilapidated structures, and in the neighborhoods of Soltan Mirahamd and Darb of Esfahan, which enjoyed the mentioned privileges, residents were more inclined to re-create dilapidated structures.

    Keywords: Regeneration, Dilapidated Fabric, Central Part, social factors, Economic Factors, Physical Factors, Kashan city
  • Faeze Yazdanirostam, Zahra Sadat Saeideh Zarabadi *, Farah Habib Pages 103-120

    This article has tried to identify and cluster the effective requirements on the design of biophilic architecture of interurban spaces in the first phase of Ekbatan settlement of Tehran, using the method of structural analysis. Theoretical data has been prepared by documentary method and experimental data by survey method based on Delphi technique. The statistical samples were 20 urban experts and specialists who were selected by snowball sampling method. 55 primary drivers in 6 statistical categories and identified by structural interaction analysis method were processed in MICMAC software. According to the results of the general dispersion pattern of the studied requirements, in terms of mutual effects analysis, it indicates the state of an unstable environmental system in which the design requirements of biophilic interspaces are complex and intermediate in terms of effectiveness and effectiveness, and the requirements are more concentrated in the cluster of independent factors. General patterns, composition of components and habitats and ecosystems have been ranked first to third by obtaining the direct influence of 311, 296 and 278, respectively, and as the most key requirements for the design of biophilic interspaces in the phase 1 residential complex of Ekbatan settlement, Tehran. were chosen. General patterns, composition of components, habitats and ecosystems, inspiration from nature, geographical connection to the place, ecological connection to the place, building form, space as shape and form, coordinating factor of shape and spatial form, natural light, defining spaces. Inside and outside, light and shade, and growth and effectiveness were selected as 13 key requirements for the design of biophilic interspaces in the residential complex of phase 1 of Ekbatan. Key forces in terms of system performance in the design system environment have a role of high effectiveness and low effectiveness. As a result, as stable requirements, it controls the macro state of the system and its changes; The key requirements of the entrance effect of the design system of biophilic spaces in the residential complex of phase 1 of Ekbatan town of Tehran are considered.

    Keywords: Structural Analysis, Interstitial Spaces, Biophilic, Residential, Tehran
  • Sedigheh Kiani Salmi *, Najmeh Nazri Mazidi Pages 121-142

    This article deals with the identification of effective factors on attracting and increasing the length of stay and permanence of tourists in Kashan city. The research tool is a researcher-made questionnaire that was answered by tourists visiting Kashan. The sample size was calculated by using sample power software to 200 people and was randomly distributed among tourists in Kashan. The research in terms of purpose is applied and in term of nature it is one of the descriptive analytical researches based on field studies. This research has been done for the first time with a comprehensive and systematic approach in the region. The results of the T-test indicate that 5 components of historical, religious-cultural, natural, shopping, location and accessibility attractions are effective. Classifying the effective factors has been performed by structural equation modeling. The factor loading of 0.78 for components of religious-cultural attractions demonstrates that this factor is the most effective issue which motivates traveling to Kashan and it is more effective than other factors. Identifying effective factors in increasing tourists’ inhabitancy duration by factor analysis indicates tourists’ services and facility in Kashan, among the 6 identified factors, has 15.46% of the general variance of the analyzed collection. In other words, the improvement of services and facilities could be more effective in the rise of the tourists’ inhabitancy duration in Kashan.

    Keywords: Ecological Drivers, Tourist Staying, Kashan
  • Taghi Tavousi *, Zobaideh Puyesh Pages 143-158
    This article attempts to examine the appropriate time for tourism in the cities of Sistan and Baluchestan province, based on the physiologic equivalent temperature index (PET). The PET index is one of Rayman's software outputs, which is used to explain the tourism climate in Zahedan, Khash, Saravan, Zabol, Iranshahr and Chabahar cities. First, daily data (10957 days), air temperature, cloudiness, water vapor pressure, wind speed and relative humidity of meteorological stations of these cities were collected (1986-2015). The results of RayMan inferred in the form of daily climatic calendars. According to the monthly percentage of non-stress days (thermal comfort), the results showed in Apr (Zabol and Iranshahr, 67%), May, June, Jul and Sept (Zahedan, 28-90%), Oct (Saravan 87%), Nov (Iranshahr 87%), Des, Jan, Feb and Mar (Chabahar, 42-95%) have the best conditions for the presence of tourists. The best conditions for tourism in Zahedan (May and Sept), Khash (May, Sept and Oct), Saravan (Apr and Oct), Zabul (Apr and Sept), Iranshahr (Apr and Nov) and Chabahar (Dec, Jan, Feb, Mar and Apr) are estimated to have the highest percentage of non-stress temperature days.
    Keywords: Tourism, Climate, Physiologic Equivalent Temperature, Thermal Comfort, Sistan, Baluchestan
  • Mirnajaf Mmousavi *, Sharare Saidpour, Mohammad Rasoli, Nahideh Abdi Pages 159-176

    The main purpose of this paper is to study resilience in urban housing area of Saqqez city. The statistical population of the study includes residents of 22 neighborhoods of Saqqez that according to the results of the 2016 census, their number was 165.258 people. The research method is descriptive-analytical with emphasis on the practical aspects. That is a data collection tool through a library, field studies, urban land use map, use of statistics and censuses in 2016. First, the radius of performance of the outer physical criterion is determined by the network analysis in the GIS to perform the necessary analysis. Data on other criteria were collected using field surveys and statistical data and they were then weighted to prioritize the importance and needs of citizens in the AHP and finally we did the analysis in the Todim. The research results show that according to the resilience evaluation criteria in the housing area of the formal neighborhoods of 22 Saqqez city, neighborhoods 16, 17, 6, 19, 18 and 12, located in the southwest, part of the northeast and west of the city, have unbearable resilience. Improving the space and proper distribution of revenues is one of the most important proposals, along with greater cohesion and sense of belonging, monitoring of construction rules and regulations, access to the main thoroughfares network and creating financial incentives. The novelty of this study is in using network analysis software, builder and Todim to determine the radius of performance and ranking the resilience in urban housing area and in the neighborhoods of Saqqez city.

    Keywords: Resilience, urban housing, City of Saqqez
  • Mehdi Ebrahimi Boozani *, Aehdarifard Dehdarifard, Massoome Mosaviyan Pages 177-190
    Any unwanted and disturbing sound is considered noise pollution Noise pollution is the result of the increase of industries and motor vehicles, and the excessive growth of the population, etc. and it usually disrupts urban activities and functions.The purpose of this research is to stratify and investigate the effectiveness of hospitals in Shiraz city from noise pollution around them.The current research is based on library studies and field surveys in terms of its practical purpose and in terms of its descriptive-analytical nature and data collection method. In this regard, the impact of 8 categories of noise-producing uses of Shiraz city on 40 hospitals of this city was identified and investigated as sound-sensitive activity, and the final noise pollution map of Shiraz city was extracted through the colonial competition algorithm (minimum spanning tree MST) in Matlab 2016 software environment. became. To spatialize the studied indicators in the city of Shiraz, the method (Tracking Analyst Tools) was used in the process of network analysis (Network Analyst Tools) in the ArcGIS software environment. According to the findings of this study, Dena Hospital is the most polluted hospital in terms of noise, and Shahid Mozafari, Dr. Mir, Pars, Alavi, Kasra, Kowsar, Shahid Chamran, Shahid Rajaei, Qutbuddin, Ebne Sina, Shahid Dastgheyb ​​hospitals are in the next ranks. The results indicate that about 60% of the hospitals in Shiraz city are in the spectrum of pollution from moderate to very high pollution in terms of the impact of noise pollution.
    Keywords: Effectiveness, Rating, Noise Pollution, Hospital, Shiraz city