فهرست مطالب

نشریه علوم درمانگاهی دامپزشکی ایران
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 29، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سروش وحیدمقتدا، نوید اعرابی*، عباس روشن قصرالدشتی صفحات 3-11
    اندومتریت در گاو به عنوان التهاب لایه داخلی رحم تعریف و به اندومتریت بالینی و تحت بالینی تقسیم می شود. به دلیل اثر اقتصادی تاخیر در درمان و کاهش عملکرد باروری، توجیه برای شناسایی این بیماری در سریع ترین زمان ممکن وجود دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات بالینی تزریق داخل رحمی پماد پستانی حاوی سفاپیرین در درمان اندومتریت گاوهای شیری نژاد هلشتاین و مقایسه عملکرد آن با دو درمان رایج اندومتریت؛ یعنی پروستاگلاندین و اکسی تتراسایکلین (انفوزیون داخل رحمی) است. مطالعه حاضر در یک واحد از گاوداری های صنعتی و با استفاده از 150 راس گاو هلشتاین مبتلا به اندومتریت که به صورت تصادفی در سه گروه 50 راسی دریافت کننده کلوپروستنول، تتراسایکلین و پماد داخل پستانی سفاپیرین بنزاتین تقسیم شده بودند، انجام گرفت. در مطالعه حاضر مشخص شد داروی سفاپیرین به صورت معنی داری نسبت به کلوپرستنول باعث کاهش ترشحات رحمی (008/0 = P)، افزایش نرخ آبستنی (001/0 = P) و کاهش فاصله درمان تا آبستنی (008/0 = P) می شود. علاوه بر این سفاپیرین توانست به صورت معنی داری نسبت به اکسی تتراسایکلین باعث کاهش فاصله درمان تا آبستنی (008/0 = P) شود. درباره شاخص وضعیت بدنی و میزان تولید شیر در بین گروه های مختلف تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بنابر پژوهش حاضر، ترتیب داروها در تاثیر درمانی بر اندومتریت عبارت است از: سفاپیرین، اکسی تتراسایکلین و کلوپرستنول. با توجه به محدود کاربرد انسانی دارو، نفوذ کم در شیر و طیف اثر مناسب علیه گرم مثبت و منفی ها، به نظر می رسد سفاپیرین داروی مناسبی برای درمان اندومتریت گاوهای شیری باشد.
    کلیدواژگان: سفالوسپورین ها، هلشتاین، سفاپیرین، اندومتریت
  • محمدرضا اکبری*، حسین مهربان، شهاب بهادران، سیده ماندانا حسینی صفحات 13-24

    اثر برنامه نوری استفاده شده طی دوره پرورش بر وزن اندام های بدن، پاسخ های ایمنی، نمره راه رفتن و آزمون بی تحرکی القایی، طی آزمایشی با استفاده از 900 قطعه جوجه گوشتی (راس 308)، در سه سالن بررسی شد. در هر سالن 300 قطعه جوجه به طور تصادفی در 30 پن تخصیص یافت. از سن 7 روزگی به بعد، برای سالن 1 برنامه 17L:7D؛ برای سالن 2 برنامه 14L:10D و برای سالن 3 برنامه 12L:12D استفاده شد. برای بررسی پاسخ ایمنی از تزریق گلبول های قرمز خون گوسفند (SRBC) و آزمون حساسیت بازوفیلی پوستی (CBH) استفاده شد. برای شمارش تفریقی لوکوسیت ها نمونه های خون در 40 روزگی جمع آوری و ارزیابی نمره راه رفتن و آزمون بی تحرکی القایی در 41 روزگی انجام شد. در سن 42 روزگی تعداد 30 پرنده از هر سالن انتخاب و پس از کشتار، وزن لاشه و اندام ها اندازه گیری شد. کاربرد 12 ساعت تاریکی در شبانه روز در مقایسه با 7 یا 10 ساعت، وزن دستگاه گوارش را کاهش و وزن بیضه ها را افزایش داد (05/0<p). وزن چشم با افزایش ساعات تاریکی افزایش و درصد PCV با کاربرد 10 یا 12 ساعت تاریکی کاهش یافت (001/0<p). استفاده از 10 ساعت تاریکی در شبانه روز در مقایسه با دو برنامه دیگر، سبب بهبود پاسخ های ایمنی، نمره راه رفتن و مدت زمان آزمون بی تحرکی القایی شد (05/0<p). به طور کلی، با توجه به نتایج این آزمایش، استفاده از 10 ساعت تاریکی در شبانه روز طی دوره پرورش جوجه های گوشتی قابل توصیه است.

    کلیدواژگان: برنامه نوری، سیستم ایمنی، نمره راه رفتن، بی تحرکی القایی، جوجه گوشتی
  • امیر خاکی*، شهره عالیان سماک خواه، علیرضا قاسمی صفحات 25-34
    هدف از این پژوهش بررسی کیفیت اسپرم های منجمد شده با رقیق کننده بووی فری (BoviFree) در مقایسه با رقیق کننده های دستی و استریدیل (Steridyl) در گاوهای نر سیمنتال دومنظوره (فلک فی) بود. نمونه های منی از 12 گاو نر (سه تکرار برای هر گاو و در مجموع 36 انزال) با استفاده از مهبل مصنوعی جمع آوری و هر انزال به سه قسمت مساوی تقسیم شد. انجماد به روش رقیق سازی دو مرحله ای انجام شد و شاخص های کیفی اسپرم از قبیل زنده مانی، تحرک، شکل شناسی و یک پارچگی غشای اسپرم قبل و بعد از انجماد بررسی شدند. نتایج یافته های این پژوهش نشان داد در مایع منی رقیق شده قبل از انجماد تمام شاخص های کیفی اسپرم در رقیق کننده دستی به غیر از شاخص قطره سیتوپلاسمی کمتر از سایر رقیق کننده ها بود که در مورد یک پارچگی غشای اسپرم این اختلاف معنی دار بود (002/0=p). درخصوص اسپرم های منجمد یخ گشایی شده، تحرک پیشرونده و سایر شاخص های تحرک در گروه حاوی رقیق کننده استریدیل به طور معنی داری بیش از دو گروه دیگر بود (05/0>p). بین گروه رقیق کننده دستی و بووی فری اختلاف معنی داری دیده نشد. با توجه به این که یافته های پژوهش ما نشان داد رقیق کننده استریدیل نسبت به رقیق کننده بووی فری و رقیق کننده دستی عملکرد بهتری در خصوص تحرک بعد از انجماد اسپرم دارد و همچنین در مقایسه با بووی فری می توان نتیجه گیری کرد که رقیق کننده استریدیل برای انجماد اسپرم گاوهای نر سیمنتال دومنظوره نسبت به رقیق کننده بووی فری و دستی مناسب تر است. علاوه براین، نتایج این پژوهش مشخص کرد که رقیق کننده برپایه زرده تخم مرغ برای انجماد اسپرم گاو مناسب تر از رقیق کننده برپایه لسیتین سویا است.
    کلیدواژگان: رقیق کننده، انجماد، کیفیت اسپرم، سیمنتال
  • سید ستار توحیدی فر*، حسین حسن پور، شهاب بهادران، عبدالناصر محبی، الهه عسکری صفحات 35-44

    این مطالعه با هدف ارزیابی اثر ویتامین C بر میزان عناصر کادمیوم، کلسیم، فسفر، آهن و مس در بافت های کبد و عضلات بلدرچین ژاپنی در مسمومیت با کادمیوم انجام گرفته است. تعداد 60 قطعه بلدرچین یک روزه با میانگین وزن 6/0±8 گرم در 4 گروه مختلف (دارای 3 تکرار و در هر تکرار 5 پرنده) تقسیم شدند. گروه های آزمایشی به ترتیب شامل: 1- شاهد (جیره پایه بدون افزودنی)، 2- جیره پایه+ppm 40 کادمیوم کلراید در آب آشامیدنی، 3- جیره پایه+ppm 500 ویتامین c خوراکی، 4- جیره پایه+ppm 500 ویتامین C خوراکی+ ppm 40 کادمیوم کلراید در آب آشامیدنی بودند. در روز 35 پرورش تعداد سه پرنده به ازای هر تکرار انتخاب شد و نمونه هایی از بافت های کبد و مخلوط عضلات سینه و ران برای بررسی میزان عناصر کادمیوم، کلسیم، فسفر، آهن و مس گرفته شدند و بعد از انجام مراحل مختلف هضم، با دستگاه ICP-OES میزان عناصر مختلف آنالیز شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که اضافه کردن کادمیوم به آب آشامیدنی منجر به بالا رفتن غلظت کادمیوم در بافت ها گردید و غلظت آهن و سایر عناصر در بافت ها کم شد (05/0<p). نتایج، همچنین نشان داد که اضافه کردن ویتامین c با کاهش غلظت کادمیوم در بافت ها منجر به افزایش غلظت عناصر بافتی گردید (05/0<p). به صورت کلی نتایج این مطالعه نشان داد که تجویز ویتامین C می تواند باعث کاهش اثرات مسمومیت با کادمیوم در بافت های عضله و کبد در بلدرچین ژاپنی می شود.

    کلیدواژگان: بلدرچین ژاپنی، کادمیوم، کبد و عضله، عناصر بافتی، ویتامین C
  • فرزاد شرفی، محمدجواد بهزادی شهربابک*، مرتضی کیخاصابر صفحات 45-51

    هدف از مطالعه حاضر ارزیابی طول دوره ی آنستروس پس از زایش در گاوهای سیستانی ایستگاه تحقیقاتی زهک و هم چنین بررسی دلایل طولانی شدن آنستروس پس از زایمان در این نژاد بود. داده های مربوط به تاریخ 1188زایش و بروز اولین فحلی پس از آن از آرشیو مزرعه استخراج گردید. میانگین فاصله زایمان تا اولین بروز فحلی به عنوان طول مدت آنستروس پس از زایمان در نرم افزار ایکسل محاسبه شد. مقایسه میانگین طول آنستروس پس از زایش در دهه های مختلف با استفاده از آزمون One-way ANOVA در نرم افزار SPSS انجام شد. برای تعیین عوامل طولانی شدن آنستروس پس از زایش، تمام گاوهایی که در زمان انجام مطالعه با گذشت بیش از 2 ماه از زمان زایمان بروز فحلی نداشتند(33 راس) در دو مرحله اولتراسونوگرافی راست روده ای به فاصله 12 روز ارزیابی شدند. میانگین طول مدت آنستروس برای 1188 زایش 90.1±126.5 روز محاسبه شد. از گاوهای آنستروسی که معاینه اولتراسونوگرافی شدند، 75% آن ها فاقد جسم زرد در هر دو معاینه و مبتلا به تخمدان غیرفعال بودند و 25% در یک یا هر دو مرحله دارای جسم زرد بودند که علت آنستروس آن ها فحلی خاموش در نظر گرفته شد. هیچ یک از گاوهای سیستانی آنستروس مبتلا به کیست تخمدانی یا پیومتر نبودند. بر اساس نتایج مطالعه حاضر دوره ی آنستروس پس از زایش در گاوهای سیستانی مزرعه تحقیقاتی زهک طولانی و علت عمده آن تاخیر تخمدان در بازگشت به فعالیت چرخه ای است، ضمن اینکه بخشی از آنستروس ها نیز ناشی از فحلی خاموش است.

    کلیدواژگان: گاو سیستانی، عملکرد تولید مثلی، آنستروس، اولتراسونوگرافی
  • سیده ماندانا حسینی، محمدرضا اکبری*، فریبرز خواجعلی، سید عبدالله حسینی، حسین مهربان صفحات 53-62

    به منظور برآورد نسبت بهینه آرژنین به لیزین قابل هضم برای دوره آغازین جوجه های گوشتی سویه آرین، از 420 قطعه جوجه یک روزه در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 7 تیمار و 6 تکرار، استفاده شد. جوجه ها از سن 1 تا 7 روزگی با یک جیره استاندارد تغذیه شدند. هفت جیره آزمایشی با 7 نسبت آرژنین به لیزین قابل هضم (83/0، 93/0، 03/1، 13/1، 24/1، 34/1، و 44/1) برای دوره 7 تا 14 روزگی تنظیم و جوجه ها تغذیه شدند. در سن 14 روزگی میزان مصرف خوراک و افزایش وزن بدن (BWG) اندازه گیری شده و ضریب تبدیل خوراک (FCR) محاسبه شد. نسبت بهینه آرژنین به لیزین قابل هضم برای BWG و FCR با استفاده از مدل های چند جمله ای درجه دو (QR)، خط شکسته خطی (BL) و خط شکسته درجه دو (BQ) برآورد شد. نسبت بهینه آرژنین به لیزین با استفاده از مدل های QR، BL و BQ برای BWG به ترتیب برابر 21/1، 08/1 و 22/1 (ضرایب تبیین به ترتیب 75/0، 70/0، و 69/0) و برای FCR به ترتیب برابر 22/1، 13/1 و 19/1 (ضرایب تبیین به ترتیب 77/0، 78/0، و 71/0) به دست آمد. با توجه به ضرایب تبیین، می توان گفت که در این مطالعه مدل QR، برآورد صحیح تری برای نسبت بهینه آرژنین به لیزین هم برای BWG و هم برای FCR ارایه کرده است. با استفاده از این مدل، نسبت بهینه به دست آمده برای BWG و FCR در شرایط مرتفع در محدوده 22/1 بوده که به میزان قابل توجهی بالاتر از نسبت ارایه شده در راهنمای پرورش سویه (08/1) است.

    کلیدواژگان: آرژنین، آرین، لیزین، مدل های آماری، نسبت بهینه
  • عزت الله فتحی*، مجید غلامی اهنگران، محمدحسین معین نجف آبادی صفحات 63-70

    آنتریت هموراژیک یک بیماری حاد در بوقلمون های با سن بالای 4 هفته است که معمولا با شروع ناگهانی علایم بی حالی، مدفوع خونی و مرگ همراه می شود، گله را مستعد عفونت های ثانویه می کند و هزینه های درمان را افزایش می دهد. با توجه به اهمیت پرورش بوقلمون در صنعت گوشت برای تشخیص بهتر و کاهش مرگ و میر، این مطالعه به منظور بررسی یکی از مهم ترین عفونت ها به نام آدنوویروس که باعث مرگ و میر گسترده در بوقلمون ها در استان اصفهان می شود طرح ریزی و انجام شد. در این مطالعه،80 نمونه خون و مدفوع از 10 مزرعه بوقلمون گوشتی استان اصفهان که از چهار قسمت غرب، شرق، شمال و جنوب استان جمع آوری شده بودند مورد مطالعه قرار گرفت.. در این تحقیق از روش PCR برای شناسایی آدنوویروس استفاده شده که در نهایت 12 نمونه مدفوع مشکوک به هپاتیت همراه با گنجیدگی و 2 نمونه خون بوقلمون های مشکوک به بیماری، بودند. نتیجه اینکه عفونت آدنوویروسی در مزرعه های بوقلمون وجود دارد و در حال حاضر برنامه ای برای کنترل این عفونت در مزرعه های بوقلمون وجود ندارد که حتما باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آدنوویروس، بوقلمون، ردیابی، مولکولی
  • یاسر ناظم، ناصر شمس اسفندآبادی*، علی کدیور، نجمه داودیان، حسن نظری صفحات 71-79

    در مراکز پرورش اسب، بروز اندومتریت پایدار متعاقب جفت گیری طبیعی یا تلقیح مصنوعی در مادیانهایی که قبل از جفت گیری فاقد علایم غیرطبیعی در دستگاه تولیدمثل هستند در معاینات رایج کمتر موردتوجه قرار می گیرد. در این مطالعه تعداد 504 راس مادیان نژاد عرب که سلامت دستگاه تولیدمثل آن ها قبل از جفت گیری طبیعی یا تلقیح مصنوعی در معاینات جامع تولیدمثلی تایید شده بود، در زمان های 24 و 48 و 72 ساعت بعد از تخمک گذاری از نظر وقوع اندومتریت پایدار متعاقب جفت گیری (PPME) با روش اولتراسونوگرافی مورد ارزیابی شدند و حضور ترشحات رحمی با قطر 5 میلی متر و بالاتر به عنوان وقوع PPME ثبت گردید. میزان رابطه هم بستگی بین وقوع PPME و متغیرهای وضعیت شیرواری، سن، نوع جفت گیری، تعداد جفت گیری در یک چرخه فحلی، قطر فولیکول پیش تخمک گذاری، حجم و غلظت منی استفاده شده در تلقیح مصنوعی، در فواصل زمانی مختلف پس از تخمک گذاری بررسی گردید. نتایج این مطالعه نشان داد میزان وقوع اندومتریت پایدار متعاقب جفت گیری طبیعی یا تلقیح مصنوعی در مادیان های عرب مورد مطالعه در 48 و 72 ساعت بعد از تخمک گذاری به ترتیب %32 و %22 است. بر اساس نتایج این مطالعه، معاینات تولیدمثلی در زمان های 24 و 48 ساعت پس از تخمک گذاری در گروه مادیان های حساس در نژاد عرب توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: مادیان، پس از جفت گیری، اندومتریت پایدار، شیوع، اسب عرب، اولتراسونوگرافی
  • مجتبی خسروی*، سعید سیفی، کیمیا صراف ماموری صفحات 81-92
    در طی دهه های اخیر موارد زیادی از ابتلاء و جداسازی ویروس نیوکاسل از طیور صنعتی، بومی و پرندگان وحشی گزارش گردیده است. بروز بیماری با واگیری و مرگ و میر بالا حاکی از جهش های ژنتیکی ایجاد شده در ویروس می باشد، به گونه ای که در بعضی موارد شکست سد ایمنی از واکسیناسیون را می توان تصور کرد. پروتیین هماگلوتنین - نورآمینیداز نقش بسیار کلیدی در روند القاء ایمنی ایفا می نماید. همترازی توالی نوکلیوتیدی و آمینو اسیدی جدایه های مورد بررسی در این مطالعه با سویه های واکسنی، نشان از کاهش شباهت در هر دو سطح را دارد. بررسی تغییرات الگوی اپی توپی حاکی از جایگزینی در سطح آمینو اسید در موقعیت های 347 (E به Q)، 356 (R به K)، 363 (N به K)،494 (G به D) و 514 (I به V) در مقایسه با سویه های واکسنی می باشد. بنابراین این نتایج پیشنهاد می کند این موتاسیون ها می توانند، مسیول تغییرات آنتی ژنتیکی سویه های جدید ویروس باشند. تغییر در الگوی گلیکوزیلاسیون به ترتیب همراه با حذف و اضافه شدن آن در موقعیت های 538 و 144 در مقایسه با سویه های واکسنی بوده است. بنابراین، طراحی و انجام مطالعات تحقیقاتی بیشتر به منظور تعیین تاثیر این جهش ها و الگو های گلیکوزیلاسیون بر حدت و توانایی سویه های ویروسی جدید برای افزایش بیماریزایی و فرار از ایمنی حاصل سویه های واکسنی و توسعه واکسن های جدید قوی که به طور خاص این سویه ها را هدف قرار می دهند، ضروری است.
    کلیدواژگان: ویروس نیوکاسل، سویه های واکسنی، پروتئین هماگلوتینین نورآمینیداز، آنالیز فیلوژنتیک
  • ایمان آسوده، مجید محمدصادق* صفحات 93-102
    تعداد 90 راس میش نژاد افشاری 2 ساله (شکم دوم) با وزن 5±50 کیلوگرم و نمره بدنی 3 در پایان تیرماه 1401 انتخاب شدند. پس از یک ماه عادت کردن به آغل، مطالعه در شروع شهریور آغاز شد. در 30 راس میش از جیره معمولی بدون فلاشینگ استفاده و به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. در 30 راس، علاوه بر جیره معمول، از سه هفته قبل از قوچ اندازی تا یک هفته پس از آن، روزانه 450 گرم بلغور جو به عنوان جیره فلاشینگ استفاده و به عنوان گروه تیمار جو در نظر گرفته شد. همچنین در 30 راس، علاوه بر جیره معمولی، از سه هفته قبل از قوچ اندازی تا یک هفته پس از آن، به جای بلغور جو، از روزانه 450 گرم ذرت کوبیده استفاده و به عنوان گروه تیمار ذرت در نظر گرفته شد. در پایان شهریور، با شروع قوچ اندازی، 6 راس قوچ (دو راس برای هر گروه 30 راسی میش) از نژاد افشاری در سن 5/2 تا 3 سال و نمره بدنی 25/0 ± 4 و وزن 5±90 کیلوگرم در میان میش ها رها شد و جفت گیری در تمام میش ها ثبت شد. تشخیص آبستنی در حدود 45 روز پس از دیدن قوچ اندازی در میش های جفت گیری کرده، با دستگاه سونوگرافی انجام شد. یافته ها نشان داد میزان بره زایی به ازای جفت گیری، بره زایی به ازای زایمان و نر زایی در گروه جو بیشتر از دیگرگروه ها بود (0/05 >P). از این مطالعه نتیجه گیری شد استفاده از جو به عنوان جیره فلاشینگ از کارایی بهتری نسبت به دیگر جیره ها برخوردار بود.
    کلیدواژگان: جیره تکمیلی فلاشینگ، میش، افشاری، جو، ذرت
  • سعید موسی پور، نجمه داودیان*، علی کدیور، ابراهیم احمدی، حسن نظری صفحات 103-111

    پژوهش های دو دهه گذشته در حوزه تولید آزمایشگاهی رویان در نشخوارکنندگان، سعی در به حداکثر رساندن تعداد رویان تکوین یافته و افزایش کیفیت بلاستوسیست های تولیدی دارد. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر آنتی اکسیدانی گاما-اوریزانول در محیط کشت رویان گوسفند می پردازد. بدین منظور تخمدان های گوسفند از کشتارگاه جمع آوری شد و سپس تخمک ها از فولیکول های 2 تا 6 میلیمتری آسپیره شده و پس از شست و شو و طی کردن مراحل بلوغ و لقاح درون آزمایشگاهی، در قطرات محیط کشت معمول و محیط غنی شده با 5 میکرومولار گاما-اوریزانول کشت داده شدند. ارزیابی تکوین رویان های حاصله نشان داد که نرخ تسهیم و بلاستوسیست در گروه درمان بالاتر از گروه کنترل بود (0.05<p)، اگرچه تفاوت معنی داری در تعداد بلاستوسیست های اولیه، منبسط شده، تفریخ شده وتعداد کل سلول های رویانی وجود نداشت. بیان ژن های BAX و Caspase-9 در گروه درمان نسبت به گروه کنترل کاهش (05/0<p) یافت هرچند بیان ژن های BCL-2، NRF2، SOD و CAT در بین گروه ها اختلاف معنی داری نداشت. به طور خلاصه افزودن گاما-اوریزانول به محیط کشت در طی IVC رویان گوسفند، با افزایش فعالیت آنتی آپوپتوزی در بلاستوسیست ها، نرخ تسهیم و بلاستوسیست کل را افزایش می دهد و کارایی فرایند تولید آزمایشگاهی رویان گوسفند را بالا می برد.

    کلیدواژگان: گوسفند، رویان، گاما-اوریزانول، آنتی اکسیدان
  • ناصر وجدی*، سید مرتضی حائریان صفحات 113-120

    اسب های ورزشی باید توان حفظ آرامش خود، در موقعیت های چالش برانگیز و غیرقابل پیش بینی، مانند انواع تنش های جسمی و روانی را دارا باشند. شناخت درست رفتار اسب ها در تمرینات ورزشی، کمک شایانی به کنترل آن ها در مسابقات اصلی خواهد کرد. استرس یکی از عوامل اصلی شناختی، بر هم زننده کنترل سوارکار، بر اسب است. اندازه گیری غلظت هورمون کورتیزول در حین تمرینات ورزشی، معیار مناسبی برای ارزیابی شدت استرس، در اسب های ورزشی است. در نتیجه این مطالعه برای بررسی این امر طراحی و اجرا گردیده است. در این مطالعه از 10 راس اسب چوگان در شرایط قبل و بعد از مسابقه شبیه سازی شده چوگان به منظور اندازه گیری غلظت هورمون کورتیزول خون استفاده شد. با استفاده از روش الایزا میزان غلظت کورتیزول سرمی سنجش شد. میانگین غلظت هورمون کورتیزول قبل از مسابقه (05/2 + 23/3 دسی لیتر/ میکروگرم) بود که در بازه طبیعی قرار داشت. اما بعد از مسابقه میانگین غلظت هورمون کورتیزول (31/1 + 13/8 دسی لیتر/ میکروگرم) با اختلاف معنی داری افزایش یافت (05/0<p). با آن که میزان غلظت هورمون کورتیزول در اسب ها افزایش یافته بود، که نشان دهنده وجود استرس در این اسب ها است، با این حال این اسب ها به دلیل آموزش مداوم تخصصی، واکنش های شدید رفتاری در حین مسابقه نشان نداده و کاملا آرام بوده اند. درنتیجه آموزش های تخصصی که منجر به بالا رفتن میزان تجربه اسب ها در شرایط محیطی خاص بشود، خواهد توانست توان اسب ها را برای تحمل استرس و حفظ آرامش، بالا ببرد.

    کلیدواژگان: اسب، استرس، الایزا، چوگان، کورتیزول
|
  • Soroush Vahidmoghtada, Navid Aarabi *, Abbas Rowshan-Ghasrodashti Pages 3-11
    Endometritis in cows is defined as the inflammation of the inner lining of the uterus and is divided into clinical and cytological. Because of the economic impact of delay in the treatment and reduced reproductive performance, there is a justification for identifying this disease as soon as possible. The aim of this study is to investigate the clinical effects of an intrauterine injection of intramammary ointment containing Cefapirin-benzathine in the treatment of endometritis in Holstein dairy cows and to compare its efficacy with two common treatments of endometritis, i.e. Prostaglandin and oxytetracycline. The present study was conducted in a unit of industrial cattle farm and among 150 cows with endometritis who were randomly divided into three groups of 50 cows receiving cloprostenol, oxytetracycline, and Cefapirin benzathine. It was found that Cefapirin significantly reduced uterine secretions, increased the pregnancy rate, and reduces the treatment to pregnancy interval compared to cloprostenol. In addition, cefapirin was able to significantly reduce the treatment to pregnancy interval compared to oxytetracycline. No significant difference was observed in the body condition score and the amount of milk production among different groups. According to the present research, the order of drug’s therapeutic effect on endometritis is cefapirin, oxytetracycline, and cloprostenol. Due to its limited human use, low diffusion to milk, and appropriate spectrum of effect against gram-positive and negative bacteria, Cefapirin seems to be a suitable drug for the treatment of endometritis in dairy cows
    Keywords: Cephalosporins, Holstein, cefapirin, Endometritis
  • MohammadReza Akbari *, Hossin Mehrban, Shahab Bahadoran, Seyede Mandana Hoseini Pages 13-24

    Effects of lighting program during production period on organs weight, immune responses, gait scoring, and tonic immobility reaction were evaluated using 900 male day-old broiler chicks (ROSS 308) in three houses. In each house, chicks were randomly allocated to 30 pens of 10 birds each. From day 7 upto 3 days to the end of the production period, three lighting programs including 17L:7D for house 1, 14L:10D for house2, and 12L:12D for house 3 were used. For immune system evaluation SRBC injection and CBH test were used. Blood samples for CBC were collected on day 40. Gait scoring and tonic immobility test were done on day 41. On day 42, 30 birds from each house (one per pen) were selected randomly, euthanized, and carcass and organ weights were recorded. Using 12 hours of darkness, comparing with 7 or 10 hours, decreased gastrointestinal weight while increased testis weight (P<0.05). Increasing the darkness period, increased the eye weight linearly. Incorporation of 10 or 12 hours of darkness decreased PCV percent (P<0.001). Immune system responses were improved by 10 hours of darkness (P<0.05). Application of 10 hours of darkness also improved the gait scoring and tonic immobility values comparing to 2 other darkness periods (P<0.05). Overall, according to the results of this study, using 10 hours of darkness would be beneficial and advisable in broiler production.

    Keywords: lighting program, immune system, gait scoring, tonic immobility
  • Amir Khaki *, Shohreh Alian Samakkhah, Alireza Ghasemi Pages 25-34
    The aim of this study was to investigate the quality of semen frozen with BoviFree diluent compared to manual and Steridyl in dual-purpose Simmental bulls. Semen samples were collected from 12 bulls (three replicates for each bull and a total of 36 ejaculations) using an artificial vagina and each ejaculation was divided into three equal parts. Freezing was done by two-step dilution method and sperm quality parameters such as viability, motility, morphology and plasma membrane integrity were investigated in fresh and frozen thawed semen. The results showed that all sperm characteristics of semen diluted with manual extender in fresh semen were lower than in other diluents, and this difference was significant in the case of the plasma membrane integrity. Regarding frozen thawed semen, progressive motility and other motility parameters in the group which was frozen with Steridyl diluent was significantly more than the other two groups. There was no significant difference between the group of manual and BoviFree extender. Considering the findings of our research Steridyl has a better performance in terms of sperm motility after freezing than BoviFree and manual, it can be concluded that the Steridyl diluent is more suitable for semen freezing of dual-purpose Simmental bulls than the Bovifree and manual diluent. In addition, the results of this research determined that the diluents based on egg yolk are more suitable for bull semen freezing than the diluents based on soy lecithin.
    Keywords: diluent, freezing, semen quality, Simmental
  • Seyyed Sattar Tohidifar *, Hossein Hassanpour, Shahab Bahadoran, Abdonaser Mohebi, Elaheh Askari Pages 35-44

    This study was conducted to determine the effects of Vit C on Ca, P, Fe and Cu in cadmium toxicity in Japanese quail. A total of 60 1-d-old Japanese quail were randomly distributed among 4 dietary treatments with 3 replicate pens per treatment. In group1, chickens were fed on basal diet without added Cd (control group). In group 2, chickens were fed on basal diet with 40 ppm Cd in drinking water. In group3, quails were fed on basal diet + 500 ppm of Vit C; and in group 4 treatment, quails were fed on basal diet + 500 ppm Vit C and 40 ppm Cd in drinking water. Cd was added as cadmium chloride. On day 35, three quails per replicate pen were killed for collection of liver and breast and tight muscle samples. Samples were analyzed by ICP-MS. The results of our study showed that Cd toxicity led to an increase of liver and muscle Cd concentration and decreased levels of Fe, Ca, P and Cu in the body tissues. The results also showed that supplementation of vit C decreased Cd content in the liver and muscles of japanese quails. The present study revealed several correlations between essential and toxic elements, illustrating the importance of the balance between oxidant elements and antioxidants.

    Keywords: Cadmium, Japanese quails, Liver, Muscles, Vitamin C
  • Farzad Sharafi, Mohammadjavad Behzadi Shahrbabak *, Morteza Keykha Saber Pages 45-51

    The aim of present study was to evaluate the length of post-partum anestrus in Sistani cows of Zahak research station and also to investigate the causes of prolongation of post-partum anestrus in this breed. The data included the date of 1188 calvings and the first post-calving estrus were extracted from the farm archive. The average calving-first estrus interval was calculated in Excel and considered as the length of post-partum anestrus. Comparison of average length of post-partum anestrus in different decades was done using One-way ANOVA test in SPSS software. To determine the causes of prolongation of post-partum anestrus, all cows that did not show estrus more than 2 months after calving at the period of the study (N: 33) were evaluated in two stages of rectal ultrasound, 12 days apart. The average length of post-partum anestrus for 1188 calvings was 126.5 ± 90.1 days. Among the anestrus cows examined ultrasonographically, 75% did not have corpora lutea in both examinations and had inactive ovaries, and 25% had corpora lutea in one or both stages, and silent estrus was considered the cause of anestrus. None of the anestrous Sistani cows had ovarian cyst or pyometra. According to the results of the present study, the period of post-partum anestrus in Sistani cows of Zahak research farm is long and the main cause for this prolongation is the delay of the ovary in returning to cyclic activity, In addition, silent estrus is the cause of some cases of anestrus.

    Keywords: Sistani cattle, Reproductive performance, Anestrus, Ultrasonography
  • Seyede Mandana Hoseini, MohammadReza Akbari *, Fariborz Khajali, Seyyed Abdollah Hosseini, Hossin Mehrban Pages 53-62

    In order to estimate the optimum dietary digestible arginine to lysine ratio for starter period at a high altitude (2100 m), 420 day-old Arian broiler chicks (210 male and 210 female) were used in a completely randomized design with seven treatments of six replicates. From 1 to 7 days of age, all chicks were fed with a standard diet. Dietary treatments with seven digestible arginine to lysine ratios (0.83, 0.93, 1.03, 1.13, 1.24, 1.34 and 1.44) were formulated and fed from 7 to 14 days of age. On day 14, feed intake and body weight gain (BWG) were recorded and feed conversion ratio (FCR) was calculated. The optimum ratio of arginine to lysine for BWG and FCR were estimated using quadratic regression (QR), linear broken line (BL), and quadratic broken line (BQ) models. The optimum ratios for BWG using QR, BL, and BQ models were estimated as 1.21, 1.08, and 1.22 (R2: 0.75, 0.70, and 0.69) respectively. Also, the optimum ratios for FCR using QR, BL, and BQ models were estimated as 1.22, 1.13, and 1.19 (R2: 0.77, 0.78, and 0.71) respectively. According to the obtained coefficients of determination (R2), it is concluded that in this study, the RQ model has more accurately estimated the arginine to lysine ratio for both BWG and FCR. Using this model, the obtained optimum ratio for both BWG and FCR in high altitudes is about 1.22 which is considerably more than the recommended ratio by the strain catalogue (1.08).

    Keywords: arginine, Arian broilers, lysine, optimum ratio, statistical models
  • Ezzatollah Fathi *, Majid Gholami Ahangaran, MohammadHossein Moein Najafabadi Pages 63-70

    Hemorrhagic enteritis is an acute disease in turkeys over 4 weeks of age, which is usually associated with the sudden onset of symptoms of lethargy, bloody stools and death, making the flock prone to secondary infections and increasing treatment costs. Considering the importance of turkey breeding in the meat industry, for better diagnosis and reduction of mortality, this study was planned and carried out in order to investigate one of the most important infectious diseases called adenovirus infections, which causes widespread mortality in turkeys in Isfahan province. In this study, 80 blood and feces samples from 10 meat turkey farms in Isfahan province, which were collected from four regions of the province were studied. In this research, PCR method was used to identify adenovirus infection. Finally, there were 12 fecal samples suspected of inclusion body hepatitis and 2 blood samples of turkeys suspected of the disease. The result showed that turkey adenovirus is circulating in turkey farms. There is no program in controlling of this infection in Isfahan, Iran that must be considered.

    Keywords: Adenovirus, turkey, molecular, detection
  • Yaser Nazem, Naser Shams Esfandabadi *, Ali Kadivar, Najmeh Davoodian, Hasan Nazari Pages 71-79

    The incidence of persistent post-mating endometritis (PPME) following natural mating or artificial insemination (AI) is always underestimated in mares that do not have abnormal clinical signs in reproductive tracts in routine examinations before mating in high-population horse breeding centers. In this study, 503 Arabian mares whose reproductive system status was confirmed before natural mating or artificial insemination in breeding soundness examination, were examined with ultrasonography at 24, 48, and 72 hours after ovulation, in terms of PPME following natural mating or AI, and the presence of uterine fluid accumulation with a diameter of 5 mm or more is recorded as PPME. The correlation between PPME and other variables such as age, type of mating, number of mattings in an estrous cycle, pre-ovulatory follicle (POF) size, volume and concentration of semen used in AI was investigated at different time intervals after ovulation. The results of this study showed that, the incidence rate of PPME following natural mating or AI in 48 and 72 hours after ovulation is 32 and 22%, respectively, in a normal population of Arab mares. Based on this rate, reproductive examinations are recommended 24 and 48 hours after ovulation in the group of sensitive Arab mares.

    Keywords: mare, Post mating, Persistent endometritis, Prevalence, Arab horse, Ultrasonography
  • Saeed Seifi, Kimia Sarraf Mamouri Pages 81-92
    During recent decades, there have been numerous reports of Newcastle virus infection and isolation in industrial poultry, rural, and wild birds. The presence of a highly contagious and lethal disease implies the occurrence of genetic mutations in the virus, which could potentially due to the breakdown of the immune barrier from vaccination in certain instances. The hemagglutinin-neuraminidase protein plays a crucial role in the process of immune induction. Alignment analysis revealed a reduction in similarity at both the nucleotide and amino acid levels when comparing the isolates examined in this study with the vaccine strains. Moreover, the analysis of alterations in the neutralizing epitope pattern exhibited substitutions at the amino acid level in positions 347 (E to Q), 356 (R to K), 363 (N to K), 494 (G to D), and 514 (I to V) as compared to the vaccine strains. These results, proposed that these mutations may contribute to the antigenic modifications in novel strains of the virus. The glycosylation profile modifications were found to be associated with excision and introduction at positions 538 and 144, respectively, as opposed to the vaccinal strains.Therefore, it is essential to design and carry out further research studies to determine the impact of these mutations and glycosylation patterns on the virulence and ability of new viral strains to promote pathogenicity and escape immunization derived from vaccinal strains and develop potent new vaccines that specifically target these strains.
    Keywords: Newcastle disease virus, Vaccine strains, Hemagglutinin neuraminidase protein, Phylogenetic analysis
  • Iman Asoudeh, Majid Mohammadsadegh * Pages 93-102
    A number of 90 2-year-old Afshar ewes (second parity) with a weight of 50±5 kg and a body condition score (BCS) of 3 were selected at the end of July 1401. After one month of getting used to the sheepcotes, the study was started at the beginning of September, and 30 ewes were given a normal ration without flushing and were considered as the control group. In 30 ewes, in addition to the usual ration, from 3 weeks before ram breeding to 1 week after that, daily 450 grams of oat groats were used as flushing ration and were considered as the barley treatment group. Also, in 30 ewes, in addition to the normal diet group, from 3 weeks before ram breeding to 1 week after that, 450 grams of pounded corn was used daily instead of oatmeal, and were considered as the corn treatment group. Then, at the end of September, 6 rams (2 rams for each group) of Afshar breed (aged 2.5 to 3 years and BCS 4 ± 0.25 and weight 90 ± 5 kg) were left among the ewes. Mating in all ewes was registered and pregnancy diagnosis was done by ultrasound about 45 days after successful breeding in mated ewes. The findings showed that fecundity, prolificacy, and female sex ratio were higher in the barley group in compare to the other groups (P<0.05). It was concluded from this study that using barley as a flushing ration has better efficiency than other rations.
    Keywords: Afshar, Ewe, flushing supplementary ration, corn, barley
  • Saeed Musapoor, Najmeh Davoodian *, Ali Kadivar, Ebrahim Ahmadi, Hassan Nazari Pages 103-111

    The researches of the past two decades in the field of laboratory embryo production in ruminants tried to maximize the number of developed embryos and increase the quality of produced blastocysts. The present study addresses the effect of gamma-oryzanol in the culture medium of ovine oocytes using embryo development evaluation. For this purpose, ovine ovaries were collected from the slaughterhouse, and then the oocytes were aspirated from 2 to 6 mm follicles subjected to washing, maturation and fertilization in vitro, then cultured in drops of medium enriched with or without 5 μM of gamma-oryzanol. Assessment of embryo development showed that the cleavage and total blastocyst rate was higher in treatment than control (P < 0.05), however, there was no difference between early, expanded, and hatched blastocysts as well as total cell number. The results showed downregulation of BAX, and Caspase-9 transcripts however no modulation was observed in the expression of BCL-2, NRF2, SOD, and CAT transcripts in treatment group compared to control. In conclusion, gamma-oryzanol improves the efficiency of ovine embryo production through an antiapoptotic pathway.

    Keywords: Sheep, embryo, gamma-oryzanol, Antioxidant
  • Nasser Vajdi *, Seyyed Morteza HaErian Pages 113-120

    Sport horses must be able to remain calm in challenging and unpredictable situations, such as all kinds of physical and mental stress. Knowing the normal behavior of horses in sports training will help to control them in the main competitions. Stress is one of the main cognitive factors disrupting the rider's control over the horse. Measuring the concentration of cortisol hormone during exercise can be a good measure to evaluate the intensity of stress in exercise horses. As a result, this study was designed and implemented to investigate the blood cortisol hormone concentration. In this study, 10 polo horses were used before and after the simulated polo match in order to measure the blood cortisol hormone concentration. The serum cortisol concentration was measured using the ELISA method. The average concentration of cortisol hormone before the competition was 3.23+2.05 (deciliter/microgram), which was in the normal range. But after the competition, the mean concentration of cortisol hormone 8.13+1.31 (deciliter/microgram) increased with a significant difference (P<0.05). Although the concentration of cortisol hormone in the horses has increased, which indicates the high stress of these horses, however, these horses did not show severe behavioral reactions during the competition and were completely calm due to continuous specialized training. As a result, specialized training that leads to an increase in the experience of horses in certain environmental conditions can increase the ability of horses to withstand stress and maintain peace.

    Keywords: Cortisol, ELISA, Horse, Polo, Stress