فهرست مطالب

دانشنامه علوم قرآن و حدیث
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمود هاشمی نسب، شیخ شعیب حدادی صفحات 15-75

    باور اصیل شیعه مبنی بر عزاداری و گریه بر سیدالشهدا برخاسته از سنت پیامبر و اهل بیت است با این حال دشمنان اهل بیت به ویژه بنی امیه از ترس انتشار جنایات و انحرافاتشان با تمام قدرت با این موج بیدارگر به مبارزه برخاستند و متاسفانه بعضی از فرقه ها مانند صوفیه با آنان همراهی نمودند و در میان جامعه با شبهه افکنی، عده ای از عوام را تحت تاثیر قرار داده اند. در این مقاله بعد از بررسی ادعاهای مطرح شده توسط این جریان فکری مشخص شد هیچ یک از آنها دلالت بر مدعا نمی کند چنانکه بخشی از آنها فعل و کلام معصوم نیست یا دچار ضعف سند هستند. حال بر فرض، وجود روایتی صحیح السند که دلالت بر شادی روز عاشورا کند، با احادیثی که دلالت بر سفارش به حزن، اندوه و گریه در روز عاشورا می کند تعارض دارد و چنانچه در علم اصول ثابت شده برای حل تعارض باید به اخبار علاجیه مراجعه نمود که این اخبار می گویند: «آن چه مخالف اهل تسنن است معیار عمل قرار گیرد‏»؛ این جمع بین روایات که هم شاد باشید و هم محزون، جمع تبری است که هیچ دلیل و شاهدی ندارد و عملکرد اهل بیت نیز خلاف آن است.

    کلیدواژگان: عزاداری، شیعه، اهل تسنن، صوفیه، وکیلی، تعارض احادیث، فقه الحدیث، احادیث ضعیف
  • احسان پوراسماعیل، ایمان مدرس غروی صفحات 77-120

    اگر چه حفظ اسرار اهل بیت به عنوان محبوب ترین عمل نزد ایشان معرفی شده است ولی این مهم در طول تاریخ از آزمون های سخت شیعیان بوده است؛ حفظ اسرار اهل بیت در عصر اطلاعات و در حالی که منابع شیعه در دسترس عموم است چالش فراروی ماست از این رو راه کارهایی برای حفاظت از آن ارایه شد که عبارتند از: سخن گفتن در حد فهم مخاطب، رعایت اهلیت مخاطب، رعایت حد گفتار، تمرین یادگیری سکوت، دقت در زمان و مکان، مجوز انکار، رازبانی از احادیث. هم چنین آثار دنیوی حفاظت از سر اهل بیت عبارتند از: عزیز شدن بین مردم؛ حفاظت از دین و دنیا؛ سرچشمه علم و چراغ هدایت بودن؛ در امان مانده از فتنه های گمراه کننده؛ اختیار خود را داشتن در امور مختلف؛ افزایش معرفت توسط اهل بیت ؛ در امان بودن جان و این که خدا و رسول خدا تکذیب نمی شود و از آثار اخروی نیز می توان به زینت دادن خدا و دارا بودن جایگاه ویژه در قیامت اشاره کرد.

    کلیدواژگان: حفظ سر، تقیه، آداب تحمل حدیث، صحابه، شیعه
  • علی محمدی آشنانی، مریم احمدلی صفحات 121-144

    در این تحقیق با هدف ارایه یک مدل قرآنی به جایگاه نظام شجره در قرآن اشاره شده است. سپس با جستجو در مصادیق و ساختار این الگو در موضوع اقتصاد خودبنیان در پی جایگاه شناسی ارکان موثر در این موضوع به بحث می‏ پردازد. در این ساختار ضمن تاکید به عوامل اعتقادی و زیر ساختی در روحیات افراد مثل توکل به رزاقیت و نصرت الهی در امر معاش، به عوامل بیرونی مثل جایگاه مدیریت و عوامل دیگر اشاره می‏کند تا ضمن تاکید بر نقش مدیریت متخصص و برنامه‏ ریزی دقیق از عوامل اجرایی در مسیری درست و هدف‏مند استفاده کرده تا به محصولی عالی یعنی رزق حلال که یکی از عوامل مهم در رشد معنوی است و ثمرات دیگری چون تقویت اقتصاد و به تبع استقلال ملی، افزایش اعتماد به نفس و انگیزه کار و تلاش پویا به ارایه مدلی کارآمد و قرآنی تحت عنوان اقتصاد خودبنیان در مدل ساختار شجره‏ ای می ‏پردازند.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، توکل، مدیریت، شجره، اقتصاد خودبنیان
  • احمد کریمی، فاطمه حبیبی صفحات 145-169

    در این مقاله بعد از تعاریف مفاهیم نبی و بعث به هدف از بعثت انبیاء اشاره شده است و جایگاه و ضرورت نبوت در گستره ی معارف مورد بررسی قرار گرفته است و به اقدامات خداوند در قبال انبیاء اشاره شده است که شامل: گرفتن میثاق از انبیاء توسط خداوند، سبقت داده شدن کلمات به سوی رسولان و بعث نبی و وحی خداوندی بر انبیاء و ایتای مقولاتی به انبیاء از جانب پروردگار می شود. تعبیر نبی با رسول و ملک و حکیم متفاوت است از این رو دامنه ی اختیار نبی در عرش خداوندی و برزخ و حیطه ی جنیان قابل بررسی است، حتی مصادیق انباء توسط انبیاء و سایر فرستاده های خداوند متفاوت است و رفتار خداوند با انبیاء شامل: بهره ‏مندسازی از نعمات خاصه، قرار داده شدن دشمنانی جنی و انسی، از میان مجرمان برای هر نبی است و ویژگی‏ های صفاتی انبیاء نیز شامل: بهره‏ مندی از علم عرشی، بهره ‏مندی از تربیت ‏های ملکوتی، راه یافتن به آسمان‏ های برزخی، هدایت‏ یافتن بر صراط مستقیم است، به همین ترتیب انبیاء ویژگی‏ های رفتاری خاصی در قبال خداوند، مردمان و خانواده خویش دارند.

    کلیدواژگان: نبی، رسول، میثاق، مهدویت، جن، بعثت انبیا، علم
  • اکرم شیخ میلانی، مجید فروزان‏ مهر صفحات 171-191

    زیارت، زنده‏ ترین و موثرترین راه برای شناخت و ایجاد ارتباط قلبی و فکری با اهل ‏بیت است. زیارت‏نامه ‏ها به ویژه زیارت‏نامه ‏های ماثور (معتبر)، مدرسه ‏ای هستند که درس امامت و ولایت می‏ دهند، آثار و برکات اهل ‏بیت را شمارش کرده و راه دوستی و محبت به ایشان را تعلیم می‏دهند. همچنین تاثیر زیادی در ایجاد ارتباط نزدیک با امام و اولیای الهی دارند؛ به طوری که زایر احساس می‏کند هیچ کس به انسان نزدیک‏تر و مهربان ‏تر و داناتر و تواناتر از زیارت ‏شونده نیست. رفتن آگاهانه به زیارت و خواندن زیارت‏نامه‏ ها با توجه و حضور قلبی می‏تواند نقش موثری در اصلاح افراد داشته باشد. بعضی از این زیارت‏نامه‏ ها، به دلیل سند یا محتوای خاص خود اهمیت و شهرت بیشتری دارند؛ مانند: زیارت عاشورا، جامعه کبیره، امین الله و... دقت در مضامین و محتوای آنها به ما نشان می‏ دهد که از مفاهیم بالا و ارزشمندی برخوردارند و حکایت از این دارد که این مفاهیم از کلامی الهی نشات گرفته است. در این پژوهش، به روش تطابقی، کتابخانه‏ ای مطابقت مضامین زیارت امین‏ الله با قرآن بیان شده، ضمن تاکیدی که بر استحکام و وثاقت آن دارد، مهر باطلی بر گفته‏ های تکذیب‏ کنندگان این زیارت‏نامه‏ ها خواهد بود.

    کلیدواژگان: قرآن، امامت، زیارت ماثور، زیارت امین ‏الله، نقد روایت
  • محمد نعمتی، مریم کشفی صفحات 193-225

    درک و معرفت حقیقت وجودی حضرت زهراء بر انبیاء و امت‏ های گذشته واجب بود چرا که طبق حدیث امام صادق تاریخ امت‏ های گذشته بر محور معرفت ایشان رقم خورده است. خداوند قبل از آفرینش زمان و زمین حضرت زهرا را از نور خودش موجود کرد و تحت ساق عرش جای داد، سپس بر بنی‏ آدم منت نهاد و مرتبه ‏ای از نور وجود آن بانو را در این جهان متجلی ساخت تا بنی‏ آدم راه را گم نکنند. پژوهش حاضر که به روش کتابخانه ‏ای و روش پردازش توصیفی تحلیلی گردآوری شده، به بیان مراتب خلقت وجودی ایشان از خلقت نوری تا آفرینش جسمی‏شان، هم چنین مراتب شناخت ایشان و اشاره به پاره‏ ای از برکات وجودی آن حضرت و در آخر مصادیقی از نور معرفت حضرت زهراء (سلام الله علیها) که برای خوبان گذشته تجلی کرده، را بیان می‏ کند. خداوند برای پایداری دین خود و احیای ولایت پس از رسول خدا، حضرت زهرا را انتخاب کرد، تا اسلام از مدار خویش خارج نگردد بنابراین تمام خط مشی ایشان حساب شده و به دور از هر گونه نقص است که از حضرت فاطمه الگویی بی نظیر برای سایرین می سازد.

    کلیدواژگان: حضرت فاطمه (سلام الله علیها)، صدیقه، قرون الاولی، معرفت
|
  • seyyed Mahmoud Hashemi, Shoaib Haddadi Pages 15-75

    The authentic Shiite belief of mourning and crying for the martyrs originated from the Sunnah of the Prophet and the Ahl al-Bayt, however, the enemies of the Ahl al-Bayt & especially the Umayyads, fearing the spread of their crimes and deviations, fought with all their might against this awakening wave, and unfortunately, some sects such as Sufiya accompanied them and they have influenced a number of people among the society by casting doubt. In this article, after examining the claims made by this school of thought, it was found that none of them indicate the claims, as some of them are not innocent words and deeds or have weak documents. Now, on the premise, the existence of a Sahih al-Sanhad tradition that indicates happiness on the day of Ashura is in conflict with the hadiths that indicate the order to be sad, sorrowful and cry on the day of Ashura. that this news says: "what is against Sunnis should be the standard of action"; This combination between the narrations that you are both happy and sad is an axiomatic combination that has no evidence or evidence and the practice of Ahl al-Bayt is also contrary to it.

    Keywords: Mourning, Shia, Ahl al-Sunni, Sufi, Wakili, Conflict of hadiths, Jurisprudence of hadith, Weak hadiths
  • Ehsan Pouresmaeil, Iman Modares Gharavi Pages 77-120

    Although keeping the secrets of the Ahl al-Bayt has been introduced as the most popular practice among them, this important has been one of the severe tests of the Shiites throughout history. Keeping the secrets of the Ahl al-Bayt in the age of information and while the Shia sources are available to the public is the challenge before us, therefore, solutions were presented to protect it, which are: speaking within the limits of the audience's understanding, respecting the audience's qualifications, observing the limits of speech, practice learning silence, accuracy in time and place, permission to deny, guarding hadiths. Also, the worldly effects of protecting the head of Ahl al-Bayt include: becoming beloved among people; protection of religion and the world; being the source of knowledge and the light of guidance; safe from misleading intrigues; having your own authority in various matters; increasing knowledge by Ahl al-Bayt; The safety of one's life and the fact that God and the Messenger of God cannot be denied, and among the effects of the afterlife, we can also mention adorning God and having a special place in the Day of Judgment.

    Keywords: Secrecy, Taqiyya, Manners of carrying hadith, Companions, Shia
  • Ali Mohammadi Ashnani, Maryam Ahmadli Pages 121-144

    This research aims to propose a Quranic model for the position of the tree system in the Quran. It explores the position of effective elements in the self-based economy by examining examples and the structure of this pattern. In this structure, it emphasizes the belief-based and infrastructural factors in people's attitudes, such as reliance on providence and divine assistance in livelihood matters. It also refers to external factors such as management positions and other elements. By emphasizing the role of specialized management and accurate planning as executive factors in the correct and purposeful path, it seeks to present an efficient and Quranic model called "self-based economy in the tree structure model." The ultimate goal is to achieve excellent outcomes, including halal sustenance which is one of the important factors in spiritual growth, as well as other benefits like strengthening the economy, national independence, increasing self-confidence, and motivating dynamic efforts. They present an efficient and Quranic model under the title of self-based economy in the tree structure model.

    Keywords: Holy Quran, trust, management, genealogy, self-based economy
  • Ahmad Karimi, Fatima Habibi Pages 145-169

    In this article, by using the definitions of the concepts of Prophet and Prophethood, the purpose of Prophethood is pointed out, and the place and necessity of this notion in the field of knowledge is investigated. In addition, God's actions towards the prophets have also been mentioned, which include: taking a vow from the prophets by God, preempting the words to the messengers and sending a prophet, God's revelation to the prophets, and granting features to the prophets from God. The interpretation of a prophet is different from that of a messenger, a king, and a sage. Therefore, the scope of a prophet's authority in God's throne, purgatory, and the domain of the jinn can be examined. Even the examples of prophesying by prophets and other messengers of God are different, and God's behavior with prophets includes: benefiting from special blessings, placing Jinn and other enemies for every prophet. The characteristics of prophets also include: divine knowledge about, benefiting from divine instruction, finding a way to the purgatory, and being guided on the straight path. In the same way, prophets have special behavioral characteristics towards God, people and their families.

    Keywords: Prophet, Messenger, Vow, Mahdism, Jinn, Prophets, Knowledge
  • Akram Sheikh Milani, Majid Forozan Mehr Pages 171-191

    Pilgrimage is the liveliest and most effective way to get to know and establish a close connection with Ahl al-Bayt. Ziaratnamehs (written prayers to be said at the time of performing a pilgrimage), especially authentic (valid) ones, are a school that teaches Imamate and Wilayat, enumerates highly characteristics and blessings of Ahl al-Bayt, and teaches the way of friendship and love for them. Moreover, they have a great influence in establishing a close relationship with the Imam and divine saints; so that the pilgrim feels a close relationship to the person who visits it. Consciously going to pilgrimage and reading pilgrimages with attention and presence of heart can play an effective role in reforming people. Some of these pilgrimage letters are more important and famous because of their document or their special content; Such as: Ashura Pilgrimage, Jameeh Kabira, Aminullah and .... . The accuracy of their validity and content shows us that they have high and valuable concepts, and it indicates that these concepts are derived from divine words. In this research, the compatibility of the themes of Aminullah's Pilgrimage with the Qur'an has been expressed in a comparative and library method. It is also emphasized on its validity and correctness, and rejects the words of people who question the validity of this Ziaratnameh.

    Keywords: Qur'an, Imamate, Ziarat Mathor, Ziarat Aminullah, Criticism of narration
  • Mohammad Nemati, Maryam Kashfi Pages 193-225

    The understanding and knowledge of the existential truth of Hazrat Zahra was obligatory for the prophets and the past nations, because according to the hadith of Imam Sadiq, the history of the past nations was based on their knowledge. Before the creation of time and earth, God created Hazrat Zahra from his own light and placed her in His throne, then He blessed the human race and made the light of that lady's existence manifest in this world until the human race. The current research, which was compiled using the library method and the method of descriptive and analytical processing, expresses the levels of his existential creation from the creation of light to his physical creation, as well as the levels of his knowledge and pointing to some of the existential blessings of that Prophet and at the end examples It tells about the light of knowledge of Hazrat Zahra (peace be upon her) that she manifested for the good people of the past. God chose Hazrat Zahra for the stability of his religion and the revival of the province after the Messenger of God, so that Islam is still alive; therefore, all of her policies are calculated and far from any defect, which makes her as an example for others.

    Keywords: Hazrat Fatimah (peace be upon her), Seddiqeh, Early ages, knowledge