فهرست مطالب

دانش حقوق عمومی - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 42، زمستان 1402)

نشریه دانش حقوق عمومی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 42، زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین سیاحی، غلامعلی سیفی*، رحیم سیاح صفحات 1-40

    تبیین «عقد معلق» و کاربردشناسی آن در اصطلاح فقهی و زمینه سازی تعیین ماهیت آن در معیت مفاهیمی همچون عقود منجز از موضوعات مهم در حقوق موضوعه ی ایران است. اما وجود اندیشه ها و تفکرات مختلف در ارتباط با موضوع عقد معلق سبب ایجاد تلقی متفاوت در این زمینه شده است. برخی از حقوق دانان اسلامی تعلیق در عقود را با استدلال به عدم استقرار تنجیز و منافات با جزمیت عقود باطل می پندارند. با توجه به اینکه غرض متعاقدین از وضع عقود ایجاد التزام و تحقق آثار به موجب قرارداد است، با پذیرش تعلیق در انشاءو الحاق آن به عقود تنجیزی، ساختارآفرینی و صحت عقود تعلیقی و اعراض از عدم صحت تعلیق در عقود امکان پذیر است. بر این اساس، باورمندان نظریه یادشده، با روش توصیفی تحلیلی و با اثبات استقرایی مصادیق همگون تعلیق عقود در فقه مانند وصیت، جعاله، وقف و در حقوق اداری، از جمله به مواد قانون مدیریت خدمات کشوری یا شرایط عمومی پیمان، بر آن اند که می توان الزام به انعقاد عقود اداری به نحو معلق در حقوق ایران را بایسته پنداشت.

    کلیدواژگان: تعلیق در عقود، تعلیق در انشاء، تعلیق در منشاء، حقوق اداری ایران
  • عباسعلی کدخدایی الیادرانی، حمید فعلی* صفحات 41-72
    یکی از بنیان های اساسی نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران، طبق اصل 4 قانون اساسی، ابتنای همه قوانین و مقررات بر شریعت است. اگرچه سازکار اجرای این اصل مطابق اصول 94 و 96 قانون اساسی با نظارت شرعی پیشینی و خودکار فقهای شورای نگهبان بر مصوبات مجلس تضمینی بر شرعی بودن قوانین است، جز اشاره ای در اصل 170 قانون اساسی سازکاری برای نظارت بر شرعی بودن مقررات یادشده در اصل 4 پیش بینی نشده است. بنابراین اقتضای تحقق مقصود مقنن اساسی از وضع اصل 4 استقرار سازکار مناسب و کارآمد نظارت شرعی بر مقررات است. سوال اصلی این پژوهش حول این محور طرح می شود که سازکار مطلوب نظارت شرعی بر مقررات اداری چیست. این تحقیق با روشی توصیفی  تحلیلی از طریق رجوع به منابع کتابخانه ای منتج به این نتیجه شد که نظارت شرعی از بستر دیوان عدالت اداری با چالش هایی ناشی از «محدودیت صلاحیت دیوان»، «رسیدگی در حد خواسته»، «فقدان ملزومات دادرسی در شورای نگهبان»، و «اعاده آثار مقررات ابطال شده به وضع سابق» مواجه می شود. نظارت شرعی پیشینی بر همه مقررات نیز هم از ظرفیت ساختار فعلی شورای نگهبان برنمی آید هم با اصول حقوق اداری تعارض می یابد. بنابراین ضرورت دارد سازکاری زیر نظر فقهای شورا به صورت پسینی و در عین حال خودکار و فعال بر مقررات اداری اعمال نظارت کند.
    کلیدواژگان: دیوان عدالت اداری، فقهای شورای نگهبان، مقررات، نظارت پسینی، نظارت خودکار، نظارت شرعی، نظارت فعال
  • محمدرضا اصغری شورستانی، محمدصادق داریوند* صفحات 73-90

    شورای نگهبان یکی از نهادهای مهم نظام جمهوری اسلامی ایران است. این نهاد دستاورد تلاش متفکران موثر در انقلاب اسلامی و از جمله آن ها شهید آیت الله دکتر بهشتی است که از اصل دوم متمم قانون اساسی مشروطه، موسوم به اصل طراز، الهام گرفتند و به منظور جلوگیری از تصویب قوانین و مقررات مغایر با احکام و موازین شرع مقدس اسلام آن را پایه گذاری کردند. در پژوهش حاضر سعی بر آن شده است تا با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اندیشه های حقوقدانان به این پرسش پاسخ داده شود که نهاد شورای نگهبان در اندیشه شهید بهشتی چه جایگاه و صلاحیت هایی داشته و چگونه می توان با التفات به این اندیشه ها در مسیر تفسیر قصدگرایانه صلاحیت های شورای نگهبان به نظری درست دست یافت. نتایج به دست آمده نشان می دهد از دیدگاه شهید بهشتی شورای نگهبان از جایگاه فصل الخطاب بودن در نظام جمهوری اسلامی ایران برخوردار است و به همین جهت در زمینه سنجش قوانین و مقررات از حیث شرعی صلاحیتی غیر موقت دارد. نیز در زمینه تفسیر قانون اساسی سخن شورای نگهبان فصل الخطاب و قاطع است و نهادهای دیگر حق اظهارنظر قانونی در این باره را ندارند.

    کلیدواژگان: پدران بنیان گذار، تفسیر قانون اساسی، شورای نگهبان، شهید بهشتی، قانون اساسی، نظارت شرعی
  • رضا محمدی کسجین*، محمدصادق فراهانی، علی فتاحی زفرقندی صفحات 91-122

    نسبت نهاد دادرس اساسی به منزله نهادی که پاسدار و ضامن اجرا و اعمال قانون اساسی در یک نظام مردم سالار است با رویه و آرای ماسبق خود از مسایلی است که به اقتضای الگوهای مختلف حقوقی اشکال و تبعا دلالت های مختلفی را همراه خود دارد. گرچه الگوهای دادرسی مختلفی را می توان بر اساس ملاک های گونه گون در نظر گرفت، به صورت کلان، دو الگوی حقوق نوشته و حقوق عرفی مقسم صورت بندی نسبت نهادهای دادرسی اساسی با آرا و رویه ماسبق خود است. بر این اساس، تحقیق حاضر درصدد است تا با روش توصیفی تحلیلی، ضمن بررسی موضوع مارالذکر در نسبت با کشورهای مختلف ذیل دو الگوی حقوق نوشته و عرفی و تبعا الگوی نهاد دادرس اساسی در نظام جمهوری اسلامی ایران، افزون بر تطبیق مرجحات و مزیت های الگوی دادرسی اساسی جمهوری اسلامی ایران، دستاوردها و تجربیات کشورهای مختلف را جهت ارتقای کیفیت عملکرد نهاد بومی دادرسی اساسی شورای نگهبان مورد لحاظ قرار دهد.

    کلیدواژگان: آرای تفسیری، التزام به آرای سابق، حاکمیت قانون، دادرسی اساسی، قانون اساسی
  • محمد برزگر خسروی* صفحات 123-144

    اصطلاحات سازمان وابسته‏ به‏ دولت، شرکت وابسته‏ به‏ دولت، و موسسات‏ وابسته‏ به‏ دولت در قانون اساسی و قوانین عادی استفاده شده و برای آن ها تعریف شفاف و مستقلی ارایه نشده است. این ابهام (عدم شفافیت) صدور آرای قضایی ناصواب (که مد نظر مقنن نبوده است) در تفسیر قوانین یادشده را ایجاد کرده است. سوال نوشتار پیش رو این است که قانون گذار و قضات محاکم دادگستری باید چه مفهومی از این اشخاص را مد نظر قرار دهند. برای پاسخ به این پرسش، با روش تحلیلی انتقادی، قانون اساسی و رویه شورای نگهبان و قوانین عادی مطالعه می شود و در نهایت، با بررسی موردی شرکت های توزیع برق، ضوابط تعریف اشخاص وابسته به دولت ارایه می شود. این شرکت ها نماد اشخاص وابسته به دولت اند. یافته های تحقیق نشان می دهد منظور مقنن از شخص وابسته به دولت شخصی است که تحت کنترل مدیریتی دولت (به معنای عام آن) قرار دارد و لازم نیست مالکیت یا سرمایه شخص وابسته متعلق به دولت باشد. بر این اساس لازم است مراجع قضایی و مقامات اجرایی در تفاسیر خود از قوانین این برداشت را ملاک عمل قرار دهند. پیشنهاد می شود این اصطلاح در قانون بر اساس ضوابط اشاره شده تعریف شود تا از تشتت تفاسیر اجرایی و قضایی پیشگیری شود.

    کلیدواژگان: آرای قضایی، توزیع برق، حقوق اداری، قانون اساسی، وابسته به دولت
  • روح الله مکارم*، ابوالفضل درویشوند، علی جلیل زاده صفحات 145-170

    افزایش تعداد طرح های بدون پشتوانه کارشناسی، کاهش کیفیت قوانین، و عدم امکان اجرای قوانین از مشکلات نظام قانون گذاری ایران است. یکی از راهکارهای رفع این موضوع فعالیت های کارشناسی پیش از اعلام وصول و درج ضمانت اجرای عدم اعلام وصول برای پیش نویس های نیازمند اطلاعات و داده است. از این رو، این سوال مطرح می شود که آیا در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران امکان اشتراط مولفه هایی برای اعلام وصول پیش نویس های تقنینی وجود دارد و در صورت مثبت بودن پاسخ سازکار تشخیص قابلیت طرح در مجلس شورای اسلامی چیست. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای در جهت پاسخ به این سوال کوشیده است. حاصل آنکه اگرچه با توجه به برداشت شورای نگهبان از اصل 74 در رویه موجود اعلام وصول طرح ها اختیاری نیست و هر طرحی به صرف داشتن امضای 15 نماینده مجلس اعلام وصول می شود، در نظام حقوقی ایران، امکان تعیین مولفه هایی برای تشخیص اعلام وصول در مجلس شورای اسلامی در چارچوب قانون اساسی وجود دارد. این مولفه ها می تواند با استفاده از ظرفیت سیاست های کلی نظام قانون گذاری تعیین و به صورت تدریجی اجرایی شود. از مهم ترین این مولفه ها تهیه گزارش ارزیابی تاثیرات پیش نویس های تقنینی است. در نهایت، جهت تضمین حقوق نمایندگی، احراز آن ها باید به صورت شکلی باشد. در صورت نبود اطلاعات کافی یا پیچیدگی های فنی موضوع، مجلس می تواند با استفاده از قوانین توانمندساز اقدام به پیشبرد اهداف خود کند. طبیعی است که اعلام وصول چنین پیش نویس هایی نیازمند احراز مولفه های یادشده نیست.

    کلیدواژگان: اعلام وصول اختیاری، تقنین، سیاست های کلی نظام قانون گذاری، قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، قانون گذاری تفویضی، قوانین توانمندساز
  • محمد بهادری جهرمی، زینب عساکره* صفحات 171-192
    قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در مهم‏ترین اصل فرادستوری خود، یعنی اصل 4، به لزوم انطباق همه قوانین و مقررات با موازین اسلامی تصریح و فقهای شورای نگهبان را به عنوان مرجع انحصاری صیانت از این مهم در بعد تقنین تعیین کرده است. در این زمینه، نهاد یادشده عهده ‏دار بررسی همه گزاره ‏های الزام‏آور حقوقی از حیث انطباق یا عدم مغایرت با موازین اسلامی شده است. کارویژه مهمی که به موجب این اصل در اختیار نهاد فقهای شورا قرار گرفته نظارت شرعی نام دارد و نتیجه اعمال این نظارت صدور نظر شرعی است. نظر به عدم تصریح قانون اساسی به کارویژه نظر شرعی برخلاف تصریح به تفسیر رسمی و قانونی شورای نگهبان، به موجب اصل 98، پژوهش حاضر با رویکرد تحلیل رویه‏ای و با استفاده از منابع کتابخانه‏ای درصدد پاسخ به این پرسش‏ها بوده است: اولا نظر به اینکه در اصل 98 صلاحیت تفسیر اصول قانون اساسی بر عهده شورای نگهبان قرار گرفته نظرات مبتنی بر اصل 4 در خصوص اصول قانون اساسی چه نوع نظری است؟ ثانیا نسبت این نظرات با تفاسیر رسمی شورای نگهبان بر اساس اصل 98 چیست؟ ثالثا نظرات فقهای شورای نگهبان از اصول قانون اساسی مبتنی بر اصل 4 چه ماهیتی دارد؟ نظر به لازم ‏الاجرا بودن نظرات شرعی و اتصال آن ها به موازین اسلامی و برتری این موازین بر همه هنجارهای حقوقی، از جمله قانون اساسی مستند به اصل 4، نظرات شرعی که در مواضع مغایرت «اطلاق» یا «عموم» اصول قانون اساسی صادر می‏شوند واجد ماهیتی برتر از تفاسیر رسمی هستند.
    کلیدواژگان: اصل 4 قانون اساسی، اصل 98 قانون اساسی، تفسیر رسمی، فقهای شورای نگهبان، موازین اسلامی، نظارت شرعی، نظر شرعی
  • رضا خسروی اسفزار، محمدامین ابریشمی راد* صفحات 193-218

    با پذیرش صلاحیت مقررات گذاری برای رییس قوه قضاییه، نحوه نظارت بر مقررات مصوب آن مقام یکی از ابهامات نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران است. در این زمینه، یکی از مهم ترین اقسام نظارت بر مقررات، نظارت شرعی فقهای شورای نگهبان می باشد که بررسی امکان اعمال این نوع از نظارت بر مقررات مصوب رییس قوه قضاییه و شیوه و چالش های اعمال آن، موضوع اصلی این تحقیق بوده است. بر این اساس، این پژوهش در قالبی توصیفی-تحلیلی در پی پاسخ به این سوال اصلی بوده که نظارت شرعی فقهای شورای نگهبان بر مقررات مصوب رییس قوه قضاییه از نظر امکان و شیوه اعمال با چه چالش هایی روبرو است؟ یافته های این تحقیق موید آن است که با استناد به عموم صلاحیت مقرر در اصل 4 و با توجه به مبانی پیش بینی نظارت شرعی و رعایت اقتضای سلسله مراتب هنجاری، به منظور صیانت حداکثری از حقوق کارکنان قوه قضاییه و شهروندان، اعمال نظارت شرعی بر مقررات مصوب رییس قوه قضاییه ضروری است. هرچند مستثنی بودن مقررات مصوب رییس قوه قضاییه از شمول صلاحیت هیات عمومی دیوان عدالت اداری، نظام مند نبودن اعمال نظارت شرعی مستقیم توسط فقهای شورای نگهبان و عدم تناسب نظارت شرعی فقهای شورای نگهبان بر این قبیل مقررات با اقتضایات عملی آن شورا، چالش های پیش روی اعمال این نظارت هستند.

    کلیدواژگان: فقهای شورای نگهبان، مقررات مصوب رئیس قوه قضائیه، نظارت شرعی، سازکار نظارت شرعی، اصل چهارم
|
  • MohammadHossein Sayahi, Gholamali Seifi *, Rahim Sayah Pages 1-40

    Explaining the suspended contract and its application in jurisprudential terms and laying the groundwork for determining its nature in the context of concepts such as contracts is one of the important issues in the subject law of Iran; However, the existence of different thoughts and ideas in relation to theExplaining the suspended contract and its application in jurisprudential terms and laying the groundwork for determining its nature in the context of concepts such as contracts is one of the important issues in the subject law of Iran; however, the existence of different thoughts and ideas in relation to the subject of the suspended contract has caused a different perception in this regard. Some Islamic jurists consider the suspension of contracts to be invalid, arguing that it does not establish a constitution and contradicts the dogma of contracts. Considering that the purpose of the contractors is to establish the obligation and fulfill the effects according to the contract, so by accepting the suspension in the source and joining it to the punitive contracts, it is possible to structure and validate the suspended contracts and waive the suspension in the validity of the contracts. Accordingly, those who believe in this theory by descriptive-analytical method and by inductive proof of similar examples of suspension of contracts in jurisprudence such as will, forgery, endowment and in administrative law, including the provisions of the Civil Service Management Law or the general conditions of the contract, believe that administrative contracts can be required. It should be considered suspended in Iranian law.of the suspended contract has caused a different perception in this regard. Some Islamic jurists consider the suspension of contracts to be invalid, arguing that it does not establish a constitution and contradicts the dogma of contracts. Considering that the purpose of the contractors is to establish the obligation and fulfill the effects according to the contract, so by accepting the suspension in the source and joining it to the punitive contracts, it is possible to structure and validate the suspended contracts and waive the suspension in the validity of the contracts. Accordingly, those who believe in this theory by descriptive-analytical method and by inductive proof of similar examples of suspension of contracts in jurisprudence such as will, forgery, endowment and in administrative law, including the provisions of the Civil Service Management Law or the general conditions of the contract, believe that administrative contracts can be required. It should be considered suspended in Iranian law.

    Keywords: Suspended contract, Suspension of contracts, suspension of composition, origin, Administrative law of Iran
  • Abbas Ali Kadkhodaei Elyaderani, Hamid Fe’Li * Pages 41-72
    According to the fourth principle of the constitution, one of the most fundamental foundations of the legal system of the Islamic Republic of Iran, , is the adherence of all laws and regulations to Sharia. Although the implementation mechanism of this principle is in accordance with the ninety-fourth and ninety-sixth principles of the constitution with the prior and automatic sharia supervision of the Guardian Council's jurisprudence on the approvals of the parliament, it is a guarantee of the sharia law, but except for a reference in the one hundred and seventy-seventh principle of the constitution, a mechanism to supervise the legality of the aforementioned regulations is not foreseen in the fourth principle. Therefore, the necessity of realizing the intention of the basic legislator from the establishment of the fourth principle is the establishment of a suitable and efficient mechanism for Sharia monitoring of the regulations. The main question of this paper is proposed around this axis, what is the optimal mechanism of sharia monitoring of administrative regulations. This paper using a descriptive-analytical method by referring to library sources led to the conclusion that Sharia supervision from the platform of the Court of Administrative Justice with challenges caused by "limitation of the jurisdiction of the Court", "proceedings to the extent desired", "lack of necessary proceedings in the Guardian Council" " and "restoring the effects of the repealed regulations to the previous status" is encountered. Previous Sharia supervision over all regulations is not within the capacity of the current structure of the Guardian Council and conflicts with the principles of administrative law. Therefore, it is necessary for a mechanism under the supervision of the jurisprudents of the Guardian Council to monitor the administrative regulations in a retrospective manner and at the same time automatically and actively.
    Keywords: Jurisprudence of the Guardian Council, Court of Administrative Justice, sharia supervision, retrospective supervision, automatic supervision, active supervision
  • MohammadReza Asghari Shoorestani, MohammadSadiq Darivand * Pages 73-90

    Guardian council is one of the important institutions in the Islamic republic of Iran. this institution is the achievement of effective thinkers in Islamic revolution and one of them is martyr Ayatollah Doctor Beheshti, that was inspired by the second principle of the amendment of the constitutionalism era’s constitution known as the »Taraz« principle and in order to prevent the approval of laws and regulations against the holy religious teachings of Islam was founded. in the present article, it has been tried to answer this question that what is the position & duties of the Guardian Council in martyr Beheshti's opinion by using descriptive - analytical method and using library sources and opinions of the lawyers and how can reach a correct opinion by paying attention to these ideas in the path of intentionalist interpretation regarding the duties of the Guardian Council. the results obtained from this paper show that from the viewpoint of martyr Beheshti, the guardian council has the position of Speech separation in the Islamic republic of Iran system and for this reason, it has a non-temporary authority in the field of evaluating laws and regulations from the point of view of religious and the opinion of the Guardian Council in the field of constitution's interpretation has the position of decisive Speech and other institutions do not have the right to make a legal comment on this matter.

    Keywords: founding fathers, Constitutional Interpretation, Guardian Council, Martyr Beheshti, The Constitution, Religious supervision
  • Reza Mohammadi Kasajin *, MohammadSadegh Farahani, Ali Fattahi Zafarghandi Pages 91-122

    The relation of the constitutional review institution as an institution that guards and guarantees the implementation and application of the constitution in a democratic system (in a nation-based system as a precise meaning) with its previous procedure and precedent is one of the issues that has different forms and implications depending on the requirements of different legal models. Although different models of constitutional reviews can be considered based on various criteria, but in general, two models of written law and common law are divided into the formulation of the relationship of the constitutional review institutions with their previous procedures and precedents. Based on this, the current research is trying to use the descriptive-analytical method, while examining the mentioned issue in relation to different countries under the two models of written and common law and according to the model of the constitutional review institution in the system of the Islamic Republic of Iran, in addition to applying the preferences and advantages of the constitutional review model. The Islamic Republic of Iran should take into account the achievements and experiences of different countries in order to improve the quality of the performance of its own model of constitutional council.

    Keywords: Constitutional Review, following precedent, Constitution, Rule of law, interpretative opinions
  • Mohammad Barzegar Khosravi * Pages 123-144

    The terms “organizations, companies, institutions affiliated to the government” are used in the constitution and ordinary laws, and no clear and independent definition has been provided for it, so this ambiguity (lack of transparency) has caused the issuance of incorrect judicial decisions (which were not intended by the legislator) in the interpretation of the aforementioned laws. The question of the paper is what concept of these people should be taken into consideration by the legislator and the judges of the courts of law.In order to answer this question, the constitution, the procedure of the Guardian Council and ordinary laws are studied with an analytical-critical method, and finally, with the case study of electricity distribution companies, the criteria for defining government-affiliated persons are presented. The electricity distribution companies are the big symbol of entities affiliated to the government.This paper shows the intention of constitution (and so, intention of legislation) to use the term is any person be controlled by government (in its wide meaning); it doesn’t require to be owned by government. So, it is neccesary to be chosen this interpretation of rules by judiciary and executive officials.

    Keywords: Constitution, Administrative Law, judicial judgment, affiliated to the government, Electricity distribution
  • Roohollah Makarem *, Abolfazl Darvishvand, Ali Jalilzadeh Pages 145-170

    Increasing bills without expert support and decreasing the quality of laws and non-implementation of laws are among the problems of Iran's legislative system. One of the solutions to solve this issue is to carry out expert activities before announcing the receipt and include a guarantee of non-announcement of receipt for non-expert bills. Therefore, the question arises whether in the legal system of the Islamic Republic of Iran it is possible to require components to announce the receipt of legislative drafts? If the answer is positive, what is the mechanism for determining the feasibility of the bill in the parliament? This research has tried to answer this question by descriptive-analytical method and using library resources. As a result, although in the existing procedure, announcing the receipt of bills is not optional; However in Iran's legal system, it is possible to determine the components to recognize the declaration of collection in the Islamic parliament within the framework of the Iran's constitution. These components can be determined and gradually implemented using the capacity of the general policies of the legislative system. Finally, in order to guarantee the rights of representation, their verification must be formal. In addition to this strategy, in case of lack of information or technical complexities of the issue, the parliament can advance its goals by using empowering laws. The declaration of receipt of such drafts does not require verification of the mentioned components.

    Keywords: optional receipt, legislation, general policies of the legislative regime, the law of the internal regulations of the parliament, enabling rules, Delegated legislation
  • Mohammad Bahadori Jahromi, Zeynab Asakereh * Pages 171-192
    The Constitution of the Islamic Republic of Iran, in its most important meta-constitutional principle, i.e. principle 4, has determined the necessity of compliance of all laws and regulations with Islamic standards, the clarification and jurisprudence of the Guardian Council as the exclusive authority for safeguarding this important in the legislative aspect. In this regard, the aforementioned institution is responsible for reviewing all binding legal propositions in terms of compliance or non-contradiction with Islamic standards. An important special task that has been given to the jurisprudence body of the Shura under this principle is called Shariah supervision, and the result of this supervision is the issuance of a Shariah opinion. Regarding the lack of specification of the constitution, especially the Shari'i opinion, contrary to the specification of the official and legal interpretation of the Guardian Council according to principle 98, the present research has tried to answer these questions with the approach of procedural analysis and using library sources; First of all, considering that in principle 98, the authority to interpret the principles of the Constitution is assigned to the Guardian Council, what kind of opinions are based on principle 4 regarding the principles of the Constitution? Secondly, what is the relationship between these opinions and the official interpretations of the Guardian Council in line with principle 98? Thirdly, what is the nature of the views of the jurists of the Guardian Council regarding the principles of the constitution based on principle 4? In view of the validity of Sharia opinions and their connection to Islamic standards and the superiority of these standards over all legal norms, including the Constitution based on Article 4, Sharia opinions that are issued in the positions of conflicting "applicability" or "general" principles of the Constitution. have a superior nature than official interpretations.
    Keywords: Shariah opinion, official interpretation, Shariah supervision, Islamic Standards, Principle 4 of the Constitution, principle 98 of the Constitution, Jurisprudence of the Guardian Council
  • Reza Khosravi Esfazar, MohammadAmin Abrishmi Rad * Pages 193-218

    By accepting the regulatory authority for the head of the judiciary, monitoring the regulations approved by that authority is one of the ambiguities of the Islamic Republic of Iran’s legal system. In this context, one of the most important types of regulation supervision is the religious supervision of the Guardian Council’s jurists, which is the main topic of this research. Therefore, this research, in a descriptive-analytical format, sought to answer the main question which is: “what are the challenges faced by the religious supervision of the Guardian Council’s jurists on the regulations approved by the head of the judiciary in terms of the possibility and method of implementation?” The findings of this research confirm that by referring to the general competence stipulated in principle 4 and paying attention to the foundations of religious supervision while realizing the requirements of the normative hierarchy, to maximize the protection of the rights of the judiciary’s employees as well as citizens, it is necessary to apply Sharia supervision to the regulations approved by the head of the judiciary. However, due to the fact that the regulations approved by the Head of the Judiciary are excluded from the jurisdiction of the General Board of the Administrative Court of Justice, the non-systematic application of direct religious supervision by the jurists of the Guardian Council, and the incompatibility of the religious supervision of the Guardian Council’s jurists on such regulations with the practical requirements of that council, are the challenges ahead of the application of this supervision.

    Keywords: Jurisprudence of the Guardian Council, regulations approved by the Head of the Judiciary, Religious supervision, religious supervision mechanism, the fourth principle