فهرست مطالب

نشریه پژوهش در مسائل تعلیم و تربیت
شماره 69 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هادی براتی*، حسین شکوهی فرد، کریم ریگی نژاد شورکی صفحات 5-17

    شیوع کووید-19 منجر به تعطیلی مدارس شد که چهره آموزش را تغییر داد و دانش آموزان چالش های متعددی در یادگیری آنلاین مواجه شدند. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی چالش های شبکه آموزش دانش آموزی از دیدگاه والدین دانش آموزان دوره متوسطه اول شهر میر جاوه بود. این پژوهش بر اساس هدف، در ذیل پژوهش کاربردی است که به روش کیفی از نوع پدیدارشناسی انجام شده است. شرکت کنندگان این پژوهش شامل کلیه والدین مدارس پسرانه دوره متوسطه اول شهر میر جاوه در استان سیستان و بلوچستان در سال تحصیلی 1401-1402 بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 34 نفر به عنوان شرکت کننده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها در این پژوهش از  روش مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد و فرایند انجام مصاحبه ها تا قاعده اشباع نظری ادامه پیدا کرد. روایی ابزار اندازه گیری با  استفاده از روش توافق کدگذاران مورد تایید واقع شد و  برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار MAXQDA13 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که چالش های شبکه آموزش دانش آموزی (شاد) در دوران همه گیری کووید-19 را می توان در قالب 6 کد انتخابی (چالش مدیریتی، روانی- جسمانی، فناوری، اقتصادی- اجتماعی، آموزشی و یادگیری)، 16 کد محوری و 36 کدباز طبقه بندی کرد. همچنین؛ یافته های پژوهش حاکی از آن است که بر اساس دیدگاه والدین سیستم یادگیری آنلاین و محتوای آنلاین از کیفیت خوبی برخوردار نبوده و از این بستر فراهم شده استفاده مطلوبی نشده است.

    کلیدواژگان: چالش، شبکه آموزش دانش آموزی، دیدگاه والدین، پدیدارشناسی
  • محمد باقری دادوکلایی*، مریم عنایتی شبکلایی، مائده عنایتی شبکلایی صفحات 19-28

    هدف از پژوهش حاضر اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر امنیت روانی و سازگاری اجتماعی دانشجومعلمان دختر دانشگاه فرهنگیان مازندران می باشد. روش پژوهش حاضر پژوهش از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل و جامعه ی آماری آن ،دانشجویان دختر واحدهای دانشگاه فرهنگیان استان مازندران 1200 نفرمی باشد که از بین واحد های استان،دانشگاه فرهنگیان ساری به صورت تصادفی 280 نفرانتخاب شد .پرسشنامه امنیت روانی مزلو و سلامت روان scl-25 توسط همه ی دانشجویان تکمیل گردید و از بین آنها تعداد 40  نفر که پایین ترین نمره را کسب کردند،به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه 20 نفره قرار گرفتند و مهارتهای زندگی طی 12 جلسه به گروه آزمایش ،آموزش داده شد و پس از 6 هفته از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد سپس تجزیه اطلاعات با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس انجام گرفت. نتایج پژوهش حاضر بیان میدارد که آموزش مهارت های زندگی بر سلامت روان و امنیت روانی دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان استان مازندران (001/0> p ; 35, 2:,df 349/165 = F) موثر بوده و اندازه اثر گروه 904/0 بدست آمده است. سطح اولیه سلامت روان و نیز سطح اولیه امنیت روانی  به ترتیب با اندازه اثر 438/0 و 587/0  موثر بوده است. در نتیجه آموزش مهارت های زندگی بر امنیت روانی و سازگاری اجتماعی دانشجومعلمان دختر دانشگاه فرهنگیان مازندران موثر واقع شده است.

    کلیدواژگان: مهارت زندگی، امنیت روانی، سازگاری اجتماعی، دانشجو معلم
  • رقیه نظری، حسین عباسیان*، حمیدرضا آراسته، بیژن عبدالهی، محمد حسینی مقدم صفحات 29-53

    پژوهش کنونی با هدف شناسایی مولفه ها و پیش شرط های لازم برای توسعه حرفه ای مدیران مدارس انجام شد. و با روش تحلیل اسنادی ابتدا پیشنه های نظری و پژوهشی مرتبط با توسعه حرفه ای مدیران مدارس بررسی شد و پس از آن پژو هش های خارجی از سال های 2013- 2020 و پژو هش های داخلی از سال های 1394 الی 1400 با توجه به محتوای پژوهش به طور دقیق بررسی و مرتبط ترین پژوهش ها انتخاب شدند. یافته های 24 پژوهش خارجی و 25 پژوهش داخلی تحلیل شد. پس از تحلیل توصیفی و تفسیری نتایج پژوهش ها، شاخص های توسعه حرفه ای در 5 بخش علمی، مهارتی، سازمانی، شخصی و فرهنگی- اجتماعی ارایه شد. با توجه به یافته های به دست آمده در اکثر پژوهش ها، وضعیت موجود توسعه حرفه ای بررسی شده است و با رویکرد آینده پژوهانه به مسایل مرتبط توجه نشده است.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، مدیران، مدارس، مقطع ابتدائی، آینده پژوهانه
  • حدیث کرانی، بهمن سعیدی پور*، فرشاد سلیمانی صفحات 55-67

    چکیده
     

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی رویکرد کلاس معکوس بر خودتنظیمی یادگیری علوم تجربی دانش آموزان دختر پایه پنجم دوره ابتدایی شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 1401-1400، انجام شد .
    روش شناسی: روش این مطالعه از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ جمع آوری داده ها، جزء پژوهش های شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون هست. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه پنجم دوره ابتدایی شهر کرمانشاه در سال تحصیلی 1401-1400 بودند که از میان آن ها تعداد 40 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده های پژوهش پرسشنامه های خودتنظیمی یادگیری علوم تجربی بود. برای تحلیل داده های پژوهش از نرم افزار آماری SPSS استفاده شد. 

    یافته ها

    یافته ها نشان از اثربخشی رویکرد کلاس معکوس بر خودتنظیمی یادگیری علوم تجربی بر دانش آموزان است

    نتایج

    نتایج نشان داد، بین میزان خودتنظیمی یادگیری درس علوم دانش آموزانی که به روش آزمایش آموزش دیده اند با دانش آموزانی که به روش کنترل آموزش دیده اند تفاوت معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: رویکرد کلاس معکوس، خودتنظیمی یادگیری، درس علوم تجربی
  • ضیاالدین سالاری، حسین زینلی پور*، نعمت الله موسی پور، عبد الوهاب سماوی صفحات 69-85

    مقاله حاضر با هدف شناسایی راهبردهای اجرای اثربخش تغییرات برنامه درسی در گستره فرهنگی هرمزگان، بعنوان یک زیست بوم متمایز از استانهای دیگر کشور، با استفاده از رویکرد کیفی و روش مطالعه بوم‎شناختی تنظیم شده است. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. مشارکت‎کنندگان بالقوه پژوهش کلیه عوامل اجرایی آموزش و پرورش دوره اول متوسطه استان هرمزگان (شامل مدیران ستادی، کارشناسان اداری،  مدیران و معاونان مدارس) بودند که از بین آنها پانزده نفر به روش نمونه‎گیری هدفمند با منطق اشباع نظری اطلاعات، انتخاب شدند. تحلیل اطلاعات حاصل از مصاحبه از طریق روش کدگذاری سه مرحله‎ای با رویکرد اشتراس و کوربین و با استفاده از نرم افزار maxqda10  انجام شد نتایج به دست آمده نشان داد انتظار در منطقه هرمزگان آن است که بهنگام اجرای تغییرات برنامه درسی، «کل مدرسه نو شود». این نوشدگی از مقولاتی استخراج شد که عبارتند از:  بهسازی امکانات مدارس مجری تغییر، اقناع و آماده سازی دینفعان محلی، پیوند تغییر برنامه با شرایط جامعه محلی، ایجاد فرهنگ سازمانی مرتبط با تغییر، تغییر برنامه درسی از بوم برای بوم، بهبود زندگی مجریان تغییر برنامه درسی، رفتار عادلانه با مدارس مجری تغییر برنامه درسی؛ این انتظار بیش از هر چیز یک انتظار فرهنگی بومی است. در فرهنگ هرمزگان، تغییر وقتی معنا دارد که بتوان آنرا در همه‎جا دید. این دیدن را ما به «نوشدگی همه‎جانبه مدرسه» تعبیر کرده‎ایم.

    کلیدواژگان: تغییر برنامه درسی، استان هرمزگان، مدرسه متوسطه، نو شدگی همه‎ جانبه مدرسه
  • یاسر صیادی*، سارا حسینی صفحات 87-104

    هدف پژوهش حاضر شناسایی و واکاوی ابعاد پداگوژی در فرایند یاددهی - یادگیری مهارت های سبک زندگی در میان دانش آموزان مقطع ابتدایی بود. پژوهش حاضر ازنظر هدف از نوع کاربردی و ازنظر روش گردآوری داده ها آمیخته (کیفی و کمی) بود. جامعه آماری در بخش کیفی مدیران و خبرگان نظام آموزشی و در بخش کمی دانش آموزان مقطع ابتدایی شهرستان شاهین دژ بودند که در بخش کیفی 16 مشارکت کننده و در بخش کمی 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، در بخش کیفی مصاحبه بود که با روش تحلیل محتوا تحلیل شد و ابزار گردآوری داده ها در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود که با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و با نرم افزار SPSS و LISREL تحلیل شد. نتایج نهایی ابعاد پداگوژی در پنج تم اصلی؛ دانش آموزان، معلمان، محتوای آموزشی، جو مدرسه و خانواده شناسایی شد. همچنین نتایج آزمون تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که برازش مدل در سطح مناسبی بوده و بعد معلمان و محتوای آموزشی بیشترین تاثیر و بعد جو مدرسه دارای کمترین تاثیر در فرایند یاددهی - یادگیری مهارت های سبک زندگی در میان دانش آموزان مقطع ابتدایی را دارد.

    کلیدواژگان: پداگوژی، فرایند یاددهی-یادگیری، مهارت های سبک زندگی
  • علی مرادی*، بهمن سعیدی پور صفحات 105-124

    هدف اصلی این مطالعه، بررسی نقش مربیان تربیتی بر پرورش هویت دینی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه شهر کرمانشاه است. این مطالعه با رویکرد کمی و روش توصیفی از نوع پیمایشی و ابزار پرسشنامه ساختار یافته انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش کل دانش آموزان دختر مقطع متوسطه ناحیه 2 کرمانشاه است که از 380  نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده برای مطالعه انتخاب شدند. جهت تحلیل داده های پژوهش از روش های آماری مانند تحلیل عامل برای روایی سازه، آلفای کرونباخ برای پایایی ابزار سنجش، ضریب همبستگی پیرسون برای آزمون فرضیات، تحلیل واریانس برای آزمون مقایسه میانگین ها و رگرسیون چندمتغیره و تحلیل ممیزی برای سنجش مدل پژوهش استفاده شد. براساس یافته های پژوهش مقدار ضریب همبستگی بین متغیر نقش مربیان آموزشی و بعد اعتقادی دین برابر 42/0، بعد مناسکی دین برابر 79/0، بعد تجربی دین برابر 23/0 و بعد پیامدی دین 35/0 است. قابل ذکر است که رابطه این دو متغیر در کل برابر 35/0 می باشد. نتایج مربوط به تحلیل ممیزی نشان می دهد که نقش مربیان آموزشی مهمترین سازه متمایزکننده بین دو گروه جوانان دارای هویت دینی قوی و ضعیف می باشد. نتایج رگرسیون چندگانه نشان می دهد که متغیر وابسته مستقیما تحت تاثیر متغیرهای نقش مربیان آموزشی(273/0=Beta)، سن پاسخگویان (314/0=Beta)، سابقه خدمت مربیان آموزشی (254/0=Beta)، میزان تحصیلات مربیان آموزشی (183/0=Beta) و معدل ترم دانش آموز (155/0- =Beta)، میزان تحصیلات پدر(302/0=Beta) و وضعیت تاهل(182/0- =Beta) قرار گرفت و در مجموع این متغیرها توانستند مقدار(51/0=R²) از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: هویت دینی، مربیان آموزشی، دانش آموزان، تحصیلات، سابقه خدمت
  • منیژه صانعی طبس*، خدیجه صانعی طبس، زهرا گواهی صفحات 125-134

    هدف از اجرای این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش یادگیری معکوس بر امید به تحصیل و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان پسر دوره متوسطه اول (پایه هفتم) در درس علوم تجربی شهر بیرجند بود. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش عبارت بود از تمامی دانش آموزان پسر دوره متوسطه اول (پایه هفتم) شهر بیرجند در سال تحصیلی 1402-1401. از میان جامعه آماری تعداد 34 دانش آموز پایه هفتم به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و همگی به روش تصادفی در قالب دو گروه آزمایش (17 نفر) و گواه (17 نفر) جایی داده شدند. به گروه آزمایش، آموزش یادگیری معکوس طی 9 جلسه 60 دقیقه ای به شکل گروهی آموزش داده شد. به منظور جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه درگیری تحصیلی زرنگ (1391) و سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده (1391) استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش یادگیری معکوس بر امید به تحصیل و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان در درس علوم تجربی موثر است (p<0/01)، به عبارت دیگر میانگین امید به تحصیل و سرزندگی تحصیلی گروه آزمایش در پس آزمون بهبود معناداری داشته است. بر مبنای نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود که دبیران درس علوم تجربی در کنار آموزش سنتی، از آموزش یادگیری معکوس جهت تقویت و بهبود متغیرهای تحصیلی چون: امید به تحصیل و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: یادگیری معکوس، سرزندگی تحصیلی، امید به تحصیل، دانش آموزان پسر، درس علوم تجربی
  • نگین میکائیلی*، جواد کیهان صفحات 135-144

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر روش تدریس آموزش معکوس به روش چندرسانه ای بر روحیه پرسشگری و تفکر انتقادی دانش آموزان مقطع ابتدایی ناحیه 2 ارومیه می باشد. روش تحقیق این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه کنترل متغیرهای تحقیق، شبه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون  و با  دو گروه کنترل و آزمایش است. جامعه آماری تحقیق را کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی ناحیه 2 ارومیه به تعداد 8193 نفر تشکیل داده که از این جامعه آماری، دو کلاس 20 نفره آماری(یک کلاس به عنوان گروه آزمایش و کلاس دیگر به عنوان گروه کنترل) با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه روحیه پرسشگری مسروری و اکبری(1393) و پرسشنامه تفکر انتقادی ریکتس(2003) استفاده گردید که روایی هر دو پرسشنامه مورد تایید اساتید و متخصصان حوزه علوم تربیتی بوده و پایایی آنها نیز با آزمون آلفای کرونباخ،به ترتیب 87/0 و 84/0 به دست آمد. دانش آموزان گروه آزمایش، طی 7 جلسه آموزشی با روش تدریس آموزش معکوس به روش چندرسانه ای آموزش دیدند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که آموزش معکوس به روش چندرسانه ای بر  تفکر انتقادی و روحیه پرسشگری دانش آموزان تاثیر مثبت و معناداری دارد. بنابراین، روش تدریس آموزش معکوس به روش چندرسانه ای، می تواند به تعمیق و غنای یادگیری دانش آموزان دوره ابتدایی منجر گردد.

    کلیدواژگان: آموزش معکوس، چندرسانه ای، روحیه پرسشگری، تفکر انتقادی
  • سجاد علمردانی صومعه* صفحات 145-157

    در ساختارهای تربیتی و آموزشی معیاری که برای سنجش میزان دستیابی به اهداف تربیتی در نظر گرفته شده، اهداف پیشرفت می باشد. هدف این پژوهش پیش بینی اهداف پیشرفت اجتماعی بر اساس انعطاف پذیری شناختی، اجتناب تجربی و تحمل پریشانی در دانش آموزان دختر دبیرستانی  ناحیه پنج تبریز می باشد. روش این پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش دانش آموزان دختر متوسطه دوم ناحیه پنج تبریز در سال 1401-1400 می باشد که از بین آن ها 104 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. مشارکت کنندگان پرسشنامه های اهداف پیشرفت اجتماعی ریان و هاپکینز (2003)، انعطاف پذیری شناختی مارتین و روبین (1995) پرسشنامه تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) و پرسشنامه اجتناب تجربی چند وجهی گامز و همکاران (2011) را تکمیل نمودند. برای تحلیل داده ها از همبستگی و رگرسیون همزمان استفاده گردید. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که بین اهداف پیشرفت اجتماعی، اجتناب تجربی و تحمل پریشانی رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج رگرسیون همزمان نشان داد که تحمل پریشانی می تواند اهداف عملکردگرایی و عملکردگریزی را پیش بینی کند. نتایج این مطالعه می تواند گامی در جهت افزایش تحمل پریشانی دانش آموزان و همچنین بررسی بیشتر رویکردهای اجتنابی فراگیران در موقعیت های تحصیلی برای مدیران، دبیران و معلمان یاری رسان باشد.

    کلیدواژگان: اهداف پیشرفت اجتماعی، انعطاف پذیری شناختی، اجتناب تجربی و تحمل پریشانی
  • سید محمد قلمکاریان*، مریم انصاری، سیده مهدیه امیرشاه کرمی صفحات 159-168

    هدف این پژوهش، مقایسه ی مدارس قرآنی و عادی در زمینه ی پرداختن آن ها به مولفه های تربیتی و اخلاقی بود. روش تحقیق، روش توصیفی تطبیقی است که با استفاده از روش جرج اف بردی انجام شد. این روش از چهار مرحله ی توصیف، تفسیر، همجواری و مقایسه تشکیل شده است. حوزه ی پژوهش شامل مدارس قرآنی و مدارس عادی شهر اصفهان و نمونه گیری به صورت هدفمند، 10 مدرسه ی قرآنی و 10 مدرسه ی عادی انتخاب و از طریق مصاحبه مورد تحقیق قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که شباهت ها و تفاوت هایی بین مدارس قرآنی و عادی در زمینه ی پرداختن به مولفه های تربیتی و اخلاقی وجود دارد. از نظر شباهت در هر دو نوع مدرسه، دروس آموزشی که توسط آموزش و پرورش ارایه شده، روش های تشویق مشابه برای ایجاد انگیزه در بین دانش آموزان، برگزاری مراسم های مذهبی و غیرمذهبی و برنامه های صبحگاه و اجرای آن توسط دانش آموزان، ساعت های شروع مدرسه، برگزاری نماز جماعت، نظام مند بودن کلاس ها، اجرای قوانین مصوب آموزش و پرورش، برگزاری اردوهای مختلف آموزشی و تفریحی و برگزاری جلسات آموزش خانواده راهکارهای ارایه شده می باشند. از نظر تفاوت در مدارس قرآنی ساعت حضور دانش آموز حدود یک زنگ بیشتر، برگزاری کلاس های فوق برنامه ی قرآن دو روز در هفته و مشارکت اولیا در امر تربیت اخلاقی نسبت به مدارس عادی اشاره کرد. لذا می توان نتیجه گرفت که در مدارس قرآنی نسبت به مدارس عادی، به مولفه های تربیتی و اخلاقی مانند آموزش مهارت های زندگی، ایجاد روحیه ی همکاری و همیاری و تکوین و تثبیت شخصیت دانش آموزان (تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس) توجه بیشتری می شود.

    کلیدواژگان: مدارس قرآنی، مدارس عادی، مولفه های تربیتی، مولفه های اخلاقی، دانش آموزان
  • علی امینی باغ*، جمال بارخدا، ناصر شیربگی صفحات 169-196

    هدف مطالعه موردنظر، واکاوی دلایل ترک تحصیل دانش آموزان مددجوی کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان سنندج و راهکارهای مقابله با آن بود. رویکرد تحقیق حاضر کیفی و به طور خاص از راهبرد مطالعه موردی استفاده گردید. میدان تحقیق  کلیه دانش آموزان مددجوی شهرستان سنندج بودند که به صورت هدفمند 16 دانش آموز به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته باز، یادداشت های میدانی مشاهده ای، و اسناد و مدارک بود. یافته های تحقیق نشان داد 14 مقوله اثرگذار بر ترک تحصیل شامل: ضعف صلاحیت معلمان در یادگیری دانش آموزان ناتوانی در پیوند با هم کلاسی، ناگزیر شدن دانش آموزان به تحصیل، مشکلات مالی خانواده ها، فقدان خودانگیختگی دانش آموزان، روابط انسانی ضعیف عوامل مدرسه، نامتناسب بودن جو خانواده، محدودیت های ناشی از اپیدمی ویروس کرونا، عدم ملاحظه توانمندی دانش آموزان از سوی سیستم آموزشی، کم بها تلقی کردن سوادآموزی در جامعه، دردمندی اعضای خانواده، عدم حمایت و هم فکری سازمان های حمایتی مربوطه، ضعف امکانات و زیرساخت ها در مدارس و سواد پایین والدین است. همچنین 7 راهبرد مقابله ای برای کاهش یا جلوگیری از ترک تحصیل شامل: حمایت اعضای آموزشی مدرسه، پشتیبانی کردن معلمان، تاب آوری دانش آموزان در شرایط سخت تحصیلی، حمایت های جامع کمیته امداد از خانواده های مددجو، تطبیق دادن سیاست های نظام آموزشی با نیازهای دانش آموزان، به کارگیری استراتژی های اجرایی شفاف و موثر دولت و حمایت های تحصیلی کمیته امداد از دانش آموزان است.

    کلیدواژگان: ترک تحصیل، دانش آموزان مددجو، عوامل ترک تحصیل، راهبردهای کاهش ترک تحصیل
|
  • Hadi Barati*, Hossein Hossein Shokohifard, Karim Riginejad Shurki Pages 5-17

    During the COVID-19 pandemic, school closures posed a challenge that changed the face of education and students have faced various challenges in online learning. The purpose present study identifying the challenges of the student education network (SHAD) During the COVID-19 Pandemic from the perspective of parents. This research, based on the purpose, following the applied research that has done by the qualitative method of phenomenological type. The participants study included all all parents of boys' schools of first secondary school in Mirjaveh city in Sistan and Baluchistan province of the 2021-2022 academic year. For this purpose, using purposive sampling method, 34 people were selected as participants. To collect the data, a semi-structured interview used.The validity of the measurement tool has confirmed through Coders agreement. Maxqda 10 software was used for data analysis.The results of the research showed that Pathology of the student education network (SHAD) during the COVID-19 Pandemic, could be classified classified form of 6 selective code(Management, psychological-physical, technological, economic-social, educational and learning challenges) 16 axial code and 36 open code. The findings of the research indicate that the online learning system and online content are not of good quality and this provided platform has not been used optimally.

    Keywords: Challenge, student education network, parents' point of view, phenomenology
  • Mohammad Bagheri Dadokolai*, Maryam Enayati Shabkolai, Maedeh Enayati Shabkolai Pages 19-28

    The aim of the current research is the effectiveness of life skills training on the psychological security and social adjustment of female student teachers of Farhangian University of Mazandaran. The current research method is an experimental research with a pre-test and post-test design with a control group and its statistical population, 1200 female students of Farhangian University of Mazandaran province, of which 280 students were randomly selected from among the units of Farhangian University of Sari province. Questionnaire Maslow's mental security and mental health SCL-25 were completed by all students and among them 40 people who got the lowest score were selected by purposive sampling and were randomly placed in two groups of 20 people and the skills Life was taught to the experimental group during 12 sessions, and after 6 weeks, a post-test was taken from both groups, then data analysis was done using the statistical method of covariance analysis. The results of the current research show that life skills training is effective on the mental health and mental security of female students of Farhangian University of Mazandaran province (p < 0.001; F = 165.349, 2:35, df) and the group effect size is 0.904. Has been achieved. The initial level of mental health and the initial level of mental security were effective with effect sizes of 0.438 and 0.587, respectively. As a result, life skills training has been effective on the psychological security and social adjustment of female student teachers at Farhangian University of Mazandaran.

    Keywords: Life skills, psychological security, social adaptation, student teacher
  • Roghaye Nazari, Hossein Abbasian*, Hamidreza Arasteh, Bijan Abdolahi, Mohammad Hosseini Moghadam Pages 29-53

    The current research was conducted with the aim of identifying the necessary components and prerequisites for the professional development of school administrators. And with the method of document analysis, theoretical and research projects related to the professional development of school administrators were first examined, and then foreign studies from 2013-2020 and domestic studies from 2014 to 2014 were carefully examined and the most relevant studies were selected. became The findings of 24 foreign studies and 25 domestic studies were analyzed. After the descriptive and interpretative analysis of research results, professional development indicators were presented in 5 scientific, skill, organizational, personal and cultural-social sectors. According to the findings obtained in most of the researches, the current state of professional development has been investigated and related issues have not been paid attention to with a future-oriented approach.

    Keywords: professional development, managers, schools, elementary level, futuristic perspective
  • HADIS KORANI, BAHMAN SAEIDIPOUR*, Farshad SOLIEMANI Pages 55-67

    Abstract

    purpose

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of the reverse class approach on self-regulation of learning of experimental science course for fifth grade elementary school students in Kermanshah in the academic year 2021-2022.

    Methodology

    The method of this study is applied in terms of purpose and in terms of data collection, it is a quasi-experimental research with pre-test-post-test design. The statistical population of this study included all fifth grade female students in Kermanshah in the academic year 2021-2022, from which 40 people were selected by available sampling method. The data collection tools were self-regulated learning questionnaires of experimental sciences. SPSS statistical software was used to analyze the research data.

    Findings

    The findings show the effectiveness of the flipped classroom approach on students' self-regulation of experimental science learning
     The results showed that there is a significant difference between the level of self-regulation of learning of science students who have been trained by experimental method and students who have been trained by control method.

    Keywords: Reverse Classroom Approach, Learning Self-Regulation, Experimental Science Lesson
  • Ziaaldin Salari, Hossein Zainalipour*, Nematollah Mousapour, Abdolvahab Samavi Pages 69-85

    This article aims to identify strategies for effective implementation of curriculum changes in the cultural scope of Hormozgan, as a distinct ecosystem from other provinces of the country, using a qualitative approach and ecological study method. The data collection tool was a semi-structured interview. The potential participants of the research were all executive officers of the first secondary education in Hormozgan province (including staff managers, administrative experts, principals and vice-principals of schools), among whom fifteen people were selected by purposive sampling method with the logic of theoretical saturation of information. The analysis of the information obtained from the interview was done through the three-step coding method with the Strauss and Corbin approach and using the maxqda10 software. The results showed that the expectation in the Hormozgan region is that when the curriculum changes are implemented, "the whole new school be". This analysis was extracted from the following categories: improving the facilities of the schools implementing the change, persuading and preparing the local stakeholders, linking the program change with the conditions of the local community, creating an organizational culture related to the change, changing the curriculum from one place to another, improving the lives of the people implementing the change. curriculum, fair treatment of schools implementing curriculum changes; This expectation is above all a cultural-native expectation. In Hormozgan culture, change has meaning when it can be seen everywhere. We have interpreted this sight as "all-round drunkenness of the school".

    Keywords: Curriculum change, Hormozgan province, secondary school, all-round school drinking
  • Yaser Sayadi*, Sara Hoseini Pages 87-104

    The aim of the current research was to identify and analyze the pedagogic dimensions in the process of teaching-learning lifestyle skills among elementary school students. The current research was applied in terms of its purpose and mixed (qualitative and quantitative) in terms of data collection method. The statistical population in the qualitative part was managers and experts of the educational system, and in the quantitative part, the primary school students of Shahin Dej city were selected as samples in the qualitative part and 200 participants in the quantitative part. The data collection tool was in the qualitative part of the interview, which was analyzed using the content analysis method, and the data collection tool in the quantitative part was a researcher-made questionnaire, which was analyzed using exploratory and confirmatory factor analysis and SPSS and LISREL software. The final results of pedagogy dimensions in five main themes; Students, teachers, educational content, school and family atmosphere were identified. Also, the results of the confirmatory factor analysis test showed that the fit of the model is at an appropriate level and the dimension of teachers and educational content has the most impact and the dimension of school atmosphere has the least impact in the process of teaching and learning lifestyle skills among elementary school students.

    Keywords: pedagogy, teaching-learning process, lifestyle skills
  • ALI Moradi* Pages 105-124

    The main goal of this study is to examine the role of treatment teachers to develop the female, high school students’ religious identity in Kermanshah city. This study have was quantitative approache and descriptive method and structured questionnaire instrument.  Data was gathered by classified questionnaires for 380 persons randomly. The statistical method of factor analysis for measurement construct validity, Alpha Cronbach is used to make the instrument reliability, there is also used Pierson’s correlation for testing hypotheses, the analysis of variance for comparing the middles and the multiple Regression and the discriminate analysis for examining the research model. According to the findings, the result, consistent correlation was 0.42 among factors of the role of treatment teachers and their beliefs, and it was 0.79 in ritual, 0.23 in the experimental aspect, 0.35 in the results. It was notified that the relation between two factors were 0.35 as whole, it was meaningful at least %95 based on Pierson’s correlation test. It concluded that it related to the statistical society too. The related results of differential analyses showed that the role of instructional teachers is the most important factor to differentiate between weak, religious identity and strong religious identity young’s.

    Keywords: Religious Identity, Educational Instructors, Students, Education, Service History
  • Manije Saneitabass*, Khadije Saneitabass, Zahra Gavahi Pages 125-134

    Investigating the effectiveness of reverse learning education on the academic hope and academic vitality of first secondary school boys in experimental sciences in Birjand city. The research method was semi-experimental with pre-test and post-test with control group. The statistical population of the research consisted of all male students of the first secondary school in Birjand city in the academic year of 2022-2023. Among the statistical population, 34 students were selected by available sampling method, and all of them were randomly assigned to two experimental (17 people) and control (17 people) groups. The experimental group was taught reverse learning in 9 sessions in 60-minute a group format.  In order to collect research data, Hossein Chari and Dehghanizadeh's academic vitality questionnaire (2012) and Zarang's academic engagement (2019) were used. In order to analyze the data, univariate and multivariate covariance analysis was used. The results showed that reverse learning training is effective on students' academic vitality and hope to study in experimental sciences (p<0.01), in other words, the average academic vitality and hope to study of the experimental group has improved significantly after the test. Based on the results of this research, it is suggested that the teachers of experimental sciences, along with traditional education, use reverse learning to strengthen and improve educational variables such as students' vitality and hope for education.

    Keywords: reverse learning, academic vitality, hope for education, male students, experimental science course
  • Negin Mikaeili*, Javad Keyhan Pages 135-144

    The aim of the present study is to investigate the effect of the teaching method of reverse education using a multimedia method on the spirit of questioning and critical thinking of primary school students in the 2nd district of Urmia. The research method of this research is quasi-experimental with a pre-test and post-test design and with two control and experimental groups in terms of the applied goal and in terms of how to control the research variables. The statistical population of the research is made up of all the elementary school students of the 2nd district of Urmia in the number of 8193 people, from this statistical population, two statistical classes of 20 people (one class as the experimental group and the other class as the control group) using the sampling method Purposeful was selected as a statistical sample. In order to collect data, Masruri and Akbari's Questioning Spirit. The students of the experimental group were taught in 7 training sessions with the teaching method of reverse teaching in the multimedia method. Data were analyzed using analysis of covariance. The findings of the research showed that reverse education in a multimedia method has a positive and significant effect on students' critical thinking and questioning spirit. Therefore, the teaching method of reverse education using multimedia method can lead to deepening and enriching the learning of primary school students.

    Keywords: Reverse education, multimedia, questioning spirit, critical thinking
  • Sajjad Almardani Someeh* Pages 145-157

    In educational and training frameworks, achievement goals are the criterion used to assess the success of educational objectives. The goal of this study is to forecast social Achievement goals for female high school students in Tabriz Fifth district of Education using measures of cognitive flexibility, experience avoidance, and distress tolerance. This study used a descriptive and correlational methodology. The statistical population of this study consists of 104 individuals that were chosen by accessible sampling from the second-year female students of Tabriz's five education districts who attended high school in the years 1400–1401. The participants filled out questionnaires on social development goals from Ryan and Hopkins (2003), cognitive flexibility from Martin and Rubin (1995), distress tolerance from Simmons and Gaher (2005), and experience avoidance from Gams et al. (2011). Data analysis methods included simultaneous regression and correlation. The findings of this study revealed a considerable connection between the social achievement goals, experiential avoidance, and distress tolerance. Additionally, the outcomes of the simultaneous regression demonstrated that distress tolerance can predict both performance and performance avoidance aims. The findings of this study may help managers, teachers, and assistant teachers better understand how students avoid academic problems and increase their ability to tolerate suffering in students.

    Keywords: Social Achievement Goals, Cognitive Flexibility, Experiential Avoidance, Distress Tolerance
  • Seyed Mohammad Ghalamkarian*, Maryam Ansari, Sayedeh Mahdieh Amirshahkarami Pages 159-168

    The purpose of this research was to compare Quranic and normal schools in terms of their educational and moral components. The research method is a comparative descriptive method that was carried out using George F. Brady's method. This method consists of four stages of description, interpretation, comparison and comparison. The field of research includes Quranic schools and normal schools in Isfahan city and targeted sampling, 10 Quranic schools and 10 normal schools were selected and investigated through interviews. The findings showed that there are similarities and differences between Quranic and normal schools in terms of dealing with educational and moral components. In terms of similarities in both types of schools, the educational courses provided by education, similar methods of encouragement to motivate students, holding religious and non-religious ceremonies and morning programs and their implementation by students, school starting hours, holding congregational prayers. , systematic classes, implementation of approved education laws, holding various educational and recreational camps, and holding family education meetings are the proposed solutions. In terms of the differences in Quranic schools, the student's attendance time is about one bell more, holding extra-curricular Quran classes two days a week and parents' participation in moral education compared to normal schools. Therefore, it can be concluded that in Quranic schools, compared to normal schools, more attention is paid to educational and moral components such as teaching life skills, creating a spirit of cooperation and cooperation, and developing and stabilizing students' personality (strengthening self-esteem and self-confidence).

    Keywords: Normal schools, Quranic schools, moral components, educational components
  • Ali Aminibagh*, Jamal Barkhoda, Naser Shirbagi Pages 169-196

    The aim of the study was to analyze the dropout of students who were assisted by the Imam Khomeini (S) relief committee in Sanandaj city and the solutions to deal with it. The research of the present research was qualitative and specifically, the case study strategy was used. The field of research was all the students of Sanandaj city, 16 students were purposefully selected as a sample. Data collection tools were open semi-structured interviews, observational field notes, and documents. The findings of the research showed that 14 categories have an effect on dropping out of education, including: weak teachers' competence in students, inability to connect with classmates, forced students to study, financial problems of families, lack of students' spontaneity, human relations, weak school factors, disproportionately from family, relationships. Epidemic viruses are the failure of the educational system to reduce the students' abilities, the low regard for literacy in the society, the family is a painful family, the lack of support and solidarity of the relevant support organizations, the weakness of facilities and infrastructure in schools and the low literacy of parents. Also, 7 solutions to deal with the reduction or prevention of dropping out include: supporting school teaching members, supporting teachers, collecting books for students in difficult academic conditions, comprehensive support of the relief committee for families who need help, adapting the policies of the education system to the needs of students' governments, using implementation strategies and Specified. The support of the academic committee is to help students.

    Keywords: School dropout, students seeking help, school dropout factors, strategies to reduce school dropout