فهرست مطالب

مجله پیشرفت های حسابداری
سال پانزدهم شماره 1 (پیاپی 84، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • الهام آب شیرینی، ولی خدادادی*، سعید نصیری، نادر خدری صفحات 1-30

    هدف این مطالعه ارایه چارچوب ساختار حاکمیت بشردوستانه و بازنمایی سیستمی کارکردهای آن در شرکت های بازار سرمایه می باشد. این مطالعه از نظر روش شناسی اکتشافی و به لحاظ تحلیلی ترکیبی قلمداد می شود. زیرا بدلیل فقدان چارچوب منسجم در خصوص ساختار حاکمیت بشردوستانه، این مطالعه از طریق تحلیل تماتیک نسبت به شناسایی مضامین مطالعه از طریق مصاحبه و کدگذاری اقدام نمود. سپس با استفاده از تحلیل دلفی فازی، پایایی ابعاد شناسایی شده مورد تحلیل قرار گرفت تا در نهایت در بخش کمی، جهت تبیین مضامین سازمان دهنده ی شناسایی شده در بستر کارکردهای شرکت های بازار سرمایه از تحلیل بازنمایی سیستمی بهره برده شد. در این مطالعه باتوجه به نقطه اشباع تیوریک در تحلیل تماتیک، 12 نفر از خبرگان حسابداری مشارکت داشتند و در بخش کمی نیز 24 نفر از اعضای هییت مدیره دارای بیش از سه سال سابقه حرفه ای که تجربه و دانش تخصصی لازم را داشتند، اقدام به مشارکت نمودند. نتایج مطالعه در بخش کیفی طی 12 مصاحبه انجام شده از وجود 3 مضمون فراگیر و 6 مضمون سازمان دهنده و 36 مضمون پایه حکایت دارد. از طرف دیگر نتایج بازنمایی سیستمی به عنوان تحلیل بخش کمی نشان داد، ساختار حاکمیت شبکه گرایانه در حاکمیت بشردوستانه محرک آمیزترین تغییر ساختاری شرکت های بازار سرمایه برای ارتقاء سطح مشروعیت و اعتماد اجتماعی تلقی می شود که می تواند دو پیامد حاکمیت جمع سالارانه و حاکمیت شایسته سالارانه به عنوان ساختار حاکمیت بشردوستانه را در پی داشته باشد.

    کلیدواژگان: حاکمیت بشردوستانه، تحلیل تماتیک، بازنمایی سیستمی
  • فهیمه ابراهیمی، مهدی ساریخانی* صفحات 31-62

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تعارض نقش و ابهام نقش بر سکوت حسابرسان داخلی با در نظر گرفتن متغیر میانجی تعهد استقلال است. جامعه آماری این پژوهش را حسابرسان داخلی عضو انجمن حسابرسان داخلی ایران شاغل در واحدهای حسابرسی داخلی شرکت ها و یا حسابرسان مستقل شاغل در موسسات حسابرسی که دارای تجربه کار در حرفه حسابرسی داخلی یا ارایه خدمات برون سپاری حسابرسی داخلی بودند تشکیل می دهند. داده های مورد نیاز با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و از طریق پرسشنامه استاندارد از 212 نفر از حسابرسان در سال 1400 جمع آوری شده است. در این پژوهش از مدل سازی معادلات ساختاری به روش کمترین مربعات جزیی و از نرم افزار SmartPLS برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده گردیده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها حاکی از آن بود که سازه های تعهد استقلال و تعارض نقش، تاثیر منفی و معناداری بر سکوت حسابرسان داخلی دارند. افزون بر این، سازه های تعارض نقش و ابهام نقش دارای تاثیر منفی و معناداری بر تعهد استقلال هستند. همچنین سازه تعهد استقلال در رابطه علی بین تعارض نقش و ابهام نقش با سکوت حسابرس داخلی نقش میانجی را ایفا می کند. نتایج این پژوهش بیانگر این است که توجه به کاهش ابهام نقش و تعارض نقش حسابرسان داخلی از سوی کمیته تدوین استانداردهای حسابرسی داخلی و هیات مدیره شرکت ها می تواند منجر به افزایش کیفیت حسابرسی شود.

    کلیدواژگان: سکوت حسابرس داخلی، تعهد استقلال، تعارض نقش، ابهام نقش
  • نازنین بشیری منش*، ظریفه همتی صفحات 63-87

    لحن افشای گزارش ها می تواند ارزش سیگنالی برای مدیران اجرایی با توانایی بالا داشته باشد و به عنوان ابزاری برای مدیریت اطلاعات استفاده شود. مدیر عامل جدید در سالهای اولیه انتصاب بدلیل عدم شناخت کافی هیات مدیره از توانایی و مهارت مدیریتی بیشتر تحت نظارت قرار دارد؛ لذا نگرانی شغلی مدیرعامل در سالهای اول تصدی بیشتر بوده و بر لحن افشای اطلاعات تاثیرمی گذارد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر نگرانی های شغلی مدیرعامل بر لحن افشای خوش بینانه افشای اطلاعات با توجه به توانایی مدیریتی می باشد. نمونه مورد بررسی 119 شرکت بورس تهران طی سال-های 1400-1390 است. تحلیل فرضیه ها با استفاده از مدل های رگرسیون چندمتغیره صورت گرفته است. نتایج نشان می دهد، در سه سال اول تصدی مدیرعامل و سال آخر فعالیت مدیرعامل که نگرانی شغلی مدیر عامل بیشتر است، استفاده از لحن خوشبینانه در گزارش تفسیری هیات مدیره کاهش می یابد. مدیرعامل با توانمندی بیشتر برای نشان دادن مهارت های برتر خود در سال های اولیه تصدی از لحن خوش بینانه تری استفاده می کند و در سال آخر تصدی، توانایی مدیرعامل منجر به حفظ رویکرد بکارگیری لحن خوشبینانه در گزارش های مالی می شود. بکارگیری لحن خوش‎بینانه افشا با افزایش دوره تصدی مدیرعامل افزایش می یابد، زیرا با پیشرفت تصدی، مدیران شهرت و قدرت بیشتری یافته و فشارهای نظارتی کاهش می یابد؛ لذا گزارش های مالی از لحن خوشیبنانه تری برخوردار می شود.

    کلیدواژگان: نگرانی شغلی، لحن خوشبینانه، گزارش توضیحی مدیران، توانایی مدیر عامل
  • رحیم بنابی قدیم* صفحات 89-118

    هزینه تبلیغات را می توان تلاش شرکت برای برندسازی، ارایه وجهه شهروند شرکتی خوب و رعایت کننده هنجارهای اخلاقی داست. شاخص تمرکز مالکیت به عنوان ابزار نظارتی و شاخص ابهام اطلاعاتی به عنوان مشکل نمایندگی نیز می تواند نتیجه علامت دهی از طریق تبلیغات را شدت یا ضعف ببخشد. هدف این پژوهش بررسی تاثیر هزینه تبلیغات بر اجتناب مالیاتی با تاکید بر ابهام اطلاعاتی و تمرکز مالکیت هست. برای این منظور نمونه‎ای شامل 163 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به صورت هدفمند برای بازه زمانی سال های 1392 تا 1400 انتخاب گردید و با استفاده از نرم افزار ایویوز نتایج پژوهش نشان داد هزینه تبلیغات سبب کاهش اجتناب مالیاتی (بر اساس سه مدل نرخ موثر مالیاتی، تفاوت دفتری مالیات، سپر مالیاتی) شده است، ابهام اطلاعاتی بر اساس مدل تفاوت دفتری مالیات و سپر مالیاتی، سبب افزایش اجتناب مالیاتی شده است و اثر تعاملی ابهام اطلاعاتی با هزینه تبلیغات سبب تشدید اثر آن بر اجتناب مالیاتی شده است، تمرکز مالکیت سبب افزایش اجتناب مالیاتی (بر اساس مدل نرخ موثر مالیاتی و تفاوت دفتری مالیات) و همچنین اثر تعاملی تمرکز مالکیت و تبلیغات سبب افزایش بیشتر در اجتناب مالیاتی (بر اساس هر سه مدل) شده است که حاکی از رویکرد فرصت طلبانه مدیران در سایه راهبری ضعیف، اعمال نفوذ بیشتر و یا هم-راستایی بیشتر مالکان عمده با مدیران در تصمیم گیری های راهبردی شرکت و ترغیب مدیریت به ریسک پذیری بیشتر است.

    کلیدواژگان: ابهام اطلاعاتی، اجتناب مالیاتی، تمرکز مالکیت، هزینه تبلیغات
  • محمد بنافی، سید اسماعیل موسوی، علی غیوری مقدم* صفحات 119-146

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر سویه های رفتاری مدیران بر رابطه بین آنتروپی صورتهای مالی و بازده سهام در شرکت‏های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. پژوهش حاضر، از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش، از نوع تجزیه و تحلیل همبستگی رگرسیونی است. برای دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 94 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از روش حذفی انتخاب گردید و طی دوره زمانی 1391 تا 1400 مورد بررسی قرار گرفت. برای آزمون فرضیه های پژوهش نیز از روش تجزیه و تحلیل داده های ترکیبی و رگرسیون خطی چند متغیره استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که آنتروپی صورت های مالی تاثیر منفی و معناداری با بازده سهام دارد. همچنین، یافته های پژوهش بیانگر این است که سویه های رفتاری مدیران (خودشیفتگی و بیش اطمینانی مدیران) موجب تشدید تاثیر منفی آنتروپی صورت های مالی بر بازده سهام می شود. آنتروپی صورت های مالی باعث افزایش ریسک اطلاعات و به تبع آن سلب اطمینان سرمایه گذاران و اعتباردهندگان در تصمیم گیری های خود برای سرمایه گذاری یا اعطای اعتبار شده و منجر به کاهش بازده سهام می گردد، از طرفی تمایل مدیران خودشیفته و بیش اطمینان به گزارشگری مالی جانبدارانه باعث کاهش کیفیت و اعتبار صورت های مالی به عنوان یکی از مهمترین منابع اطلاعاتی استفاده کنندگان از صورت های مالی شده و منجر می شود تاثیر منفی آنتروپی صورت های مالی بر بازده سهام تشدید شود. این یافته ها به مدیران واحدهای تجاری در راستای اهتمام به کاهش ریسک اطلاعات و جلب اطمینان سرمایه گذاران و اعتباردهندگان برای سرمایه گذاری یا اعطای اعتبار و همچنین انتخاب و ابقای مدیران لایق در واحدهای تجاری کمک شایانی می کند.

    کلیدواژگان: آنتروپی صورت های مالی، بازده سهام، سویه های رفتاری مدیران، بیش اطمینانی مدیران، خودشیفتگی مدیران
  • عبدالرسول رحمانیان کوشککی*، آرمین صفار صفحات 147-174

    واگرایی عقیده نوعی اختلاف باورها است که در آن تخمین سرمایه گذاران از ارزش دارایی متفاوت است، در واقع، واگرایی عقاید به تفاوت در برداشت سرمایه گذاران بازار از سهام یک شرکت اشاره دارد. هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر واگرایی عقاید سرمایه-گذاران بر قیمت گذاری نادرست سهام با توجه به نقش کیفیت اطلاعات مالی و عدم تقارن اطلاعاتی در بازار سرمایه ایران است. پژوهش حاضر از منظر روش شناختی، از نوع تعامل علی است. بورس تهران به عنوان جامعه نهایی آماری انتخاب و با استفاده از معیارهای چندگانه حذف سیستماتیک، 127 شرکت در بازه زمانی 10 ساله بین سال های 1391 الی 1400 است در نمونه نهایی لحاظ گردید، که به دلیل اینکه دوره 1400 در محاسبات دیتاهای خام مورد استفاده قرار گرفته، بنابراین از 9 سال برای آزمون های آماری استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که واگرایی عقاید سرمایه گذاران تاثیر مستقیم بر قیمت گذاری نادرست سهام دارد. ضمن اینکه تعامل عدم تقارن اطلاعاتی و کیفیت اطلاعات مالی با واگرایی عقاید سرمایه گذاران بر قیمت گذاری نادرست سهام تاثیرگذار نمی باشد.

    کلیدواژگان: قیمت گذاری نادرست سهام، عدم تقارن اطلاعاتی، شفافیت اطلاعات مالی، واگرایی عقاید و رفتار سرمایه گذاران، مالی و رفتاری
  • سید حسین سجادی*، حمیده اثنی عشری، اکبر شاکری صفحات 175-208

    فرهنگ نتیجه گرا شرط لازم برای افزایش عملکرد شرکت است، اما می توان آن را با فن های حسابداری مدیریت استراتژیک ادغام کرد و شرایط کافی برای عملکرد بهتر و مفیدتر برای شرکت را ایجاد کرد. با توجه به این مقدمه، هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر فرهنگ نتیجه گرا بر کاربرد فن های حسابداری مدیریت استراتژیک است. پژوهش پیش رو از نظر هدف، کاربردی است و از نظر روش، پژوهشی توصیفی از نوع پژوهش پیمایشی و همبستگی است. برای دستیابی به این هدف از ابزار پرسشنامه برای گردآوری داده ها استفاده شده است. برای این منظور 212 نفر از مدیران بخش های حسابداری مدیریت شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در سال 1400 مورد پیمایش قرار گرفتند. به منظور تحلیل داده های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری مبتنی بر حداقل مربعات جزیی و نرم افزار پی ال اس استفاده شده است. بر اساس آزمون فرضیه ها، یافته های پژوهش نشان می دهد فرهنگ نتیجه گرا بر کاربرد فن های حسابداری مدیریت استراتژیک تاثیر معنادار و مثبتی دارد. با توجه به گسترش فعالیت های اقتصادی و پیشرفت روزافزون بازارهای سرمایه از جمله بورس اوراق بهادار تهران، تاثیر فرهنگ سازمانی و آگاهی از پیامدهای کاربرد فن های حسابداری مدیریت استراتژیک، برای تصمیم گیری های راهبردی از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، فرهنگ نتیجه گرا، کاربرد فن های حسابداری مدیریت استراتژی، حسابداری مدیریت
  • مهدی صالحی، وهاب رستمی*، حامد کارگر صفحات 209-226

    پژوهش حاضر در پی ردیابی تاثیر واگرایی عقاید سرمایه گذاران بر سرعت تعدیل اهرم مالی به سمت اهرم بهینه است. در راستای حصول به اهداف پژوهش اطلاعات نمونه ای مرکب از 124 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار که طبق الگوی حذف سیستماتیک انتخاب شده بودند، برای یک دوره زمانی 10 ساله از 1391 الی 1400 گردآوری شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از یک مدل رگرسیون چندمتغیره خطی بهره گرفته شد. جهت سنجش سرعت تعدیل اهرم مالی از مدل الگوی تعدیل جزیی و واگرایی عقاید سرمایه گذاران با استفاده از حجم معاملات غیر منتظره به روش سیلویا و سرکویرا (2021) سنجش شده است. با توجه به یافته ها مشاهده شد که بین واگرایی عقاید سرمایه گذاران و سرعت تعدیل اهرم مالی رابطه مثبت وجود دارد و با تشدید اختلاف عقاید بین سرمایه گذاران، سرعت تعدیل اهرم مالی شرکت افزایش می یابد. پژوهش جاری مدارکی فراهم آورد که نشان می دهد اختلاف باورها و عقاید در بازار سرمایه می تواند مستقیما بر مهمترین رکن اساسی شرکت ها (اهرم مالی) و سرعت دست یابی آن ها به اهرم مالی بهینه و سطح بدهی مطلوب تاثیرگذار باشد.

    کلیدواژگان: اهرم مالی، سرعت تعدیل ساختار سرمایه، واگرایی عقاید سرمایه گذاران، مالیه رفتاری
  • داریوش فروغی*، نرگس حمیدیان، حسین حاجی میرزا علیان صفحات 227-257

    نتایج ادبیات پیشین در حوزه ارتباط سود و بازده بیانگر تاثیر منفی اعلام سودهای با تاخیر بر بازده غیرعادی سهام است که این واکنش منفی می تواند ناشی از وجود دستکاری سود در اعلام سودهای با تاخیر باشد. با توجه به اهمیت ارتباط سود و بازده، هدف این پژوهش بررسی تاثیر تاخیر اعلام سود فصلی بر بازده غیرعادی در پنجره اعلام سود و همچنین بررسی نقش تعدیلی دستکاری سود بر این ارتباط است. بدین منظور، نمونه ای شامل داده های فصلی از 126 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در دوره زمانی 1391 تا 1400 انتخاب گردید. . برای آزمون فرضیه ها از تحلیل رگرسیون استفاده شد. نتیجه آزمون فرضیه اول نشان داد تاخیر اعلام سود فصلی بر بازده غیرعادی در پنجره اعلام سود تاثیر منفی و معنادار دارد. همچنین بر اساس فرضیه دوم، دستکاری سود مبتنی بر مدل تعدیل شده بنیش (1999) این تاثیر منفی را تشدید می کند. این بدین مفهوم است که اعلام سودهای با تاخیر از دید سرمایه گذاران می تواند دربردارنده دستکاری سود باشد و در نتیجه دستکاری سود، واکنش منفی به تاخیر اعلام سود فصلی را تشدید می کند. با این حال، دستکاری سود مبتنی بر مدل کوتاری و همکاران (2005) تاثیر معناداری بر واکنش منفی بازار به تاخیر اعلام سود نداشت.

    کلیدواژگان: تاخیر اعلام سود، بازده غیرعادی، محتوای اطلاعاتی سود، دستکاری سود
  • عباس کولیوند، محمد حسنی*، مهران متین فرد صفحات 259-287

    هدف این پژوهش، ارایه مدل توسعه یافته پیش بینی تقلب با تمرکز بر مولفه های کیفیت گزارشگری مالی و کیفیت حسابرسی است. جامعه آماری پژوهش را شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تشکیل می دهد. در این پژوهش دستکاری سود با 5 شاخص برای تشخیص تقلب و تعیین شرکت های سالم و ناسالم مورد استفاده قرار گرفته است که شامل مجموع اقلام تعهدی، اقلام تعهدی اختیاری و هموارسازی سود در سطوح سود ناخالص، سود عملیاتی و سود خالص است. در این مطالعه از عوامل کیفیت گزارشگری مالی، کیفیت حسابرسی (رتبه بندی سازمان بورس و جامعه حسابداران رسمی از موسسات حسابرسی)، مثلث تقلب (مولفه فرصت با معیار ارزیابی کنترل های داخلی) و نقش افشاگران تقلب بر اساس شاخص راهبری شرکتی (وجود کمیته حسابرسی و واحد حسابرسی داخلی) برای پیش بینی احتمال وقوع تقلب استفاده شده که ماحصل آن ارایه الگوی توسعه یافته پیش بینی تقلب است. برای این منظور عوامل مطرح شده در سه مدل اولیه بررسی شده و نتایج با دستاوردهای قبلی مورد مقایسه قرار گرفته و قدرت مدل ها تخمین زده شده است. یافته های حاصل از بررسی 101 شرکت در بازه زمانی 1388 تا 1400 بیانگر این است که دقت مدل اولیه بنیش از مدل توسعه یافته بنیش و مدل کردستانی و تاتلی بالاتر است. همچنین با اضافه نمودن متغیرهایی مانند کیفیت حسابرسی، افشای گزارشگری مالی، مثلث تقلب و حسابرسی داخلی موثر، می توان به الگویی متناسب با محیط اقتصادی حاکم بر کشور دست یافت و دقت مدل بنیش را در احتمال وقوع تقلب به میزان محسوسی بالاتر برد.

    کلیدواژگان: کشف تقلب، کیفیت گزارشگری مالی، کیفیت حسابرسی، مثلث تقلب
  • مصطفی مجیدی یزدی، حسن ولیان*، مریم شهری، محمدرضا عبدلی صفحات 289-325

    هدف این مطالعه جستاری بر فرآیند پدیدار شناسی حسابداری سایه در بستر شرکت های صنعت پتروشیمی می باشد. روش شناسی این مطالعه ترکیبی است به طوریکه در بخش کیفی از طریق فرآیند پدیدار شناسی تفسیری، مطالعه به دنبال شناسایی مضامین و خوشه های پدیدآمده حسابداری سایه در بستر شرکت های پتروشیمی می باشد و در بخش کمی از طریق جایگاه یابی شرکت های این صنعت بروی ماتریس نقاط مرجع استراتژیک، به دنبال تبیین خوشه ها و مضامین پدیدآمده این مفهوم در واقعیت می باشد. مشارکت کنندگان همسو با فرآیند پدیدار شناسی، تجربه گرانی هستند که همزیستی متناسبی به لحاظ سوابق شغلی با کارکردهای حرفه ی حسابداری داشته اند. لذا در بخش کیفی 12 نفر به عنوان مصاحبه شونده مشارکت داشتند. اما در بخش کمی، بدلیل اینکه مطالعه به دنبال تبیین خوشه و مضامین در بستر شرکت های صنعت پتروشیمی بود، از گروه کانونی برای ارزیابی های ماتریسی استفاده نمود، به این ترتیب که 17 شرکت پایلوت در این صنعت انتخاب شدند که 5 نفر از حسابداران با تجربه هر شرکت، نسبت به ارزیابی قرار گرفتن شرکت در ماتریس نقاط مرجع استراتژیک مشارکت داشتند. نتایج در بخش کیفی طی 12 مصاحبه از وجود 4 مضمون و 26 خوشه حکایت داشت که با حذف 6 خوشه در مرحله اعتباریابی، مجموعا 20 خوشه در 4 مضمون وارد ماتریس نقاط مرجع استراتژیک گردیدند. نتایج بخش کمی نشان داد، از 17 شرکت مورد بررسی در صنعت پتروشیمی، بالاترین مضمون، رعایت حقوق ذینفعان در کارکردهای حسابداری سایه می باشد که مهمترین خوشه ها، افشاء کربن و آلایندگی های مضمن؛ افشاء میزان سرمایه گذاری ها در انرژی های تجدیدپذیر؛ ارزیابی چرخه عمر محصولات و برآورد هزینه های زیست محیطی می باشد.

    کلیدواژگان: حسابداری سایه، پدیدار شناسی، ساختارگرایی سیستمی
  • فرزانه محمدی، مهدی صفری گرایلی*، میثم عرب زاده، علی اکبر فرزین فر صفحات 327-363

    هدف این مطالعه، اکتشاف و بسط مضامین شناسایی شده ی حسابداری خلاقانه براساس ارزیابی فرآیند فازی دیمتل (FDEMATEL) می باشد. این مطالعه به لحاظ نوع جمع آوری داده ها ترکیبی است. در بخش کیفی این مطالعه از تحلیل تماتیک بهره برده شده است و طی سه مرحله کدگذاری، ابعاد مدل تدوین گردید. سپس در بخش کمی ابتدا از طریق تحلیل دلفی فازی ابتدا پایایی مولفه های شناسایی شده مورد بررسی قرار گرفت و سپس از طریق تحلیل فازی دیمتل نسبت به تعیین تاثیرگذارترین مضامین شناسایی شده در حسابداری خلاقانه ی شرکت های بازار سرمایه اقدام گردید. جامعه هدف در بخش کیفی 12 نفر از خبرگان حسابداری و اساتید دانشگاهی بودند که چه به لحاظ علمی و چه به لحاظ تجربی، خبره تلقی می شدند. نمونه گیری در بخش روش شناسی کیفی، نمونه گیری نظری و نحوه تعیین نمونه گلوله برفی بود. اما جامعه هدف در بخش کمی 30 نفر از مدیران مالی شرکت های بورسی بودند، که براساس تجربه های کاری و سطح دانش فنی و تخصصی از طریق نمونه گیری همگن انتخاب شدند. نتایج پژوهش در بخش کیفی از وجود 3 مضمون فراگیر؛ 6 مضمون سازمان دهنده و 36 مضمون پایه در قالب چارچوب تماتیک 6 بعدی حکایت داشت که طی سه مرحله کدگذاری آترید-استرلینگ (2001) اکتشاف شدند. نتایج در بخش کمی نشان داد، براساس فرآیند فازی دیمتل سه معیار A1 (عینیت گرایی ذاتی مبنای حسابداری خلاقانه)، A4 (ضعف کنترل داخلی مبنای حسابداری خلاقانه) و A6 (ضعف آینده نگری مبنای حسابداری خلاقانه)، نسبت به سایر مولفه های شناسایی شده از تحریک زمینه ای بالاتری در حسابداری خلاقانه ی شرکت های بازار سرمایه برخوردار می باشند.

    کلیدواژگان: حسابداری خلاقانه، فرآیند فازی دیمتل، تحلیل تماتیک
|
  • Elham Ab Shirini, Vali Khodadadi *, Saeed Nasiri, Nader Khedri Pages 1-30

    The purpose of this study is framework of the philanthropy governance structure and the systematic representation of its functions in capital market companies. This study is considered exploratory in terms of methodology and analytically combined. Because of the lack of a coherent framework regarding the philanthropy governance structure, this study identified the themes of the study through interviews and coding through thematic analysis. Then, using the fuzzy Delphi analysis, the reliability of the identified dimensions was analyzed, and finally, in the quantitative part, systemic representation analysis was used to explain the themes of the organization identified in the context of the functions of capital market companies. In this study, according to the theoretical saturation point in thematic analysis, 12 accounting experts participated, and in the quantitative part, 24 members of the board of directors with more than three years of professional experience who had the necessary experience and specialized knowledge participated. The results of the study in the qualitative part during the 12 interviews conducted indicate the existence of 3 overarching themes, 6 organizing themes and 36 basic themes. On the other hand, the results of the system representation as quantitative part analysis showed, the structure of adhocracy in philanthropy governance is considered the most stimulating structural change of capital market companies to improve the level of legitimacy and social trust, which can lead to two consequences of sociocracy and meritocracy as the philanthropy governance structure.

    Keywords: Philanthropy Governance, Thematic Process, Systematic Representation
  • Fahime Ebrahimi, Mehdi Sarikhani * Pages 31-62

    The aim of the present study is to investigate the effect of role conflict and role ambiguity on the silence of internal auditors, considering the role of independence commitment as a mediating variable. The statistical population of this research consists of internal auditors who are members of the Iranian Internal Auditors Association working in the internal audit units of companies or independent auditors working in audit firms who have experience in the profession of internal audit or providing internal audit outsourcing services and the required data has been collected from 212 auditors in the year 2021 using the available sampling method through standard questionnaires. In this research, the structural equation modeling partial least squares method and SmartPLS has been used for data analysis. The results of the hypothesis test indicate that constructs of independence commitment and role conflict have a negative and significant effect on the silence of internal auditors. In addition, the constructs of role conflict and role ambiguity have a negative and significant effect on independence commitment. Also, the construct of independence commitment plays a mediating role in the causal relationship between role conflict and role ambiguity with the internal auditor’s silence. The results of this research indicate that attention to reducing the role ambiguity and role conflict of internal auditors by the internal audit standards development committee and the board of directors of companies can lead to an increase in audit quality.

    Keywords: Internal auditor silence, Independence commitment, Role conflict, Role ambiguity
  • Nazanin Bashirimanesh *, Zarifeh Hemmati Pages 63-87

    The tone of disclosure of reports can have a signal value for high-powered executives and can be used as a tool for information management. The new CEO is under more supervision in the early years of his appointment due to the lack of sufficient knowledge of the board of directors' ability and management skills; Therefore, the career concerns of the CEO is more in the first years of his tenure and affects the tone of information disclosure. The purpose of this research is to investigate the effect of the CEO's career concerns on the optimistic disclosure tone of information disclosure with regard to managerial ability. The investigated sample is 119 companies of Tehran Stock Exchange during the years 1390-1400. Hypotheses were analyzed using multivariate regression models. The results show that in the first three years of the CEO's tenure and the last year of the CEO's career, when the CEO's career concerns are greater, the use of an optimistic tone in the explanatory report of the board of directors decreases. The CEO with greater ability to show her superior skills in the early years of her tenure uses a more optimistic tone and in the last year of her tenure, the ability of the CEO leads to maintaining the approach of using an optimistic tone in financial reports. The use of the optimistic tone of disclosure increases with the increase of the tenure of the CEO,

    Keywords: CEO Career Concerns, Optimistic disclosure tone, reporting, CEO Ability
  • Rahim Bonabi Ghadim * Pages 89-118

    The advertising cost can be seen as the company's effort to brand and present the image of a good corporate citizen who observes ethical norms. Ownership concentration as a monitoring tool and information ambiguity as an agency problem can also strengthen or weaken the result of signaling through advertising. The purpose of this research is to investigate the effect of advertising costs on tax avoidance with an emphasis on information ambiguity and ownership concentration. For this purpose, a sample including 163 companies admitted to the Tehran Stock Exchange was selected purposefully for the period of 2013 to 2021 and using Eviuz software version 9, the results of the research showed that the advertising cost has caused the reduction of tax avoidance (based on three models of effective tax rate, book tax difference, tax shelter), information ambiguity based on the book difference model of taxes and tax shelters has caused an increase in tax avoidance and the interactive effect of information ambiguity with advertising cost has intensified its effect on tax avoidance, ownership concentration has caused an increase in tax avoidance (based on effective tax rate and book tax difference model) and also the interactive effect of ownership concentration and advertising cost has caused a further increase in tax avoidance (based on all three models), which indicates the opportunistic approach of the managers in the shadow of weak corporate governance and exerting more influence or greater alignment of the major owners with the managers in the strategic decisions of the company.

    Keywords: Information Ambiguity, tax avoidance, Ownership Concentration, Advertising Cost
  • Mohammad Banafi, Sayed Esmaeil Mousavi, Ali Ghayouri Moghadam * Pages 119-146

    The purpose of this study is Investigating the effect of management behavioral strains on the relationship between entropy of financial statements and stock returns in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The present study is applied in terms of purpose and regression correlation analysis in terms of method. To achieve the purpose of the study, 94 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 1392 to 1399 were surveyed. Combined data analysis and multivariate linear regression were used to test the research hypotheses. the research findings show that the entropy of financial statements has a negative and significant relationship with stock returns. Also, the research findings indicate that the management behavioral strains (narcissism and overconfidence of managers) intensify the negative relationship between the entropy of financial statements with stock returns. The entropy of financial statements increases the risk of information and consequently discourages investors and creditors in their decisions to invest or lend and leads to a decrease in stock returns. On the other hand, the tendency of narcissistic managers and overconfidence in biased financial reporting reduces the quality and credibility of financial statements as one of the most important sources of information for users of financial statements and leads to Intensify the negative relationship between the entropy of financial statements and stock returns.

    Keywords: entropy of financial statements, Stock returns, management behavioral strains, managers' overconfidence, managers' narcissism
  • Abdolrasoul Rahmanian Koushkaki *, Armin Saffar Pages 147-174

    Divergence of opinions is a kind of inconsistency related to investors in which the estimation of investors about the value of assets is different, in fact, divergence of opinions refers to the difference of opinion of investors in the market about the shares of companies. The purpose of this study is to investigate the impact of investors' divergent opinions on stock mispricing, considering the role of financial information quality and information asymmetry in Iran's capital market. The current research is applied and from the methodological point of view, the correlation is causal type (post-event). The statistical population of the research is all the companies admitted to the Tehran Stock Exchange and using the systematic elimination sampling method, 127 companies were selected as the research sample and in the 10-year period between 2012 and 2021, which is the period of 2021 in the raw data calculations. has been used, so it has been used for statistical tests since 9 years. The results of the research hypothesis test showed that the divergence of investors' opinions has a direct effect on the incorrect pricing of stocks. Besides, information asymmetry and quality of financial information intensify mispricing, but their interaction with the divergence of investors' opinions did not show any effect on mispricing of shares.

    Keywords: incorrect stock pricing, Information asymmetry, transparency of financial information, divergence of opinions, behavior of investors, financial, behavioral
  • Hosein Sajadi *, Hamideh Asnaashari, Akbar Shakeri Pages 175-208

     A culture that prioritizes results is essential for companies to improve their performance. This culture can be combined with strategic management accounting techniques to create optimal conditions for better performance. This research explores the impact of a result-oriented culture on applying strategic management accounting techniques. The study is applied and has used the descriptive analysis method through the survival approach, with data collected through questionnaires from 212 managers working in the management accounting departments of companies listed on the Tehran Stock Exchange in 2021. The hypotheses were tested using structural equation modelling based on partial least squares. The results indicate that a result-oriented culture significantly and positively impacts the application of strategic management accounting techniques. Given the expansion of economic activities and the increasing progress of capital markets, including the Tehran Stock Exchange, the role of organizational culture and awareness of the consequences of applying strategic management accounting techniques are crucial for making strategic decisions, as explored in this research.

    Keywords: Strategic management accounting techniques, Organizational Culture, Result-oriented culture, Management Accounting
  • Mahdi Salehi, Vahab Rostami *, Hamed Kargar Pages 209-226

    The current research aims to trace the impact of the divergence of investors' opinions on the speed of adjusting the financial leverage of companies towards the optimal level of financial leverage. In order to achieve the objectives of the research, a sample of 124 companies admitted to the stock exchange, which were selected according to the systematic exclusion pattern, was collected for a period of 10 years from 2012 to 2021. A multivariable linear regression model was used to test the research hypotheses. In order to measure the speed of adjustment of financial leverage, the partial adjustment pattern model has been used, and to evaluate the divergence of investors' opinions using the volume of unexpected transactions, the method of Silvia and Cerquera (2021) has been used. According to the findings, it was observed that there is a positive relationship between the divergence of investors' opinions and the speed of adjustment of financial leverage, and with the intensification of the difference of opinion between investors, the speed of adjustment of the company's financial leverage increases. The current research provided evidence that shows that the difference of beliefs and opinions in the capital market and confusion in this field can directly affect the most important pillar of companies (financial leverage) and the speed of their achievement of optimal leverage and optimal debt level.

    Keywords: Behavioral Finance, Divergence of Investors' Opinions, Financial leverage, Speed of Adjustment of Capital Structure
  • Daruosh Foroghi *, Narges Hamidian, Hossein Haji Mirza Aliyan Pages 227-257

    The results of the previous literature in the field of return and earnings indicate the negative effect of delayed earnings announcement on abnormal stock returns, that this negative reaction can be result from the existence of earnings manipulation in the announcement of delayed earnings. Due to the importance of earnings and return relationship, the purpose of this research is to investigate the effect of quarterly earnings announcement delay on abnormal returns in the earnings announcement window and also to investigate the moderating role of earnings manipulation on this relationship. For this purpose, a sample containing quarterly data of 126 companies listed to the Tehran Stock Exchange in the period 1391 to 1400 has been selected.Regression analysis was used to test the hypotheses. The result of the first hypothesis test showed that the delay of quarterly earnings announcement has a negative and significant effect on the abnormal return. Also, according to the second hypothesis, earnings manipulation based on the adjusted model of Beneish (1999) aggravates this negative effect. That is, the delayed earnings announcement in the Investors' view can involve earnings manipulation and as a result, the negative reaction to the delay in quarterly earnings announcements will intensify. However, earnings manipulation based on the model of Kothari et al. (2005) did not have a significant effect on the negative market reaction to the delayed earnings announcement.

    Keywords: Delayed Earnings Announcement, Abnormal Returns, Earnings Manipulation
  • Abbas Kolivand, Mohammad Hassani *, Mehran Matinfard Pages 259-287

    The purpose of this study is to present an extended model of fraud forecasting by focusing on financial reporting quality and audit quality in Tehran Stock Exchange listed firms. Statistical analyses include 104 firms which listed in Tehran Securities & Exchange over the period 2010 to 2022. In this study, earnings manipulation indicators has been used to detect fraud and determine fraudulent and non-fraudulent firms using five indicators consist of total accruals, discretionary accruals, earnings smoothing in three level such as gross profit, operating profit and net profit. Furthermore, some factors such as financial reporting quality, audit quality, fraud triangle and the role of fraud whistleblowers based on corporate governance index used to predict the likelihood of fraud, resulting to develop a fraud detection model. Findings indicate that the accuracy of the Benish's initial model is higher than the Benish's developed model and the Kurdestani & Tatli's developed model; and using variables such as audit quality, disclosure, fraud triangle and internal auditing can lead to an acurate model regarding the Iran’s economic environment. According to the findings, some variables such as audit quality, voluntary disclosure, the control test score in audit institute and internal audit are the most important factors affecting the fraud detection. Also, Beneish's model and other modified models should be adapted to the prevailing market environment and economic cycle and the affective factors should be considered in developing such models.

    Keywords: Fraud Detection, Financial reporting quality, audit quality, Fraud Triangle
  • Mostafa Majidi Yazdi, Hasan Valiyan *, Maryam Shahri, Mohammadreza Abdoli Pages 289-325

    The purpose of this study is phenomenological process of shadow accounting in the context of petrochemical companies. The methodology of this study is mixed so that in the qualitative part through the process of interpretative phenomenology, the study seeks to identify the emerging themes and clusters of shadow accounting in the context of petrochemical companies and in the quantitative part through the positioning of companies in this industry on the matrix. Strategic reference points seek to explain the clusters and emerging themes of this concept in reality. Participants aligned with the phenomenological process are experienced people who have had a proportionate coexistence in terms of career records with professional accounting functions. The results in the qualitative part during 12 interviews indicated the existence of 4 themes and 26 clusters, and by removing 6 clusters in the validation stage, a total of 20 clusters in 4 themes were entered into the matrix of strategic reference points. The results in the quantitative section showed that, from the total of 17 companies investigated in the petrochemical industry, the highest theme is the observance of the rights of the beneficiaries in the shadow accounting functions, the most important clusters of which are carbon disclosure and other implicit emissions; Disclosure of investments in renewable energy; Life cycle assessment of products and estimation of environmental costs.

    Keywords: Shadow Accounting, Phenomenological, Systemic Structuralism
  • Farzaneh Mohammadi, Mehdi Safari Gerayli *, Meysam Arabzadeh, AliAkbar Farzinfar Pages 327-363

    The purpose of this study is exploration and development of creative accounting identified themes by evaluation based on FDEMATEL process. In the qualitative part of this study, thematic analysis was used, and the dimensions of the model were developed during three stages of coding. Then, in the quantitative part, the reliability of the identified components was firstly examined through fuzzy Delphi analysis, and then, through Dimtel's fuzzy analysis, it was determined the most influential background drivers in the creative accounting of capital market companies. The target population in the qualitative section was 12 accounting experts and university professors who were considered experts both scientifically and experimentally. Sampling in the qualitative methodology section was theoretical sampling and how to determine the snowball sample. But the target population was quantitatively 30 financial managers of listed companies, who were selected based on work experience and level of technical and specialized knowledge through homogeneous sampling. Research results in the qualitative part of the existence of 3 categories; 6 components and 37 conceptual themes were presented in the form of a hexagonal model, which was obtained during three stages of coding in the grounded theory. The results in the quantitative part showed, based on Dimtel's fuzzy process, three criteria A1 (inherent objectivity of creative accounting basis), A4 (weakness of internal control of creative accounting basis) and A6 (weakness of foresight of creative accounting basis), compared to other identified components, they have a higher background stimulation in the creative accounting of capital market companies.

    Keywords: Creative Accounting, FDEMATEL Process, Thematic Analysis