فهرست مطالب

فصلنامه فضای جغرافیایی
پیاپی 82 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدرضا قربانیان تبریزی، محمدرضا پورمحمدی*، کریم حسین زاده دلیر صفحات 1-33

    در رویکردهای نوین به شهر، شهرخلاق  به عنوان یک روش راهبردی در عرصه تفکر برنامه ریزی و اجرای طرح های شهری مطرح شده است. این رویکرد به چگونگی ورود خلاقانه شهروندان به عرصه های مختلف مواجهه بامسایل مرتبط با شهر می پردازدودرجهت تحقق مولفه های اندیشه حق به شهر (حکمرانی شهری، شمول اجتماعی، تنوع فرهنگی در شهر و آزادی های اجتماعی و حق دسترسی به خدمات شهری برای تمامی ساکنان شهر) گام برمی دارد .ارتباطی قوی بین فضا وخلاقیت وجود دارد.افراد خلاق نیاز به فضایی برای زندگی ،کار،الهام بخشی ونمایش کارهای خود دارند. دراین میان فضاهای  عمومی میتوانند نقش بسیار مهمی را برعهده داشته باشند.این مقاله به دنبال پاسخگویی به این سوال اساسی است که نقاط قوت، ضعف،فرصتها و تهدیدهای پیش روی فضاهای عمومی جهت رسیدن به فضای عمومی خلاق کدامند وکدام شاخصها بیشترین تاثیر گذاری را در جهت ارتقاء فضاهای عمومی به فضای عمومی خلاق دارا می باشند؟ مقاله حاضر از نوع تحقیق کاربردی بوده و به روش کیفی انجام شده است.جامعه آماری تحقیق شامل  60 نفر از اساتید، صاحب نظران حوزه برنامه ریزی شهری و مدیران اجرایی است که از بین دانشگا ه های مختلف شهرتبریز و شهرداری تبریز به روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس انتخاب و بررسی شده و تنظیم نهایی فهرست ارایه شده نیز با استفاده از تکنیک دلفی و به صورت ترکیب پاسخ های مشابه و حذف پاسخ های حاشیه ای انجام شده است. با توجه به یافته های تحقیق از نظر درجه بندی و مقایسه فضاهای عمومی بررسی شده در این تحقیق فضاهای عمومی پارک ایل گلی،محوطه شهرداری مرکز ،میدان صاحب الامر ،میدان قطب،مجتمع لاله پارک وسنگفرش ولیعصر با توجه به جمع امتیاز نهایی 2 تا 3در سطح متوسط و سنگفرش تربیت با توجه به جمع امتیاز نهایی 4 از نظر عوامل داخلی  در سطح عالی از لحاظ فضای عمومی خلاق می باشند که همگی با اتخاذ تدابیر وسیاست های لازم قابلیت ارتقاء به فضای عمومی خلاق را دارا می باشند. همچنین ازمیان عوامل بررسی شده، وجود سامانه حمل ونقل مناسب برای رفاه عموم ودسترسی آسان ، فرسایش ناشی از گذشت زمان ، سابقه تاریخی قوی،چند عملکردی بودن ، مداراگر بودن به روی همه گروه ها واقشار،امنیت و ایجاد بستر خلق رویدادهای متنوع از مهم ترین عوامل در ارتقاء فضاهای عمومی به فضای عمومی خلاق شناسایی گردیدند.

    کلیدواژگان: شهر خلاق، فضای عمومی شهری، فضای عمومی خلاق، حق به شهر وSWOT
  • جابر علی زاده*، جمال محمدی صفحات 35-66

    بسیاری از ناهنجاری های رفتاری در جوامع مختلف شهری، ضمن داشتن ریشه های تاریخی، فرهنگی و اقتصادی از کیفیت زندگی و احساسات مرتعش از فضای زندگی تاثیر می پذیرد، از این رو پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین پایداری کالبدی محلات و ارتباطش با سطح پایداری اجتماعی محلات شهری بعنوان ابعادی از کیفیت زندگی می پردازد. روش تحقیق از لحاظ هدف از نوع کاربردی و علی و از لحاظ روش انجام پژوهش، توصیفی- تحلیلی به همراه کاوش های میدانی است. واحد و مبنای جامعه مورد سنجش محلات مرکزی و هسته اولیه شهر اردبیل شامل محلات اوچدکان، طوی، گازران، عالی قاپو، سرچشمه و پیرعبدالملک است. حجم نمونه مورد مطالعه بر اساس فرمول کوکران 384 نفر برآورد گردید. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصله از تحلیل های آماری توصیفی در محیط نرم افزار SPSS و برای تحلیل مسیر  از نرم افزار AMOS استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد مولفه های پایداری کالبدی (شامل کیفیت فرم و بافت فضایی، قابلیت دسترسی به کاربری ها و خدمات و زیباشناختی یا فرم بصری) بیشترین اثر را در مقایسه با سایر مولفه ها و مولفه های پایداری اجتماعی بر کیفیت زندگی محلات شهری دارند. نتایج پژوهش نشان می دهد در محلات شش گانه مرکزی شهر اردبیل پایداری اجتماعی زندگی ساکنین (با میانگین رضایتمندی 13/3) نسبت به پایداری کالبدی محلات مورد نظر (با میانگین رضایتمندی 87/2) وضعیت بهتری دارد. همچنین بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعه حاضر کیفیت کالبدی محیط محلات شهری، می تواند به میزان قابل توجهی (تا 59 درصد) رضایت از کیفیت زندگی ساکنین را پیش بینی نماید.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، پایداری محیطی- کالبدی، پایداری اجتماعی، محله، شهر اردبیل
  • فرزانه یزدانخواه، حسن احمدزاده*، بشیر بیک بابایی، علی پناهی صفحات 67-97

    واگذاری نقش های مهم به جامعه شهروندی در بافت های ناکارآمد نوعی پدیداری حکمروایی خوب در قالب اجتماعات مردم محور می باشد که می تواند ظرفیتی برای ایجاد مشارکت، سرمایه اجتماعی و اعتماد و انسجام اجتماعی باشد تا با انعطاف پذیری رخ داده بتوان بر پایداری شهری در این عرصه های سکونتگاهی و تاب آوری آن از بعد مخاطرات شهری دست یافت. منظور اصلی این پژوهش بررسی تاثیر حکمروایی اجتماعات محلی بر پایداری بافت‏های ناکارآمد شهریست که برای این منظور، چهار محله ناکارآمد و فرسوده به نام‏های چوخورلار، قازان‏داغی، ملاحسین باغی و شمس‏آباد  شهر تبریز به عنوان پایلوت مطالعاتی انتخاب شدند. پژوهش حاضر بر مبنای هدف از نوع کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ‏ها از نوع توصیفی-همبستگی می باشد‏ در این راستا، ابتدا شاخص‏های دو مکتب حکمروایی اجتماعات محلی و پایداری شهری از منابع و ادبیات پیشین استخراج و پس از تبادل نظر با کارشناسان مربوطه اقدام به طراحی دو پرسشنامه در رابطه با دو مفهوم یاد شده گردید و تعداد 125 پرسشنامه برای هریگ از محلات انتخابی در نظر گرفته شد  روایی این پژوهش محتوایی و برای پایایی از آلفای کرونباخ  استفاده شده است و سپس نتایج بدست ‏آمده با یکدیگر ادغام و مدل نهایی پژوهش بدست ‏آمد. در پژوهش حاضر برای نیل به اهداف مطالعه، از دو نرم‏افزار SPSS 26 (جهت ارایه اطلاعات توصیفی و آزمون نرمال بودن داده ‏ها) و3 Smart PLS (جهت ساختن مدل معادلات ساختاری و سنجش تاثیر متغیرها برهم) استفاده گردید. نتایج بدست ‏آمده از پژوهش، نشان از تاثیرگذاری مثبت، قوی و معنی‏دار متغیر حکمروایی اجتماعات محلی بر پایداری بافت ‏های فرسوده است، که لزوم بکارگیری چنین ایده‏ای در برنامه‏ریزی و مدیریت این بافت‏ها را بیش از پیش روشن می‏سازد.

    کلیدواژگان: بافت های ناکارآمد شهری، حکمروایی اجتماعات شهری، پایدار شهری، معادلات ساختاری
  • کرامت رنجبر دستنایی*، زهرا پیشگاهی فرد، مرجان بدیعی ازنداهی صفحات 99-133

    جغرافیای انتخابات دانشی است که به تفاوت ها و تشابهات الگوهای انتخاباتی در قلمروهای مختلف جغرافیایی در سطح ملی می پردازد و میان این الگوها با سایر ساختارهای اجتماعی و اقتصادی رابطه برقرار می کند. علی رغم جامعیت جغرافیای انتخابات و تنوع موضوعات آن، دو موضوع مهم در جغرافیای انتخابات به ویژه انتخابات پارلمانی یکی "تناسب در تسهیم کرسی های پارلمانی " و دیگری "دست کاری در مرزهای حوزه های انتخاباتی" است. "تسهیم" به بررسی عدالت در فضای جغرافیایی انتخابات می پردازد و تبیین می کند که آیا نسبت جمعیت با تعداد کرسی ها تناسب دارد یا نه، و " دست کاری در مرزهای حوزه های انتخابیه " یا "جری ماندرینگ" مبحثی در جغرافیای انتخابات است که به دست کاری و جابجایی مرزهای انتخاباتی می پردازد، و بررسی می کند که چگونه تغییرات در مرزهای حوزه انتخابیه موجب پیروزی یک شخص یا گروه در انتخابات می شود. بررسی" تناسب تسهیم" و" جری ماندرینگ" از موارد قابل تحقیقی است که در ایران به آن در قبل و بعد از انقلاب پرداخته نشده است. استان آذربایجان شرقی استانی است که چه درزمانی که با استان اردبیل یک استان را تشکیل می داد و چه بعدازآن از تنوع موضوعی فراوانی در مباحث جغرافیای انتخابات من جمله مطالعه" تناسب تسهیم" و"جری ماندرینگ" برخوردار است. این مقاله برگرفته از یک تحقیق جامع در خصوص دو مقوله"تناسب تسهیم"و" جری ماندرینگ" در یازده دوره انتخابات مجلس ایران است و در این مقاله صرفا به دو موضوع فوق در استان آذربایجان شرقی پرداخته است. داده های پژوهش با روش کتابخانه ای استخراج  و تحلیل آن با استفاده از نرم افزار Spss در محیط  Gis  انجام شده است. آنچه از نتایج پژوهش به دست آمد این است  که در بررسی "تناسب تسهیم" مشاهده شد در حوزه های انتخابیه استان آذربایجان شرقی عدالت فضایی در بعد جمعیت و تعداد کرسی ها کمتر وجود دارد. انحراف از معیار جمعیت حوزه های انتخابیه نسبت به میانگین کشوری برابر با 157692 نفر محاسبه شده است، که تجمیع میزان واریانس آن معادل 18.42 و میانگین واریانس آن معادل 1.4 است. همچنین در بررسی جری ماندرینگ دست کاری در بعضی مرزهای حوزه های انتخابیه واقع شده است.

    کلیدواژگان: تناسب تسهیم، جری ماندرینگ، عدالت فضایی، حوزه های انتخابیه، آذربایجان شرقی
  • مریم ثنایی، غلامرضا براتی*، علیرضا شکیبا صفحات 135-154

    یکی از مظاهر عمده تغییرات آب و هوایی در دهه های اخیر، تغییرات بارش در مناطق مختلف جهان است. از آنجاییکه این فراسنج آب و هوایی ماهیتی سرکش دارد شناخت رفتار نوسانی آن از ضروریات حوزه برنامه ریزی محیطی در راستای دستیابی به توسعه پایدار به شمار می رود. تکنیک تحلیل طیفی از روش های کارامد شناسایی و درک رفتار آشکار و نهان عناصر اقلیمی و استخراج و تحلیل نوسانهای [M1]  اقلیمی است. از این رو در پژوهش پیش رو با استفاده از داده های روزانه بارش 108 ایستگاه سینوپتیک و بارانسنجی در پهنه کشور، ابتدا به استخراج شروع و پایان دوره های بارشی در فصل مرطوب کشور (سپتامبر - می) در سالهای 1990 تا 2015 پرداخته شد و سپس براساس آن دیرپایی فصل بارش [1] در کشور در تمامی ایستگاه  ها به دست آمد. در مرحله بعد با استفاده از امکانات برنامه نویسی در نرم افزار متلب توزیع واریانسها در تمامی طول موجهای ممکن در سطح معنی داری 95 درصد، در سری زمانی 26 ساله به دست آمده و در نهایت به منظور کشف توزیع فضایی چرخه های مهم و غالب در نرم افزار Arc Gis 10 به نقشه در آمد. نتایج به دست آمده نشان داد که این نوسانات در مناطق جنوبی کشور عمدتا 2تا4 ساله و کوتاه مدت تر بوده و از تنوع کمتر برخوردار می باشد و در در نواحی شمالی متنوعتر و غالبا 4 تا 8 ساله است. به طور کلی نوسانات معنی دار حاکم بر دیرپایی فصل بارش کشور در دوره مرطوب سال عمدتا کوتاه مدت و با دوره بازگشت 2تا 4 ساله می باشد که متناسب با نوسانات کلان مقیاس شاخصهای جوی اقیانوسی بوده و با الگوهای پیوند از دور مرتبط می باشد. همچنین نقش ارتفاعات و دوری و نزدیکی از دریا در تنوع چرخه های حاکم بر نواحی شمال و نیمه غربی کشور نیز قابل توجه است.

    کلیدواژگان: تحلیل طیفی، تحلیل همساز، دیرپایی فصل بارش، سری زمانی
  • فرزاد کرمی، حمید برقی*، یوسف قنبری صفحات 155-177

    امروزه در مقایسه با گذشته، توسعه ی روستایی، با مفهوم مدیریت، پیوندی گسترده یافته است. مدیریت کارامد روستایی نیازمند بهره گیری از دیدگاه های نوین مدیریتی در فرایند توسعه از جمله حکم روایی خوب و به ویژه، حکم روایی شایسته ی روستایی است. در این راستا، پژوهش کنونی با هدف تبیین و بررسی مولفه های اثرگذار بر تحقق حکم روایی خوب در فضاهای سکونتگاهی روستایی بخش مرکزی شهرستان پلدختر و هم چنین بخش موسیان شهرستان دهلران تدوین شده است. گردآوری داده ها مبتنی بر منابع کتابخانه ای و پیمایشی با ابزار پرسش نامه و جامعه ی آماری خبرگان و کارشناسان گستره ی مورد پژوهش است.. نتایج روابط علی در روش دیمتل گویای آن است که در بخش مرکزی شهرستان پلدختر، مولفه های کارایی و اثربخشی اثرگذارترین و قانون مندی، اثرپذیرترین شاخص و در بخش موسیان شهرستان دهلران، مولفه ی شفافیت، اثرگذارترین و عدالت محوری، اثرپذیرترین شاخص حکم روایی شایسته ی روستایی هستند. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که بین مولفه های حکم روایی روستایی (مشارکت، پاسخگویی، قانون مندی، مسیولیت پذیری، توافق گروهی، عدالت محوری، شفافیت، کارایی و اثربخشی) در بخش مرکزی شهرستان پل دختر با پایداری روستایی و همه ی مولفه های آن، به جز پایداری اجتماعی، رابطه ای مثبت و معنادار وجود دارد (p≤0.05). و در بخش موسیان شهرستان دهلران میان مولفه های حکم روایی روستایی با مولفه های پایداری بجز زیست محیطی رابطه معنی داری مشاهده شده است (p≤0.05). و نیز یافته های آزمون توکی نشان می دهد که روستاهای بخش موسیان وضعیت بهتری از لحاظ پایداری نسبت به بخش مرکزی دارند.

    کلیدواژگان: حکمروایی خوب و شایسته، توسعه پایدار روستایی، بخش مرکزی شهرستان پل دختر، بخش موسیان شهرستان دهلران
  • اسماعیل عباسی، هانا اعتمادی* صفحات 179-198

    خشکسالی نوعی پدیده خزنده و اقلیمی برگشت پذیر در اقلیم های مختلف است که در اثر کمبود بارندگی طی یک دوره زمانی بروز می کند. هدف از انجام این تحقیق پایش خشکسالی استان بوشهر بر اساس شاخص بارش استاندارد شده (SPI) و شاخص وضعیت پوشش گیاهی (VCI) با استفاده از تصاویر سنجنده مادیس است. در این راستا، با بهره گیری از 54  تصویر سری زمانی شاخص اختلاف نرمال شده پوشش گیاهی (NDVI) محصولات ماهواره مودیس از فصل های رشد (ژانویه، فوریه و مارس) بین سالهای 2001 تا 2018 شاخص وضعیت پوشش گیاهی  VCIکه یک شاخص نرمال شده جهت ارزیابی خشکسالی است، محاسبه گردید. در ادامه شاخص بارش استاندار SPI مربوط به 5 ایستگاه سینوپتیک (برازجان، بوشهر، دیلم، دیر و جم) در طی یک دوره آماری 18 ساله،  محاسبه شد و با توجه به جدول طبقه بندی SPI ، به طبقات خشکسالی بسیار شدید، خشکسالی شدید، خشکسالی متوسط، تقریبا نرمال، ترسالی متوسط، خیلی مرطوب و ترسالی بسیار شدید تقسیم بندی گردید. سپس ضریب همبستگی این دو شاخص محاسبه شد و مشخص شد دو شاخص دارای ضریب همبستگی معناداری هستند. نتایج پایش خشکسالی نشان داد که طی این دوره 18 ساله در برخی از سال ها شاخص VCI خشکسالی شدید (2009) را نشان می دهد که در همان سال نیز بارش به میزان کمتری رخ داده است، و در سال 2014 ترسالی بسیار شدیدی را نشان می دهد که بارش قابل توجهی رخ داده است. همچنین نتایج حاصل از همبستگی این دو شاخص نشان داد که ضریب همبستگی SPI شش ماهه نسبت به سه ماهه، دارای همبستگی بیشتری با میانگین شاخص VCI دارد. به طور کلی  مشخص گردید می توان در نبود شاخص های هواشناسی از شاخص ماهواره ای برای پایش خشکسالی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: خشکسالی، پوشش گیاهی، شاخص SPI و VCI، سنجنده مادیس، استان بوشهر
  • مهناز صابر، برومند صلاحی*، عباس مفیدی صفحات 201-225

    الگوهای بزرگ مقیاس اتمسفری با توجه به سیستمی بودن اقلیم کره زمین، به عنوان یکی از مهم ترین عوامل  موثر بر اقلیم مناطق مختلف جهان تلقی می شوند. این مساله،  اهمیت تحقیق بر روی فرآیندهای بزرگ مقیاس و تاثیرات آنها بر مناطق دورتر از یک منطقه معین را نشان می دهد. در این پژوهش، ارتباط بین شاخص های پیوند از دور نیمکره شمالی با تغییرات تبخیرتعرق [1] ایستگاه های سینوپتیک جنوب حوضه آبریز رودخانه ارس طی دوره آماری 26 ساله (2017-1992) بررسی گردید. برای ارزیابی همگنی و توالی داده ها از آزمون توالی استفاده شد. برای بررسی ارتباط بین این الگوها  و تغییرات متغیر مورد مطالعه از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. بالاترین ضریب همبستگی معنادار بین ET ایستگاه ها و برخی از الگوها در حالت بدون تاخیر، با تاخیر زمانی 1، 2 و 3 ماهه به دست آمد که از نظر شدت ضعیف هستند. در حالی که در فصول مختلف، بیشترین ضرایب همبستگی معنی دار از متوسط تا خیلی قوی مشاهده شد که در اهر در فصول زمستان، بهار و پاییز به ترتیب با شاخص های SCA [2]،EA[3]  ، [4] NAO و EA به مقدار *79/0، **53/0-، **49/0- و *43/0-،  در اردبیل در بهار با شاخص SCA و تابستان و پاییز باPOL[5]  به مقدار **53/0-، **44/0 و **56/0- و [6] در پارس آباد در پاییز با EP/NP به مقدار *46/0  محاسبه گردید. بین فازهای EA، EA/WR[7] و EP/NP، فاز مثبت SCA و فاز منفی PNA[8] با نمرات Z برخی از ایستگاه ها همبستگی معنی دار با شدت ضعیف تا متوسط در سطح اطمینان 95/0 و بیشتر ملاحظه شد. نتایج حاصل از مدل رگرسیونی پس رونده، علاوه بر معرفی موثرترین شاخص ها در مدل بندی ET ایستگاه ها نشان داد که هیچ یک از  آنها، توان تببین بالای این متغیر  در حوضه ارس را ندارند.

    کلیدواژگان: ایستگاه های سینوپتیک، شاخص های پیوند از دور، تبخیرتعرق، حوضه ارس، همبستگی
  • فرهاد قربانیان، کتایون علیزاده*، محمدعلی احمدیان صفحات 227-247

    در عصر حاضر رشد روز افزون جمعیت و گسترش شهرها، باعث افزایش استفاده از وسیله نقلیه موتوری در شهرها شده است و پیش بینی مکانهایی جهت پارک خودروها در این شهرها مورد توجه قرارگرفته است. گسترش شهر مشهد طی دهه های اخیر و افزایش خودروها ومشکلات ناشی از آن همچون ترافیک، افزایش مصرف سوخت، آلودگی هوا،اتلاف وقت شهروندان و غیره،لزوم توجه به کاربری پارکینگ عمومی شهری را درطرح های توسعه شهری بیش از پیش مورد تاکید قرار می دهد.درحال حاضر منطقه 1 شهرداری مشهد به دلیل قرارگیری در محدوده مرکزی شهر وتراکم بالای کاربری های اداری و تجاری با مشکلات ترافیکی و زیست محیطی روبروست. از اینرو به نظر می رسد مکانیابی پارکینگ های عمومی جهت کاهش ترافیک و مشکلات ناشی از آن،گامی موثر در برنامه ریزی شهری باشد. این پژوهش، از نوع کاربردی و روش، توصیفی - تحلیلی است. داده ها به صورت کتابخانه ای و میدانی از سازمان های مربوطه جمع آوری گردیده است.برای این تحلیلها از نرم افزار Arc GIS و مدل منطق فازی -ANP استفاده شده است. با توجه به مطالعات انجام شده در این زمینه 8 معیار جهت مکانیابی پارکینگ انتخاب و با استفاده از مدل ANP و منطق فازی،هر یک از معیارها وزن دهی ودر محیط نرم افزار ARC GIS نقشه تهیه شده و نهایتا"لایه های مختلف روی هم گذاری و مکان مناسب جهت احداث پارکینگ عمومی،مشخص گردیده است.نتایج این پژوهش نشان می دهد مکانیابی اغلب پارکینگ های عمومی منطقه 1 شهرداری مشهد در وضع موجود مناسب می باشد ولی تعداد این پارکینگ ها کمتر از میزان تقاضا می باشد .

    کلیدواژگان: پارکینگ عمومی شهری، مکان یابی، منطق فازی، منطقه یک مشهد
  • رقیه عباسی، علی فتحی*، رسول صمدزاده صفحات 249-274

    در عصر حاضر، بافت های فرسوده شهری به عنوان جزء ارزشمندی از پیکره ی اصلی هر شهر، سازگاری مطلوبی با شرایط زندگی امروزی شهروندان ندارند. به سخن دیگر، عدم دسترسی مناسب به معیارهای زندگی امروزی، فقدان سرزندگی و زیست پذیری، از اساسی ترین مشکلات این بافت ها، محسوب می گردند. بر این اساس، هدف اصلی این پژوهش، ارزیابی تطبیقی زیست پذیری شهری و مسکن گزینی بافت فرسوده شهر قیدار می باشد. پژوهش حاضر، با روش توصیفی-تحلیلی انجام گردیده و برای دستیابی به این هدف، از دو بخش مطالعات اسنادی و میدانی(پرسشنامه) استفاده گردیده است. به فراخور نیاز تحقیق، از نرم افزارهایspss,Arc Gis,Lisrel و تکنیک تحلیل شبکه ای، استفاده شده است. نتایج تحقیق، حاکی از اهمیت موضوع در دو قالب نظری و عملی می باشد: ویژگی نظری این تحقیق، کمک به پیشرفت تخصصی و بسط و گسترش ادبیات علمی موضوع زیست پذیری شهری می باشد و ارزش عملی نیز آن است که با عنایت به وجود عوامل گوناگون تاثیر گذار بر وضعیت زیست پذیری، گونه های متفاوت از این وضعیت در پهنه بافت فرسوده شهر قیدار ملاحظه گردید. به طور ی که محله ی کوی شریعتی با میانگین شاخص (60/5) گونه شماره 1، تختی (50/2) گونه شماره 2، بقعه ی قیدارنبی (ع) (48) گونه شماره 3، باب الحوایج (46/2) گونه شماره 4 و محلات سرچشمه و چاله محله (44/2) در رده ی گونه 5 قرار می گیرد. بر اساس نتایج آزمون ضریب همبستگی پیرسون نیز، رابطه مستقیم و معنی داری (0/992=r) بین زیست پذیری و مسکن گزینی مشاهده می شود. بدین معنی که با افزایش سطح زیست پذیری در بافت فرسوده ی شهر قیدار، میزان مسکن گزینی در بافت نیز افزایش یافته و رابطه مستقیمی بین این دو متغیر، وجود دارد و از نظر زیست پذیری و مسکن گزینی محله های کوی شریعتی(11/06) (2/89) و تختی (10/98) (2/86) نسبت به سایر محله های بافت فرسوده ی شهر قیدار، امتیاز بالاتری را کسب و در نتیجه در جهت سکونت، مطلوب تر و دلپذیرتر به نظر می رسند.

    کلیدواژگان: زیست پذیری شهری، مسکن گزینی، گونه شناسی، بافت فرسوده، شهر قیدار
  • مامش امیر عشایری، ارسلان طهماسبی*، جلیل سحابی صفحات 275-303

    ایجاد و بازتولید فضاهای عمومی اجتماع پذیر به عنوان محل رخداد تعاملات اجتماعی در راستای خلق محیط های شهری پایدار، یکی از اهدافی است که در دهه های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این بین مسیرها از فضاهای پویای شهری هستند که به عنوان مکان ها و محیط های زندگی اجتماعی تعریف و شناخته می شوند. این فضاها لایه ای از طراحی شهری هستند که همچون عنصری رابط بین عرصه خصوصی و عمومی، به شهرها زیبایی می بخشند. لذا توجه به کیفیات محیطی و ساماندهی آن ها به منظور حضور، تعاملات و به طور کلی فعالیت های اجتماعی شهروندان، ضروری می نماید. خیابان جمهوری اسلامی شهر مهاباد به عنوان مسیری محوری از هسته اصلی شهر (فلکه شهرداری) تا چهار راه آزادی امتداد دارد و همچنین در برگیرنده میدانی تحت عنوان میدان منگوران می باشد. علاوه بر موقعیت مناسب فضای مذکور و به تبع آن دسترسی راحت شهروندان به آن، نباید فراموش کرد اساسا فقدان یا کمبود فصاهای عمومی پاسخگو و مطلوب به لحاظ کیفیات محیطی در شهرهایی کوچک و متوسط همچون شهر مهاباد نیز دلیلی بر استقبال شهروندان از چنین فضاهایی است، به عبارت دیگر شهروندان شهر مهاباد به جز چنین فضایی، انتخاب چندانی را جهت حضور در آن و انجام فعالیتهای اجتماعی مذکور ندارند. از طرفی علیرغم اقبال عمومی شهروندان نسبت به این فضا، تا کنون به بحث کیفیت این فضا، با این اهداف که مشخص شود کیفیت محیطی فضا چگونه است و بهبود و ساماندهی آن تا چه اندازه می تواند بر ارتقاء ابعاد مختلف اجتماع پذیری اثرگذار باشد، پرداخته نشده است. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کاربردی و روش آن توصیفی - تحلیلی می باشد. این پژوهش که در سال 1400 تهیه شده و محدوده مورد مطالعه آن خیابان جمهوری اسلامی شهر مهاباد می باشد. اهداف مد نظر پژوهش حاضر عبارتند از: تحلیل وضعیت فضای مورد مطالعه بر اساس ابعاد مختلف اجتماع پذیری و کیفیت محیطی و همچنین سنجش و تبیین اثرات کیفیت محیطی بر ابعاد مختلف اجتماع پذیری در فضای مورد مطالعه. به عبارت دیگر ابعاد مختلف کیفیت محیطی به عنوان متغیرهای مستقل و مولفه های اجتماع پذیری به عنوان متغیر وابسته مد نظر پژوهش حاضر می باشند. روش گردآوری اطلاعات پژوهش، اسنادی و میدانی می باشند، به طوریکه از روش اسنادی (مطالعه کتب علمی، پایان نامه ها و همچنین مقالات علمی مرتبط) به منظور انتخاب مولفه های اصلی و قابل سنجش کیفیت محیطی و اجتماع پذیری و از روش میدانی بر مبنای توزیع پرسشنامه، جهت سنجش و تحلیل فضای مورد مطالعه بر مبنای ابعاد مختلف اجتماع پذیری و کیفیت محیطی استفاده شده است. در این پژوهش، ابتدا با استفاده از آزمون T.Test در قالب نرم افزار SPSS سطح اجتماع پذیری و همچنین کیفیات محیطی فضا سنجش و تحلیل شدند و در ادامه سنجش و تحلیل ارتباط کیفت محیطی فضای مورد مطالعه با اجتماع پذیری و ابعاد مختلف آن در فضا با استفاده از مدل تحیل مسیر در نرم افزار Smart PLS صورت گرفت. یافته های تحلیل های آماری در قالب نرم آزمون T.Test و نرم افزار Spss مشخص ساخت، به طور کلی در معیار نهایی اجتماع پذیری، تفاوت میانگین با ارزش آزمون برابر با 134/0 در سطح معنی داری کمتر از 05/0 می باشد. این بدان معنی است که فضای مورد مطالعه به طور کلی فضایی اجتماع پذیر ارزیابی شده است. بر خلاف وضعیت اجتماع پذیری، در مورد کیفیت محیط فضای مورد مطالعه تحلیل های آماری نتایج دیگری را نشان می دهند. به طوریکه تفاوت میانگین معیار نهایی کیفیت محیطی با ارزش آزمون برابر با 020/0 در سطح معنی داری بیشتر از 05/0 می باشد که بیانگر آنست فضای مورد مطالعه از سوی کاربران در ابعاد مختلف کیفیت محیطی، به طور کلی متوسط یا نسبتا موفق ارزیابی شده است. همچنین نتایج مدل تحلیل مسیر در نرم افزار Smart Pls نشان داد در مجموع کیفیت محیط انسان ساخت در فضای مورد مطالعه اثر بخشی قوی و معنی داری بر شاخص نهایی اجتماع پذیری فضا دارد، به طوریکه ضریب مسیر در این ارتباط، برابر با 680/0 و (در سطح معنی داری کمتر از 05/0) و ضریب تعیین نیز برابر با 462/0 می باشد، این مهم بدان معنی است که در حدود نصف تغییرات اجتماع پذیری در فضای مورد مطالعه توسط متغیرکیفیت محیط انسان شاخت تبیین می گردد. در این بین مولفه جذابیت و دعوت کنندگی فضا با ضریب تعیین 434/0 و ضریب مسیر 659/0 و همچنین مولفه جذب گروه های سنی و جنسی مختلف با ضریب تعیین 208/0 و ضریب مسیر 457/0، متاثرترین مولفه های اجتماع پذیری از کیفیت محیطی می باشند. اگرچه فضای مورد مطالعه از منظر معیارهای کیفیت محیطی چندان مطلوب و موفق ارزیابی نشده و در سطح متوسط می باشد اما توانسته است به عنوان فضایی اجتماع پذیر شناخته شود. دلایل چنین شرایطی می توان ناشی از دسترسی آسان به فضای مورد مطالعه، ترجیحات شهروندان همچون داشتن حس تعلق به مکان و همچنین فقدان یا کمبود فضاهای عمومی دیگر (به طور کلی) و فضاهای جذاب تر و پایدارتر (به طور خاص) در شهر مهاباد، دانست. همچنین وجود ارتباط قوی و معنی دار بین ابعاد کیفیت محیط انسان ساخت با اجتماع پذیری فضا (با ضریب تعیین 462/0 و ضریب مسیر 680/0)، ما به را به این نکته مهم رهنمون می نماید با ساماندهی و بهبود کیفیت محیطی فضا که در وضع موجود در سطحی متوسط ارزیابی شده است، می توان فضایی اجتماع پذیرتر را مشاهده نمود. به عبارت دیگر وجود ارتباط قوی و معنی دار بین این دو متغیر (کیفیت محیط انسان ساخت و اجتماع پذیری)، مسلما پیش بینی می نماید که بهبود کیفیت محیطی، موجب ارتقاء اجتماع پذیری فضا، به ویژه در شاخص هایی از اجتماع پذیری که دارای ارتباط قویتری با کیفیت محیطی دارند، می گردد. عواملی همچون جذابیت و دعوت کنندگی فضا، جذب گروه های سنی و جنسی مختلف توسط فضا، ترتیب مراجعات کاربران به فضا، تعاملات سازمان یافته کاربران در فضا و تا حدی امکان تشکیل تجمعات و پاتوق ها که به طور مشخص و معنی داری متاثر از کیفیت محیطی در فضای مورد مطالعه می باشند. در این بین جذابیت و دعوت کنندگی فضا و مولفه جذب گروه های سنی و جنسی مختلف متاثرترین مولفه های اجتماع پذیری از کیفیت محیطی می باشند.

    کلیدواژگان: اجتماع پذیری، کیفیت محیطی، خیابان جمهوری اسلامی، مهاباد
|
  • Mohamadreza Ghorbanian Tabrizi, Mohamadreza Pourmadimoha*, Karim Hoseinzade Dalir Pages 1-33

    In modern approaches to the city, City of Khorasan has been proposed as a strategic way of thinking in the planning and implementation of urban plans. This approach addresses the ways in which citizens engage in different areas of encounter with city-related issues in order to realize the components of the idea of ​​the right to the city (urban governance, social inclusion, cultural diversity in the city and social freedoms and the right to access urban services to all residents of the city There is a strong link between space and creativity. Creative people need space for life, work, inspiration, and work. In this context, public spaces can play a very important role.This article seeks to answer the main question that the strengths, weaknesses, opportunities and threats facing public spaces to reach the public sphere are creative and which indicators have the most impact on promoting the public spaces in the creative public space? The present study was applied in a qualitative way. The statistical population of the study consisted of 60 professors, experts in urban planning and executive directors from different universities of Tabriz and the municipality of Tabriz through purposeful sampling and Available for selection and review and the final arrangement of the provided list is also done using the Delphi technique as a combination of similar responses and removal of marginal responses. According to the findings of the research, in terms of grading and comparing the public spaces studied in this study, the public spaces of Aeol Goli Park, the Municipality of the Center, Sahib al-Amr Square, Qutb Square, Laleh Park, and Valga-Asr Park, according to the total score of 2 to 3 at the moderate level and the foundation of the foundation. Based on the total score of the final 4, internal factors are at the highest level in terms of the general creative space, all of which by adopting the necessary measures necessary to enhance the creative public space. Among the factors studied, the existence of a suitable transportation system for welfare and easy access, long-term erosion, strong historical record, multi-functionality, tolerance for all groups, security, and the creation of a platform for creating a variety of events are among the most important factors. In the promotion of public spaces were identified in the creative public space.

    Keywords: Creative City, Urban Public Space, Creative Common Space, City Right, SWOT
  • Jaber Alizadeh*, Jamal Mohammadi Pages 35-66

    Many behavioral anomalies in different urban societies, while having historical, cultural and economic roots, Are affected by the quality of life and emotions transmitted from the living space. Therefore, the present study investigates the relationship between the physical sustainability of neighborhoods and their relationship with the level of social sustainability of urban neighborhoods as dimensions of quality of life. The research method is descriptive-analytical with field studies. The research unit is the central and primary neighborhoods of Ardebil city. They include the neighborhoods of the Aliqapu or Darvazeh, Sarcheshmeh, Tova, Gazaran, Ochdukan and Pir Abdol-Malek. The sample size was estimated to be 384 according to Cochran formula. Descriptive statistical analysis was performed in SPSS software and AMOS software was used for path analysis. Research findings show that physical sustainability components (including the quality of spatial form and texture, accessibility to Urban uses and services or visual form) are Compared with other components and even social sustainability components to quality The lives of urban dwellers have a profound impact. The results show that in Ardebil city's central neighborhoods, social stability of residents (3.13) is better than the physical stability of the desired neighborhoods (2.87). Also, based on the results of the present study, the physical quality of urban environment can significantly (up to 59%) predict the satisfaction of residents' quality of life.

    Keywords: Quality of Life, Environmental-Physical Sustainability, Social Sustainability, Neighborhood, Ardabil City
  • Farzaneh Yazdankhah, Hasan Ahmadzadeh*, Bashir Baikbabaee, Ali Panahi Pages 67-97

    Assigning important roles to the civil society in dysfunctional contexts It is a phenomenon of good governance in the form of people-centered communities Which can be a capacity for participation, social capital and social trust and cohesion to happen with flexibility It is possible to achieve urban sustainability in these residential areas and its resilience in terms of urban hazards. The main purpose of this research is The Investigating effect of local communitis governance on the sustainability of urban Inefficient textures. For this purpose, four inefficient and dilapidated neighborhoods named Chokhorlar, Qazan Daghi, Mollah Hossein Baghi and Shams Abad in Tabriz Were selected as pilot studies. current study Based on the purpose of the application type  and in terms of how data is collected It is of descriptive-correlation type. In this way, First, Extracted from previous sources and literature the indicators of the two schools of governance of local communities and urban sustainability. And after exchanging views with relevant experts Two questionnaires were designed in connection with the two concepts mentioned. And 125 questionnaires for each of the selected locations Was considered. Validity of this research is Content and  Cronbach's alpha is used for reliability. and then the results were merged and the final research model was obtained. In the present study to achieve the objectives of the study, from two softwares Was used are SPSS 26(To provide descriptive information and test the normality of the data) and 3 Smart PLS (To model structural equations and measure the effect of variables on each other) The results of the research, it shows Local community governance variable On the stability of Inefficient textures It has a positive, strong and significant effect. Makes it clearer than ever applying such an idea in the planning and management of these textures is necessary.

    Keywords: Inefficient urban textures, The dominance of urban communities, Sustainable urban, Structural equation
  • KERAMAT RANJBAR DASTENAEI*, ZAHRA PISHGAHI FARD, Marjan Badiei Aznadahi Pages 99-133

    Electoral geography is the knowledge that deals with the differences and similarities of electoral patterns in different geographical areas at the national level and establishes a relationship between these patterns and other social and economic structures. Despite the comprehensiveness of the geography of elections and the diversity of its subjects, two important issues in the geography of elections, especially parliamentary elections, are the proportionality in the distribution of parliamentary seats and the manipulation of the boundaries of constituencies. Takhsim examines justice in the geographical space of elections and examines whether the proportion of the population is commensurate with the number of seats; And Jerry Mandering is an electoral geography that manipulates and shifts electoral boundaries; And examines how changes in constituency boundaries lead to the victory of an individual or group in an election. Review; Proportion sharing; And; Jerry Mandering; It is one of the researchable cases that was not discussed in Iran before and after the revolution. East Azarbaijan province is a province that, both when it formed a province with Ardabil province and after it, has a great variety of topics in the geography of elections, including study; malapportionment; And; Jerry Mandering; Enjoys. This article is based on a comprehensive study of two categories; malapportionment; And; Jerry Mandering; It is in the eleven periods of East Azerbaijan and in this article only the above two issues in this province have been dealt with. The research data was done by library and analytical methods using Spss and Gis software. What was obtained from the results of the research was that in the study of the proportionality of the division, it was observed that in the constituencies of East Azerbaijan province, there is less spatial justice in terms of population and number of seats. Deviation from the constituency population criterion is calculated relative to the national average of 157692 people; The sum of its variance is equal to 18.42 and its average variance is equal to 1.4 percent. Jerry Mandering's investigation has manipulated the boundaries of some constituencies.

    Keywords: Consistent apportionment, Gerrymandering, Spatial justice, Electoral districts, East Azerbaijan
  • Gholamreza Barati, Maryam Barati*, Alireza Shakiba Pages 135-154

    One of the major manifestations of climate change in recent decades is the change in precipitation in different parts of the world. Since this climate parameter has a rebellious nature, recognizing its oscillating behavior is a necessity in the field of environmental planning in order to achieve sustainable development. Spectral analysis technique is an efficient method of identifying and understanding the overt and covert behavior of climatic elements and extracting and analyzing climatic fluctuations. Therefore, in the present study, using the daily precipitation data of 108 synoptic and rain gauge stations in the country, first the beginning and end of precipitation periods in the wet season (September-May) in 1990-2015 were extracted and then According to it, the longevity of the rainy season in the country was achieved in all stations. In the next step, using programming facilities in MATLAB software, the distribution of variances in all possible wavelengths at a significance level of 95%, in a time series of 26 years was obtained and finally in order to discover the spatial distribution of important and dominant cycles in software Arc Gis 10 software was mapped. The results showed that these fluctuations in the southern regions of the country are mainly 2 to 4 years and shorter and have less diversity and in the northern regions are more diverse and often 4 to 8 years. In general, significant fluctuations governing the longevity of the country's rainy season in the wet period of the year are mainly short-term and with a return period of 2 to 4 years, which is commensurate with large-scale fluctuations in oceanic climate indicators and is related to remote connection patterns. Also, the role of altitudes and distance and proximity to the sea in the diversity of cycles governing the northern and western half of the country is also significant.

    Keywords: Spectral analysis, harmonic analysis, durability of the rainy season, time series
  • Farzad Karami, Hamid Barghi*, Yousof Ghanbari Pages 155-177

    Today, the development of the village or any settlement system, compared to the past, has a wide connection with the concept of management, and in fact, management is an influential factor in development that can not only accelerate the development process but can be said to be the only factor to  Achieve development. Effective rural management requires the use of new managerial perspectives, which is one of the new approaches to good governance, in other words, good rural governance. In this regard, the present study aims to; Explanation and investigation of the effective components on the realization of good rural governance in rural settlements, the central district of Poldakhtar county and the Mosian district of Dehloran county have been compiled. Data collection is based on library and survey resources. The statistical population is studied by experts and specialists in the field. Demitel technique was used to analyze the data. The relationship between good governance and sustainable rural development was assessed according to the type of research data using Pearson test. The results of causal relations in Demetel method show that in the central district of  Poldakhtar county; The components of efficiency and effectiveness were identified as the most effective and legality of the most impression indicator, and in the Mosian district of Dehloran county, the component of intercession was identified as the most effective and justice indicator as the most impression indicator of good rural governance. Findings of correlation coefficients of good governance and rural sustainability variables in the central district of Poldakhtar indicate that there is a positive relationship between rural governance and the components of legality, responsibility, collective agreement and justice and sustainability and all its components except social sustainability (p≤0.05). Findings of correlation coefficients of variables of good governance and rural sustainability in Mosian district of Dehloran county indicate that there is not a significant relationship between rural governance and the components of participation, responsibility, collective agreement and efficiency and effectiveness with sustainability and components of social, economic and environmental sustainability(p>0.05).

    Keywords: good governance, sustainable rural development, central district of Poldakhtar county, Mosian district of Dehloran county
  • Esmaeil Abbasi, Hana Etemadi* Pages 179-198

    Drought is a creepy phenomenon, reversible climate and an unavoidable reality in different climates that is caused by a lack of rainfall over a period of time. The purpose of this research is to monitor in Bushehr province based on SPI and VCI indices using MODIS sensors. In this regard, using 54 time-series images of the Normalized Vegetation Difference Index (NDVI) of MODIS satellite products from the growing seasons (January, February and March) between 2001 and 2018, the VCI, Vegetation Status Index, which is a normalized index to assess drought is calculated. Then, the standard SPI precipitation index for 5 synoptic stations (Borazjan, Bushehr, Deylam, Dayyer and Jam) was calculated during an 18-year statistical period, and according to the SPI classification table, very severe drought, severe drought, drought Moderate, almost normal, moderate wet, very wet and very severe wet were divided. Then the correlation coefficient of these two indices was calculated and it was found that the two indices have a significant correlation coefficient. The results of drought monitoring showed that during this 18-year period, in some years, the VCI index of severe drought (2009) shows that less rainfall occurred in the same year, and in 2014 it shows a very severe wet season where significant rainfall has occurred. Also, the results of the correlation between these two indices showed that the six-month SPI correlation coefficient has a higher correlation with the average VCI index than the quarter. In general, it was found that in the absence of meteorological indicators, a satellite index can be used to monitor drought.

    Keywords: Drought, vegetation, SPI, VCI index, MODIS sensor, Bushehr province
  • Mahnaz Saber, Bromand Salahi*, Abbas Mofidi Pages 201-225

    Due to the Earthchr('39')s climate is systemic, the Large-scale atmospheric patterns, are considered as one of the most important factors that affects the climate in different regions of the world. This issue indicates necessity of investigating these patterns and their effects on climate areas beyond a given region. In this study, the relationship between North Hemispherechr('39')s teleconnection indices and Evapotranspiration (ET) at synoptic stations in south of the Aras River basin during the 26-years statistical period (1992-2017) was investigated.  Run test was used to evaluate the sequence and homogeneity of data. Pearson correlation coefficient was used to assess the relationship status between these patterns and the changes in the studied variable. The highest significant correlation coefficient calculated between ET stations and some patterns was obtained with non-delayed mode, with 1, 2 and 3-months delay which are weak in terms of intensity.While in different, the highest significant correlation coefficients was observed that it was Calculated at Ahar station (in winter, spring and autumn seasons with EA, SCA, NAO and EA indices, respectively, amount 0.79*, -0.53**, -0.49** and -0.43*), at Ardabil (in spring with SCA, in summer and autumn with POL (-0.54**, 0.44* and -0.56**) and at Parsabad (in autumn with EP/NP 0.46*). Significant correlation between phases of EA, EA/WR and EP/NP, SCA positive phase and PNA negative phase with Z-Scores of some stationchr('39')s was observed low to moderate intensity at the confidence level of 0.95 and above. The results  of the backward regression model, in addition to introducing the most effective  indices in the modeling of stationchr('39')s ET, showed that  they do not have the explain this variable in Aras basin.

    Keywords: Aras basin, correlation, Evapotranspiration, synoptic stations, teleconnection indices
  • Farhad Ghorbanian, Katayoon Alizadeh*, Mohamadali Ahmadian Pages 227-247

    In the current age of increasing population and urban expansion,Have Increased use of motor vehicles in cities And forecasts of car park locations in these cities have been taken into consideration. The expansion of Mashhad in recent decades and the increasing number of cars and related problems such as traffic, increased fuel consumption, air pollution, waste of time citizens etc. The need to pay attention to the use of urban public parking in urban development plans is increasingly emphasized. Currently, District 1 of Mashhad Municipality is facing traffic and environmental problems due to its high density of administrative and commercial uses. Therefore, locating public parking spaces to reduce traffic congestion and its problems seems to be an effective step in urban planning. This is an applied and descriptive-analytical study. Data were collected through library and field studies from relevant organizations. Arc GIS and fuzzy logic model-ANP were used for these analyzes. According to the studies carried out in this field, 8 criteria for parking location were selected and using ANP model and fuzzy logic, each criterion was weighted and mapped in ARC GIS software and finally different layers on The convention and the right place to build a public parking lot have been identified. The results of this study show that the distribution of public parking lots is in good condition but the number of parking lots is less than the demand.

    Keywords: District 1 of Mashhad Municipality, Fuzzy Logic, Location, Urban Public Parking
  • Roghaye Abasi, Ali Fathi*, Rasul Samadzadeh Pages 249-274

    Nowadays, worn-out urban structures, as a valuable part of the main structure of any city, do not have a good adaptation to the living conditions of citizens today. In other words, lack of proper access to the standards of modern life, lack of vitality and viability are among the main problems of these tissues. Therefore, the main purpose of this study is a comparative assessment of urban viability and housing replacement of the dilapidated fabric of Qeydar city.The present study was conducted by descriptive-analytical method and to achieve this goal, two sections of documentary and field studies (questionnaire) were used. According to the research needs, SPSS, Arc Gis, Lisrel software and network analysis technique have been used.The results of the research indicate the importance of the subject in both theoretical and practical formats: The theoretical feature of this research is to contribute to the professional development and expansion of the scientific literature on the subject of urban viability, and its practical value is that considering Existence of various factors affecting the viability status, different species of this status were observed in the worn-out area of ​​Qeydar city. So that Shariati alley with the average index (60/5) of species No. 1, Takhti (50/2) species No. 2, the tomb of the Prophet (PBUH) (48) species No. 3, Baba al-Hawaij (46/2) species No. 4 and Sarcheshmeh and Chaleh Mahalla neighborhoods (44/2) are in category 5. Based on the results of Pearson correlation coefficient test, a direct and significant relationship (r = 0.992) is observed between viability and housing.This means that with increasing the level of livability in the dilapidated fabric of Qeydar city, the rate of housing in the fabric has also increased and there is a direct relationship between these two variables, and in terms of livability and housing in Shariati neighborhoods (11/06) (2.89) and Takhti (10.98) (2.86) have a higher score than other neighborhoods in the dilapidated area of ​​Qeydar city, and as a result, they seem more desirable and pleasant in terms of living.

    Keywords: Urban Viability, Housing, Typology, Worn Texture, Qeydar City
  • Mamash Amirashayeri, Arsalan Tahmasebi*, Jalil Sahabi Pages 275-303

    Routes are dynamic urban spaces that are known as environments of social life. These layers of urban design beautify the cities as links between the private and public spheres. Thus, it appears imperative to heed environmental qualities and to systematize them for the purpose of attendance and interaction in social activities. This research is a descriptive-analytical method to evaluate sociability. Analyzing the effects of the quality of man-made environment on, the research was conducted in 2021. Besides documentary-research studies, field data were collected by distributing questionnaires. They were analyzed using SPSS and PLS in the form of T-Test and path analysis model. The findings in the form of T-Test displayed that space is associated with sociability, though its environmental quality is assessed at a moderate scale. Also, results of path analysis model with path coefficient and significance level of 0.000 exhibit a significant relationship between environmental quality and spatial sociability. So that about half of the changes in the sociability are predicted and interpreted by environmental quality with a coefficient of determination of 0.462. Factors such as inviting spaces, attracting different groups, order of visits, interactions and to some extent the possibility of gatherings, with an impact factor of 0.659, 0.457, 0.322, 0.318, and 0.142 respectively, at a significance level of less than 0.05, are substantially affected by environmental quality. It can be said that despite the relative environmental quality, the location and consequently easy access, as well as the lack of other sustainable and attractive urban spaces in Mahabad, has caused the study space to be considered sociable. At the same time, this sociability is seriously affected by environmental quality, therefore, organizing different dimensions of environmental quality provides a more social and sustainable environment.

    Keywords: Sociability, Environmental Quality, Jomhuri Eslami St., Mahabad