فهرست مطالب

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 44، پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین رحیمی کلور*، ایمان قاسمی همدانی صفحات 5-23
    سازمان ها در محیط تجاری پویا، از زنجیره تامین چابک به عنوان استراتژی کلیدی برای مقابله با بی ثباتی استفاده می کنند. بنابراین چابکی یک شرکت دانش بنیان نشان دهنده ی پاسخگویی آن شرکت در هنگام مواجهه با تغییرات داخلی و خارجی است و شرکتهای دانش بنیان چابک توانایی رقابت با سایر شرکتها را در ارایه خدمات به بازار هدف دارند. از این رو در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر مدیریت ریسک مبتنی بر هوش مصنوعی پرداخته می شود. این مطالعه از نظر هدف، کاربردی است و از دیدگاه نحوه گردآوری داد ه ها نیز، این بررسی در حوزه تحقیقات توصیفی از نوع پیمایشی قرار دارد. جامعه آماری پژوهش حاضر متشکل از کارکنان شرکت های دانش بنیان است که تعداد 280 نفر از اعضای نمونه در دسترس قرار گرفته و پرسشنامه ها تکمیل شد. در این پژوهش برای گردآوری داده ها از دو روش کتابخانه ای و میدانی بوده و متغیرهای موردبررسی در مطالعه حاضر از طریق نظرخواهی با استفاده از «پرسشنامه الکترونیکی بومی سازی شده» مورد سنجش قرار گرفته اند. داده ها با استفاده از نرم افزار spss و روش حداقل مربعات جزئی و نرم افزار اسمارت پی.ال.اس. تجزیه و تحلیل شدند. بررسی نتایج این تحقیق نشان داد که مدیریت ریسک مبتنی بر هوش مصنوعی بر چابکی و قابلیت مهندسی مجدد زنجیره تامین شرکت تاثیر می گذارد، همچنین در رابطه غیرمستقیمی قابلیت مهندسی مجدد زنجیره تامین رابطه بین مدیریت ریسک مبتنی بر هوش مصنوعی بر چابکی و قابلیت مهندسی مجدد زنجیره تامین شرکت را میانجی گری می کند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین چابک، قابلیت های مهندسی، مدیریت ریسک، هوش مصنوعی
  • خدایار ابیلی، جواد پورکریمی، سید محمد صاحبکار، سید حمزه حسنی* صفحات 24-42

    نواحی نوآوری در جریان تکامل زیست بوم های نوآوری و پس از الگوهای رایجی مانند پارک های علم و فناوری در بیش از 50 نقطه دنیا ایجاد شده اند و آثار قابل توجهی را بر اقتصاد منطقه ای برجای گذاشته اند. در ایران نیز مناطقی با ویژگی های ناحیه نوآوری در حال ظهور است که شناخته شده ترین آنها ناحیه نوآوری شریف در اطراف دانشگاه صنعتی شریف است. با این حال، شکل گیری این مناطق در کشور تجربه ای نو به شمار می آید و علی رغم اهمیت موضوع، پژوهش چندانی در زمینه سیاست گذاری ایجاد و توسعه این نواحی صورت نگرفته است. پژوهش حاضر با بهره گیری از روش داده بنیاد نظام مند به طراحی مدل مطلوب سیاست گذاری علم و فناوری در ناحیه نوآوری شریف می پردازد. در این روش ضمن بررسی اسناد و مطالعات میدانی با 18 نفر از صاحب نظران مصاحبه عمیق انجام شده است. سپس از روش گروه کانونی برای اطمینان از اعتبار یافته ها بهره گرفته شده است. در نهایت مدل مطلوب سیاست گذاری علم و فناوری ناحیه نوآوری دانشگاه صنعتی شریف شامل پیشران ها و چالش های محیط داخلی و خارجی، راهبردهای توسعه ناحیه، پیامدها و بازخوردها طراحی شده است. همچنین پیشنهادات سیاستی مبتنی بر این مدل ارائه شده است که شامل تدوین سند برنامه راهبردی توسعه ناحیه نوآوری شریف، ارتقاء جایگاه و توان اجرایی و عملیاتی پارک علم و فناوری شریف، بهره گیری از سیستم های اطلاعاتی بمنظور تسریع در یکپارچه سازی، تخصصی سازی ناحیه نوآوری شریف و اهتمام به ایجاد اجتماع نوآور ناحیه نوآوری شریف است.

    کلیدواژگان: اکوسیستم نوآوری، نواحی نوآوری، مناطق نوآوری، نظریه داده بنیاد
  • ابوالفضل علمایی فر، داود رضاپور*، مه سیما عبداللهیان صفحات 43-58
    انعقاد برنامه همکاری جامع 25 ساله میان ایران و چین به عنوان یکی از مهم ترین اقدامات انجام شده طی سال های گذشته در راستای توسعه مناسبات دو کشور محسوب می شود. این توافق نامه گرچه از سوی مقامات دو کشور مطلوب ارزیابی شده اما در میان افکار عمومی با واکنش هایی مواجه بوده است. از جمله مهم ترین واکنش های صورت گرفته در این حوزه، واکنش منفی کاربران فارسی زیان شبکه اجتماعی توییتر و کمپین سازی آنان علیه توافق نامه 25 ساله ایران و چین بوده است. اهمیت این مساله ناشی از حضور نخبگان در این شبکه است که به نوعی آن را به سیاسی ترین شبکه اجتماعی فعال در ایران مبدل کرده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی چرایی واکنش منفی کاربران فارسی زبان توییتر به این توافق نامه در پی پاسخگویی به این پرسش هاست که: « علل و ماهیت واکنش عمومی کاربران ایرانی نسبت به امضای برنامه همکاری جامع ایران و چین در فضای توییتر چگونه بوده است؟ » و «گذشت زمان چه تاثیری بر میزان حساسیت مردم ایران نسبت به توافق نامه ایران و چین داشته است؟»به نظر می رسد سه علت «نگرانی در خصوص فروش و واگذاری مناطق مختلف ایران به چین» ، «اشاره به حافظه تاریخی ملت ایران» و «نگرانی در خصوص به خطر افتادن استقلال کشور»، مهم ترین علل واکنش منفی کاربران ایرانی توییتر نسبت به توافق نامه 25 ساله ایران و چین باشد و میزان حساسیت کاربران به موضوع مذکور، بر اثر گذشته زمان کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: توافق نامه 25 ساله، ایران، چین، توییتر، مشارکت سیاسی
  • عاطیه صفردوست*، سید سروش قاضی نوری، منوچهر منطقی، محمد نقی زاده، جهانیار بامداد صوفی صفحات 59-83

    رشد سریع حوزه های فناورانه و گسترش تعاملات بین شرکت ها، منجر به شکل گیری شبکه های نوآوری حول شرکت های بزرگ شده است که به عنوان یک شرکت مرکزی، وظیفه رهبری و هماهنگ سازی سایر شرکت های مبتنی بر شبکه را بر عهده دارند. از سوی دیگر، شرکت های فناور از جمله شرکت های زیست دارویی برای موفقیت در شبکه، نیاز به قابلیت های شبکه سازی دارند. بر این اساس، هدف این پژوهش بررسی ابعاد موثر در توسعه قابلیت های شبکه ای شرکت ها به ویژه شرکت های بزرگ (هاب ها) و نقش آن ها در پیامدهای شبکه سازی در صنعت زیست دارویی ایران است. برای پاسخگویی به سوالات پژوهش، ضمن مصاحبه با متخصصان سه حوزه دولتی، صنعتی و دانشگاهی در حوزه زیست دارویی با رویکرد داده بنیاد، ابعاد موضوع مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت علاوه بر عامل یا پدیده اصلی" قابلیت شبکه"، پیشایندها و پیامدهای این قابلیت ها شناسایی شده است. با توجه به نتایج؛ قابلیت های شبکه دارای سه بعد است: قابلیت های فردی، قابلیت های عمومی اعضای شبکه و قابلیت های شرکت های بزرگ (هاب). همچنین می توان اذعان داشت که قابلیت های شبکه ای شرکت های زیست دارویی تحت تاثیر عوامل علی یا پیشینه است و قابلیت های شبکه ای این شرکت ها اگر منجر به توسعه راهبردها و اقدامات عملی گردد می تواند پیامدهای مثبتی برای آنها و شبکه به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: قابلیت های شبکه سازی، قابلیت های شرکت های هاب، پیشایندها، پیامدها و نتایج
  • ترجمه: مصطفی یوسفی عالمه کیخا صفحات 84-100

    هدف پژوهش حاضر پرداختن به مبحث رابطه بین نوآوری اجتماعی و کارآفرینی اجتماعی، با توجه به نقش اجتماع است. این مقاله با کمک مرور نظام مند مقالات (SLR)، با تحلیل دقیق 34 مقاله از مجلات پایگاه داده اسکوپوس، مشکلات و فرصت ها را در مقالات نوآوری اجتماعی و کارآفرینی اجتماعی، شناسایی، تحلیل و توصیف می کند. با توجه به اینکه در خصوص رابطه بین این دو مفهوم و تاثیر «اجتماع» در توسعه و پیاده سازی آن ها اطلاعات کمی وجود دارد، لذا این مرور نظام مند به منظور شناسایی و توصیف تعریف ها و الگوها انجام شده است. نتایج نشان می دهد که کشف رابطه بین نوآوری اجتماعی و کارآفرینی اجتماعی در مرحله آغازین است، و هنوز یک حوزه غیرمنسجم است که نظرات بسیار متفاوتی درمورد آن وجود دارد. بنابراین باید بررسی شود که این حوزه به چه سمتی حرکت خواهد نمود و این مقاله قصد دارد اولین قدم را برای درک نوآوری اجتماعی و کارآفرینی اجتماعی از جنبه ی ادغام و تلفیق بردارد و توضیحی درمورد دیدگاه های گوناگون در مقالات فراهم سازد.

    کلیدواژگان: نوآوری اجتماعی، کارآفرینی اجتماعی، ارزش آفرینی اجتماعی
  • مهرداد سلیمی*، بیتا لطفی بیدهندی صفحات 101-123

    از زمانی که فیس بوک در اکتبر 2021 نام خود را به Metaverse تغییر داد، متاورس به یک هنجار جدید در شبکه های اجتماعی و جهان های مجازی سه بعدی (3D) تبدیل شده است. متاورس قصد دارد سه بعدی را با استفاده از بسیاری از فناوری های مرتبط، فراگیر و شخصی کند و تجربیات خود را به کاربران ارایه نماید. علیرغم توجه و مزایای زیاد، یک سوال طبیعی در متاورس وجود دارد و آن این است که چگونه می توان از محتوا و داده های دیجیتالی کاربران خود محافظت کرد. در این راستا، بلاک چین به دلیل ویژگی های متمایز عدم تمرکز، تغییر ناپذیری و شفافیت، راه حل امیدوارکننده ای است. برای درک بهتر نقش بلاک چین در متاورس، یک نظرسنجی گسترده در مورد کاربردهای بلاک چین برای متاورس ارایه می شود. ابتدا مقدماتی را در مورد بلاک چین و متاورس ارایه می کنیم سپس انگیزه های استفاده از بلاک چین برای متاورس را بررسی می کنیم. در مرحله بعد، به طور گسترده در مورد روش های مبتنی بر بلاک چین برای متاورس از دیدگاه های فنی، مانند اکتساب داده، ذخیره سازی داده ها، اشتراک گذاری داده ها، قابلیت همکاری داده ها، و حفظ حریم خصوصی داده ها بحث می کنیم. برای هر دیدگاه، ابتدا چالش های فنی متاورس را مورد بحث قرار می دهیم و سپس مشخص می کنیم که چگونه بلاک چین در این زمینه کمک می کند. علاوه بر این، تاثیر بلاک چین را بر فناوری های فعال کننده کلیدی در متاورس، از جمله اینترنت اشیا (IOT)، دوقلوهای دیجیتال (digital twins)، برنامه های کاربردی چندحسی و همه جانبه، هوش مصنوعی (Artificial Intelligence) و کلان داده ها (big data) بررسی می کنیم. در ادامه به ارایه چند پروژه بزرگ برای نشان دادن نقش فناوری بلاک چین در برنامه ها و خدمات متاورس می پردازیم. در نهایت، برخی از موارد امیدوارکننده برای هدایت نوآوری ها و پیشرفت های تحقیقاتی بیشتر به سمت استفاده از بلاک چین در متاورس برای آینده را ارایه می کنیم.

    کلیدواژگان: بلاک چین، متاورس، حریم خصوصی، برنامه های کاربردی
|
  • Hosein Rahimi Kolour *, Iman Ghasemi Hamedani Pages 5-23
    In a dynamic business environment, organizations use an agile supply chain as a key strategy to deal with volatility. Therefore, the agility of a knowledge-based company indicates the responsiveness of that company when facing internal and external changes, and agile knowledge-based companies have the ability to compete with other companies in providing services to the target market. Therefore, in current research, the impact of risk management based on artificial intelligence is being investigated. This study is practical in terms of purpose, and from the point of view of data collection, this study is in the field of descriptive survey research. The statistical population of the current research consists of employees of knowledge-based companies, 280 sample members were available and the questionnaires were completed. In this research, two library and field methods were used to collect data, and the variables investigated in the present study were measured through polling using "localized electronic questionnaire". Data was analyzed using spss software and partial least squares method and Smart PLS software were analyzed. Examining the results of this research showed that risk management based on artificial intelligence affects the agility and ability to reengineer the company's supply chain. Also, in the indirect relationship between the ability to reengineer the supply chain, the relationship between risk management based on artificial intelligence agility and the ability to reengineer the supply chain mediates the company.
    Keywords: agile supply chain, engineering capabilities, Risk Management, Artificial intelligence
  • Khodayar Abili, Javad Pourkarimi, Seyed Mohammad Sahebkar, Syed Hamze Hasani * Pages 24-42

    Areas of Innovation have been established in more than 50 places in the world during the evolution of innovation ecosystems and after common models such as science and technology parks, and they have left a significant impact on the regional economy. In Iran, districts with the characteristics of the area of innovation are emerging, the most well-known of which is the Sharif area of Innovation around the Sharif University of Technology. However, the formation of these areas in the country is considered a new experience and despite the importance of the issue, not much research has been done in the field of policy making and development of these areas. The present study, using the systematic grounded theory, deals with the design of the desirable model of science and technology policy in the Sharif area of innovation. In this method, in-depth interviews were conducted with 18 experts while reviewing documents and field studies. Then, the focus group method was used to ensure the validity of the findings. Finally, the ideal policy model of science and technology in this area of innovation including drivers and challenges of the internal and external environment, development strategies of the area, consequences, and feedback has been designed. Also, policy proposals based on this model have been presented, which include designing a strategic plan for the development of Sharif's area of innovation, upgrading the position and executive and operational capacity of Sharif Science and Technology Park, using information systems to accelerate integration, specialization of Sharif Innovation Zone, and efforts to Creating an innovative community.

    Keywords: Innovation ecosystem, area of innovation, innovation region, Grounded theory
  • Abolfazl Olamaie-Far, Davood Rezapour *, Mahsima Abdollahian _ Pages 43-58
    The conclusion of the comprehensive 25-year Cooperation Program between Iran and China is counted as one of the most significant actions taken during the recent years. This agreement, however considered favorable by the authorities of the two countries, has provoked reactions in public opinion. Among the most important feedbacks in this case are the negative reaction of the Persian users of Twitter and their campaigning against Iran and China’s 25 year agreement. The significance of this matter is due to the presence of elites in this network which in a way has made it the most political social network active in Iran. This research aiming to study the reason for the negative reaction of the Persian users of Twitter to this agreement, is looking for the answers to these questions: «What have been the reasons and modality of Twitter’s Iranian users’ general feedback to the signing of Iran and China’s comprehensive cooperation program in Twitter space? » And «What influences has the passing of time had on the level of Iranian people sensitivity towards Iran and China’s agreement? ». It appears that the three reasons «concerns about sale and cession of different regions of Iran to China», «the collective memory of the Iranian nation» and «concerns about the country’s independence to be jeopardized» are the most significant reasons to the negative feedback of Iranian Twitter users towards the 24 year agreement between Iran and China and the sensitivity of the users to the so called issue, has declined over time.
    Keywords: 25 year agreement, Iran, China, Twitter, political participation
  • Atiyeh Safardoust *, Seyed Sourush Ghazinori, Manouchehr Manteghi, Mohammad Naghizadeh, Jahanyar Bamdad Soofi Pages 59-83

    The rapid growth of biopharmaceutical fields and the expansion of interactions between firms, has led to the formation of innovation networks around big biopharmaceutical companies, which as a hub, have the task of leading and orchestrating other Network-based firms. On the other hand, biopharmaceutical firms need networking capabilities to be successful in networking. Accordingly, the purpose of this study is to investigate the effective dimensions in developing the firms' network capabilities, especially large companies (hubs), and their role in the consequences of networking in the Iranian biopharmaceutical industry. To answer research questions, while interviewing experts in three areas of government, industry, and academia in biopharmaceutical field, with the data approach of the Foundation, the dimensions of the issue were examined, and finally, in addition to the main factor or phenomenon, "network capabilities", antecedents and consequences of these capabilities is identified. According to the results; network capabilities have three dimensions: individual capabilities, general capabilities of network members and the capabilities of hub companies. Also, it can be acknowledged that the network capabilities of biopharmaceutical firms are influenced by causal factors or antecedents, and the network capabilities of these firms, sometimes lead to positive consequences for them and for the network when leading to the presentation of strategies and practical actions appropriate to the capabilities of the network.

    Keywords: Networking capabilities, capabilities of hub companies, antecedents, consequences
  • Translator: Mostafa Yousefi, Aleme Keikha * Pages 84-100

    This paper aims to contribute to the conceptual debate on the connection between socialinnovation and social entrepreneurship, considering the role of the ‘social’ within thisconnection. Supported by a systematic literature review (SLR) with an in-depth analysis of34 articles from Scopus-indexed and Web of Science databases journals, this paper identifies, analyzes and describes the difficulties and opportunities in the social innovation andsocial entrepreneurship literature. Little is known about the link between both conceptsand the influence of the ‘social’ in their development and implementation. This SLR wasconducted to identify and describe definitions and patterns. Results show that theconnection between social innovation and social entrepreneurship is in its take-off phase,but it still is a fragmented field with a huge lack of consensus. Thus, it will be important tosee where the field will head, as this paper aims to be a first step in the understanding ofsocial innovation and social entrepreneurship through a collective and integratedperspective, providing an elucidation of the different perspectives of the literature

    Keywords: Social Innovation, Social Entrepreneurship, Social value creation
  • Mehrdad Salimi *, Bita Lotfi Bidhendi Pages 101-123

    Since Facebook officially changed its name to Metaverse in Oct. 2021, the metaverse has become a new norm of social networks and three-dimensional (3D) virtual worlds. The metaverse aims to bring 3D immersive and personalized experiences to users by leveraging many pertinent technologies. Despite great attention and benefits, a natural question in the metaverse is how to secure its users’ digital content and data. In this regard, blockchain is a promising solution owing to its distinct features of decentralization, immutability, and transparency. To better understand the role of blockchain in the metaverse, we aim to provide an extensive survey on the applications of blockchain for the metaverse. We first present a preliminary to blockchain and the metaverse and highlight the motivations behind the use of blockchain for the metaverse. Next, we extensively discuss blockchain-based methods for the metaverse from technical perspectives, such as data acquisition, data storage, data sharing, data interoperability, and data privacy preservation. For each perspective, we first discuss the technical challenges of the metaverse and then highlight how blockchain can help. Moreover, we investigate the impact of blockchain on key-enabling technologies in the metaverse, including Internet-of-Things, digital twins, multi-sensory and immersive applications, artificial intelligence, and big data. We also present some major projects to showcase the role of blockchain in metaverse applications and services. Finally, we present some promising directions to drive further research innovations and developments towards the use of blockchain in the metaverse in the future

    Keywords: Blockchain, Metaverse, privacy, applications