فهرست مطالب

مرمت و معماری ایران - پیاپی 35 (پاییز 1402)

نشریه مرمت و معماری ایران
پیاپی 35 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • گونه شناسی ایوان در خانه های تاریخی نجف آباد
    عاطفه کرباسی* صفحه 1

    خانه های تاریخی نجف آباد، که در کتب تاریخی هم از آن ها به نیکی یاد شده است، به عنوان بخشی از تاریخ معماری این شهر شایسته ی تحقیقاتی تحلیلی هستند. تاکنون تحقیقی در باب تحلیل کلیت یا اجزای این خانه ها و دسته بندی یا گونه شناسی اجزای آن منتشر نشده است. به عنوان گامی در جهت رفع این فقدان، مقاله با تمرکز بر ویژگی های ظاهری و کالبدی، با هدف تشخیص انواع گونه های تاریخی «ایوان» در این خانه ها شکل گرفت. روش تحقیق مقاله کیفی با ترکیبی از روش های توصیفی-تحلیلی و استدلال منطقی و گردآوری داده به شیوه ی عمده ی مطالعه ی کتابخانه ای و میدانی است. این تحقیق روشن می کند هفت گونه در معماری ایوان خانه های تاریخی این شهر قابل تشخیص است. این گونه ها می توانند تحت این عنوان ها نامیده شوند: سه ایوانه ی میان-برتر با راهرو طرفین، سه ایوانه ی میان-برتر، سه ایوانه ی منتظم، دو ایوانه ی نامنتظم، دو ایوانه ی منتظم، تک ایوانه ی یکپارچه و تک ایوانه ی یکپارچه ی تزیینی. این گونه شناسی در دل خود تغییر و تنزل نقش فضایی و جایگاه عملکردی ایوان را درطول زمان به نمایش می گذارد: از فضایی با کشیدگی شمالی-جنوبی و عمود به حیاط، درهم تنیده و درگیر با اتاق پشتی خود و دارای سازه ای طاق چشمه در امتداد آن اتاق، به سمت فضایی با کشیدگی شرقی-غربی و هم راستا با حیاط، منفرد و مستقل از اتاق ها و در مقابل و مماس به آن ها، دارای سازه ای مستقل و تیرچوبی.

    کلیدواژگان: ایوان، خانه های تاریخی، خانه ی ایرانی، گونه شناسی، نجف آباد اصفهان
  • ارزیابی کاربرد توکوفرول (ویتامین E) در حفاظت پارچه های پنبه ای تاریخی از اکسایش رطوبت-دما با استفاده از نمونه های پیرشده تسریعی
    دلوان قبادی*، مهرناز آزادی بویاغچی، مجید مرتضوی، محسن محمدی آچاچلویی صفحه 2

    در حوزه حفاظت و مرمت اشیاء تاریخی و فرهنگی، اهمیت آثار تاریخی پارچه ای بر کسی پوشیده نیست. پارچه های پنبه ای تاریخی بخاطر ساختار آلی سلولزی در معرض اکسایش خودبخودی نیز قرار دارند و حتی در محیط ایزوله نیز فرایند تخریب متوقف نخواهد شد. نگهداری آثاری چنین حساس در شرایط نامطلوب انبار موزه، تخریب را سرعت بخشیده و چنانچه بتوان روش هایی برای کاهش سرعت تخریب سلولز یافت، کمک بزرگی به حفاظتگران این حوزه در نگهداری مطلوب این آثار خواهد کرد. روند تخریب سلولز علاوه بر تغییرات بصری که حاکی از تغییرات و فعل و انفعالات شیمیایی در ساختار بسپار سلولز است، با بررسی خواص فیزیکی و مکانیکی سلولز نیز قابل ردیابی است موضوع استفاده از آنتی اکسیدان ها در حفاظت مواد از اکسایش در بسیاری از صنایع همچون صنایع نساجی، شیمیایی، پلیمر، غذایی و دارویی مطرح بوده و پژوهشگران به بررسی تاثیر مواد مختلف در کاهش روند اکسایش و تخریب کالاهای صنایع بیان شده، اقدام می نمایند. با توجه به کاربرد گسترده توکوفرول(ویتامین E) در زمینه های نساجی، پلیمر غذایی و دارویی، در این پژوهش، کوشش شد با بررسی معایب و مزایای این ماده آنتی اکسیدان در حفاظت آثار پارچه ای پنبه ای تاریخی، مناسبت آن مورد ارزیابی قرار گیرد. در راستای دستیابی به این هدف، لازم است اثربخشی آن در کاهش سرعت اکسایش سلولز با گذشت زمان و تاثیرات تخریبی آن در پارچه های پنبه ای ارزیابی شود. روش پژوهش براساس تحلیلی- مقایسه ای و شیوه گردآوری داده ها از طریق آزمایشهای مربوطه نظیر تهیه طیف مادون قرمز- انعکاس کلی تضعیف شده، تعیین میزان مقاومت کششی، رنگسنجی و pH بوده است. مراحل انجام این پژوهش بدین گونه بود که پارچه های پنبه ای پیرسازی شده با غلظتهای مختلفی از توکوفرول تیمار شدند و قبل و بعد از پیرسازی تسریعی مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج حاکی از آن است که ماده مذکور تاثیر تخریبی بر سلولز نداشته و برای استفاده به عنوان آنتی اکسیدان در پارچه های پنبه ای تاریخی قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: حفاظت، مرمت، آنتی اکسیدان، ویتامین E، توکوفرول، پنبه
  • تبیین نحوه شکل گیری فرم نمای اصلی خانه های بعد از انقلاب اسلامی در اصفهان
    محمد شیخ بهائی، محمدباقر کجباف*، شهاب کریمی نیا، زهرا فنایی صفحه 3

    سیمای شهری و فرم نمای اصلی خانه ها بعد از انقلاب اسلامی دستخوش تغییراتی شده و انسجام و یکپارچگی خود را از دست داده که تحت تاثیر جهانی شدن و دوره مدرن بوده است. هدف پژوهش حاضر تبیین نقش فردگرایی، به عنوان یکی از مولفه های دوره مدرن و یکی از عوامل موثر بر فرم نمای اصلی خانه های شهر اصفهان در بازه زمانی از سال 1357 تا آخر سال 1396 شمسی می باشد. در این تحقیق 135 خانه در شهر اصفهان انتخاب و پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از اسناد کتابخانه ای و مطالعات میدانی انجام شده است و یافته ها طبق روش کیفی و از طریق مقایسه و تفسیر، تحلیل شده اند. تا کنون مطالعات زیادی درباره اثر متقابل محیط و انسان بر یکدیگر انجام شده، ولی بررسی اثر فردگرایی بر نمای ساختمان ها برای اولین در این تحقیق انجام شد. در سنت اعتبار بر پایه خانواده بود ولی در دوره مدرن این اعتبار فردی شد لذا خانه ها خصلت فردگرایی خود را با متمایز بودن فرم نما از سایر خانه ها و نیز نمایش آن بیان می کنند. بین سالهای 1357 الی 1371تمایز بین خانه ها از نظر فرم  بسیار کم بود در سال های 1372 الی 1391 تمایل به ایجاد تمایز در شکل نما و در بعضی موارد، مصالح افزایش می یابد و در بین سال های 1392 الی 1396 آخر تحقیق هیچ دو خانه ای از نظر فرم شبیه به هم نبودند و مصالح گران قیمت علاوه بر شکل متفاوت موجب متمایز شدن خانه ها می شد. خانه ها در سال های ابتدایی تحقیق درونگرا بودند که با گذشت زمان روند تغییر یافته و خانه ها برونگرا شدند به نحوی که در 15 سال آخر دوره تحقیق تمام نمونه های جمع آوری شده برونگرا بودند. تحقیق نشان داد که تمایل به بیشتر دیده شدن خانه با انتخاب زمین هایی که بیشتر با گذر در ارتباط هستند در دوره تحقیق افزایش معناداری داشته است.

    کلیدواژگان: فردگرایی، فرم نمای اصلی خانه، خانه های بعد از انقلاب اسلامی، شهر اصفهان
  • الگوی مناسب ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی در ایران
    عرفان پاکزاد*، احمد شاهیوندی، کیومرث ایراندوست صفحه 4

    پدیده ی اسکان غیررسمی اکنون در اکثر شهرهای بزرگ و متوسط کشور در صدر چالش های مدیریت شهری قرار گرفته است. با وجود اقدامات صورت گرفته در دهه های اخیر، هنوز تغییر شگرفی در کیفیت زندگی ساکنان سکونتگاه های غیررسمی صورت نگرفته است. پژوهش حاضر با هدف انتخاب الگویی جامع برای ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی در ایران، به بررسی رویکردهای نوین مواجهه با اسکان غیررسمی پرداخته است. بعد از بررسی منابع متعدد، 42 دیدگاه مطرح شده بعد از توانمندسازی، شناسایی شده است. سپس با کمک روش کیفی نظریه زمینه ای و استفاده از کدگذاری های باز، محوری و مرکزی، 5 نوع دسته بندی مختلف برای این دیدگاه ها تعریف شده است. دسته بندی بر اساس ماهیت که همان سلسله مراتب مفهومی است و شامل پارادایم، نظریه، رویکرد، راهبرد، الگو و برنامه است، مبنای انتخاب قرار گرفته است. بر مبنای اولویت این پژوهش، از میان 6 دسته ی مفهومی، الگو برای ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی انتخاب شده است. از میان 15 الگوی شناخته شده، 7 الگو که در تقسیم بندی بر اساس جامعیت، در دسته الگوهای جامع قرار گرفته اند با کمک Delphi-AHP  مورد آزمون قرار گرفته اند. بدین منظور از نمرات انتسابی 24 متخصص بر اساس 7 معیار، استفاده شده و بعد از اجرای دقیق تکنیک فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، الگوی ارتقابخشی درجا به عنوان مناسبترین رویکرد برای ساماندهی سکونتگاه های غیررسمی انتخاب شده است. همچنین الگوی مسکن همکارانه به عنوان الگوی انتخابی دوم و الگوی راهبرد توسعه شهری به عنوان الگوی انتخابی در شرایط هموزن بودن معیارها نیز دارای ظرفیت های زیادی برای ساماندهی اسکان غیررسمی در ایران هستند.

    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، توانمندسازی، ارتقاءبخشی، نظریه زمینه ای، تحلیل سلسله مراتبی دلفی
  • بررسی فضای زندگی زنان در خانه های سنتی ایران (مطالعه موردی: خانه ملک التجار)
    مرضیه زینعلی، حمیدرضا فرشچی*، محمدرضا عطایی همدانی صفحه 5

    نگاه حداقلی و سوداگرایانه به مسکن موجب عدم پاسخگویی مناسب طرح خانه های امروزی به نیازهای روانی ساکنان بخصوص نیازهای بانوان -که در فرهنگ ایرانی اساس و محور معنوی خانه محسوب می شوند- شده است و ضرورت دارد این موضوع از نقطه نظر های مختلف مورد بررسی قرار گیرد. از آنجا که در فرهنگ ایرانی در پیش و پس از اسلام زنان همواره جایگاه ویژه و قابل احترامی داشته اند، در آثار تمدنی به ویژه معماری، می توان چنین نگرشی را مورد بررسی قرار داد. می توان پرسید وجوه ممیزه روان شناختی زنان در نگرش ایرانی-اسلامی چیست و چگونه این وجوه در معماری خانه ایرانی موثر بوده است؟ در این پژوهش برای شناسایی مولفه های روانشناختی زنان در معماری از روش اسنادی و کتابخانه ای و برای تطبیق مولفه های جنسیتی با مصداق معماری، از روش مشاهده میدانی استفاده شده است. مطالعه موردی این پژوهش «خانه ملک التجار» در اصفهان می باشد، این بنا از نمونه های خانه ی قاجاری با کیفیت و دارای تنوع فضایی است و می تواند زندگی خانواده ایرانی را در آن  دوره به درستی بازتاب دهد. در بررسی این خانه یافته ها نشان میدهد در طراحی خانه ایرانی فضاها و طرح معماری آن با توجه به ویژگی های جنسیتی سازماندهی و شکل داده شده اند تا زنان نیز در فضای زندگی از آسایش و راحتی، حفظ ارزش، حفظ حقوق، عزت نفس، تنوع، حفظ روحیه و احساسات خویش، برخوردار باشند. مولفه های یادشده در انطباق با کارکرد، فرم، ارتباط با بستر طبیعی، انتخاب مصالح و تزیینات قرار گرفته است و نهایتا می توان دریافت که بسیاری از فضای خانه های ایرانی منطبق بر ویژگی های زنانه است.

    کلیدواژگان: خانه سنتی ایرانی، فضای زندگی، جنسیت، زنان، روانشناسی
  • تبیین عوامل کالبدی تاثیرگذار بر تصویر ذهنی ساکنان ساختمان های بلند مسکونی
    پریا شفیع پوریوردشاهی، مصطفی کیانی*، سارا حمزه لو، منوچهر معظمی صفحه 6

    انسان ها در برخورد با محیط متنوع و غنی، اطلاعات محدودی را در ذهن خود ثبت می کنند و این اطلاعات، تصویر ذهنی جامع هر چند نادرست از محیط را شکل می دهد. از طرفی، زندگی در ساختمان های بلند مسکونی در ایران همواره با نارضایتی هایی همراه است که تصویر ذهنی روشن در ذهن ساکنان می تواند این نارضایتی ها را کاهش دهد. عواملی کالبدی و عوامل روان شناختی می توانند در شکل گیری تصویر ذهنی در افراد نقش موثری داشته باشند. این پژوهش بر آن است که عوامل کالبدی را که باعث ایجاد تصویر ذهنی روشن در ذهن ساکنان ساختمان های بلند می شوند، شناسایی کند. لذا تبیین عوامل کالبدی تاثیرگذار بر تصویر ذهنی ساکنان ساختمان های بلند مسکونی سوال تحقیق است. پژوهش حاضر از نظر هدف، بنیادی و از نظر رویکرد، کمی است. روش گردآوری داده های پژوهش، ترکیبی از مطالعات کتابخانه ای (نظری) و مطالعات میدانی و پیمایشی مبتنی بر پرسش نامه ی با سوالات بسته و نیمه باز است. در تبیین و تحلیل پژوهش، از مدل اچنر و ریچی استفاده و سوالات پرسشنامه بر اساس دو بعد از این مدل، کارکردی-کلی و کارکردی-جریی و نظرات متخصصان تنظیم شده است. پرسشنامه ی طراحی شده، در اختیار تمامی مهندسان معمار که در شهر ارومیه شرکت مشاور فعال دارند و اساتید متخصص کشور در زمینه ی تصویرذهنی و معماری قرار گرفت تا علاوه بر پاسخ دهی، درصورت وجود عامل مهم دیگر، آن را اضافه کنند. سپس پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی در اختیار ساکنان ساختمان های بلند شهر ارومیه قرار داده شد و پاسخ های آن ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.  نتایج پژوهش در بعد کارکردی-کلی نشان داد که به ترتیب عوامل ویژگی های فرم(شکل، رنگ، بافت و اندازه) و ایمنی فنی و دید و منظر در شکل گیری تصویر ذهنی ساکنان ساختمان های بلند مسکونی موثر هستند. همچنین نتایج پژوهش در بعد کارکردی-جزیی (که تمامی عوامل بر فضاهای پارکینگ، راهروهای دسترسی، راه پله و آسانسور، پشت بام، ورودی، لابی، فضاهای مکث و استراحت، حیاط و فضای داخلی واحد مسکونی سنجیده شد) به ترتیب عوامل ایمنی فنی، خوانایی، نور و روشنایی و دید و منظر را در شکل گیری تصویر ذهنی ساکنان ساختمان های بلند مسکونی، تاثیرگذارتر بیان می کند.

    کلیدواژگان: عوامل کالبدی، تصویر ذهنی، معماری، مدل اچنر و ریچی، ساکنان ساختمان بلند
|
  • Typology of the terrace of historic houses in Najafabad
    Atefeh Karbasi* Page 1

    Najafabad is one of the cities of Isfahan province, which is called the oldest new city in Iran. Despite research related to the special urban planning of this Safavid city, and in terms of increasing renovation of historic houses and their importance as part of the history of architecture, so far no research has been published on what are the historic houses of this city and their typology. The aim of this article was to introduce the architecture of Najafabad houses and identify its types, while a qualitative research method with a combination of descriptive-analytical methods and logical reasoning by collecting data in the main field study and interview method. This research found that houses of this city are classified as the central courtyard, built on both sides (or more) with the importance of the northern front and has room spaces, porch, post room (safe), attic, entrance hall and dashko (a kind of attic) above it, and service spaces (kitchen, toilet, wareroom basement). The arch structure of these houses is seen in the form of a spring arch, a beam (flat) or a combination. Finally, the shape and location of the porch can be considered as determining the types of architecture in this city; There are five distinct types of indigenous house architecture that can be named under these headings: three mid-major porches with side aisles, three mid-major porches, three simple porches, two porches (simple or one-major), one side extensive single porch and formal single porch. At its heart, this typology also shows the change and degradation of the spatial role and functional position of the porch: from a space with a north-south extension and perpendicular to the courtyard, intertwined and involved with its back room and structures along it towards the space with east-west extension and parallel to the courtyard, single and independent of the rooms and in front of and tangential to them, with independent structures.

    Keywords: Vernacular architecture, historical houses of najafabad, typology, najafabad, Ivan (terrace)
  • Application assessment of α-Tocopherol in conservation of historical cotton fabrics against hydrothermal oxidation by using accelerated-aged samples
    Mehri Ghobadi*, Mehrnaz Azadi Boyaghchi, Majid Mortazavi, Mohsen Mohammadi Achachluei Page 2

    the importance of textile historical works is not hidden from anyone In the field of preservation and restoration of historical and cultural objects. due to the organic structure of cellulose, Historical cotton fabrics are exposed to spontaneous oxidation and the degradation process will not stop even in an isolated environment. Keeping such sensitive works in the unfavorable conditions of the museum warehouse has accelerated the destruction, and if methods can be found to reduce the rate of deterioration of cellulose, it will be helpfull to the conservators in the proper preservation of these works. In addition to the visual changes that indicate changes and chemical interactions in the structure of the cellulose polymer, the process of cellulose deterioration can also be traced by examining the physical and mechanical properties of cellulose.
    The topic of using antioxidants to protect materials from oxidation has been discussed in many industries such as textile, chemical, polymer, food and pharmaceutical industries, and researchers are investigating the effect of different materials in reducing the process of oxidation and decay of the goods of the mentioned industries.
    Considering the wide application of tocopherol (vitamin E) in the fields of textile, food polymer and medicine, in this research, it was tried to evaluate its suitability by examining the advantages and disadvantages of this antioxidant substance in the conservation of historical cotton fabrics. To reach such an aim, it is necessary to evaluate its effectiveness in reducing the rate of cellulose oxidation over time and its destructive effects in cotton fabrics. The method of this research is based on comparative-analytic and the data has been gathered via relevant experiments such as ATR-FTIR, colorimetery,tensile strength and pH.
    the aged cotton textiles are treated by the different concentration of vitamin E, and they are examined before and after accelerated aging. The results indicate that the mentioned substance has no detrimental effect on cellulose and can be useable as an antioxidant in conservational processes of historical cotton fabrics.

    Keywords: Conservation, Restoration, Antioxidant, Vitamin E, Tocopherol, Cotton
  • Explaining the formation of the main facade form of houses after the Islamic revolution in Isfahan
    Mohammad Sheikhbahaei, Mohammad Bagher Kajbaf*, Shahab Kriminia, Zahra Fanaei Page 3

    After the Islamic revolution, the urban appearance and the main facade of the houses have undergone changes and lost their coherence and integrity, which has been influenced by globalization and the modern period. The aim of the current research is to explain the role of individualism as one of the components of the modern period and one of the factors affecting the main facade form of the houses of Isfahan city in the period from 1979 to the end of 2018. In this research, 135 houses in the city of Isfahan have been selected and researched by descriptive-analytical method using library documents and field studies, and the findings have been analyzed according to the qualitative method and through comparison and interpretation. So far, many studies have been conducted on the mutual effect of the environment and humans on each other, but the investigation of the effect of individualism on the facade of buildings was done for the first time in this research. In the tradition, credit was based on the family, but in the modern era, this credit became individualized, so the houses express their individualism by being different from other houses and showing them. Between the years 1979 and 1993, the difference between the houses in terms of form was very little. In the years 1994 and 2013, the tendency to create distinction in the shape of the facade and in some cases, the materials increased, and between the years 2014 and 2018, the end of the research, no two houses in terms of formThey were not alike, and the expensive materials, in addition to their different shapes, made the houses stand out. The houses were introverted in the early years of the research, but with the passage of time, the trend changed and the houses became extroverted, so that in the last 15 years of the research period, all the collected samples were extroverted. The research showed that the desire to make the house more visible by choosing the lands that are more connected with the passage increased significantly during the research period.

    Keywords: Individualism, Form of the main façade of the house, Houses after the Islamic Revolution, Isfahan
  • Selecting a new pattern for the betterment of informal settlements in Iran
    Erfan Pakzad*, Ahmad Shahivandi, Kayoumars Irandoost Page 4

    Nowadays, informal settlement phenomenon is in the top of the list of urban management issues in majority of big and medium sized cities of Iran. Despite of various interventions in recent decades, significant change cannot be seen. One of the most important reasons of this situation is the theoretical passivity alongside with obsolescence of informal settlements' literature in Iran, since localization of Enabling Paradigm. The main goal of the present research is to select a new pattern for betterment of informal settlements through scrutinizing new approaches toward betterment of informal settlements. Exploring different References, 42 approaches has been identified. Through Grounded Theory and applying open coding, axial coding, and central coding processes, 5 different classifications have been recognized, consisting of coverage-based, authenticity-based, dependence-based, extent-based, and nature-based classifications. the Nature-based classification which is the synonym for conceptual hierarchy, consisting of paradigm, theory, approach, strategy, pattern, and, plan, has been chosen as the main classification.  According to research priorities which are Comprehensiveness, applicability, and repeatability, among 6 classes, pattern class has been chosen. Based on the coverage-based classification, among 15 identified patterns, 7 of them are comprehensive and subsequently opt to identify. Precisely applying the Delphi-AHP technique, based on the opinions of 24 specialists and 7 criteria, in situ upgrading has been selected as the best pattern. Also, collaborative housing as the second pattern and city Development as the suitable pattern in equiponderant condition, are worth mentioning patterns for the betterment of informal settlements in Iran.

    Keywords: Informal settlements, Enabling, Upgrading, Grounded theory, Delphi AHP
  • A Study of Women’s Living Space in Traditionally Iranian House’s (Case Study: Malek Al Tojjar’s House)
    Marziye Zeynali, Hamidreza Farshchi*, Mohammadreza Ataeehamedani Page 5

    Since women have always had a special and respectable place in before and after Islam Iranian culture, such an attitude can be examined in the works of civilization, especially architecture. The problem of the present study is to investigate how the psychological components of women are related to architectural design variables and the main purpose of this study is to investigate the manifestation of feminine features in Iranian architectural works. In this research, the documentary and library methods have been used to identify the components and the field observation method has been used to match the gender components with the architectural example. A case study of this research is the " Malek Al Tojjar’s House " in Isfahan, this building is one of the examples of Qajar house with quality and variety of space that can properly reflect the Iranian life. The findings confirm that the Iranian home is designed based on gender characteristics, so that women can enjoy comfort and convenience in life, maintaining value, maintaining rights, maintaining self-esteem and maintaining morale and emotions. The mentioned components are in accordance with the function, form, connection with the natural bed, choice of materials and decorations, and finally it can be seen that many of the spaces of Iranian houses correspond to the feminine characteristics.

    Keywords: Traditional Iranian house- Living space- Gender- Women- Psychology
  • Explanation of the physical factors affecting the mental image of residents of high-rise residential buildings
    Parya Shafipour Yourdshahi, Mostafa Kiani*, Sara Hamzehloo, Manoochehr Moazzemi Page 6

    When dealing with a diverse and rich environment, humans record limited information in their minds, and this information forms a comprehensive, albeit inaccurate, mental image of the environment. On the other hand, living in high-rise residential buildings in Iran is always associated with dissatisfactions that a clear mental image in the minds of the residents can reduce these dissatisfactions. Physical factors and psychological factors can play an effective role in the formation of mental image in people. This research aims to identify the physical factors that create a clear mental image in the minds of the residents of high-rise buildings. Therefore, the explanation of the physical factors affecting the mental image of residents of high-rise residential buildings is a research question. The current research is fundamental in terms of its purpose and quantitative in terms of its approach. The research data collection method is a combination of library studies (theoretical) and field studies and a survey based on a questionnaire with closed and semi-open questions. In explaining and analyzing the research, the Echner and Ritchie model is used and the questions of the questionnaire are set based on two dimensions of this model, functional-general and functional-current and experts' opinions. The designed questionnaire was given to all the architects who have an active consulting company in Urmia city and expert professors of the country in the field of mental imagery and architecture, so that in addition to answering, if there is another important factor, they can add it. Then, the questionnaire was given to the residents of high-rise buildings in Urmia city by random sampling method and their answers were analyzed. The results of the research in the functional-general dimension showed that the factors of form characteristics (shape, color, texture and size) and technical safety and view are effective in forming the mental image of residents of high-rise residential buildings. Also, the results of the research in the functional-partial dimension (where all the factors were measured on the parking, access corridors, stairs and elevators, roof, entrance, lobby, pause and rest spaces, yard and interior space of the residential unit) in the order of the factors Technical safety, legibility, light and illumination, visibility and scenery are more effective in forming the mental image of residents of high-rise residential buildings.

    Keywords: Physical factors, mental image, architecture, Echner, Ritchie model, residents of tall buildings