فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 94 (تابستان 1402)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 94 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا سوقندی، شهربانو دلبری*، طاهره عظیم زاده طهرانی، محمود مهدوی دامغانی صفحات 7-30
    طاهریان (207-250ق)، نخستین حکومت در ایران دوره اسلامی هستند که توانستند اندیشه و هویت ایرانی را بر پایه تعالیم اسلامی دوباره احیا نمایند. اگرچه طاهریان وابسته به خلافت عباسیان بودند، اما در عهد فرمانروایی عبدالله بن طاهر (213-230ق)، به پایتختی نیشابور، توانستند استقلال نسبی خود را به دست آورند. این رویداد، مرهون عوامل متعددی از جمله: اصلاحات در شیوه حکومت داری و استیلا بر خوارج و به دنبال آن، رشد اقتصادی نیشابور بود. هدف اصلی این مقاله، بررسی عوامل موثر در چگونگی رونق اقتصادی نیشابور در عصر طاهریان، به ویژه دوران حکومت عبدالله بن طاهر است. این پژوهش، با روش وصفی تحلیلی، در پی پاسخ به این پرسش است که طاهریان با چه روش هایی بر رونق اقتصادی نیشابور تاثیرگذار بوده اند. یافته‎های پژوهش، نشان می دهد توجه ویژه طاهریان به کشاورزی، شیوه آبیاری، خراج نظام مند و رشد دیگر صناعات، به گسترش بازرگانی انجامیده است.
    کلیدواژگان: طاهریان، نیشابور، عبدالله بن طاهر، کشاورزی و آبیاری، خراج
  • سهراب اسلامی*، یونس فرهمند صفحات 31-60
    فتح اندلس، در زمان خلافت ولید بن عبدالملک (86-96ق)و به رهبری موسی بن نصیر (1997ق) و طارق بن زیاد (50101ق) طی سال های92-95ق کامل شد و در نتیجه این فتح، اقوام متعددی به اندلس قدم گذاشتند. این نوشتار، با هدف چگونگی ورود اقوام مختلف به اندلس و تاثیر آنها در تدوین گزارش های تاریخی، گزارش بیت ذوالاقفال در طلیطله را بررسی می کند. یافته های پژوهش با روش وصفی تحلیلی و واکاوی اسناد تاریخی، نشان می دهد در نتیجه فتح اندلس و ترکیب قومی و فرهنگی جدید ساکنان این منطقه، داستان ها و روایات ساختگی برگرفته از فرهنگ تاریخی این اقوام، به تاریخ نگاری اندلس راه یافت. ازاین رو، گزارش بیت ذوالاقفال در فتح طلیطله، از روایات ساختگی فتح اندلس است که داستان آن، از این امتزاج فرهنگی برآمده و به منابع تاریخی راه یافته است.
    کلیدواژگان: فتح اندلس، تاریخ نگاری اندلس، بیت ذوالاقفال، طلیطله، طارق بن زیاد
  • احمد هاتف المفرجی صفحات 61-90

    نام گذاری، یک رفتار اجتماعی بازتاب دهنده فرهنگ و گرایش های یک جامعه است. این پژوهش، به بررسی نام های رایج نزد مسلمانان تا نیمه قرن سوم هجری پرداخته است. بدین منظور، ضمن مرحله بندی این نام گذاری، برای اطمینان از واقعی بودن یافته های تحقیق، تنها به گزارش های دارای دلالت روشن استناد شده است. پژوهش با بهره بردن از بررسی آماری نام نخست کسانی که در رجال شیخ طوسی (به عنوان دربردارنده نام های شیعی) و الطبقات الکبری (به عنوان دربردارنده نام های غیرشیعی) از آنها یاد شده، سامان یافته است. یافته های این پژوهش، نشان می دهد که نام های رایج پیش از اسلام، متاثر از فرهنگ و تمایلاتی بوده که همان تمایلات در نام های دوره اسلامی انعکاس یافته است؛ بااینحال، پس از ظهور اسلام، نام های جدیدی مورد استفاده قرار گرفت که به صورت ویژه، بیانگر فرهنگ دینی اسلامی بود. این تحول، تا پیدایش مذاهب مختلف اسلامی ادامه یافت و پس از آن، مسلمانان به نام گذاری بنا بر مذهبی که داشتند، روی آوردند.

    کلیدواژگان: نام گذاری، فرهنگ اسلامی، نام های عربی، نام های اسلامی، نام های مذهبی
  • طاهره رحیم پور ازغدی صفحات 91-118

    وقف، به عنوان سنتی پسندیده همواره مورد اقبال دولت های اسلامی بوده است؛ اما کمتر به کارکردهای فرهنگی آن توجه شده است. دولتمردان سلجوقی (429589ق) و وابستگان آنها، اعم از زن ومرد، با نگاه اندیشه محور به وقف، به سیاست های فرهنگی مورد نظر خود جامه عمل پوشاندند. با توجه به نفوذ خاتون های سلجوقی در طبقه زمامداران، این سوال مطرح می گردد که این بانوان، با تکیه بر کدام سرمایه ها در صحن جامعه نیز فعالانه حضور یافتند؟ این مقاله با رویکردی تاریخی اجتماعی بر اساس متون تاریخی و با روش وصفی تحلیلی و با الهام از نظریه پی یر بوردیو (2002م) در باره قابلیت مشروعیت زایی سرمایه های نمادین، به خوانشی نو در مورد فعالیت های فرهنگی خاتون ها در نواحی مهم قلمرو سلجوقیان، یعنی بخش های مرکزی و غربی ایران می پردازد. بر اساس یافته های این پژوهش، اگرچه جایگاه سیاسی این زنان در کنار عناصر دیگری چون: ناحیه گرایی، اقطاع و سنن سلجوقی، یکی از موانع تمرکزگرایی نهاد قدرت بوده است، اما بانوانی مانند ارسلان خاتون، با وقف اماکن عام المنفغه (مدرسه، مسجد و بازار)، نقش حیاتی در تداوم سلطه سلجوقی در طول سه قرن داشته اند و در واقع، این خاتون ها با برخورداری از سرمایه های نمادین، در گسترش گفتمان رسمی توفیق یافته اند..

    کلیدواژگان: سلجوقیان، خاتون، وقف، مدرسه سازی، ایدئولوژی، بوردیو
  • لیدا مودت*، سجاد پاپی صفحات 119-148
    خوزستان، یکی از ایالت های مهم ایران در دوران اسلامی بود. این ایالت، مانند دیگر مناطق ایران، در سده های نخستین اسلامی توسط کارگزاران دستگاه خلافت اداره می شد. به تدریج با آشکار شدن علایم انحطاط دستگاه خلافت عباسی (132-656ق)، خوزستان نیز مانند دیگر نواحی ایران، از زیر سلطه خلفا بیرون آمد و تا اواخر سده ششم هجری، زیر نظر حکومت های مستقر در فلات ایران اداره می شد. در سال 591ق، لشکریان خلیفه الناصر (575-622ق) به فرماندهی ابن قصاب (592ق)، خوزستان را تصرف کردند. بدین ترتیب، خوزستان بعد از چند سده، دوباره تحت سلطه مستقیم نهاد خلافت قرار گرفت و غلام فرماندهان ترک نژاد خلیفه الناصر، عهده دار امور این منطقه شدند.این پژوهش، بر آن است تا با روش وصفی تحلیلی، به بررسی عوامل استیلای خلیفه الناصر بر خوزستان، و تدوام این سلطه در دوره خوارزمشاهیان (590-628ق) بپردازد. نتایج پژوهش، حاکی از آن است عواملی چون: احیای قدرت دنیوی نهاد خلافت در عراق عرب، سقوط سلطنت سلجوقی در ایران و اختلافات درون دودمانی حکومت محلی آل شمله در خوزستان، موجب تسلط خلیفه الناصر بر خوزستان گردید. پیوستگی جغرافیایی و اقلیمی این ایالت با عراق عرب از یک سو، و گرفتاری های سیاسی نظامی خوارزمشاهیان در شرق و نهایتا هجوم مغول از سوی دیگر، باعث تداوم سلطه بغداد بر این منطقه شد.
    کلیدواژگان: خوزستان، الناصر لدین الله، خوارزمشاهیان، آل شمله، ابن قصاب
  • محمدعلی رنجبر*، فاطمه بینشی فر صفحات 149-177

    تاسیس شرکت های تجاری در دوره قاجار (1210-1344ق)، از منظر صاحبان آنها، تنها یک اقدام اقتصادی به شمار نمی رفت؛ بلکه در شرایط سده نوزدهم میلادی که تجار ایرانی در رویارویی با انحصار تجاری شرکت‎ های اروپایی بودند، اهداف گسترده سیاسی، اجتماعی و حتی فرهنگی را دنبال می کرد. مهم ترین این شرکت ها، تجارتخانه جمشیدیان بود که شعبه هایی از آن، در بوشهر و شیراز در زمینه صرافی فعالیت داشت. علاوه بر تجارتخانه جمشیدیان، تجارتخانه های دیگری نیز در ایالت فارس بودند که در زمینه خریدوفروش ارز فعالیت داشتند. کمپانی تجارتی ایران، کمپانی تجار بوشهر و کمپانی محمدرضا کازرونی و پسران، از جمله شرکت های فعال در فارس بودند. کمپانی تجارت فارس (کمپانی مملکت فارس) نیز در شیراز با مدیریت عبدالرحیم شیرازی تاسیس شد. معرفی این شرکت ها و تبیین چالش های داخلی و خارجی آنها در هنگام تاسیس و فعالیت، مسیله ای است که مقاله حاضر با رویکرد وصفی تحلیلی و با تکیه بر منابع دست اول، در پی تبیین آن است. یافته های پژوهش نشان می دهد که کارشکنی های بانک های استعمارگر، مخالفت های حکام و عدم حمایت دولتمردان مرکزی از شرکت های تجاری ایرانی در فارس، موجب بروز مشکلاتی در مسیر فعالیت آنها، و در نهایت، ورشکستگی آن شرکت ها شد.

    کلیدواژگان: تاریخ اقتصادی ایران، حکومت قاجار، ایالت فارس، تجارتخانه ها، روابط اقتصادی با غرب
  • رحیم عابدینی، ابوالحسن فیاض انوش*، مرتضی دهقان نژاد صفحات 179-209

    یکی از نهادهایی که در دوره پهلوی دوم، برای دست یافتن به توسعه اقتصادی ایجاد شد، شورای اقتصاد بود که روزهای دوشنبه در پیشگاه پادشاه پهلوی با حضور تیم اقتصادی دولت تشکیل می شد. مقاله حاضر، با تمرکز بر «مسیله توسعه اقتصادی ایران» به بررسی صورت جلسات شورای اقتصاد می پردازد. این بررسی، بر اساس «نظریه رشد متعادل اقتصادی» روزن اشتاین رودن، موضوعات مطرح در صورت جلسات را برای رسیدن به پاسخ این پرسش، بررسی کرده است که شورای اقتصاد چه تاثیری در روند توسعه اقتصادی ایران داشت؟ از خاطرات کارگزارانی که در طول دو دهه در جلسات حضور داشته اند نیز به عنوان منبعی دیگر بهره گرفته شده است. همچنین، گزارش ارزیابی های دوایر مختلف سازمان برنامه و بودجه در باره برنامه های عمرانی نیز برای تایید تحلیل ها مورد توجه و استفاده قرار گرفته است. یافته های پژوهش، نشان می دهد که به علت عدم پیوستگی و نبود یک دید کلی در تصمیم های اقتصادی، ناهمسانی در پرداختن به بخش های مختلف اقتصادی و چگونگی تصمیم گیری در این شورا، نتایج آن نمی توانست توسعه متوازن و پایدار ایران را به دنبال داشته باشد.

    کلیدواژگان: : تاریخ اقتصادی ایران، شورای اقتصاد، سازمان برنامه و بودجه، توسعه ایران
|
  • Mohamadreza Soghandi, Shahrbanoo Dlbary *, Tahereh Azimzadeh Tehrani, Mahmoud Mahdavi Damghani Pages 7-30
    Tahirid (207-250 A.H) are the first government in Iran during the Islamic period, who could revive the Iranian thought and identity based on the Islamic instructions. Although Taherids were dependent on the Abbasid caliphate, they were able to gain relative independence during the rule of Abdullah bin Tahir (213-230 A. H), in Nishabur as their capital. This event was due to several factors, including the reforms in favor of the governance and the conquest of the Khawarij, followed by the economic development of Neishabur. The main purpose of this article is to investigate the factors influencing the economic prosperity of Neishabur in Tahirid era, especially during the rule of Abdullah bin Taher.This research, done through the  descriptive-analytical method, seeks to answer the question on how Tahirid have influenced the economic prosperity of Neishabur. The findings of the research illustrate that the special attention of Tahirid to the agriculture, irrigation method, systematic tax and the growth of other industries has led to the development of commerce.
    Keywords: Tahirid, Neishabur, Abdullah bin Taher, agriculture, irrigation, tax
  • Sohrab Eslami *, Younes Farahmand Pages 31-60
    The conquest of Andalusia was completed during the caliphate of Walid bin Abdul Malik (86-96 A. H) and under the leadership of Musa bin Nasir (19-97 A. H) and Tariq bin Ziyad (101-50 A. H) during the years 92-95 A. H. As a result of this conquest, many tribes entered Andalusia. This article examines the report of Bayt Zul-Aqfal in Toledo aiming the how of different ethnic groups entering Andalusia and their influence in compiling historical reports.The findings of the research done through the descriptive-analytical method and analysis of historical documents, show that the conquest of Andalusia and the new ethnic and cultural composition of the inhabitants of this region led to the fictional stories and narratives taken from the historical culture of these people were added to the historiography of Andalusia. Therefore, the report of Bayt Zul-Aqfal in the conquest of Toledo is one of the fabricated narratives of the conquest of Andalusia, the story of which arosed from this cultural mixture and found its way into the historical sources.
    Keywords: Conquest of Andalusia, historiography of Andalusia, Bayt Dhul-Aqfal, Toledo, Tariq Benziad
  • Ahmad Hatef Almafarji Pages 61-90

    Nomination is a social behavior reflecting the culture and tendencies of a society. This research has investigated common names among Muslims to the middle of the 3rd century (A.H). For this purpose, while phasing this nomination, to ensure the authenticity of the research findings, only reports with clear implications have been cited. The research has been organized by taking advantage of the statistical analysis of the first names of those mentioned in Sheikh Tusi's Rejal (as containing Shiite names) and Tabaqat al-Kobra (as containing non-Shiite names). The findings of this research clarify that the common names before Islam were influenced by the culture and tendencies reflected in the names of the Islamic period. However, after the advent of Islam, new names were used that specifically expressed Islamic religious culture. This development continued until the emergence of different Islamic religions, and after that, Muslims started nomination, according to their religion.

    Keywords: nomination, Islamic culture, Arabic names, Islamic names, religious names
  • Tahereh Rahimpoor Azghadi Pages 91-118

    Waqf, as a favorable tradition, has always been regarded by the Islamic governments; while, less attention has been paid to its cultural functions. Seljuk statesmen (429-589 A. H) and their dependents, including men and women, implemented their desired cultural policies with a thoughtful approach towards the endowment. Considering the influence of Seljuk women in the ruling class, this question arises that, which capitals these women were relying to be actively present in the society. This article with a historical-social approach and relying on the historical texts and descriptive-analytical method of research and inspired by Pierre Bourdieu's theory (2002) about the legitimacy of symbolic capitals, has a new reading about the cultural activities of women in the important areas of Seljuk territory, that is, the parts covering the center and west of Iran. According to the findings of this research, although the political position of these women, along with other elements such as regionalism and Seljuk traditions has been one of the obstacles to the centralization of the power institution, but women like Arslan Khatoon, with the endowment of public places (school, mosque and market), have played a vital role in the continuation of the Seljuk rule during three centuries and in fact, these women have succeeded in expanding the official discourse by assessing the symbolic assets.

    Keywords: Seljukian, Khatoin, endowment, School Building, ideology, Bourdieu
  • Lida Mavadat *, Sajjad Papi Pages 119-148
    Khuzestan was one of the important states of Iran in the Islamic era. This state, like the other regions of Iran, was governed by agents of the caliphate in the early Islamic centuries. Gradually, as the signs of decline of the Abbasid caliphate (656-132 AH) became apparent, Khuzestan, like the other regions of Iran, got out of the rule of the caliphs, and until the end of the 6th century, it was under the supervision of the governments in the Iranian plateau. In 591 A. H, the armies of Caliph Al-Nasser (575-622 AH) under the command of Ibn Qasab (592 AH) captured Khuzestan. In this way, after several centuries, Khuzestan was again under the direct control of the Caliphate institution, and the turkish slave-commanders of Caliph Al-Nasser were in charge of the affairs of this region. This research aims to investigate the factors of Caliph Al-Nasser's conquest of Khuzestan, and the continuation of this domination in the period of the Khwarazmshah (590-628 AH) through the descriptive-analytical method of research. The results of the research indicate that the factors such as the revival of worldly power of caliphate in Arab Iraq, the fall of the Seljuk monarchy in Iran, and the intra-dynastic differences of Al-Shamla local government in Khuzestan led to the domination of Caliph Al-Nasser over Khuzestan. The geographical and climatic connection of this state with Arab Iraq on the one hand, and the political-military troubles of the Khwarazmshah in the east and finally the invasion of the Mongols on the other hand, caused the continuation of Baghdad's rule over this region.
    Keywords: Khuzestan, Al-Nasser Ledinullah, Khwarazmshahian, Al-Shamla, Ibn Qasab
  • MohammadAli Ranjbar *, Fatemeh Bineshifar Pages 149-177

    The establishment of commercial companies in the Qajar period (1344-1210 A. H), from the perspective of their owners, was not only considered an economic measure; Rather, in the conditions of the 19th century when Iranian businessmen were facing the commercial monopoly of European companies, it pursued broad political, social and even cultural goals. The most important of these companies was Jamshidian trading center, which had branches in Bushehr and Shiraz in the field of exchange. In addition to Jamshidian trading center, there were other trading places in Fars province active in buying and selling currency. Iran's trading company, the merchants of Bushehr's company and Mohammad Reza Kazerooni and Sons' company were among the companies active in Fars. Fars Trading Company was also established in Shiraz under the management of Abdol Rahim Shirazi. The introduction of these companies and the explanation of their internal and external challenges during their establishment and activity is a problem that this article seeks to explain relying on the descriptive-analytical approach as well as the primary sources. The findings of the research show that the failures of the colonialist banks, the opposition of the rulers, and the lack of support of the central governments from the Iranian commercial companies in Fars, caused some problems for them, and finally, it led to their bankruptcy.

    Keywords: Iran's economic history, Qajar government, Fars state, trading centers, economic relations with the West
  • Rahim Abedini, Abolhasan Fayaz Anoush *, Morteza Dehqannejad Pages 179-209

    One of the institutions established in time of Pahlavi II  to achieve the economic development was the Economic Council held on Mondays in front of the Pahlavi King with the presence of the government's economic team. The current article focuses on the "Issue of Iran's Economic Development" and examines the minutes of the Economic Council. This study, based on Rosen Stein Roden's "balanced economic growth theory", has analyzed the issues raised in the meeting minutes in order to find the answer to this question on what effect the Economic Council had on Iran's economic development process. The memories of agents present in the meetings for two decades have also been used as another source. Moreover, the report of evaluations of various departments of the Program and Budget Organization regarding construction plans has been considered and used to confirm the analysis. The findings of the research clarify that due to the lack of coherence and the lack of a general view in the economic decisions, heterogeneity in dealing with different economic sectors and the how of making decisions in this council, its results could not lead to a balanced and sustainable development of Iran.

    Keywords: Iran's economic history, Economic Council, Program, Budget Organization, Iran's development