فهرست مطالب

مجله فنون ادبی
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 43، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/10/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فضل الله رضایی اردانی*، مهدی صادقی صفحات 1-14

    در این جستار، مفاهیم پایداری در اشعار عاشورایی یزد به روش توصیفی تحلیلی و استشهادی با هدف تاویل درون مایه اشعار عاشورایی در چارچوب حماسه و عرفان بررسی می شود. در اشعار عاشورایی یزد، جنبه های زیبایی شناختی و هنری، چنان با محتوای اشعار و اعتقاد سرایندگان درهم تنیده اند که نقطه عطفی در گسترش بیان مفاهیم پایداری و پراکنده کردن این نوع پیام به شمار می رود. شاعر آیینی یزد با آمیزش دو زبان ادیبانه فارسی و زبان عامه مردم و با کاربرد ادبیات محلی، اندیشه و مفاهیم موجود در فرهنگ و مکتب شهادت را به شکلی روشن بیان می کند. دستاورد این روند باعث شده است در ماورای اشتراکات موضوعی اشعار عاشورایی، مفاهیم پایداری در دو محور حماسه و عرفان، زینت بخش این نوع اشعار شوند و فصل تازه ای در تاروپود این دسته اشعار، با بهره گیری از این دو عنصر جلوه گری کند؛ به طوری که اشعار عاشورایی با هاله ای از حماسه و عرفان و از دریچه عواطف و بکا، درس های مختلف ارزش شناختی و انسان شناختی را به بشر می آموزند. بدیهی است پیوند عاطفه، عرفان و حماسه عاشورایی با اندیشه های پایداری، باعث غنا و اعتلای شعر آیینی، تبیین فلسفه عاشورا، ادبیات جبهه و جنگ و گسترش شعر فارسی شده است.

    کلیدواژگان: پایداری، حماسه، عرفان، شعر عاشورایی، یزد
  • مجاهد غلامی* صفحات 15-34

    رویکردهای نقد ادبی مدرن کنش هایی نظریه مدار، آن هم نظریه های بینارشته ای هستند. این نظریه ها و رویکردهای نقادانه مبتنی بر آنها را می توان براساس معیارهایی گونه بندی کرد. در پژوهش پیش رو که به شیوه تحلیلی توصیفی و با هدف گردآوری و ارزیابی مدل های گونه بندی نظریه های ادبی فراهم آمده است، ابتدا «نقد دانشگاهی» از «نقد ژورنالیستی» بازشناسانده شد؛ سپس نشان داده شده است که تاکنون بنابر چه شاخص هایی نظریه های ادبی گونه بندی شده است و کدام یک از گونه ها از گونه های دیگر، کارآیی بیشتری دارد. یافته ها حکایت از آن دارد که در یکی از مدل های پیش گفته، گونه شناسی نظریه های ادبی بر این مبنا صورت گرفته است که این نظریه ها می خواهند به چه پرسش هایی پاسخ بدهند. الگوی پیشنهادی دیگری برای گونه شناسی نظریه های ادبی، الگوی ابرامز است که در آن، نظریه های ادبی بسته به اینکه معطوف به کدام یک از عوامل «هنرمند»، «مخاطب»، «جهان» و «متن»اند، به چهار گونه «نظریه های محاکاتی»، «نظریه های پراگماتیک»، «نظریه های حالت نمایانه» و «نظریه های عینی» تقسیم پذیر هستند. چنین برمی آید که فعلا کامل ترین الگو در این باره، الگوی یاکوبسن سلدن و ویدوسون باشد. در این الگو با کنار گذاشتن «مجرای ارتباطی»، پنج عامل در فرایند نقد می تواند دخالت داشته باشد و توجه حداکثری به هریک از این عوامل گونه ای از رویکردهای نقد ادبی را دیگر گونه ها بازمی شناساند: نقد ادبی نویسنده مدار (نقد ادبی رمانتیک و نقد روانشناختی)، نقد ادبی خواننده مدار (نقد پدیدارشناختی و نظریه دریافت)، نقد ادبی متن مدار (فرمالیسم روسی و نقد نو)، نقد ادبی موضوع مدار (نقد مارکسیستی و تاریخ گرایی نوین)، و نقد ادبی رمزگان مدار (ساختارگرایی و پساساختارگرایی).

    کلیدواژگان: رویکردهای نقد ادبی مدرن، گونه های نظریه ادبی، الگوی ارتباط زبانی، ابرامز، سلدن و ویدوسون
  • عباس جاهدجاه* صفحات 35-54

    ارکان عروضی از بخش های اصلی دانش عروض به شمار می روند؛ ازهمین رو یادگیری ارکان و نظام حاکم بر آنها در عروض سنتی جایگاهی خاص داشته و شناخت ارکان سالم و مزاحف همواره بخشی بزرگ از این دانش بوده است. با آشکارشدن عیوب عروض سنتی، عروضیان کوشیدند نظام های جدیدی برای تبیین وزن شعر ارایه کنند. در این مسیر هرکدام، ارکان مدنظر خود را معرفی کردند؛ اما آنچه در این میان مغفول ماند، تبیین رابطه میان ارکان در عروض جدید و ارایه ساختاری برای آنهاست. این امر به آشفتگی در مقدمات و پایه های این دانش و دشواری یادگیری آن انجامیده است. در این پژوهش سعی بر آن بوده است تا روابط میان ارکان شناسایی و به صورت ساختاری تبیین شود. حاصل این تحقیق، شناسایی دو نوع رابطه ساختاری میان ارکان در عروض فارسی است. رابطه نخست براساس افزایش یا کاهش هجاهای آخر ارکان شکل می گیرد و رابطه دوم مبتنی بر مفهوم کهن «دایره عروضی» است و با آن می توان ارکان را از دایره هایی به دست آورد که «دایره های رکنی» می نامیم. بر اساس این دو نوع رابطه، دو ساختار جدید معرفی می شود که به ترتیب «ساختار خطی» و «ساختار دایره محور» نامیده شدند. نتیجه مشترک این دو ساختار نشان می دهد که اگر نظریات نادر را کنار بگذاریم، تعداد ارکان صحیح فارسی از یک هجایی تا پنج هجایی، چهل و چهار رکن است که عبارت اند از: یک رکن یک هجایی، دو رکن دو هجایی، هفت رکن سه هجایی، سیزده رکن چهار هجایی و بیست و یک رکن پنج هجایی.

    کلیدواژگان: عروض فارسی، ارکان عروضی، ساختار
  • سید علی سینا رخشنده مند، علیرضا فولادی* صفحات 55-80

    در زمینه علوم بلاغی و به ویژه علم بدیع که یکی از سه شاخه این دانش است، کتاب های گوناگون و بسیاری نگارش شده است. یکی از بحث انگیزترین جستارها و مبحث ها در حوزه علم بدیع، موضوع رد العجز علی الصدر است. در تعریف این صنعت و مصداق های آن، اختلاف نظر بسیار است؛ به گونه ای که گاه حدود تعریف این صنعت در کتاب های بلاغی با صنایعی دیگر مانند جناس، اشتقاق، شبه اشتقاق و... درهم آمیخته و تقسیم بندی های گوناگون و مختلف و نیز شواهد مشترکی از این صنعت را درپی داشته است؛ حتی بعضی از بلاغیون آن را تسهیم، تردید، تشابه الاطراف، ذوقافیتین و یا ذیل توشیح و یا یکی از اقسام جناس بررسی کرده اند؛ اما با تامل و دقت نظر بیشتر می توان تعریف های دقیق تر و روشن تری برای آن ارایه و مرز بین آنها را تفکیک کرد. در این مقاله که با محوریت کتاب های بلاغی فارسی با نیم نگاهی به کتاب های عربی سامان یافته، کوشش بر آن بوده است که ضمن بررسی و بازبینی تاریخی اندیشه های بلاغی در این زمینه و مقایسه تعریف های ارایه شده در کتاب های بلاغی درباره رد العجز علی الصدر، مصداق های تشابه و افتراق بازبینی شود؛ نیز با ارایه تعریفی مناسب، به روشی توصیفی تحلیلی، مرز بین این صنعت با دیگر صنایع درهم آمیخته با آن تفکیک می شود و از دسته بندی های متعدد رهایی می یابد.

    کلیدواژگان: بلاغت، بدیع، ردالعجز علی (الی)الصدر، تصدیر، صنایع ادبی، نقد و بررسی
  • زهرا نورمحمدی نجف آبادی، شهرزاد نیازی* صفحات 81-102

    خسرو و شیرین حکیم نظامی از منظومه های مشهور فارسی در حوزه ادبیات غنایی است. در این داستان، چهار زن با سرمایه های متنوع وجود دارد. این چهار زن در کشاکش داستان با موقعیت های خاصی روبه رو می شوند و در سیر داستان ناگزیرند از سرمایه ها در جهت منافع خود بهره برند. این پژوهش در یک مطالعه بینارشته ای با استفاده از منابع، اسناد و ابزار کتابخانه ای به روش توصیفی تحلیلی، چیستی و چرایی نوسان سلطه عشاق در منظومه های یادشده را ازمنظر جامعه شناسی و برپایه آرای پی یر بوردیو بررسی می کند. براساس نظریه کنش پی یر بوردیو می توان الگوهای متفاوت بهره وری هریک از شخصیت ها را از انواع سرمایه هایشان بررسی کرد و نشان داد که میدان سرمایه و گرایش های ذهنی این زنان چه نقشی در زندگی آنان ایفا می کند. سرمایه های چهارگانه بوردیو عبارت اند از: سرمایه اقتصادی، سرمایه فرهنگی، سرمایه اجتماعی و سرمایه نمادین. در این پژوهش، این چهار سرمایه در باب چهار زن مهم منظومه، یعنی مهین بانو، شیرین، مریم و شکر بررسی می شوند. یافته ها نشان می دهد این زنان با سرمایه های چهارگانه ای که در اختیار دارند، در میدان های گوناگون، کنشگری دارند و در بخش مسلط میدان ها حضور می یابند؛ اما به دلیل نامتوازن بودن سرمایه ها و ناکارآمدی درکاربست آنها، به جز شیرین هیچ یک توفیق پایداری نمی یابد.

    کلیدواژگان: منظومه خسرووشیرین، نظریه کنش پی یر بوردیو، سرمایه های چهارگانه، سلطه، زنان
  • حافظ حاتمی*، مینا مهرآفرین صفحات 103-118

    نماد در مفهوم عام، نشانه یا تصویری است که برای ایجاد ارتباط و انتقال پیام به شکل های گوناگون و در مفهوم خاص، همانند یک تصویر خیالی، مثل استعاره مصرحه، بر بستر عنصر ادبی تشبیه استوار است. نماد در همه انواع ادبی و ازجمله در ادبیات عامه و به تبع آن در اسطوره ها، البته به فراخور و تناسب، نقش ایفا می کند. اسطوره ها نیز مانند دیگر مظاهر ادبیات عامه، بخش عمده ای از میراث ادبی و فرهنگی بشر را می سازند؛ به عبارتی مظهر هنجارهای فرهنگی، آموزه های اخلاقی، گرایش های روان شناختی، حوادث و فراتاریخ اقوام اند و از دیرباز همزاد و همراه زندگی اقوام و ملت ها و بخش گسترده ای از حافظه مردم بوده اند. یکی از این نمونه ها در ادبیات فارسی، اسطوره «ملک جمشید و دیو سیب دزد» از مجموعه مشدی گلین خانم است. هدف از نگارش این مقاله، معرفی بیشتر این اسطوره، با رویکردی به شناخت نمادینه ها، وابستگی و درهم تنیدگی اسطوره ها، نمادها و کهن الگوها، انواع نمادهای موجود در آن و از همه مهم تر نشان دادن کارکردها و ظرفیت های عنصر ادبی نماد در اسطوره مدنظر است. این پژوهش به شیوه اسنادی توصیفی و تااندازه ای تحلیل محتوا انجام می گیرد و سرانجام به این نتیجه می رسد که اسطوره «ملک جمشید و دیو سیب دزد» ظرفیت های گسترده ای ازمنظر نقد و تحلیل نمادشناسی و انواع انگاره های نمادین دارد. مطالعه، بررسی و رمزگشایی نمادهای این اسطوره، به درک مفهوم و شناخت پیام آن کمک می کند؛ نیز لذت خوانش آن را می افزاید و سرانجام خوانش را با موضوع مهم رشد هوشی روانی و شخصیت مخاطب، متناسب می کند.

    کلیدواژگان: اسطوره و اسطوره شناسی، تصاویر خیالی، انگاره های نمادین، ادبیات عامه، ملک جمشید و دیو سیب دزد
|
  • Fazlollah Rezaei Ardani *, Mahdi Sadeghi Pages 1-14

    In this study, the concept of resistance in the Ashurai poems of Yazd is investigated using descriptive-analytical and testimonial methods with the aim of interpreting the content of the Ashurai poems in the context of epics and mysticism. In the Ashurai poems of Yazd, the aesthetic and artistic aspects are so intertwined with the content of the poems and the beliefs of the composers that it is considered a turning point in the expansion of the expression of the concepts of resistance and the spread of this type of message. The ritual poet of Yazd clearly states the thoughts and concepts that exist in the culture and school of martyrdom by mixing both the Persian literary language and the common language of the people and also using local literature. The achievement of this process has caused that beyond the thematic commonalities of Ashura poems, the concept of resistance in the two axes of epic and mysticism have become the adornment of these types of poems and a new chapter in the fabric of this category of poems has emerged by using these two elements. Thus, the Ashurai poems teach mankind different values and anthropological lessons using an aura of epic and mysticism through the window of emotions and sorrow. It is obvious that the connection of Ashura's emotion, mysticism, and epic with resistance thoughts has led to the enrichment and elevation of ritual poetry, the explanation of Ashura's philosophy, the literature of the front and war, and the expansion of Persian poetry.

    Keywords: Resistance, Epic, mysticism, Ashura poetry, Yazd
  • Mojahed Gholami * Pages 15-34

    Modern literary criticism approaches are theory-oriented actions. They mainly include interdisciplinary theories. The theories and critical approaches can be classified according to some criteria. This analytical-descriptive research aims to collect and evaluate the classification models of literary theories. At first, ‘academic criticism’ was re-identified from ‘journalistic criticism’. Then, it has been shown that according to which indicators literary theories have been classified so far, which of the types are from the other types, and which of the other species is more effective. The findings indicate that in one of the models, the typology of literary theories is based on what questions these theories aim to answer. Another proposed model for the typology of literary theories is Abrams' model. In this model, literary theories depend on four factors of artist, audience, world, and text. They are also divided into four types of simulation theories, pragmatic theories, statistical theories, and objective theories. The most complete model is Jacobsen-Selden and Widdowson's model. In this model, after removing the ‘communication channel’, five factors are effective in the process of literary criticism. The maximum attention to each of these factors differentiates a type of literary criticism approaches from other types: Author-centered literary criticism (romantic literary criticism and psychological criticism), reader-centered literary criticism (phenomenological criticism and perception theory), text-centered literary criticism (Russian formalism and new criticism), subject-centered literary criticism (criticism Marxist and modern historicism), and cryptographic literary criticism (structuralism and post-structuralism).

    Keywords: Modern literary criticism approaches, Types of Literary Theory, Language Communication Model, Abrams, Selden, Widdowson
  • Abbas Jahed Jah * Pages 35-54

    Prosodic elements are considered the main parts of the Prosody science. So, learning these elements and the system that governs them plays a critical role in traditional prosody. In addition, recognizing the different types of elements (Salim va Mozahaf) shapes a big part of prosody. By realizing the defects of the traditional system, prosodists created new prosodic systems. In this way, each of them introduced their desired prosodic elements. But in the meantime, the explanation of the relationship between the elements in the new prosody and the suggestion of a structure for them was neglected. As a result, it confused the basics of prosody and caused difficulty in learning it. This research aims to identify the relationships between the elements and structurally explain them. The results of the study show two types of structural relationships between Persian prosodic elements. The first is formed based on the increase and decrease of the last syllables of the elements, and the second is based on the old concept of prosodic circles. By using it, all elements can be derived from the circles we call ‘elemental circles’. Based on these two types of relationships, two new prosodic structures are introduced: linear structure and circular structure. The common result shows that, regardless of rare ideas, the number of correct elements of Persian Prosody reaches 44, which are: 1 one-syllable, 2 two-syllable, 7 three-syllable, 13 four-syllable, and 21 five-syllable elements.

    Keywords: Persian prosody, Prosodic elements, STRUCTURE
  • Seyyed alisina Rakhshande Mand, Alireza Fouladi * Pages 55-80

    Many books have been written in the field of rhetoric and especially Badi’’ science, which is one of the three branches of this knowledge. One of the most controversial topics in the field of Badi’’ science is anadiplosis. There is a lot of disagreement in the definition of this figure of speech and its examples, so sometimes the definition of this figure of speech in rhetorical books is mixed with other figures of speech such as puns, polyptoton, pseudo-derivation, etc. This makes various divisions and common evidence of this figure of speech. Some rhetoricians have even examined its quota, doubt, acrostic, or one of the types of puns. But with more reflection and careful consideration, more precise and clear definitions can be offered for it, and the border between them can be distinguished. In this study, which is organized with a focus on Persian rhetorical books with a partial view of Arabic books, an effort has been made to study and review the historical rhetorical ideas in this field and compare the definitions provided in rhetorical books about the anadiplosis, similarities, and differences. By providing a suitable definition in a descriptive-analytical way, the border between this figure of speech and other figures of speech that are intertwined with it has been separated.

    Keywords: Rhetoric, Badi’, Red Al-ajoz ala Al-Sadr (Anadiplosis), Tasdir, Figures of speech, Review
  • Zahra Noormohamadi Najafabadi, Shahrzad Niazi * Pages 81-102

    Khosrow and Shirin of Nezami is one of the well-known Persian verses in lyrical literature. In this story, there are four women with various capitals. They, through the conflicts of the story, confront special situations and unavoidably apply their capital toward their benefits. This research is an interdisciplinary study using references and library documents. This descriptive-analytical study analyzes the cause and quiddity of the pendulum (variation) of the lovers’ dominance in the mentioned verses from the sociological viewpoint using Pierre Bourdieu’s theory of action. Based on this theory, we can analyze different patterns of productivity of each of the characters according to their capital types and show the role of the capital arena and the mental orientation of woman in their life. In this study, the quadruple capitals of Bourdieu which involve financial capital, cultural capital, social capital, and symbolic capital were analyzed in line with the four prominent women of the verse (Mahin Banoo, Shirin, Maryam, and Shekar). The findings show that women possessing different quadruple capitals are active in different fields and are present in dominant parts, but because of the unbalanced capitals and ineffective use of them, none of them except Shirin attain consistency.

    Keywords: Khosrow, Shirin verse, Pierre Bourdieu’s Theory, lyrical literature, Quadruple Capitals, domination, women
  • Hafez Hatami *, Mina Mehrafarin Pages 103-118

    In a general sense, a symbol is a sign or an image to create a relationship and convey a message in various ways. In a particular sense, as an image, often like an explicit metaphor, it is based on the literary element of simile. The symbol plays a role in all types of literature, including popular literature and, accordingly, in myths. Myths like other manifestations of popular literature, form a major part of human literary and cultural norms. In other words, they are the epitome of cultural norms, moral teachings, psychological tendencies, events, and meta-history of peoples. They have been part of the life of peoples’ memories and nations for a long time. One of the examples of myths in Persian literature is the myth of ‘Malek Jamshid and the Apple Thief Demon’ from the collection of Mashdi Galin Khanum. The purpose of this study is to further introduce this myth, with an approach to understanding the symbolism, the dependence and intertwining of myths, symbols and archetypes, the types of symbols in it, and most importantly, to show the functions and capacities of the literary element of the symbol in the myth. This research is done in a documentary-descriptive way using content analysis. The study concludes that the myth of ‘Malek Jamshid and the Apple Thief Demon’ in addition to all the beauties, has wide capacities from the point of view of criticism and analysis of symbolism and all kinds of symbolic images. Studying and deciphering the symbols of this myth helps in understanding the concept and its message. It also increases the pleasure of reading it and finally adapts the reading to the important topic of intellectual-psychological development and personality of the audience.

    Keywords: Myth, Mythology, fictional images, symbolic ideas, Popular literature, Malek Jamshid, Apple Thief Demon